2025-07-27 119 瀏覽
FRITES in Tseung Kwan O is a Belgian-style eatery located at Monterey Place that offers a lively and spacious environment with waterfront views, ideal for families and gatherings. They serve a range of traditional Belgian dishes along with a broad selection of beers on tap.Their all-day breakfast and brunch options are popular. Baked beans, mushroom, sausage,bacon, eggs and avacado.For burger lovers, FRITES offers "Crazy Wild Burger" with double beef patties and cheese, both served alongside the

For burger lovers, FRITES offers "Crazy Wild Burger" with double beef patties and cheese, both served alongside their signature golden frites—classic Belgian-style fries known for their crispiness.

The restaurant operates daily from around 11:30 AM till late (10:30 PM or 11 PM), with outdoor seating available. Their fries are a key highlight, perfectly complementing the burgers and other dishes, emphasizing an authentic Belgian dining experience in Hong Kong's Tseung Kwan O area.
2025-03-01 1565 瀏覽
每次一想食青口,就會黎呢間度食,今晚都唔例外⋯⋯叫咗份MARINIERE 1/2kg之前黎啲肉冇咁細粒,今次啲肉係超細,有失望,但味道係好味既👍RICH MAN'S BURGER都係比較細份咗,牛肉order 咗5成熟,都好好味🤤旁邊嘅🍟都唔錯👍
2025-01-10 2010 瀏覽
去完歐洲之旅,好掛住係比利時食既青口,朋友介紹左呢間,帶住好期待既心態去試,果然無失望!餐廳近住將軍澳海濱,慢慢由地鐵站行過去,風景好好,好chill。我地食左青口放題,超抵食!因為本身自己食量大,所以都叫左好多轉,職員都無黑面,仲好快上菜!
2024-11-17 2285 瀏覽
讚-嘢食多年來保持水準 青口肥美 生熟度剛好 薯條脆身得黎唔油 牛扒有肉味 沙律菜足料 無話邊樣特別好味但又樣樣都唔差-啤酒倒得好 泡沫厚度good彈-樓下環境真係搞唔掂地熱 室內熱到好似室外咁-薄餅底好鬼韌

-啤酒倒得好 泡沫厚度good

-樓下環境真係搞唔掂地熱 室內熱到好似室外咁
-薄餅底好鬼韌
八月嘅時候係社交平台見到TKO Frites做緊weekday買一送一promotion, 之前食過鰂魚涌分店牛扒質素高,即刻再去食!Lunch set包咗前菜/ 飲品+ 主菜+ 甜品,食完超飽~扺食! 前菜係豬頸肉沙律,正正常常,沙律balance到豬頸肉嘅油香。主菜就都係叫牛扒,煎得靚,medium rare肉質夠嫩,餐廳係半開放廚房,可以睇到廚師猛火煎牛扒xd 我略嫌牛扒咸同油咗啲,因為跟嘅side炸薯條都係落咗比較多鹽 (我平時食得清淡啲lol) 甜品係blueberry cheesecake, 口感紥實,因為blueberry酸度中和咗cheesecake甜膩,味道唔錯。環境方面就對住將軍澳單車徑,有上下兩層,望到海景,裝修有歐洲風情~ 餐廳食夠$200有得免費泊車, 食完仲可以係海邊行下先攞車!

2024-08-08
2024-10-01 3268 瀏覽
第一次去依間餐廳,好直接地俾佢個青口放題吸引左。餐廳環境好正,員工服務態度都好好。青口有好多味去選擇,當你差唔多食完既時候佢會主動問你下一碟想要咩味,上菜速度亦非常快,好適一大班朋友gathering既時候去。
2024-09-24 3339 瀏覽
今日我同朋友👫去咗將軍澳嘅FRITES Belgium on Tap食brunch!真係我最鍾意去Chill嘅一間餐廳!🍽️ 餐廳位於 MONTEREY Place,地址係 今次我哋等咗大約 ⏳ 15分鐘先有位,雖然人多,但等候都幾值得。入到去之後,我哋點咗 **Big breakfast**, $195,仲有 **Savoury soufflé pancake**,$125。呢個soufflé pancake真係每次都必食,Savoury soufflé pancake上面有炸雞🍗,配埋啲蜜糖🍯,味道真係超級夾,鹹鹹甜甜😊。每一口都係享受,啲炸雞外脆內嫩,搭配上鬆軟嘅pancake,真係完美組合。總括而言,FRITES真係一個好適合放鬆嘅地方,如果你想食一餐開心又美味嘅brunch,呢度絕對唔可以錯過!✨ 下次再嚟,我一定會再試多啲佢哋嘅菜式!

• Savoury  soufflé  pancake
2024-09-21 2838 瀏覽
上環果間之前食過幾好,將軍澳哩間試過一次,老婆上次見青口好似幾好,今次星期日同屋企人三大一細食多次。環境ok,但座位一半無靠背坐得一般般。樓下坐近門口有點熱,睇唔到海境。講番嘢食,每樣份量都好大碟,味道中等偏上。最好食係青口,其次lobster risotto,西冷配黑松露牛油醬亦都ok,海鮮意粉無咩特別。四個人食到好full,可以叫少個。埋單$1400/4個人,唔算貴。整體就唔算好突出,將軍澳區算中等水平。
講番嘢食,每樣份量都好大碟,味道中等偏上。
四個人食到好full,可以叫少個。
埋單$1400/4個人,唔算貴。
整體就唔算好突出,將軍澳區算中等水平。
2024-08-29 2878 瀏覽
概要:除非你想體驗下超差嘅服務態度,如果唔係唔建議幫襯。未去過咁差服務態度的餐廳。首先一入到去完全冇人招呼,啲staff個個睇你唔到咁,咁唔緊要啦我哋自己揾位坐。我哋今次見到佢哋做緊會員午巿買一送一優惠,我哋提前已經做咗佢哋會員。叫咗個侍應落單,佢見到我哋個會員版面,一嚟已經質疑我哋係咪真係會員,問我哋嗰幅係咪cap圖嚟,我哋話唔係,佢仲問我哋係咪啱啱入嚟餐廳先申請會員,全程用一個好唔友善、質疑嘅態度,令人勁唔舒服。首先我唔知點解佢會先入為主覺得我哋係假會員???第二係,就算入咗餐廳先申請會員,我都唔知有咩問題,咁你個promotion就係會員就可以享用呀嘛。之後我哋根據佢社交媒體網站個宣傳post嚟落單,然後個侍應就好差態度咁話我哋冇呢啲嘢食,原來佢哋每月menu唔同,咁真係唔知呀嘛,點解唔可以好聲好氣講,真係唔知咩服務態度。總括,成個用餐體驗係好差,啲嘢食普普通通,最大問題係比啲咁差嘅服務態度影響晒心情。
概要:除非你想體驗下超差嘅服務態度,如果唔係唔建議幫襯。
將軍澳海旁常去的一家比利時餐廳吹吹海風,小酌一杯,太chill了🧇比利時窩夫頭一回吃這麼華麗麗的窩夫🤩熱乎乎蓋上香草巧克力冰淇淋再裹滿奶油,火炙後端上來,奶油duangduang的,比我手掌還高!冰火兩重天的口感,太驚喜❤️🧈招牌忌廉青口青口又奶又香太愛了!!!超濃郁忌廉汁,青口肉質豐滿個頭超大相當清甜,一吃就知道有多新鮮。配酸麵包蘸滿忌廉汁吃,全港能排進top3的青口一定要去試試啊‼️重點是逢週一晚6點後青口任吃😍每人$255就可以可任吃6款口味:有招牌忌廉、HOEGAARDEN、番茄、白酒、喇沙和地中海口味🍖醬燒豬肋骨每次來必點,愛酸甜口味的絕對不能錯過!配的是紅薯條啊紅薯😋蘸上特製酸甜醬,這一道不僅看著誘人豬肉入口即化的口感太絕了!🇺🇸安格斯牛扒🇦🇹奧地利咸豬手配焦糖燒雜菜量大到驚人!!!逛街聚會超近,相當適合聚餐,閉眼點就沒有踩過雷,7分熟安格斯牛肉很juicy配薯條和沙拉,咸豬手的豬皮太特別了,脆脆又有嚼勁的口感,豬肉咸香十足很開胃!🍺比利時啤酒比利時特產的啤酒當然不能錯過啦,連我這種從不喝啤酒的人都愛上fruity的口感,毫不苦澀很好入口😌
將軍澳海旁常去的一家比利時餐廳
吹吹海風,小酌一杯,太chill了

🧇比利時窩夫

🧈招牌忌廉青口

🍖醬燒豬肋骨

🇺🇸安格斯牛扒🇦🇹奧地利咸豬手配焦糖燒雜菜

🍺比利時啤酒

第一次寫食評請大家多多指教。🙇🏻‍♀️發現好東西係需要同人分享嘅😆所以決定試下寫食評,當係對店家嘅小小支持和肯定。😊💪🏻💪🏻.呢間餐廳係將軍澳入面我最喜歡嘅餐廳😆餐廳以英語點餐,其中有位外籍姨姨卻會講廣東話哄小朋友,態度好親切😊👍🏻最喜歡餐廳嘅食物,帶唔同朋友黎食過幾次都依然保持倒水準。每一次大人小朋友都係好滿足咁離開😆不過食物價錢都唔平🙈但份量亦有保證,係值得嘅!😍🥰.每次來吃都必點嘅美食有兩款:招牌忌廉青口(Frites House Mussels) $265/0.5kg, $425/kg呢個招牌青口真係好好味!🤩🤩兩個人食0.5kg都夠曬,人多可以叫1kg,次次都一定清曬🤣因為個汁真係好好味,冇得輸!個汁係由蕃茄、白酒、蒜蓉、洋蔥、小蔥及忌廉調製而成,非常美味!🤤我地仲會用酸麵包點呢個汁食😆好友話喜歡酸麵包chewy嘅質感。伴碟嘅薯條香脆可口,不過掛住食青口,完全唔記得食薯條。🦞龍蝦意大利飯(Whole Lobster Risotto) $295龍蝦飯個賣相真係令人食指大動🤤原隻龍蝦切開兩邊加兩隻龍蝦鉗鋪曬係面😍龍蝦肉爽口彈牙,個飯汁更加係濃郁美味🤩又係好快被清曬嘅一道菜🥹。.呢兩
每次來吃都必點嘅美食有兩款:

招牌忌廉青口(House  Mussels)

呢兩個main course 係我每次都推介朋友吃的,真係食極都唔厭😆👍🏻。兩道菜都有用酒調味,不過好彩平常唔飲酒嘅我食唔出酒嘅味道。另外之前仲試過沙律、香蒜炒意粉同比利時窩夫,味道都非常唔錯。真心推介呢間餐廳俾大家!👍🏻😊

招牌忌廉青口(House  Mussels)
  • 招牌忌廉青口(Frites House Mussels)
2024-04-26 2051 瀏覽
同朋友嚟將軍澳踩單車,望到呢一間坐得咁舒服嘅餐廳,我哋喺度坐咗飲咗兩杯嘢,其實價錢都平,喺將軍澳南海濱嚟講算平,都唔使$100一杯紅酒,而且個位都坐得好舒服對正條橋,推介推介
2024-04-20 1460 瀏覽
炸魚薯條非常好,晏晝去其實冇乜人,雖然已經book咗枱,座位可以任揀,但係冷氣就其實冇乜,今日同埋天氣比較潮濕,嘢食都係正常,我自己就嗌咗個炸魚薯條炸魚真係冇得頂,薯條亦都唔錯
炸魚薯條
炸魚薯條
2024-04-15 1681 瀏覽
焦糖燉蛋食落好滿足!呢日老細請食飯,點咗兩款飯後甜品,幾唔錯!🍴焦糖燉蛋 👅表面薄薄一層脆卜卜嘅焦糖,配上有淡淡奶蛋香嘅內餡,食落一啲都唔heavy😝,為食妹一試上癮🤤🍴黑森林心太軟👅濃郁嘅朱古力餅底,爆漿朱古力流心🖤,配上甜忌廉,甜度恰到好處🤩,惟表層嘅雜啤梨醬🍒雖然提升層次感,但味道偏酸,整體正常發揮😌
焦糖燉蛋食落好滿足!

呢日老細請食飯,點咗兩款飯後甜品,幾唔錯!

🍴焦糖燉蛋

🍴黑森林心太軟
2024-02-05
透過openrice訂2人位,講明是慶祝生日。去到安排4人枱,而枱一邊是有椅背的長條椅,另一邊是無椅背的。2人座在有椅背一邊,被二次要求要打對面坐,原因是要預備客人多時要跟人share table。如果這餐廳好似普通茶餐廳的規定一定要預備給人搭枱,應該在app訂枱就講明,我就唔會訂位同丈夫來慶祝生日。簡直掃興。