2024-04-18 86 瀏覽
男朋友正日生日 朋友介紹去呢間餐廳慶生話好好食 值得一去 所以就係openrice訂位去喇地方吊腳唔緊要 但係野食就真係唔係好令人驚艷叫左個牛扒,青醬貓耳朵,兩杯酒,同埋最後蛋糕仔牛扒要求5成熟,但上到黎感覺係7成熟🥱同埋唔係熱個薯條就不錯,不過不失的。貓耳朵就超油 而味道偏淡 但份量係多既配左虎蝦 但有浸雪味 不過都理解然後其中一杯酒叫galaxy,好重藥水味,有點失望,因為最想試既coffee martini 當日冇得叫。總結係:價錢同食物質素不符正比
男朋友正日生日 朋友介紹去呢間餐廳慶生
話好好食 值得一去 所以就係openrice訂位去喇
地方吊腳唔緊要 但係野食就真係唔係好令人驚艷
叫左個牛扒,青醬貓耳朵,兩杯酒,同埋最後蛋糕仔
牛扒要求5成熟,但上到黎感覺係7成熟🥱同埋唔係熱
個薯條就不錯,不過不失的。
貓耳朵就超油 而味道偏淡 但份量係多既
配左虎蝦 但有浸雪味 不過都理解
總結係:價錢同食物質素不符正比
2024-04-17 73 瀏覽
好開心約了朋友去一間悠閑餐廳,我好鍾意佢嘅位置,又近香港大學站,環境悠靜,去到店舖都好多食客,好彩我地都可以入到去🥹✌🏼,食物質素👍🏻👍🏻店員很友善,好多謝店員善待我哋呢d選擇困難症既人,一定會encore,下次試涼拌八爪魚🤣鴨油薯條熱辣辣又香脆,鹹味好均勻,好惹味,配凍飲超正烤雞沙律烤雞嘅雞皮又薄又脆,完全冇雪味,沙律菜新鮮冇水汪汪,加埋藜麥同個醬汁,感覺好清新貓耳朵意粉配虎蝦貓耳朵意粉外型好趣緻,唔會好林好軟,食落有咬口,配埋青醬成件事唔油膩,加上虎蝦爽口彈牙,真係好好食呀😍😍雜莓沙冰其實佢同其他舖頭出邊差唔多價錢,但係佢都好足果肉,仲要唔係人造味道,下次要飲兩杯先夠喉tiramisu 佢好濃酒味,如果佢再濕潤啲,我仲鍾意🥰double chocolate cake 朋友話佢有埋忌廉味道唔錯,佢唔好甜都食到一件
鴨油薯條
熱辣辣又香脆,鹹味好均勻,好惹味,配凍飲超正
烤雞沙律
貓耳朵意粉配虎蝦
雜莓沙冰
tiramisu
佢好濃酒味,如果佢再濕潤啲,我仲鍾意🥰
double chocolate cake
朋友話佢有埋忌廉味道唔錯,佢唔好甜都食到一件
2024-04-16 89 瀏覽
今次電話預約第一次嚟。 準時一點半到達,餐廳已有八成人,雖然人多,但環境唔算嘈,坐位乾淨整潔。 被安排到旁邊的二人位,坐得都舒服,而且位與位之間都有一定距離。打開Menu,選擇頗多,揀咗:1. 自家製青脆貓意粉配虎蝦❤️❤️- 超超好味, 熱騰騰嚟到。 青醬好香,虎蝦好大隻,好甜,入面有合桃碎,一齊食落口,好夾好好味,一試難忘,真心推介,必試!👍🏻👍🏻朱2. 本來想叫 ”涼拌八爪魚配葉墨西哥辣椒”,不過原來晚市先有⋯ 之後,唯有轉咗個烤雞沙律。 本身以為普通沙律一個,點知隻雞係完全冇雪藏味~ 出乎意料嘅好食!連平時唔鍾意食雞嘅朋友都話好好味 😋😋 如果份量再多少少就好啲!3. 鴨油炸薯條💖💖真係好好食!薯條又幼身,炸得超脆,有少少黑椒喺上面,入口超香脆。必嗌!如果唔係怕熱氣嘅話,真心想再食多籃😆😆4. Triple Chocolate Layer Cake and Tiramisu💝因為唔想嘥咗另外一個胃嘅Quota,所以就洗岀發問的精神🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ Chef Yen 推介咗Tiramisu,佢話好多人食,算係鎮店之寶。 果然酒味夠濃,又唔係好甜,完全合乎我心意🥰。 相比Triple

打開Menu,選擇頗多,揀咗:

1. 自家製青脆貓意粉配虎蝦❤️❤️

3. 鴨油炸薯條💖💖

相比Triple Chocolate Layer Cake 就平淡咗少許,朱古力都算夠味,但可以再濃啲就仲好? 加埋cream一齊食,甜中帶苦,就像人生😆😆

5. Lemon Espresso Tonic and Mix Berry Yogurt
我從此愛上咗Ice Expresso Tonic,原來咁好飲!揀咗檸檬味,唔太酸,咖啡豆好香,唔會被檸檬味蓋過,苦中帶酸,微微嘅氣泡,熱熱地嘅天氣歎返杯,真係正到無話好說😌😌! 朋友就嗌咗雜莓冰沙,佢話好多果肉好正啊,如果大杯啲就仲正上加正!😎

總括嚟講,所有野都超乎我嘅expectation,我仲有好多嘢想試,下次要試吓晚餐先!
呢類香港小店真係要多多岀力支持🙌🏻🙌🏻,因為從食品到環境,都睇得岀係好有heart的~ 希望佢哋keep住繼續做好落去!
2024-04-13
  • 自家製青醬貓意粉配虎蝦
  • 鴨油薯條
早前喺社交媒體網站上見到有foodie介紹,話叫兩個主菜就可以有任食薯粒,適逢男朋友生日,佢又好鍾意食薯仔,就book咗呢間。book位嘅時候店員好nice,仲俾我揀坐卡位,我話我想到時喺甜品度寫happy birthday, 店員仲話到時前一日會whatsapp我同我confirm。 最後佢當日兩點半whatsapp我問我想寫咩,我亦喺四點回覆返佢。去到當晚,我哋大概6:32到達餐廳,嗰陣餐廳大概六成枱都有人。一坐低冇耐店員已經話因為比較多單所以要等一陣😧咁我哋大概6:40落單,之後就等到7:15度終於黎咗個意粉,再等多一陣個牛扒都黎了。味道方面都唔錯,個人認為薯粒有點咸,不過新鮮整起好夠熱亦好脆。男朋友就話薯粒係好食嘅,反而薯粒refill 的速度又唔算慢。而家睇返其他人嘅食評,見人哋等咗成一個鐘,發現我只係等咗半個幾鐘已經唔算好多😂我哋食到咁上下,店員突然放低咗甜品。我呆咗,因為只係得件蛋糕,冇任何生日裝飾,好明顯係遺漏咗。咁又冇理由咁尷尬叫店員拎入去寫返生日快樂再拎出嚟🥲雖然男朋友唔介意,但我真係有啲失望😢見到店員捧住一個有happy birthday牌、點住蠟燭嘅蛋糕俾隔離枱

我哋食到咁上下,店員突然放低咗甜品。我呆咗,因為只係得件蛋糕,冇任何生日裝飾,好明顯係遺漏咗。咁又冇理由咁尷尬叫店員拎入去寫返生日快樂再拎出嚟🥲雖然男朋友唔介意,但我真係有啲失望😢見到店員捧住一個有happy birthday牌、點住蠟燭嘅蛋糕俾隔離枱,感覺真係唔良好😢

當晚見到餐廳只有一個廚師同一個店員,佢哋都非常忙碌,有時仲趕到就咁擺低啲野食就趕住去做其他野🥲同埋,如果上甜品前佢問一問,係咪可以上甜品了,而唔係行過嚟擺低就走,我會感覺好少少。可能平日黎冇咁full會好啲嘅會好啲嘅,當日餐廳都貼咗張紙寫full booking,冇得walk in

我諗如果佢可以解決人手短缺嘅問題,所有野都會好少少。

2024-04-06
生日
於openrice訂座到餐廳用饍,未到前餐廳傳送WhatsApp給我確定使用那種優惠,並未有解釋優惠詳情。在到達餐廳點餐時選擇使用foodie優惠,侍應表達不能同時使用OpenRice優惠,並未有表示不能使用優惠會當我缺席OpenRice訂位。在我離去後才發現餐廳指我缺席訂位,餐廳並一直在WhatsApp跟我吵架,態度非常差,呼籲大家不要去這間餐廳,貼錢買難受。食物質素一般,份量不大,貓耳朵意粉極油,性價比很低。餐廳位置很差,在小巷盡頭,很難找,希望大家不要中伏,因為食物價錢一點也不便宜,還有很多更好的選擇。

2024-04-04
2024-04-03 108 瀏覽
事先有透過open rice訂座,入座流程暢順,店內空間細座位較少,不過香港地地少人多,可以接受order肉眼(3成)加薯條,用埋身份証優惠多個甜品同紅酒味道:肉眼普通,薯條同甜品都好味連加一大約$300中客人數目唔多,出餐速度約5至10分鐘店員有主動加水由於只有入座,order,上菜,埋單時先有同店員接觸,過程都暢順, 所以無法評論太多店員態度優劣與否
事先有透過open rice訂座,
入座流程暢順,
店內空間細座位較少,不過香港地地少人多,可以接受

order肉眼(3成)加薯條,
用埋身份証優惠多個甜品同紅酒

味道:
肉眼普通,薯條同甜品都好味
連加一大約$300中

客人數目唔多,
出餐速度約5至10分鐘
店員有主動加水
由於只有入座,order,上菜,埋單時先有同店員接觸,
過程都暢順, 所以無法評論太多店員態度優劣與否
2024-03-26 204 瀏覽
8點入座 因為得1個店員 等到8點3先落到order 叫左肉眼扒 & 炸雞翼本身話2個人夠$300 就送無限添脆薯 但轉個頭就話要叫夠2個main course 先送 所以就算等到差唔多9點 忍唔住追問野食幾時黎最後等到9點 肉眼扒終於黎再追問店員雞翼仲要等幾耐 佢話仲要7-10分鐘 心諗即係佢仲未開始整cancel左雞翼finally肉眼扒&脆薯 $298 味道無咩特別 性價比高唔高我諗都好明顯等左1個鐘 食就食得個3個字 結論:無下次不過店員有禮貌的

等到差唔多9點 忍唔住追問野食幾時黎
最後等到9點 肉眼扒終於黎
cancel左雞翼finally

等左1個鐘 食就食得個3個字

結論:無下次

不過店員有禮貌的
2024-03-11 451 瀏覽
早2星期無意中見ig reels介紹呢間餐廳,即晚walk-in食,食物質素超有驚喜今次見3月有屋企人生日+ 3字身份證優惠,再次訂枱帶屋企人黎試 (記住要book枱 + 講定比餐廳知,甜品需要預早準備) 餐廳係巷尾,夜晚時份冇太多人流,都幾適合一班朋友食飯吹水度過一晚1. 3-4月優惠: Sangria 一杯 + 甜品一份估唔到免費優惠都如此高質! 飲紅酒最啱食牛甜品小蛋糕都賣相好精緻,cream好幼滑2. 牛魔王拼盆 + 任食鴨油薯條3款牛肉眼扒+ 牛胸肉 + (唔記得左)火候控制得啱啱好,個人口味中意medium尤其是牛胸肉,油脂分布好平均,好有牛味同有咬口,食完忍不住再encore鴨油薯條 超香!食到停唔到口🥴Encore 額外叫的牛胸肉(seasonal)2. 海鮮拼盆 帶子同大蝦新鮮彈牙,青口啱啱好唔會太乾Server貼心地幫我地轉左配菜做薯粒,好好食3. 辣天使 pasta 高質! 成個pasta炒得好惹味,辣肉腸好香每上一道菜server都會詳細介紹食材同食法👍服預態度非常好大廚都會係空閑時間出用餐範圍同食客傾計,感覺好用心製作會再返黎幫襯的☺️

1. 3-4月優惠: Sangria 一杯 + 甜品一份
估唔到免費優惠都如此高質! 飲紅酒最啱食牛
甜品小蛋糕都賣相好精緻,cream好幼滑

2. 牛魔王拼盆 + 任食鴨油薯條
3款牛肉眼扒+ 牛胸肉 + (唔記得左)
火候控制得啱啱好,個人口味中意medium
鴨油薯條 超香!食到停唔到口🥴

Encore 額外叫的牛胸肉(seasonal)

2. 海鮮拼盆
帶子同大蝦新鮮彈牙,青口啱啱好唔會太乾
Server貼心地幫我地轉左配菜做薯粒,好好食

3. 辣天使 pasta
高質! 成個pasta炒得好惹味,辣肉腸好香

大廚都會係空閑時間出用餐範圍同食客傾計,感覺好用心製作

會再返黎幫襯的☺️
2024-03-10
2024-01-15 476 瀏覽
牛臀好香好軟身 不過牛肉份量非常細 (價錢都唔平)鴨油薯條唔會油 好清新睇得出擺盤有心思黑松露義粉好香不過食落好硬身 而且唔太入味餐廳位置唔太多 小店感覺可以安靜咁同朋友傾計 唔係嗰種會趕人嘅餐廳員工服務好好 好friendly同細心因為客人數量唔多所以員工都好caring唯獨入餐廳門口隔離有d大垃圾桶 餐廳位置有d處於窄巷盡頭所以入餐廳時同坐窗邊位觀感普通同餐廳想帶出嘅氣氛未必太一致(at least以價錢而言)整體食物ok 不過價錢偏貴想休閒d或者喺開香港大學附近可以一戰
牛臀好香好軟身
不過牛肉份量非常細 (價錢都唔平)
鴨油薯條唔會油 好清新

因為客人數量唔多所以員工都好caring

唯獨入餐廳門口隔離有d大垃圾桶
餐廳位置有d處於窄巷盡頭
所以入餐廳時同坐窗邊位觀感普通
同餐廳想帶出嘅氣氛未必太一致(at least以價錢而言)

整體食物ok 不過價錢偏貴
想休閒d或者喺開香港大學附近可以一戰

2024-01-11 396 瀏覽
入座後睇好menu想點菜 侍應明明已見到亦有點頭示意但最後都等左將近10分鐘先黎到幫我地落單因為該名侍應向我地點完頭之後又去左出菜同serve隔離檯 擾攘一輪終於落好單 結果等左一個鐘先上菜期間有上一籃包俾我地 *注意返 用餐時間為兩小時*於openrice上訂位有講明會每位送一杯紅酒 落單時有同侍應確認有此優惠 但餐廳最後無上到紅酒俾我地當日餐廳有做promotion 滿額可以$16加購菜品我地加左牛扒 上枱時舊扒係凍的 有熟既 不過係凍既唔知擺左幾耐嗌左兩碟意粉都好乾 唔夠汁以上既野都唔算過分 最令我地失望既係甜品我地order左一個桂花焦糖燉蛋 食完層焦糖發現下面係一pat半液體狀的東西 我地感到好疑惑 問侍應呢杯係咩黎 佢回覆‘係桂花焦糖燉蛋 下面底層有奶凍’ 但我地成杯野了完都無奶凍 淨係見到一杯半液體狀好似未蒸好既燉蛋 由於我地驚食完會肚痛 所以杯野都淨係食左層焦糖餐廳服務同食物質素都令我地感到好失望 唔會再幫襯
入座後睇好menu想點菜 侍應明明已見到亦有點頭示意

餐廳服務同食物質素都令我地感到好失望 唔會再幫襯
$16加購的牛扒
雜菇松露天使麵
完美香草主意配雞肉
煎和牛臀扒  (8安士)
桂花焦糖燉蛋
• BAKED CHEESE 焗芝士 ($138): 呢個係一道好適合芝士愛好者嘅菜式,焗芝士嘅口感濃郁而香濃,配上焗蒜、蕃茄乾同意大利黑醋汁,增加咗啲酸甜同鹹香嘅層次,令人一口接一口。呢個菜嘅份量唔算大,適合做為前菜或小吃,或者同其他菜式分享。😋• WAGYU PICANHA STEAK煎和牛臀扒 (8 oz) ($338): 和牛臀扒嘅肉質嫩滑而多汁,煎得啱啱好,表面有一層香脆嘅焦糖化,內裡保持咗粉紅色嘅肉汁。青醬辣牛油嘅香草同辣椒味道同牛扒相得益彰,南瓜醬嘅甜味同鴨油薯粒嘅鬆脆都提供咗唔同嘅口感同風味。不過我覺得份量略少,食完都好餓。🥹• TRUFFLE & ASSORTED MUSHROOM ANGEL HAIR 雜菇松露天使麵 ($128): 雜菇嘅香氣同松露醬嘅濃郁味道,令天使麵變得好有滋味,麵條嘅煮法都恰到好處,唔會過軟或過硬。呢個菜嘅份量適中,適合做為輕鬆嘅一餐,或者同其他菜式搭配。😍
• BAKED CHEESE 焗芝士 ($138):

2023-12-17
  • WAGYU PICANHA STEAK
  • 煎和牛臀扒
2024-01-02 167 瀏覽
服務一流野食有驚喜原本擔心用鴨油炒薯角會好酥但係一啲都食唔出🥰🥰咖啡又好飲有機會會再嚟試吓其他嘢🤪🤪重點:地鐵站一出屈去後邊就係, 超級方便😌😌希望你哋生意興隆😊
服務一流
野食有驚喜
原本擔心用鴨油炒薯角會好酥
但係一啲都食唔出🥰🥰

咖啡又好飲
有機會會再嚟試吓其他嘢🤪🤪

重點:地鐵站一出屈去後邊就係, 超級方便😌😌

希望你哋生意興隆😊
2023-12-16
2024-01-01 168 瀏覽
一世都唔會再去嘅cafe話說呢間舖頭2022年去過一次,雖然有啲貴,但係食物質素尚可。唔知係咪物價飛漲或者換咗老闆,今次佢嘅食物簡直令我作嘔。我呢一世冇食過咁難食嘅all day breakfast 。其實唔明白就係簡單煎啲嘢都可以煎到咁,好誇張囉。同埋一年之後,三文魚縮水到到2022嘅一半,佢哋為咗慳錢錢可以去幾盡⋯⋯而家詳細講吓呢個餐有幾難食:首先成個餐都非常之鹹,三文魚本身就有鹹味,佢仲落咗好多鹽,我好似飲緊海水咁⋯⋯大家睇吓個薯仔,已經煎燶咗,而且個樣一睇就係唔心酸嘅好似返煎過。牛油果蓉係凍嘅,落多咗檸檬,我淨係食到啲酸味。蕃茄就連半個都冇,一睇就知係啲cheap蕃茄,街邊可能街邊$10兩個嗰啲都甜過佢⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯咁就要198 㗎啦,各位兄弟!!!再講customer service,我同個工作人員講埋單,佢行過嚟叫我等等,自己就行去隔籬嗰枱落order,15分鐘之後先返嚟,然後話俾我知$300以上先可以碌卡,我話要八達通比,麻煩佢等我開下電話個Apps。大佬,開個Apps需要幾耐時間啊,最多埋一兩分鐘。佢竟然同我講,咁你等等先。我有少少唔高興,串佢:我頭先都等咗你好耐啦。
一世都唔會再去嘅cafe

Sea  breakfast
闆,今次佢嘅食物簡直令我作嘔。

再講customer service,我同個工作人員講埋單,佢行過嚟叫我等等,自己就行去隔籬嗰枱落order,15分鐘之後先返嚟,然後話俾我知$300以上先可以碌卡,我話要八達通比,麻煩佢等我開下電話個Apps。大佬,開個Apps需要幾耐時間啊,最多埋一兩分鐘。佢竟然同我講,咁你等等先。我有少少唔高興,串佢:我頭先都等咗你好耐啦。結果條友連我句說話都冇聽完,就自己行開左,去左一枱度落order⋯⋯

真係O晒嘴,佢都做得好出面,即係我已經食完要俾錢就可以等等,人哋未落單就serve優先? so cheap.

2023-12-16 107 瀏覽
G’Day係一間好舒適嘅餐廳,可以悠閒地食個lunch,嘆杯咖啡,唔錯。Chef Yen亦是一個很有heart的廚師,值得支持。Menu上食物種類OK,要食得健康的話,絕對唔難選擇,而飲品類亦有驚喜,有很多款式比你揀👍👍餐廳室外有少量坐位,適合帶寵物嘅朋友光顧。
2023-12-16
手切豬柳肉
Orange  Espresso  Tonic
Wagyu  steak  with  egg
Flat  white  with  oat  milk
Sweet  potato  chips
Orecchiette  with  pesto  sauce
首先多謝朋友賜相,其次多謝朋友揀咗呢間餐廳嚟慶生,平時日頭經過以為都係啲一般食 all day breakfast 飲咖啡嘅文青cafe, 估唔到夜晚搖身一變提供高質西餐,仲要食物質素係有啲喜出望外~先嚟一個 nacho 🇲🇽呢啲嘅 nacho 同平時質感好唔同,唔係一般嘅 Tortilla 玉米脆片,食落好似炸咗嘅酥皮咁樣,酥而唔油膩~配合蕃茄,牛油果蓉同芝士。簡單而有帶點特別~阿根廷靑醬帆立貝💚雖然個樣睇落同 pesto 好似,但食落酸味出,會更清爽解膩。平時chimichurri 係配烤肉為主,第一次試配搭海鮮,調味唔重手起到調鮮吊味效果,食落又幾夾~涼拌八爪魚配腌墨西哥辣椒 🐙咪睇佢又係綠色以為又係一樣嘅汁,呢個係用上乾葱蒜茸,青檸菠菜汁加松子仁而組成~涼拌八爪魚口感嫩滑,海水味帶嚟大海嘅回憶~唔好見到墨西哥辣椒就以為會好辣,呢個係食落都唔覺辣㗎~完美香草煮意(hahaha...幾鍾意呢個食字 gag)。用咗店家 signature 嘅自製意式靑醬, parmesan cheese ,滿眼青翠嘅顏色。一入口已經品嚐到勁濃郁嘅橄欖油同埋羅勒香草氣息,脆脆嘅果仁粒加埋Q彈嘅貓耳朵粉

完美香草煮意(hahaha...幾鍾意呢個食字 gag)。用咗店家 signature 嘅自製意式靑醬, parmesan cheese ,滿眼青翠嘅顏色。一入口已經品嚐到勁濃郁嘅橄欖油同埋羅勒香草氣息,脆脆嘅果仁粒加埋Q彈嘅貓耳朵粉 🐱口感多樣化,好睇又好食!
牛,唔使講咁多。睇相都知好食。呢個 steak platter 牛魔王三重奏有: usda wet aged ribeye, Australian grain fed picanha (牛臀肉🍑)同埋 M6-7 Australian short ribs. Picanha 係我心水之選,味道勁濃! 未試過嘅大推薦,一啖入魂🥩 (仲配無限♾️鴨油薯條,邪惡又美味😋)
餐廳嘅 slogan “COME HUNGRY, LEAVE HAPPY”,當日嘅任務完滿成功~🙌 有水準,值得支持⬆️
2023-11-20
  • Steak  platter