forte

餐廳: forte
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
資訊:

資訊:

2021-06-05 1100 瀏覽
如果有一個人,可以伴你身邊超過28年,噢,錯了,屈指一算,應該話超過30年,是否有點不可思議呢?由相遇、相識、相交到共度人生,建立家庭,時間就如流水,在指掌間溜走,不經意地,大家兩鬢都開始有點花白了。每年都會在同一天找個好地方,撇下家中兩隻小魔怪,跟太太靜靜地慶祝。而今次就選了位於觀塘「九龍東如心酒店」的「Forte」。對上一次過來,都已經是兩年前的事,今天再訪,想不到有驚喜。餐前先另點了一杯以金巴利汁、Vodka及Lime Juice 調較的 Cocktail ~ Cosmopolitan。由於餐廳提供 Semi-buffet,每位客人可以各選一款主菜。Semi-Buffet平日$468/位,假日就$498/位,但有一點超正攻略要同大家講,原來只要入 Vivva會,就可以係生日月份光顧時有生日蛋糕送贈(種類要視乎當日貨源),而且仲要係免費(係完全免費,10%服務費都免埋,不過只得一次機會),即係二人同行,一人價錢,當然,其中一位要付正價的服務費,但算起來如果是平日光顧,兩人同行都不過是$468+$47=$515,算起來一人都不用$260,抵食到無人信。慢燒鹿兒島茶美豚肩扒太太點的豚肩

而今次就選了位於觀塘「九龍東如心酒店」的「Forte」。

對上一次過來,都已經是兩年前的事,今天再訪,想不到有驚喜。

慢燒鹿兒島茶美豚肩扒

太太點的豚肩扒,伴碟有芝士焗薯及雜菜,豚肉雖然全熟,但咬落毫不覺韌及嚡口,而且肉味濃郁,鬆軟有嚼口,仲要無須加錢。
宮崎A4和牛西冷扒(另加$200)

作為牛魔王,當然要食牛扒,點了Medium rare,但似乎稍微過了少少火,個人喜好再生些少,但肉質的確一流,所以要另加$200都合理,而伴碟比豚肩多了烤蒜頭,焦糖化的蒜粒既香且甜,好味。

特選菜色

每晚餐廳都會在不同時段提供限量菜色,而今晚就總共有四款。
先是「火焰醉蝦」,蝦肉爽彈又有酒香,正。
然後是「辣酒煮東風螺」,辣辣地又幾惹味,唔知點解,好想加個公仔麵撈汁。
第三款係「 Carbonara」,仲要係即時煮好,放落原個 Cheese拌勻,所以份外覺得rich。
壓軸係「擂沙湯圓」,雖然餐廳本身有甜品同雪糕,但即煮點都吸引力大。

講完幾樣必食菜色,係時候講返自助餐本身。
海鮮

首選一定係鮑魚,不單止大隻,而且早已處理好內臟,大家食得安心,鮑魚肉質柔韌,用刀叉享用都無問題,就連對海鮮一般既太太都大讚,絕對係一個驚喜位。
仲有就係原隻大蟹,只要閣下喜歡,大可狂拆肉蟹。
其他海鮮有龍蝦仔、東風螺、藍貝、瀨尿蝦、海蝦、沙白同蟹爪,種類比起之前的確多了不少,而且質素上亦有長足進步。

刺身

竟然有即劏鱆紅魚,已經誠意十足。
加埋鱲魚、吞拿魚、三文魚、甜蝦同墨魚,解凍處理得好好,吃得出的新鮮。
焗蠔

絕對推薦11款口味焗蠔,中、日、韓及港式都有,真係好有創意,可惜只係試到其中7種,但已經有驚喜。

西湯是南瓜忌廉湯而中湯是日月魚栗子煲豬骨,個人始終喜歡飲中湯,係屋企煲真係幾花時間。
沙律及凍肉

沙律種類幾多,而且涵括了幾個不同國家風味,有泰式青芒果沙律、香草野菌沙律、甜薯沙律、印尼加多加多沙律、胡麻醬花生芽親子沙律、韓式蘿蔔沙律、杏桃雞胸、ColdCut Platter、意式扒雜菜,食得太飽,清清地食下沙律都好。

甜品

先食Movenpick雪糕,仲要有意大利奶凍、瑞士朱古力、楓糖合桃、士多啤梨及雲呢拿夢幻五款口味,平日係便利店特價都要$20杯,家陣可以任食,真好。
其他甜品木糠布甸、Panna Cotta、雪之戀明月冰卷、蜜瓜草餅、紅豆和果子、朱古力慕絲、芝士撻、葡撻、朱古力柚子蛋糕、牛油蛋糕、藍莓芝士蛋糕、綠茶白朱古力慕絲蛋糕、西米椰香千層糕、紐約芝士蛋糕
其實送上的慶祝芝士冬甩已經要打包,但真係開心既,畢竟同太太「甘苦與共」了28年,當中「甜酸苦辣」一定有,但這就是人生!

2021-06-03 0 瀏覽
半自助晚餐,好食。不要讓半自助餐而覺得”麻麻地”!!!我本來以為外面的自助晚餐是甜品、生果、沙律和少許熱食,如抄菜、炆雞、牛腩等。原來還有刺生、有新鮮海鮮,如鮑魚、龍蝦仔、長腳蟹腳、賴尿蝦等等。對我來講,只是淨食外面自助晚餐都可以食都飽。😌到主菜,有牛扒及羊架都好味道,牛肉好香、羊架夠蘇😂😂😂,已經好好好飽,食都中途還有不少食物,由手推車推出給食客排隊拎取。總括然而,食物質素好、餐廳環境好、服務態度好,又夠多元化。好正!!!!!我會再去食!!!!!!!!!
2021-05-29 1365 瀏覽
長腳蟹:好味、鮮甜、不會有太大鹹味、又容易剪開鮑魚:試過有些餐廳好「un 」,不過依到的鮑魚好好味😋。又鮮甜,又容易咬,但又不會嚡口,有彈性。湯:磨菇湯,都不錯 主菜:羊架:大而不嚡,較濃味牛扒:厚而嫩滑,咁大塊又要煎得咁香口,好難。豚扒:初時都好擔心叫依個,好怕嚡口有渣。小朋友:點左肉醬意粉🍝😅。好大碟仲有Ad hoc 的食物即煮:芝士白汁意粉、糖不甩、煎蝦轆...飲品仲包紅酒、白酒🤩🤩🤩如果生日,仲有戚風蛋糕。生日個位,可帶多1位朋友,生日的朋友就免費🌟PS. 至少早2星期book 位https://member.ninahotelgroup.com/classic_BP

長腳蟹:好味、鮮甜、不會有太大鹹味、又容易剪開

湯:磨菇湯,都不錯

主菜:
羊架:大而不嚡,較濃味
牛扒:厚而嫩滑,咁大塊又要煎得咁香口,好難。
豚扒:初時都好擔心叫依個,好怕嚡口有渣。
小朋友:點左肉醬意粉🍝😅。好大碟

仲有Ad hoc 的食物即煮:
芝士白汁意粉、糖不甩、煎蝦轆...

飲品仲包紅酒、白酒🤩🤩🤩

如果生日,仲有戚風蛋糕。

生日個位,可帶多1位朋友,生日的朋友就免費

🌟PS. 至少早2星期book 位

2021-05-17
  • 長腳蟹
  • 甜品
  • 澳洲穀飼牛肉眼扒
  • 刺身
2021-05-20 2886 瀏覽
今日趁公眾假期,同父母試下食呢間半自助午餐,用餐時間12:00-15:00,地方唔算太大,近自助區嗰邊可能會嘈少少每人有一個主菜,都幾大份,我地試咗豬頸肉同石班,整得幾好食自助既食物唔算太多選擇,多沙律,有壽司但冇刺身,不過海鮮係正,特別d蝦又大又彈牙!熱食唔太多,有中西兩款湯不過冇試甜品唔選太多有大概五六款,不過有movenpick雪糕! 最後原來仲包一杯餐飲員工收碟速度算正常,另外有個估計係男經理好有禮貌,值得一讚!75折優惠,一個成人兩個長者,埋單$750,幾抵食質素都唔差,絕對可以再回頭

每人有一個主菜,都幾大份,我地試咗豬頸肉同石班,整得幾好食

!熱食唔太多,有中西兩款湯不過冇試

員工收碟速度算正常,另外有個估計係男經理好有禮貌,值得一讚

沙律
蝦同火腿
主菜豬頸肉
movenpick雪糕
2021-05-15 2112 瀏覽
星期五晚上黎左食半自助晚餐,幾本上都全場爆滿主菜黎之前出去食下野先,沙律菜今日一般,有d苦,刺身有5-6款,我食左三文魚同甜蝦,另外有希靈魚吞拿魚魷魚,冇帶子可惜仲有幾款壽司。海鮮都多種類,長腳蟹,螺,蝦,青口,etc. 鮑魚佢有但吾擺出黎,要自己問職員佢先會比你。另有中湯西湯,章魚小丸子,燒蠔,吾同款式沙律,凍盤,芝士拼盤。甜品選擇都多,布甸,蛋糕都有10幾20款,refill會變左吾同款,movenpick icecream 就有6-8款。掛住食冇咩點影相職員收碟同食物refill都快。之後到主菜,其實已經飽左大半。。。職員係甘sell黑美豚話一定要試,所以叫左份,豬味幾濃ge,但我竟然覺得配菜先係最好味😂另外仲有肉眼扒同石班,不過不失啦,但魚d豉油冇酒樓果d甘好食😂
星期五晚上黎左食半自助晚餐,幾本上都全場爆滿
職員收碟同食物refill都快。

2021-05-10 2808 瀏覽
平日的半自助午餐,已算多人。坐位和食物都算可以,12:00-2:30時間非常充足,一個自選主菜,其他食物不停供應沙律菜新鮮,生果鮮甜,芝士伴火腿,中西湯,冷盤,葡撻🥧,蛋糕🍰會員8折,所以算抵食👍🏻
2021-04-28 3937 瀏覽
分別係4月頭公眾假期及4月尾平日幫襯過,環境衛生,食物質素以及服務態度都有一定水準。~ 首先講講價錢同食物既分別假期嗰日,我哋一共4人,有買4送1優惠,每人都係$300有找。重點係星期六,日,公眾假期係貴$100,但係多咗凍海鮮(蝦,蜆,青口),壽司,Pizza,少量熱食及雪糕。平日平咗就無以上食物。加$98 紅白酒任飲。~ 環境及服務質素假期嗰日可能多師奶,門口攞位個姐姐就有D不耐煩。今日去就好正常,因為我去到時係無人排隊攞位。至於場內服務員都好落力,我兩次都遇到好的服務員,上次係一位後生男仔,今次係一位後生女。場內環境假日係好過平日,平日人多比較嘈。可能係咁啱今日後面坐咗4連枱16人, 服務員都忙到不得了。~ 食物質素上次同今次一樣,主菜都係要7成熟嘅羊,今日可能人多,7成熟變咗well done 😅其他食物都可以。有不同既沙律,1款中湯,1款西湯,麵包,煙三文魚,凍火腿,生果,蛋糕。另外每人有一杯餐飲,佢嘅咖啡係好飲嘅。總括嚟講,星期六,日及公眾假期去係食得開心啲,滿足啲。今日好驚喜,我係經openrice訂位,我係揀咗今日係慶祝周年紀念,突然送上蛋糕,好窩心😍多謝forte送上

~ 首先講講價錢同食物既分別

~ 環境及服務質素

~ 食物質素

總括嚟講,星期六,日及公眾假期去係食得開心啲,滿足啲。

今日好驚喜,我係經openrice訂位,我係揀咗今日係慶祝周年紀念,突然送上蛋糕,好窩心😍多謝forte送上既祝福🙏🏻

2021-04-28 1896 瀏覽
唔講唔知要喺觀塘搵個四正嘅地方九點零鐘開始慢慢同好朋友食個靚早餐嘅話原來係好艱難嘅事皆因啲工廈小店同CAFE 好多時都係開11點半或之後就算APM都好多餐廳係開咁晏結果喺好友嘅介紹吓 我試咗呢間 因為今次約咗好耐冇見嘅好友大家又有啲秘密嘢想傾吓所以都需要一間空間感十足嘅餐廳咁呢間餐廳真係啱晒河車佢喺一間酒店入面座位設計令人同人之間保持到好安全嘅間距無論係同枱抑或同隔籬枱 都有一定距離每枱都有配備搓手液絕對係疫情期可以放心用膳嘅餐廳佢嘅早餐選擇有中式有西式 我同朋友都揀咗EGG BENEDICT以酒店嚟講 一份EGG BENEDICT 加一杯凍齋啡百零蚊埋單已經唔算貴而佢嘅EGG BENEDICT仲要相當大份我男性朋友都話爭啲食唔落個餐仲有埋沙律 烤番茄同焗豆 營養都好均衡仲有想讚吓佢杯咖啡我唔係識歎啡嘅人 但我又每日都必須飲好多時喺街叫AMERICANO 都會覺得好澀但呢度就冇呢個問題 所以我都飲得好開心吓
唔講唔知

我唔係識歎啡嘅人 但我又每日都必須飲
好多時喺街叫AMERICANO 都會覺得好澀
但呢度就冇呢個問題 所以我都飲得好開心吓

2021-04-23
$120 (早餐)
2021-04-24 2319 瀏覽
早前最後一個星期日我決定食多一次自助餐又想咁多人,於是在OpenRice 訂了這間試一試酒店有免費泊車兩小時泊好車就上去食啦~食物種類都算齊全自助區可以攞到小食、飲品、壽司、海鮮🦞、甜品每人可以叫一份主菜食物質素都ok, 基本上一定食飽!自助區會不停refill, 唔錯!最吸引係佢嘅雪糕係movenpick ❤️ 超好味!最後仲包餐飲一杯(咖啡或茶)休閒自助餐又容易book到位👍🏻
早前最後一個星期日
我決定食多一次自助餐
又想咁多人,於是在OpenRice 訂了這間試一試

酒店有免費泊車兩小時
泊好車就上去食啦~

食物種類都算齊全
自助區可以攞到小食、飲品、壽司、海鮮🦞、甜品

每人可以叫一份主菜

食物質素都ok, 基本上一定食飽!
自助區會不停refill, 唔錯!

最吸引係佢嘅雪糕係movenpick ❤️ 超好味!

最後仲包餐飲一杯(咖啡或茶)

休閒自助餐又容易book到位👍🏻
2021-03-28
2021-03-23 4714 瀏覽
今晚一行三人到Forte 晚餐,先睇相片:晚餐半自助形式,自助頭盆有蟹腳,鮑魚,凍蝦,刺身,沙律,焗蠔等等主菜叫咗威靈頓牛柳,同埋德國豬手,德國豬手仲會送兩杯啤酒,不過是晚決定咗+$128任飲紅白酒 ,就冇飲到佢嘅啤酒,其實佢送嘅啤酒都係好好飲,係德國啤(之前飲過)。送了一客和牛壽司,普普通通。威靈頓牛柳,從來都唔係我杯茶,自己唔鍾意食所以唔評價。德國豬手就好食過好多德國餐廳,廚師把皮分開,整走咗皮底下嗰層肥膏,豬皮燒得好脆,一邊傾偈,一邊飲酒,一邊拮下豬手食實在係好enjoy。侍應好好招呼,特登早啲送主菜俾我哋食,唔使我哋食頭盆食到飽晒食唔落隻豬手。甜品只吃了Movenpick 雪糕,配上一杯cappuccino,完美。(其實杯咖啡一般般,但感覺完美)希望疫情快啲過去,唔洗食親晚飯22:00 就趕住走。
今晚一行三人到Forte 晚餐,先睇相片:

送了一客和牛壽司,普普通通。
威靈頓牛柳,從來都唔係我杯茶,自己唔鍾意食所以唔評價。
希望疫情快啲過去,唔洗食親晚飯22:00 就趕住走。
2021-02-18 5366 瀏覽
滿足迷你蛋糕能夠發揮小宇宙食Movenpick, 我哋已經食咗幾餐buffet,今日係情人節lunch, 希望可以令到同迷你蛋糕第1個情人節開開心心 首先坐低揀咗main course, 有幾款係新年菜式揀完攞咗碗中湯飲吓,料足無口乾臘腸蒸盲曹魚柳一片無骨魚肉幾滑,如果臘腸可以多一啲,應該會再香啲澳洲殼飼西冷牛扒迷你蛋糕最愛牛扒medium rare, 澳洲油脂分布平均,有牛羶香食完之後,出去buffet 枱攞嘢食,沙律正常無乜特別,夠新鮮就ok, 迷你蛋糕唔食糕,今個新年得呢一日食過芋頭糕同蘿蔔糕,煎得香口乾身,燒賣好好食,小蛋糕食咗好多粒,buffet 枱好少見到牛尾,牛味十足,迷你蛋糕話似炆到好似牛腩主角出場,呢度係我哋解決咗既Movenpick

首先坐低揀咗main course, 有幾款係新年菜式

揀完攞咗碗中湯飲吓,料足無口乾

臘腸蒸盲曹魚柳
一片無骨魚肉幾滑,如果臘腸可以多一啲,應該會再香啲

澳洲殼飼西冷牛扒

牛腩

主角出場,呢度係我哋解決咗既Movenpick
  • Movenpick
2020-12-04 5153 瀏覽
forte (觀塘)07:00-22:00今次係食嘅係晚餐的半自助餐💛由18:30至21:30💛總共3小時💛由於我係平日食用,所以價錢為每位成人$458起主菜:今次叫左兩款主菜,共8人享用,包括1 澳洲飼養斧頭牛扒1.2 kg斧頭扒的牛味香濃,肉質嫩滑多汁👍🏻整體水凖以上,不過不失😋推薦度: 😋😋😋😋 (5個😋為滿分)2 “扒” 世界滋味拼盤呢款拼盤,包括了牛肉,豬肉,羊肉,雞肉,海鮮🦞🤫十分適合選擇困難症的你💛👍🏻個人最推豬肉,入口爆汁,肥瘦比例剛好,香濃豬肉味💛🥰不過雞肉又柴又韌,十分失望😣😣推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為滿分)#西餐 #牛扒 #豬扒 #觀塘美食 #半自助餐 #自助餐 #forte forte (觀塘)觀塘創業街38號如心艾朗酒店2樓
forte (觀塘)
07:00-22:00

今次係食嘅係晚餐的半自助餐💛
由18:30至21:30💛總共3小時💛
由於我係平日食用,所以價錢為每位成人$458起

主菜:
今次叫左兩款主菜,共8人享用,包括
1 澳洲飼養斧頭牛扒1.2 kg
斧頭扒的牛味香濃,肉質嫩滑多汁👍🏻
整體水凖以上,不過不失😋
推薦度: 😋😋😋😋 (5個😋為滿分)

2 “扒” 世界滋味拼盤
呢款拼盤,包括了牛肉,豬肉,羊肉,雞肉,海鮮🦞🤫
十分適合選擇困難症的你💛👍🏻
個人最推豬肉,入口爆汁,肥瘦比例剛好,香濃豬肉味💛🥰
不過雞肉又柴又韌,十分失望😣😣
推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為滿分)

forte (觀塘)
觀塘創業街38號如心艾朗酒店2樓
2020-12-02 4511 瀏覽
周日中午去吃的brunch,是半自助形式的。 楼下大堂有人迎接,头盘前菜还有甜点都是自助的,主菜有牛排,羊排,猪排骨等可以选择,选择挺多的,小朋友有西红柿肉酱意大利面和西班牙海鲜饭可以选。我们选了牛眼肉 猪肋排以及西红柿肉酱意面,牛排烤的很不错半熟,猪肋排的黑胡椒有点太多了 烧烤酱的味道一般 烤的不是很烂,没有吃太多。 自助台有虾,皮皮虾,青口,绿色沙拉,寿司,火腿片,三文鱼,冷面,茄子等蔬菜冷盘, 热菜有牛尾,花螺,点心, 甜点有各种蛋糕,橡皮糖,movenpick冰激凌种类也挺丰富。 服务很不错,加水及时,吃完主菜有人过来问是否需要咖啡和茶,不是很吵,环境挺好的。

2020-11-25 2321 瀏覽
Staycation 食午餐有八折。食左西冷同西京燒銀雪魚。兩樣都好好味。西冷medium剛剛好,塊朳唔係好大,但夠厚,都幾有口感。西京燒銀雪魚好香口,油香又juicy。半自助餐即冷盤就唔算太多選擇,甜品都唔係好多。不過八折後二百幾蚊一個人都好okay,坐得舒服,環境好,員工有禮貌,可以由十二點慢慢食到兩點半。甜品得咁多選擇,如果多啲就更好。最後,半自助餐包一杯餐茶,叫左杯咖啡☕️,如果想同朋友坐低慢慢食傾吓計,係唔錯即選擇。
西京燒銀雪魚
西冷

半自助餐甜品
西京燒銀雪魚
西冷
2020-11-23 2321 瀏覽
為另一半慶生,參考了不同酒店的自助餐食評,最後選了這一間。雖然咁多年來食過了不同酒店的自助餐(有5星、有4星),但近年最滿意要算這間。第一次來,坐位距離很寛闊,沒有壓迫感。食物方面,由於是半自助餐,熱葷不算多,有泰式魚餅、春卷及焗蠔。冷盤有不同的凍海鮮,魚生亦有很多款,我全部都嚐了一遍,很生鮮味美,比其他酒店好。主菜方面,亦有水準。甜品款式算多。M字頭雪糕好味。由於是會員,生日月份有買一送一優惠,另有汽酒及火焰雪山贈送。平均消費$250幾一個人,服務員也很親切、碟也收得快。真心覺得物超所值!一定會再來!
主菜方面,亦有水準。甜品款式算多。M字頭雪糕好味。
2020-11-23