2020-11-18 0 瀏覽
終於第一次去Fortnum & Mason 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️出哂事!本來係想買盒包試下!見好多人都話佢D茶好好飲、結果行左兩個圈 樣樣都想要😂😂 簡直係天堂!首先今次介紹下佢既#scones 分別有三款味道(原味、提子、芝士)今次試左提子味!大細就正常size!!口感外脆內軟、濕潤度唔錯、唔會太乾!重點唔會鬆散!我好怕食到天一半地一半🤣🤣而且好香牛油味☺️ 加上提子甜甜地變得冇咁單調!真心好食!可以列入頭三名😌$76就有兩個!大家經過都可以去試一下♥️♥️(10分為滿分)回顧率🌸:10/10食物質數🤤 :9/10環境⛲️:9/10服務👩🏻‍💼:9/10
終於第一次去Fortnum & Mason
首先今次介紹下佢既#scones
分別有三款味道(原味、提子、芝士)今次試左提子味!
$76就有兩個!大家經過都可以去試一下♥️♥️
(10分為滿分)
回顧率🌸:10/10
2020-11-15
外賣自取
提子英式鬆餅
2020-11-03 1388 瀏覽
從朋友口中得知依間黎自英國既英倫下午茶專門店有vegan afternoon tea set,就急不及待想去試。佢地既website有提供網上訂座服務,但就唔覺有weekend既下午茶time slots,於是就打去book。Book位既時候要提供埋信用卡資料,慎防大家book左又no show,如果no show既話佢會照喺credit card過數,所以大家confirm真係去到先好book呀!比信用卡資料果下都係有啲唔放心,不過咁大間公司應該可靠既,為左食,我地豁出去喇!到預訂日期前佢會再send email同你confirm booking,仲可以趁機輸入其他資料,例如係咪special occasion同埋座位安排,我就remark左birthday同window seats,最後佢地都安排到,好貼心。3層既afternoon tea set包括頂層既甜點,中層既scone同埋底層既finger sandwich,每一樣野都可以無限refill。我地一開始已打算起碼full set order多一次,但點知最後連多一粒甜點都食唔到。啲食物睇落細細件,但其實係非常飽肚。Afte

3層既afternoon tea set包括頂層既甜點,中層既scone同埋底層既finger sandwich,每一樣野都可以無限refill。我地一開始已打算起碼full set order多一次,但點知最後連多一粒甜點都食唔到。啲食物睇落細細件,但其實係非常飽肚。Afternoon tea少不了一人一壺茶,茶既menu都有好多頁,可惜我地就唔係太識欣賞,隨便點左推介既black tea同earl grey就算。

甜點有5款,包括meringue、cheese cake、pudding同埋朱古力。咁多款之中我最鐘意一定係meringue,一般既merigue係用蛋白做既,而依個vegan版既meringue係用aquafaba整既。雖然材料唔同,但做出黎既口感係一模一樣,叫人嘖嘖稱奇。個almond milk pudding都唔錯,滑到好似豆腐咁。兩款朱古力中有一款係用牛油果做,另一款就唔記得,不過我唔太鐘意食朱古力,所以冇乜感覺。Vegan cheesecake既texture比較nutty,如果可以creamy啲會更好。

Scone係我最期待既!之前喺半島試過佢地既vegan scone,死死實實完全冇發起過,令人極為失望。Fortnum既scone同半島係唔同level,一黎到淨係賣相都嬴九條街,咬落亦非常鬆化,咁先係scone應有既texture同味道。之前上網睇過話原來英女皇都大讚Fortnum既scone,如今一試果然係名不虛傳。配合埋牛油同果醬,咁樣既afternoon tea先算得上完美。

Finger sandwiches有5款,味道由清淡到濃烈都有。相對清淡口味,我更鐘意食濃味既款式,root vegetable hummus同red pepper & aubergine tapenade一定係首選!麵包都幾鬆軟,唔知係咪自家出品架呢~

除左3層既下午茶set,職員仲會推車仔去派蛋糕,車仔上有兩三款蛋糕。可惜果日佢地冇整到vegan蛋糕,我地無緣試set以外既蛋糕。不過佢地都好好為我地準備左birthday surprise,係一個椰子雪葩配以熱帶水果,我地都十分滿意。

$588(另加一)一位既下午茶雖然都幾貴,但佢地既食物質素、環境同服務都絕對係物有所值。佢地除左vegan afternoon tea,仲有gluten free同dairy free既option,令有food allergy既人都可以一嘗佢地既食物,扮下英國貴婦,實在值得推介。
2020-10-12 2349 瀏覽
有三百多年歷史的百貨公司在香港開業實在是非常之好的一件事, 讓我們能在港也能品嘗到英式風味, 最重要的當然是喝一杯他們所精選的茶. 而在午餐配合不同的食材更能體驗他們對食物的尊重, 能悠閒地欣賞一頓美味的午餐實在是賞心樂事. 由蟹肉的選材, 調味的運用, 麵包的厚薄大小及脆度, 以至魚肉的選材及咬口, 配搭調味料都恰到好處. 威靈頓牛的煮法及生熟度都剛剛好, 所配搭的醬料稍為強烈了一些, 應該是有意的. 個人覺得餐前的頭盤的精細度比主菜更厲害, 也帶出一種淡淡的英式紳士淑女風味, 優雅高貴大方有品味. 配合著維港的美景及殷勤的服務, 我喜歡。
2020-09-24 2994 瀏覽
臨時好想high tea, 於是試打電話預約,幸好是平日竟然給我成功約了當天下午3時的下午茶時段。結果在待應的介紹下選了一個high tea 和一個tea set. Tea set和high tea 的分別是 的Hot dish 不能refill 之外,其他的鬆餅和甜點都可以refill 。 而high tea 是全部都可2以refill 我們點了香草牛柳,不能指定幾成熟,牛柳調味適中,真的好有典型的英國風味。好classic 的finger sandwich, 個人覺得最好味是青瓜三文治,要夠簿夠脆才好吃。其次是少少咖哩味道雞蛋和肉三文治。我們最後也refill 了一次,三文治要新鮮吃,否則飽乾了便不好了。重頭戲鬆餅來了,鬆餅屬於鬆軟夠濕,配上cream, 和他們自己品牌的果占,真有一種回到倫敦的感覺。最後有refill 了鬆餅當然少不得一杯靚茶去配合,我點了伯爵夫人茶,入口香,吃完下午茶後大概15分鐘我口中仍有一股茶香味。結果忍不住在店內也買了一盒茶葉回家。總括而言,如果好似我咁,午餐只吃了少少,又有refill, 由3點坐到6點last order. 其實晚餐真的可以不用吃,這樣

總括而言,如果好似我咁,午餐只吃了少少,又有refill, 由3點坐到6點last order. 其實晚餐真的可以不用吃,這樣計算下$588+10% 雖然偏貴都可以接受。
2020-09-23
2020-09-19 2759 瀏覽
環境勝於一切 可以一試 提早兩月訂位黎到Fortnum & Mason餐廳雖然唔太大 窗邊位置唔多 但係所有座位都望到維港景色餐廳具有英式風格 環境優美 相信無論係朝早定係夜晚都係打卡/慶祝嘅好地方 用餐期間有專人現場鋼琴彈奏假日份外寫意 令成個afternoon tea即時加分吸引之處tea set所有野都可以refill! 包括所有鹹甜點 本身份量其實都好夠 鍾意想再食既無限歡迎再叫Tea Set + 每日精選蛋糕底層 - 三文治都係同其他五星級酒店下午茶類似 唯一唔同嘅係其中一件係咖喱味 比較特別中層 - 英式鬆餅有提子味同埋原味 配上三款醬: 士多啤梨,檸檬,奶油 檸檬味比較少有頂層 - 甜點 個人覺得係最出色 特別係中間個綠茶慕絲期間有蛋糕車推過 即刻心心眼😍!原來下午茶時段仲會提供每日精選蛋糕 係包埋既今日就有兩款: 雜莓味 同 杏仁柚子味戚風蛋糕每樣都叫左一件試下 蛋糕夠鬆軟 甜度適中 體貼位: 下午茶另設有素食版茶茶有分類 有幾隻茶好似係餐廳先至飲得到 可以問番職員服務100分收得$680位喺香港來講都算係最貴嘅下午茶之一 服務當然有啦總括來講 食物係有一定水準 環境
環境勝於一切 可以一試

每樣都叫左一件試下 蛋糕夠鬆軟 甜度適中

體貼位: 下午茶另設有素食版

茶有分類 有幾隻茶好似係餐廳先至飲得到 可以問番職員

服務100分

總括來講 食物係有一定水準 環境係滿分 價錢係貴 CP值唔高 但可以一試!$680買既係享受😊🥰 影多d靚相

2020-08-08
2020-08-27 2521 瀏覽
Fortnum & Mason係英國🇬🇧最著名既茶葉品牌,深受英女皇既喜愛,上年去旅行都有黎朝聖🤩香港開設左兩層既分店,佔地超過7,000方呎😍由倫敦來港開設品牌的專門店及餐廳,地面是售買著名的茶葉,手工餅乾🍪一樓是用餐位置🥳經過一條樓梯會直達一樓用餐位置,可以坐吧枱或者望海景,當然冇海景要選擇high tea set,而我今日和朋友選擇的就是吧枱位置😚一件伯爵茶蛋糕🍰一杯鎮店花茶一杯咖啡味道相當正的Fat White ☕️輕鬆悠閒😊一個典雅嘅環境裏面渡過一個下午茶☕️Fortnum & Mason 香港店地址:尖沙咀梳士巴利道 18 號維多利亞文化匯 K11 Atelier 地下 022 號舖

一件伯爵茶蛋糕🍰
一杯鎮店花茶
一杯咖啡味道相當正的Fat White ☕️

輕鬆悠閒😊一個典雅嘅環境裏面渡過一個下午茶☕️

Fortnum & Mason 香港店
2020-08-27
  • Flat  white
2020-03-12 6608 瀏覽
英女皇在位六十多年,想必令古今中外爭奪皇位之人極度羨慕!她一直致力維護英國及皇室形象,一舉一動全國矚目,話說是她最喜歡的茶店,令本已有三百年歷史的英國茶葉店 Fortnum & Mason 更加聞名世界,在店內享用下午茶,成為感受皇族優越的渠道。香港不愧為美食天堂,想跟前事頭婆一様嘆正宗英式下午茶,現在無需飛去英國,Fortnum & Mason 已於去年十二月靜靜地在 K11 Musea 落腳,二層高的專門店氣派果然不凡,配合無敵維港海景,享受更加超然。好一頓港人負擔得起的下午茶,盛惠每位$588,依然很難訂位!不過,Fortnum & Mason 點會只有下午茶,我們今次來品嚐午餐,同樣有質素。陽光普照下的中午,倚窗而坐,飽覽藍天白雲,觀賞仿古遊客漁船緩航,好一個新年寫意景象!餐前麵包 Bread & Butter 新鮮麥包,邊位煙韌富麥香,內心鬆軟,配合濃郁香軟的真正牛油,基本組合已經是好。蘇格蘭蛋配黒布甸及英式酸辣醬  Black Pudding Scotch Egg with Piccalilli  $208果然來自英國,有我在 The Leah 一見鍾情的蘇格蘭蛋,外層是酥
1964 瀏覽

餐前麵包 Bread & Butter

餐前麵包

蘇格蘭蛋配黒布甸

蘇格蘭蛋配黒布甸

果然來自英國,有我在 The Leah 一見鍾情的蘇格蘭蛋,外層是酥脆的麵包糠,包着香辣的血腸及流心蛋,賣相特別,口感有強烈對比,值得一試。不過,我覺得酸辣醬可有可無,而整體水準亦不及在 The Leah 吃到的。

英國格萊納姆莊園牛肉他他  Glenarm Estate Beef Steak Tartare  $228

英國格萊納姆莊園牛肉他他

看似不加雕琢的生牛肉他他配生蛋,圓渾潤澤,與香脆芝士成強烈對比。牛肉他他嫩口帶點甜,調味出色。

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌  Pot Roast Guinea Fowl with Pancetta   $328

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌

脆如薄片的煙腩肉及紅蘿蔔為這道菜色倍添動感;豐富的菇菌汁看來滋味。

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌

本來肺炎肆虐期間相大家聞野味色變,但來自西方的 game 依然令人生愛,野雞肉質結實肉味濃,配上煙腩肉本意令味道更加豐富,可惜我口味不喜歡鹹及複雜,我覺得有點喧賓奪主,既然已經有塊靚肉,著重原味更好。

威靈頓蘑菇配馬鈴薯千層派、青豆及雪莉酒  Mushroom Wellington with Dauphinoise Potatoes, Green Beans and Sherry Sauce   $238

威靈頓蘑菇配馬鈴薯千層派

以為是威靈頓牛肉,原來是素食,外表可騙到人,食落味道豐富,無肉損失不大,這一道做得很好。

Royal Blend

來此豈可缺茶,每人各一壺 Royal Blend  及Countess Grey,前者較香甜因為有蜜糖,後者比較清新因為取自果酸,各有千秋。

truffle 朱古力

最開心隨茶送上 truffle 朱古力兩粒,店內售價不便宜,且有多款口味,食多幾粒飲茶錢已返本,真開心!

所以無必要只鍾情下午茶,Fortnum & Mason 點菜同樣值得試,造型富藝術感,味道唔錯,服務態度非常好,有賓至如歸之感,配合悠掦鋼琴演奏及無敵維港景,享受生活之選擇。

2020-01-27
英國格萊納姆莊園牛肉他他