2025-07-14
成日經過Mikiki都見到Habitu Table 晚市有做買一送一優惠,不過成日快快腳行過完全唔清楚佢個優惠詳情,今次終於有機會試試佢。佢個優惠係主餐牌的主菜/意粉及意大利飯/全日餐/薄餅 散叫買一送一,即係會free 平啲價錢個一份食物。我地今次叫左1份主菜1份意大利飯,另外加$48 升級左Set B,包是日餐湯、凱撒沙律同埋飲品,而部分飲品/凍飲就要加錢升級。………………………………………………頭盤凱撒沙律⭐️⭐️⭐️⭐️沙律菜新鮮,凱撒醬比較杰身,好容易沾到沙律菜,好味。是日餐湯 - 粟米忌廉湯⭐️⭐️味道較清淡,食到係用粟米粒打成蓉嚟煮,忌廉味唔夠濃,相對比較健康。封煎帶子蟹肉忌廉意大利飯 ⭐️⭐️⭐️意大利飯係偏硬身個種,帶子爽彈,比較細粒但欠缺鮮味。忌廉汁濃郁creamy ,有蟹嘅鮮味,但係見唔到/食唔到蟹肉。香烤厚切豬鞍扒 (配菜-松露薯蓉)⭐️⭐️⭐️豬鞍扒好厚肉,肉質都算鮮嫩多汁,但係豬鞍扒比較瘦,唔太啱我口味。 薯蓉就做得唔錯,口感creamy 有奶香味,但係就唔係幾食到松露味。凍鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡有幾種豆可以選擇,我揀左Classico No. 12咖啡豆,配全脂奶,咖啡濃郁,口感比
………………………………………………
頭盤凱撒沙律⭐️⭐️⭐️⭐️
沙律菜新鮮,凱撒醬比較杰身,好容易沾到沙律菜,好味。
頭盤凱撒沙律
是日餐湯 - 粟米忌廉湯⭐️⭐️
是日餐湯 - 粟米忌廉湯
封煎帶子蟹肉忌廉意大利飯 ⭐️⭐️⭐️
封煎帶子蟹肉忌廉意大利飯
香烤厚切豬鞍扒 (配菜-松露薯蓉)⭐️⭐️⭐️
香烤厚切豬鞍扒
松露薯蓉 (配菜)
凍鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡有幾種豆可以選擇,我揀左Classico No. 12咖啡豆,配全脂奶,咖啡濃郁,口感比較厚身,有堅果同朱古力香氣。
(根據官方資料: Classico No.12是2024年HABITU全新拼配的咖啡豆,選用南美洲、亞洲及非洲的咖啡種植莊園精挑細選當季分值80分以上的咖啡生豆而烘焙,拼配比例配方定期調整,以充分澄現來自各莊園優質咖啡豆的特點與季節性風味。)
凍鮮奶咖啡
凍香濃朱古力奶⭐️⭐️⭐️⭐️
朱古力奶好香濃,口厚都係比較厚實。
凍香濃朱古力奶
………………………………………………
係我嘅心裡面,Habitu 的形象一直都係一間主打咖啡出色嘅休閑文青Cafe ,果然咖啡值得推介。