由於見到裝修氣氛好似幾好,所以吸引到我們一家人嚟食,最主要係想帶老人家試新野,點知令老人失望之餘,俾錢請客的我感到很難為情,完全貼錢買難受的深刻體會,食物真是一般,無驚喜之餘,仲要受到服務態度差,整體價錢不值,所以不會再光顧之餘更極力叫朋友不用去試!叫咗菠蘿炒飯,海南雞飯,海鮮炒意粉,紙米卷及黑松露菇,落Order時,服務員態度hea不在話,講明走辣,出來既意粉更加辣,呢頭落order,轉個頭不用3分鐘就可以出菜到我們枱上,即係預先整定,放入口室溫的溫度吾熱的!同連鎖快餐店有咩分別呢?當初大家很想點較多的食物尤其甜品添!但由於食咗個菠蘿炒飯之後,再沒有意繼續!大家食唔飽之餘就打算埋單轉場!我們沒有出聲同表現不滿,但服務員完全無理食客的感覺,最後埋單的時候,最主要一句多謝都無!真是初四咁樣吧!極度失望!
2019-11-29
  • 不太值得推介
約朋友食飯,大家都不約而同想食泰國野,於是就到附近的GREYHOUND。本身主要係想係這裡的椰子千層PANCAKE,但是點菜時不小心點了太多,最後沒有肚食甜品呢。點解會點得太多?就係因為每樣菜都好似好吸引咁,以前覺得GREYHOUND的份量都係偏細既,但今次又覺得佢好似份量多左咁。黃埔哩間分店我地都係第一次去,都幾大下,所以每張枱都空間都好夠,坐得好舒服。雖然面積大,但侍應都好快手,當中有個SENIOR少少既叔叔仲好NICE TIM。香煎鵝肝芒果沙律($168)因為朋友鍾意食鵝肝,所以點了這個沙律。睇MENU既時候覺得好吸引,不過實物卻有點細件,而且鵝肝都比較薄身。不過好彩味道都算幾好,煎得剛剛好外層香口裡面軟嫩,而且味道都好香濃。香辣豬肉炒椰菜苗($88)雖然叫做香辣,但食落唔係覺得好辣,不過真係好香口。椰菜苗炒得好香好爽脆,加上豬肉係用上比較多油脂的部份,所以成道菜都帶有豬油的香味,加上脆脆的咸豬肉乾,更加香口惹味。松露油炒雜菌($88)原本冇留意原來炒雜菌係跟埋法包,所以真係好飽。炒雜菌好香松露同埋黑椒味,兩種調味加起黎好夾好香。另外仲有原隻的焗蒜頭,香甜的蒜粒加上雜菌一齊食,味

香煎鵝肝芒果沙律($168)

香辣豬肉炒椰菜苗($88)

雖然叫做香辣,但食落唔係覺得好辣,不過真係好香口。

松露油炒雜菌($88)

原本冇留意原來炒雜菌係跟埋法包,所以真係好飽。
炒雜菌好香松露同埋黑椒味,兩種調味加起黎好夾好香。另外仲有原隻的焗蒜頭,香甜的蒜粒加上雜菌一齊食,味道更加豐富。

黃咖喱蟹肉飯($198)

份量都幾多下,尤奇係蟹肉的份量都唔少,可以食到啖啖都有蟹肉係咖喱裡面。

咖喱做得好香好滑,唔算太濃味,所以依然食到蟹肉的鮮味。

泰式珍珠奶茶($46)
泰式奶茶好香煉奶的味道,而且加入煙韌的珍珠,100分。

FRUITY SHAKY YOGURT($62)

一向都好少飲士多啤梨味的飲品,因為中伏的機會實在太大,好多都係藥水味道的。不過這個士多啤梨味的乳酪飲品就好好欴,似係新鮮的士多啤梨做成,酸酸甜甜咁,十分開胃。

2019-11-03 279 瀏覽
食泰國野,除左諗起九龍城,仲會諗起GREYHOUND。係紅磡想食泰國野,近近地就去左黃埔的GREYHOUND。黃埔分店都係第一次去,舖面都好大,去的時候剛過了晚飯的繁忙時間,餐廳唔算多人,坐得好舒服。MENU的選擇一如以往,選擇好多,每樣都好吸引似的。香煎鵝肝芒果沙律睇個賣相擺盤就做得麻麻地,鵝肝比較薄身,但煎得都好香,食落好CREAMY。香辣豬肉炒椰菜苗食泰國菜必點的椰菜苗,炒得好爽口。而且用左半肥的豬肉粒去炒,令到有點豬油的香味,加埋微辣的調味,特別惹味。松露油炒雜菌好欣賞炒雜菌配完隻焗蒜頭,焗得好香好甜,成粒蒜頭食到冇得淨。雜菌除左有松露油的香味之外,仲有好香的胡椒味,用黎送一旁的法包好夾。黃咖喱蟹肉飯成餐飯最推介哩個黃咖喱蟹肉飯,真係做到啖啖蟹肉。而且咖喱做得好滑身,冇咩辣味亦唔會太甜,好香口。用黎送飯唔覺唔覺就食左成碟飯。泰式珍珠奶茶泰式奶茶偏甜,一直係我的至愛。哩度既奶茶仲有煉奶的香味,飲落好順口。而且珍珠好彈牙,帶有黑糖香味。每次去GREYHOUND都唔會令我失望,而且耐唔耐佢地又有新的菜式推出,所以耐唔耐就會想去一次。

MENU的選擇一如以往,選擇好多,每樣都好吸引似的。

香煎鵝肝芒果沙律

香辣豬肉炒椰菜苗

松露油炒雜菌

泰式珍珠奶茶

2019-11-02 227 瀏覽
最近來到黃埔探親戚, 之後同佢落樓下食飯. 佢話想試下GREYHOUND.見唔算多人, 唔洗點排隊, 所以都試下.由於大家都唔太肚餓, 我地點左3樣野. 先黎個單骨雞翼, 食到少少辣,炸得好惹味, 雖然單骨,但都食到多肉, 唔錯~之後大家再SHARE 一個鮮蝦泰式炒金邊粉, 估唔多都幾多蝦, 金邊粉炒得好香, 食到好滋味 !! 唔錯唔錯!!再黎個蒜蓉炒通菜, 非常翠綠, 好健康, 好味~埋單都唔算貴, 環境又唔錯, 下次可以再食!
見唔算多人, 唔洗點排隊, 所以都試下.

由於大家都唔太肚餓, 我地點左3樣野.
之後大家再SHARE 一個鮮蝦泰式炒金邊粉,

再黎個蒜蓉炒通菜, 非常翠綠, 好健康, 好味~

埋單都唔算貴, 環境又唔錯, 下次可以再食!

2019-11-02 165 瀏覽
今日去左黃埔睇戲, 睇完去左GREYHOUND 食飯~~~好耐都冇去了, 我同好友都唔算太肚餓, 所以叫左少少野食 SHARE 下.先叫個牛油果鮮蝦SALAD, 入面入既份量都幾多, 牛油果又熟得岩岩好, 火箭菜都好正, 好香~叫左個鮮牛肉河, 河粉滑溜, 牛肉多而鮮嫩, 唔錯!最後仲叫左薯條, 一人一條食唔停,  食得出係即炸,好香脆!! 醬都有2款, 茄汁又沙律汁, 唔錯!!價錢唔算貴, 下次可以試下帶屋企人黎!
今日去左黃埔睇戲, 睇完去左GREYHOUND 食飯~~~
叫左個鮮牛肉河, 河粉滑溜, 牛肉多而鮮嫩, 唔錯!

醬都有2款, 茄汁又沙律汁, 唔錯!!

價錢唔算貴, 下次可以試下帶屋企人黎!

2019-10-30
2019-10-30 140 瀏覽
Greyhound都開咗一段時間,而我竟然第一次食!呢到嘅Menu係超多嘢食,真係睇到我花多眼亂,我地揀咗勁耐先落到單,最後我哋兩個人決定嗌海南雞飯、大蝦炒金邊粉、辣豬肉炒椰菜苗,職員服務都唔錯,仲推介我哋飲泰式珍珠奶茶!海南雞飯連埋一碗細鹹菜肉碎湯,啲滑雞一路食都仲有,份量都幾大!仲有三種醬汁蘸,好豐富!😋😋😋金邊粉都好有水準,大蝦好彈牙!炒得條條分明加埋爽口芽菜!真係我食親泰國菜都會嗌😂😂👍🏻椰菜苗喺屋企都無乜食過,但係食泰food又係好鍾意嗌!今次配埋鹹豬肉同啲煙肉辣辣地都好好味!甜品嗌咗芒果糯米飯,飯有啲鹹椰漿,芒果香甜!正!斑蘭蛋糕唔係周圍有得食,以我咁鍾意食斑蘭軟糖,覺得哩道甜品真心做得唔錯!😍😍
Greyhound都開咗一段時間,而我竟然第一次食!

甜品嗌咗芒果糯米飯,飯有啲鹹椰漿,芒果香甜!正!

2019-10-30 45 瀏覽
話說黃埔好多舖都圍封咗🙊哩間可謂黑森林中嘅螢火蟲其實我係入到去食先知係泰國餐廳因為好耐之前聽朋友講以為係cafe 不過其實佢係非一般泰國餐廳佢有好多泰式風味嘅fusion菜Pasta, burger,甜品😂😂😂我嗌咗海南雞飯、大蝦炒金邊粉仲有個辣豬肉炒椰菜苗、甜品嗌咗兩款分別係芒果糯米飯同斑蘭留層蛋糕!海南雞飯份量足 睇落好正宗! 仲有湯飲! 我見隔離枱嗌啲嘢食同我地一樣,唔知係咪嗌中招牌呢!大蝦金邊粉炒得金黃且廿我喺泰國食嗰啲好似粒蝦仲要好大粒彈牙!椰菜苗都有水準!泰式炒真係特別好味朋友嗌咗芒果糯米飯芒果又大又甜其實已經好飽但見到斑蘭千層蛋糕真心忍唔到要嗌!三隻greyhound好可愛但我朋友猛話佢地似聖誕鹿😂😂蛋糕唔太甜真係好香斑蘭味啲cream又唔會漏!下次嚟好想試下佢個泰奶茶味道😍一定都好好食!!
話說黃埔好多舖都圍封咗🙊
哩間可謂黑森林中嘅螢火蟲
其實我係入到去食先知係泰國餐廳
因為好耐之前聽朋友講以為係cafe
不過其實佢係非一般泰國餐廳
佢有好多泰式風味嘅fusion菜
Pasta, burger,甜品😂😂😂

我嗌咗海南雞飯、大蝦炒金邊粉

大蝦金邊粉炒得金黃
且廿我喺泰國食嗰啲好似
粒蝦仲要好大粒彈牙!

椰菜苗都有水準!
泰式炒真係特別好味

朋友嗌咗芒果糯米飯
芒果又大又甜

其實已經好飽
但見到斑蘭千層蛋糕
真心忍唔到要嗌!
三隻greyhound好可愛
但我朋友猛話佢地似聖誕鹿😂😂
蛋糕唔太甜
真係好香斑蘭味
啲cream又唔會漏!

下次嚟好想試下佢個泰奶茶味道😍
一定都好好食!!
  • 海南雞飯
  • 大蝦炒金邊粉
  • 辣豬肉炒椰菜苗
  • 芒果糯米飯
  • 班蘭留層蛋糕!
2019-10-21 161 瀏覽
最近真係無咩心機出街食嘢,見老朋友約咗咁耐就打算係屋企附近食下~呢間餐廳其實都有好幾間分店,都知道有返咁上下水準~咦,有DINNERSET,十分抵食,138$有湯/沙律仲有飲品,加埋一都係150$。我同朋友就一人叫咗一個SET,沙律同粟米湯都試哂,YEAH!沙律好新鮮仲有麵包粒,粟米湯口感係有粟米蓉,前菜唔係咁簡單喎! 主菜朋友叫咗必食鮮蝦炒金邊粉,睇配料擺設都知唔係咁簡單:芽菜﹑花生碎﹑辣椒粉﹑大蔥﹑青檸撈埋一齊食相當香口同惹味,一分錢果然一分貨,食到獲氣之餘又擺到靚一靚,食完都心情大好。而我呢就揀咗帶子蘆筍香草闊麵,呢個就要加20$,將貨比價,睇下咩料子先!一上碟綠綠感覺好健康,帶子爽口鮮甜,闊麵煙煙靭靭, 加埋芝士碎, 簡直係雙重享受!重頭戲黎啦~~~我地加點咗咖哩虎蝦配薄餅~~上碟同朋友都眼凸凸~~👀👀👀啲蝦好大隻啊~~而且仲已經剝好殼,啱哂我地呢啲又懶又想食好西~~蝦係新鮮爽口,大大隻交足功課!咖哩不論濃度同埋味道都非法恰當,如果再辣小小就PERFECT池YEAH!

呢間餐廳其實都有好幾間分店,都知道有返咁上下水準~

咦,有DINNER

2019-10-19 123 瀏覽
好多時聚會嘅餐廳選項入面都會有Greyhound🤤。貪佢坐得舒服,食物質素唔差,而且價錢都尚算合理。今晚食物嘅味道我覺得一半半啦,只可以講做呢個價錢合格嘅味道先上一份西冷,本身叫5成熟既不過上到台覺得都係比較生就改左7成😣味道其實唔錯既🙈軟熟、點埋個醬汁好夾個糯米飯呢個咖喱蟹肉我覺得係的確好好味😍黃咖喱唔辣而好香、加埋個蟹肉好match.而佢蟹肉份量都唔少。佢比韓國個個蟹膏拌飯更加好味個米紙卷 肉嘅份量都唔少,不過成件事比較乾同實,點左d醬味道就加返少少分..

西冷牛扒配糯米飯

鮮蝦雞肉紙米卷

2019-09-11 420 瀏覽
下午茶,點左泰式奶茶加芒果千層蛋糕,咖啡加米紙卷。奶茶味道古怪,唔似平時飲既泰式奶茶,咖啡難飲,米紙卷似放左好耐隔夜,唯一正常係個蛋糕。仲唔係平,埋單150。無下次。
泰式奶茶及芒果千層蛋糕
2019-09-10
2019-09-08 274 瀏覽
之前食過尖沙咀同又一城分店印象都十分之好今日同friend係紅磡做完瑜珈特登過嚟黃埔分店食birthday lunch開心一下點知換來十分失望嘅體驗...首先一入餐廳reception一個人都無但旁邊半開放式廚房有幾個廚師無所事事咁望住我地等咗一陣都無waiter 我地決定行入去但人手唔夠 啲侍應見到你都唔得閒理你我地唯有自己坐低落咗單成30分鐘都無嘢上唯有追單 個侍應嘅反應擺明係漏咗單仲要我地都未開聲講不滿佢自己已經好驚咁講 唔係漏單啊 只係廚房好亂但當時間餐廳得幾檯客仲要大部分都已經食緊我入嚟時仲要見到幾個廚師都無嘢做緊好優閒地望住啲客你同我講亂?我只能講咁應該樓面同廚房都好唔專業服務唔專業都算 最緊要好味追完之後第一碟上嘅米紙卷我地每人食咗一舊就食唔落入面啲雞肉同蝦肉都係腥的 好似壞咗咁最好味係旁邊啲生菜同個甜酸醬本身諗住投訴 但見佢地人又無 我地附近有一檯客 等餐等到走咗另外一檯 我地講想搵waiter幫手影相搵唔到所以請我地幫佢地影張合照岩岩連追單都咁緊張 就算數 但大家都下唔到啖氣 決定要係openrice出post本身最期待係個甜品今次叫咗red velvet waffl
之前食過尖沙咀同又一城分店
印象都十分之好
今日同friend係紅磡做完瑜珈
特登過嚟黃埔分店食birthday lunch開心一下
點知換來十分失望嘅體驗...

首先一入餐廳reception一個人都無

係我食過最唔好味嘅waffle
又凍又淋又細份
最好味pat custard淨係俾一滴
連伴碟都覺得唔夠你唔好諗住用嚟送waffle
啲朋友仔好好 讓哂啲custard俾我呢個birthday girl
好彩份waffle細份 每人都係分得好少
所以佢地乾吞咗塊waffle

最後,成個用餐過程埋單係最有效率最快
Reli bad experience

2019-09-08
2019-08-28 417 瀏覽
喺黃埔新天地行完街,搵個地方坐下歎個下午茶,想坐得舒服又特別啲嘅選擇唔多,Greyhound可以話係最佳選擇,平日關係人唔多,又有梳化位,仲有下午茶餐。下午茶餐$58 起,包指定飲品一杯,我吔每人叫咗一個餐,配泰式凍奶茶,詢問之下原來泰式奶茶比常見嘅港式奶茶甜,於是我吔就揀咗一杯正常一杯少甜,果然,正常嘅真係好甜,叫少甜好飲好多。另外,個杯都比較特別,有啲似泰國大牌檔用嘅飲品杯,舒服嘅環境配上泰國風味,讚!兩個下午茶餐我吔分別揀咗一個麵類一個甜品,一次過試哂佢嘅主食同甜品。泰式豬肉丸湯河 - 看似好普通嘅湯河,比預期中足料,以$78嚟講真係抵食,有啲似手造嘅肉丸配上粗河粉,惹味得嚟又唔會太膩。更特別係配上四款調味料,紅色同橙色兩款係辣嘅,紅色係比較常見嘅辣椒碎,橙色嘅就好特別,自家制嘅熱帶水果汁加上辣椒,真係清新得嚟帶點辣,好開胃。而另外兩款調味就係粗鹽和魚露。甜品方面當然要試佢吔嘅招牌椰子千層蛋糕,又係比預期正,薄薄嘅pancake皮夾著忌廉同椰子肉,椰子肉嘅份量比預期多,唔會只係啖啖忌廉,令每啖都好香椰子味,$58一個餐嚟講確實好味。

2019-08-22
2019-08-05 507 瀏覽
呢日約左朋友食泰國野,但就打八號波餐廳基本上無咩人🤪▪️ 粟米湯(7.5/10)+ 鮮蝦炒金邊粉(7/10)+ 泰式奶茶(7/10)💲108 (Special Lunch Set)粟米湯質感稠身,入面有好多粟米蓉同粒,味道頗為香濃🌽金邊粉有大蝦、蝦乾、豆乾、蛋花、生芽菜、花生碎等,金邊粉乾濕適中,亦都幾煙韌,自己落青檸會酸少少更香口🍝 泰式奶茶就叫左少甜,飲落茶味足夠,唔會話好甜☕️▪️ 招牌椰子千層蛋糕(7.5/10)💲84 (跟餐半價)其實我都算係為左呢個招牌蛋糕而黎,跟餐既話可以有半價,即係$42,出到黎果然有驚喜😏千層皮稍微有厚度,唔會話好薄,或者好多層,不過質感夠軟熟,同埋勝在入面夾層有幼滑忌廉,同埋唔少清新香甜既椰子肉😍加入左椰子肉既關係,亦變相唔會話過多忌廉太膩,好想試埋椰子雪芭😳🔎 整體評分(7.5/10)
呢日約左朋友食泰國野,但就打八號波餐廳基本上無咩人🤪

粟米湯 (Special Lunch Set)
鮮蝦炒金邊粉  (Special Lunch Set)

泰式奶茶  (Special Lunch Set)

▪️ 招牌椰子千層蛋糕(7.5/10)💲84 (跟餐半價)

招牌椰子千層蛋糕

🔎 整體評分(7.5/10)
粟米湯 (Special Lunch Set)
鮮蝦炒金邊粉  (Special Lunch Set)
泰式奶茶  (Special Lunch Set)
招牌椰子千層蛋糕
2019-07-20 396 瀏覽
過個一字骨,淡淡肉,不過乾身左少少,外貌相放碟就不錯。 可以一試。呢個魚露味炒得幾好唔會過份咸,材料內容算足料。個碟不是熱鐵板燒熱的那種,裝飾而已,個菜炒得幾香,份量我個人覺的少左少少。 辣蝦醬炒蝦跟一個咸菜豬肉湯。先說個湯又咸又酸,我飲左一淡沒希再碰過,跟送的都貴是投訴。因為我看menu  book,好似無。 相反個炒飯炒得好香,不過辣味欠奉,所以要自行加辣乾。內有三隻蝦的。fusion thai 菜,環境幾好好舒服,味道一般,我本人覺得唔抵吃。因為平均要 190 一個人 沒有野飲。相對九龍城泰菜係唔抵,但九龍城既裝修同呢到無得比。如果吃裝修請鬼佬就arm晒

呢個魚露味炒得幾好唔會過份咸,材料內容算足料。

相對九龍城泰菜係唔抵,但九龍城既裝修同呢到無得比。

如果吃裝修請鬼佬就arm晒
2019-07-14
聽日去黃埔食飯 想揀一間坐得舒舒服服嘅餐廳🍴(以下有🎖為推介食物)小食:脆炸粟米蟹肉配甜酸醬 $88剛剛炸起熱辣辣 好多粟米粒 蟹肉不多 可惜粉有點厚 點個甜酸醬幾好味義大利肉腸芝士餡餅 $118開頭點呢個小食驚份量小 唔好睇佢細細塊 裡面好足料 啖啖芝士 建議3-4人點呢個 一人一塊其實好夠食 😅主食:海鮮冬陰公炒螺絲粉 $138 🎖好惹味嘅炒螺絲粉 細細份 都幾足料 帶子 魷魚 龍蝦🦞 蘑菇 冬陰功少少辣 好開胃 甜點:Coconut Crepe cake $68🎖平時唔鍾意食椰子🥥 食到呢個真係超級有驚喜 甜度剛剛好 啖啖椰子肉 必食推介整體而言 餐廳環境乾淨企理 舒服 食物質素好👍🏻
聽日去黃埔食飯 想揀一間坐得舒舒服服嘅餐廳🍴

(以下有🎖為推介食物)
小食:
脆炸粟米蟹肉配甜酸醬 $88