2019-10-31 733 瀏覽
有一次因為友人的家比較鄰近這邊,於是又走到來土瓜灣這邊吃東西。原來土瓜灣這個角落,有新開了耐克outlet,又有一些新的吧式西餐廳。於是上網搵一搵,看到這兒的評語不錯,於是就來試試,然之後友人才說,原來它差不多都要結束營業了。零售業及飲食業都不見得市道特別好,因此食肆經常更易頻繁,也是屢見不鮮。看看餐牌有什麼好吃,都是好像西餐廳或是樓上咖啡館那些:意粉、長通粉、牛扒、豬肝、心太軟、咖啡或是啤酒等等。本着隨便找一個舒適的地方聊天的心態,因此對於食品不算期望怎麼大。點了一個意大利飯、長通粉、漢堡、薯條,以及幾杯飲料。先來的是長通粉,果然份量也是非常少,可能一大盒長通粉,它連三份一都不知道有沒有,一人分了十多二十條,都已經吃完,長通粉沒有什麼特別,畢竟要煮到長通粉少少彈牙,都不算什麼天下難事。🤔裏面有些菠菜以及芝士及其他配料,味道不會太濃,亦都不太淡,總括就是沒有特別。意大利飯只是試了少許,因為大部份都是黑松露以及菇菌,黑松露味道甚濃,因此更加不能吃太多,吃了一兩片蒜片,味道亦是普普通通。漢堡後後來就到了,漢堡旁生菜沙律,未都有一點點酸味;而漢堡旁邊的薯條,比較偏向清淡,沒有什麼調味,因此旁

先來的是

漢堡後後來就到了,
漢堡旁生菜沙律,未都有一點點酸味;而漢堡旁邊的薯條,比較偏向清淡,沒有什麼調味,因此旁邊就有一小碟茄汁,味道還好。😏

當然,味道比較香濃的就是
黑松露薯條,本身上文已經提及本人不太吃黑松露,但是他的黑松露其實味道較淡香,反而令到薯條的外皮比較脆、比較硬身,😀口感豐富而又帶微鹹,味道比普通薯條好得多。

漢堡,看上來亦都是極之巨型,難免都是難以一口氣吃到麵包、牛肉、生菜、薯餅、蕃茄。

但分開來吃,味道都不錯,頂頭的麵包,內裏烤到輕微脆口,但不算太過硬身,味道普通。但可以聯合薯餅一起吃,薯餅就有點脆,起上來口感會比較好;
牛肉的味道相當不錯,味道不算鹹,但由於用完之後還有大概三成生好(即是大概是七成熟的牛肉),帶點牛肉汁,味道香濃,還算不錯。
豬鞍較驚喜,大件而不鞋不乾,切開還有肉汁,肥肉處更見肉汁豐富,比outback那些豬好吃多

我的熱飲—
抹茶拿鐵,有點像抹茶豆奶一般,咖啡味道不算太香,但抹茶味道還算香濃,以及這兒的杯子,器皿都甚為優雅。

幾名店員,都身穿舒適涼拖,感覺非常之閒適,當作是自己家中一般;但服務優質,每次前來都會打招呼,收碟亦都相當勤力,禮貌彬彬,實屬難得罕見。因此,即使是滿身紋身,甚至毛穿著拖鞋的員工,只要你服務態度優質正面,積極樂觀,其實比起街外的連鎖店身穿制服的年輕小子,服務一定會勝過他們千百丈。
2019-09-26 693 瀏覽
上OP搵到呢間Ganggang 又喺屋企附近食左個ganggang 🍔 都幾足料 又有牛又芝士又薯餅個薯條🍟炸得好好味呀 好脆身 同埋一個carbonara 基本嘢夠Rich!飲左杯Hazelnut Latte☕️☕️傾下講下又一個Tea time 🍴cheers!!💛💛💛
2019-08-25 601 瀏覽
老朋友聚舊,特意揀間坐得舒服既餐廳邊傾邊食~餐廳唔係好大,但因為啲枱唔會擺得好密,所以唔怕傾計會嘈親隔離枱既客人。焗秘製燒烤醬豬仔骨呢份豬仔骨都幾大份,但其實冇咩肉食,同埋個燒烤醬好咸,反而個薯條幾好食,但得幾條忌廉菠菜煙肉意粉賣相係唔錯,但偏咸。兩個主菜都好咸,成晚真係飲左好多水。 蒜香牛油雞翼就炸得幾脆同埋香牛油味。 忌廉芝士烤大啡菇,四十幾蚊有兩大個其實幾抵食既,但都係偏咸。總括黎講,我唔知係唔係自己點菜問題,每樣都係好重味同好咸,食物既賣相係睇得出廚師既用心,但味道真係有待改善。
老朋友聚舊,特意揀間坐得舒服既餐廳邊傾邊食~

焗秘製燒烤醬豬仔骨

2019-07-27 569 瀏覽
土瓜灣都有唔少既餐廳,只係呢條車行小街已經有好幾間聽聞唔錯既咖啡店😛最近頻頻去呢邊,又係比我逐間試既時候😳差唔多一點左右入左都有幾多客人既GANG GANG,牆身係以車既海報做設計,估計店主自己都係車迷▪️ 卡邦尼意粉💲68 (Lunch Special)雖則呢兜野望落略為乾身,不過其實入口還好,見唔到蛋係有少少失落,但係食落有驚喜,竟然係有好香濃蛋黃香味🍳當然唔少得既係芝士粉、蘑菇、火腿,整體調味得宜唔會太鹹,意粉亦都彈牙既,仲會包一杯十八蚊以下既飲品👌🏻🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 卡邦尼意粉💲68 (Lunch Special)

卡邦尼意粉

🔎 整體評分(7.5/10)
2019-07-10 460 瀏覽
今次介紹土瓜灣另一間特色cafe 以汽車作為主題黑色碟 配上金色嘅餐具 型格感upup✨店員感覺都係男生居多🤣 不過餐廳非常乾淨企理🖖🏽食物同飲品 款式唔算多主食以意粉🍝同肉類🥩為主-🔻炸啖啖芝士蟹肉球🧀🦀 ($78)滿滿的蟹肉~炸得香口 不過芝士就唔多而且👧🏽覺得份量較少 得四粒⭐評分:6.5/10-🔻🐷煙豬絲BBQ芝士 墨西哥薄餅🌮 ($108)豬肉絲佈滿燒烤醬 好惹味😈 薄餅烘得夠脆加上牛油果醬🥑同蕃茄碎 中和番 冇咁膩~⭐評分:6.5/10-🔻極上海膽蟹肉意粉🍝 ($180)真係見到有一嚿嚿海膽🤩 蟹肉同魚籽意粉有咬口 Creamy得黎唔膩👍🏼 食完一啖又一啖⭐評分:7.5/10-🔻法式香草寶雲酥焗羊架🌿🍖 配紅酒燒汁🍷 ($185)羊架啲肉好冧滑🤤 肥瘦算適中配料有炸薯仔粒 好有層次 薯蓉亦非常滑😼⭐評分:7.5/10
今次介紹土瓜灣另一間特色cafe 以汽車作為主題
黑色碟 配上金色嘅餐具 型格感upup✨
店員感覺都係男生居多🤣 不過餐廳非常乾淨企理🖖🏽
食物同飲品 款式唔算多
主食以意粉🍝同肉類🥩為主
🔻炸啖啖芝士蟹肉球🧀🦀 ($78)
滿滿的蟹肉~炸得香口 不過芝士就唔多
而且👧🏽覺得份量較少 得四粒
⭐評分:6.5/10

🔻🐷煙豬絲BBQ芝士 墨西哥薄餅🌮 ($108)
豬肉絲佈滿燒烤醬 好惹味😈 薄餅烘得夠脆
加上牛油果醬🥑同蕃茄碎 中和番 冇咁膩~
⭐評分:6.5/10

🔻極上海膽蟹肉意粉🍝 ($180)
真係見到有一嚿嚿海膽🤩 蟹肉同魚籽
意粉有咬口 Creamy得黎唔膩👍🏼 食完一啖又一啖
⭐評分:7.5/10

🔻法式香草寶雲酥焗羊架🌿🍖 配紅酒燒汁🍷 ($185)
羊架啲肉好冧滑🤤 肥瘦算適中
配料有炸薯仔粒 好有層次 薯蓉亦非常滑😼
⭐評分:7.5/10
  • 法式香草寶雲酥焗羊架 配紅酒燒汁
  • 極上海膽蟹肉意粉
2019-06-18 411 瀏覽
呢間餐廳係以日本汽車主題,入面有好多車仔、雜誌同海報做裝飾,環境好寬敞,坐得好舒服,今次嚟到係食lunch。黑松露雜菌忌廉燴飯個飯好濃同好香菇味,好啱鍾意菇味嘅人,啲飯粒粒分明,雖然係燴飯但唔會軟到一pat嘢咁。烤春雞配薯條(半隻)烤落好香,個皮少少脆,有肉汁。薯條香口又好味,隻雞睇落好細,原本以為半隻得好少,點知都好夠飽。最後飲埋杯凍即磨咖啡,飽!

2019-06-09 296 瀏覽
放假當然要食好西🤤啦!Sunday Brunch 悠閒又一個下午🤡呢間餐廳以賽車🏁佈置嘅設計,感覺都幾凸別🏎🏎,舒適寧靜啱哂傾計,而且定價仲相當經濟,性價比高,良心餐廳值得支持☺️.🥢牛肉漢堡🍔薯條🍟有薯餅同超厚嘅牛肉,芥末同沙拉醬好夠份量🥢芝麻雞翼配薯條🍟雞翼香脆芝麻夠香好食喎🤤🥢燒雞🐔凱薩沙拉🥗蒜香麵包粒🍞加上脆口煙肉🥓同新鮮羅馬生菜🥬,好飽肚😹☕️凍咖啡竟然是有驚喜,仲有好多客人來買外賣拎走👍🏿
🥢牛肉漢堡🍔薯條🍟
有薯餅同超厚嘅牛肉,芥末同沙拉醬好夠份量
🥢芝麻雞翼配薯條🍟
雞翼香脆芝麻夠香好食喎🤤
🥢燒雞🐔凱薩沙拉🥗
蒜香麵包粒🍞加上脆口煙肉🥓同新鮮羅馬生菜🥬,好飽肚😹
☕️凍咖啡竟然是有驚喜,仲有好多客人來買外賣拎走👍🏿
2019-06-09 183 瀏覽
發現OP有GANG GANG八五折現金券二話不說再來幫襯 一向對GANG GANG的印象都好好欣賞佢服務好自然 不多亦不少可以令客人好隨心 從無一些硬規矩要規範客人👍🏻難得晚上過來 今次試試主菜焗美國極黑🐷鞍 好大件 唔”鞋”近骨肥膏個邊比較甘香 另一邊偏瘦 就要𡁻下$175的🐷鞍算有🐷味、唔錯丫抵讚的是配菜小蘿蔔好甜方形個幾粒好香脆 但未估到係咩😛薯蓉白白地色好滑、帶清甜味、不膩應該係加左奶調配過聰明的是不再撈牛油 避免左邊食肉邊食薯蓉的飽膩感Hazelnut Latte 👌🏻咖啡味濃少少更好次次遠渡而來都好寫意、滿足👍🏻下次再來試下意粉😄

發現OP有GANG GANG八五折現金券
二話不說再來幫襯

一向對GANG GANG的印象都好好
欣賞佢服務好自然 不多亦不少
可以令客人好隨心
從無一些硬規矩要規範客人👍🏻

難得晚上過來 今次試試主菜
焗美國極黑🐷鞍

好大件 唔”鞋”
近骨肥膏個邊比較甘香
另一邊偏瘦 就要𡁻下
$175的🐷鞍算有🐷味、唔錯丫

抵讚的是配菜
小蘿蔔好甜
方形個幾粒好香脆 但未估到係咩😛
薯蓉白白地色
好滑、帶清甜味、不膩
應該係加左奶調配過
聰明的是不再撈牛油
避免左邊食肉邊食薯蓉的飽膩感

Hazelnut Latte 👌🏻
咖啡味濃少少更好
Hazelnut  Latte

次次遠渡而來都好寫意、滿足👍🏻
下次再來試下意粉😄
2019-06-09
Hazelnut  Latte
2019-06-07 188 瀏覽
適逢假日,偶然經過土瓜灣和朋友食飯,由於想食的餐廳都已經坐無虛席,於是在朋友的介紹下來到Gang Gang。店內的裝潢別緻,一貫cafe 店風格,予人舒適的感覺。因為當時已差不多晚上9點,大家都很餓,所以一坐下已經趕快看menu 發板。小食方面,我們點了蒜香薯條配黑松露蜜糖芥末($68) 和忌廉芝士烤大啡菇($42)薯條炸得剛剛好,咬落鬆脆,配上醬汁食很開胃。至於大啡菇亦很juicy,一口咬下時芝士忌廉汁會溢出,相當足料。主菜方面,我們點了黑松露雜菌忌廉燴飯($68) 和煎焗美國極黑豬鞍($175)可惜主菜相對小食而言,遜色不少。飯方面整體欠缺黑松露味,其黑松露醬和忌廉汁份量明顯落得不足,而且飯略嫌偏硬和乾身,食落口感認真麻麻豬方面都算厚身,但可能係冰鮮關係,冇乜豬味,唯有靠醬汁搭夠。

店內的裝潢別緻,一貫cafe 店風格,予人舒適的感覺。

小食方面,我們點了蒜香薯條配黑松露蜜糖芥末($68)
和忌廉芝士烤大啡菇($42)

薯條炸得剛剛好,咬落鬆脆,配上醬汁食很開胃。

主菜方面,我們點了黑松露雜菌忌廉燴飯($68)
和煎焗美國極黑豬鞍($175)

2019-05-18
2019-06-02 145 瀏覽
是次夜晚來,已經系第二次來了,因為吃過隔離兩間,比較之下,最喜歡這家。來的時間剛好有位。忌廉海鮮意粉,最先上。系個人喜歡的口味,亦都相信系廣大女性喜歡的口味。意粉中有蟹柳絲,魷魚圈,少量蠔,很多虾。整體感覺很不錯,尤其是蟹柳絲真係有蟹味,虾沒有冰鮮味。安格斯西冷五成熟。輕軟,有牛肉味,份量適中。配菜也合口味。甜品不過不失,雪糕球很硬,心太軟不夠熱,外層不夠硬,外型有點缺失,但味道還可以。下次還會再來。

安格斯西冷五成熟。輕軟,有牛肉味,份量適中。配菜也合口味。

下次還會再來。
安格斯西冷
忌廉海鮮意粉
安格斯西冷
忌廉海鮮意粉
2019-05-22 150 瀏覽
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#GANGGANG #土瓜灣在office附近找到了這間特色cafe,店內有bar枱對著街邊道路,獨行俠最愛,不用搭枱,靜靜望著人來人往。閒日晚上來到,環境優靜舒適,是個適合一個人來發呆放空喝咖啡的好地方😌...#極上海膽意粉 $180在餐牌中竟然發現有海膽意粉🤩新穎配搭,橙色意粉令人好有食慾🤤面頭不欺場真的有海膽及幾粒三文魚籽,醬汁creamy,意粉亦有咬口,好吃👍🏼...#焦糖咖啡 $34☕就想喝杯熱咖啡,焦糖在面頭,不過甜,過過咖啡癮。
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#GANGGANG #土瓜灣
#極上海膽意粉 $180

#焦糖咖啡 $34

☕就想喝杯熱咖啡,焦糖在面頭,不過甜,過過咖啡癮。
  • 極上海膽意粉
成日要男朋友陪我去食啲好girly嘅cafe 都過意唔去👉🏿👈🏿於是今次帶佢去一間 為車迷而設嘅餐廳🏎😍全間餐廳貼滿日本車poster 裝飾櫃都係車牌同模型車黑色美國工業風 加上黃色烏絲燈🕶💡⚙️黑色碟配金色叉 感覺型格得黎又好warm🖤🍽💛 .食物方面比我想像中好食喎🤤🤤🤤以為少本經營 原來有水準咖喎- 雜錦海鮮忌廉意粉🍝估你唔到會俾蟹棒 而唔係俾假蟹柳👍🏿- 蜜糖烤雞翼🍗 十個脆 肉汁仍然keep到👍🏿 上面仲要有好多芝麻 $75一碟五隻好抵食- 煙三文魚凱撒沙律🥗 俾好多三文魚👍🏿當你以為土瓜灣淨係得汽車維修呢度有個好有心既車迷整咗間型格cafe🖤睇得出裝修同食物製作都落咗好多心機值得支持下☺️————————————————————————#土瓜灣 #橫頭磡 #車迷 #汽車 #賽車 #carenthusiast #carfans #cafe #hkcafe #cafehk #hkfoodie #hkfoodies #foodiesofinstagram #香港美食 #香港好去處 #拍拖好去處 #spaghetti #seafood #chickenwings #wings #hon

於是今次帶佢去一間 為車迷而設嘅餐廳🏎😍
全間餐廳貼滿日本車poster 裝飾櫃都係車牌同模型車
黑色美國工業風 加上黃色烏絲燈🕶💡⚙️
黑色碟配金色叉 感覺型格得黎又好warm🖤🍽💛 .

食物方面比我想像中好食喎🤤🤤🤤

呢度有個好有心既車迷整咗間型格cafe🖤
睇得出裝修同食物製作都落咗好多心機
值得支持下☺️

————————————————————————
#土瓜灣 #橫頭磡 #車迷 #汽車 #賽車 #carenthusiast #carfans #cafe #hkcafe #cafehk #hkfoodie #hkfoodies #foodiesofinstagram #香港美食 #香港好去處 #拍拖好去處 #spaghetti #seafood #chickenwings #wings #honey #honeywings #salad #caesarsalad #salmon #yumyum ##ganggang_tkw
2019-04-11 262 瀏覽
好少黎土瓜灣呢邊,估吾到又有幾多高質CAFE小店。今次呢間GANGGANG,布置以汽車為主題,幾有型。下午茶時段來,人客不多,氣氛格外悠閒。點了特盛日式牛扒飯,飯量驚人,好似座山咁高,我仲加配了沙律,我竟然可以一滴不漏食曬,我對自己的食量都有點擔心><(證明係好食啦)牛扒不會老,剛剛好,日式醬汁甜甜地送飯一流。沙律多芝麻醬吾會乾爭爭。補錢轉了餐飲做HAZELNUT LATTE,甜甜地好飲!平時吾多飲咖啡,但呢杯真心無叫錯。
好少黎土瓜灣呢邊,估吾到又有幾多高質CAFE小店。

2019-04-10
  • HAZELNUT LATTE
2019-03-16 292 瀏覽
土瓜灣有好多cafe,通常坐得耐,性價比高呢度地方闊落,設計簡約得來又型格,有啲韓國style幾適合年輕人聚會餐牌好靚!芝士烤雞牛油果墨西哥卷🌮️餐 $78 (包$18以內嘅餐飲)薯條即炸,好好食卡邦尼意粉餐$68(包$18以內餐飲)都係好正,芝士味濃2杯餐飲,熱檸茶同熱檸水埋單連加一共$161呢度既環境好好,食物質素算高,呢個價錢好抵食👍🏻唯一缺點係地點難搵,街道比較靜,不過都因為甘所以坐得耐啲舒服啲👍🏻
土瓜灣有好多cafe,通常坐得耐,性價比高

呢度地方闊落,設計簡約得來又型格,有啲韓國style
幾適合年輕人聚會

餐牌好靚!
芝士烤雞牛油果墨西哥卷

薯條即炸,好好食
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉餐$68(包$18以內餐飲)
都係好正,芝士味濃

2杯餐飲,熱檸茶同熱檸水
埋單連加一共$161

呢度既環境好好,食物質素算高,呢個價錢好抵食👍🏻

2019-03-16
芝士烤雞牛油果墨西哥卷
2019-03-13 232 瀏覽
在這裡,你可以享受一下寧靜。在這裡,你可以跟朋友開心聊天。這兒環境清幽,地方方便,土瓜灣人沒有可能不認識!跟大學同學的相聚,地點就選了這兒!以車做主題的咖啡館很有氣氛。坐位闊落,也設有一個mini bar! 餐牌設計很精緻,且圖文並茂。挑選了一段時間,就從餐牌選了1)三文魚凱薩沙律;2)墨西哥卷;3)意大利飯;4)3杯餐飲! 1)三文魚凱薩沙律。三文魚尙算新鮮,配上芝士和沙律菜,十分健康。2)意大利飯。配上黑松露,一粒粒飯香要給他一個讚!3)這個墨西哥卷,味道尙算不俗。但taco顯得很薄,一切下去很容易散,薯條則是粗薯條,配上茄汁,配搭很正常但薯條卻好像不太新鮮。總括而言,此店水準不錯,很適合朋友們一聚!

以車做主題的咖啡館
很有氣氛。坐位闊落,也設有一個mini bar!

餐牌設計很精緻,且圖文並茂。

三文魚凱薩沙律

2)意大利飯。配上黑松露,一粒粒飯香要給他一個讚!
意大利飯

墨西哥卷

總括而言,此店水準不錯,很適合朋友們一聚!
2019-03-12
三文魚凱薩沙律