Goobne Chicken (威靈頓街)

餐廳: Goobne Chicken (威靈頓街)
資訊:

當日同朋友到中環lunch,然後佢推薦依間舖,起初以為係啲普普通通既韓國餐廳,用Openrice搵過餐廳背景,當中描述到烤雞不經油炸,外層香脆,肉質嫩滑充滿肉汁,而雞的油份從烤焗過程中迫出來,有效做到低熱量、低膽固醇、低鈉、無反式脂肪,極力推行健康雞肉新食法。於是想抱著中伏既心態去看待,但意想不到既係,烤雞同炸醬麵係如此美味,而且環境乾淨,侍應禮貌良好,整體用餐非常舒服。HH15+8韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞($238 - 好食指數 4/5)雞件肉質嫩滑。面上的醬汁質感稠身,甜感重,蒜香中等,味道不錯。因醬汁味道頗為濃郁,多吃或會令味蕾麻木,餐廳細心地送上一小碟酸爽蘿蔔作小吃,令味蕾可時刻保持最佳狀態迎接下。一口美食。炸醬炒年糕 ($138 - 好食指數 4/5)炸醬麵非常好食,炸醬麵入邊嘅醬汁適中,同之前我喺韓國食嘅一間正宗炸醬麵係還原到,但韓國嗰邊就係比較鹹多啲,但係如果喺呢度食嘅炸醬麵來講,我覺得係可以媲美得上韓國嗰邊正宗口味嘅,所以我覺得如果係話想望梅止渴嘅話呢,呢間其實係真係可以滿足到你嘅美食慾嘅。

炸醬炒年糕 ($138 - 好食指數 4/5)

• 炸醬炒年糕
  • 韓式BBQ醬煙燻烤雞+ 蜜糖香滑烤雞
2022-06-09 856 瀏覽
因為和老婆追完”社內相親”, 才記起之前在某預約餐廳的平台, 用積分兌換了Goobne Chicken的優惠券. 這套韓劇還可以吖, 甜蜜又攪笑, 沒有些耍狗血的悲劇情節, 雖然有點虎頭蛇尾. 成套劇最明顯的Product Placement, 一定是女主角一家人的Goobne Chicken, 香港分店也不執輸, 劇終了一段時間還有和這劇合作的套餐, 一個Pizza加一份烤雞我實在吃不下. 基本上Goobne Chicken沒有一人套餐, 所以我點的是原份烤雞呢!以連鎖店的炸/烤雞來說, 肉質不會死實, 雖然未到嫩滑的境界, 肉汁也有. 件數很多雖然件頭不大, 因為沾了大量醬汁, 外皮不脆. 我選擇的是Half-Half, 一半是甜辣醬, 另一半是果味醬汁蒜香醬, 老實說我不太分得出兩者的分別, 都是甜中帶辣, 還有點微酸, 就是不會覺得難吃的味道. 有一點要讚的, 是吃過幾日間分店的烤雞味道和水準, 以連鎖店來說是相對平均的, 品質控制算是做得不錯.After watching “Business Proposal” with my wife, I realize that I h

After watching “Business Proposal” with my wife, I realize that I have a coupon of Goobne Chicken. As one of the key companies advertised in the drama, Goobne Chicken and the drama had a lot of crossover. The baked chicken is good in texture and juicy enough . The quality control between different branches are ok. I ordered the sweet spicy sauce chicken and fruity garlic sauce chicken. Although I couldn’t differentiate the tastes of different sauces, it tastes not bad. Sweet, spicy and sour mixed together should be adoptable for everyone.
2022-06-06 538 瀏覽
Go if you wanna satisfy your Korean crave!Food: 9/10Price: ~250pp ( very reasonable given we had 2 drinks each and it was dinner in central)Environment: average, a little like a fast food place 1. UFO fondue chicken($268): dip 2 diff flavours of boneless chicken into bubbly molten cheese, what more can you ask for?🧀2. Cheese flying fish roe eggroll($128) soft and fluffy eggs and just perfectly cooked, only downside was the excess of tomato sauce overpowering the fish roe flavour
Food: 9/10
UFO  fondue  chicken

Cheese  flying    Fish    Eggroll

UFO  fondue  chicken
2022-06-01 468 瀏覽
同屋企人約咗嚟呢一度食生日飯,搭電梯上到去見到已經有人等緊,好彩已經book咗位。座位來講唔算闊落,但卡位都坐得舒服。我哋嗌咗烤雞,炸醬麵年糕, UFO烤雞,蛋卷。個烤雞唔記得咗係乜嘢味,但食落有少少咖喱粉嘅味道,睇餐牌話係香港人嘅至愛,外皮趣肉質嫩仲帶有淡淡的香氣。炸醬麵年糕我好鍾意食,甜甜鹹鹹嘅醬汁,拉麵有口感同煙韌,加埋年糕咁彈牙仲有魚糕,好好食👍👍👍值得一嗌。UFO烤雞店員一開始俾埋個爐我哋整熱佢,由於火太大開咗一陣就關,但冇幾耐啲芝士又硬咗唯有再開爐,如是者來來回回開關咗好幾次先食得晒。蛋卷味道正常係小朋友嘅口味。
我哋嗌咗烤雞,炸醬麵年糕, UFO烤雞,蛋卷。
蛋卷味道正常係小朋友嘅口味。
U.F.O  烤雞
蛋捲
炸醬麵年糕
  • 蜜糖咖喱烤雞
2022-02-26 1045 瀏覽
Goobne Chicken🍗 Lunch set 想食韓國烤雞,但又唔想食太多,呢個lunch set 就岩啦🌟又食到烤雞又食到蛋卷,仲有唔同配菜,份量岩岩好,好味😋蜜糖香滑烤雞餐盒配雞蛋卷、醃蘿蔔、香腸、薯條、沙律
Goobne Chicken🍗

蜜糖香滑烤雞餐盒
配雞蛋卷、醃蘿蔔、香腸、薯條、沙律
外賣自取
2022-02-08 957 瀏覽
今日同事生日,一於食好啲,但作為一個矛盾嘅都市人。為咗呃自己食健康啲。就嚟咗呢一間吼烤專門店食慶祝lunch。好彩黎之前訂咗位,因為真係好多人。估計如果冇book位嘅話,應該等返半個鐘至九個字先會入到座。環境正常,服務都正常。直入主題,我哋叫咗UFO芝士烤雞,蕃茄奶油炒年糕,同埋海鮮薄餅。先講烤雞,果然係招牌菜,烤得好香好入味,而且雞肉好滑。加上佢係冇骨嘅雞肉。啖啖肉嘅感覺真係好爽。只係有少少美中不足就係啲雞皮唔算太脆。中間啲芝士都好好食,只不過好快凝固返。所以食起上嚟會有少少麻煩。但味道係好食嘅。炒年糕,就非常之捉了。有魚糕拉麵等等。食起上嚟有少少辣,但係唔會好難接受。蕃茄味唔算好濃。當然同其他專食番茄湯麵嘅地方就冇得比啦。只能夠講對得住佢嘅價錢。海鮮煎餅,就係今餐飯最普通嘅嘢,其實只不過係將少少海鮮加咗落平時飲茶酒樓嗰啲薄撐。平凡到冇乜特點可以加以描述。如果唔係特別喜歡食薄餅可以skip咗佢。總括而言如果你鍾意食雞,又鍾意啲重口味嘢。一定會鍾意依間餐廳。佢對得住佢嘅價錢。同朋友聚餐一流。不過環境就可能差少少有少少嘈。不過人多冇計。如果下次想食雞我都會再嚟多次。

2022-01-12
2022-02-03 557 瀏覽
我覺得個烤雞真係好好食//Goobne 2005年係韓國創立//2014年喺香港創立第一間店舖//採用烤箱烘烤料理嘅方式, 冇油, 保留雞嘅酥脆感同肉汁//性價比高//呢個價錢但係所有嘢都大大碟✨🌈🌸〚韓式BBQ醬煙燻烤雞 + 蜜糖香滑烤雞〛💰 HK$238🌸 〚韓式雞蛋捲〛💰 HK$148煎雞蛋卷//黃瓜//醃紅蘿蔔//餐肉//海苔//芝士🌸〚韓式海鮮湯〛💰 HK$158🌸〚韓式海鮮炒麵〛💰HK$158同事聚餐嘅好地方:🌻🌻🌻🌻🌻/5

🌈

🌸〚韓式海鮮湯〛
🌸 〚韓式雞蛋捲〛
〚韓式BBQ醬煙燻烤雞 + 蜜糖香滑烤雞〛
2022-01-16 504 瀏覽
同朋友嘅慶生飯去中環嘅goobne chicken🕺中環呢間分店對比起銅鑼灣同埋尖沙咀比較少人,可能係因為今日係禮拜日嘅關係~OpenRice訂位有九折,咁啱可以唔使比服務費^^因為我哋得兩個女仔,所以就嗌左一個UFO芝士火鍋😅 分別係BBQ同埋蜜糖味🤣見到火鍋入邊有3款芝士(瑪蘇里垃芝士 車打芝士 Grana padano 芝士)用個火鍋煮到佢慢慢用融真係相當治癒🥰煮融啲芝士, 就開始食雞啦🧚‍♀️啲雞好嫩口,而且係去骨嘅雞!! 真係每一啖都有肉😋😋 而且醬汁配芝士都非常夾!!拉絲芝士都好正~唯一美中不足嘅係覺得服務員態度有少少唔好😣首先就係我哋冇叫嘢飲,所以就叫咗服務員比兩杯水我哋~但係等咗5分鐘都未有,明明間舖頭都冇乜客人然後服務員嚟到嘅時候個表情都好似好不情願咁😣心諗我都冇得罪你啲咩啊😵‍💫最後仲倒瀉左咗少少水。。咁倒瀉水可能係個水樽設計有問題,咁抺返就ok 啦,咁我哋提點返佢叫佢抹返,跟住佢就覆我地:而家咪抹囉!就係咁樣所以我就覺得呢個店員態度唔係幾好😂有少少唔舒服最後好笑嘅係個天會成個水樽俾咗我哋😂😂😂因為我哋真係係咁飲水,可能真係太鹹了

OpenRice訂位有九折,咁啱可以唔使比服務費^^

UFO  芝士火鍋

煮融啲芝士, 就開始食雞啦🧚‍♀️
拉絲芝士都好正~

唯一美中不足嘅係覺得服務員態度有少少唔好😣

就係咁樣所以我就覺得呢個店員態度唔係幾好😂有少少唔舒服

UFO  芝士火鍋
轉左新工咁耐,終於有朋友約飯聚Happy Hour ,由於大家都近中環,於是乎揀左間連鎖又有中環分店嘅韓式炸雞店。去食炸雞前睇到週五夜色中環,又真係幾引人入勝食炸雞當然要飲啤酒,餐廳哩排有優惠,啤酒買二送一。話不過三巡,先來個韓式辣炸雞,哩個雞辣粉落得幾重手,層皮食到已經好辣,加上皮炸到好脆,感覺好似食緊辣味薯片咁,而內里啲肉又唔會柴,仲好嫩好有肉汁,餸酒的確一流再來部隊鍋,入面有即食麵,年糕,司華力腸,泡菜。味道就部系正常好味嘅,不過個人覺得個年糕偏硬左小小,可以煮腍啲會更合口味,而個湯底都幾辣下,店家辣泡菜真係落得一啲唔鬆手,唔係太食得辣嘅要小心哩個泡茶煎餅,都幾特別,同海鮮煎餅一樣,不過入面換咗經常見到嘅辣椒白菜泡菜,綜和左啲粉醬,食落又唔會好辣,可以放心落Order試左個泡菜煎餅,叫個同做法嘅海鮮煎餅,比較下。可能因為前面個泡菜煎餅較為少吃,所以食到哩個海鮮煎餅就覺得都係不過不失,但佢都係好味嘅,不過如果海鮮可以落多啲個人覺得更好,希望有日店家睇到哩篇文會做出更新淨係食炸雞,煎餅都系未够,叫多個蝦仁芝士炒飯,哩個飯用熱鐵板盛裝,底層鋪左一層芝士,中間系醬油膏加茄醬蝦仁炒飯,上面
去食炸雞前睇到週五夜色中環,又真係幾引人入勝

炸雞當然要飲啤酒,餐廳哩排有優惠,啤酒買二送一。
Gochoo  Basasak  Chicken  (hot  chilli  )

話不過三巡,先來個

Budae  Jjigae  (sausage  stew)

再來

Kimchi  Jeon  (Kimchi  pancake  )

哩個

Seafood  Jeon  (seafood  pancake  )

試左個泡菜煎餅,叫個同做法嘅

Shrimp  Bacon  Fried  Rice  with  chesss

淨係食炸雞,煎餅都系未够,叫多個
蝦仁芝士炒飯,哩個飯用熱鐵板盛裝,底層鋪左一層芝士,中間系醬油膏加茄醬蝦仁炒飯,上面一隻太陽蛋再加啲蟹籽同香草🌿伴碟,再淋上小許沙律醬。底層嘅芝士同飯被鐵板燒焦,形成芝士味飯焦味道幾好食,可以話系哩道菜真正要食嘅嘢,反而上面個蝦仁炒飯就失色左小小,但都唔系差嘅

四人食,埋單人均$248
2021-11-12
  • 泡菜煎餅
  • 辣炸雞
2021-10-30 2111 瀏覽
韓國人氣 烤雞店 二次想去銅鑼灣店 都客滿 中環店較易訂座 這晚終於吃到了 餐牌上烤雞口味 選擇豐富 而薄餅只有一款 🧀🧀GOOBEN 芝加哥薄餅 🍕🍕整個薄餅 由五款不同 優質芝士 加上微辣蕃茄醬 鬆脆厚身餅底 製作而成 濃郁芝士香甜 高質且美味 喜歡芝士必愛 我雖喜愛 未至於瘋狂 這程度的芝士 有點膩了 🧀🧀UFO芝士火鍋 果味醬油蒜香烤雞 三重芝士烤雞 🍗🍗瑪蘇里拉芝士 車打芝士 Grana Padano 芝士慢慢溶化 配上兩款自選烤雞 帶骨去骨均可 可吃到芝士溶化 拉絲效果 不能煮太久 會出油的 🫕🫕我們選了 果味醬油蒜香烤雞 三重芝士烤雞 🧄🧄醬油蒜香 帶甜甜醬油味 不過甜 蒜香味也恰當 三重芝士 加了重重芝士粉 較重口味 但也非常好吃 沒有太膩感覺 🐤🐤點了兩杯飲品 冷熱各一 🍹🍹招牌特飲 鯊魚之淚 🦈🦈檸檬味 混合香桃味 沙冰 略甜 🍋🍋 🍑🍑蜜糖濟州柑橘茶 🍯🍯香甜 非常重柑橘味 比一般 柚子蜜好喝 很適合秋季的熱飲 🍊🍊在蘭桂坊 找吃很方便 步行不到五分鐘 不少高質美味餐館可選擇 平日晚上也不難訂位 🍽🍽

GOOBEN 芝加哥薄餅 🍕🍕

2021-10-27
  • Goobne芝加哥薄餅
  • 果味蒜香烤雞
2021-10-24 758 瀏覽
韓國第一烤雞品牌Goobne Chicken,有多款不同口味的韓式焗爐烤雞,烤雞不經油炸外層香脆,肉質嫩滑充滿肉汁,真係食過返尋味食物方面 :Goobne UFO Fondue : 中間的三重芝士包括 Mozzarella cheese 、 Cheddar cheese 、 Grana Padano cheese,芝士味道十分濃郁,令你每隻雞鎚到可以有芝士拉絲,雞鎚炸到外脆內軟,肉質嫩滑充滿肉汁,真係一個極邪惡的炸雞芝士火鍋

食物方面 :

2021-10-09 934 瀏覽
呢排睇恐怖嘅魷魚遊戲,跟住睇埋sweet sweet海岸村恰恰恰.....久違嘅追韓劇情懷回來了~oppa 因為咁所以好想食韓國炸雞同啤酒所以約埋同事去附近lunch食韓國烤雞烤雞比較無咁熱氣,好似健康少少預早book定位,去到發現唔係太full,可能大風大雨,又紅雨黑雨,好快又變返紅雨,無人出黎食lunch....今日叫咗half half, 一半甜辣,一半果味蒜香炒牛肉粉絲,煎海洋餅烤雞保持到水準,依舊好好食,肉唔乾柴粉絲就太軟淋,同鹹咗少少海鮮餅就正常.....盡可能全食雞,其他野就普通臨走發現有BTS口罩,同埋有lunch set$128因為同事唔食得辣,所以無叫,下次買外賣試辣椒雞
因為咁所以好想食韓國炸雞同啤酒
所以約埋同事去附近lunch食韓國烤雞
烤雞比較無咁熱氣,好似健康少少
預早book定位,去到發現唔係太full,
可能大風大雨,又紅雨黑雨,好快又變返紅雨,
無人出黎食lunch....

今日叫咗half half, 一半甜辣,一半果味蒜香
炒牛肉粉絲,煎海洋餅
烤雞保持到水準,依舊好好食,肉唔乾柴
粉絲就太軟淋,同鹹咗少少
海鮮餅就正常.....
盡可能全食雞,其他野就普通

臨走發現有BTS口罩,
同埋有lunch set$128
因為同事唔食得辣,所以無叫,下次買外賣試辣椒雞

2021-10-08
2021-09-26 798 瀏覽
餐廳雖然不大,但環境很不錯, 座位不算太迫夾。因為是上個月吃的,我都忘記了點了甚麼炸雞,總言之就是不辣及好吃。對,我就是記得很好吃,會再來吃。這晚吃了第一份雞後,我們幾個小女人意猶未盡就再來多一份甚麼蜜糖雞來送酒,因為傾談中太高興,第二份雞沒有給相機吃。點雞時,服務員教了一點小知識給我們,原來韓國炸雞沒有骨的都是雞胸肉。點有骨的,才會遇上雞脾雞翼!炸雞價錢都是一般價錢啦,將近/約二百幾蚊全份。炸雞以外的菜色,我就覺得比較貴一點點了。叫了的pasta有點過鹹,否則會很好吃。而那個芝士蛋卷則是無敵邪惡,非常好吃,雖然貴,但對愛吃芝士的我來說是值得的。香港餐廳為求收支平衡都會限時入座,這間亦不例外。晚上難得良朋共聚,見面自然話多,1.5小時又揀菜又order又吃又講,眨眨眼便過,酒喝到最high時,服務員叫埋單,很不是味兒。所以要數這兒有甚麼缺點,就是限時吧!
餐廳雖然不大,但環境很不錯, 座位不算太迫夾。

2021-08-29 756 瀏覽
呢個UFO Cheese Fondue真係好正,中意食芝士嘅人一定唔可以錯過!烤雞就嗌咗果味醬油蒜香烤雞同蜜糖咖哩烤雞,兩款都好食,不過個人就中意蜜糖味嘅多啲。Fondue嘅烤雞有16隻,三人share食完全夠飽
2021-08-28
2021-08-27 598 瀏覽
之前曾幫襯尖沙咀店,印象唔深,今次選擇中環店覺得驚喜地好食,二人午餐點咗一隻辣椒脆烤雞,份量足夠兩人飽餐一頓,香脆入味又Juicy非常好食,尤其係對於特別鍾意食邊邊,或有骨位置嘅我嚟講,久違地食到雞頸、雞背真係超級開心!(可能太常食連鎖速食店嘅炸雞,一般都淨係得雞髀雞髀同雞髀🙈)今次絶對令我留下非常深刻嘅印象!Menu上仲有好多嘢想食,可惜得兩個人冇辦法再試其他~ 已經決定咗一定要約多幾個朋友再戰一次!

辣椒脆烤雞
2021-08-18