2021-01-06 424 瀏覽
又到聖誕,當然要食餐好既慰勞下自己😋麵包😋  呢個係送既,但真係好好食😋😋佢唔係比牛油你搽,而係比醋同橄欖油你點,第一次見係咁配,我兩個都點左,覺得橄欖油會比較夾,似係平時牛油既味丫嘛 一個係普通餐包,一個係芝麻,外脆內軟既餐包真係好暖心💓💓💓 燒帶子柚子沙律  呢個沙律都真係幾高質有煎到香一香既帶子,同埋大大片橙同柚,食落勁清新丫😳😳  😍蟹肉南瓜濃湯😍  平時南瓜湯都幾常見,佢雖然係要$78,但真係特別好飲,南瓜味十分濃郁,啖啖蟹肉都回翻本丫☺️  😆牛肝菌雜菌忌廉湯😆  朋友好中意飲呢個,同埋做到味道非常濃厚,但因為全部都係湯冇料,我就中意上一個湯多d😋  😚鵝肝醬烤菇闊條麵😚 呢個質地十分creamy,d菇好滑好好食因為個醬十分濃郁食到尾會有點膩,兩個人share就比較好☺️ 🙂香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁🙂 平時好少食魚,諗住健康d就叫左魚黎食佢完全冇骨十分方便食用,魚皮煎得十分香脆,伴菜既薯仔蕃茄都處理得好好食🤣  😳雲尼拿雪糕酥盒配士多啤梨😳 第一次食呢個甜品,賣相好令個酥盒本身冇乜味道所以要配雪糕同要落朱古力黎食  🍹Snowball 🍹  呢個好啱女仔飲,因為係偏向甜d,但佢既
又到聖誕,當然要食餐好既慰勞下自己

😋麵包😋

麵包

一個係普通餐包,一個係芝麻,外脆內軟既餐包真係好暖心💓💓💓

燒帶子柚子沙律

呢個沙律都真係幾高質
️燒帶子柚子沙律

有煎到香一香既帶子,同埋大大片橙同柚,食落勁清新丫😳😳

😍蟹肉南瓜濃湯😍

蟹肉南瓜濃湯

😆牛肝菌雜菌忌廉湯😆

😚鵝肝醬烤菇闊條麵😚

呢個質地十分creamy,d菇好滑好好食

🙂香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁🙂

平時好少食魚,諗住健康d就叫左魚黎食
香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁

香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁

😳雲尼拿雪糕酥盒配士多啤梨😳

第一次食呢個甜品,賣相好令
個酥盒本身冇乜味道
所以要配雪糕同要落朱古力黎食

🍹Snowball 🍹

呢個好啱女仔飲,因為係偏向甜d,但佢既酒精都唔算少🤣

cocktails

🥃Daiquiri 🥃

呢個反而酒精味冇咁重,主要係好清新既檸檬味

最後食左成個set dinner 人均$502,雖然係少許貴,但環境,服務同食物質素都高水準,覺得酒店食西餐太貴,呢度可以幫到你😚😚
蟹肉南瓜濃湯
2020-12-15 615 瀏覽
平日在路上來去匆匆,好多時都未有為意周遭是甚麼商舖,樓上舖便更難察覺,正如今日這間餐廳,雖然這一帶我間中都會經過,但若不是今次朋友帶路,我想我也未必懂上來幫襯。餐廳位於一座商業大廈二樓全層,半數座位可透過大玻璃窗眺望街景 ,感覺開揚。餐廳以深啡色作為主調,配以木傢俬、柔和璀璨的黃色燈光,富英倫氣息。臨近聖誕,布置上增添了一份濃厚節日氣氛。置身其中,妨如提早慶祝聖誕節般。餐前先送上兩個小麵包,暖暖地,質感軟熟,有少少香草味,客人可隨意沾上橄欖油、黑酣食。燒芝士煙肉焗大啡菇 $98大啡菇被一大堆芝士、煙肉粹覆蓋著,上檯時機乎看不到大啡菇的身影,用料十足,漲卜卜的外型,藉著熱力散發出的芝士、煙肉香味,令人唾涎。經烤焗過的大啡菇,入口鮮嫩軟熟,肉汁豐富, 没有過火,芝士與煙肉的組合令味道多一份層次虎蝦海鮮濃湯 $98漂亮的橙紅色,濃濃的鮮蝦香味,以原整的燒虎蝦、帶子、青口、蕃茄作點綴,未食已覺得好味。每一口濃湯盡是蝦的精華,鮮味無比,質感濃稠,入口順滑。牛肝菌雜菌忌廉湯 $78將深啡色的菇菌打成蓉再加忌廉煮成湯,賣相的確比鮮艷的蝦湯遜色,之不過,菇菌湯那股獨有的香味與菌肉的質感,郤叫人神往。這

燒芝士煙肉焗大啡菇

燒芝士煙肉焗大啡菇 $98

虎蝦海鮮濃湯 $98

牛肝菌雜菌忌廉湯 $78
將深啡色的菇菌打成蓉再加忌廉煮成湯,賣相的確比鮮艷的蝦湯遜色,之不過,菇菌湯那股獨有的香味與菌肉的質感,郤叫人神往。這裏的出品也質量十足,味道香濃細滑,菌味濃郁,好味。

酥脆香草碎果仁焗羊架 $288
我們點了一客羊架,要七成熟,羊羶味不明顯,易入口,外層的果仁碎焗至少少微焦,羊架中心呈淡淡的粉紅,肉質仍保持軟嫩多汁,沾海鹽燒汁,更惹味;配菜有 : 略焗過的薯仔、秋葵、蕃茄、紅蘿蔔等,顏色艷麗,增進食慾。

黃金蟹肉意大利飯 $178
中西合壁,以咸蛋黃入饌,製作意大利飯,味道也不錯,不單香口,顏色金金黃黃,帶點貴氣;除了咸蛋黃,入面還有一絲絲的蟹肉及雜菌,口感豐富;傳統的意大利飯會煮得較硬,我個人不太習慣,幸好餐廳能配合亞洲人口味,飯粒軟硬度剛剛好,易於咀嚼。

Cosmo Lady $78
夢幻般的粉橙色雞尾酒,感覺很 lady, 以橙味甜酒為主調,初段有清新的果味,尾段帶少少辛辣,味道富層次。

White Russian  $68
甜咖啡酒加奶,味道近似 baileys,約20%約20%,甜甜地,易入口。

火焰香蕉雪糕

火焰香蕉雪糕 $88
今時今日已很少地方吃到這類甜品。製作需時約十五分鐘,將已打至企身的蛋白疊在中型香蕉及雲呢拿雪糕上,當送到客人面前,侍應才淋上燃起藍色火焰的冧酒,甜品頓時變身火焰雪山,要影相便要把握時間,火焰不消一會便熄滅,可以開始品嚐。蛋白甜度適中,配合烤至軟綿温暖略帶微甜的香蕉、仍冰凍的雪糕,冷暖的感覺同時在口腔中產生,好玩又好味。

餐廳給我的印象不錯,環境、食物質素俱佳,在這裏舒舒服服,悠閒地望著街外景色享受美食、放空,不失為一個舒壓的好地方。

2020-12-07
燒芝士煙肉焗大啡菇
火焰香蕉雪糕
2020-12-09 520 瀏覽
放工和朋友來到上環搵飯食,來這裡是因為想吃意大利菜和見食評的相片食物和環境都不錯,所以揀選這間吃飯。餐廳位於大廈的樓上二樓,裡面燈光偏暗,很有情調,每枱都點有小爉燭,我們被安排的座位還可以看到街景。因疫情關係,餐廳不是那麼多人,故餐廳很優靜,很適合情侶。我們看完餐牌就點了一些前菜,湯,主菜和甜品,還叫了兩杯酒精飲品。前菜未到前,侍應給了我們一籃麵包,麵包很軟,傳統吃法是在食前沾上橄欖油和意大利醋吃,好味!頭盆是芝士煙肉焗大啡菇,大啡菇很香,加了芝士和煙肉梗令口感豐富起來,大啡菇很香很多汁,芝士和煙肉配塔非常滋味!虎蝦海鮮濃湯,裡面有大大隻虎蝦,還有青口,帶子。帶子很新鮮,廚師將帶子煮到半熟,令帶子鮮甜不鞋,青口都煮得很嫰口,主角虎蝦梗是啖啖肉,話明濃湯,個湯就當然有番咁上下濃,湯有很濃的蝦味,不會太鹹,吃到本身海鮮的鮮味,好好味!牛肝菌雜菌忌廉湯,裡面有比較矜貴的牛肝菌,加埋雜菌一起煮,很香濃的菇味,這裡主張自然,所以用的食材和調味都很flash!不會感覺到很膩的感覺,這點值得一讚!主菜之一的酥脆香草碎果仁焗羊架,淨看已經很吸引,可能本人喜歡吃羊架吧,肉質鮮嫰無比,廚師煎得恰度好處,裡

芝士煙肉焗大啡菇

牛肝菌雜菌忌廉湯

主菜之一的酥脆香草碎果仁焗羊架,淨看已經很吸引,可能本人喜歡吃羊架吧,肉質鮮嫰無比,廚師煎得恰度好處,裡面還呈現粉紅狀態,令我一邊吃一邊欣賞裡面的肉,很美很好吃!

酥脆香草碎果仁焗羊架

第二個主菜是黃金蟹肉意大利飯,黃金是指裡面用鹹蛋黃和意大利飯煮,加入蟹肉,蟹肉的鮮加上鹹蛋黃的甘香,吃上去有做沙沙的口感,很特別,意大利飯都煮得很正宗,不錯!

黃金蟹肉意大利飯

甜品是火焰香蕉配雪糕,侍應把它端上枱後就用火點著,熊熊的火燒到蛋白香香脆脆,裡面的香蕉很香很甜,加上雪糕簡直天作之合!

火焰香蕉配雪糕

我叫了一杯Cosmo Lady,是用上青檸,檸檬,橙酒,和蔓越莓調較,味道很有果味,加起來有一種獨特的西柚味,很清新,酒精又不是太強,很適合女士。

Cosmo Lady

朋友叫了一杯White Russian,是由鮮奶和咖啡酒調較而成,很有奶味,淡淡的咖啡酒味慢慢滲出,酒味不濃,適合不勝酒量但又想試下飲酒的朋友。
2020-12-07
芝士煙肉焗大啡菇
2020-11-12 1061 瀏覽
上次來原來是一年前了,還記得果日食嘅酥脆香草碎果仁焗羊架的驚喜。好想再食呢!侍應生好有禮貌招待,探過熱和搓手液後,睇下menu上好似多咗其他美食款式,look 下 look下,好開心呀!原來有羊架呢!再食再食,最開心係加$88可轉套餐,有餐湯 雜菜沙律 甜品 咖啡或茶,太豐富了,不用諗太多就照舊好了。前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。牛肝菌超濃郁再配椰菜花忌廉就更濃香啊!熱辣辣入口,正到不得了。用牛奸菌配搭好特別,再加椰菜花 打溶讓整個湯更濃郁,不一樣嘅湯呢!讚👍酥脆香草碎果仁焗羊架~~賣相依然好吸引,成隻羊架鋪滿晒好多碎果仁,未進食已經聞到陣陣碎香果仁,羊架肉汁juicy 入口軟淋淋,熟度啱啱好,就是喜歡這味道。燒西班牙黑毛豬架~~見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁好大塊黑毛豬斧頭扒啊!肥瘦適中肉汁juicy 本人覺得不用點任何醬汁進食更香,入口香脆,好滿足。最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。

酥脆香草碎果仁焗羊架~~

燒西班牙黑毛豬架~~

見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁

好大塊黑毛豬斧頭扒啊!

最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

2020-11-04
  • 牛肝菌椰菜花忌廉湯
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 燒西班牙黑毛豬
2020-11-12 681 瀏覽
這間位於上環的樓上西餐廳,位置方便易達,燈光暗淡有氣氛有情調,適合情侶享用燭光晚餐。顧客們需先量度體溫才能進店。食物有水準有驚喜。晚餐前菜有烤北海道帶子沙律配柚子香橙汁及忌廉南瓜湯,帶子表面烤了一點點,而內裡卻是半刺身,香橙汁味道好出,是一款有驚喜又清新的沙律。而南瓜湯濃滑可口,啖啖南瓜味用料十足。香煎比目魚魚柳配小茴香忌廉汁 - 比目魚柳外皮香脆,魚身嫩滑也保留了大量魚汁,伴菜充滿了小茴香忌廉汁的香味,鹹甜度適中。燒美國頂級安格斯西冷扒 - 牛扒嫩滑脆皮,內裡帶點粉紅嫩肉,果然是頂級安格斯應有的嫩牛味。海鹽焦糖芝士旦糕伴花生奶油醬 - 配搭頗特別,芝士旦糕本身已有濃濃的芝士香,加一點花生奶油醬則另一番風味,花生控必食。火焰香蕉雪糕 - 好睇好食又好玩,看著雪糕上的火焰很治癒,表面熱辣辣焦香脆卜卜,底下有兩球凍凍的雲呢拿雪糕,是味覺的多重享受。Green Orange - 這款自家製Cocktail 成份有Blue Curacao、Cointreau 、椰子汁及橙汁,酒精濃度中等,非常清新易入口,適合女士品嘗。
2020-11-11
  • 南瓜忌廉湯
  • 香煎比目魚魚柳伴小茴香忌廉汁
  • 火焰香蕉配雪糕
2020-12-16 98 瀏覽
呢間喺上環嘅一間意大利餐廳,環境唔錯,好有情調,係男朋友悉心安排,見好多雜都有介紹過🤪但可惜去到好多想食嘅都無唒,只係叫左個帶子沙律同魚沙律用左柚子汁去調味,好正!魚煎得剛剛好再配埋個醬汁一流,味道總算不錯但太細份!

2020-12-10 95 瀏覽
琴晚係中環接個朋友夜晚去食飯 行黎行去都睇唔岩 之後行下行下去左上環 我朋友用電話係openrice search到呢間餐廳睇相好似幾好咁 之後我地就入左黎一入到去個感覺好好 d燈飾好靚 同埋好有格調個經理都好有禮貌咁帶我地坐去窗口既靚位 咁我地之後就叫左個鵝肝醬闊條麵 同埋煎白鱈魚 兩樣都好高質 個鵝肝醬好有同好香 麵質靚 軟硬程度岩岩好另外個煎白鱈魚就煎得好香同埋好有鮮味最後我地就叫左個雲呢拿雪糕酥盒 d雪糕都好好味總括黎講 呢間餐廳好食又有氣氛 價錢又唔算貴 可以再戰
琴晚係中環接個朋友夜晚去食飯 行黎行去都睇唔岩

最後我地就叫左個雲呢拿雪糕酥盒 d雪糕都好好味

總括黎講 呢間餐廳好食又有氣氛 價錢又唔算貴 可以再戰
2020-12-08
2020-12-07 70 瀏覽
今晚約咗朋友喺上環食飯朋友想食西餐 見到Green Orange環境舒服就決定一試餐廳位置好方便好近地鐵站a2出口出咗行一分鐘都唔使就到兩個人叫左幾樣菜式先黎前菜燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子香醋汁 我好欣賞佢個 沙律佢嘅香醋汁非常非常開胃帶子新鮮彈牙 沙律菜爽嫩大虎蝦墨魚汁意大利飯 虎蝦啖啖肉 意大利飯 好濕潤 口感綿密墨魚汁濃淡度啱啱好酥脆香草碎果仁焗羊架賣相已經好吸引 羊肉生熟度處理剛好 肉質嫩滑 而且好入味 連配菜都好好食火焰香蕉會即席點火視覺效果一流 香蕉燒過後更香更甜 但又唔會太膩係完美咁結束左晚餐

今晚約咗朋友喺上環食飯

香蕉燒過後更香更甜
但又唔會太膩
係完美咁結束左晚餐
2020-12-03 72 瀏覽
餐廳環境優雅寧靜,每次同朋友傾偈食飯都坐得好舒服,食物長期保持高質,每次都一定要食焗蟹肉蘇皮,真係一試難忘,香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯😋,黑松露雜菌意大利麵🤤,南瓜蟹肉湯....全部好正👍🤤沙律菜新鮮好味👍職員服務態度非常好,食物上枱時間控制得好好,👍食完一樣再上第樣,咁樣D食物就唔會凍曬,真係值得贊同朋友來過好多次每次大家都好滿意,尤其經理服務態度真係好好,長期Keep住繼續幫襯支持😋👍
2020-11-11
  • 焗蟹肉酥皮
  • 香煎鵝肝伴黑松露雜菌意大利飯
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
2020-12-03 73 瀏覽
以前經常去上環,都知道隱藏了不少美食,晚上和朋友就想吃西餐和喝兩杯~紫蘇葉Martini顏色淡粉紅色,飄出淡淡紫蘇香,味道較濃和酒精挺強的~荔枝Martini清新荔枝味,是佐晚餐佳品~燒北海道帶子藜麥伴柚子橙香醋汁賣相一流,煎香了的帶子更能突顯鮮味~配上藜麥和不同的沙律菜,柚子橙香醋汁很足夠~酸酸甜甜夠開胃~大虎蝦墨魚汁意大利飯大虎蝦肉質爽脆,意大利飯的墨魚汁豐富,飯粒濕潤,每粒都滲透了墨魚汁鮮味~酥脆香草碎果仁焗羊架羊架7成熟剛剛好~肉質粉嫩紅色,很腍滑和不膻,煎香了的秋葵、小蕃茄和薯仔都很香~火焰香蕉配雪糕這個侍應在上菜時倒上酒,整道菜就著火了~視覺效果一流~味道有點點焦香更好吃,香蕉煮熟了是熱的,和雪糕凍火交融~我們都很喜歡這晚餐,服務也很貼心,不時倒水和換碟~食物水準也很好~不錯不錯~
以前經常去上環,
都知道隱藏了不少美食,
晚上和朋友就想吃西餐和喝兩杯~

紫蘇葉Martini
顏色淡粉紅色,飄出淡淡紫蘇香,
味道較濃和酒精挺強的~

荔枝Martini
清新荔枝味,是佐晚餐佳品~

燒北海道帶子藜麥伴柚子橙香醋汁
賣相一流,煎香了的帶子更能突顯鮮味~
配上藜麥和不同的沙律菜,
柚子橙香醋汁很足夠~酸酸甜甜夠開胃~

大虎蝦墨魚汁意大利飯
大虎蝦肉質爽脆,
意大利飯的墨魚汁豐富,
飯粒濕潤,每粒都滲透了墨魚汁鮮味~

酥脆香草碎果仁焗羊架
羊架7成熟剛剛好~
肉質粉嫩紅色,很腍滑和不膻,
煎香了的秋葵、小蕃茄和薯仔都很香~

火焰香蕉配雪糕
這個侍應在上菜時倒上酒,
整道菜就著火了~視覺效果一流~
味道有點點焦香更好吃,
香蕉煮熟了是熱的,和雪糕凍火交融~
我們都很喜歡這晚餐,
服務也很貼心,不時倒水和換碟~
食物水準也很好~不錯不錯~
2020-11-23
  • 燒帶子柚子沙律
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
2020-11-30 44 瀏覽
太太喜愛吃西餐,特別鐘情意大利菜,今晚和她一起到上環永樂街的 ’Green Orange’慶祝太太的生日。我們點了幾道菜,分別是:頭盤~忌廉白酒煮青口 - 青口數量多,香濃的忌廉和白酒滲透入新鮮嫩滑的青口,齒頰留香,令人回味。餐湯~我們點了各一份熱騰騰牛肝雜菌忌廉湯和蟹肉南瓜濃湯。前者菌香四溢;後者蟹肉香甜,兩者都相當滋味。主食~我們點了巴馬火腿配65度溫泉蛋黑松露忌廉汁意大利飯以及西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁。前者有著濃厚的忌廉味,而溫泉蛋能做到蛋白半凝固,蛋黃呈凝固的半熟狀態; 後者鮮蝦青口夠新鮮。飲品~Cosmo Lady - 混合了伏特加、紅莓汁和檸檬汁,賣相討好,味道有驚喜。甜品~最後我們點了火焰香蕉配雪糕,雖然是一人份量,但絕對夠兩個人享用。
我們點了幾道菜,分別是:
頭盤~

餐湯~

主食~

飲品~

甜品~
當天是星期六晚上8點,可能疫情關係,到達餐廳時只有2位客人用餐。侍應把我和女友安排到窗邊角落位置,寧願舒服可以望到街景,配上桌上蠋光,浪漫氣氛提升不少。燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁$118帶子鮮甜且燒得外脆內嫰,配上沙律菜,西柚,香橙和特製醬汁,十分醒胃。煙燻蟹肉配明太子忌廉汁闊條麵$178蟹肉十足,忌廉汁食落濃而不膩,面條軟硬適中。不過食到少量蟹殼,這一點要注意一下。香煎白鱈魚配昆布忌廉汁$238暫時我在街外食過處理得最好的鱈魚,首先份量十足,皮脆肉嫩外,肉汁都很豐富,調味很準確。昆布汁跟魚很配,鮮味再提高了不少。配菜都很多,完全不孤寒。
侍應把我和女友安排到窗邊角落位置,寧願舒服可以望到街景,
配上桌上蠋光,浪漫氣氛提升不少。

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁$118
煙燻蟹肉配明太子忌廉汁闊條麵$178
蟹肉十足,忌廉汁食落濃而不膩,面條軟硬適中。
不過食到少量蟹殼,這一點要注意一下。
香煎白鱈魚配昆布忌廉汁$238
暫時我在街外食過處理得最好的鱈魚,首先份量十足,
皮脆肉嫩外,肉汁都很豐富,調味很準確。
昆布汁跟魚很配,鮮味再提高了不少。
配菜都很多,完全不孤寒。
2020-10-03
  • 香煎白鱈魚配昆布忌廉汁
2020-11-28 81 瀏覽
可能因為聖誕將至,最近都特別想食西餐。位於上環的這家餐廳節日氣氛滿滿,閃閃爍爍的燈飾,節奏輕快的聖誕樂曲。留意到餐廳有參與wine & dine festival 2020, 提供了定價$288的set dinner選擇。不過今晚我和友人選擇散叫食物。餐廳雖小,但菜式是蠻多的。主菜主打pasta和risotto,飲品有多款cocktail。我和友人共享了白酒煮青口,青口大大隻,忌廉汁用來伴熱辣辣的麵包吃不錯。我選了蟹肉南瓜濃湯,蟹肉很多,湯亦很香滑。Pasta也選有海鮮的西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁。西班牙紅蝦很大隻,另有帶子和青口。每口麵條都沾滿濃濃的海鮮汁,滿足。雖然吃完pasta已經很飽,但亦跟友人分享了火焰香蕉雪糕。甜品的上層是火焰蛋白,中間是雲呢拿味雪糕,下層是香蕉。香蕉經烤焗後軟綿綿的,甜味亦更突出。

2020-11-26
朋友介紹呢間《Green Orange》因為氣氛一流,食物質素高,不斷叮囑我要去試試😅!店內環境燈光柔和,很有情調😍,坐位亦很寬闊,十分舒適,而食物方面,有套餐和散點食物,選擇亦十分多!香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨 $138一放入口,嫩滑的鵝肝油脂滲出,濃郁鮮美😍😍,配上紅酒燴梨🍐,啤梨細膩無渣,既有紅酒的酒香,又有梨的微甜,絕配👍🏻👍🏻!白松露雜菌忌廉湯 $78第一次飲感覺好健康,每一口都是充滿白松露的味道,雜菌已攪溶,飲起來更柔滑😋!鵝肝醬烤菇闊條麵 $168爽口彈牙的闊條麵,加上濃郁的鵝肝醬,每一啖都充滿醬汁,好香😌!