2020-12-08 404 瀏覽
限聚令又收緊咗, 睇嚟今次聖誕大餐要喺屋企自己DIY了。💥💥BTW, 今晚食咗個非常好味嘅星馬fusion餐廳 , 🦐🦀啖啖蟹肉黃咖哩虎蝦配印度煎餅very very very yummy, 虎蝦隻隻都有睇頭👍🏻, 而且去哂蝦殼蝦頭食得好方便🤭, 黃咖哩啲汁好味到簡直可以攞嚟送飯, 印度煎餅好快就畀我哋點曬啲汁食曬💫。🦞泰式原隻龍蝦炒金邊粉又係好正, 好鍾意茄汁底帶甜味嘅炒粉😍, 又有少少啦同埋酸味,好開胃。 龍蝦又係去殼起肉仲要切到一啖一口, 廚師細心到不得了❤️ ~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 9/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$500⏪回頭率:80%~~~~~📍Greyhound Café (PopCorn)將軍澳唐賢街9號商場地下G05及G06號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📸賣相: 9/10
🛋️環境:8/10
💁‍♂️服務: 8/10
💎性價比: 8/10
💲人均:$500
⏪回頭率:80%
~~~~~
📍Greyhound Café (PopCorn)
將軍澳唐賢街9號商場地下G05及G06號舖
~~~~~
2020-11-20 558 瀏覽
平時都好鍾意食泰國菜,呢間都幫襯過幾次,因為主打一啲fusin泰菜。餐廳出邊都有座位,我哋揀坐出邊,因為坐得比較闊落,好似舒服一啲,方便傾偈。Tom Yum Noodle $138冬陰功湯底好濃郁,但係又冇渣,食得到真材實料製成。河粉可以吸收晒湯底嘅精華,再配埋隻超大既大頭蝦,啖啖肉。Yellow Curry with Tiger Prawns and Crab Meats $228大頭蝦隻隻先炸香曬先再上咖哩汁,所以每一隻都脆卜卜,連殻都可以食埋。佢嘅咖喱味唔會辣,而且充滿椰奶香味,又有好多嘅蟹肉,所以食起嚟特別鮮甜。好似我哋咁樣,將印度酥餅搣下,擺一隻蝦,再加啲配菜,好多汁,就係完美嘅配搭。Clams in Thai Basil Leaves $148我最鍾意呢一碟泰式炒蜆,首先佢用較好嘅花甲,肉質比較厚,而且鮮甜 ;最重要係佢夠辣,我最鍾意刺激嘅食物,提神開胃;淨係佢個汁都可以撈幾個白飯,連佢啲洋蔥都吸曬汁嘅鮮甜,味道特別好吃。Mixed Fruit Punch $42Lemongrass Drink $40我揀香茅飲品,因為感覺比較清新,酸酸甜甜都可以消膩。食完飯梗係要食埋甜品

Tom Yum Noodle $138

Mixed Fruit Punch $42
Lemongrass Drink $40
我揀香茅飲品,因為感覺比較清新,酸酸甜甜都可以消膩。

食完飯梗係要食埋甜品先可以走啦。

Coconut Crepe Cake $78
呢個係佢哋嘅鎮店之寶,椰青千層蛋糕,食過幾次都係做得好好!有粒粒嘅椰子肉,又有椰青肉,食起嚟特別有咬口!

Chocolate Tart $88
金莎朱古力撻,朱古力味濃厚,朱古力入口口感細滑!
2020-11-18
2020-05-19 1169 瀏覽
疫情真係令到我無乜動力出外食飯…但上司約要見面食下午茶,就只好去啦~Greyhound 其中最出名係單骨雞亦,中環鋪都做得好好食,但呢間就…個人感覺比較乾同"鞋"口,可能係下午茶嘅關係…同埋,真係好少人…粟米餅同凍檸茶就保持水準~甚至乎食唔晒碟粟米餅,要pack 走,返到屋企再用microwave re-heat 都仲好juicy~杯檸茶就真係好fresh, 唔會死甜~所以,去唔到泰國,仲有Greyhound o既~
疫情真係令到我無乜動力出外食飯…
但上司約要見面食下午茶,就只好去啦~

所以,去唔到泰國,仲有Greyhound o既~
2020-05-11
2020-04-15 974 瀏覽
食過香港幾間唔同分店。但將軍澳呢間態度特別差。無論外賣定堂食試過各一次。特別係果兩個男嘅。講嘢冇尾音又冇禮貌完全勁趕客。理得你食物好唔好食啊,去到好似受氣咁。其實大把選擇做乜要揀佢😤因為疫症嘅問題入到餐廳一定要戴口罩。我本身見佢我一坐低攞咗兩杯水放喺枱面我諗住除低口罩飲水。佢就同我講話"食物未嚟到唔可以除口罩"完全冇尾音冇唔好意思!反而係我同佢講唔好意思。但心諗我遲早都要除口罩㗎啦。同埋你放兩杯水我係咪唔可以飲水,咁你就唔好放兩杯水過嚟啦😤
2020-03-21 908 瀏覽
預知今日会提早放工, 用咗飲食apps 安排咗去Greyhound Cafe 晚飯有半價 🥘很喜歡餐廳傳統嘅泰式美食加入比較西式嘅演繹手法~『大蝦冬陰功螺絲粉』, 冬陰功味濃郁, 全都滲入螺絲粉中, 有點吃上癮😍。 虎蝦超大隻, 蝦殼煎得香脆惹味 蝦肉彈牙鮮甜 ~『越式鮮蝦雞肉米紙卷』, 米纸卷中有蝦肉雞肉配新鮮蔬菜吃感覺健康美味, 好清新。 特製嘅醬汁覺得偏甜, 掩蓋米紙卷嘅 清新味道,可以選用醋味和辣味多一點的source. 這款『炸薯角』真係冇得彈,熱辣辣炸起, 外皮香脆,薯仔香軟, 涼拌醬汁也很夾。 半價咗之後都係$24~~ 超值呀。『芒果糯米飯』, 暖暖哋嘅糯米飯加上椰汁和香甜芒果肉 超美味又暖胃! 留意甜品和餐飲係冇折㗎~😉

很喜歡餐廳傳統嘅泰式美食加入比較西式嘅演繹手法~

『大蝦冬陰功螺絲粉』

• 冬陰功大蝦螺絲粉
  • 越式鮮蝦雞肉米紙卷
2020-01-21 845 瀏覽
我家女兒揀飲擇食,難得有一、兩家她喜歡的餐廳。差不多每個星期都要去一次, 今晚又要再同她去......【Greyhound cafe 】香港人對這間從泰國引入的餐廳應該不太陌生,因為擁有有不少招牌菜,在香港經營了一段時間而且分店越開越多, 證明這間餐廳已經成功中攻入香港市場。【Greyhound cafe 】今日又去屋企附近的餐廳, 位於Popcorn 商場裡面的餐廳十分開揚, 有室內位置又有室外位置, 感覺非常時尚又有活力。 牆壁上有一些塗鴉, 充滿泰國色彩又不失時尚。【Greyhound cafe 】泰國消費又平又靚, 但是這間泰國過江龍在香港價錢不叫便宜……不過回到家後發現Eatigo 有優惠, 下次一定要記住用先。 女兒不用看餐牌就已經知道自己要什麼, 指定食物雞翼及薄餅。這間餐廳有泰國口味的意粉又有些泰國地道二嗎及小食但對於我來說可以選擇的東西不太豐富。【Iced Lemon Tea $38】這個檸檬茶是餐廳招牌菜當然要是一下啦! 這個招牌檸檬茶特別之處,冰是以茶製成,溶化後不會變淡。記得以前侍應會在你面前倒給客人,但是今日竟然沒有這樣做,有些失望。明明記得裡邊應該放有一片青

【Iced Lemon Tea $38】這個檸檬茶是餐廳招牌菜當然要是一下啦! 這個招牌檸檬茶特別之處,冰是以茶製成,溶化後不會變淡。記得以前侍應會在你面前倒給客人,但是今日竟然沒有這樣做,有些失望。明明記得裡邊應該放有一片青檸, 點解換左一片普通的檸檬?而且這個檸檬茶制成的冰只有兩塊……這杯檸檬茶好似走了樣。話哂都係招牌點解可以變成這個模樣? 飲一啖有些苦澀味,沒有了以前令人回味的味道。

【招牌單骨雞翼 $78】單骨雞翼應該係一份小食但是價錢要78蚊又真係不太便宜, 看看它的份量其實只有幾隻,者真是有些貴可能因為這個是招牌菜吧。
雞翼實在炸到非常乾身而且非常開香脆, 雞翼調味惹味剛剛好, 難怪這個是這餐廳的招牌菜。

這個雞翼我慶幸能夠食到一支,剩下的全部都是我女兒。另外我女兒喜愛的就是這個【泰式薄餅$ 28】這個薄餅其實有兩款, 厚及薄。初初因為女兒喜歡這個薄餅每次都會叫一個咖哩, 原來可以單叫以後我就單叫了這份厚薄餅。 這份薄餅其實有甚麼吸引之處我都不太清楚,我慶幸能夠食到一件, 就覺得薄餅的溫度只是微溫, 咬下去不是什麼十分鬆化,不過依家前來說就是最抵吃的了。

【秘制辣肉手包粉卷 $108】原本以為是一個泰式生菜包, 呈上時才發覺跟想像的有些差別。 這個手包粉卷,有大量越式粉皮外,另外有大半個生菜,份量頗多。 不過用來包著的饀料份量就不太多,好似比例上不成比例。 好處就係食菜多個食肉比較健康。

秘製肉醬本身不辣,與泰式辣汁分開盛著。把肉醬、香葉及辣汁放在粉皮及生菜上包起來吃,肉醬太碎又沒有加入其他配料,少了一份口感。

放進口就好像只把生菜吃掉一樣。另外肉醬沒有炒到好香,好似煮熟而已,少了一份惹味口感。

我還是喜歡吃傳統的泰式生菜包。 把所有肉醬食完之後還剩下大半個生菜有些浪費。

2020-01-12
2019-12-10 664 瀏覽
Greyhood好耐之前吃過一次,印象還好。今次友人想吃泰菜,於是選擇了Greyhood. 雖然這是fusion菜,但我們想吃的泰國食物還有的。前菜點了蝦紙春卷,味道不濃,吃起來還可,但沒有太大的味道,吃完不會留下深刻印象。湯想飲冬蔭功湯,但沒有這項選擇,只有冬蔭功湯河或冬蔭功雲吞,最後點了後者。我沒有吃雲吞,但友人說味道麻麻,我吃了湯及吃了一隻蝦。蝦肉不爽口,不彈牙,肉質淋淋的,不太好吃。湯味道雖夠味,但喝起來感覺煲多左水,可能本身不是湯,但我把它當作湯飲,所以沒有出面飲的質感咁好味,但又不能說它沒有味道,就是味道夠但總是感覺水份比例多了一點。或者可以說是冬蔭功湯及冬蔭功湯水的分別。主菜點了菠蘿🍍炒飯,這個算是全晚最好吃。不是原隻菠蘿上的,另外菠蘿要自己加入飯內。但菠蘿炒飯炒得幾香,乾濕度適中。甜味點了芒果🥭糯米飯。飯質唔夠淋,偏向少少硬。芒果唔當做,一點也不甜。整頓晚餐稱不上難食,但食過多次泰菜,就覺得味道總是差一點點,吃泰菜不會再選擇這間。不過值得一讚是員工服務態度都不錯。

不過值得一讚是員工服務態度都不錯。
2019-12-08 392 瀏覽
是日去屋企附近看場戲,所以就去咗popcorn附近看下有咩好食先,呢間泰式fusion菜,好幾個月前已經想食,見到門口個menu, 咁啱呢段時段係食semi-brunch buffet,就立即入去點餐食啦首先先點咗兩個main course先,我就點咗(1)意式煙肉雞蛋三文治 係用法國麵包烘咗,所以好香脆,裏面有煎香咗嘅煙肉片,同雞蛋,加埋焗咗嘅蕃茄,味道係唔錯的(2)全日早餐 呢個全日早餐非常精緻,炒菇加咗牛油去炒,好好味因為係半自助餐關係,出面就好多嘅沙律菜供選擇,蔬菜好新鮮,燒粟米加咗蜜糖去焗,加上用超甜粟,好鮮甜,仲有1個烤南瓜片都好好味,我食咗好多片,有1款已調好汁嘅 魷魚圈沙律,呢款都好滋味呀,酸酸辣辣,好清新呢,甜品方面, 藍莓芝士蛋糕最好食🍰🍰

首先先點咗兩個main course先,我就點咗

(1)意式煙肉雞蛋三文治

(2)全日早餐
呢個全日早餐非常精緻,炒菇加咗牛油去炒,好好味

意式煙肉雞蛋三文治
2019-10-01
意式煙肉雞蛋三文治
2019-12-02 232 瀏覽
因為契女係蛋糕控,而我又有舖「集郵」癮,所以每次去探契女,我都會買唔同店舖唔同款式嘅蛋糕一齊試試。今次就試咗Greyhound Cafe嘅四款蛋糕,分別係泰式奶茶千層、抹茶千層、芒果千層同朱古力蛋糕。未食之前,我對泰式奶茶味千層蛋糕最感興趣,點知,一啲泰式奶茶味都食唔出,好失望!!!第二期待就係抹茶千層,一來我係抹茶控,二來因為依件最貴,要$78一件,點知都係好一般,雖則蛋糕有抹茶味,但整體做得不太出色。契女就最鍾意芒果千層,連個芒果醬都食曬,好捧場。朱古力蛋糕就正常水準,雖沒驚喜,但無失望。整體嚟講,佢哋賣嘅蛋糕偏貴,唔值依個價!以上四件蛋糕合共$242。

契女就最鍾意芒果千層,連個芒果醬都食曬,好捧場。

朱古力蛋糕就正常水準,雖沒驚喜,但無失望。

整體嚟講,佢哋賣嘅蛋糕偏貴,唔值依個價!

以上四件蛋糕合共$242。
2019-11-30
外賣自取
2019-11-04 1095 瀏覽
近期辛勞工作過後,很想好好的款待自己,試了想試一段時間但從未試過的Greyhound Cafe。Greyhound Cafe於網上得之是泰國時裝品牌,於曼谷商場一邊販賣時裝服飾,另一邊就開設cafe。[招牌椰子千層蛋糕,$78]椰子千層蛋糕據說是餐廳招牌菜,蛋糕望上去有十層左右,中間夾上椰子碎片,插上三片小鹿餅乾,上面又再灑上椰子碎及糖霜,很有聖誕氣息。餅皮夠薄,忌廉香滑,質感既輕且軟,層次分明,入口 creamy。

[薄切三文魚配泰式辣汁,$118]

三文魚加上秘製生蒜香草辣汁,辛辣清鮮,開胃醒神,味道與一般三文魚大不同,令人驚喜。

[啖啖蟹肉黃咖喱飯,$198]

咖喱汁用上花奶雞蛋同煮,甜甜的很易入口,加上蟹肉拆絲,果真啖啖蟹肉及甜咖喱,就算怕辣者亦可以食得到。

[招牌椰子千層蛋糕,$78]

2019-10-28
2019-10-29 579 瀏覽
Greyhound Cafe於很多年前往曼谷視為必食名店,很記得初次光顧時,試了著名的脆炸單骨雞翼,小小乾乾的,但酥脆多汁,印象深刻。餐廳分店於Popcorn開了一段時間,比起初開店時,少了長長的人龍,可以靜靜的好好欣賞室內時尚的設計。餐廳以黑色為主調,配以白線繪畫的幽默漫畫,時尚形格。餐牌選擇很多,一時之間不知從何入手,幸好有廚師精選,選了幾款一試。招牌脆炸單骨雞翼雞中翼切半成單骨雞翼,方便食用。雞翼以魚露醃製,並採用生炸方式,外型雖然細細的但酥脆熱辣。鮮蝦帶子墨魚汁麵意粉經鮮甜墨汁包圍下,每一口都嘗盡鮮味,魷魚大蝦及帶子鮮甜彈牙。整個意粉因青胡椒粒關係而微辣,很香濃惹味。招牌椰子千層蛋糕千層蛋糕以鮮忌廉均勻塗於每一層,夾上鮮椰子碎,味道鮮甜得很,蛋糕入口即溶,忌廉輕軟幼滑。

招牌脆炸單骨雞翼

鮮蝦帶子墨魚汁麵

招牌椰子千層蛋糕
2019-10-28
2019-10-27 178 瀏覽
Greyhound 主打新派泰國菜,今日收工吪屋企附近的分店食飯。有一位泰國人的店員招待,就好似番左泰國一樣。好懷念在旅行的日子。頭盤小食方面粒粒蝦餅魚餅 ($98)一口一粒蝦餅和魚餅,系出邊嘅泰國店都未試過,點上泰式嘅醬汁,零舍開胃。蝦餅魚餅的味道跟普通的冇分別,不過呢個好易食,長輩非常喜歡。大蝦雞肉米紙卷 ($98)咪紙卷包住大蝦和雞肉,再配上特製的醬汁,酸酸辣辣的,啱哂夏天食。可以包埋薄荷葉和生菜一齊食,倍感清新。不過雞肉有少少乾身。主食菠蘿海鮮炒飯 ($148) 用一個預熱了的鐵鍋乘着,所以嗰度食都不怕凍。店員都好溫馨咁提大家要小心個碗好熱,炒飯加了海鮮例如魷魚、大蝦等等,又有菠蘿和提子乾的酸甜作點綴,炒得好香口又乾身,粒粒分明。好喜歡!特級牛肉牛丸湯金邊粉 ($128)牛丸應該是自家製的,食落比出面的細粒和淋身,都彈牙。而且牛肉用的都不算太肥,有牛味,加上清湯湯底清甜可口,加入金邊粉,份量不太多! 甜品因為長輩怕凍,所以我只揀一份椰子雪芭($38)。有啖啖椰子肉,冰凍的感覺特別清新。另外有一種好想返返泰國旅行嘅感覺。

頭盤小食方面
粒粒蝦餅魚餅 ($98)

大蝦雞肉米紙卷 ($98)
可以包埋薄荷葉和生菜一齊食,倍感清新。不過雞肉有少少乾身。

主食

特級牛肉牛丸湯金邊粉 ($128)
牛丸應該是自家製的,食落比出面的細粒和淋身,都彈牙。

甜品因為長輩怕凍,所以我只揀一份椰子雪芭($38)。
2019-10-20 181 瀏覽
見朋友IG話app有優惠,好抵食。週末特意試一下。到店一位男職員聽到我地係app訂位,態度極差。當時我地比訂位早5分鐘到達,約5點50分。Popcorn分店入座率約2-3成,佢語氣不太好咁叫我地等到夠訂位時間先安排到。轉個頭,另一位職員主動迎新我地並有我地入座。我地叫左3款食物,2主食,1個菜。墨汁意粉黎先,再上大大啖蟹肉飯桌面位置不大,上菜既職員極不主動,我地見碗飯黎幫手移開多d空間,佢竟然是旦放落黎,放正中間。咁點啊,想我一直手持住碟意粉?大佬我去是旦一間食野,職員都會主動安排啊。澳牛啊依到?一間野,接觸3位職員,2位都不合格。最近,Popcorn人流受社會因素影響,不算多人,服務竟然如此。網上優惠仍price discrimination, 商業考慮而有既結果,你情我願。如果職員因爲我地用優惠而態度差,是極不專業。永遠不會再到訪將軍澳分店
見朋友IG話app有優惠,好抵食。

週末特意試一下。

轉個頭,另一位職員主動迎新我地並有我地入座。

我地叫左3款食物,2主食,1個菜。
墨汁意粉黎先,
再上大大啖蟹肉飯

大佬我去是旦一間食野,職員都會主動安排啊。

澳牛啊依到?
一間野,接觸3位職員,2位都不合格。

永遠不會再到訪將軍澳分店
2019-10-19 158 瀏覽
呢間餐廳都食過幾次,佢係泰式fusion菜黎,啲食物泰式得黎又會加入其他西餐既元素餐牌成百幾樣食物揀,真係睇到眼花撩亂海鮮冬蔭公炒螺絲粉上面有一隻大蝦,肉質爽口彈牙,亦都好多肉除左大蝦亦有帶子螺絲粉吸收哂冬蔭公既味道,食起黎幾惹味食落酸酸地幾開胃,不過就冇一般冬蔭公既辣味啖啖蟹肉黃咖喱飯的確係冇改錯名,真係好多蟹肉係入面咖喱好香濃,不辣,好惹味旁邊配咸酸菜湯,侍應提醒要趁熱飲,否則凍左會好咸熱飲係不錯,入面仲有2粒小肉丸椰子千層蛋糕一早知呢度啲千層蛋糕出名一直最期待呢個環節佢係用新鮮椰子整成,入面都食到一片片椰子肉味道好天然,不過有點膩泰式奶茶千層蛋糕泰式奶茶味道好突出相對起冇椰子咁甜,亦都冇咁膩整體不錯
餐牌成百幾樣食物揀,真係睇到眼花撩亂

海鮮冬蔭公炒螺絲粉

上面有一隻大蝦,肉質爽口彈牙,亦都好多肉
除左大蝦亦有帶子
螺絲粉吸收哂冬蔭公既味道,食起黎幾惹味
食落酸酸地幾開胃,不過就冇一般冬蔭公既辣味

啖啖蟹肉黃咖喱飯

的確係冇改錯名,真係好多蟹肉係入面
咖喱好香濃,不辣,好惹味
旁邊配咸酸菜湯,侍應提醒要趁熱飲,否則凍左會好咸
熱飲係不錯,入面仲有2粒小肉丸

椰子千層蛋糕

一早知呢度啲千層蛋糕出名
一直最期待呢個環節
佢係用新鮮椰子整成,入面都食到一片片椰子肉
味道好天然,不過有點膩

泰式奶茶千層蛋糕

泰式奶茶味道好突出
相對起冇椰子咁甜,亦都冇咁膩
整體不錯
2019-09-29 122 瀏覽
星期日早少少dinner,仲未洗等位,又有素食menu 👍🏼👍🏼雖然素食款式唔係好多,但好在有greyhound 特色,脆炸粟米餅就最好味,通菜同泰式金邊粉就有啲偏油。
粟米餅
2019-09-29