2022-05-14 2540 瀏覽
信和會員生日買一送一半自助晚餐,非常抵食。main course 不過不失,仲有杯餐酒送。最特別係不時會有特別菜式,會搖鈴提醒。雪糕櫃有haagen daze 但中場先打開。
2021-10-26
2022-02-03 2294 瀏覽
之前同媽咪來過都係有生日買一送一優惠上次食完感覺唔錯今次又book個buffet係半自助型式我地先叫主菜出面再自己攞野食另外每人有一隻鮑魚送dinner 我地叫左蒸魚好好味不過飯係要另外order唔緊要無飯食魚係唔ok所以另外叫個白飯但估唔到個飯硬左少少媽咪老人家話硬到食唔到🥲除左個飯唔ok野食整體ok服務都幾好最後有送生日cake點埋蠟燭🎂好開心🥳總括嚟講不過不失野食gei話有更好選擇不過買一送一係抵食gei如果要求唔算太高都okps用餐日期係上年12月
之前同媽咪來過

都ok

ps

用餐日期係上年12月
2021-12-23 2398 瀏覽
我們一直都有幫襯forte,(因為老公很喜歡這間環境)已經有很多年時間.平均每一、兩個月就來食一次。昨天訂位知道午餐➕咗價$458加10%,明白聖誕節🎄期間每間都係一樣👍我心想應該會多啲野食嘅⋯可惜同平時沒有分別,只是多了雪糕、魚生、和三種凍海鮮(細隻青口、白烚賴尿蝦(霉)🦐等),最離譜嘅一行竟然淨係擺沙律菜同醬汁😩相比下星期六、日嘅brunch更多嘢食啊⋯⋯他竟然講搵笨以後唔再幫襯😬連隔離一對客人也說以後唔再幫襯了⋯ps員工態度某幾位很好👍新經理態度也不錯👍希望他能改善一下,可以再次光臨🙏

2021-12-23
信用卡優惠
2021-12-22 1866 瀏覽
2021年接近尾聲,12月除左慶祝聖誕節外🎄,仲有傳統節日冬至前幾日就同屋企人去左食半自助晩餐做冬❄️半自助晚餐由夜晚六點半開始,食到九點半🍽️成人每位$518, 滿65歲長者每位$498用APP訂座仲有85折優惠👍🏻今日先介紹一下主菜~主菜嘅款式唔少,魚素者都可選擇唔同海鮮菜式🐟🥬但可惜無全素菜式😌當晚我地仲加左$312(四位),可以一齊free flow紅白酒🍷🌟澳洲穀飼牛肉眼扒🐮肉眼扒油花豐富,口感軟腍而且肉味濃,肉汁亦好多,最適合配紅酒~以呢個價黎講,份量十足,性價比高🌟薑蔥蒸石斑🐟石斑份量比想像中多,可以大家開心share條魚肉夠厚,但仍保持肉質滑溜、細嫩,味道鮮美骨唔多,小朋友、老人家都食到👦🏻👴🏻🌟威靈頓鴨肝配澳洲穀飼牛柳🐮屋企人話聖誕係要食下經典嘅威靈頓牛柳,所以揀左呢道主菜牛柳口感嫩滑,加入鴨肝後更加香外層酥皮酥脆,夠曬牛油香,又令口感更豐富🌟法國鴨胸甜酒黑櫻桃🦆通常食法式鴨胸時,我都會配搭橙醬汁🍊貪佢酸甜中帶一D苦澀,唔會太甜今次配櫻桃汁帶酒香🍒甜度啱啱好,解去鴨嘅油膩肉質扎實,無一般鴨肉嘅腥味,不過稍嫌有D overcook再介紹一下自助餐嘅部分~🍽️先講講海鮮,今次選
前幾日就同屋企人去左食半自助晩餐做冬❄️
半自助晚餐由夜晚六點半開始,食到九點半🍽️
成人每位$518, 滿65歲長者每位$498
用APP訂座仲有85折優惠👍🏻

今日先介紹一下主菜~

🌟澳洲穀飼牛肉眼扒🐮
肉眼扒油花豐富,口感軟腍
而且肉味濃,肉汁亦好多,最適合配紅酒~
以呢個價黎講,份量十足,性價比高

🌟薑蔥蒸石斑🐟
石斑份量比想像中多,可以大家開心share
條魚肉夠厚,但仍保持肉質滑溜、細嫩,味道鮮美
骨唔多,小朋友、老人家都食到👦🏻👴🏻

🌟威靈頓鴨肝配澳洲穀飼牛柳🐮
屋企人話聖誕係要食下經典嘅威靈頓牛柳,所以揀左呢道主菜
牛柳口感嫩滑,加入鴨肝後更加香
外層酥皮酥脆,夠曬牛油香,又令口感更豐富

🌟法國鴨胸甜酒黑櫻桃🦆
通常食法式鴨胸時,我都會配搭橙醬汁🍊
貪佢酸甜中帶一D苦澀,唔會太甜
今次配櫻桃汁帶酒香🍒甜度啱啱好,解去鴨嘅油膩
肉質扎實,無一般鴨肉嘅腥味,不過稍嫌有D overcook

再介紹一下自助餐嘅部分~🍽️
先講講海鮮,今次選擇唔多,無以前有嘅長腳蟹、麵包蟹🦞
只有好普通蝦🦐青口、奄仔蟹🦀螺🐚瀨尿蝦
不過奄仔蟹蟹膏飽滿,值得一試
刺身有吞拿魚🐟三文魚、希靈魚、魷魚🐙甜蝦、鱆紅魚
可惜師傅刀功就麻麻🙈
每人會有一隻鮑魚直接送上枱
鮑魚口感彈牙,夠鮮甜,可以encore就好lu...

頭盤同沙律嘅款式好多🥗
有齊最基本嘅cold cut, cheese, smoked salmon等等🧀
當中日式蓮藕昆布沙津🥒、椰菜花燒牛肉沙律幾有驚喜
相當惹味,又夠健康

至於甜品方面,款式都有唔少,味道不過不失🎂
蛋糕亦配合埋聖誕氣氛🎄有樹頭蛋糕等🍰唔會太甜
另外亦有haagen dazs盒裝雪糕,有6款口味🍦

除左自助餐菜式之外,每晚都有搖鈴環節🛎️廚師即席烹調唔同熱食
當晚就有酒燒大蝦、香蒜白酒煮蜆、Carbonara、擂沙湯圓
廚師會將意粉倒入原個半溶芝士輪,意粉芝味撲鼻🍝
意外地擂沙湯圓唔hea🍡
外皮夠煙韌軟糯,入面黑芝麻餡亦有流心效果,而且甜度適中

自助晚餐食物Refill快,無空盤出現過
值得一讚係職員嘅態度👍🏻全部都好有禮貌,收碟速度都好快
餐廳坐位都闊落舒適,適合一家人去
2021-12-21 1358 瀏覽
Lovely surprise after ordering flame-grilled chicken 🐓🤣 . Forte is quite a huge restaurant nestled within Nina Hotel in Kwun Tong, offering array of international cuisines. Due to the variety of dishes, I suggest to dine in a group to enjoy more 🤤. Tonight a group of us had their semi buffet dinner $468 (Mon- Thur). Appetiser & dessert buffet , while each of us choose one main course. 1) Thai style flame 🔥 grilled chicken w crispy roti pratha 1kg (2 to share) 泰式火焰後雞伴香蔥手肘餅 2) Roasted crispy Germ
2) Roasted crispy German pork knuckle w blue cheese & truffle (2 to share) bread 烤焗德國鹹豬手伴松露藍芝士包
3) Grilled Australian corn-fed Tomahawk steak 1.2 kg (4 to share) 澳洲穀飼斧頭牛扒
4) cutting up the steak 🥩
5) Grillee New Zealand lamb chop 紐西蘭頂級羊扒
Decent food with decent pricing , best for group dining 😊
2021-11-25
  • 斧頭扒
2021-12-19 914 瀏覽
已經第二次黎呢度食lunch semi buffet 性價比真係唔錯頭盤salad bar 都7-8款有芝士有中西湯熟食有點心春卷蛋撻同蔬菜海鮮有蝦,蜆同賴尿蝦不過細隻有壽司4-5款,生熟都有🍣,有冷麵生果甜品橙汁雪糕同candy bar任食,啱哂一家大細一坐低就叫咗個main dish但等左好耐,不過佢食十二至三都足夠時間慢慢食反而今次個main 有啲差,因為太肚餓冇影相🤭餐飲包一杯嘢飲都正正常常一家大細嚟都好方便佢有埋BB櫈😊呢點就要讚下

已經第二次黎呢度食lunch semi buffet
性價比真係唔錯

頭盤salad bar 都7-8款
有芝士
有中西湯
熟食有點心春卷蛋撻同蔬菜
海鮮有蝦,蜆同賴尿蝦不過細隻
壽司4-5款,生熟都有🍣,有冷麵
生果甜品橙汁雪糕同candy bar任食,
啱哂一家大細

反而今次個main 有啲差,因為太肚餓冇影相
🤭

餐飲包一杯嘢飲都正正常常
一家大細嚟都好方便佢有埋BB櫈😊
呢點就要讚下

2021-12-19
聖誕節
優惠券
2021-12-09 816 瀏覽
I often visit your restaurant, but this time I was very disappointed. I ordered the Rib- eye as the main dish. It was too cooked and it like a stone. Although this is the hardest meal I have ever eaten in forte, your service level is still the same. Maintain a very good high standard, especially Allen, he took the initiative to help me follow up the main course, asked me if I need to change to a new one, and gave me his business card to help me book a table and follow up with me
2021-12-08
2021-11-04 2986 瀏覽
今日又同女友放半日,搵唔到食咩好,又要係觀塘區,見到呢間都想試吓,可openrice 訂位,又有信用咭優惠八五折就揀咗 lu 😛係半自助午餐,價錢都高高地㗎。 入到去,都幾嘈下,揀咗係側邊嘅高枱坐,感覺 private 少少,舒服啲 😌睇咗一陣餐牌,決定揀牛同雞,跟住就出去拎嘢食,一開始都覺得算幾多選擇咁,拎拎下又好似唔算⋯⋯可能太耐冇食自助餐,所以一開始有點新鮮感🤪 拎咗大部分都係沙律,再加兩個湯,一中一西,想試吓😝 但味道一般,尤其是個中湯,完全冇味,又唔夠熱 🤨 返位食到一半,主菜都到了⋯⋯哎⋯⋯我最怕,未食完前菜,主菜就到咗😕 咁就即刻將前菜放埋一邊先,食咗主菜先,唔想凍晒,因為到時,都覺得唔算太熱⋯⋯女友揀嘅澳洲穀飼西冷牛扒,賣相唔錯,肉質都唔錯,我倆怕食生,所以要全熟,但都煮得好好,又唔韌,都有肉味,配汁亦唔錯喎,好夾,啲薯蓉應該係牛肝菌味,幾特別,幾好味😋而我個慢燒藍芝士雞胸,嘩!咁大件嘅,配菜同個牛一樣,藍芝士好香,但嫌燒得唔夠,又幾大件,食食吓都比較悶,不過雞胸肉都整得好滑,一啲都唔鞋👍🏼食完個主菜,慢慢食埋啲沙律,唞一下都出去再望望有咩食,都夾少少前菜食吓,不過大

自助餐前菜

澳洲穀飼西冷牛扒
慢燒藍芝士雞胸

食完個主菜,慢慢食埋啲沙律,唞一下都出去再望望有咩食,都夾少少前菜食吓,不過大部分我哋都覺得一般味道,之後拎啲生果,一般,最後叫熱咖啡,拎啲小cake 仔作結尾。 好可惜,連cheese cake 都無,比較好味少少嘅就只有咖啡色呢舊⋯⋯
自助餐甜品

餐咖啡
當日餐牌
2021-10-27
$254.6 (午餐)
信用卡優惠
2021-11-03 2290 瀏覽
原本我以為是自助形式的早餐,但因疫情而少了住客,為了節省資源,就變成了點餐形式,只剩下了無限添飲咖啡、橙汁和水。幸好咖啡機的款式雖舊,但質素還不好,是濃縮咖啡,自行增加牛奶。位置:在酒店的2樓。環境:室內相當寬敞,畢竟午市還要開放予上班族享用自助餐。雖然沒有景觀,但餐廳用了光禿禿的樹枝牆紙配灰色牆身,營造冷色的氣氛,感覺像在山洞中,很溫暖!服務:基本上點完餐後,很快就送上食物,之後就沒有人打擾,可以慢慢享用。早餐:美式早餐我不想吃中式粥粉,就點了吃肉的早餐,很豐富,有炒滑蛋、煙肉、腸仔、薯餅、一半的蕃茄、多士、沙律菜和茄汁豆。味道正常,就像一般Cafe的All day Breakfast ,沒有甚麼特別,用免費的價錢換回來,都覺得滿意。英式早餐朋友點選,因為想吃乳酪,怎知開胃甜就是水果和乳酪😂,結果她吃了兩盒。英式早餐的主食是鬆餅配香蕉、草莓片和藍莓,很健康清新的選擇。不算是頹,但也不算甚麼。

位置:在酒店的2樓。

早餐:
美式早餐
我不想吃中式粥粉,就點了吃肉的早餐,

英式早餐
朋友點選,因為想吃乳酪,

不算是頹,但也不算甚麼。
2021-10-22
早餐
2021-10-31 1876 瀏覽
同屋企人同一個生日月,所以用咗優惠食自助餐晚餐。其實係半自助晚餐,主菜可以從餐牌上選擇,我們一行六人,叫咗斧頭扒及豬手。其實食前菜,頭盤,甜品等等已經食到飽,好在主菜食唔晒可以攞走,咁都唔會浪費食物。凍海鮮都好多選擇,cocktail prawns 好甜,蝦肉彈牙。斧頭扒真係好大,影相打卡一流,不過預備時間好長,我哋食到七成飽先上餐,所以最後都食唔晒。豬手個皮好脆,一啲都唔油膩,配埋酸菜食一流。甜品唔係太多選擇,但係有心機嘅甜點。生日月中會送蛋糕,都係食唔晒可以攞走。

凍海鮮
焗生蠔
甜品
德國豬手
斧頭扒
生日蛋糕
2021-10-18 1771 瀏覽
星期六12點預約了酒店半自助午餐,準時到達並預早要求了架座或窗邊位置。當日沒有架座,窗邊2人位太窄,所以我要求可否轉換另一張3-4人檯,因為我們有個大背囊和一個中型手袋,我問侍應今天是否滿座,他回應說2人檯係安排坐呢種款式,2人檯款是密麻麻隔版的。其實我的另一邊有張2人檯是無人,但不知道是否有預約, 所以我沒有放袋在隔離座位,只好叫他們提供一張櫈放在路邊,給我們放好背囊和手袋。其實我都不好意思,其他客人行過我個位有時都不小心踢到張櫈,因為突出在路口。事實成間餐廳食客不夠一半,疏疏落落,為何要客人坐得不舒適….如果這不是酒店….並且是全場滿座,我要求轉檯,你們不能轉或安排,我也理解,但成場座位多的是,我真不明白為何這間餐廳要這樣安排。到了1:30有位侍應對我說,叫我將背囊和手袋可放係我隔離的坐位,要收返張櫈…我問她…你們點解唔一早叫我放….搞到要另外搬張櫈出路邊..她回應話張檯有預約…我真心覺得他們腦筋是有問題…這麼多的檯,如有客人預約為何不可以安排其他座位,一定要坐這張檯…..我無言了😖食物方面牛扒唔好食….好鞋…豬肋骨一般,甜品可以

食物方面牛扒唔好食….好鞋…豬肋骨一般,甜品可以
2021-10-16
紀念日
2021-10-13 1344 瀏覽
唔知由幾時開始就喜歡食海南雞飯,會想試渾好多餐廳,嚟到酒店我放棄咗食扒嘅機會,都想試下個海南雞飯,因為聽講酒店嘅海南雞飯可能都有啲質素,同埋我無飯不歡🤣 星洲海南雞飯 ($288) 一上枱,大家都話好靚,海南雞飯係用一隻大玻璃碟裝住,好似藝術品,連醬汁嘅位都考慮到,估唔到海南雞飯都可以整到咁靚,連伴碟青瓜同蘿蔔都排得好整齊。油飯好深色,但冇乜味道,亦冇乜油香。雞肉還可以,只係雞胸位置比較鞋,醬汁亦不算突出,上湯味道亦偏淡。 半自助餐:有冷盤、中西湯、沙律吧、甜品、時令水果。種類好多,味道都唔差嘅。 整體嚟講都令人滿意嘅🥰 抵食指數 🌕🌕🌕🌑🌑打卡指數 🌕🌕🌕🌕🌑推介指數 🌕🌕🌕🌑🌑

星洲海南雞飯 ($288)

整體嚟講都令人滿意嘅🥰

抵食指數 🌕🌕🌕🌑🌑
打卡指數 🌕🌕🌕🌕🌑
推介指數 🌕🌕🌕🌑🌑
星洲海南雞飯
2021-10-07
星洲海南雞飯
2021-09-15 2337 瀏覽
今晚同老公慶祝生日,加入左如心個Vivva會員,有買一送一優惠,梗係要試吓啦!一去到confirm會員優惠後,就可以落單點主菜,本來想揀A4和牛西冷,可惜無貨,為有轉返普通澳洲肉眼,另外揀左羊膝,太約半個鐘上菜。等上菜嘅時候當然係去拎前菜啦!冷盤海鮮唔算多,但係好啱胃口,有本地肉蟹,好滑好鮮甜,瀨尿蝦,中等size, 好甜!麵包蟹(我個人喜歡肉蟹,啖啖肉)仲有青口,海蝦,蜆同螺。還有魚生,大大片切俾你,很生鮮,無筋。配埋生日優惠嘅白酒,好正!餐湯有好濃嘅磨菰湯,濃到好似屋企煮咁,另有雪耳椰子煲豬𦟌,足料!當然仲有沙律!食完海鮮主菜就到!牛扒叫左5成熟,很好,有肉味,無筋,𣺉,肉面有少少焦香。羊膝正,超𣺉,有羊味,但唔羶,好味!食食下,會有鐘仔響,通知你出去拎,今晚總共拎左4次,有青酒煮海蝦,辣酒煮花螺,卡邦尼意粉,芝麻湯圓糖不甩,有驚喜!甜品慕士蛋糕比較多,還有大福,蛋撻,生果,movenpick雪糕,維記雪米糍,仲有啱晒小朋友嘅果汁軟糖!生日當然有蛋糕,係tiramisu, 係少左少少酒味,整體都好味,而且幾大件。食到好飽,好滿足,只係5百幾蚊就食到2人半自助餐超值!會員仲有2000
食到好飽,好滿足,只係5百幾蚊就食到2人半自助餐超值!會員仲有2000分儲!真係抵到爛!好值得推介,希望下次有機會食到和牛!係服務差少少,想搵人加水好耐都搵唔到人⋯⋯希望會改善!
羊膝
2021-09-14
羊膝
  • 羊胺
  • 冰鎮海鮮
2021-09-13 2096 瀏覽
雖然無生蠔,但海鮮方面都好多選擇。主菜方面,中餐有驚喜,扇貝和蒸魚都好食; 羊腿略嫌少少overcook。餐廳不算大,但人不太多,環境尚算不錯。半自助餐$498+10%來說,也值得一試。會員生日免費,還有生日蛋糕,會員8折,值得推介!
雖然無生蠔,但海鮮方面都好多選擇。
餐廳不算大,但人不太多,環境尚算不錯。
自助餐$498+10%來說,也值得一試。
會員生日免費,還有生日蛋糕,會員8折,值得推介!
2021-09-11
2021-09-13 1350 瀏覽
因為九月生日 🎂 會員可以免費食一餐、仲要加一都唔洗但最少要黎兩個人,所以book咗星期六晚(11/9)三個人食6:30pm半自助餐。⬇️臨去之前一日收到通知呢間餐廳改咗做C類食肆所以一定要用安心出行、問題不大繼續去!準時去到佢啲位都隔得好開幾舒服 ⋯ 出去睇吓有啲乜嘢海鮮。⬇️好似有青口 賴尿蝦 大蜆 凍蟹 大蝦 同埋鮑魚、好可惜真係冇長腳蟹 ⋯ 點海鮮嗰啲醬因為放得太近拎鮑魚嗰度,所以有啲難拎到。日式刺身如果有人排隊拎,又係拎唔到佢前面啲野!⬇️有幾款Pre mixed冷盤、煙三文魚同埋Ham亦都有兩款湯(一中一西) ⋯ 熱嘅小食就只有焗青口、炸春卷同埋魚餅。⬇️由於啲海鮮好多都無乜味、唯有將鮑魚放入中湯變化成鮑魚湯 😂⬇️Semi buffet 包埋一款主菜。⬇️最後揀咗兩份牛仔骨同一條蒸石斑、牛仔骨都香嘅但好中間位好un用刀叉食會好困難 ⋯ 蒸石斑就成條上非常澎湃,魚都好食不過唔太重味但滑同新鮮。⬇️佢哋得閒就會響下鈴有啲特別野可以排隊即場整即場拎 ⋯ 我哋試左醉蝦同埋雷沙湯丸、多數都係兩件,質素不過不失。⬇️感覺唔係好多嘢食、如果正價$498就應該唔會食啦。不過三人行 ⋯ 我(生日)免費而第
⬇️
由於啲海鮮好多都無乜味、唯有將鮑魚放入中湯變化成鮑魚湯 😂
⬇️
Semi buffet 包埋一款主菜。
⬇️
感覺唔係好多嘢食、如果正價$498就應該唔會食啦。不過三人行 ⋯ 我(生日)免費而第二個人比正價、第三個人又有會員八折,所以打和俾兩個人錢唔使加一。而且每人包一杯咖啡茶、同枱生日再送每人一杯餐酒或者氣酒或者果汁汽水,加上服務真係好好員工有禮貌。
⬇️
生果方面就係大路西瓜 哈密瓜 蜜瓜 菠蘿、哈密瓜超級甜應該唔係浸糖水,因為其他生果都唔甜、雪糕就係movenpick任拎特濃咖啡味勁正,出面啲 Cake 細細件但係溶溶地冇乜食。
⬇️
職員亦都好醒目點左蠟燭送上 Birthday Tiramisu 好好味 ⋯ 好坐好氣氛不過嘢食選擇如果多啲會開心啲。

2021-09-11