Goobne Chicken (瓊華中心)

2021-06-11 1329 瀏覽
既然食過一次好食咁就梗係再食多次啦😂今次要試吓上次無食到又想食嘅—————————————————————就係勁吸睛嘅芝士火鍋身為芝士控上次無食到今次梗係要滿足番芝士控嘅慾望啦🙈圍爐雞可以揀兩款口味最後揀左蜜糖同三重芝士鍋中間一大盤芝士碎睇住佢慢慢溶喺店員攪拌下變成軟綿綿嘅熔岩芝士過程真係好療癒🥰蜜糖烤雞 烤過但難得雞肉仍然保持嫩滑同juicy仲有甜蜜蜜既蜜糖襯托配上芝士濃郁香口三重芝士烤雞 雞皮香酥脆口上面再撒上芝士粉加埋芝士火鍋啲芝士 芝味爆燈芝士控必食之選👍🏻另外叫左個🆕嘅海鮮炒麵上次試左個炒飯幾啱心水今次要試下個炒麵 好大碟😮海鮮好足料 面頭滿滿海鮮炒麵有啲似炸醬麵個麵底又似烏冬比較粗身同時掛汁能力一流如果同上次個炒飯比較中島喜歡今次呢個炒麵多啲❤️飲品方面叫左香桃韓式米酒賣相粉粉的🥰由於酒精只有0.7%所以唔洗驚會醉🤣味道就好似有酒精嘅桃味乳酪 好飲下次想試下同樣🆕嘅番茄奶油年糕🙈—————————————————————∷ UFO芝士火鍋 $268∷ 韓式海鮮炒麵 $158∷ 香桃韓式米酒 $58∷ 藍莓特飲 $50
既然食過一次好食

∷ 香桃韓式米酒 $58
∷ 藍莓特飲 $50
2021-06-09
2021-04-28 1963 瀏覽
無論美式定韓式嘅炸雞我都鍾意食,不過想食嘅一大條件就係要搵到知音🙋‍♀️,皆因炸雞必定係大大份。呢日終於覓到同好一齊到訪「Goobne Chicken 」,我第一次嚟旺角店,但之前已經喺尖沙嘴同銅鑼灣店食過。我要澄清返,Goobne嘅雞其實係烤雞先啱。我同朋友星期六中午十二點就嚟到,所以未有太多客,不過店員已經做好哂開工嘅準備,態度友善,服務到位👍。週末無得嗌餐,只可以單點主餐牌嘅菜式。兩條友真係食唔到太多嘢,我哋最終只係食得兩款食物😩。韓式BBQ醬煙燻烤雞拼蜜糖香滑烤雞($238),作為烤雞專門店嘅Goobne,當然有賣各種口味嘅雞🐔。除咗辣嗰兩款外,其他幾款我都好有興趣,好彩呢度有得嗌半半啫✌🏻。烤雞真係好大份,我哋咁大食都食剩,要打包。另外,雞有得揀有骨或冇骨🦴。韓式BBQ醬煙燻烤雞,🍖韓式BBQ醬同想像中有啲唔同,帶少少甜,味道濃得嚟唔會太重口味。最重要嘅係同烤雞非常夾。蜜糖香滑烤雞,🍯蜜糖味係我至愛,而且嚴格來講呢度嘅係蜜糖芥茉味先正確。蜜糖唔係甜到漏嗰種,而面頭就附上唔少芥茉籽。蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷($128),🥚雞蛋卷唔算太大件,不過勝在闊身。蛋卷上面鋪滿蟹籽沙律醬,撈勻哂
韓式BBQ醬煙燻烤雞拼蜜糖香滑烤雞
韓式BBQ醬煙燻烤雞
蜜糖香滑烤雞
蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷
蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷($128),🥚雞蛋卷唔算太大件,不過勝在闊身。蛋卷上面鋪滿蟹籽沙律醬,撈勻哂嚟食唔會膩,而且我仲驚覺有啲芝士肉醬嘅味道,幾正!蛋卷中間嘅部份充份展現何謂拉絲芝士🧀,而芝士會拉絲就皆因溫度夠熱。
隨烤雞會附送一碟韓式醃蘿蔔,酸度適中,食落好開胃🤤。如果唔夠,仲可以叫店員Refill。
題外話,餐廳好貼心,會提供一切食炸雞必備嘅工具,即係膠手套🧤、濕紙巾同骨盛等。同時,店舖環境衛生,食客自然食得安心。
總括嚟講,我認為Goobne烤雞比韓國當地食到嘅更好食🍗。呢度嘅烤雞外皮微脆,沾滿醬汁好入味,而內裡嘅雞肉經高溫烤焗後仍能保持肉嫩多汁,實在難得。不過我始終希望餐廳可以考慮出半份雞,賣貴啲都無所謂,因為太大份真係食唔哂呀!最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。
韓式BBQ醬煙燻烤雞
蜜糖香滑烤雞
2021-07-15 0 瀏覽
今日同朋友去旺角行街,朋友話想食韓國炸雞,話瓊華中心有間好好食,喜愛韓風嘅我,當然拍手叫好😝😝👍🏼餐廳裝修都幾靚,坐得都幾舒服,餐牌好多嘢揀,淨係炸雞都成10款😍😍😍😍 選擇困難症嘅我地都諗咗好耐究竟食邊一款好😍😍😂 我哋兩個人唔係好肚餓,點左個蜜糖蒜香炸雞同一個卡邦尼炒年糕🤪🤪🤪無骨嘅炸雞不得了😍😍😍 一見到款雞份量超大,賣相都好靚,未食已經聞到有蜜糖味😍😍👍🏼👍🏼👍🏼識落個皮脆身😝👍🏼 蜜糖好夠多,夾埋啲蒜味真係不得了😝😝👍🏼👍🏼卡邦尼年糕都有大碟,個汁好濃郁😍配埋啲煙肉同粉好味😋😋😋總的來說,如果一班人想食炸雞,呢間真係不二之選😝👍🏼,因為好食又大碟😝👍🏼

卡邦尼年糕都有大碟,個汁好濃郁😍配埋啲煙肉同粉好味😋😋😋

2021-07-14 0 瀏覽
疫情好轉加上有得食好食,今日同朋友去MK度shopping, 咁就喺呢一區度食飯, 見到呢一間烤雞的韓式餐廳,咁就walk in去試下,凱撒沙律: 未食雞之前順便清下腸胃咁就叫咗個前菜,就一定要食下啲菜幫助消化 呢個凱撒沙律做得OK, 沙律汁同埋菜都得mix得好勻循 , 作為小食我覺得唔錯。蜜糖咖哩烤雞: 其實呢個烤雞都幾大隻,我覺得佢俾左成一隻我哋,因為見到有兩隻雞脾喺度,咁講返味道先,其實味道佔嘅比例我覺得蜜糖佔八成、。咖哩佔兩成,但當你食到最尾嘅時候,我就會覺得蜜糖味會比較重少少,所以呢個雞幾適合鍾意食蜜糖雞嘅朋友而,而我自己就比較鍾意食辣嘅,咁我覺得下次會挑戰難度,叫過再辣啲嘅烤雞食。

• 蜜糖咖哩烤雞
💖好耐無去韓國食烤雞,所以今日同朋友一齊去Goobne食雞🤤今次去旺角分店,地鐵站行1-2分鐘就到,好方便。1⃣️蜜糖蒜香烤雞 (有骨)🐔 $205💖坐低見到menu有新嘢梗係要試吓!我鍾意食骨頭嘅軟骨,所以烤雞要左有骨。表層蜜糖🍯味香甜,搭配蒜香同香脆嘅蒜片🧄味道豐富。最鍾意佢地嘅烤雞皮香脆,咬落去雞肉嫩滑仲冒著煙🔥呢款啱晒鍾意口味香濃嘅朋友仔。2⃣️酸蘿蔔 $0💖免費嘅小食,酸酸甜甜又爽口,食幾多烤雞都唔膩🤤3⃣️鯊魚之淚 (有酒精)🦈 $88💖想試好耐嘅打卡飲品,有無酒精用有酒精版,我地要左有酒精,好似蘇打刨冰易入口😂打卡一流,鯊魚🦈好得意🤩大大杯,兩個人share都得!香桃🍑檸檬🍋刨冰飲品配熱辣辣嘅烤雞最正👍4⃣️寶露露 草莓🍓 $20💖要多左枝Pororo草莓🍓乳酸飲品🧃💖每次想食炸雞、烤雞都係黎Goobne😂啲雞全部都外脆內嫩,滿足下無得去韓國食雞嘅胃。晚餐時段幾多人,餐廳出邊有長凳,比等位嘅客人坐。

1⃣️蜜糖蒜香烤雞 (有骨)🐔 $205

2⃣️酸蘿蔔 $0
💖免費嘅小食,酸酸甜甜又爽口,食幾多烤雞都唔膩🤤

3⃣️鯊魚之淚 (有酒精)🦈 $88

4⃣️寶露露 草莓🍓 $20
💖要多左枝Pororo草莓🍓乳酸飲品🧃

2021-07-12 0 瀏覽
由於最近迷上韓式炸雞,所以 Goobne Chicken 都會巡遊一次。今次經歷這間餐廳失望指數爆曬燈。Goobne Chicken 是我早前收藏想吃的餐廳之一,昨天和朋友去補吃生日飯,趁呢次機會就來到 Gooben Chicken。我哋叫左 :半半烤雞(蜜糖香滑烤雞/原味烤雞)$ 238芝加哥 pizza $ 188熱西柚茶 $ 38罐裝可樂 $ 20Goobne Chicken 主打賣雞嘅,我就由雞開始講。揀咗佢嘅半半烤雞,賣相一流,味道九流。雞確實烤到金黃色,但食落去就知道中曬伏。啲雞只有表面我係食到味道嘅,入邊完全冇味,又冇雞味又冇醃料味,仲要係嚡霎霎。我有一款個名叫蜜糖香滑烤雞喎,但啲雞嚡霎霎噉,佢何來香滑呢?我覺得又唔香又唔滑喎,仲有佢嘅原味烤雞都系一樣架,都係入邊冇味,我相信佢所有雞都係一樣,全部得個樣,但佢會畀啲醬汁你點囉。肯德基嘅雞好味過佢100倍,應該話佢冇資格同肯德基比,用麥當勞同佢比或者任何一間茶餐廳都做得好過佢,真係起香港好難會食到啲咁難食嘅雞。一間主打賣雞嘅餐廳整到啲雞咁難食,根本就自拆招牌。芝加哥 pizza , 都係賣相好好,pizza 味道都可以,但並

今次經歷這間餐廳失望指數爆曬燈。

我哋叫左 :

半半烤雞(蜜糖香滑烤雞/原味烤雞)$ 238

芝加哥 pizza $ 188

熱西柚茶 $ 38

罐裝可樂 $ 20

Goobne Chicken 主打賣雞嘅,我就由雞開始講。

一間主打賣雞嘅餐廳整到啲雞咁難食,根本就自拆招牌。

半半烤鷄

芝加哥 pizza , 都係賣相好好,pizza 味道都可以,但並唔係我想像中噉,因爲我以爲佢係好多好多芝士嘅。而佢嘅 pizza 有一半係餅皮,四分一醬料,四分一芝士,食落去根本滿足唔到我呢個芝士控。而且個餅真係淨係得醬同芝士,其他乜嘢材料都冇架,食多兩件都覺得漏,最慘係漏嘅感覺唔係起芝士果度,而係食到佢大量嘅麵粉同醬汁。

芝加哥 pizza

朋友話杯西柚茶太甜,我嘅可樂因為罐裝嘅所以味道係冇問題。

啲野食都已經唔掂,同埋呢度連服務都唔得嘅,真係一次非常失望嘅體驗。
2021-07-11
2021-07-07 0 瀏覽
住係香港最好的好處係世界各地的美食都會係呢到食得到,而且搭程車轉個灣就到,方便到極。講緊係去襯韓國都必食的韓國雞, 即使唔係炸雞,食烤雞都可以好過癮好有韓風味,而且每次去襯都逼爆,講緊係邊間? 咪係係瓊華既Goobne 炸雞!蜜糖蒜香烤雞餐廳做 烤雞 做得出色 當然不在話下, 最近推出生味道蜜糖蒜香烤雞,更加是 讓人見到都口水直流。烤雞都烤得外層香脆, 一口咬下去勁多肉汁爆出黎,肉質又結實有彈性,惹味之餘,加上蜜糖的香甜,配上炸得香脆的蒜片, 食完的確要 舐舐 手指將雞香都食盡。韓式雞蛋捲雞蛋捲包著的頭像是無飯版的kimbab, 青瓜醃蘿蔔餐肉海苔, 魚板, 當然仲有半流心的芝士吧。 材料簡單卻是滿滿的韓國味道, 配埋醃蘿蔔簡直不得了。somersby Apple Rita食韓雞當然要配酒吧! 簡直絕配。

蜜糖蒜香烤雞

韓式雞蛋捲

材料簡單卻是滿滿的韓國味道, 配埋醃蘿蔔簡直不得了。

somersby Apple Rita

食韓雞當然要配酒吧! 簡直絕配。
2021-07-06 0 瀏覽
係無骨嘅韓國烤雞呀!!🥰🥰啱曬鍾意食烤雞又懶食有骨烤雞嘅你! 無骨烤雞食落啖啖都是肉,幸福感滿滿。Goobne chicken係韓國過江龍,係比較早期已經黎到香港開分店的韓國炸雞。今次的燒雞是使用焗爐製作,相比起炸雞卡路里較低,食落罪惡感減少。蒜味蜜糖烤雞,肉質鮮嫩,由蒜蓉醬汁及香脆蒜片製成,非常惹味。配菜有醃蘿蔔提供,食得多炸雞都可以解膩。如果一次過試唔同口味的雞,餐廳都有半半炸雞提供。鍾意食泡菜煎餅又怕食辣嘅你可以揀呢款海鮮煎餅。香脆的煎餅內餡稍軟,配上爽口的海鮮同酸酸甜甜的沾醬,惹味又唔油膩。份量都幾有誠意,煎餅同海鮮比例剛好。兩個人食一份雞同一份海鮮煎餅剛剛好!

2021-07-02 133 瀏覽
/ /韓國味道之炸雞配啤酒😙真係唔知幾時先去到旅行好掛住韓國啲炸雞!!!呢一間都幾出名,今日難得早嚟到唔洗點排隊即刻入去chill一chill先!蜜蜂蒜香烤雞🍗可以揀有骨或者無骨我呢啲懶人梗係揀無骨😝份量超多!兩個人食都好夠,食到好飽炸雞即叫即整,熱辣辣皮脆肉嫩,好juicy好嫩口😆真係好耐冇食咁高質嘅烤雞!最中意係個味好濃,食落甜甜地1664🍺食烤雞緊係要配啤酒!叫咗杯生啤,好有汽又大杯😛真係好正
/ /
韓國味道之炸雞配啤酒😙
真係唔知幾時先去到旅行
好掛住韓國啲炸雞!!!
呢一間都幾出名,今日難得早嚟到唔洗點排隊
即刻入去chill一chill先!

蜜蜂蒜香烤雞🍗

可以揀有骨或者無骨
我呢啲懶人梗係揀無骨😝
份量超多!兩個人食都好夠,食到好飽
炸雞即叫即整,熱辣辣
皮脆肉嫩,好juicy好嫩口😆
真係好耐冇食咁高質嘅烤雞!
最中意係個味好濃,食落甜甜地

1664🍺
食烤雞緊係要配啤酒!
叫咗杯生啤,好有汽
又大杯😛真係好正
  • 蜜糖香滑烤雞
2021-06-29 153 瀏覽
自從睇左韓劇來人自星星的你,對中女主角經常食炸雞🍗配啤酒🍻,搞到我都深深愛上,而家疫情😷冇得飛去韓國🇰🇷食,好彩香港🇭🇰係美食天堂,咩國家嘅菜式都有得得,我今次就去左位先於旺角瓊華中心15樓「Gooben Chicken」去食呢個地道韓國🇰🇷炸雞🍗。眼見今期推介「香蒜蜜糖炸雞🍗」幾吸引,就叫呢個。香蒜蜜糖炸雞🍗我地就算左骨雞肉,甜甜地有啲香蒜味道加埋啲汁掛係雞肉面脆脆地好正。我勁鐘意佢果醃蘿蔔,酸酸甜甜好開胃。芝士泡菜鐵板炒飯我最愛佢勁多芝士,果飯有少少🤏微辣👍🏻。

眼見今期推介「香蒜蜜糖炸雞🍗」幾吸引,就叫呢個。

香蒜蜜糖炸雞🍗

我勁鐘意佢果醃蘿蔔,酸酸甜甜好開胃。

芝士泡菜鐵板炒飯
我最愛佢勁多芝士,果飯有少少🤏微辣👍🏻。
2021-06-27 104 瀏覽
韓國炸雞最鍾意都係食依間!款式多味道又多選,價錢相宜,每個月都要去食一次😎😎蜜糖蒜香烤雞😍😍試咗新出嘅蜜糖蒜香味,甜鹹適中,個皮脆卜卜好好味😋而且烤雞比炸雞瘦啲又健康啲~另外雞肉嫩滑又入味!一於既往既好食😍仲有伴菜蘿蔔夠酸好爽口!蕃茄奶油炒年糕番茄醬酸酸甜甜!比起卡邦尼無咁漏,配埋年糕一樣咁好食,仲有拼埋意粉好飽肚!🍝仲有魷魚同蝦,餡料豐富!去食goobne 多啲人會更開心!可以叫多幾個味既炸雞🤓

蜜糖蒜香烤雞😍😍

仲有伴菜蘿蔔夠酸好爽口!

蕃茄奶油炒年糕

去食goobne 多啲人會更開心!可以叫多幾個味既炸雞🤓
2021-06-26 69 瀏覽
Goobne Chicken 韓國好出名烤雞店,香港大約有十間分店分店都係位於旺區中心都係韓式烤雞大熱之選烤雞係不經油炸,比起炸雞會低膽固醇同無咁高熱量蜂蜜蒜香烤雞🐔🧄之前都試過甜辣醬味道,無諗過今蜂蜜蒜香烤雞特別出色。烤雞上佈滿濃郁嘅醬汁同蜂蜜兩者醬汁都好均勻,令外灑上好多脆口蒜片。雞件份量好多,雖然係用烤型式去整但肉質一啲都吾乾外皮都好脆又好香😍韓式牛肉炒粉絲🥘炒粉絲相信唔少人由細到大都食過。係一款好經典菜式。炒粉絲吾會炒到完全乾身,配料都好豐富
Goobne Chicken

韓國好出名烤雞店,香港大約有十間分店
分店都係位於旺區中心都係韓式烤雞大熱之選
烤雞係不經油炸,比起炸雞會低膽固醇同無咁高熱量

蜂蜜蒜香烤雞🐔🧄
之前都試過甜辣醬味道,無諗過今蜂蜜蒜香烤雞特別出色。
外皮都好脆又好香😍

韓式牛肉炒粉絲🥘
2021-06-25 58 瀏覽
特色韓式的新口味,一定要數新奇嘅芝士咖哩味,平時炸雞食得多,惗唔到咖哩味,仲可以同埋芝士一齊cross over!因為係鐵盤上,所以個底,更加有芝士嘅焦香,must be the favourite dish for cheese lovers!如果再多啲咁就perfect啦!咖哩味比較淡,但雞肉實在鮮嫩可口❤另一個蛋捲同樣有流心芝士,邪惡之餘都好好味。因為卷咗好多層,所以食落好有層次感~粒粒晶瑩剔透嘅蟹籽,食落去更加有口感。呢度嘅酸蘿蔔粒都係無限任加,好有韓式傳統的風味,而且店員嘅服務態度都唔錯,旺角哩一間比較新,坐得好舒服。同friends gathering都一樣好唔錯。

2021-06-24 54 瀏覽
🐟砂鍋魚糕湯唔好睇小這碗魚糕,其實入面有多款唔同種類的魚糕,每款味道都各有不同,三角形這款入面有韓國粉絲,綠色這款賣相得意味道好重魚味,而粉紅色的雖然味道跟普通魚糕一樣,但顏色特別鮮艷更吸引我去品嚐🤣除左魚糕款色多,魚湯的味道都好吸引有種微辣的黑胡椒味,越飲越開胃!飲完又唔會有種口渴感,仲令我想起韓國街頭賣魚糕的小店,真係好想飛番轉韓國!🐔蜜糖蒜香烤雞去得韓國餐廳點少得食雞,今次叫了一款餐廳新出品的蜜糖蒜香烤雞,我想講其實蜜糖同蒜香味真係好夾,撞埋一齊蜜糖味道足可以解到炸蒜的味道,食落口仲唔會有好大口氣的感覺👍加上蜜糖味又唔算好甜,當蜜糖沾上雞的脆皮上面可以話係肥而不膩好似食緊薯片甘,雞的肉質好滑又多汁會令人不其然食多左幾舊都唔覺🤣🤣
🐟砂鍋魚糕湯

🐔蜜糖蒜香烤雞

2021-06-22 83 瀏覽
蜜糖蒜香烤雞:香濃醬油搭配香甜蜜糖和美味蒜蓉炮製的高級烤雞,餐廳提供有骨或無骨供食客選擇,這次我們點了無骨。烤雞上枱香噴噴,大大碟,分量十足,相信一大碟可以分給四人享用,因為一碟應該有約15件。雞肉滑溜帶有豐富雞汁之外,最重要是這款新菜式的醬汁非常滋味,原來蜜糖的甜味和酸味十分夾,烤雞皮脆而且不肥膩,推薦推薦!韓式香辣海鮮湯:韓式辣湯加入各種海鮮,包括魷魚、青口、蛤蜊、大蝦等等,以及洋蔥、紅蘿蔔和芽菜等,味道融合一齊有說不出的美味!這款辣湯屬於小辣,份量可分給四人享用,海鮮味濃郁。芒果沙冰:食烤雞一定不少得凍飲,這款芒果沙冰的芒果味濃郁,而且沙冰滑溜,不太甜也不太酸剛好!