2020-08-15 5527 瀏覽
於1969年落成,前身為政府辦公大樓美利大廈(Murray Building),由當時英國名建築師設計獲獎甚多, 政府辦公樓搬後2013年底招標改為酒店,花了4年多時間只可作外部裝修活化,由馬可孛羅酒店集團經營的The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel(中文名稱香港美利酒店)2018年1月開始全新內貌與廣大知音人服務。酒店大堂及 lounge 採用黑和白色雲石,並以古銅金色金屬條襯托,簡潔加微復古感,亦不失典雅, 特高樓底空間感十足。Garden lounge正門入口,位於二樓。門口擺放{專用}沖茶車,突顯{專業}。 只可惜我唔係{專家}。『戶外下著毛毛細雨,襯托宏偉摩天大廈,更能特顯身在繁華CBD內,可享受恬靜翠綠的一份矜貴。』方形嘅Scones配U型cookies樣夠特別,但味道就....唔夠個景好😉 (cotton cream 直情雪到以為係牛油咁)下層咸點 & 上層甜點 & 外面景點鹹點份量不少, 鵪鶉蛋半個半個都幾別緻。不過五款鹹點,三款都有這種酥皮,略嫌變化少啲, 不過仲好過整幾款三文治🤭我冇講文華呀!😜Opera cake是用綠茶蛋糕

Garden lounge正門入口,位於二樓。

方形嘅Scones配U型cookies

樣夠特別,但味道就....唔夠個景好😉
(cotton cream 直情雪到以為係牛油咁)

下層咸點 & 上層甜點 & 外面景點

鹹點份量不少, 鵪鶉蛋半個半個都幾別緻。

Opera cake是用綠茶蛋糕配都幾夾, 開心果醬蛋糕 都比較小食。

Verrine裏面嗰塊好似檸檬葉就真係有啲謝謝哋,不過都幾好味,但係個最底層芒果蓉就比較濃,可能之前忘記溝勻食。

PS. 整個美利 afternoon tea set 體驗,我會覺得招呼有禮,環境好舒服,食物算合格,但係你唔會為咗啲嘢食嘅味道回頭,但係會想念佢嘅歷史,享受都市綠洲嘅感覺,嚮往與友人共聚嗰刻嘅時光。
(可惜嘅係做緊promotion食唔夠錢,係冇free parking 疫情之下,又唔見佢車場爆滿,如果經理可以彈性啲就好喇! 畢竟都預先打嚟問咗兩次都話做唔到🙁)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 17
總評分 =(滿分100) 82分
2020-07-31
信用卡優惠
2021-01-09 0 瀏覽
As a fan of afternoon tea, the tea set at Garden Lounge, the Murray is a must-try. We tried their seasonal menu this time since it’s Christmas. The set includes a gingerbread-candied orange scones with clotted cream, molasses cookies and melted leek and black truffle tartlets with brie. And we’ve tried their herbal beverages, “Nirvana,” which is peach sencha, and “Love,” giving a vivid aroma of rose (and yes it’s rose tea). The view is so healing and relaxing as we’re surrounded by greenery and
Black truffle tartlets
Gingerbread-candied orange scones with clotted cream

And we’ve tried their herbal beverages, “Nirvana,” which is peach sencha, and “Love,” giving a vivid aroma of rose (and yes it’s rose tea). The view is so healing and relaxing as we’re surrounded by greenery and floral decors. The staff members are so nice (they gave us some of our favourite breads, seeded ciabatta, for free).
聖誕節
Black truffle tartlets
2020-12-28 378 瀏覽
朋友俾我揀黎Murray食afternoon tea,本來想上樓上果間試下,點知晨早full左,唯有揀樓下果間。酒店大堂同裝修都好靚呀,真係著靚啲黎食都係一種尊重。見到其他後生女著到隻雀咁,終於明白IG啲女仔為左影相可以著到幾咁浮誇。講返個afternoon tea先,入去之前又會派個口罩套俾你,都幾靚架。我黎嘅時候做緊promotion,所以價錢係round 300左右一個人。我地叫左set,食物黎到侍應又好仔細咁逐一介紹,啲賓至如歸嘅感覺咪就係咁黎囉。雖然就話有限食幾耐,但so far,都無催我地。不錯不錯。仲有..原來又可以帶寵物黎afternoon tea,不過要outdoor,同埋有俾狗狗嘅tea食架見到人地一個人帶埋隻狗黎chill,真心正。食唔哂仲可以takeaway。

2020-12-15 568 瀏覽
與狗狗在The Murray Staycation 包一餐下午茶!算狗狗friendly,會俾水兜狗仔,有outdoor位置俾狗狗,但要留意狗狗唔俾上梳化,除非有自己帶墊。食物質素不錯,個人覺得鹹食好食過甜食,有個黑松露tart超正!不過曲奇🍪就一般般。若計算正價($600多兩人)價格不算實惠,不過計埋環境同服務都可一試。當日約1630入座,可慢慢嘆到1800🐾另外好欣賞隔離的草地,狗狗超鐘意!主人食,狗仔玩,happy!
當日約1630入座,可慢慢嘆到1800🐾
2020-12-09 613 瀏覽
係staycation食既最後一餐, 就係semi breakfast buffet啦~~~~我諗佢係有別於其他酒店buffet,因為佢係半自助形式,但係MAIN上面菜式都可以任食,你食得晒既話.出面款式唔係話好多,但好健康. 仲有唔同種類既cheese platter亦有parma ham, smoked salmon同各式火腿,燒牛肉 等等..MAIN我地叫左四款.法式多士.旁邊個碗仔係walnut+香蕉&楓糖煎到外脆內軟又唔油...好好食....我食左成份咁濟....朋友只係食左一淡...紅燒牛肉麵,本身都無打算叫,但睇youtube,有人讚過好食.果然..個麵底真係好好食...比例係好食過牛肉同埋湯...佢係好彈牙...牛肉不過不失..湯就係清淡..好岩早上食..XO醬煎腸粉 可以唔洗點 真係可以唔叫...無XO醬味之餘仲要好油..eggs benedict 因為怕肥,所以叫佢個荷蘭醬分開左上,比朋友食.因為本身隻流心蛋已經好夠做....以下呢part先係最吸引我.竟然係有sourdough~~~~烘一烘配埋Jam..完美...有 雞肉粥  牛肉粥  海鮮粥芝士都好多選擇, 原

MAIN我地叫左四款.
法式多士.旁邊個碗仔係walnut+香蕉&楓糖

果然..個麵底真係好好食...比例係好食過牛肉同埋湯...

因為本身隻流心蛋已經好夠做....

烘一烘配埋Jam..完美...
有 雞肉粥  牛肉粥  海鮮粥
芝士都好多選擇, 原來羊奶芝士係咁既味...又甜..又羶.....
我本身係可以食到羊既羶味..但呢個真係..頂唔順..

橙汁 甘筍汁 蘋果汁 西袖汁
雖然我沒喝蘋果汁,但看上去似係鮮榨!

其實除左以下新鮮水果,仲有新鮮草莓藍莓紅石榴菠羅

豆奶 全脂奶 低脂奶 配不同cereal

數款正常水平的點心及炒麵

另外仲有幾款沙律...好似係...紫薯..黎麥..沙律菜..
同埋仲有幾款yogurt.
2020-12-07 500 瀏覽
又帶朋友落港女坑😂因為要準備半日既小旅程,豬腳話想試做港女high tea,揀左咁多間本來見到尼到有珍珠奶茶主題,岩晒珍奶怪,可惜同我地相約既日子擦身而過,無機會試lu。不過今日係聖誕主題,雖然特別宣傳,但仍然睇到甜品中仍然好有心思,甜品部有聖誕既造型令人睇到都已經好愉快,而且都甜度岩岩好配茶,唔係死甜果d。服務都好貼心,好明白我地要相機食先既心情,而我地都一致好欣賞咸點!黑松露蘑菇撻!紅酒鴨肝多士!私心覺得,聖誕係要食塊薑餅先似樣,好食,係軟曲奇❤️其他款仲有得fill添!!!希望再有下次,另外,食唔晒都好好主動有問會唔會拎走,好貼心呀!
2020-12-06
忍唔住第一次寫食評, 因為差到難以置信🙃(已經好客觀)我地3點3準時到左,一行8人坐室外,環境室外室內都好靚,我地叫左一個2人tea set 加7個main course 加5杯野飲。點餐後10分鐘倒,tea set已到,味道真係中規中矩,無咩特別,無咩好食🙃跟住等左起碼35分鐘一個main course都未到!!前後45分鐘,我望吓當日全場只得一半既客人數倒👏🏻👏🏻淨係杯橙汁問左起碼3次,老人家餓到呢.....我完全無吹大,因為我有影到個tea set,睇返時間,真係等到傻,好在多人傾下計。Btw,main course 既質素完全唔係五星級水平,出面求其一間普通西餐廳擺盤同味道都好過佢。唔好話好似有之前既食評話得3星服務,直情係0服務!無服務呀!從無人refill water,揮手無人理,無service language, d waitress/waiter 好似完全無train過咁,似得閒黎炒下散,完全唔知咩叫服務。我望望真係難以想像原來自己係所謂*五星級*酒店用餐👏🏻👏🏻 到埋單時 有個疑似經理羅張單黎話唔好意思,明白我地等既時間難以接受,不停解釋咩廚房唔係d度,唔明佢up

到埋單時 有個疑似經理羅張單黎話唔好意思,明白我地等既時間難以接受,不停解釋咩廚房唔係d度,唔明佢up乜,不過都無意思了。佢offer左7折俾我地,我心諗不如俾返幾百蚊你,你俾返個正常五星級酒店用餐經驗我👏🏻

**我真心奉勸有花時間睇完d篇食評既香港人慳返$700去返四季文華半島rosewood食tea 😊想打下卡入黎影下相已經夠,佢餐廳左邊室外隔離有個位d 外人可以自出自入👏🏻。我負責今次聚會都有啲唔好意思, 揀左黎d間garden lounge試下簡直係浪費時間浪費金錢浪費人生,完。🙃
2020-11-23
2020-11-20 465 瀏覽
今天相約好友到金鐘另一神秘酒店吃下午茶去! 位於紅棉道的Murray酒店外觀已很吸睛! 剛好四月份是花朵盛開的季節, 酒店門前有一棵如櫻花的樹迎接我們, 我們特別在預約前想被安排坐在外面的位置! 一來更有外國風情, 二來可以與小狗們相聚! 食物方面也是三層的下午茶, 說實在食物overall就不太好吃, 除了另上的曲奇餅與熱茶是最為吸引! 但是因為附近有教堂聽着鐘聲有種脫離城市的感覺, 而且當天是朋友生日特別在下午茶上寫上她的名字拍照, 整個竟然是不錯但食物可以更加進步!
2020-04-25
2020-11-10 608 瀏覽
The murray has offered special afternoon tea, collaborating with mother pearl. If your are interested in the special seasonal afternoon tea set, you will be expected to give the redeem voucher to spend in mother pearl. The whole set tastes pretty healthy. Most surprisingly, the scones are made in vegan. The murray replaced the ordinary clotted cream with cashew cream, which is in foam texture. I prefer the classic scone with clotted cream though. Overall, the set is quite nice with new innovative small pieces.
好想讚下呢間酒店呀,個high tea 真心好食😋,環境又好,坐得好舒適,好鐘意呢度嘅設計風格,新酒店🏨已經成為咗新一代嘅慶祝熱點。今次慶祝朋友轉工,食過high tea🌸🌼慶祝下。🥰我哋叫咗個signature high tea set 🧁,呢度個tea分兩輪, 14:30到16:15,我哋係16:45 到 18:30 ,第一次咁遲先開始食,不過無所謂啦😆,另外呢,有得揀要珍珠奶茶☕️set,我哋都係喜歡配英式茶多啲💕所以無試到。由最底講起,鹹點呢,savouries好高水準喎,少小的三文魚三文治🥪係我最愛😻,有lemon, cranberry 加牛油🧈好味😋好新鮮,牛油果🥑嘅小三文治🥪好喜歡💕,其他嘅鹹點造型精緻,但味道好好,食得飽嘅tea,外貌內涵一樣高分👍🏼移向中層,🍰🧁🍫一眼就見到大大塊嘅chocolate cookies🍪唔太甜,好香可可豆嘅味道,有點像美綠餅,脆薄嘅,其實我鍾意比較多牛油嘅cookies,要好似Mrs field 嗰啲先岩我❤️呢塊就一般,開心果蛋糕🍰好特別,好味😋,朱古力🍫慕絲小蛋糕也不錯👍🏼,另一塊曲奇🍪,要扣分,太甜了,我只吃了一半。最後,scone 喺

最後,scone 喺呢度嘅推介,好食😋
整體大致上都幾好食,會推介,會再嚟

同閨蜜一起嘆港女下午茶☕️👩🏻‍🤝‍👩🏼.因為staycation 包了下午茶與閨蜜打扮到美美的去high tea💕.本來對這個套餐的high tea 沒太大期望沒想到甜點 鹹點都做得很精緻😍絕對沒有將貨就價👍🏻👍🏻.造型好特別的cookies原來是酒店的signature arche😆scone 也很好吃💕最喜歡朱古力慕絲蛋糕入口軟滑👍🏻👍🏻.因為酒店是pet friendly 的~帶狗狗的客人可以在室外享用下午茶而我和閨蜜就隔著玻璃逗🐶 玩渡過了一個休閒的下午😌
同閨蜜一起嘆港女下午茶☕️👩🏻‍🤝‍👩🏼

原來是酒店的signature arche😆
scone 也很好吃💕

最喜歡朱古力慕絲蛋糕
入口軟滑👍🏻👍🏻
因為酒店是pet friendly 的~
帶狗狗的客人可以在室外享用下午茶
而我和閨蜜就隔著玻璃逗🐶 玩
渡過了一個休閒的下午😌
2020-10-11
2020-10-24 577 瀏覽
 一直Bookmarked咗係我個afternoon tea list入面haha💕中秋連4日假梗係要見下🐢🍯傾下計影下相啦👯環境: 8.5/10前身係英國名建築師設計嘅政府辦公室大樓,2018活化為酒店🥰依然保留復古曲雅🍂食物: 7/101️⃣Garden Lounge Afternoom tea set $768/25款鹹食,都係麵包類三文治撻嗰啲正正常常😛甜品就有四款加曲奇同scones,曲奇都幾好食如果有一盒應該會買返屋企🤣,個人最中意綠茶Opera,綠茶味好濃,蛋糕都moist😋 d tart可能掛住影相擺得耐淋咗~💰性價比 :7/10 ($300-400/人),正常酒店價錢,不過相信大家醉翁之意都唔係食物嗰度🤣個個都係出去影相哈哈📸

環境: 8.5/10

食物: 7/10
5款鹹食,都係麵包類三文治撻嗰啲正正常常😛

2020-10-02
由於疫情被迫留在港消費,而個人不太喜歡住酒店,故選擇了另一方法去令自己放鬆.....周圍去食tea。 今次選了一個好有歷史價值的酒店-The Murray...前身是政府總部。在餐廳內的景觀都是商廈,景觀唔太靚,但食物賣相超靚。餐廳在食物加上花瓣,好似一件藝術品放在面前,好想繼續欣賞下去,唔想破壞佢。食物味道方便,這個tea high 真是冇得輸,近日食的幾間酒店中,這間最為出色。每食一款食物後,朋友都讚口不絕,沒有一件被我們評為不好食,真心推介給大家試一試。特別是撻類食物,酥皮超好味

2020-10-02
昨日到這家酒店吃下午茶,一心想5星級酒店服務應該有一定標準。我和朋友早到了一些,原先要求窗邊位置,到達時經理話未有,同我們講無位,安排我們坐在門口。經表示不滿,他們才安排我們坐在裏面較靜一枱,我們觀察周圍還有很多吉枱,為何要預約客人坐門口。到下午茶到來,食物只是一般,但最離譜的是我們枱旁原來是個類似水吧嘅地方,侍應居然在洗杯和茶壺,平ling彭蘭,而個餐廳經理仲教侍應點洗野。到走嘅時候,想要個盒打包剩餘食物,個侍應就比個盒我但無用具比我處理,其實一間高級酒店,就算客人問攞盒,侍應理應先提意幫客人裝好食物。所以呢間酒店運作和服務真係好差
下午茶套餐
2020-10-15
信用卡優惠
2020-10-09 570 瀏覽
冇得去旅行🥺咁就去咗個staycations. Murray 個早餐有驚喜😋比想像中好食,我覺得早餐好食過afternoon tea一早食pancake大滿足🥞佢個pancake真係好好食😋自助早餐都算好多嘢食,又有點心👍🏼粥.加上環境又坐得舒服,飲埋杯咖啡完全係Good morning☺️