2016-05-16 1847 瀏覽
今日食完lunch,同同事出左去行下,行左過蘭桂坊果邊,因為天氣好熱,所以同事提議不如食枝雪糕。見轉角街口有Haagen Dazs,二話不說飛奔過去,揀左密桃味,想清新少少。但原來密桃味真係無咩味,除左有粒粒蜜桃外,雪糕無味咁,雖然都係creamy,但唔香,我懷疑係因為放得太耐唔新鮮。下次都係食返麥記算,至少保證新鮮啲。

2016-05-12
2016-01-03 891 瀏覽
係蘭桂芳食完dinner,走時行過見到朱古力fondue,大家都話未試過,朋友既即興就衝左入去八下(人生有呢D朋友,夫復何求﹖)。即興既心情再加上發現有DBS優惠,大家就上樓上order左個大既regular fondue!因為有minimum charge關係(人頭$90),所以係考慮聖誕特別版同大既regular版之際,最後都揀左regular版,因為聖誕特別版只係多左幾個色彩繽紛既macarons,大家都無咩興趣,寧願食多個雪糕球重好!mini雪球如相中放係乾冰上面,頭幾球都真係夠凍,放入fondue入面轉幾圈拎番上來,放佢一陣都有少少硬,但就做唔到脆既效果,可能要好凍既雪球先得,但太凍又其實食唔到落口,所以都幾矛盾。八種味入面,有兩球係朱古力味,咁朱古力加上朱古力fondue,感覺只有好重既朱古力味,無咩特別。而朋友們都覺得最唔夾既係綠茶味,其次係藍莓味,同朱古力味合埋一齊,感覺好古怪。而個人覺得,最夾朱古力既一定係vanilla加chocolate,佢地簡直係絕配!可惜既係,我地食到一半左右,都feel到雪糕開始溶,或者唔夠乾冰唔夠凍,放入朱古力fondue都溶左d雪糕係入面

mini雪球如相中放係乾冰上面,頭幾球都真係夠凍,放入fondue入面轉幾圈拎番上來,放佢一陣都有少少硬,但就做唔到脆既效果,可能要好凍既雪球先得,但太凍又其實食唔到落口,所以都幾矛盾。八種味入面,有兩球係朱古力味,咁朱古力加上朱古力fondue,感覺只有好重既朱古力味,無咩特別。而朋友們都覺得最唔夾既係綠茶味,其次係藍莓味,同朱古力味合埋一齊,感覺好古怪。而個人覺得,最夾朱古力既一定係vanilla加chocolate,佢地簡直係絕配!可惜既係,我地食到一半左右,都feel到雪糕開始溶,或者唔夠乾冰唔夠凍,放入朱古力fondue都溶左d雪糕係入面,所以食都真係要快!

薑餅人浸住既,其實我地都試唔出係咩味,但配合餅人一齊食,味道都真係唔錯。唔知聖誕節過後,平時係配咩既呢﹖

朱古力fondue
2016-01-02
$94 (宵夜)
朱古力fondue
2015-08-14 570 瀏覽
又係甜味環節 ,今次就walk in去左食哈根大師食ice cream,原因係因為今日好熱,梗係要食雪榚降下溫啦。 一入到去,竟發現待客竟用了玻璃水杯,仲以為high class左,但之後發現係不同價錢的~_~_~_~_~_~_~_~不過算了,就食好啲吧! 於是叫了個$80多元的雜綿ICE CREAM。因為係自選,當然有我至鐘意嘅green tea同提子洒味,是大球的,水準依然不變。 另外都叫了朱古力(少少苦) 芒果等等,另外這是小球的,可以叫多啲味。 而最欣賞係佢嘅陪櫬品,有餅乾同好多。好多。好多。嘅berry(因為好多,所以要講好多次),加上雪榚,酸酸甜甜,好開胃 賣相亦好靚。 CP值 5.5/10
又係甜味環節

不過算了,就食好啲吧!

於是叫了個$80多元的雜綿ICE CREAM。

賣相亦好靚。

CP值 5.5/10
題外話/補充資料: (俾貴都係買個靚樣)
2015-06-23 539 瀏覽
朋友生日,買個細細地既蛋糕,天時暑熱,雪糕好wor呢個細細地既雪糕蛋糕,5-6個人都夠食,當然講緊食飽飯後啦入面其實係平時食開既士多啤梨味雪糕,大師既級數一向都不錯吧,而外觀簡簡單單以6個人一人一件來講,甜度合適,但如果每人需要食大件既話,我就會覺得偏甜了整體當然係不錯啦
朋友生日,買個細細地既蛋糕,天時暑熱,雪糕好wor
呢個細細地既雪糕蛋糕,5-6個人都夠食,當然講緊食飽飯後啦
整體當然係不錯啦
2015-06-03
10 分鐘 (外賣自取)
2015-06-04 607 瀏覽
融情比利時 HK$108+10%久不久我都會很想吃一個流心朱古力蛋糕。不過這個甜品, 易學難精, 做得好吃的地方實在不多。若是辰時卯時忽然想吃, 又可以去哪裡找來吃呢? 我自己有一個心水選擇, 就是去Haagen Dazs吃。雖然不至於像7仔一般肯定有一家在附近, 但Haagen Dazs的分店也不少, 要去, 都不難。不需要多解釋, 看圖就知道Haagen Dazs 的流心蛋糕做得多好。軟滑的朱古力在切開蛋糕外殼的瞬間澎湃地傾瀉而出, 看到就覺得心跳! (有時, 也會覺得流得太緊要, 會想HD多焗它一二分鐘, 令蛋糕外殼可以厚一點點) (不過, 時控一向是流心蛋糕之中最難過的一關。為了滿足客人, 大多數製作者都傾向Under-cooked 多於over-cooked) (沒有流心, 就不是流心蛋糕了!)味道是非常醇香的朱古力味, 濃稠. 甜糯。高級而純淨的香味讓人感到暖洋洋的。一口, 就足夠舒緩我緊張的神經。旁邊配上一大一小兩球Haagen Dazs 雪糕, 口味都可以自選。此品牌的雪糕基本都不會使人失望, 今次就襯機試了一下新推出的柑橘柚子味雪糕。口感冰涼清爽, 柚子味不太重, 更
融情比利時 HK$108+10%

旁邊配上一大一小兩球Haagen Dazs 雪糕, 口味都可以自選。此品牌的雪糕基本都不會使人失望, 今次就襯機試了一下新推出的柑橘柚子味雪糕。口感冰涼清爽, 柚子味不太重, 更似是雪葩! 可能是味道實在太淡, 配朱古力心太軟非良配呢。下次, 還是揀summer berries 之類大酸的雪糕比較好呢。

2015-05-09
$120 (其他)
2015-05-28 362 瀏覽
嫲嫲壽辰,大肥爸爸率領一眾弟妹設宴慶祝,小肥同哥哥則送上雪糕蛋糕以示小小心意 。嫲嫲一生嘗盡酸甜苦辣,晚年覺得最幸福o既就係每天可以打麻雀,週末能夠一家人齊齊整整咁食餐飯。盡管自己吞嚥食物已不再靈巧,見到子女兒孫享受食物,老人家心情總會覺得安慰及喜悅。深知嫲嫲已不能進食普通蛋糕,XO仔兩兄弟特意揀選咗只溶喺口o既雪糕蛋糕為嫲嫲賀壽 。當嫲嫲見到鮮紅色o既蛋糕時,臉上o既笑容可真猶如蛋糕名般「心花怒放」 !「心花怒放」(Flower Blossoms)分三個碼:Mini單售$349,Regular單售$459,Large單售$569。迷你及普通碼蛋糕只可以揀一款雪糕口味,而訂購大碼蛋糕則可選擇兩款,味道可分左右兩邊,又或者係上下兩層。肥肥家族食雪糕蛋糕當然係要揀大碼啦 ,雪糕味道首選為嫲嫲最愛的雲尼拿,設於蛋糕o既右心房,次選則為堂弟妹最喜愛o既Cookies & Cream,設於蛋糕o既左心房。「心花怒放」心形o既外表美艷動人,內裡o既雪糕香滑軟熟,配上面層o既士多啤梨醬更覺清新香甜 。$569可以逗得壽星女笑得如此甜蜜,當真物超所值!
心花怒放 Flower Blossoms
$569可以逗得壽星女笑得如此甜蜜,當真物超所值!
2015-05-15
5 分鐘 (外賣自取)
生日
  • 心花怒放
2015-02-26 66 瀏覽
中秋將至, 適逢Häagen-Dazs進駐香港30週年, 30週年又名「珍珠之年」, Häagen-Dazs推出一系列以珍珠作為設計概念, 三款全新的「30週年雪糕月餅」!!!醉人圓悅 Full Moon Collection $1688-- 以珠寶盒為設計概念, 雍容華貴的珍珠首飾配以名貴珠寶盒, 全球限量500盒, 19件雪糕月餅包括「夜明珠​」(呍呢嗱及士多啤梨混入朱古力及紅桑子流心)、2件朱古力、2件比利時朱古力、2件藍莓、2件仲夏野莓、2件士多啤梨芝士餅、2件士多啤梨、2件呍呢嗱、2件夏威夷果仁、2件曲奇呍呢嗱... 絕對是珠光寶氣賀中秋!!! 令人更驚喜的, 是新款限量版冰袋, 成個手袋咁款, 拎出街去超市買Häagen-Dazs雪糕簡直型到爆呀!!! 只要購買「圓滿臻萃」雪糕三明治便會獲贈送新款限量版冰袋, 我想要呀~~~(左) 金尊 Deluxe Collection $1099-- 「金尊」雪糕月餅採用雙層設計, 9件雪糕月餅包括呍呢嗱配仲夏野莓、焦糖脆餅配夏威夷果仁、仲夏野莓配芒果、比利時朱古力配咖啡、士多啤梨、曲奇呍呢嗱、芒果、夏威夷果仁... 每一件均經過精心巧

-- 「金尊」雪糕月餅採用雙層設計, 9件雪糕月餅包括呍呢嗱配仲夏野莓、焦糖脆餅配夏威夷果仁、仲夏野莓配芒果、比利時朱古力配咖啡、士多啤梨、曲奇呍呢嗱、芒果、夏威夷果仁... 每一件均經過精心巧究, 兩種口味在味蕾上相遇交融, 帶給你極緻享受...

(右) 月滿心意 Classy Collection $398

-- 「月滿心意」運用彩繪技術為雪糕月餅添上瑰麗色彩, 6件雪糕月餅包括仲夏野莓、濃香牛乳、2件朱古力、2件芒果...
與一眾Bloggers一同出席30週年「同一個世界,同一個中秋」慶祝活動... 品嚐雪糕月餅之前, 先跟「我係手作人」學習紮作燈籠!!!

Eva親自到場指導中國傳統紮作燈籠安裝... 每位Blogger手上均有1個材料包, 設備非常齊全!!!
一邊聽著導師Eva的詳細講解, 一邊Step-by-Step跟著做, 非常輕鬆...

話咁快就完成了一半喇...

最後加上珍珠設計手工裝飾... DaDa... 完成啦, Yeah!!! 我覺得都見得吓人, 哈哈, 今個中秋要帶佢出去威威先, 粒燈泡仲會閃吓閃吓兼變色嘅呢, 好勁呀~~~
與導師Eva的作品比對一下... 嗯... 咁緊係Eva做得靚好多啦, 好理所當然啫~~~
完成特色燈籠, 接下來的環節... 品嚐雪糕月餅!!!

同時品嚐2款「金尊」雪糕月餅, 比利時朱古力配咖啡是我至愛的重口味2款雪糕, 能夠走在一起, 實在是天作次合... 仲夏野莓配芒果, 愛咋嬌的小公主配成熟的小王子, 亦是金童玉女... Repeat N次Yummy...
吃罷美味的雪糕月餅, 再試新產品... Häagen-Dazs™全新口味雪榚「濃香牛乳」(Classic Milk)選用優質材料, 以醇厚濃郁香甜的歐洲牛奶製造, 充滿濃滑奶香口感... 暫時仍未推出市面, 想試就只可以買「月滿心意」月餅系列才有「濃香牛乳」雪糕...

面上掛著滿足的笑容, 帶著自家制的紮作燈籠回家, 開心就係咁簡單~ 期望中秋佳節的來臨!!!

2014-08-02
2014-10-31 548 瀏覽
我總覺得位於蘭桂芳的 Häagen-Dazs 分店最有萬聖節氣氛!  因此,我約朋友一起去品嚐萬聖節鬼魅雪糕甜品!  嘩! 去到店子門口,已貼上萬聖節嘅裝飾貼紙,令我們更期待 2 樓嘅裝潢佈置會係點?  當我們踏上色彩繽紛嘅樓梯,開始滲出一點萬聖節嘅元素!走到 2 樓,我們猶如走進一個萬聖節神秘公園!  喺公園裡,隨處可見南瓜頭嘅蹤跡!  有些人玩捉迷藏,充滿萬聖節氣氛! 然而,枱面設計睇起來好似箭靶! 2 樓只有一位靚女店員,場內有大約 7 張枱,她真係忙個不停!  先放上 menu,轉頭就送上兩杯水!服務殷勤!我們見到多「滋」多彩的雪糕及甜品,真係急不及待想 order 嘞! 我們嘅首選,當然係萬聖節雪糕甜品系列!  原來堂食及外賣,不論價錢抑或賣相,都相差好多! (堂食) ~ 魔鬼誘惑 $69(外賣) ~ 萬聖奇幻夜 $99 *堂食加一服務費萬聖奇幻夜雪糕甜品 $99 (堂食加一服務費)落 order 嘅時候,先問一問女店員,雪糕款式係咪跟哂 menu 中嘅相呢?  其實!雪糕款式係自選嘅!  我們點咗:士多啤梨雪糕、冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭
因此,我約朋友一起去品嚐萬聖節鬼魅雪糕甜品

嘩!

喺公園裡,隨處可見南瓜頭嘅蹤跡!
 有些人玩捉迷藏,充滿萬聖節氣氛!
然而,枱面設計睇起來好似箭靶!

先放上 menu,轉頭就送上兩杯水!服務殷勤!

我們嘅首選,當然係萬聖節雪糕甜品系列!

原來堂食及外賣,不論價錢抑或賣相,都相差好多!

(堂食) ~ 魔鬼誘惑 $69
(外賣) ~ 萬聖奇幻夜 $99 *堂食加一服務費
萬聖奇幻夜雪糕甜品 $99 (堂食加一服務費)
 其實!雪糕款式係自選嘅!

我們點咗:士多啤梨雪糕、冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭

結果,等咗大約 10 分鐘,終於送上!

俾咗: 朱古力雪糕 (俾錯),
 冧酒提子雪糕、綠茶雪糕、香檸雪芭
大致上,雪糕大約乒乓波 size!
 唯獨係俾錯嘅朱古力雪糕最大球!
仲有,綠茶雪糕被壓扁!

當中,綠茶雪糕嘅味道最為突出!清香甜美!
 而冧酒提子,只係夾雜一些提子乾,而且酒味輕微,無咩特別!
朱古力雪糕每一啖都食到朱古力粒,出奇嘅口感!
至於香檸雪芭,入口即溶!果酸滿載,味道清酸!
 相對前者,屬於較為健康嘅一款!

睇見可憐鬼個樣,一啲都唔開心!
又唔恐怖!由白朱古力造成嘅可憐鬼,唔算好甜!
墊底嘅窩夫以糖、麵粉、鮮奶、雞蛋等食材製造!表面帶脆微甜!質感鬆軟綿密!
 混合雪糕同食,顯得無咁乾!同時,吸收芒果醬嘅酸甜,食起嚟都無咁餾!
萬聖奇幻夜
大致上,雪糕大約乒乓波 size!唯獨係俾錯嘅朱古力雪糕最大球!
窩夫質感鬆軟綿密!
 Happy Halloween!
Happy Halloween!
2014-10-22
$55 (宵夜)
萬聖奇幻夜
♥ 雪糕 ♥ Häagen-Dazs™「鬼魅花園」 與您投入神秘的 Halloween 探險之旅小時候在外國讀書, 每逢到了萬聖節就好興奮會走出街外感受氣氛, 滿街都是快樂魔鬼, 而且是真正鬼佬的鬼, 哈哈~~從那時候開始, 就覺得萬聖節是一個很歡樂的節日不過夏沫膽少, 不敢去海洋公園玩恐怖鬼屋,今年竟然讓夏沫在 Häagen-Dazs™ 撞到一班衰鬼, 哈哈~~今個萬聖節, 夏沫先賭為快, 一早去了位於中環蘭桂坊的 Häagen-Dazs™ Halloween 主題店主題店被一眾不明來歷的植物改造為奇妙的「鬼魅花園」整體佈置顔色鮮豔奪目, 藏著陰深可怕笑容的食人花在櫥窗上一直向您招手引領您踏上神秘的探險之旅除了中環主題店之外, Häagen-Dazs™全線門市均藏有不同程度的「鬼魅花園」元素瀰漫著恐怖而鬼秘的氣氛, 務求讓您全面投入萬聖節的氛圍Häagen-Dazs™甜品大師更悉心設計三款以萬聖節為主題的甜品及雪糕蛋糕,無論造型和味道均是大師級水準讓大家在鬼秘迷離的花園內享受甜美詭異的甜品首先為大家介紹的是精緻奇幻的「萬聖奇幻夜」(Haunted Garden)HK$99窩夫餅底被繽
「萬聖奇幻夜」(Haunted Garden)HK$99
「魔鬼誘惑」(Dark Temptation)HK$69
小時候在外國讀書, 每逢到了萬聖節就好興奮
從那時候開始, 就覺得萬聖節是一個很歡樂的節日
不過夏沫膽少, 不敢去海洋公園玩恐怖鬼屋,
主題店被一眾不明來歷的植物改造為奇妙的「鬼魅花園」
引領您踏上神秘的探險之旅
瀰漫著恐怖而鬼秘的氣氛, 務求讓您全面投入萬聖節的氛圍
無論造型和味道均是大師級水準
讓大家在鬼秘迷離的花園內享受甜美詭異的甜品
窩夫餅底被繽紛迷離的旋渦包圍著
猶如把您攝進鬼魅花園的夢幻中
旋渦由士多啤梨醬、芒果醬及朱古力醬製成, 味道帶少少酸多多甜, 好開胃的味道
陰森趣怪的幽靈及蝙蝠樹立于四款雪糕球當中
除了三款皇牌口味外(士多啤梨、藍莓及抹茶)
還特別加入全新的比利時朱古力夏威夷果仁雪糕口味
此口味由最優秀的可可豆配以香脆的夏威夷果仁製成, 每啖雪糕醇厚幼滑, 口感十足
熱愛朱古力的夏沫, 當然二話不說極速消滅了香滑的比利時朱古力及第二最愛抹茶味
雪糕配窩夫即係咩? 絕配囉~呵呵~~
註:只限指定堂食及可轉換雪糕口味
另一重點推介是滋味誘人的「鬼魅情謎」(Phantom Captivation)雪糕蛋糕
血紅色的外層由紅桑子醬混朱古力醬製造而成
蛋糕表面則以幽靈、蝙蝠及南瓜的朱古力裝飾為點缀
個賣相好鬼型啊~~如果食到咀邊有紅桑子醬, 咪好似成口血囉~好鬼秘啊~
說記雪糕蛋糕, 如果買一整個回家, 記得食之前要先從冰箱取出一會兒
否則太硬, 連菜刀都切唔開架, 哈哈~~
雪糕口味是夏沫少吃的士多啤梨, 但原來做成雪糕蛋糕係咁好味~
冰凍的士多啤梨味, 沒有酸味, 只有香甜士多啤梨味, 不錯啊~
絕對是萬聖節派對的不二之選, 還有三種不同尺寸,
只須最少於取餅前兩天預訂便可, 還可轉換雪糕口味添啊~
Mini:HK$358
Regular:HK$468
Large:HK$578
不過大家都知萬聖節當然要在街上感受氣氛
唔想留在室內又想享受 Häagen-Dazs™,
可以選擇特設外賣甜品杯「魔鬼誘惑」(Dark Temptation)HK$69
外賣甜品杯造型細緻恐怖, 以淋上鮮甜的士多啤梨果醬的幽靈和蝙蝠朱古力作點綴
夏沫這杯是比利時朱古力夏威夷果仁、士多啤梨、 藍莓、抹茶口味
您也可以轉換自己喜歡的味道啊~ (這個只限外賣)
同大家分享下Häagen-Dazs™萬聖節優惠先
2014年9月9日至10月31日 (不適用於10月1日)
優惠1:
凡惠顧任何兩款價值$88或以上之堂食雪糕甜品
可享有85折(其中一款必須為「萬聖奇幻夜」)
優惠2:
可享有85折(其中一款必須為「魔鬼誘惑」)
2014年9月15日至10月31日
凡於Häagen-Dazs™專門店消費滿$100
均可獲得海洋公園門票9折優惠券及其他園内消費優惠券。
2014年9月24日至10月7日
驚喜(1)
(Regular Size或以上)*可享有半價優惠
驚喜(2)
*以上優惠需受有關之條款及細則所限
萬聖節當然要化返個索鬼死人的萬聖節妝啦~
感受神秘氣氛之餘, 也讓味蕾一同沉醉於軟滑雪糕中~
夏沫已經準備要同班朋友仔一齊將您地食晒落肚〜呵呵呵〜
Häagen-Dazs™萬聖節主題店
地址:中環蘭桂坊德己立街24號地下
題外話/補充資料: 同大家分享下Häagen-Dazs™萬聖節優惠先 2014年9月9日至10月31日 (不適用於10月1日) 憑交通銀行信用卡惠顧Häagen-Dazs™萬聖節雪糕甜品/堂食甜品可享以下優惠- 優惠1: 凡惠顧任何兩款價值$88或以上之堂食雪糕甜品,可享有85折(其中一款必須為「萬聖奇幻夜」) 優惠2: 凡惠顧任何兩款指定外賣雪糕甜品(魔鬼誘惑、朱古力夢幻樂園、芒果狂熱派對) 可享有85折(其中一款必須為「魔鬼誘惑」) 2014年9月15日至10月31日 凡於Häagen-Dazs™專門店消費滿$100, 均可獲得海洋公園門票9折優惠券及其他園内消費優惠券。 2014年9月24日至10月7日 於7-Eleven 購買Häagen-Dazs™ 產品滿$100 (單一發票計及正本收據),可享有以下優惠: 驚喜(1) 於任何一間Häagen-Dazs™專門店購買Häagen-Dazs™萬聖節雪糕蛋糕 (Regular Size或以上)*可享有半價優惠 驚喜(2) 首100名顧客於Häagen-Dazs™蘭桂芳萬聖節主題店使用驚喜 (1)之半價優惠, 更可獲海洋公園門票2張 (名額共100名, 先到先得) *以上優惠需受有關之條款及細則所限 萬聖節當然要化返個索鬼死人的萬聖節妝啦~ 大會安排了 Shara Shara 品牌教大家化個鬼秘迷暈妝~哈哈~ 我們還有紀念品帶回家添~ D Mask 好趣怪呀~好好奇, 要試下先得~ Häagen-Dazs™咁多優惠, 又點可以錯過, 您都快D黎Häagen-Dazs™專門店 感受神秘氣氛之餘, 也讓味蕾一同沉醉於軟滑雪糕中~ 夏沫已經準備要同班朋友仔一齊將您地食晒落肚〜呵呵呵〜 Häagen-Dazs™萬聖節主題店 地址:中環蘭桂坊德己立街24號地下
2014-09-24
「萬聖奇幻夜」(Haunted Garden)HK$99
「魔鬼誘惑」(Dark Temptation)HK$69
2014-09-21 625 瀏覽
難得一日準時收工, 同同事就走去隔離間 haagen-daz tea 一 tea先 !!haagen-das 黎左個大變身, Halloween 主題 好靚丫!!正題啦有6款自選雪糕 今次我地選左 比利時朱古力夏威夷果仁。士多啤梨芝士(每次都要食)。藍莓。咖啡。冧酒提子。焦糖脆皮(正)上層棒棒好好味, 好想 encore 第二層4款食物都好好味, 件 puff 外層好脆又吾太甜, 正丫!!😋底層生果夠鮮甜, 但吾知點解我d strawberry 冇左朱古力醬????圖片只供參考,出到來有分別,試左第一啖就好似齋啡甘香。。第2啖品嚐cream 系咖啡里面。。口感幼滑。。甘香味道依然存在。
正題啦
上層棒棒好好味, 好想 encore

第二層
2014-09-20 47 瀏覽
下個月便是萬聖節了,去蘭桂坊除左扮鬼扮馬,原來位於蘭桂坊的haagen dazs都變左用萬聖節主題的"鬼魅花園",氣氛十足。試食當天還有海洋公園的鬼怪黎探我們呢, haha 另外haagen dazs更推出了三款萬聖節甜品*v*應節得黎又不失可愛呢 多謝hightea club的邀請,可以提早一試不同甜品款式!第一款是萬聖奇幻夜Haunted Garden $99。上面的鬼怪裝修一點都不可怕,反而還挺可愛呢。四款雪糕口感,可跟自己喜好選擇口味。我試了最新推出的比利朱古力果仁,超喜歡果仁的咬感<3窩夫有很多種,有種外脆內軟,另一種口感煙韌。奇幻夜的底層便是煙韌口感的窩夫,味道一般,不過配上雪糕和果醬,能有飽肚的感覺都不錯 要注意,只有下列指定地方才有呢:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓626-627店香港銅鑼灣告士打道311皇室堡2 樓212號店香港太古城中心(1期)5樓503店中環蘭桂坊德己立街24號地下香港九龍柯士甸道西一號 圓方1106店九龍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓13號店將軍澳重華路8號東港城2樓A區新界屯門 鄉事會路83號V city MTR 層M-53號店有
試食當天還有海洋公園的鬼怪黎探我們呢, haha

要注意,只有下列指定地方才有呢:

銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓626-627店

香港銅鑼灣告士打道311皇室堡2 樓212號店

香港太古城中心(1期)5樓503店

中環蘭桂坊德己立街24號地下

香港九龍柯士甸道西一號 圓方1106店

九龍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓13號店

將軍澳重華路8號東港城2樓A區

有時行過haagen dazs唔想坐低,想邊行邊食? 咁魔鬼誘惑 Dark Temptation $69 就啱哂! 內容跟奇幻夜差唔多,只是少了窩夫,而重點是全線有售! (*葵芳新都會廣場、鑽石山荷里活廣場及赤柱Häagen-Dazs™分店除外) 行到邊見到haagen dazs都可以食<3
如果朋友生日或者搞halloween party,又可以試下鬼魅情謎 Phantom Captivation 作為蛋糕。有分大中細,分別係$358, $468, $578,幾多人分都無問題。上面淋上紅桑子醬及朱古力醬,配上鬼怪,蝙蝠,南瓜等製飾,到場既朋友仔一定覺得好特別xd 而當日我試食的士多啤梨味雪球就跟配醬夾得非常好,當然都可以跟自己喜好轉換口果,只要兩天或之前預訂便可以了
另外,有多種萬聖節優惠,可以查詢番店方喔^^

2014-08-20 386 瀏覽
大家喜歡吃月餅嗎? 有時傳統的月餅吃太多時,總想吃些另類味道的。中秋將至及適逢今年Häagen-Dazs™品牌進入香港第30年,Häagen-Dazs™成功邀請韓國人氣型男金秀賢先生擔任品牌的最新代言人,並推出一系列不同設計的雪糕月餅,更特別推介以珍珠為設計概念的全新「30週年雪糕月餅」系列,與你及摯親共度中秋佳節!Häagen-Dazs™品牌進入香港第30年,又名「珍珠之年」,故以珍珠為題,精心設計出三款全新尊貴且獨特的「30週年雪糕月餅」系列。以名貴珍珠首飾為設計概念的「醉人圓悅」,於瑰麗的珠寶盒內,以18件含有珍珠耳環、戒指、頸練、襟針及手鏈等設計的雪糕月餅襯托一顆精緻無比的夜明珠,造型高貴華麗,盡顯心思。當中的夜明珠更由三層組成 – 上層是朱古力流心及呍呢嗱雪糕、底層則有紅桑子流心及士多啤梨雪糕,而夾著中層的是脆脆餅心,以經典雪糕口味加上多重口感衝擊你的味蕾,成就不平凡的味覺體驗。「醉人圓悅」現全球限量發售500盒,矜貴非凡。Häagen-Dazs™與香港共慶30載,適逢週年紀念彰顯愛心,與香港明愛家庭服務合作,讓來自低收入家庭的小朋友在中秋佳節,都能感受節日的喜悅。凡於7月1
Häagen-Dazs™與香港共慶30載,適逢週年紀念彰顯愛心,與香港明愛家庭服務合作,讓來自低收入家庭的小朋友在中秋佳節,都能感受節日的喜悅。凡於7月14日至8月10日期間購買任何「30週年雪糕月餅」系列,包括「晶瑩明悅」、「九星映悅」及「醉人圓悅」,Häagen-Dazs™將會捐出愛心雪糕乙球(價值港幣$38或同等價值的雪糕產品)給予香港明愛家庭服務的小朋友,相信不少基層家庭將會受惠。
有月餅,少不了的當然時燈籠。
出席活動當日,本地藝術團體「我係手作人」協會創辦人及會長 Eva 龍小姐,親自到場指導中國傳統紮作燈籠安裝,以及珍珠設計手工裝飾環節。
小妹的手功極差,串珠仔串得叫救命。
到最後,終於順利完成了這個燈籠,真的是粒粒皆辛苦呢。
製作完燈籠,終於可以吃月餅了,大家應該都知道我是雪糕迷吧,對著雪糕,我是零抗拒度的。
仲夏野莓配芒果
兩款清新的生果遇上時,味道更清新宜人,兩口就吃清了。
比利時朱古力配咖啡
吃過清新的仲夏野莓配芒果,便到濃情的朱古力配咖啡,朱古力咖啡的味道很配,當兩者融合為一時,便成為Mocha
最後,當然少不了雪糕,來一杯還未推出市場的牛乳味雪糕。
Häagen-Dazs™全新濃香牛乳味雪糕(Classic Milk)。選用最優質材料,以醇厚濃郁香甜的歐洲牛奶製造,充滿濃滑奶香口感。除了「月滿心意」月餅系列會有這款雪糕口味外,現時仍未推出市面。
味道上很鍊奶呢,主要是因為放了很多鍊奶,人人口味不同,所以大家的意見都不一樣;而小好,頗喜歡奶味雪糕,把這個當作鍊奶雪糕吃吃也不錯喔。
最後,當然要感謝公關的邀請,安排是日的活動,玩得吃得很開心喔。
下午茶
2014-08-15 664 瀏覽
八月二日 (星期六)馬不停蹄,先跟翠如BB品嚐過限時限定的青瓜味雪糕,馬上又來到中環的Haagen-Dazs,出席一個預慶中秋的活動這個活動挺特別的,除了會品嚐品牌的兩款雪糕月餅,大家還會親手製作Haagen-Dazs三十週年燈籠,更請來專人指點大家製作紙燈籠的秘訣只見大家也很落力,既要穿珠,又要摺絲帶,一點不馬虎時間過得真快,兩個鐘後製成品便大功告成!看看比利親手製作的傑作,真是一點也不算失禮架喇~勞動過後,大家也坐定定,品嚐兩款雪糕月餅首先是紅莓配以芒果味來得清新自然,最合夏季時份另一款則是咖啡配以朱古力的口味朱古力不算很濃,不會蓋過咖啡香相反,咖啡做得挺突出的想想,就算去到九月頭的中秋時節,天氣也不會涼快到那裡去,或者雪糕月餅也是不錯的選擇預祝大家中秋節快樂!!!
八月二日 (星期六)

只見大家也很落力,既要穿珠,又要摺絲帶,一點不馬虎
時間過得真快,兩個鐘後製成品便大功告成!
看看比利親手製作的傑作,真是一點也不算失禮架喇~
勞動過後,大家也坐定定,品嚐兩款雪糕月餅
首先是紅莓配以芒果味
來得清新自然,最合夏季時份
另一款則是咖啡配以朱古力的口味
朱古力不算很濃,不會蓋過咖啡香
相反,咖啡做得挺突出的

預祝大家中秋節快樂!!!
2014-08-02
原來今年是 Häagen-Dazs™品牌進入香港第30年,而且 Häagen-Dazs™更成功邀請韓國人氣型男金秀賢先生擔任品牌的最新代言人,不知道代言人會唔會來香港探下大家?今年的時間過得很快似的,轉眼就快到中秋,而 Häagen-Dazs™ 也推出一系列不同設計的雪糕月餅。不說不知,30 週年又名「珍珠之年」,今次 Häagen-Dazs™就 以珍珠作為設計概念,設計出三款全新尊貴且獨特的「30週年雪糕月餅」系列。醉人圓悅 Full Moon Collection ($1,688)大大粒夜明珠寓意 Full Moon,而夜明珠內裡更是雙重口味,雲呢拿和士多啤梨雪糕混入朱古力和紅子桑流心。用上珠寶盒裝著,另外有 18 件含有珍珠耳環,戒指,頸鏈,襟針及手鏈等設計的雪糕月餅,很華麗的感覺,而且全球限量 500 盒,非常矜貴。九星映悅 Twilight Collection ($599)中間的雪糕月餅上有立體時尚花型圖案,亦加了以朱古力糖衣做成的糖衣點綴,而旁邊伴以九個小月餅,同樣吸引。晶瑩明悅 Delight Collection ($326)另有這款 5 件裝的,朱古力脆面上有獨特的

另有這款 5 件裝的,朱古力脆面上有獨特的花紋,增添時尚感。

有幸獲邀出席參與Häagen-Dazs™慶祝30週年「同一個世界,同一個中秋」博客活動,跟本地藝術團體「我係手作人」協會創辦人及會長 Eva 龍小姐,學習中國傳統紮作燈籠安裝,以及珍珠設計手工裝飾,很興奮呢。有關方面已經為我們準備好製作材料,一邊聽 Eva 講解,一邊自己製作。
花了很多時間和 "手力" 將鐵線穿上珍珠的步驟,這是我的結作,有點參差不齊呢。
過程有點雞手鴨腳,但我的製成品也不太差吧。和示範作品相比,當然不夠好,哈哈。
安上閃燈後,我們就可以 "玩燈籠" 了,效果也不錯吧。
"體力勞動" 完就是品嚐雪糕月餅的環節,這是金尊 Deluxe Collection 的其中兩款口味。一個是仲夏野莓配芒果,一個是比利時朱古力配咖啡。
仲夏野莓一向也是我最喜歡的口味,配上芒果,甜酸度很合我口味。而喜歡朱古力的你,相信會喜歡香濃的比利時朱古力。

最後我們就率先試了Häagen-Dazs™全新推出的濃香牛乳味雪糕 (Classic Milk)。
喜歡牛奶味的你,可以試下。Classic Milk 口味選用歐洲牛奶製造,充滿濃滑奶香口感。
不過除了「月滿心意」月餅系列會有這款雪糕口味外,現時仍未推出市面。

試食活動
剛過去的星期日,我與好朋友到了位於中環的Häagen-Dazs吃了個Royal High Tea Set。一向喜歡吃係甜食的我,難得好朋友在High Tea Club發現有優惠,當然不能錯過啦!這次我們吃的Haagen-Dazs Royal High Tea Set,能以較優惠的價錢(HKD$298 X 2位)享用,時間是下午3時至5時。享用美味的甜點前,我和好朋友先點了飲品,我們都是點了蜜桃茶,味道清甜。Haagen-Dazs Royal High Tea Set,可以自選6款不同口味的Häagen-Dazs雪糕球。我們選了比利時朱古力、士多啤梨、冧酒提子、抺茶、士多啤梨芝士餅和芒果口味。這個Set分了3層,第1層是雪糕;雪糕口感一流,又軟又棉,味道濃郁。第2層是蛋糕及甜點;4款不同質感的甜點,滿足了我們不同口味,同時讓我們感受到不同的質感。這個Set的第3層,配合清甜的水果,避免我們因吃甜點而產生的肥膩感,當中選為我們準備了沾上朱古力和沒沾上朱古力的士多啤梨,供不同口味的朋友選擇;建議大家可以在吃第2層前吃點水果。Haagen-Dazs的雪糕,讓我吃完一口再一口也不厭,我個人很喜歡
清甜的蜜桃茶
Haagen-Dazs的雪糕,讓我吃完一口再一口也不厭,我個人很喜歡它的雪糕中有豐富的果肉和其他配料,使我們吃時能同時感受不同的質感的食物,大大提高了我們食欲和口感。
每次吃著Haagen-Dazs的雪糕,便能把我心中的煩惱和身體上疲憊一掃而空;
而且每次我一定要品嚐它的士多啤梨雪糕才能滿足。

最後,我也要讚一讚它們的服務滿不錯的,店員有禮;那天我們談得太開心,最早到也最遲離開;就算時間到了,店員也沒有叫我們走,且表現蠻客氣的。

2014-07-13
優惠券