2021-07-26 963 瀏覽
細佬入嚟馬鞍山做野想飲杯酒relax下意外地搵到間店內裝修幾靚 幾有味道既一間餐廳環境幾靜,坐低完全冇果種西餐要扮晒蟹既壓迫感服務態度幾好食物質素真心唔錯塊牛扒幾優質,有五成熟應有既味道佢果度既比我感覺好舒服
細佬入嚟馬鞍山做野想飲杯酒relax下
意外地搵到間店內裝修幾靚 幾有味道既一間餐廳
環境幾靜,坐低完全冇果種西餐要扮晒蟹既壓迫感
服務態度幾好
食物質素真心唔錯
塊牛扒幾優質,有五成熟應有既味道
佢果度既比我感覺好舒服

2021-07-19
15 分鐘 (堂食)
本身由Blur食起,重手裝修,因為都識Blur老闆,1位著重西餐,1位著重飲酒,所以都入過廚房參觀過,仲大過樓面,一直都有食午飯同晚上飲野,後來仲加裝埋nowtv睇波,一流,馬鞍山唯一一間西餐廳有波睇開到0200。之後由員工接手就轉左名做Focus,出品更見用手,仲加埋鏢機可以過下日神,亦不時舉辦比賽,馬鞍山都唔小街坊會專程去幫襯。2021年3月再轉手後就不得了,一開始野食差態度差服務差唔在講,仲停左好多日冇開,聽員工講老闆3位內部分裂,而員工都請番來一律做唔長,全部都係散工,服務態度沒有最差只有更差,直頭垃圾,出品亦當然同廚師一樣,去左幾次都係出垃圾,已收比晒機會,除非再轉手,否則必定唔會再去,咁傻的去撐佢呢間咁嘅餐廳

見到餐廳外的餐牌寫住有明太子卡邦尼意粉所以決定入去食啦。點知食餐lunch都食到咁氣結!!放枱面的餐牌同出面一樣的。一行4個人,我哋叫咗個照燒雞扒沙律、1個明太子卡邦尼意粉,2個原條鰻魚流心蛋飯。個意粉無明太子味嘅。問佢乜唔係”明太子卡邦尼意粉”咩?侍應竟然同我講廚師唔識煮日式野,呢間係西餐廳。佢又講咗好多理由又話轉咗廚師轉唔切尋日個餐牌。呢d都係理由?!全部都唔係理由。你係有責任俾到客人點的食物,唔係碟碟都要聽你講sorry。煮唔到你就唔好寫出嚟。商品說明不對就不對,點解唔可以直接認錯,而要瀨呢樣瀨嗰樣?咁你個鰻魚流心蛋飯唔係西餐吧?! 都無計較你咩餐啦,我唔鍾意浪費,所以就算吧。然後個所謂原條鰻魚流心蛋飯係無蛋嘅!!又繼續諸多藉口廚師唔識煮。咁2碟飯你補返4隻荷包蛋得啦呱? 也合理吧。$108一碟我係期望有蛋的也正常吧。就返你西餐煮唔到流心蛋。侍應話ok. 點知唔夠5分鐘就俾低2隻水煮蛋poached eggs. 我地都想息事寧人所以就算了。點知嗰2隻水煮蛋凍嘅!!雪櫃拎出嚟嗰隻凍。餐廳體驗是差的,都覺得算了下次不再來就可。最覺得失望的是,我已說過2次叫佢立即更改餐廳外的餐牌,以免

餐廳體驗是差的,都覺得算了下次不再來就可。最覺得失望的是,我已說過2次叫佢立即更改餐廳外的餐牌,以免誤導了其他人。侍應只回應”將會改的”。但到我們離開餐廳都仲未改,我仲睇住又有一對情侶望完餐廳外個餐牌先入黎。

繼續誤導其他人和違反商品說明條例!生意唔係咁做的。

請立即檢討。
2020-06-20 1817 瀏覽
好少到馬鞍山 同事推介呢度所以打算試下因不熟路 天氣熱 搵左一段時間先到結果到左入門口 侍應見到我地都只係掛住抹枱 要主動問有無位 先話未有位 然後繼續抹枱再主動問要等幾耐 侍應就指住其他枱 話等有人埋單咪有位咁遠黎想試下呢間,得到咁嘅招待好失望
好少到馬鞍山 同事推介呢度所以打算試下
因不熟路 天氣熱 搵左一段時間先到
結果到左入門口 侍應見到我地都只係掛住抹枱
要主動問有無位 先話未有位 然後繼續抹枱
再主動問要等幾耐 侍應就指住其他枱
話等有人埋單咪有位
咁遠黎想試下呢間,得到咁嘅招待
好失望
2020-06-20
午餐
緊鄰富輝有一個同屬MOSTown嘅餐飲+美容嘅地方, 本身因為有間譚仔所以經常都好多人, 行多幾步有間勁低調嘅酒吧, 唔行過去都唔知原來晏晝有set lunch, 食完真心驚喜.>餐湯Lunch set有五款fusion主食選擇, 價錢超級街坊friendly, 附送餐湯OR餐飲, 想話why not both嘅都只係加HKD6, 是日餐湯係忌廉蘑菇湯, 好creamy又多蘑菇粒, 面頭幾粒脆麵包粒成件事grand唒.>香辣橄欖油雞絲天使麵 (HKD56)見到大隻佬原來同街坊好熟, 不時見佢出黎吹下水, 聽到隔離枱想話唔要墨魚汁都好樂意為佢地轉忌廉汁👍🏻. Li個天使麵勁抵食呢, 帶點刺激嘅辣度, 鋪天蓋地都係條條切得好粗大嘅雞絲, 食到碗底都仲有, 整體好好好味.>日式咖哩吉列豬扒意大利飯 (HKD58)無估到吉列豬扒原來如此大塊+厚切, 每啖都非常鬆軟油脂比例好好. 以日式咖哩燴意大利飯好得, 豬扒同飯嘅份量for女士真係太多😂. 因為真係好好食, 碟已清👍🏻. >熱咖啡☕️連細節位嘅鮮奶都打熱過先serve, 非常認真, 單係li一點已經係再黎嘅理由

餐湯

香辣橄欖油雞絲天使麵 (HKD56)
香辣橄欖油雞絲天使麵

日式咖哩吉列豬扒意大利飯 (HKD58)

熱咖啡☕️
咖啡

連細節位嘅鮮奶都打熱過先serve, 非常認真, 單係li一點已經係再黎嘅理由, 擰轉張lunch menu原來仲有下午茶添, MOS高質食店又一間checked.
2019-12-07
咖啡
2019-10-21 1709 瀏覽
住咗响附近好多年,一直都好渴望屋企附近有間見得下人嘅酒吧,至少有friend 黎都可以唔駛我自己又托酒水又煮。之前試過幾間都失望,已經唔再有希望。今日放工得閒又冇約,好再試多次,終於有志者事竟成。叫咗杯生啤,蒜蓉包,薯仔沙律,全部唔新鮮第一嗒即刻見真張。生啤passed. 蒜蓉包濃淡啱啱好,脆卜卜;薯仔沙律,份量一人份,啱啱好,生菜新鮮,薯仔唔係啱啱雪櫃拎出嚟溶雪,番薯係甜嘅(好重要呀),最重要係個汁,我一路食一路望住個廚師,呢D係酒店既水準,我真係日日食都得,所以點解個標題叫細水長流既味道!
2019-10-21
2019-10-05 1291 瀏覽
其實馬鞍山一向被譽為美食沙漠,雖然近年進駐左唔少新食肆,但係都集中喺大商場,係以大型連鎖式為主。個人比較偏向幫襯小店,而呢間focus 就係我既綠洲喇😊正因為地點唔係係大商場入面(其實只係一街之隔,一啲都唔難搵),可能租金可以平啲既關係,價格定位非常合理,同埋最主要係做街坊生意唔使好似喺大商場咁大排長龍⋯食過不下十次,水準都能夠維持,而且店主嘅服務好好又勤快,去親都見到佢同啲有講有笑,樣樣親力親為,實在值得支持🤗

個人比較偏向幫襯小店,而呢間focus 就係我既綠洲喇😊

香煎西冷
薯仔沙律
炸雞球配蜜糖芥末汁
2019-10-05
香煎西冷
薯仔沙律
炸雞球配蜜糖芥末汁
2019-05-14 1355 瀏覽
今日去馬安山做嘢,朋友推介依間餐廳堅正喎2店前左右到,差不多過左飯市時間,開始小人,播注爵士樂歌曲,優皮左禁😍🍝嘩……熱到出煙架,個醬汁超超超好味,意粉軟硬剛剛好,配料都不錯😍🍵嘩……個羅餸湯,又係熱到出煙架,好好飲呀,好似飲緊酒店高級西餐廳嘅湯😍☕加$6有嘢飲嘩嘩嘩……沖比我飲嘅咖啡都,出出曬煙架好正呀,就禁飲熱齋啡都得(咖啡豆掂),再加左奶滑左,sorry喎一粒糖都唔落,已經好好飲#二個靚仔小鮮肉職員,好有禮貌#見到大廚出來,中年左右,但佢廚藝同5星酒店嘅一樣,超水準(忍唔注走時同大廚講:你煮得好好食呀)
今日去馬安山做嘢,朋友推介依間餐廳
堅正喎

😍☕加$6有嘢飲
嘩嘩嘩……沖比我飲嘅咖啡都,出出曬煙架
#二個靚仔小鮮肉職員,好有禮貌
2019-05-05 732 瀏覽
勞動節假期商場都處都是人,想坐低吃午餐或下午茶都要限時限刻。媽媽提議去警署對面的一間餐廳。平時去馬鞍山都是在商場,實在很少會走到屋苑地方。行入餐廳只有一台客,下午茶和午餐都同時有供應。點了這份燒雞肉串配薯條,熱辣辣、醬汁是海鮮汁(?)味道剛剛好,實在有驚喜;另外點的叻沙米粉就稍為鹹了一點。看到其他客人點了吞拿魚薯仔沙律配烚蛋,賣相不錯也好像挺健康的。現在應該也只有大商場外的小店才會容許不限時的享受食物。這餐廳晚上應該也會作酒吧,是個適合多朋友聚會的地方吧!

雞肉串配薯條

2019-05-01
2019-04-23 407 瀏覽
Taste:3/5Service:3/5Environment:3/5馬鞍山沙漠呢個名 相信大家都唔陌生 好食既餐廳 汁下一間汁下又一間 呢間係我係mos之中最喜愛既餐廳之一 難得係沙漠中揾到美食 真係非常之難得!忌廉湯:3/5cream味夠哂重 濃味啱啱好 飲川岀真材實料 並唔係用水溝岀黎 再配合埋麵包槺 完全係prefect match ah!!!三文魚pasta: 3/5賣相都ok 材料好足 除咗三文魚 仲有雜菌等材的 醬方面就有少少膩啦 如果係呢方面減少少份量 就無咁重味 避免過膩情況岀現肉丸pasta:3/5雖然賣相麻麻 但同ikea個個相比 呢個係好十倍 材料足 醬汁足夠 但都係有點過膩 呢點就有點失分啦!
Taste:3/5
Service:3/5
Environment:3/5

忌廉湯:3/5
三文魚pasta: 3/5
肉丸pasta:3/5
2019-02-07 658 瀏覽
我們一行三人,喺馬鞍山新港城行完街,發覺有啲肚餓所以想搵地方坐低休息同食下野,跟住就行吓行吓見到有間餐廳冇乜人,門口睇到餐牌價錢唔貴咁就入去試吓。分別叫了一個午餐 - 鮮茄牛脷薈意粉,份量足、價錢唔貴,味道好味😋,另外叫了兩個下午茶餐,分別:香草雞絲炒意粉-意粉唔會炒得太琳,份量唔會因為下午茶餐而減少,好味😋,值得推介👍🏻;星洲海鮮喇沙(那天跟米粉,不過唔肯定是否次次都係跟米粉,如要落單,請記得落單前問一問)份量多,足料,但本人認為椰香味濃,不過唔夠辣,以上三個餐都包飲品一杯。(午餐可選餐湯或餐飲)環境方便,由於不多人,適合朋友聚會,整體而言值得推介👍🏻
茄汁牛脷薈意粉
香草雞絲炒意粉
星洲海鮮喇沙
2019-02-02
茄汁牛脷薈意粉
香草雞絲炒意粉
2019-02-01 395 瀏覽
都冇入馬鞍山一排,今日同啲老友聚聚舊。食飯飲嘢吹水嘅地方,我第一時間諗起Focus。我叫咗個燒春雞拼法蘭克福腸$102,加$45配白餐酒一杯。春雞嘅主要骨架廚師已經起走,只留雞翼同雞脾骨。肉嫩有肉汁唔乾身,時間控制剛剛好。啲Friend叫豬鞍架同肉眼,賣相同香味都唔錯。「色、香」都齊全,「味」啲Friend話唔錯,我就下次親身試試先評分喇。食完飯就繼續飲嘢吹水啦,Cocktail選擇多。無酒精飲品除左Mocktail仲有Smoothie 選擇。生啤已經冇賣Hoegaarden, 改賣嘉士伯(價錢平啲)。

燒春雞拼法蘭克福腸
2019-01-31
燒春雞拼法蘭克福腸
2018-11-29 400 瀏覽
哩日跟左同事去搵食其實馬𩣑山都係一個搵食既好地方又唔會好似旺角咁又迫又多人又多小店同事帶左我去間食西餐既bar點左個西冷扒佢冇問我要幾多成熟但係整出黎個質感又岩岩好啵D汁都好香 帶點蒜香意粉都好彈牙有淡淡既olive oil香正!
哩日跟左同事去搵食

意粉都好彈牙
有淡淡既olive oil香
正!

2018-08-21 601 瀏覽
點了午餐牌上的煎魚柳香辣意大利飯,魚柳香脆,但只有3塊;飯汁味道香口惹味,但汁較多;飯採用珍珠米,軟硬適中,但有少少部分生米(未完全熟);點咗餐飲凍奶茶少冰,但都是超多冰,攪拌均勻撈出嚟仲有半杯冰,半杯奶茶,以叫咗兩份一模一樣,其中一杯奶茶有深色沙狀懸浮物體,飲落無異樣,估計是茶袋穿漏出茶粉。每份午餐54元加一服務費,埋單119元兩位。食物一般,環境放著舒情音樂,算是OK。唔駛等位。唔係咁就腳。食環境搵日再嚟,比多次機會
搵日再嚟,比多次機會
煎魚柳香辣意大利飯
2018-08-21
2018-07-01 433 瀏覽
今晚突然想食西餐,見呢間餐廳唔駛等位,就入左去一入去計埋我地得兩枱客餐廳唔算大不過坐落係舒服嘅menu 無set dinner不過main course另加$30可以配餐湯及餐飲我地兩個人叫左兩個main course及一款小食豬柳巴馬火腿忌廉意粉三文魚蟹肉莎莎埋單$314
今晚突然想食西餐,
見呢間餐廳唔駛等位,
就入左去

一入去計埋我地得兩枱客