2023-07-27 168 瀏覽
朋友素食在尖沙咀找了這間,平日星期四下午兩點半不用等直入。地方不大,座位不多,燈光通明,環境舒適。服務佳,價格尚可,食物味道就只覺一般,見告示此尖沙咀店將於八月初結束營業,結單時也送了coupon是贈送一客價值$18鍋貼,只適用於荃灣店。下午茶選擇少,但正價餐牌食品價格也不高,但選擇也不多。新肌肉能量碗,朋友覺得不錯,有不同蔬菜豆類,仲加了牛油果燕麥等,份量也大,配合芝麻沙律醬,十分開胃。對西多士較為失望,而新牛漢堡及黑松露意粉只一般。
2023-07-27
2023-07-27 95 瀏覽
係Green Common點咗個素食餐。素牛漢堡$68,素豬肉鍋貼$18,Ice Cappuccino$38。個素漢堡好似係真牛肉。食落好多肉汁。素豬肉鍋貼食到有真豬肉味。好美味。杯Ice Cappuccino好飲。$136令素食者重拾牛及豬肉味道。真係超值。
題外話/補充資料: $136令素食者重拾牛及豬肉味道。真係超值。
2023-07-16
素牛漢堡
素牛漢堡
  • 素豬肉鍋貼
2023-07-20 88 瀏覽
喺海港城趕住食飯,同朋友決定食green common,食吓素個人心情都好啲~一向鍾意green common算係平價素食,出面好多食素價錢都好貴,但green common嘅嘢食質素唔錯,又真係扮得幾似。焗芝士豬扒意粉芝士唔知用咩整,好漏好漏,啲芝士係用一舊舊嚟形容,唔係唔好食,只係好漏舊豬扒口感好似豬扒,唔細心都唔會食到豆味,唔錯!成碟野都幾重味,as comfort food嚟講都食得開心嘅,入面又有啲菜,食完自我感覺良好。意粉口感不錯,酸酸甜甜咁,都幾大碟,可能因為啲芝士太漏啦,最後都係食唔晒,不過都好過唔夠食嘅。炸餐肉條另一comfort food 食就食咗好多次,炸嘢,口感似餐肉,可以再咸啲。份量都唔少。見到夜晚都無乜人去,同埋佢地個門牌好低調,我地開頭都搵唔到。希望多啲人會去呢間高質素食店!

焗芝士豬扒意粉
舊豬扒口感好似豬扒,唔細心都唔會食到豆味,唔錯!

炸餐肉條

2023-07-11
2023-07-14 62 瀏覽
響附近shopping後黎醫肚,俾新肌肉能量碗既牛油果所吸引,見有好多蔬菜,於是就試下呢碗野食。先黎左個蘑菇湯,蘑菇打碎左,令口感更rich,超好味!跟住到新肌肉能量碗上檯時,我心諗:嘩,咁大碗既,真係好夠「能量」喎😜食第一啖既時候,真係好有驚喜,冇諗過呢個素食盤係咁好食,加加埋埋有十樣蔬菜響裡面,仲要加煎得香口既新餐肉同好有質感既豆腐,再配埋特式花生醬去食,真係好滿足到味蕾+健康需要😍Yummy Yummy😋😋最神奇既係,食下食下竟然可以成碗食哂,真係好滿足呀!☺️👍🏻👍🏻
先黎左個蘑菇湯,蘑菇打碎左,令口感更rich,超好味!
  • 新肌肉能量碗
2023-07-04 87 瀏覽
還記得第一次食Green Common已經是幾年前,我對於她們仿效肉食菜式的素食意外又驚訝,想不到除了傳統的中式齋菜之外,西方素食會是這樣的味道,加上這個品牌所設計的菜單結合了亞洲元素,令人印象深刻。假期的下午來到尖沙嘴分店用餐,本以為如旺角分店那般需要先到櫃檯落單付款,但原來店員會過來落單,離開之前才付款,就如一般餐廳一樣。港式懷舊小食系列裡面我們選擇了咖哩三寶($39)。咖哩汁的味道非常濃郁,帶有一定的辣勁。三寶裡面包括了魚蛋、菇和白蘿蔔;先試了純素魚蛋,口感彈牙,食得出是由蒟蒻製成,沾上咖喱汁後味道跟非素食版的魚蛋真的頗為相似;菇的表現正常,都幾掛醬汁;白蘿蔔明顯是先用滾水焯淋,出餐前再放進醬汁內;要知道蘿蔔本身是一種幾吸收味道的食材,預先在滾水裡煮好的白蘿蔔一咬下去流出來的都是清水,丁點咖哩味也沒有走進去,再加上蘿蔔不甜,可以說是整件白蘿蔔都是沒有味道的。本以為乾炒牛肉意粉($78)會如港式乾炒牛河的似,可是無論賣相還是味道都如燒汁煮意粉。意粉份量偏少,沒有鑊氣,只有淡淡的燒汁味;裡面有一塊塊的植物牛肉,樣子跟牛肉都似,吃上去質地偏薄身,食到是用豆皮類製成的,素牛本身亦有一些醬

咖哩三寶
乾炒牛肉意粉
本以為乾炒牛肉意粉($78)會如港式乾炒牛河的似,可是無論賣相還是味道都如燒汁煮意粉。意粉份量偏少,沒有鑊氣,只有淡淡的燒汁味;裡面有一塊塊的植物牛肉,樣子跟牛肉都似,吃上去質地偏薄身,食到是用豆皮類製成的,素牛本身亦有一些醬汁調味,以非素食者的角度和口味來說我覺得都不差的。
野菌黑松露意粉
野菌黑松露意粉($89)上菜時聞到很香的松露味,眼見松露粒粒的比例也算多。醬汁來說,雖然松露味都是突出的,但是有一個問題就是餐廳應該使用了燕麥奶去烹調醬汁,因需增加稠度而加入了麵粉打嵌,加得太重手,以致整碟菜式變得糊糊的,加上意粉本身已經煮得偏淋,因此這碟意粉的口感和味道都很糊,很有進步空間。

除了食物,我們本身想點純素的奶蓋茶消消暑,店員卻告知整個奶蓋茶系列也沒有供應,但餐牌上沒有寫上,讓我有點失望。

推廣素食的想法都是好的,希望餐廳可以在烹調過程中加入多一點誠意,因為客人是食得出的。

2023-05-07 1906 瀏覽
在前文提要少少番,就喺同一班舊同事喺西環、中環玩咗大半日,坐埋摩天輪,搭返天星過尖沙咀,而是日行程最後一站,就喺食晚飯。下晝餐梳乎厘班戟下午茶都未落晒格,所以呢餐晚飯就食得輕怡少少,嚟到「Green Common」食餐素,加上離碼頭近,夠就腳。 用餐環境帶點北歐風,潔白簡約,環境唔會話太逼,算幾好坐,加上定價以「海運」其他食肆作對比都算好相宜,所以,你見到都有幾多人幫襯。牆上一組字「Make Change Happen, Make Green Common」都仲晌度,無咩點變。 對上一次嚟已經喺4年幾前嘅事,餐牌肯定唔同晒,所以,再次擺出嚟等大家有個參考。分類上有小食、薄餅、蔬菜、主菜、港式情懷、漢堡,以及飲品,全部都喺素,非常多元化。 新推出咗一啲綿綿茶系列,將平凡嘅茶飲加層奶蓋,令其變得不平凡,而惠顧單點餐牌就有半價優惠,所以,試咗其中兩款同大家介紹下。 簡單嘅餐具、餐紙放晒晌枱面,自由取用。蝶豆花抹茶綿綿茶 +$24預咗成品無餐牌嘅相片咁靚,不過,出嚟呢杯賣相又幾亮麗,漸變嘅粉藍色加厚厚奶蓋,真喺頗為賞心悅目。至於味道,飲過蝶豆花茶嘅人都知,蝶豆花本身喺無乜味,所以,飲落茶味比較
。
簡單嘅餐具、餐紙放晒晌枱面,自由取用。
蝶豆花抹茶綿綿茶 +$24

預咗成品無餐牌嘅相片咁靚,不過,出嚟呢杯賣相又幾亮麗,漸變嘅粉藍色加厚厚奶蓋,真喺頗為賞心悅目。至於味道,飲過蝶豆花茶嘅人都知,蝶豆花本身喺無乜味,所以,飲落茶味比較淡口。
蝶豆花抹茶綿綿茶
桂花綿綿茶 +$24

小弟就揀咗杯桂花口味,因為一向都比較鍾意飲 桂花茶,雖然賣相就唔及蝶豆花咁靚,但味道真喺好唔錯,飲落好有桂花清香,而面層奶蓋非常綿密,好幼滑,再將兩者攪勻成為桂花奶茶,出嚟效果比預期好喎。
桂花綿綿茶
新肌肉能量碗 $98

可以當佢為一個前菜冷盤,因為成份有新餐肉、豆腐、羽衣甘藍、藜麥、牛油果、紅腰豆,佐以自家製嘅花生醬。不愧為能量碗,因為真喺好大份,色彩繽紛之餘,又將豆腐及新餐肉相間而放 ,令賣相更好睇,而食落清爽健康,夠晒營養,啲醬汁味道亦幾特別,花生香以外有啲醋酸香味。
新肌肉能量碗
香辣星洲叻沙 $72

濃味嘅食物一向都好人喜悅,所以,就揀呢一道叻沙。平常嘅叻沙大多數都喺配海鮮,為咗喺全素關係,就配上香辣新魚柳,再有啲豆卜、芽菜。啲新魚柳幾嫩滑喎,不過,個湯底感覺就未夠香濃,而粉底就只喺配米粉,有別常食到嘅參參,即喺油麵撈米粉,少咗啲風味。
香辣星洲叻沙
乾炒牛肉意粉 $78

以往所食嘅植物牛肉都喺「未來牛肉」(Beyond Meat),而今次所試嘅炒意粉,所食到嘅植物牛肉喺「韓國植物牛肉片」(Unlimeat) ,食落真喺有九分似真牛肉咁,加上炒出嚟嘅色水、味道,如果配可粉嘅話真喺呃到人喺乾牛河,意粉炒得香口,口感又啱啱好。
新餐肉菠蘿純素芝士薄餅 $88

唔似一般薄餅店啲薄餅咁大堆頭,薄餅面就單單只有新餐肉同菠蘿,但食落都幾清新,新餐肉煎得香口,批底喺薄批同厚批之間,老實講,口感就一般般,反而驚喜位喺啲純素芝士,食落真喺同真芝士無乜分別,唔知點樣做出嚟!
新餐肉菠蘿純素芝士薄餅
事隔幾年再試Green Common,個人感覺質素好似普通差咗少少,或者最初嚟嘅時候,可能有較多驚喜,今次所試嘅嘢都只可以講喺中規中矩,不過,單單以素食嚟講,其實真喺好多款式選擇。
2023-04-03 178 瀏覽
見到呢間餐廳的菜式相好靚,好吸引,就決定去試下素食午餐。價錢方面,係海港城食lunch來講,60-70的價格只是一般,不算太貴。講完價錢,就要講下個味道啦。素菜來講,菜式都十分多選擇。我地四個人分別選了芝焗膳良肉醬意粉,香辣星洲喇沙,兩個新牛肉漢堡的套餐。芝焗膳良肉醬意粉餐 $62芝士咪濃十分加分,茄汁醬亦十分出色,個素肉就不太有嚼感,當然沒不用期待有肉味,講真不太吃得出係咩材料做架。香辣星洲喇沙$65呢個湯底我真的好鐘意,十分濃的椰奶味,微微辣,好正! 內面有晶瑩剔透的米粉,仲有素魚!米粉不過不失,不會太軟爛。但素魚就不太像魚了,不夠鮮甜。但勝在夠大片,起碼比起前面的肉醬有嚼感。成道菜是推薦的。新牛肉漢堡$65呢道菜十分失望,‘’新‘’牛肉過硬,好乾。就算素食整成的,起碼要用胡椒醬汁或者其他醬汁將其煮至入味。但呢道菜,有陣好難接受的豆制品味。因為我地叫架係套餐,仲有一碗是日靚湯。當日湯是紅湯-羅宋湯。羅宋湯好味,仲有好多的蔬菜!不會過酸,味道十分正宗! 朋友仲叫左碟豆花搽茶綿綿茶,顏色新鮮豔,適合打卡。但味道係偏豆奶味為主,不太飲得出抹茶

芝焗膳良肉醬意粉餐 $62

香辣星洲喇沙$65

新牛肉漢堡$65

2023-03-31
2023-03-02 888 瀏覽
素食變化很大,這天我就來到尖沙咀這素食餐廳用餐,品嘗一下新一季喔的素食餐單,配合春天還推出了甜甜蜜蜜的草莓菜式,實在太好看了💓🔹草苺法式西多士$65 最新推出的新多士弄成小巧的大小,上面淋上士多啤梨醬,切開裡面還有新鮮士多啤梨肉的果蓉醬,甜度比想像中低,而且炸得很脆,很到位。🔹草莓燕麥奶綿綿茶$49草莓的鮮甜令茶更突出更有春天的感覺,香濃綿密的奶蓋可以直接用匙羹吃,為了更健康餐廳轉用燕麥奶,這份燕麥香和草莓很搭配,和西多士一起吃都不會覺得太膩。🔹煎釀三寶 $45在街邊吃的煎釀三寶在這裡吃同樣有風味,油份少了罪惡感都降低了🤭豆卜炸到很脆咬開又汁爆出,茄子是我最喜歡的,它兩塊夾在一起,而且味道濃郁,點一點甜醬油吃超開胃!🔹咖喱三寶 $39咖喱汁好到位,純素魚蛋彈牙度非常有驚喜,這個大小也是剛剛好,蘿蔔清甜咬開會爆汁,我喜歡歡,平常的豬皮換成杏鮑菇同樣吸引,吃完大滿足。🔹滑捋捋沙嗲牛肉熱狗 $49  有牛味但不是牛🤭 這個充滿港式風味的熱狗「牛肉」味道調得剛剛好,「牛肉」用上了Unlimeat韓國植物牛肉片,肉質嫩滑,麵包很鬆軟,建議和咖喱魚蛋吃,這樣就可以當一個午餐了😆🔹紅油抄手$39這個
🔹草苺法式西多士$65

🔹滑捋捋沙嗲牛肉熱狗 $49
滑捋捋沙嗲牛肉熱狗

🔹紅油抄手$39
紅油抄手
這個入口給我的第一個感覺是,皮很嫩!裡面包著由新豬肉及芹菜包成的餡料,肉汁豐富,幸好醬汁不會太辣,重點是一口大小,不怕弄髒衣服~

🔹三色肉絲炒烏冬$55
三色肉絲炒烏冬
烏冬很有咬口夠彈牙,醬油的味道也剛剛好,肉絲都很有肉香,加上有很多椒絲才絲,讓菜式不會太油膩太邪惡。

🔹桂花綿綿茶 $48
桂花香氣滿滿,入口味道柔和清新,厚厚的奶蓋增加滑溜口感,奶香突出,很適合搭配這些食物,難怪大家都點這杯飲品。

🔹蝶豆花抹茶綿綿茶 $48
另一杯特飲是有很好看的漸層顏色的抹茶綿綿茶,蝶豆花給了夢幻的顏色,抹茶則香濃順滑,我點了無糖,配合厚厚的奶蓋不會有抹茶的苦澀,解渴呢。
煎釀三寶
咖喱三寶
2023-02-22 149 瀏覽
又到素食時間⏰🥰同朋友一起選擇lunch Set, 每Set包含一款頭盤小食、一款主菜加飲品,既然三人行便一次試齊三款😁😄小食:沙津🥗新鮮爽口錦滷雲吞🥟香脆可口印度蟹肉脆球🌕配上辣汁加麵碎,十分美味主菜:海鮮喇沙🥘不得不讚👍香辣適中野菌黑松露椰菜花飯🍲把椰菜花調至粒狀像飯似的,以及濃濃的黑松露味和菇香新吞拿芝味螺絲粉🍝香濃芝味飲品:蘋果薑茶☕重薑味,遠處已聞到香味菠蘿茉莉茶🍍🍹菠蘿有點酸澀味,但配上茉莉香,能中和味道
又到素食時間⏰🥰

小食:
沙津🥗新鮮爽口

錦滷雲吞🥟香脆可口

印度蟹肉脆球🌕配上辣汁加麵碎,十分美味

主菜:
海鮮喇沙🥘不得不讚👍香辣適中

新吞拿芝味螺絲粉🍝香濃芝味

飲品:
蘋果薑茶☕重薑味,遠處已聞到香味

菠蘿茉莉茶🍍🍹菠蘿有點酸澀味,但配上茉莉香,能中和味道

新年新氣象!Green Common以嶄新純素美食為你迎接新一年!全新菜單注入深受食客歡迎的港式地道風味,為大家帶來健康美味、零殘忍的純素菜式。Green Common呈獻全新菜單,以多款革命性植物性食材如新豬肉、新餐肉及新魚柳等入饌,並由廚師精心烹調,零膽固醇,不含人造色素及味精,營養豐富同時零殘忍。新推出芳香撲鼻的青醬蘆筍意粉芳香撲鼻,讓人再三回味的野菌黑松露意粉、白汁新炸魚柳芝士焗意粉/飯及乾炒牛肉意粉載譽歸來,都是惹人垂涎主菜選擇!新鮮熱辣、餡料豐富的新夏威夷薄餅及新海鮮薄餅,同樣令人感到滿足。新菜式亦包括充滿地道茶餐廳風味的滑捋捋沙嗲牛肉熱狗及紅油抄手等小食,讓素食人士都可盡情享受港式情懷,令純素快樂滋味倍增!野菌黑松露意粉載譽歸來的野菌黑松露意粉,用上黑松露醬和風乾雜菌,醬汁以燕麥奶巧製,芳香濃郁,亦可選擇走五辛。紅油抄手(8 件)由新豬肉及芹菜包成豐滿的餡料,開胃醬汁滲出花椒麻辣及黑醋酸香,一口一件,香辣惹味!滑捋捋沙嗲牛肉熱狗沙嗲牛肉是港式茶餐廳名物,Unlimeat韓國植物牛肉片肉質嫩滑,沙嗲醬質感稠密,與熱狗同吃竟是意想不到的絕配!新炸魚薯條新魚柳炸得金黃香脆,內裡

野菌黑松露意粉

紅油抄手(8 件)

滑捋捋沙嗲牛肉熱狗

新炸魚薯條

新魚柳炸得金黃香脆,內裡嫩滑多汁,是忙裡偷閒的香口選擇。

樂樂雞(5 件)

採用以非基因改造材料製成的Alpha Foods植物雞塊,含豐富植物蛋白,外脆內嫩,配純素燒烤醬及蜜糖芥末醬,加倍滋味!
2023-02-18
近年來開始愈來愈多人食素不單可以清清腸胃😳減減脂肪😳現時新派素食種類多元化😳朋友推介這間素食餐廳來試試😆午市套餐及常餐包主菜,小食及飲品好豐富1️⃣午市套餐 愚柳漢堡🐟🍔素魚柳炸得好香脆,食落一絲絲真係似魚柳,加上生菜絲一齊食好清新新餐肉趣趣條(半份)🐷餐肉條炸得香脆,配煙燻蜜糖芥末醬特別滋味😋香芋烏龍綿綿茶🍹用燕麥奶混合幼滑芋泥,每一啖都係濃濃香芋味,裡面有疑似朱古力碎,飲既時候要注意唔好大力吸2️⃣午市套餐 芝脆焗豬扒意粉🍝素豬扒炸至香脆可口,大大塊切開一件件,上面舖滿純素芝士🧀,其他配菜有西蘭花及蔬菜雜豆Omni蟹餅🦀炸得鬆化,口感與真的蟹餅相似,蘸上甜辣醬更惹味,配沙律菜吃減低油膩感,這個蟹餅我喜歡🤤綿綿雲朵提拉米蘇咖啡🍹濃郁咖啡加上奶蓋中和咖啡苦澀味1️⃣港式常餐 沙嗲牛肉麵🍜我唔好牛肉都試下素牛肉,食落口感似豆乾腐皮,加上沙嗲口感像真度幾高,好味😂新餐肉及奶醬多士🧇多士外層烘得香脆,配上奶醬無得頂蝶豆花抹茶綿綿茶🍹蝶豆花與抹茶顏色好吸睛,入口帶陣陣抹茶甘香味整體食物質素不錯,價錢又親民,餐廳劃分一邊是用餐區,另一邊是超市有很多素食產品可以選購,隨時隨地買回家中享用😆
近年來開始愈來愈多人食素
不單可以清清腸胃😳減減脂肪😳
現時新派素食種類多元化😳
朋友推介這間素食餐廳來試試😆
午市套餐及常餐包主菜,小食及飲品好豐富

1️⃣午市套餐
愚柳漢堡🐟🍔
愚柳漢堡

新餐肉趣趣條(半份)🐷
餐肉條炸得香脆,配煙燻蜜糖芥末醬特別滋味😋
新餐肉趣趣條

1️⃣港式常餐
沙嗲牛肉麵🍜
沙嗲牛肉麵,新餐肉及奶醬多士

新餐肉及奶醬多士🧇
多士外層烘得香脆,配上奶醬無得頂

蝶豆花抹茶綿綿茶🍹
蝶豆花與抹茶顏色好吸睛,入口帶陣陣抹茶甘香味

2023-01-07
愚柳漢堡
新餐肉趣趣條
Omni蟹餅
沙嗲牛肉麵,新餐肉及奶醬多士
  • 扮晒蟹餅
  • 沙嗲牛肉麵
素食者都一定認識的green common是主打素食的餐廳 分店越來越多 對素食者或是想採用健康飲食的人也更方便最近他們的餐單更新了也推出了秋冬飲品和甜品系列當中有不少驚喜的菜式值得一試𓈒𓏸𓐍𓇢 葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 portugese coconut omni golden fillet with konjac rice98Buddhist friendly option available 可走五辛第一次吃新炸魚柳 是令人意外的好吃!不說明是純植物製成 質感真的會令人以為是普通的魚柳加上不加味精的天然香料煮成的葡汁和藜麥&蒟蒻米混合燴煮加上爽脆的意大利青瓜有著豐富的口感 藜麥&蒟蒻米高纖維令人有飽腹感 但不會有像平常吃普通米飯後血糖升降帶來的疲倦感感覺減輕了身體的負擔𓇢 Omni新蟹餅 omnicrab cake 46/4pcs又一道意想不到的純植物菜式吃起來像普通的蟹餅配著沙律菜吃更覺清爽𓇢 流心香芋西多士 hk style French toast with taro filling46酥脆的西多士加上甜甜的芋泥餡如果覺得不夠芋泥 還有貼心的額外份量𓇢 蝶豆花抹茶綿綿茶 p

素食者都一定認識的green common
是主打素食的餐廳
分店越來越多 對素食者或是想採用健康飲食的人也更方便
最近他們的餐單更新了
也推出了秋冬飲品和甜品系列
當中有不少驚喜的菜式值得一試

𓈒𓏸𓐍

第一次吃新炸魚柳 是令人意外的好吃!
不說明是純植物製成 質感真的會令人以為是普通的魚柳

吃起來像普通的蟹餅
配著沙律菜吃更覺清爽

酥脆的西多士加上甜甜的芋泥餡
如果覺得不夠芋泥 還有貼心的額外份量

𓇢 蝶豆花抹茶綿綿茶 pea flower matcha lippy tea 46
可選半糖或走奶蓋的選項適合更多不同的口味
抹茶和蝶豆花的漸層好好看
即便沒有選半糖 原味對於不嗜甜的我也是剛剛好了

𓈒𓏸𓐍
2022-12-04 100 瀏覽
我本身並不是一位素食者不過我並不抗拒素食所以間唔中我都會去GREEN COMMON午餐難得今次仲約左一位素食者聚舊咁就更加理所當然黎到啦GREEN COMMON係一間主打素食的餐廳唔單止可以堂食仲有好多素食健康食品可以比你買返屋企慢慢煮我地分別揀左葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米材料有素炸魚柳,意大利青瓜,藜麥同蒟蒻米口感雖然同一般米飯帶所分別但是感覺很新鮮素炸魚柳的口感也很像真新肌肉能量碗有新餐肉,豆腐,羽衣甘藍,藜麥牛油果,紅腰豆一道非常健康又帶營養的能量碗大大的一碗絕對非常飽肚隨餐有餐湯送今天是香濃的蘑菇湯切得碎碎的蘑菇蓉每一口喝下去的質感十足另外更點了兩個小食OMNI新蟹餅咬下去真的好像咬著蟹肉一樣而蒜香炒雜菜每一口都帶香香的蒜味所以素食也可以很有趣很美味哦偶而也來吃一頓吧
我本身並不是一位素食者

GREEN COMMON係一間主打素食的餐廳
唔單止可以堂食
仲有好多素食健康食品可以比你買返屋企慢慢煮

我地分別揀左葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米
材料有素炸魚柳,意大利青瓜,藜麥同蒟蒻米
口感雖然同一般米飯帶所分別
但是感覺很新鮮
素炸魚柳的口感也很像真

新肌肉能量碗
有新餐肉,豆腐,羽衣甘藍,藜麥
牛油果,紅腰豆

而蒜香炒雜菜每一口都帶香香的蒜味
所以素食也可以很有趣很美味哦
偶而也來吃一頓吧
2022-11-29 72 瀏覽
✨Green Common ✨身邊總有幾個食素嘅朋友仔,有時想夾晒所有飲口味都幾難。Green Common近年素食fusion 菜大熱, 最出名莫過於未來漢堡以100%植物製造,特色係不含抗生素及膽固醇!葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米健康餐首選,份量超多一碗夠兩個人食偽炸魚柳做到魚肉嘅肉質咬口。Omni新蟹餅口感好逼真,條條蟹肉絲。甜品流心香芋西多士厚多士中間夾滿滿嘅香芋蓉仲加埋香芋蓉汁比自己淋上去🤤焙茶拿鐵(熱)茶味香濃✊🏽個人鍾意甜啲,就加咗半包糖┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:7/10😚 返兜:8/10📍#greencommon 地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖
✨Green Common ✨

葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米
健康餐首選,份量超多一碗夠兩個人食
偽炸魚柳做到魚肉嘅肉質咬口。

Omni新蟹餅
口感好逼真,條條蟹肉絲。

甜品流心香芋西多士
厚多士中間夾滿滿嘅香芋蓉
仲加埋香芋蓉汁比自己淋上去🤤

焙茶拿鐵(熱)
茶味香濃✊🏽個人鍾意甜啲,就加咗半包糖

┄ ♡ 評分區 ♡ ┄
💰價錢:7/10
😚 返兜:8/10

對吃全素的人而言,Green Common 算是找不到素的後備選擇。亦因為外出吃素的選擇不多,因此有新的,我們亦會試下。葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米是她們menu新加,但是超難吃。炸魚柳沒什麼問題,和包裝賣的素魚柳是一樣。問題是那葡汁和蒟蒻米。大家可以試下,感覺如發水的麥皮(其實是小粒蒟蒻)被泡了在不太美味的(水開的淡味和多水)葡汁中。再加上一杯如雀巢粉開但沒咖啡香味的咖啡。我不會推介比朋友。但如果喜歡試下什麼是泡在水開葡汁的感覺。可以一試。

再加上一杯如雀巢粉開但沒咖啡香味的咖啡。