被華爾街日報評為巴黎最好食嘅牛角包Gontean Cherrier2019年係尖沙咀K11 Musea 開設香港第一間分店,GC係2010年法國開創首間分店之後係九年間已經係日本、首爾、新加坡、澳洲等地方迅速擴展,係全球開設超過 50 間分店,當中主打既牛角包一日銷售量可以賣到1,000個。今次呢間香港GC分做4個區域,分別係麵包店、餐廳、Coffee Corner同自設既開放式麵包工場,設有開放式廚房,邊排隊可以睇到師傅整麵包之餘,仲聞到新鮮出爐嘅麵包香味,而且可以睇準新鮮出爐時間即刻夾走新鮮既麵包。除咗有人氣口味之外,好似抹茶、亞麻籽、原味、芝士火腿、朱古力杏仁,仲有香港限定嘅蛋白霜紅桑苺牛角包。除咗麵包都有好多款法式甜品同咖啡,好似雲呢拿焦糖法式凍餅、開心果焦糖凍餅,而且仲有提供熱食同飲品嘅Cafe同餐廳。-排隊當日係星期日,下晝嚟到見到一條人龍大概有10個人,以為要排好耐好似bakehouse,但人龍去得好快,可能因為依間係大家揀好咗去俾錢,而bakehouse係去到先揀,所以排咗幾分鐘就去到cashier。另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳

排隊
另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳可以一試,不過記得保持社交距離!
1️⃣ 原味牛角包 💰24(👅: 9/10)

呢個牛角包可以咁出名,因為製作方法一絲不苟,師傅用上法國麵粉同牛油製成麵糰,令牛角包角係烤焗過後有濃濃牛油香,而且會用急速冷凍麵糰技術令麵糰發酵3-4個鐘,令麵糰內部保持鬆軟度,最後加上蛋漿,放入攝氏170°C既焗爐焗20分鐘就完成,而且師傅會調校室內溫度保持20°C左右,令到麵糰保持濕潤。
原味牛角包

未食落去個刻已經知同其他croissant有分別,從外觀睇到已經係好有層次口感,
每層分明而且超薄嘅酥皮,咬落去一定係酥脆既牛角包,烘到係平均既金黃色,完全無油令令,賣相一定係我見過最靚既牛角包。

牛角包咬落外層非常酥脆,內層鬆軟,質感輕盈但係口感有層次,牛油味有小小但唔算好勁,夠乾身,唔似平時牛角包好油又濕,內餡既蜂巢位就唔算平均,
不過感覺係要即場買即場食,如果買到返屋企應該就冇咁酥脆。
2️⃣ 朱古力杏仁牛角包💰32(👅: 9.5/10)
朱古力杏仁牛角包

上述所講既牛角包質感依然係度,本身無特別期望不過朱古力杏仁同牛角包出奇地夾,牛角包表面有好多杏仁片同糖霜,杏仁片份量幾多,杏仁就係包既內餡。表面既杏仁片食落好香脆,同入面既杏仁餡裡應內合,杏仁味夠濃郁,不過味道就會比較甜D,同因為有內餡所以偏濕,不過對我黎講口感同味道都有驚喜,而且食落唔咁膩,會比起原味牛角包更加想ENCORE。

如果本身鍾意食杏仁或者朱古力,或者鍾意食甜D既,會更加推介呢個口味比起原味,如果淨係想食酥皮既口感同多小小牛油香就食原味會好D。

🌟不論係bakehouse定係GC既牛角包都係好好食,各有千秋,但以易買既程度我一定會揀GC,因為呢家次次次經過bakehouse都見到最少20人既人龍,有時更甚有40-50人,要等成10幾20分鐘仲要唔知排到去買唔買到,但GC既人龍5分鐘內就排到,而且有工場,牛角包從不缺貨,淨係呢點已經滿足到我想食好食既牛角包既想法。
如果下次我會試紅桑苺牛角包、scone、法式焦糖奶油酥、蘋果批。
快速總結:
原味牛角包: GC牛油味較重,Bakehouse內餡層次多D,做法傳統D
價錢Bakehouse > GC
想食非傳說口味既牛角包 > GC
唔想排咁耐想食牛角包 > GC
想食牛角包+Scone > GC
想食牛角包+葡撻 > Bakehouse
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $56 (服務費: NA)
2021-02-14
原味牛角包
朱古力杏仁牛角包
  • 杏仁牛角包
2021-04-18 332 瀏覽
在上年 6月最後一個星期,我租住尖沙咀富豪九龍酒店一星期的 Long Staycation,端午節早上,我自己沿尖東海旁行往 K11 Musea,路過其地庫那層的美食廣場!經過見到人氣牛角包店 Gontran Cherrier 的麵包新鮮出爐! 真係不容錯過!Green Tea Almond Croissant 抹茶杏仁牛角包 $32 外層香脆甜美,包身濕潤鬆軟帶甜!Mixed Berries Danish 鮮雜草莓丹麥酥 $36別緻的酥盒外型,盛載士多啤梨、紅桑子、黑桑子及藍莓等,配上吉士醬,千層酥的酥脆質感,散發牛油芳香!內外兼備!食完兩個包,就算我戴了口罩,牛油香依然在我口中徘徊!Drinks menuHot Ginger Latte 蜜糖薑汁鮮奶 (S) $32 配麵包價 $29 以薑汁混合鮮奶,入口順喉微辛中帶少甜!不錯喝!

真係不容錯過!

抹茶杏仁牛角包 & 鮮雜草莓丹麥酥
外層香脆甜美,包身濕潤鬆軟帶甜!

鮮雜草莓丹麥酥
食完兩個包,就算我戴了口罩,牛油香依然在我口中徘徊!

Drinks menu
以薑汁混合鮮奶,入口順喉微辛中帶少甜!不錯喝!

蜜糖薑汁鮮奶
2020-06-25
$97 (早餐)
鮮雜草莓丹麥酥
蜜糖薑汁鮮奶
2K
試左三次Gontran Cherrier 出品 Pastries 終於的起心肝寫食篇評, 因為我覺得係 Pastries 係好味既。店內有很多不同口味 croissant  , 但我最鐘意  【Almond Pain au Chocolate】 $32半軟半脆的口感 ,好特別。唔會好似牛角包咁脆到介損條脷;焗熱後朱古力醬呈現半流心, 杏仁令口感更豐富, 甜度不算太高,有點貴, 但真係好好食,所以每次經過都要買返屋企食。 Plain Scone $17Clotted Cream 要加$5 另買, 我就唔另花錢,焗熱後以牛油頂上,金黃色的  Scone,相當誘人,焗香後牛油香氣突出, 輕輕用手將它一開二,Scone 外酥內軟就算沒有加 Clotted Cream和 JAM 都已經好好味,口感又鬆化,真心正。 Matcha Scone $22 以貌取人雖然唔係太好, 有燶邊,但這個 Matcha Scone真係唔太靚仔, 但不損其美味度, 同樣外脆內較,不會干吧吧, 茶味係食得出, 但又唔算好突出,不過都係好食既。

半軟半脆的口感 ,好特別。

真係好好食,所以每次經過都要買返屋企食。

Plain Scone $17

Matcha Scone $22

2021-01-08
  • Almond Pain au Chocolate
喺food playground食完嘢,順便過嚟試下來自法國人氣麵包店Gontran Cherrier!店內最熱賣就係牛角包,加上曾經被華爾街日報推薦,令到香港人排隊文化一發不可收拾!上次經過見到條人龍差唔多有三十人以上,絕無誇張!所以上次唯有忍受著新鮮牛角包發出嘅迷人香氣,果斷離開😣不過今次唔同上次啦,今次排隊嘅人唔多,可以慢慢挑選牛角包,唔洗同人爭!👹店舖面積好大,總共分成4個區域:外賣烘焙區,開放式廚房,提供堂食嘅餐廳,咖啡店cafe。開放式廚房可以比你睇到師傅製作麵包過程,由搓麵團到裝飾過程到絕對公開,入面環境仲非常之衞生添!👀據聞餅房會維持20度左右,以保持麵團濕潤,可見絕不馬虎。Cafe有好多精緻法式甜品比你揀,有唔同口味嘅長泡芙、檸檬撻、vanilla flan 等,將法國正宗甜點帶嚟香港😝外賣烘培區地方唔算大,人多時會人逼人,甚至架上嘅牛角包都會一掃而空!今次我就揀啱時間,見到唔同口味牛角包之外,仲有法式麵包、鬆餅等。由於佢哋製作原料係法國牛油同頂級法國麵粉,確保原汁原味,所以價錢都唔平咖!佢哋牛角包口味有原味、抹茶、阿麻籽、芝麻、杏仁、朱古力等,今次我就試香港限定嘅紅

佢哋牛角包口味有原味、抹茶、阿麻籽、芝麻、杏仁、朱古力等,今次我就試香港限定嘅紅莓奶油口味!🤤

❤️ Raspberry Cloud Croissant $28
Raspberry Cloud Croissant
以招牌原味牛角包上再加一層覆盆子味蛋白霜&紅莓乾,蛋白霜有用火槍燒過,酸酸地甜甜地,唔算好甜,覆盆子味突出!包嘅形狀飽滿,面層好有光澤。牛角包牛油味好香濃,外皮一層層好酥脆,咬開見到蜂巢狀嘅氣孔,食落非常鬆軟。可惜個包唔係新鮮出爐,喺室溫放咗一陣😶如果係熱辣辣,相信味道一定會更加出色。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
果然聞名不如見面,食過之後都想下次再買第二款嚟食!我覺得係繼Bakehouse之後,喺香港數一數二好食嘅牛角包!平時排隊人龍咁長,真係不無道理。🤭
3 分鐘 (外賣自取)
Raspberry Cloud Croissant
最近都鍾意去K11 Musea, 地方夠大, 又多食肆, 又有空中花園, 真係適合一家大細去行。而且又有乾淨的育嬰室, 好舒服。同朋友一齊去SHOPPING後, 搵間餐廳坐低傾下計, 始終星期日真係好多人, 最近選擇了Gontran Cherrier。小店係B2層中間位置, 位置算易搵。餐牌係門外已經睇到。餐廳地方算大, 裝修精緻。唯人手不足, 好多時想找職員都無。隔離枱有食客都係舉手好耐無人回應, 於是自已去左一個櫃面拎水, 點知比職員用帶點不耐煩語氣叫停。我地叫左 : Mini Croissant set Cake of the MonthCroissant真係迷你, 2啖就食晒。不過剛剛烘出黎就好正。Cake of the Month 就係檸檬蛋糕, 蛋糕質地好厚實, 食完都幾飽肚。味道唔會好甜帶微檸檬酸, 好醒神。Hot Latte 味道不錯, 夠細滑齋啡朋友話麻麻地係拎飛時就有一個小插曲, 由餐廳原本用電腦取票, 但最後用人手取票。加上職員唔夠, 在櫃台前已聚集不少人, 亦無一個可以排隊的位置。最後職員到左, 先叫邊個先, 有幾位都話自已先, 製造了混亂出黎。

Gontran Cherrier
。小店係B2層中間位置, 位置算易搵。餐牌係門外已經睇到。

我地叫左 :

Mini Croissant
檸檬蛋糕
Latte
5天前 0 瀏覽
Gontran Cherrier的牛角包被譽為係巴黎最好味既牛角包🥐行過店舖已經聞到好香既麵包味, 今次就買了8款麵包試下🍞Pain au Chocolate ($28)朱古力包, 包身好軟, 但朱古力很少, 而且偏在一面, 這個價錢真的不值Green Tea Croissant ($26)綠茶牛角包, 表面有綠茶粉和糖霜, 切開見到蜂巢狀嘅氣孔, 綠茶味比較淡, 有點失望Almond Croissant ($29)杏仁牛角包, 杏仁份量都幾多, 中間有餡料, 不過有點偏甜Ham Cheese Croissant ($42)火腿芝士牛角包, 攞上手明顯比較重, 牛角包表面有芝士, 入面也有芝士, 所以芝士味重, 亦因為這樣, 所以包身比較油&淋, 沒有了牛角包外脆內軟那種口感Apple Turnover ($34)蘋果批, 酥皮和牛角包既有些不同, 餡料都幾多, 唔會太甜或太酸, 好吃Big Kouign amann ($28)法式焦糖奶油酥, 整個都是酥皮, 底部有焦糖, 包好脆, 好香, 很好吃Almond Kouign Amann ($32)杏仁奶油酥, 杏仁份量都幾多, 包好香

行過店舖已經聞到好香既麵包味, 今次就買了8款麵包試下🍞

Pain au Chocolate ($28)
Pain au Chocolate

Green Tea Croissant ($26)
Green Tea Croissant

Almond Croissant ($29)
杏仁牛角包, 杏仁份量都幾多, 中間有餡料, 不過有點偏甜
Almond Croissant

Ham Cheese Croissant ($42)
Ham Cheese Croissant

Apple Turnover ($34)
Apple Turnover

Big Kouign amann ($28)
Big Kouign amann

Almond Kouign Amann ($32)
杏仁奶油酥, 杏仁份量都幾多, 包好香, 味道不錯
Almond Kouign Amann

Garlic Baguette ($25)
蒜茸法包, 蒜茸都好足, 法包都好食
Garlic Baguette

總結, Gontran Cherrier的麵包🥪質素高, 個人比較喜歡焦糖奶油酥&蘋果批, 很好吃🥖
至於牛角包🥐, 可能原味會比較好食, 我對加了配料的牛角包比較失望, 還有就是價錢比較貴💰
繁忙時期很多人買, 排隊排了很久才買到
2021-03-06
Apple Turnover
Big Kouign amann
2021-04-29 0 瀏覽
每次行過 Gontran Cherrier 或多或少都一定有人度排隊買牛角包,今日係 weekday 都唔例外,既然今日嘅工作已經完成,不如舒舒服服食個下午茶啦 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼,唔使再外賣喇!Mini Croissant set $62Croissant with Parma ham & cheese 牛角包熱及鬆脆,刀义切開時牛角包皮散出,配芝士及火腿,最頂有半粒車厘茄及香草做點綴,味道當然好啦,加上漂亮嘅賣相,再配一杯熱 Earl Grey Tea 呢一個價錢絕對超值。Cake of the Month $68同事以為係普通綠茶蛋糕,原來呢個係 pound cake ,刀一落就已經知道個 cake 有幾足料,綠茶味道非常濃郁,每一啖都極有份量,再點上面嘅 cream 一齊食,再呷一啖 Americano 同事話真係好感恩,好滿足 😚可以咁舒服喺度休息一下,加上咁好嘅美食及環境,絕對係辛勤工作嘅動力💪🏼💪🏼

Mini Croissant set $62

Cake of the Month $68

2021-04-28 0 瀏覽
作為法國過江龍嘅牛角包,長期都排咗條勁長嘅人龍喺舖頭出邊,但其實堂食餐單都一樣吸引。堂食主要以西餐為主,今次我就叫咗雞胸大菇三文治。出街食雞胸最驚就係鞋口,但呢份雞胸雖然夾住三文治,仍然保持嫩滑,加埋大菇增加成份三文治嘅口感,作為輕食,我覺得都值90分。
2021-04-26 0 瀏覽
K11 Musea呢間麵包店出名食牛角包🥐,每次經過都必定大排長龍,定時定後就會有新鮮出爐嘅麵包係對面推出嚟,開放式廚房嘅設計,可以睇到麵包師傅整麵包嘅過程經典牛角包 $24呢款我每次都食,牛角包外脆內軟,入口十分鬆化,好香口,食到好香牛油味,咬開見到一層層,層次分明,望見都好吸引,但重點個牛角包真係勁好食 阿麻子牛角包 $26基本上同經典牛角包一樣味,只係面頭多左阿麻子,更加香口,再多啲口感~好欣賞佢哋嘅牛角包,即使唔係出爐即刻食,但都保持到入口鬆脆既口感,真係無得頂!👍🏻

經典牛角包 $24

阿麻子牛角包 $26

2021-04-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • 原味牛角包
2021-04-18 0 瀏覽
雜莓草莓丹麥酥😍,行過好多人買,埋去睇吓有咩食,最終揀咗雜妹草莓丹麥酥,味道就一般般啦冇咩驚喜,個酥皮麻麻哋好林。我見牛角包係最多人買的, 下次要試吓買牛角包。
雜莓草莓丹麥酥😍,行過好多人買,埋去睇吓有咩食
,最終揀咗雜妹草莓丹麥酥,味道就一般般啦冇咩驚喜
,個酥皮麻麻哋好林。

我見牛角包係最多人買的, 下次要試吓買牛角包。

2021-04-16
2021-04-18 0 瀏覽
法國尼斯沙律:呑拿魚煮到半熟唔錯,不過d醋落多左d。係咁呷醋酸死。 Sengana Strawberry and white peach : 法國有名果汁,非常creamy 濃郁。非常推介。
Sengana  Strawberry
White  Peach
第四次買Gontran Cherrier的包包,第一次經過見到個個買,就抱住純粹過下口癮試下,要試當然係招牌牛角包🥐 我嗰陣買咗3個不同口味,每個都各有特色!絕對有驚喜!🤩🤩🤩所以今次試下其他類別包包🍞🥖🥨暫時我最愛除左牛角包外,生果酥都是個不錯的選擇👍🏻 真的做得到層層鬆脆!我已經係隔日先食都仲脆口!大部分麵包都幾大個,做個下午茶絕對夠飽😋 而且麵包keep住新鮮岀爐,係人經過都聞到超香,最後忍唔住買!😝💕

2021-04-15
2 分鐘 (外賣自取)
  • 經典牛角包
  • Apple  turnover
2021-04-09 116 瀏覽
這裡的牛角包很出名, 讚頌的人多的是, 今天真的食下, 看看有多真實!回到家, 基本上牛角包也不暖了, 畢竟也經過一段時間了. 從纸袋取出, 香氣欠奉! 大小比普通麵包店的大點, 都有成隻手掌咁長. 外表看到的層一層的酥皮摺疊而成. 感覺一般, 沒有“嘩” 的驚喜. 咬一口, 是酥皮的, 沒錯, 有脆便有碎碎, 但沒有充溢着牛油香. 內裡沒有函的, 感覺一般般, 內層偏乾及單調, 還是我不懂欣賞?面包一冷, 基本上已減了分. 真的要趁新鮮食, 把最香最好味的都留在口中.

回到家, 基本上牛角包也不暖了, 畢竟也經過一段時間了.

2021-03-28
2021-04-08 128 瀏覽
其實佢既包我都食過晒甘滯,最好食都係牛角包,我覺得好食過bake house ,另一間可以同佢比既係dominique ,有一個甜品係牛角包既皮中間唧cream,估唔到都甘好食。不過食得好論盡,因為中間全部都係cream,一咬就咇晒出黎。我自己坐係係cafe食過一次甘多,咖啡好一般,沙律都係好一般,慳返10% service charge,行過隔離排隊買牛角包啦
2021-03-31 308 瀏覽
週日行尖沙SOGO,行完7點半,過K11晚餐,問咗保安話Food court係地下一層多嘢食,一路行見到呢間西餐,隔離同名麵包鋪頭🍞排長龍,好彩餐廳好多位,叫咗兩個套餐,加多個主菜。套餐餐湯係洋蔥湯,夠熱,夠味,入面浸咗片芝士麵包好好味,大大加分,Burger都好食,竹炭包好鬆軟,牛肉夠嫩,夠Juice,豬肉腸通粉湯汁好夠味,肉腸少少辣,美中不足有些overcook,少少硬,南瓜意大利飯🇮🇹絕對係驚喜,芝士比例相當出眾,加上新鮮烤炙的羽衣甘藍,口感非常好,😋😋😋,意猶未盡,連平時時西餐尤其是芝士冇咩也興趣老公都讚不絕口!總體來講,很美味嘅晚餐!
2021-03-28
  • Pumpin in Risotto