見IG有咁多Foodie去呢間日系 Cafe 《And Green》打咭,趁得閒就同朋友嚟湊下熱鬧,呢度採用日系格調裝修,主要用上木製傢俬比人感覺份外清新!我哋叫咗一份明太子冷麵同燒牛肉三文治及兩杯嘢飲,賣相都叫做唔錯的,不過味道就普通到不能再普通,燒牛肉三文治完全冇牛味,冷麵又太過軟身冇咬口!整體嚟講純粹嚟吹下水的確係唔錯嘅地方!但為咗食物而嚟,建議選擇其他! 食物水準還有很大的進步空間!如果能夠可以改善一下就更好!

食物水準還有很大的進步空間!如果能夠可以改善一下就更好!
之前看openrice及IG見呢間cafe除左有熱食,仲有蛋糕及pancake, 所以今日專程來試這間餐廳。1:11落單。 叫了一個雞肉烏冬,一件現成不用再處理的栗子朱古力蛋糕,一杯ice mocha,及一杯dirty. 等了大約25分鐘, 雞肉烏冬上桌。跟著我已著女職員盡快上蛋糕給我。 佢話會轉頭上俾我。 但我之後見佢只係做其他野。跟住等了共34分鐘,我忍不住再問另一男職員可否上蛋糕給我。他們剛巧弄好兩杯飲品連蛋糕上給我們。他們說多單排住做。其實雞肉烏冬要煮既都做好啦, 怎麼蛋糕只需要夾落隻碟卻要等34分鐘?我都已經追過一次。其實佢地可否不要咁死板,等到杯野飲沖好先肯上件不用加功處理的蛋糕給我呢? 我去到只有午餐set同3款蛋糕,沒有pancake 其他的。 如果早知食物種類這麼普通, 一定不會特登去試。 雞肉烏冬的雞份量不算多,味ok。蛋糕好味。飲品可能。 location就幾好tricky, 因為海濱南岸係分開兩邊, 中間比一個冇得過馬路既大馬路間開, 如果去錯另一邊, 要兜大圈過幾條行人大橋先去到, 大熱天時都幾辛苦。

雞肉烏冬的雞份量不算多,味ok。蛋糕好味。飲品可能。

照燒雞烏冬
Dirty
栗子朱古力mousse  cake
2020-08-26
栗子朱古力mousse  cake
成日出出入入黃埔嘅我完全唔知有間環境咁𝚐𝚛𝚎𝚎𝚗咁舒適嘅𝚌𝚊𝚏𝚎😳!!真係有種去咗日本嘅感覺~整體來講,呢度嘅食物質素唔算太大驚喜,但呢度嘅環境真係冇得輸,𝚠𝚘𝚛𝚔-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍𝚕𝚢程度真係𝟿𝟿分!!!淨番一分扣咗係用唔到嘅𝚠𝚒𝚏𝚒🙊.been to whampoa so many time but did not even see this amazing comfy and work friendly cafe 😮 @andgreencafe has a japanese cafe vibe to it 😊 food is decent but nothing out of the ordinary 😋 but the environment is so work friendly 👍 only bad thing was we couldn’t use their wifi 🤣.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6.5/10回頭率 𝐫
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟食物質素不過不失 • 環境絕對無得輸✨
𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑
𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑

《𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑》$72🌟7/10🌟
第一次見有章魚燒三文治😳本身以為係燒汁再加啲章魚夾住咁,但原來唔係!!裡面真係夾住粒粒真•章魚燒😻不過個人就覺得呢幾粒章魚燒口感麻麻,粉感比較重,亦都無平時食章魚燒外脆內軟嘅口感🥺而玉子嘅質感都正常發揮,唔算特別嫩滑~不過要讚一讚三文治嘅麵包,用上丹麥吐司,牛油味香嘅同時又會有少少甜味咁,再加上口感軟熟,都真係幾好食😆
𝙲𝚑𝚎𝚜𝚝𝚗𝚞𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚝

《𝙲𝚑𝚎𝚜𝚝𝚗𝚞𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚝》$60🌟7.5/10🌟
$𝟺𝟻嘅蛋糕加$𝟷𝟻就可以轉做𝚜𝚎𝚝,多杯飲品~
而呢個栗子朱古力蛋糕無論係口感定味道層次上都非常之豐富;蛋糕由栗子蓉、朱古力𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖、朱古力𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎同埋有少少士多啤梨味嘅脆脆餅底組成!個人覺得甜度適中,但男朋友就覺得有少少太甜🤏🏻
𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎

《𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎》𝚂𝚎𝚝 +$10🌟7.6/10🌟
實不相暪,今次係我第一次飲紫薯𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🙊無比較之下覺得紫薯同奶嘅味道𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎得好好,一路食都會有淡淡嘅紫薯香浸出嚟,但同時亦都唔會蓋過牛奶嘅味道😛
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠

《𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠》$52🌟7.8/10🌟
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠嘅口感非常之順滑,味道亦都會無咗平時嘅咖啡會飲到嘅嗰一浸酸味,個人覺得幾適合夏天嘅天氣飲👅
𝙰𝚗𝚍 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 @andgreencafe
📍#BELLYwongs_humghom #BELLYwongs_whampoa
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_cafes
𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠
  • Sweet  Potato  Latte
🐙 Takoyaki Sandwhich HK$72你以為佢係普通三文治你就錯啦。🤣 三文治個包其實係類似牛角包嘅口感,所以食起黎有牛油香, 介乎麵包同少少酥嘅口感。🤩 中間材料係真章魚燒,然後配章魚燒醬料。可能我重口味啲,所以覺得醬量可以多少少。另外,配埋沙律同墨西哥脆片。.🍠 Sweet Potato Latte (套餐加配 HK$10)拉花好靚靚,淡淡紫薯味道。個人覺得奶味道相對比較重同出。呢個價錢值得加錢試試啊!🌰 Chestnut Chocolate Cake HK$45面頭係栗子蓉,中間當幾有層次,一層Mouse一層蛋糕,再一層Mouse一層蛋糕,然後最底係脆脆。雖然得最面有栗子蓉,但整體都幾有味道,唔會死甜。

🐙 Takoyaki Sandwhich HK$72
Sweet Potato Latte

Chestnut Chocolate Cake

Sweet Potato Latte
Chestnut Chocolate Cake
2020-08-05 514 瀏覽
終於又到了週末,有時間可以到外面享受下人生。今次搵到呢間 Cafe 對我而言都算幾隱世,雖然位於紅磡黃埔附近,但鄰近唔算係行人經常會經過嘅地方,當然除左住係呢度嘅居民同埋理大宿生啦~環境:呢度地方算大,而且裝修有啲格調,幾時尚。枱嘅擺法亦幾新鮮,唔會比到人一般沉悶嘅感覺。試想像,如果係度叫杯咖啡,睇下書,相信呢個下午一定會係一個好嘅下午!食物:老老豆豆,選擇唔係十分多同吸引,當日就叫左一個 All Day Breakfast 同埋一份 Pancake 同兩杯飲品,就係咁多。整體食物質素一般,咖啡同樣,不過勝在份量夠多,足夠比你返成個下晝!All Day Breakfast :普通 All Day Breakfast ,冇乜特別之處。本身應該係跟牛角包,不過賣哂只可以轉牛油多士。Chocolate Banana Pancake :呢個真心一般,唔建議大家叫。我哋叫左五分鐘都冇就同 All Day Breakfast 一齊上,就知中伏,點知食落真係果啲係超級市場買嘅即食 Pancake ,食落太厚身,完全唔夠鬆化,但係重點係呢個竟然賣緊七十幾蚊,真心唔抵。

環境:

食物:

All Day Breakfast :

Chocolate Banana Pancake :

2020-08-01
2020-07-12 456 瀏覽
由以前做freelancer到依家都好鍾意嘅一間寧靜Cafe ~ 日式木質裝修,食物都係高質出品,靜靜地可以坐足一日!嚟過兩次,第一次試照燒雞三文治,第二次試明太子意粉沙律,兩樣都好好味。唯一可惜係嚟親都係假日,所以enjoy唔到平日嘅set meal優惠價錢 > <

2020-06-26 579 瀏覽
難得平日放假當然要同朋友揀啲想去嘅Cafe食下野啦!今日同朋友嚟到黃埔呢個小天地其實隱藏咗好多意想不到嘅cafe呢份平凡中突顯不平凡嘅蛋治用上丹麥麵包感覺麵包有略為烘烤過咬落帶有些少脆身感覺配上簡單嘅日式滑蛋雞蛋並非做到流質感覺而係平時食到嘅厚厚蛋治食落去有種好滿足嘅感覺😋.除此之外伴上沙律菜醬汁比較少,幸好嘅係沙律菜都幾新鮮不過如果有多啲醬汁半碟就更加好啦.呢份嘅厚厚蛋治同朋友一齊share另外仲食咗佢哋嘅咖喱雞扒飯日式嘅咖喱雞扒飯外型唔算太過吸引所以都冇刻意影相味道中規中矩,日式咖喱味道都唔錯💕.不過最估唔到嘅係平日晏晝時間都幾多人就算平日去食Cafe都未必可以感受到一片寧靜不過整個環境都好舒服有機會都會再過嚟食下野嘅☺️
難得平日放假
當然要同朋友揀啲想去嘅Cafe食下野啦!
今日同朋友嚟到黃埔呢個小天地

配上簡單嘅日式滑蛋
雞蛋並非做到流質感覺而係平時食到嘅厚厚蛋治
食落去有種好滿足嘅感覺😋
除此之外伴上沙律菜
醬汁比較少,幸好嘅係沙律菜都幾新鮮
不過如果有多啲醬汁半碟就更加好啦
呢份嘅厚厚蛋治同朋友一齊share

另外仲食咗佢哋嘅咖喱雞扒飯
日式嘅咖喱雞扒飯外型唔算太過吸引
所以都冇刻意影相
味道中規中矩,日式咖喱味道都唔錯💕
不過最估唔到嘅係平日晏晝時間都幾多人
就算平日去食Cafe都未必可以感受到一片寧靜
不過整個環境都好舒服
有機會都會再過嚟食下野嘅☺️
2020-06-26
2020-05-31 883 瀏覽
評分:🐷🐷🐷🐷(5🐷滿分)日系cafe向來都係以森林作為主題,&green都唔例外,由外(個名)到內(裝飾)都洋溢着森林風。&green既另一特色就係空間感,寬闊既空間讓食客可以好好享受self time。如果想做下野諗下野搵下靈感,建議較早既時間黎,人小小唔洗趕住走。講番食物先,好中意佢地set既配搭,好清新、份量岩岩好,冇腸仔唔怕肥唔怕熱氣,蛋、牛油果同三文魚都好新鮮,加埋杯americano,cafe黎講好抵食啊~
評分:🐷🐷🐷🐷(5🐷滿分)

Set
Americano
2020-05-30
Set
Americano
2020-05-24 677 瀏覽
呢排為左慳口罩😷一星期出兩次街咋~.返兜呢間之前去過既cafe💕 好有文青feel同日本風 當去左旅行同幫襯下小店😂💛 ..strawberry pancake ($75).🍓🍓好甜!!pancake 係煎到外脆內軟咁好正😛😛 個blueberry jam 好足料 有好大粒藍莓係果醬入面 靚野黎! 但係pancake得兩塊🤣大胃王就唔夠食la🤣New York cheesecake ($45)caramel latte($40)💕芝士甜而不膩 caramel latte既 caramel就係個花花 pattern 🌸 果度!好有技巧~畫得好對稱 好靚🤪值得一試!
呢排為左慳口罩😷一星期出兩次街咋~
strawberry pancake ($75)

New York cheesecake ($45)
caramel latte($40)💕
這間Cafe 已在黃埔開左一段時間日式的咖啡店唔係我的First Choice 咖啡店 少少怕日式的西餐不過我中意佢前鋪後Office 既概念 將中意既野融入生活簡單既生活 工作於生活 非常和諧.Smoked Salmon Sandwich 煙三文魚三文字👍用左丹麥麵包 比較奶香口感似牛角包 我一直都好中意的麵包👉三文魚正正常常 這個配搭唔會太差推介指數: ⭐⭐⭐/5.Mentaiko Pasta Salad 明太子意粉沙律👍夏日最岩食冰冰涼涼的野 話係意粉其實係素麵👍柚子醋加D海鮮 明太子的味道 非常開胃 可以食多2口👍日式煮法的意粉沙律 唔係沙津汁 都幾好食清新爽口 麵質唔太淋推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5.💁服務: 半自助 自己落單 有人送上你張枱⛲環境: 日式木系設計Cafe 燈光柔和 好舒服 後面仲係Office 我都想擁有這樣的辦公室
這間Cafe 已在黃埔開左一段時間
👍柚子醋加D海鮮 明太子的味道 非常開胃 可以食多2口
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
💁服務: 半自助 自己落單 有人送上你張枱
2020-05-07 637 瀏覽
原本去NOC,太多人排隊最後轉左去呢間。都係諗住搵個地方坐低做吓嘢食下野,所以佢係一個好重要嘅元素,點知去到嘅時候Wi-Fi入唔到有啲失望,去到中途無啦啦又入得返。食咗少少野先去所以叫咗pancake,聽聞個飯好食,然後同行嘅叫咗沙律個樣都唔錯。不過係佢普通麻麻哋,個cream嚟到就已經好似用溶哂咁。
原本去NOC,太多人排隊最後轉左去呢間。
2020-04-29 581 瀏覽
黃埔區的coffee shop唔多,平時亦都好少黎呢區,NOC已經去過兩次,今次有事路過黃埔即管睇下有無其他啱食既cafe,就發現左呢間&green。早上11點開門,做完野過到黎啱啱好。買嘢食嘅時候先至發現原來自己冇現金😂 小店又唔收卡,焗住去OK㩒錢。第一次黎就叫左個egg salad sandwich,一杯skim milk latte。未到12點無得叫set,價錢方面偏貴,咖啡一杯都40幾。餐廳的環境唔錯,夠大又舒適,上餐時仲連濕紙巾送上。Egg salad sandwich 的炒蛋好厚身,啱哂我呢d蛋控😍啖啖都係滑蛋,滿足的感覺!三文治的包底都好特別,第一次食呢一種包,好似方包形的牛角包咁,外皮係牛角包嘅酥皮,白色麵包的部分同樣好似牛角包入面甘鬆軟,無諗過個三文治係用呢種包,配出黎好好食😋👍🏽 至於呢杯偏貴的咖啡,味道都唔錯既,飲落去都順滑,雖然依然係覺得真係有啲貴😂😂整體來講都算唔錯,係一個休息chill下的地方。

餐廳的環境唔錯,夠大又舒適,上餐時仲連濕紙巾送上。

整體來講都算唔錯,係一個休息chill下的地方。
2020-04-02 769 瀏覽
And green 前排約咗朋友小聚黎到紅磡呢間穩世cafe暫時離開市區輕鬆食一餐下午茶-呢度環境確實非常清靜裝修簡樸舒服坐位寬敞岩曬小聚傾偈-******************************-🔅Egg salad sandwich $62厚厚嘅雞蛋非常幼滑蛋香濃郁麵包鬆軟配以沙律好醒胃-🔅Pork Udon$88豬肉片有好多片豬肉嫩滑唔靭烏冬幼滑🔅Salted caramel Banana Pancake $75班戟鬆軟香蕉配焦糖醬好味一貫甜品水準-*****************************

And green

香蕉配焦糖醬好味
一貫甜品水準
*****************************
2020-02-17 922 瀏覽
今日想抖下chill下,但係九龍真係好難搵到一間舒舒服服嘅Cafe俾你休息。呢間就唔同啦,唔單止環境好chill,日系嘅裝修,飲品,甜品都好唔錯架!我地叫左兩個唔同嘅飲品Sweet potato latte ($42) & Passion orange squash ($52)Latte 有蕃薯味但唔會太甜,又唔會太膩,真係好好味。Squash 都唔錯,但朋友話個味比以前淡左,無咁好味。甜品方面,我地叫左Homemade Berries sauce pancake($72)Homemade sauce 係藍莓為主,有藍莓嘅原味有有果jam嘅感覺。 pancake真係好好味,食得出係牛油煎嘅,香得黎又夠鬆軟,唔錯!

我地叫左兩個唔同嘅飲品

Latte 有蕃薯味但唔會太甜,又唔會太膩,真係好好味。

Squash 都唔錯,但朋友話個味比以前淡左,無咁好味。

2019-12-01
2020-02-16 686 瀏覽
今日去黃埔 the green食野,我同我先生坐左係張四人檯, 當時仲有其他空枱, 冇人坐 。有個聽唔明廣東話的黃皮膚人行埋黎, 佢啲食物未嚟到之前已冇戴口罩,坐喺我隔離。 非常時期,大家就避忌啲可可少少啦,唔該! 但係佢唔係囉。 仲要我一個女人仔出聲, 我講: 我有朋友嚟㗎, 你可唔可以坐第二到?佢就呆咗秒,然後答我: 哦之後坐咗喺我先生隔離,其實都係同一張枱。然後佢開始咳左一聲。 我頂你個肺呀, 你有病就唔該及早治療啦!我同我先生怕咗佢,我地搬咗佢後面另外張枱度坐, 急急食埋餘下嘅食物就走。食緊途中,條 pk 除咗冇戴口罩咳之外,仲打咗個乞痴,當然冇掩蓋把口同埋冇帶口罩啦。我忍唔住同當時候的沖咖啡哥哥仔講, 大佬呀!你有嗰啲咁嘅客,你叫其他人點係度食嘢呀? 係咪有啲嘢你要做呀?最後尾我唔知哥哥仔, 結果有冇做過任何嘢,因為我唔想多留一刻中。the Green d 野係尚算好食, 但因為近理大宿舍,實在太多唔聽廣東話嘅黃皮膚人出沒。大家小心。
佢就呆咗秒,然後答我: 哦
之後坐咗喺我先生隔離,其實都係同一張枱。

大家小心。