2020-09-05 298 瀏覽
有時覺得住在西貢市中心,每到星期六日下午如果依靠直通巴士,沿經「土瓜灣」、「馬頭圍」不停站前往「尖沙咀」和附近的「佐敦」,巴士在黃昏才正式開車,在時間上未必真正能夠造到更早時間到達目的地。例如我今次想在星期日下午,前「佐敦」和「尖沙咀」之間,光顧「山林道」旁邊的意大利手工雪糕咖啡店「Gelato-go」,怎料西貢巴士直到五時左右才出發,結果我去到「山林道」時已經超過下午六點鐘,無法享用堂食。可惜香港受制於現在法例規定和「武漢肺炎」疫情,所有人在公眾地方都必須戴上口罩,偏偏「尖沙咀」附近很多地方都沒有足夠公園休憩設施,更加沒有公眾長櫈供人使用。結果我走遍整條「彌敦道」尖沙咀段,被迫走到上「佐敦」都還是找不到公園跟公眾長櫈休憩設施,結果我的無防腐劑「芒果蜜桃」雪糕,也因為溫度而逐漸融化,令我感到有點可惜。明明「芒果蜜桃」雪糕本身的「芒果」和「蜜桃」水果甜味都非常濃厚,可惜敵不過「尖沙咀」環境限制和炎熱的天氣。我浪費了一杯,本來味道應該很甜很消暑,但是不適合外賣自取,在夏天尖沙咀戶外享用的意大利雪糕。至於「Gelato-go」裡面其他的鹹味食品選擇不算很多,鹹味意大利麵食品「千層麵」售價,又

至於「Gelato-go」裡面其他的鹹味食品選擇不算很多,鹹味意大利麵食品「千層麵」售價,又偏向比較昂貴的價錢,貴到我不敢花錢購買享用「千層麵」。

再加上「武漢肺炎」對香港飲食業的無情蹂躪,令我可以購買的「Gelato-go」熟食食品,只剩下原名是「可頌」,實際名稱叫「火腿芝士牛角包」的麵包食品而已。

在「芒果蜜桃」意大利雪糕受環境和炎熱天氣影響而融化,難以認真品嚐「芒果蜜桃」雪糕的情況下,享用「火腿芝士牛角包」也變得非常困難,難以認真仔細體驗「火腿芝士牛角包」的味道。

即使「Gelato-go」「火腿芝士牛角包」味道也有濃厚的芝士甜味,還有來自火腿的鹹味,「火腿芝士牛角包」表面還有來自酥皮的鬆脆口感,可惜在找張櫈坐也不容易的「尖沙咀」和「佐敦」裡面,變相糟蹋了試食體驗。

結果「Gelato-go」的鹹味「火腿芝士牛角包」,跟店舖裡面的手工意大利雪糕一樣,難以認真在店舖以外位置試食,而且在堂食時限未延長之前,「Gelato-go」的雪糕跟牛角包不能當晚餐享用,整體觀感都只是一般而已。

火腿芝士牛角包

2020-08-09
6 分鐘 (外賣自取)
感情呢家野本來就係錯綜複雜,玄幻玄妙,如果唔係又點會有出家人,為求六根清淨而看破紅塵呢?想當年細個果陣睇電視劇,天真地以為幸福係必然。但今時今日都未能參透愛情箇中玄機,究竟人生是否甜的吃苦的也吃?我就唔知。不過我淨係知我胃口就好想食甜野呢間美國人氣連鎖雪糕店「Gelato-go」係加州、佛羅里達州等地風靡一時。而今次就殺到黎香港尖沙咀,以意式雪糕Gelato做招牌,趁住五一黃金週仲唔出去抖抖氣,試試佢咩!👇📌G E L A T O - $57 (2 Scoop on Cone)▪ Pistachio -▪ Gianduia - ▫ Gelato人氣最高當然係呢款「開心果 · 棒子朱古力味意式雪糕」啦。加$2可以有個甜筒Size,而可以自由選擇一球至三球雪糕。佢地既開心果質感香濃幼滑,入口軟綿,加埋棒子朱古力,味道好Fresh,唔會太甜,食得過!▪ Strawberry -▪ Purple Dragonfruit - ▫ 第二款就試下新鮮果肉打成「士多啤梨 · 紅肉火龍肉意式雪糕」,以全天然製成,比美式雪糕較低脂低糖,自然食都食得健康D啦!紅肉火龍果因為當造季節,食起上黎更加清甜,營養成

Pistachio -
Gianduia -

Strawberry -
Purple Dragonfruit -

營養成份更加;而配搭士多啤梨,口感酸酸甜甜,非常清新。

📌C O F F E E -
Senorita - $48

Senorita其實係西班牙文"小姐"咁解,佢係一杯「玫瑰拿鐵」,主要以咖啡做底,
然後加入Rose Syrup同埋鮮奶。而入口先飲到軟綿既奶泡,然後帶陣陣濃郁既玫瑰香味
另外係杯身灑上花瓣做裝飾,賣相非常吸引。

Chilling Shawt - $48

▫ 而另一杯咖啡名為Shawte,其實係美國黑人既俚語,意思係用黎稱呼好Sexy既女士。
其實飲落就知道係一杯「沖繩胡椒咖啡」,同樣由咖啡做Base,混合Okinawa syrup

鮮奶製成,最特別係面頭會灑上胡椒粉。入口濃郁又厚身,Pepper將咖啡既層次加強,

但同時味道唔會太strong,幾易入口,好特別。
2020-04-29
$100 (其他)
  • Chilling Shawty
  • Senorita
  • Gelato
5天前 0 瀏覽
難得經過尖沙咀,喺門口見到呢間好美式嘅雪糕店,發現都幾多人食😂於是就入去睇吓!裏面除咗雪糕之外亦都有一啲bakery同咖啡,不過今次就梗係試佢嘅主角gelato!-🌟pistachio and coconut gelato 喺澳洲旅行嘅時候都好鍾意食開心果味嘅雪糕🍦今次難得嚟到發現有喎!梗係即刻嗌啦!❣️食落去竟然似cappuccino 味,不過有少少果仁嘅!唔似我想像中嘅開心果,有啲失望!❣️coconut不過不失,食到少少椰絲不過就偏甜啦!-但雪糕嘅質地綿密輕盈,得閒食下都唔錯!
🌟pistachio and coconut gelato

❣️coconut不過不失,食到少少椰絲不過就偏甜啦!
但雪糕嘅質地綿密輕盈,得閒食下都唔錯!
2020-10-21 4 瀏覽
成日食飽先經過呢間gelato 店, 所以一直都無機會試。 今日難得下午黎到就一於黎試下~Gelato 🍨 款式很多, 很多味道都想嘗試。 不過諗左好耐, 最後就選擇比較少見嘅番石榴味。 gelato 係正常甜度, 顏色係淡淡嘅粉紅色。 唔算有太大驚喜, 不過都可以一試。 另外見到佢蛋糕櫃都有唔少款嘅蛋糕, 其中tiramisu 好似比較吸引。 不過, 或者係外國人口味, 食落去真偏甜。 好彩係兩個人share 食, 所以要食哂一件都ok 嘅~

Tiramisu    And  guava  gelato
2020-10-03
2020-10-06 15 瀏覽
食完飯同朋友一齊去食甜品!雪糕有好多唔同款式選擇,朱古力、杏仁、榛子、雲呢拿、薄荷、咖啡、水果口味又有芒果、士多啤梨、熱情果、粉紅石榴、紅肉火龍果、荔枝,任君選擇!餐廳職員可以比客人試食雪糕,再決定最後要邊一款口味。我幾鍾意d雪糕店有呢啲安排,咁樣唔怕叫錯雪糕中伏,最後變浪費!呢日我同朋友揀咗3球雪糕,粉紅石榴、紅肉火龍果同開心果!紅肉火龍果-入口清甜,口感似食雪芭,食落仲有黑色一點點嘅火龍果果籽!好味👍🏻粉紅石榴- 同紅肉火龍果一樣,口感似食雪芭。味道清香,帶有微微嘅石榴果酸。幾適合食完肥膩野,解油膩!開心果- 原本我已經超級鍾意開心果雪糕,而呢個完全冇令人失望!奶味唔會好重,有香濃開心果果香,食落仲有開心果仁碎!正!呢晚大滿足!雪糕好食,又可以食完飯坐低同朋友吹吓水。
食完飯同朋友一齊去食甜品

呢日我同朋友揀咗3球雪糕,粉紅石榴、紅肉火龍果同開心果!

呢晚大滿足!雪糕好食,又可以食完飯坐低同朋友吹吓水。
2020-10-05
2020-09-27 67 瀏覽
同朋友食完晚飯,揾下甜品食,經過見到呢間都幾多人,就入黎試下。香港Gelato店黎講$38一球唔算貴。我試左一球開心果味,用杯上,都幾大杯,睇落質感幾幼滑,食落都真係幾滑,但開心果味唔算太濃,食到奶味比較重,有少少開心果粒粒。個人覺得味道偏甜🙈,好彩只係買左一球。
1️⃣ 3球意大利🇮🇹雪糕🍦- 💰$651球? 2球? 雪糕口味差唔多有成20款咁多, 好多款色仲咁特別, 👦🏻直接叫左3球😍 🧒🏻表示太讚了👍🏻 一輪拉鋸後今次試左椰子、榛子朱古力同開心果味🤤 每球既份量都超多!!!!!實在太好味喇~~~!!! 口感真係好軟滑, 又唔會覺得太甜, 亦無平常食雪糕後嗰種涸喉感覺😳 椰子🥥味道好香, 仲會食到椰子肉; 榛子朱古力完全就好似食緊金莎一樣; 開心果仲會食到開心果碎粒添 完全係喜出望外!唯一可惜係溶得好快🧊 睇返資料原來雪糕都係採用新鮮材料&全脂奶而非忌廉, 乳脂肪量較低真係岩曬一眾怕肥/減肥既女士😚佢地既男店員真係好nice好親切 又好主動咁比我地試左4-5隻口味^^ 一邊落力講解又唔會嫌👦🏻🧒🏻麻煩同選擇困難🥺 味道咁正加埋呢種服務態度喺我地心目中真係完全加爆分💯 👦🏻🧒🏻會學好英文再黎😝

1️⃣ 3球意大利🇮🇹雪糕🍦- 💰$65

完全係喜出望外!

佢地既男店員真係好nice好親切
  • Pistachio
  • Gianduia
  • Coconut
2020-09-09 93 瀏覽
今日經個tst 無無聊見到間 意大利雪糕店。咪立即open rice 睇下咩review。 見好多人d comment都幾好 相又影得靚 咪試下囉。點知就出事啦!👀👀👀👀人地d雪糕相份量十足。點知個店員只係比左2球細個 乒乓波既雪糕 我。 真係x 一聲!可惜唔記得影相 🙈 嬲到無下次😠。味道係唔錯但太甜。2分鐘就食 完!

點知就出事啦!👀👀👀👀

味道係唔錯但太甜。2分鐘就食 完!
2020-08-11 212 瀏覽
呢間gelato一直都好想食,今出開黎尖沙咀就決定食佢。我用app book定指定時間就有半價優惠,好抵呀!入到去可以俾你試味架,我試左Pistachio開心果、Cappuccino泡沫咖啡、Hazelnut榛子。開心果個味唔出,泡沫咖啡苦苦地,榛子最好味又唔會過甜。結果我揀左Yogurt乳酪同Mascarpone Nutella芝士+榛子朱古力醬連scone甜筒。兩隻味都唔錯,乳酪味冇甘膩,比較清新,芝士+榛子朱古力醬偏甜左少少,但口感夠滑。朋友揀左杯裝Gianduia榛子+朱古力、Tiramisu提拉米蘇同Coconut椰子。榛子+朱古力係最好食既,提拉米蘇食到有少少酒味,而椰子就普通,我唔好。留意雪糕溶得好快。下次可以試下佢既甜品。
開心果個味唔出,泡沫咖啡苦苦地,榛子最好味又唔會過甜。
Yogurt乳酪 & Mascarpone Nutella芝士+榛子朱古力醬
Gianduia榛子+朱古力、Tiramisu提拉米蘇、Coconut椰子
留意雪糕溶得好快。
下次可以試下佢既甜品
2020-08-11
開心果味Gelato ($38/球)Gelato-go 係美國人氣連鎖甜品店,係加州、佛羅里達州都有分店,仲係尖沙咀開左香港首間分店‼️對開心果味gelato情有獨鍾既我,當然要去朝聖😍 Gelato好幼滑,開心果味好夠濃,都食到有唔少開心果肉😋但略嫌甜左少少,不過甜品唔甜,又咩意思呢🤓整體來說水準都好不錯,重點係尖沙咀依啲旺區,$38一球認真算平🙂
開心果味Gelato ($38/球)

開心果味Gelato
2020-07-09
$38 (宵夜)
開心果味Gelato
2020-07-28 127 瀏覽
👧🏻係甜品愛好者,冇野開心過食完野食返杯雪糕所以食完飯就帶左👧🏻去試尖沙咀一間已經開左一段時間既雪糕店🍨。哩間店主打意大利🇮🇹手工Gelato,店家標榜全部都用新鮮生果🍓🥝🍊製造,而且Gelato用嘅原料係全脂奶🐄;唔同一般雪糕用既忌廉,所以卡路里較低😋,特別啱啲on diet又想cheat下既人,食完都少啲罪惡感😼😼,呵呵。一入到門口就見到有五顏六色嘅雪糕,我地就嗌左3球,揀左tiramisu、薄荷朱古力同開心果味。三球杯裝($65)🍨🍨🍨雪糕食落順滑好少空氣感。甜度剛好唔會蓋過配搭嘅味,食完亦唔覺好口渴係咁飲水。質地挺身唔易溶,可以一路行一路食都唔怕🕺🏻。☕️Tiramisu:有好香濃既咖啡味,味道啱啱好,但👧🏻就覺得甜左少少。🍫薄荷朱古力:薄荷味同朱古力味嘅比例balance又有啲朱古力碎咬下,係我地最鍾意嘅味道💓😽開心果:係一款罕見嘅味,一入口就嘩左出嚟,係超濃郁嘅開心果味,好似放左十幾粒開心果係口入面咬緊咁,好驚喜😳。總結:係一間值得一試嘅鋪頭,我地都會encore,因為仲有好多味未試🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️。如果唔知揀咩味好,可以叫店員比你試下sample,佢地個個都超級nice 🤓
👧🏻係甜品愛好者,冇野開心過食完野食返杯雪糕

三球杯裝($65)🍨🍨🍨
三球杯裝

如果唔知揀咩味好,可以叫店員比你試下sample,佢地個個都超級nice 🤓🤓
除左gelato,果到仲有飲品甜品同少量熱食提供🥤
2019-10-11
三球杯裝
  • 開心果味,薄荷朱古力
2020-07-23 125 瀏覽
Gelato-go由佢開張食到依家都未試匀曬佢啲意大利雪糕。係香港暫時唯一一間食過比較正宗嘅意大利雪糕。坊間好多意大利雪糕,食落好似冰沙感覺,或甚少做到拉提感,而依間就做到拉提感同韌勁。Gelato當中,我最中意咖啡同朱古力味,因為兩者都特別濃郁。佢哋嘅咖啡味道特別,有一種濃郁回甘味道,但有時係未必食到個陣味。而朱古力濃度高,甜度都相對較甜,如果糖份可降低一點就更加完美。帶過意大利朋友來食,佢哋都覺得好正宗,店舖亦有他鄉與故知,有位來至意大利嘅員工,令意大利朋友感到非常開心。

一間美國很出名的意式雪糕點,落戶香港尖沙咀, 今天碰巧要去the one,飲同事餐一再一再延期之喜酒,順路經過試番杯打定底。種類繁多而特別,全部新鮮製,如果揀唔到嘅朋友,其實服務員係會免費畀你試食,當然只可以試一啖仔啦!呢招都好絕,當你試咗三四款之後,都唔好意思買番杯🤭佢哋雪糕製作出嚟賣相好特別,唔係平平無奇,直情似一篤篤嘅🤪😉咁!普通嘅唔講, 佢哋有啲都幾得意吓!例如:hazelnut, cappuccino, Teramisu, Snickers, 荔枝、開心果,火龍果,粉紅番石榴,焦糖… 我試過幾款有啲都幾特別,唔可以話好好食,但係亦都唔係難食。最後叫咗三個球,Yogurt(左) +開心果(右) + 朱古力(下) ,因為一球$38, 兩球$55, 三球$65, 究竟我精打細算,定係定係跌落咗價錢陷阱呢🤔雪糕口感有啲黏黏地溶溶地嘅感覺,所以服務員都唔係用一般雪糕羹,食咯你又唔覺得啲雪糕溶喎,反正 唔會一味淨係識得甜,同新鮮生果配合下都幾好味😋 我食緊嗰陣時,後來見到應該有一個senior或者係店長出嚟招呼另外一位客人,佢整嗰三球超巨型,同我杯有些分別,疑似店相剛好出來時,反映下,佢

我食緊嗰陣時,後來見到應該有一個senior或者係店長出嚟招呼另外一位客人,佢整嗰三球超巨型,同我杯有些分別,疑似店相剛好出來時,反映下,佢就真係入去補返一個球比我,係免費。

後記: 食杯雪糕喺山林道畀人抄咗$320 呢杯意式雪糕真係貴咗!🤣🤣

食物賣相=(滿分20) 14
回頭指數=(滿分10) 6
總評分 (滿分100) 72分
2020-07-12
2020-07-14 71 瀏覽
其實呢一個食評最想講嘅就係, 我去幫襯嗰一日嘅店員嘅態度。 嗰個後生仔佢嘅態度我係好欣賞, 響我揀雪糕嗰陣時佢唔好係咁催三催四, 而且佢有得畀我試咗四五款唔同嘅雪糕嘅味道, 一直都好有禮貌。 如果大家好似我咁樣有選擇困難症,其實不妨可以問下佢試食。另外一樣嘢想講嘅就係個份量其實都畀得多嘅, 至少許都係貨真價實咁樣大羹大羮咁放落去個杯度。 所以個價錢其實都係恰你嘅50蚊兩個球。最後我哋係揀咗 yogurt, 同埋 cappuccino。 cappuccino有少少苦味, 但係佢個咖啡香亦都係非常之吸引, 所以我覺得係好好嘅選擇。 至於乳酪 味道嘅雪糕 係非常之creamy, 一種好新鮮嘅乳酪嘅甜味, 同cappuccino好夾。

🍦Gelato-go✨天氣咁熱有時都會忍唔住想食返個雪糕,而Gelato 就好適合減緊肥嘅你又想止下口癮🥰有選擇困難症嘅我,呢間Gelato-go 有多達15款雪糕口味俾你揀!而服務員亦都非常Nice,俾咗幾款口味比我免費試食!最後我就揀咗開心果同埋cappuccino味🤩推薦口味:開心果&cappuccino 味道:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟注意~服務員係外國人所以要用英文去落order🤣🤣😋由於Gelato 比起普通雪糕比較快溶,所以我喺度打緊卡嘅時候已經好快溶咗啦!而我揀呢兩款開心果同埋cappuccino 味!意外地非常夾!因為開心果個人認為係比較甜,而cappuccino 苦苦地,所以就咁啱balance左兩者嘅味道!不過以Galato 黎講,個人認為可以再濃味啲!不過以呢個價錢來講整體上嘅性價比都幾高可以一試🥰🥰🥰
🍦Gelato-go✨

推薦口味:開心果&cappuccino