【人氣牛角包店·人均$1xx high tea☕️🔥】/////小編同朋友之前行街經過見到竟然有咁抵食嘅High Tea 即刻bookmark去🤭旁邊係佢哋排長龍人氣麵包店 而呢間堂食餐廳裝修以湖水綠色為主 好多梳化位 但店員服務節奏偏慢 等左一段時間先執枱安排客人入座🤧.⌛️ High Tea (Tea Set) ($318/2ppl)Time: 2:30-5:30pm(Mon-Sun限量供應)甜食🍰🧁🔆瑪德蓮蛋糕呈貝殼形狀 開心果味最出色❣️佈滿開心果醬以及粒粒果碎 口感鬆軟 蛋糕甜度較高🔆 司康原味司康奶油味重 配凝脂奶油或者士多啤梨果醬都好可口 藍莓個款果味自然☺️🔆士多啤梨蛋糕蛋糕裏面有士多啤梨好吸引🤩配搭軟滑吉士醬有多層口感 🔆青提子撻青提子清甜 忌廉比較厚身有少少膩 撻底脆身重牛油味🧈🔆金莎朱古力蛋糕召喚金莎朱古力愛好者~切開有軟心同果仁嘅效果 金莎朱古力味道濃郁🍫鹹食🥪🔍芝士三文治三文治有Prosciutto & Mozzarella 芝士 仲有火腿配料 甜中帶鹹 柔軟容易入口😗🔍三文魚碎撻三文魚形成碎粒 有煙三文魚味道 款式較普通-伯爵茶清甜 散發紅茶同柑橘特殊香氣☕️———-
【人氣牛角包店·人均$1xx high tea☕️🔥】

🔍三文魚碎撻
三文魚形成碎粒 有煙三文魚味道 款式較普通

-伯爵茶清甜 散發紅茶同柑橘特殊香氣☕️

———-
📍Gontran Cherrier (Restaurant) (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓B207號舖
2024-03-10
2024-05-10 42 瀏覽
同朋友行街時經過舖頭嘅時候聞到勁香,忍唔住入去睇吓有咩買估唔到入邊有咁多款式,超級驚訝麵包很鬆脆,全部都係即日整架超新鮮!無論味道定賣相都真係幾好,絕對會再幫襯呀
同朋友行街時經過舖頭嘅時候聞到勁香,忍唔住入去睇吓有咩買
估唔到入邊有咁多款式,超級驚訝
麵包很鬆脆,全部都係即日整架超新鮮!
無論味道定賣相都真係幾好,絕對會再幫襯呀
農曆新年初一夜晚七點半左右入座,叫咗一個crab meat意粉,等咗好耐都未上。中間叫waiter催咗好多次,次次都覆等多陣,最後冇耐心話要走,佢地先講意粉整緊,等多5分鐘。OK,5分鐘之後真係上咗黎wo,上咗carbonara with smoke bacon比我🙄,我真係多謝你。等成粒鐘先上嘢,仲要比錯嘢wo,咁我地就要求refund啦,啲waiter又話唔可以refund,最多送兩個牛角包作為補償。唔好意思wo,已經唔想再食你地餐廳嘅任何野了,你地自己慢慢食飽佢啦。
2024-02-10
2023-12-29 683 瀏覽
去到嘅時候雖然招牌牛角包賣晒但都買咗其餘兩款產品招牌法式焦糖奶油酥表面甜甜哋有糖漿焦糖酥脆而奶油濃郁入口即化外層好酥脆,千層嘅感覺絕對是法式甜點中的經典之作!而另一個係芝士煙肉牛角包鬆軟的牛角包內夾著濃郁的芝士同香煙肉每一啖都帶泥滑順的芝士融化感這種絕妙的組合將你的味蕾帶入另一個層次,絕對是美味與滿足的完美結合。鹹香嘅芝士加埋煙肉,絕對冇得頂
去到嘅時候雖然招牌牛角包賣晒
但都買咗其餘兩款產品
招牌法式焦糖奶油酥
表面甜甜哋有糖漿
焦糖酥脆而奶油濃郁入口即化
外層好酥脆,千層嘅感覺
絕對是法式甜點中的經典之作!

而另一個係芝士煙肉牛角包
鬆軟的牛角包內夾著濃郁的芝士同香煙肉
每一啖都帶泥滑順的芝士融化感
鹹香嘅芝士加埋煙肉,絕對冇得頂
12月頭同倆個朋友經過K11 Musea 呢間麵包店朋友想買麵包,雖然長龍都入去揀咗兩大盆。排到時,朋友問:「請問可唔可以分⋯ 」未講完,企係收銀機出面(收銀機後面都企咗幾位收銀小姐)貌似主管的一位小姐已粗聲粗氣打斷:「等等,數咗先」。 朋友想解釋一句,已被厲聲呼喝「都話數咗先洛」!等佢數完,朋友話:「想咁分開裝⋯」個位小姐以凌厲嘅眼神 +極唔耐煩嘅語氣「呢個呢個一袋⋯呢個呢個咁⋯仲有冇?」。但講錯,糾正佢,佢便以雙倍唔耐煩嘅表情及動作快速裝袋,送客!朋友共消費咗近二百蚊。但整個買麪包嘅體驗好似等人施捨又阻人發達咁。朋友雖然係間中型公司老闆,但斯文隨和。當其時無直斥其非,費事吵。但覺得好 sad, 為香港嘅服務行業感到悲哀。尤其是啱啱由日本返來,落差更大!希望只係米缸裏的一粒老鼠屎。
排到時,朋友問:「請問可唔可以分⋯ 」
朋友想解釋一句,已被厲聲呼喝「都話數咗先洛」!
等佢數完,朋友話:「想咁分開裝⋯」
朋友共消費咗近二百蚊。

但覺得好 sad, 為香港嘅服務行業感到悲哀。
尤其是啱啱由日本返來,落差更大!
希望只係米缸裏的一粒老鼠屎。
2023-12-03
外賣自取
Gontran Cherrier 之前喺K11 Musea B2層搵野食期間,見到一間麵包店勁多人排隊,我又去排隊買埋一份,呢間麵包店最出名係牛角包,係由法國名廚Gontran Cherrier主理,如果經開唔買實後悔!1.榛子紅桑子朱古力牛角包$38(9/10)呢個牛角包勁多果仁,好香好脆,入面仲有勁多紅桑子醬同朱古力醬,酸酸甜甜幾好食!地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B207號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#GontranCherrier #牛角包 #麵包店 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #K11Musea #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foo
Gontran Cherrier

1.榛子紅桑子朱古力牛角包$38(9/10)

#GontranCherrier #牛角包 #麵包店 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #K11Musea #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
外賣自取
  • 榛子紅桑子朱古力牛角包
2023-11-02 1055 瀏覽
星期三的午飯時間經過這店,終於不用排隊,當然要朝聖一下。心大心細,以麵包來說,價錢並不便宜,要慎重考慮。除了牛角包,連bagel 和brownies也好像很味美。結果,選購了原味牛角包和香腸卷。牛油味超香,隔著紙袋也聞到。急不及待,就走過food court 那邊,趁香腸卷還是熱辣辣的時候,先吃為快,真的不得了!脆皮腸雖然味偏咸,但牛油香的丹麥包加上大量的黑椒,大滿足!結果,忍不住回頭去買了多一個打包回家給家人分享。
星期三的午飯時間經過這店,終於不用排隊,當然要朝聖一下。

心大心細,以麵包來說,價錢並不便宜,要慎重考慮。

除了牛角包,連bagel 和brownies也好像很味美。

2023-10-25
其他
牛角包味道係唔錯鬆軟,皮脆,唔算空心價錢就一般啦唔係平,但間唔中食一次係OK如果有買開呢間舖頭嘅客人都知道每次去都超級多人排隊但係依間店有個好奇怪嘅安排就係收銀連包裝嘅職員有三位但係三個職員都係服務同一個客人職員就多但又唔見得工作效率特別快反而係根本唔需要咁多人包裝包裝嗰個又好大力咁整到個牛角包都散散地工作分配我覺得店舖要好好安排一下因為每次排隊都等好耐先比到錢
牛角包味道係唔錯
鬆軟,皮脆,唔算空心
價錢就一般啦
唔係平,但間唔中食一次係OK

如果有買開呢間舖頭嘅客人都知道
包裝嗰個又好大力咁整到個牛角包都散散地
工作分配我覺得店舖要好好安排一下
因為每次排隊都等好耐先比到錢

2023-09-10 1071 瀏覽
澱粉控嘅朋友應該會鍾意呢間餐廳。推介GC招牌漢堡包,牛肉煎得好香。意粉同長通粉醬汁香濃,建議叫多個沙律,同朋友分享就唔會咁膩。最鍾意餐廳枱同枱之間空間好多,就算餐廳滿座,都可以舒舒服服同朋友傾偈。
  • GC  Signature  Burger
2023-09-02 834 瀏覽
是日剛剛打完風 人潮還未湧至襯著餐廳還沒有太多客人光顧悠閒地享受afternoon tea set可能是這個原因待應的速度很快 態度亦很好平日亦是gontran cherrier牛角包的常客奈何人龍太長經常也會放棄今次堂食Afternoon tea set優惠價$280/2位包一款花茶 我們選擇了rose tea驚喜地茶很濃厚果然不負所望每一件質料也甚高可以一次高品嚐不同種類的甜品三百元CP值超高👍🏻過程中女經理不停問客人意見 滿意餐點與否不知道是否針對服務態度的評論太多😅😅
是日剛剛打完風 人潮還未湧至

不知道是否針對服務態度的評論太多😅😅
  • Scone
  • Strawberry  vanilla  cake
2023-08-21 731 瀏覽
第一次我想寫食評,因為真係好希望呢間餐廳有改善,服務員冇笑容、問非所答、趕收工、新入職的員工好多嘢都唔識,基本客人會問到嘅應該要訓練先,唔應該show客人睇到呢一面,食物質素普通
2023-08-17 719 瀏覽
喺K11 Musea呢一間「Gontran Cherrier」嘅牛角包🥐係我心目中係頭三甲,我最鍾意食嘅係原味,次次去到都大排長龍,從來都冇食過隔籬嗰間餐廳,都係佢哋出品,係同一間公司,只係一邊係餐廳,另一邊係麵包店。有一日心血來潮去咗食晚餐,恐怖嘅事情就係咁發生⋯⋯ 去到間餐廳嘅時候只係得一張枱有人,坐咗兩男一女嘈到爆😤果晚我就選擇咗一客洋蔥湯、黑松露忌廉雜菌意大利粉、雪糕牛角窩夫。牛角窩夫配牛奶軟雪糕 - 個名其實我唔係好記得,大致上係咁樣😅,牛角窩夫應該好多人都食過,真心講,我會覺得正常牛角包好食過牛角窩夫,雪糕就係普通牛奶軟雪糕,又唔重奶味,唔係好甜,正常到都唔知講乜。黑松露忌廉雜菌意大利粉 - 好多菇,黑松露忌廉醬,意大利粉有啲似⋯⋯粗麵,係呀!你冇睇錯,好似我哋食雲吞麵嗰啲粗麵,我自己真係覺得麻麻哋,不過叫做碟嘢係熱㗎囉。法式洋蔥湯配四重芝士包 - 呢個好似係佢嘅真正嘅名,我見佢係個Menu度都係極力推薦,佢個湯最貼心係做到一樣嘢,唔會燙親你個嘴,因為個湯只係有少少暖,呢個溫度我本人好唔接受,點會有個湯唔係熱!(我又唔係飲凍湯)味道係OK嘅,但係個湯唔夠熱就大大扣分。嗰日連

嗰日連埋我哋總共有三張枱,服務員攞湯嚟嘅時候,我發現冇比匙羹,但係我想搵個服務員攞都好難,佢哋好似好忙咁⋯⋯到咗上甜品,我同佢講可唔可以俾嗰啲新嘅餐具我哋,佢叫我等等(不過比我嘅感覺好似嫌我煩咁)佢都算好快手,快到就咁將啲刀叉一嘢咁劈喺枱🍴…… 🌚你問我會唔會有下次,一定冇可能。
2023-08-06 579 瀏覽
覺得麵包不錯想試試法餐如何,結果是一塌糊塗,牛肉質量一般不說,醬汁味道還極其難吃,你哪怕用鹽和胡椒調味一點醬汁不淋端上來都更好一點,湯又是極咸,意麵也是一言難盡,服務更是差得難以置信,一個個不把顧客放眼裡的高高在上的感覺去。做麵包就好好做麵包,法餐不是隨便找個二流廚師買點一般的食材就能做好的,別到時候把自家招牌都給砸了,把法餐的概念先搞清楚。好在也就k11這一家,大家買完麵包就走避開這家法餐就完了。
2023-07-20
2023-08-06 453 瀏覽
一到weekend,成個K11都係人,想搵個位坐吓都唔容易,經過見到人人都排隊買牛角包,但偏偏佢哋餐廳就無乜人。唔知係咪因為門口棟咗個最低人均消費$100同限時坐60分鐘既牌,俾人感覺唔友善!為咗有個地方坐,兩個人隨便叫夠$200,叫咗杯berries smoothies一杯mango smoothies 同埋一個Detox Salad⋯ 無特別,唯一一個騎呢位令我想寫呢個食評就係隔離果杯浸咗幾片士多啤梨同藍莓既糖水!個Waiter話係Juice!!! Juice咁㗎咩?!我飲咗一小啖,我覺得係一杯糖水囉! 如果認為呢個沙律$128價錢唔合理,可以考慮減價或者加多D紅菜頭粒,唔好加杯奇怪嘢飲。🤪 我唸成間餐廳無乜人既原因都未必關個牌事!

我唸成間餐廳無乜人既原因都未必關個牌事!
洋葱汤上来 芝士没有化开 还是一球团在一起,更奇怪的是 居然烧焦了 有一股煤气味。 完全没有芝士的鲜味。汤底可以。烤罗马生菜沙拉完全是照骗,帕玛森芝士少的可怜 主要是ceaser source 和一些坚果。我去超市买罗马生菜再买一块帕玛森 再买一个凯撒酱汁 做的比他好。要两百港币 不值。服务尚可 味道不稳定
onion    Soup