71
8
2
等級4
105
0
2024-07-11 0 瀏覽
今日過咗嚟灣仔呢邊放狗,就見到呢一間總統才之前都見到有朋友去食,評價都唔錯,呢一間餐廳嘅裝修非常靚,入邊亦都非常好坐,適合朋友或者家庭聚會,不過位置唔多,如果係假日記得預約!✔️chicken schnitzel, 呢個菜係用新鮮嘅雞,再加埋少少麵包糠去炸,整體上都做得非常香口,啱晒鍾意食香口嘢嘅我,味道都做得唔錯,幾特別第一次食!✔️shakshuka, 呢個係蕃茄加雞蛋嘅組合再加埋麵包,雖然材料簡單,但係餐廳喺發揮上都做得好好,蕃茄嘅味道非常香濃,整體上成個配搭都好match
更多
今日過咗嚟灣仔呢邊放狗,就見到呢一間總統才之前都見到有朋友去食,評價都唔錯,呢一間餐廳嘅裝修非常靚,入邊亦都非常好坐,適合朋友或者家庭聚會,不過位置唔多,如果係假日記得預約!

✔️chicken schnitzel, 呢個菜係用新鮮嘅雞,再加埋少少麵包糠去炸,整體上都做得非常香口,啱晒鍾意食香口嘢嘅我,味道都做得唔錯,幾特別第一次食!

✔️shakshuka, 呢個係蕃茄加雞蛋嘅組合再加埋麵包,雖然材料簡單,但係餐廳喺發揮上都做得好好,蕃茄嘅味道非常香濃,整體上成個配搭都好match
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
53
0
2024-02-10 1171 瀏覽
同partner 都好喜歡放平日既時候去d 特別d 既餐廳試下唔同味道, 今日黎到呢間地中海菜嘗試下平日有lunch set, 相對上平d 抵食d前菜叫左hummus同沙律hummus 係傳統地中海食物者係鷹嘴頭蓉 打既時候加入好多olive oil 口感好油潤配埋d pita bread , 一啖一啖好快食曬主菜叫左一份魚and 豬排豬感覺上好似吉列豬排 不過薄d脆d 唔會成口油魚就有好香香料味食落唔腥 冇骨overall 果set 都幾抵食 二百蚊鬆d 可以試下d 唔同味道
更多
同partner 都好喜歡放平日既時候去d 特別d 既餐廳試下唔同味道, 今日黎到呢間地中海菜嘗試下
平日有lunch set, 相對上平d 抵食d
前菜叫左hummus同沙律
hummus 係傳統地中海食物
者係鷹嘴頭蓉 打既時候加入好多olive oil
口感好油潤
配埋d pita bread , 一啖一啖好快食曬
主菜叫左一份魚and 豬排
豬感覺上好似吉列豬排 不過薄d脆d 唔會成口油
魚就有好香香料味
食落唔腥 冇骨
overall 果set 都幾抵食 二百蚊鬆d 可以試下d 唔同味道
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$250 (午餐)
推介美食
  • Hummus
等級4
723
0
2024-01-17 1100 瀏覽
-{灣仔中東菜🍲}🤤Lamb Ribs🤤 ($180)同姊妹店一樣好易就甩骨 少少嘅羊羶味 比較重香料味☺️👖褲評: 8/10🤤Hummus🤤 ($120)Hummus world class!!!比較潔身好正宗嘅豆蓉質感 配上少少香料味🤩另外pita bread較煙韌 初頭以為一塊分半咁 點知係兩塊完整😨所以塊幾飽肚👖褲評: 9/10🤤 Cauliflower 🤤 ($90)上面嘅一pat似sour cream🤓點少少好吊味 太多就太酸😳椰菜花較脆啲👖褲評: 7.8/10🤤 Knafeh 🤤 ($100)鳥巢加vanilla雪糕😛同姊妹店嘅分別在於雪糕🫡鳥巢裡面係芝士流心咸咸甜甜🤫👖褲評: 7.8/10試埋Francis 感覺姊妹店更勝一籌 除左hummus!overall都係好好食嘅 星期一晚7點已經full house非常旺場🥰性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 FRANCIS 🚩地址: 灣仔聖佛蘭士街4-6號地舖 #fuudjai #fuudjai中東菜 #fuudjai灣仔
更多
-
{灣仔中東菜🍲}
🤤Lamb Ribs🤤 ($180)
同姊妹店一樣好易就甩骨 少少嘅羊羶味 比較重香料味☺️

👖褲評: 8/10

🤤Hummus🤤 ($120)
Hummus world class!!!比較潔身好正宗嘅豆蓉質感 配上少少香料味🤩另外pita bread較煙韌 初頭以為一塊分半咁 點知係兩塊完整😨所以塊幾飽肚

👖褲評: 9/10

🤤 Cauliflower 🤤 ($90)
上面嘅一pat似sour cream🤓點少少好吊味 太多就太酸😳椰菜花較脆啲

👖褲評: 7.8/10

🤤 Knafeh 🤤 ($100)
鳥巢加vanilla雪糕😛同姊妹店嘅分別在於雪糕🫡鳥巢裡面係芝士流心咸咸甜甜🤫

👖褲評: 7.8/10

試埋Francis 感覺姊妹店更勝一籌 除左hummus!overall都係好好食嘅 星期一晚7點已經full house非常旺場🥰

性價比: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩 FRANCIS 🚩
地址: 灣仔聖佛蘭士街4-6號地舖

#fuudjai #fuudjai中東菜 #fuudjai灣仔
Lamb Ribs
$180
48 瀏覽
0 讚好
0 留言
Hummus
$120
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
Cauliflower 
$90
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
Knafeh
$100
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
Lamb Ribs
$ 180
Hummus
$ 120
Cauliflower 
$ 90
Knafeh
$ 100
等級3
34
0
2023-10-15 1591 瀏覽
Francis is a highly regarded restaurant that offers distinctive gastronomic experience with flavors of the Middle East and showcases the regional rich and diverse culinary traditions.The staffs are knowledgeable and welcoming, catering to guests' individual preferences and providing guidance in selecting the ideal dining options. One thing to note is that the restaurant accepts walk-in only.᯽ 𝘾𝙞𝙜𝙖𝙧𝙨, $120 (7/10)Long fried pastry rolls filled with spiced beef. The pastry is light and crispy, yet
更多
Francis is a highly regarded restaurant that offers distinctive gastronomic experience with flavors of the Middle East and showcases the regional rich and diverse culinary traditions.

The staffs are knowledgeable and welcoming, catering to guests' individual preferences and providing guidance in selecting the ideal dining options. One thing to note is that the restaurant accepts walk-in only.
51 瀏覽
0 讚好
0 留言
᯽ 𝘾𝙞𝙜𝙖𝙧𝙨, $120 (7/10)
Long fried pastry rolls filled with spiced beef. The pastry is light and crispy, yet manages to retain its cylindrical shape and hold the juicy filling securely. Paired with green tahini sauce, the acidic tang perfectly balances the richness of the beef and fried coating.
Cigars
$120
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
᯽ 𝙕𝙪𝙘𝙘𝙝𝙞𝙣𝙞 𝙁𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧, $120 (8/10)
The fried zucchini flowers stuffed with roasted red peppers, bulgur wheat and crumbled feta create a vibrant dish that showcases the creativity of the Chef. The light battering of the delicate flowers keeps them crisp yet warm, allowing the savory filling to burst forth with a symphony of contrasting flavors with each bite. 
Zucchini Flower
$120
51 瀏覽
0 讚好
0 留言
᯽ 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖, $160 (8.5/10)
The beef shawarma is a delight for the senses. The thin slices of tender meat stacked on pita bread are infused with Middle Eastern spices. The pickled red onions and piparras peppers provide tart notes and extra crunch that cuts through the richness of the meat and the cheesy sauce. Overall a crave-worthy dish with lots of substance and character.
Beef Shawarma
$160
71 瀏覽
0 讚好
0 留言
᯽ 𝙆𝙖𝙛𝙩𝙖, $200 (8.5/10)
The aroma of savory meat balls wafts from the grill as being served. Made with spring lamb and beef, the kafta are enhanced with the subtle sweetness of spring onions and the acidity from tomato sauce. Expertly grilled, the slightly charred exterior seals in the herbaceous juices from the spiced meat.
Kafta
$200
104 瀏覽
0 讚好
0 留言
᯽𝙆𝙣𝙖𝙛𝙚𝙝, $100 (8.5/10)
A decadent delight combining layers of flavor and texture. Each bite brings a sensory explosion as the warm mozzarella and vanilla ice cream melts onto the crispy vermicelli-like pastry. It was not overly sweet and we still enjoyed it after a stuffing meal.
Knafeh
$100
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
- 𝚆𝚒𝚗𝚎 -
𝙆𝙣𝙖𝙥𝙨𝙚𝙠𝙚𝙧𝙚𝙡 𝘾𝙖𝙗𝙚𝙧𝙣𝙚𝙩 𝙁𝙧𝙖𝙣𝙘 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙛𝙚, $300
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-06-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$600 (晚餐)
推介美食
Cigars
$ 120
Zucchini Flower
$ 120
Beef Shawarma
$ 160
Kafta
$ 200
Knafeh
$ 100
等級3
85
0
紅日晚跟👦🏻試咗呢間係灣仔的中東菜餐廳𝔽𝕣𝕒𝕟𝕔𝕚𝕤 全場只有我哋一枱亞洲食客🤣全部都係外國人坐ʙᴀʀ枱 唔太肚餓 店員推介完就點咗3樣嘢食 ·┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · / 𝙼𝚎𝚣𝚎 /✿ 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 $𝟗𝟎:ᴘᴇᴘᴘᴇʀ .ᴄʜɪʟʟ.ʏᴏᴜʀᴛ混合而成的醬茄子🍆配🫓 蠻開胃的 每人分到2塊🫓 ✿ 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬 $𝟏𝟔𝟎:當晚廚師推介的主食都有羊 不過叫咗條魚同埋睇ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ對羊的評價不一 就叫個前菜試吓先 完全唔係前菜分量的羊架😂😂可以媲美主菜喔 這款羊食很出色👍🏻羊肉烤得香脆 用乳酪做醬 中和膩感 因為太多慢慢食 就算凍咗都好食 / 𝙼𝚘𝚛𝚎 /✿ 𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬 $𝟐𝟒𝟎:呢個魚一樣好中東風 用上好多香料 ᴇᴢᴍᴇ係土耳其的碎蔬菜泥 由辣椒🌶️ 洋蔥🧅 大蒜🧄 歐芹葉 蕃茄🥫醬 再加檸檬🍋 橄欖油 孜然 鹽 胡椒調味 口感比較濕潤 食落似平時屋企ᴍᴀᴍɪ的蒸魚 等候時間頗長 個人更推薦羊肉🙋🏻‍♀️ ·┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 幾乎每道菜都有乳酪 我地幾鍾意 不過由於前菜好豐富 建議先點咗2款
更多
紅日晚跟👦🏻試咗呢間係灣仔的中東菜餐廳𝔽𝕣𝕒𝕟𝕔𝕚𝕤 全場只有我哋一枱亞洲食客🤣全部都係外國人坐ʙᴀʀ枱 唔太肚餓 店員推介完就點咗3樣嘢食

·┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

/ 𝙼𝚎𝚣𝚎 /
✿ 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 $𝟗𝟎
:ᴘᴇᴘᴘᴇʀ .ᴄʜɪʟʟ.ʏᴏᴜʀᴛ混合而成的醬茄子🍆配🫓 蠻開胃的 每人分到2塊🫓

✿ 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬 $𝟏𝟔𝟎
:當晚廚師推介的主食都有羊 不過叫咗條魚同埋睇ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ對羊的評價不一 就叫個前菜試吓先 完全唔係前菜分量的羊架😂😂可以媲美主菜喔 這款羊食很出色👍🏻羊肉烤得香脆 用乳酪做醬 中和膩感 因為太多慢慢食 就算凍咗都好食

/ 𝙼𝚘𝚛𝚎 /
✿ 𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬 $𝟐𝟒𝟎
:呢個魚一樣好中東風 用上好多香料 ᴇᴢᴍᴇ係土耳其的碎蔬菜泥 由辣椒🌶️ 洋蔥🧅 大蒜🧄 歐芹葉 蕃茄🥫醬 再加檸檬🍋 橄欖油 孜然 鹽 胡椒調味 口感比較濕潤 食落似平時屋企ᴍᴀᴍɪ的蒸魚 等候時間頗長 個人更推薦羊肉🙋🏻‍♀️

·┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

幾乎每道菜都有乳酪 我地幾鍾意 不過由於前菜好豐富 建議先點咗2款 然後唔夠先加 人均~💲𝟐𝟓𝟎

𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$160
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$160
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$160
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬
$240
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬
$240
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$90
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$90
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$90
29 瀏覽
0 讚好
0 留言
49 瀏覽
0 讚好
0 留言
766 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-04-05
用餐途徑
堂食
人均消費
$250 (晚餐)
推介美食
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$ 160
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$ 160
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐑𝐢𝐩𝐬
$ 160
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$ 90
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$ 90
𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭
$ 90
  • Lamb Ribs
等級4
940
0
❀ FRANCIS #灣仔 ❀❗️再訪經典人氣中東菜 六日$320有七道菜❗️——————————————————幾年後再到訪呢間位於灣仔嘅中東菜,依舊座無虛席,雖然香港人比較少,但經常坐滿外國人🔥餐廳保留中東菜獨特嘅香料元素,但加入少許創新烹調手法。環境唔算好大,有幾張卡位、bar枱、少許露天座位。星期六日就有$320 brunch menu,包括三款廚師挑選嘅meze, 2款vegetable, shakshuka、kafta😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ WEEKEND BRUNCH $320pp for the whole table to share in good company (3 chef's choice meze, 2 vegetable, shakshuka & kafta).♥ Meze✦ Hummus chickpea, tahini, green zhug✦ Baked Halloumi pomegranate molasses, oregano✦ Cigars spiced beef, green tahini嚟到中東餐廳必定要試hummus🥰走傳統路線,順滑嘅鷹嘴豆蓉
更多
❀ FRANCIS #灣仔 ❀
❗️再訪經典人氣中東菜 六日$320有七道菜❗️
——————————————————
幾年後再到訪呢間位於灣仔嘅中東菜,依舊座無虛席,雖然香港人比較少,但經常坐滿外國人🔥餐廳保留中東菜獨特嘅香料元素,但加入少許創新烹調手法。環境唔算好大,有幾張卡位、bar枱、少許露天座位。星期六日就有$320 brunch menu,包括三款廚師挑選嘅
meze, 2款vegetable, shakshuka、kafta😆
.
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ WEEKEND BRUNCH $320pp
for the whole table to share in good company (3 chef's choice meze, 2 vegetable, shakshuka & kafta)
.
♥ Meze
✦ Hummus chickpea, tahini, green zhug
✦ Baked Halloumi pomegranate molasses, oregano
✦ Cigars spiced beef, green tahini
嚟到中東餐廳必定要試hummus🥰
走傳統路線,順滑嘅鷹嘴豆蓉,加上橄欖油,唔會太咸,配上嘅鬆軟pita bread幾好食🤤。
另外,香烤halloumi煙煙韌韌,係我喜愛嘅口感。配埋少許酸甜石榴,推薦一試。
Cigars就係幼春卷包住香料牛肉,同中式春卷有異曲同工之妙。
71 瀏覽
0 讚好
0 留言
39 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
♥ Vegetables
✦ Cauliflower preserved lemon, yogurt, tarragon
✦ Sweet Potato israeli couscous, goats cheese, paprika
兩種蔬菜均加入咗中東香料,令到簡單嘅食材更不平凡👌🏻
.
♥ Shashuka
最近好似見到越來越多餐廳提供北非蛋。其實有啲似蕃茄肉醬,不過會再加入雞蛋、辣椒、洋葱、孜然、紅甜椒粉、牛角椒、肉豆蔻等,點包食唔錯,不過整體味道就唔算太特別🙈
31 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
♥ Kafta
其實就係肉丸,加上蕃茄醬,不過不失。
48 瀏覽
0 讚好
0 留言

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.8/5
.
💞整體來講
Weekend brunch可以一次過試晒咁多都唔同嘅中東菜式都算幾抵,不過覺得頭盤好過主菜,含有中東風味,但又唔會過於重口味,適合大眾口味~
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
374
0
2023-04-09 1596 瀏覽
the food is not bad but not impressive, worth trying but may not visit againThe hummus was smooth and flavourful, seemed like a small portion but it was good for 4 people to share, it was served with pita bread which was soft and fluffy.Lamb rump was the daily special, it was tender with minimal seasoning, the grilled eggplant was a nice side dish to go with it.The grilled halloumi were too sour for me, the seasoning combination was special but not my cup of teaShakshuka was a little spicy which
更多
the food is not bad but not impressive, worth trying but may not visit again

The hummus was smooth and flavourful, seemed like a small portion but it was good for 4 people to share, it was served with pita bread which was soft and fluffy.

Lamb rump was the daily special, it was tender with minimal seasoning, the grilled eggplant was a nice side dish to go with it.

The grilled halloumi were too sour for me, the seasoning combination was special but not my cup of tea

Shakshuka was a little spicy which elevated the taste of the whole dish, would be better if more sliced toast was served.
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
43 瀏覽
0 讚好
0 留言
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
11
0
Vegetarian friendliness:4/5 .We’re happy that they have a “Vegetables” section for dinner menu. There were also many veg "small dishes", but it would be better if they can serve more veg mains for dinner..Service is excellent! My mom (as an Asian/Chinese mom) loves the excellent services 💗 Hot water provided and constantly refilled 🍵.🥦 Feta cheese / lentil pasta surprisingly yummy and al denté! 🤤🍝.🥦Hummus and pita bread (fair).🥦Fritters (a bit too salty and quite dryyy).🥦Roasted eggplants (excel
更多

Vegetarian friendliness:4/5
.
We’re happy that they have a “Vegetables” section for dinner menu. There were also many veg "small dishes", but it would be better if they can serve more veg mains for dinner.
.
Service is excellent! My mom (as an Asian/Chinese mom) loves the excellent services 💗 Hot water provided and constantly refilled 🍵
.
Lentil  pasta
58 瀏覽
0 讚好
0 留言


🥦 Feta cheese / lentil pasta surprisingly yummy and al denté! 🤤🍝
.

Hummus
50 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥦Hummus and pita bread (fair)
.

Falafel Fritter
41 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥦Fritters (a bit too salty and quite dryyy)
.
Roasted  eggplant
33 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥦Roasted eggplants (excellent)
.
Paneer  cheese
37 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥦baked halloumi with pomegranates (I enjoy the sweet savory combination)
.
Roasted Cauliflower
52 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥦baked cauliflower with lemon and yogurt
.
46 瀏覽
0 讚好
0 留言

🐟
.
Schnitzel 
43 瀏覽
0 讚好
0 留言
.
Taste wise, food is average. It’s worth going for lunch when it was set at $150 a year ago. Now it’s $180. But not bad definitely!
.
Fair Middle East option if you are around Wan Chai and seeking a romantic vibe at bar table🍷 There are for sure better vegetarian middle east food on HK Island but somehow it is a no-brainer for Wan Chai / Admiralty people ✨
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
Lentil  pasta
Paneer  cheese
Roasted Cauliflower
等級3
54
0
2022-11-02 1338 瀏覽
某日紅日下午決定出去走走,本來一心打算去日月星街一帶食pizza,點知當日walk in冇咁快有枱,最後唔打唔撞去咗bookmark咗好耐嘅Francis。呢度的確幾適合brunch飲杯野慢慢傾吓偈,幾多外國人到訪,local就好少,有種置身異地旅遊嘅感覺🤣Menu設計簡單易明,食物份量唔大,share is caring👍🏻如果選擇困難或第一次去想試哂signature dish ,不妨揀let us cook,避免不必要麻煩🤪Hummus配熱辣辣flatbread基本上都唔會點出錯,hummus夠creamy同smooth,不過鷹嘴豆味唔算好突出,略嫌橄欖油有啲太搶戲。最有驚喜莫過於烤八爪魚,八爪魚唔會烤到剛剛好帶點濃,Harissa先係重點🌶少辣嘅辣醬亦幾惹味。蝦都可以,通常食開garlic prawn多,依個中東style的確幾有風味,點包都係一流!而依度嘅Kafta係將羊肉同牛肉打碎做成肉丸,再加上蕃茄醬同青蔥,味道唔錯。整體食物質素唔差,環境幾chill,但我未必會翻兜🫣
更多
某日紅日下午決定出去走走,本來一心打算去日月星街一帶食pizza,點知當日walk in冇咁快有枱,最後唔打唔撞去咗bookmark咗好耐嘅Francis。呢度的確幾適合brunch飲杯野慢慢傾吓偈,幾多外國人到訪,local就好少,有種置身異地旅遊嘅感覺🤣

Menu設計簡單易明,食物份量唔大,share is caring👍🏻如果選擇困難或第一次去想試哂signature dish ,不妨揀let us cook,避免不必要麻煩🤪

Hummus配熱辣辣flatbread基本上都唔會點出錯,hummus夠creamy同smooth,不過鷹嘴豆味唔算好突出,略嫌橄欖油有啲太搶戲。最有驚喜莫過於烤八爪魚,八爪魚唔會烤到剛剛好帶點濃,Harissa先係重點🌶少辣嘅辣醬亦幾惹味。蝦都可以,通常食開garlic prawn多,依個中東style的確幾有風味,點包都係一流!而依度嘅Kafta係將羊肉同牛肉打碎做成肉丸,再加上蕃茄醬同青蔥,味道唔錯。

整體食物質素唔差,環境幾chill,但我未必會翻兜🫣
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
6
0
2022-09-27 745 瀏覽
✨ iberico pork gyro $180 (daily special) ✨baked halloumi $120 個芝士好香加埋出面層麥芽超邪惡😈有埋pomegranate酸酸甜甜中和左芝士同麥芽嘅膩✨grilled octopus $160好彈牙唔韌🐙 底下有個薯餅好香好脆✨burnt eggplant $90 淋淋地嘅茄子🍆加左辣嘅seasoning送個中東麵包好正✨Knafeh $90好出名嘅中東甜品 出面好酥脆入面嘅芝士好香加埋上面個雪糕同開心果碎💯overall: 4/5, will revisit😍
更多
23 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨ iberico pork gyro $180 (daily special)
22 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨baked halloumi $120
個芝士好香加埋出面層麥芽超邪惡😈有埋pomegranate酸酸甜甜中和左芝士同麥芽嘅膩
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨grilled octopus $160
好彈牙唔韌🐙 底下有個薯餅好香好脆

19 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨burnt eggplant $90
淋淋地嘅茄子🍆加左辣嘅seasoning送個中東麵包好正
31 瀏覽
0 讚好
0 留言

✨Knafeh $90
好出名嘅中東甜品 出面好酥脆入面嘅芝士好香加埋上面個雪糕同開心果碎💯

overall: 4/5, will revisit😍
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
847
0
之前食過Bedu好鍾意中東菜特色既調味🇱🇧今次試吓呢間Francis 叫左Let Them Cook 雖然每樣份量細啲 但係可以試曬佢嘅招牌菜🧑🏻‍🍳 感覺比起我嘅期望有點普通🌝 調味未如我想像中出色 雖然佢好多人訂位 但應該有不少更好的選擇🤨⭐️ Burnt Eggplant 🍆茄子嘅口感偏淋 😅辣椒嘅調味有啲似中式辣油 欠缺層次🌶⭐️ Hummus 🥘豆香味濃 Tahini味好突出💛 但係質感唔夠幼滑 用黎點既Pita Bread 都偏硬🫔⭐️ Cigar 🌯用牛肉做嘅春卷好香口好特別👍🏻 味道好似大家咁講有啲似港式咖喱角😇⭐️ Falafel 🧆口感偏乾同硬 無醬汁比較難入口🌝⭐️ Baked Halloumi 🧀Halloumi Cheese一向係我嘅最愛 奶味濃郁🍼 可惜Molasses太痴鍋底 紅石榴一樣不能Infuse 到芝士裡面💓⭐️ Chilli Prawns 🦐 全部最出色幾一道😋 蕃茄加上微辣嘅調味有啲美國南部風味🇺🇸 ⭐️ Zucchini 🥒比較清新嘅青瓜同南瓜🎃 Feta Cheese輕輕加添鮮味🤍⭐️ Lamb Ribs 🐑羊肋骨同樣調味得十分出色🥰烤過充滿焦糖香🍭 橙味
更多
之前食過Bedu好鍾意中東菜特色既調味🇱🇧今次試吓呢間Francis 叫左Let Them Cook 雖然每樣份量細啲 但係可以試曬佢嘅招牌菜🧑🏻‍🍳 感覺比起我嘅期望有點普通🌝 調味未如我想像中出色 雖然佢好多人訂位 但應該有不少更好的選擇🤨
Burnt Eggplant
56 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Burnt Eggplant 🍆
茄子嘅口感偏淋 😅辣椒嘅調味有啲似中式辣油 欠缺層次🌶
Hummus
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
Hummus
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Hummus 🥘
豆香味濃 Tahini味好突出💛 但係質感唔夠幼滑 用黎點既Pita Bread 都偏硬🫔
Cigar
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Cigar 🌯
用牛肉做嘅春卷好香口好特別👍🏻 味道好似大家咁講有啲似港式咖喱角😇

⭐️ Falafel 🧆
口感偏乾同硬 無醬汁比較難入口🌝
Baked Halloumi
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Baked Halloumi 🧀
Halloumi Cheese一向係我嘅最愛 奶味濃郁🍼 可惜Molasses太痴鍋底 紅石榴一樣不能Infuse 到芝士裡面💓
Chilli Prawns
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Chilli Prawns 🦐
全部最出色幾一道😋 蕃茄加上微辣嘅調味有啲美國南部風味🇺🇸
Zucchini
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Zucchini 🥒
比較清新嘅青瓜同南瓜🎃 Feta Cheese輕輕加添鮮味🤍
Lamb Ribs
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Lamb Ribs 🐑
羊肋骨同樣調味得十分出色🥰烤過充滿焦糖香🍭 橙味同乳酪中和了羊肉的羶🍊
Cauliflower
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Cauliflower 🥦
同樣用咗檸檬同乳酪調味🍋 但味道比較平淡
Kafta
35 瀏覽
1 讚好
0 留言
⭐️ Kafta 🐮
呢個招牌菜係羊肉同牛肉造成既肉丸🥩 蕃茄同辣椒既調味不錯🍅 但整體太重羶味☹️
Knafeh
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ Knafeh 🍯
脆脆既一絲絲有點似潮式雙面黃🤣 但係蜜糖有點令到佢淋左😅開心果加上芝士既配搭個人覺得唔係好Match 🥜
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
⭐️ FRANCIS (灣仔)
📍 灣仔聖佛蘭士街4-6號地舖
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
Burnt Eggplant
Hummus
Hummus
Cigar
Baked Halloumi
Chilli Prawns
Zucchini
Lamb Ribs
Cauliflower
Kafta
Knafeh
等級4
128
0
2022-09-14 838 瀏覽
Ad hoc dinner with folks. Someone shouts out for middle east cuisine. I was liked “hell yeah! Why not?” I always love Star Street area. Occupies by many cute lovely restaurants. We went there quite late on a Wednesday, luckily there’s last table available for 3 of us. I always like tasting menus, omakase, “let us feed you” menu as I don’t have to think and decide. I definitely have some difficulties when I look at a menu. Raw Hamachi - lime, harissa, sumac, gem lettuceNever had hamachi in this w
更多
Ad hoc dinner with folks. Someone shouts out for middle east cuisine. I was liked “hell yeah! Why not?”


I always love Star Street area. Occupies by many cute lovely restaurants.


We went there quite late on a Wednesday, luckily there’s last table available for 3 of us.


I always like tasting menus, omakase, “let us feed you” menu as I don’t have to think and decide. I definitely have some difficulties when I look at a menu.


47 瀏覽
0 讚好
0 留言

Raw Hamachi - lime, harissa, sumac, gem lettuce
Never had hamachi in this way. Very fresh to go with lettuce. Something light to start.



21 瀏覽
0 讚好
0 留言





11 瀏覽
0 讚好
0 留言

Hummus - chickpea, tahini, garlic, lemon
Silky smooth. Cannot miss this on the table for a middle east cuisine.



87 瀏覽
0 讚好
0 留言

Cigara - spiced beef, green tahini
Love this one. It’s liked a mini spring roll filled with delicious spiced beef. It can be a great bar snack as well.


47 瀏覽
0 讚好
0 留言
baked Halloumi - pomegranate molasses, oregano
Ooooooo “hello me” love the sweetness of pomegranate with the crispy baked halloumi. Chewy, soft in the middle.


20 瀏覽
0 讚好
0 留言

Smoked carrot - almond, spiced honey
A good veg dish. Honey go really well with the smoked flavour.


29 瀏覽
0 讚好
0 留言

Lamb ribs - orange, yogurt, coriander
One thing i love about middle east food is, they have different kind of spices and with all those yogurt and coriander. Love this ribs. Grilled perfectly. You can tear the meat easily from the bone. A plate with so much flavour! The only short is….. i wish i could have one more.


22 瀏覽
0 讚好
0 留言

Zucchini- butternut squash, feta, sumac, pine nuts


25 瀏覽
0 讚好
0 留言

Cauliflowers - preserved lemon, yogurt, tarragon
The sourness in preserved lemon and yogurt is the highlight. It’s a good dish in a hot weather like this.


19 瀏覽
0 讚好
0 留言



13 瀏覽
0 讚好
0 留言

Dessert time!


16 瀏覽
0 讚好
0 留言

The wine we had
always needs some good wine to go with some good food!


Really good deal for the “let us cook” menu. It’s $420 only per head.


Staffs are very friendly and helpful. Look for Simone, their manager, for some advises on the wine

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$800 (晚餐)
等級4
820
3
-🦄FRANCIS @francishongkong -嗚…Hummus癮繼續未被壓止T^T-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤香港有很多中東菜餐廳 我都想去拜訪試試看今次來到這間法蘭西絲 試試他們的特色料理-雖然餐廳沒有落場時間 但是要注意一點就是下午茶時段就只有小食 晚餐就要等到五時半一向習慣早吃晚餐的我 最後都要屈服慢慢等-但無可否認餐廳的氣氛 格調及裝潢都是超正-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-店員會細心推薦及介紹 當日的特別限定菜色但由於我是素食的關係 就無緣吃到店家的羊-然後基本上我已經點了 我全部想吃的菜式了-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🐡 Hummus Hkd90🌿 Rating🌕🌕🌕🌖🌑鷹嘴豆泥是比較正宗的 會配上免費的比得包芝麻醬的味道會比較重 所以吃著感覺是微苦雖然個人不討厭這味道 但我有吃過更好吃的豆泥中還有檸檬跟蒜頭 吃起來其實不太吃到都是芝麻醬的味道最濃 然後豆泥口感很幼滑不會吃到有絲毫顆粒感 中心還有幾顆鷹嘴豆幼滑又細膩而且很綿密 份量絕不吝嗇超大盤比得包一開始只有兩塊 不夠吃可以額外再添比得包是軟熟又有彈性 同時亦充斥著麵粉香-呀…為什麼Hummus那麼好吃( ´▽
更多
-
🦄FRANCIS @francishongkong
-
嗚…Hummus癮繼續未被壓止T^T
-
🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤

香港有很多中東菜餐廳 我都想去拜訪試試看
今次來到這間法蘭西絲 試試他們的特色料理
-
雖然餐廳沒有落場時間 但是要注意一點就是
下午茶時段就只有小食 晚餐就要等到五時半
一向習慣早吃晚餐的我 最後都要屈服慢慢等
-
但無可否認餐廳的氣氛 格調及裝潢都是超正
-
🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤
-
店員會細心推薦及介紹 當日的特別限定菜色
但由於我是素食的關係 就無緣吃到店家的羊
-
然後基本上我已經點了 我全部想吃的菜式了
-
🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤
-
🐡 Hummus Hkd90
🌿 Rating🌕🌕🌕🌖🌑
Hummus
$90
52 瀏覽
0 讚好
0 留言

鷹嘴豆泥是比較正宗的 會配上免費的比得包
芝麻醬的味道會比較重 所以吃著感覺是微苦
雖然個人不討厭這味道 但我有吃過更好吃的
Hummus
$90
38 瀏覽
0 讚好
0 留言

豆泥中還有檸檬跟蒜頭 吃起來其實不太吃到
都是芝麻醬的味道最濃 然後豆泥口感很幼滑
不會吃到有絲毫顆粒感 中心還有幾顆鷹嘴豆
Pita  bread 
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

幼滑又細膩而且很綿密 份量絕不吝嗇超大盤
比得包一開始只有兩塊 不夠吃可以額外再添
比得包是軟熟又有彈性 同時亦充斥著麵粉香
-
呀…為什麼Hummus那麼好吃( ´▽`)
-
🍆 Brunt Eggplant Hkd90
🌿 Rating🌕🌕🌕🌗🌑
Brunt  eggplant 
$90
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

茄子其實是不錯的前菜 會是更加開胃跟清新
雖然它底部有一層紅油 但入口卻意外地清爽
基本上茄子都變成蓉了 吃著是很綿密的口感
Brunt  eggplant 
$90
29 瀏覽
0 讚好
0 留言

再配上乳酪醬一同享用 味道是酸酸的很有趣
本來我就很喜歡吃茄子 所以我都挺愛這前菜
-
有些人會配著比得包吃 但我卻獨立去享用它
然後幾口就被我吃光了 喜歡茄子的你可以試
-
🥦 Cauliflower Hkd90
🌿 Rating🌕🌕🌕🌗🌑
Cauliflower 
$90
32 瀏覽
0 讚好
0 留言

這道菜其實我有點失策 我沒看清楚它是炸的
我很討厭吃油炸的東西 炸的食物我都不會碰
所以我把它交給我爸了 他就乖乖的去吃菜吧
-
雖然我最愛吃椰菜花了 但我真的無緣去吃它
應該是加了檸檬跟乳酪 所以入口沒有草青味
反而是酸酸甜甜很清新 我爸說它像一道沙律
-
給人清爽又開胃的感覺 而且口感軟淋挺好咬
假如你都喜歡吃椰菜花 那你就叫它試試看吧
-
🥕 Smoked Carrots Hkd90
🌿 Rating🌕🌕🌕🌕🌖
-
這碟熏甘荀真的是瘋了 超級超級好吃沒說笑
Smoked  carrot
$90
16 瀏覽
0 讚好
0 留言

小小的一條甘荀很可愛 而且口感軟淋又好咬
我自己一個把它全清了 我覺得自己像一隻兔
甘荀咬著不會有草青味 反而是甜甜的蜜糖甜
還有夾雜著杏仁的香氣 整個配搭好新奇有趣
-
它旁邊也有配鷹嘴豆泥 沾著令味道變豐富了
我覺得它是全晚的高潮 沒錯它就是 MVP 呀
-
💦 Water - Still Hkd20
🍻 Beer Hkd60
Beer
$60
53 瀏覽
0 讚好
0 留言

最後我們還叫了些飲品 我很乖我就只會喝水
然後我爸就叫了瓶啤酒 自己一個人都能盡興
-
🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤
-
很有趣的小劇場🎭
-
👱🏻‍♂️: Do you need water?
👨🏻: Water? No! No water.
-
👱🏻‍♀️: Do you need water?
👨🏻: Ok.
-
店員問他要不要一枝水 他想都沒想就拒絕了
但當另一位店員再問時 他又死死氣地說要了
-
這是什麼鬼…變心變得真是快😂
雖然我爸最後是喝Beer呢🍻
-
🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-09-11
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$440 (晚餐)
推介美食
Hummus
$ 90
Hummus
$ 90
Pita  bread 
Brunt  eggplant 
$ 90
Brunt  eggplant 
$ 90
Smoked  carrot
$ 90
  • Smoked carrots
等級4
217
0
之前講到最近對中東菜上晒癮🙃🤎 一於繼續中毒,目標係找尋全港最正中東菜😆💃🏻 最近初嚐Francis,然後一試愛上🫣 成為我最喜愛中東菜🔝 然後隔咗一個禮拜再去多次😆 餐廳環境設計簡約,門面低調唔太起眼,加上全店只有30個座位,冇得訂枱,只有walk-in🚶🏻‍♂️但係好評如潮,經常滿座🔥 第一次去係食weekday set lunch,第二次weekend a la carte,兩次體驗都好好❤️ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴡᴇᴇᴋᴅᴀʏ ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 - 𝟸 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 $𝟷𝟾𝟶 | 𝘔𝘦𝘻𝘻𝘦 • 𝘔𝘢𝘪𝘯- 𝗠𝗲𝘇𝘇𝗲 - 🧆𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 | 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘱𝘦𝘢, 𝘵𝘢𝘩𝘪𝘯