8K
Willow Yellow
食物質素幾好,服務好好,最緊要價錢合理
2025-10-03
關注
屬於JW Marriott 酒店入邊嘅餐廳,用膳嗰晚都算幾多人,由於枱與枱之間不是太有距離(但未至於貼住嘅),所以都會聽到隔籬枱傾偈,有啲嘈。食物水準雖然唔算話令你太驚喜,但每一道菜都到位,好味嘅。一開始佢哋首先送上麵包,欣賞佢哋嘅牛油會即時用啲火整熱咗先,所以搽上麵包度就更加軟熟。當中比較欣賞頭盤,好清新好開胃。龍蝦湯要俾多個讚,非常非常Creamy👍🏻。主菜AUSTRALIAN WAGYU FLAT IRON啱啱好,每一啖都好香和牛味,又唔會太韌。反而個甜品就冇乜特別,有啲失色。另外想讚吓佢哋介紹嘅SPARKLING WHITE PEACH EARL GREY,好飲👍🏻查看更多
+ 8
龍蝦湯
angelayuk
價錢合理,但略嫌普通
angelayuk
2025-09-05
關注
Flint是提供現代經典風格的菜式和烤製美食🥓的餐廳,這裡的氛圍時尚而舒適🖼️,之前我曾在這裡享用過牛排🥩,整個用餐體驗非常不錯。今天午飯時,突然有一個空檔,於是趁著香港鼎食聚餐廳周 📅,獨自來到這裡享用一個三道菜的午市套餐🍽️。Dining City Restaurant WeekElite Signature Lunch 📕$398 +✳️麵包✳️前菜 (三選一)▪️CRAB MEATAND CUCUMBER SALAD蟹肉🦀與黃瓜🥒的搭配非常美味,加上特製的醬汁,令這道沙拉清新可口。▪️EGGPLANT PARMIGIANA▪️SOUP POT✳️主菜 (五選一)▪️ROASTED KUROBUTAPORK CHOP▪️USDA NEBRASKA RIB-EYE 8oz▪️SEARED SNAPPER FILLET煎鯛魚外焦內嫩🐠,搭配茴香沙拉和甜美的日本南瓜🎃,及墨魚汁意大利飯🍚,但整體的味道略嫌淡😌。▪️IBERICO PORK BURGER▪️BOSTON LOBSTER (+HK$200)✳️甜品 (二選一)▪️PISTACHIO這道甜品層次豐富,開心果脆餅🫛🥯和巧克力奶油的搭配,搭配覆盆子的酸甜🫐,讓人回味無窮。▪️FRUIT & BERRIES Sorbet整體來說:Flint 的午市套餐略嫌普通😌,主菜選擇了魚🐠,感覺一般,建議還是在這間餐廳吃牛扒會比較理想。查看更多
E.A.食家
慶祝朋友生日
E.A.食家
2025-06-14
1K 瀏覽
關注
今次專程嚟到JW內嘅餐廳慶祝朋友嘅生日,呢度環境優雅,燈光柔和,為呢個特別嘅日子增添咗唔少氣氛。頭盤香煎鵝肝:鵝肝煎得外脆內軟,配埋無花果,中和返鵝肝嘅油膩感。紐西蘭青口:青口鮮嫩多汁,配埋香脆吐司沾落青口汁後食真係好滋味。龍蝦湯:湯底濃郁,質感滑順。主菜美國肉眼扒:肉眼火候啱啱好,肉質鮮嫩,配埋香脆蘆筍同埋烤大蒜,令整道菜味道更上一層樓。烤伊比利亞豬:外焦內嫩,配埋焗薯仔,味道令人滿足。甜品時令生果:新鮮生果同清涼嘅雪榚,食完啲肉之後再食生果感覺好清新。焦糖布丁:布丁上層嘅香脆焦糖,甜而不膩查看更多
+ 5
龍蝦湯
香煎鵝肝
or#tm67919259
服務差劣,環境嘈吵,性價比低,沒有五星酒店的質素
or#tm67919259
2025-05-11
1K 瀏覽
關注
1. 3 courses 套餐,侍應竟然話套餐唔夠食,問我要唔要加$88餐湯,套餐每位$700(不連加一),五星酒店套餐連餐廳自己都覺得唔夠食仲要厚面皮系生日朋友面前問。2. 預訂時標註為生日慶祝,沒有任何準備,連個碟上面寫字都沒,隔離枱有生日甜品,唔知系自帶定要求糟到無視。以前系Nina hotel食$300自助餐都會準備特別甜品,系Flint慶祝生日體驗極差。3. Fine dinning與自助餐為同一場地,環境極糟吵,食客衣著随便,短褲拖鞋佳盡,不乎合$700元五星酒店的期望,反差極大。4.已經網上全數付款,餐牌竟然標註價錢,不是高級餐廳應有的服務,生日朋友看見價又俾侍應話唔夠食,極其尷尬。5. 食物味道可以,但份量確實少。查看更多
soulmate.foodie
唔好食 好失望嘅一餐
soulmate.foodie
2024-12-09
關注
JW buffet 一向都正諗住佢出品實冇錯點知呢間餐廳真係不值一提試咗一次就會Blacklist 同朋友去慶祝揀咗幾個set dinner 牛扒不論係西冷定係肉眼都係肉質唔好食好un 我唔expect呢個價錢俾啲咁嘅肉質囉:(仲要係成班朋友都一致覺得唔好食希望餐廳真係會改善一下話晒都係JW酒店入邊彼得呢個價錢都會想個質素係成正比囉如果唔係不如去普通餐廳食?唯一好少少嘅係iberico pork 呢度嘅前菜係好食過主食公道啲講 龍蝦湯係好飲嘅查看更多
+ 5
or#tm68105178
估唔到Flint真係好味呀
or#tm68105178
2024-12-01
關注
香港美食篇🇭🇰 | Flint Café @ JW萬豪酒店💖 補足生日的小確幸💖 非常開心可以同兩位好友一齊慶祝生日🎉,實在太久沒見,聊得不亦樂乎~💬💛 但即使如此,還是忍不住注意到JW萬豪酒店的服務真的一流,服務員超有禮貌👍✨,絕對值得推介!當日我們選了行政午餐套餐,比想像中好食,令人有驚喜! 尤其是 西班牙黑毛豬漢堡包🍔,多汁又美味,配上香脆炸薯條,因為好少有黑毛豬嘅漢堡包,所以很值得推介的😍 反而蜆殼意粉就普通咗了一點,因為我覺得個味道不太特別!味道OK的。甜品部分的紅莓朱古力暖餅🍫,濃郁的朱古力香氣配上紅莓醬~加上個雪糕真係好味,真係完美的甜點收尾!💯📍行政午餐套餐推薦每位 $390,包括: - 開胃菜🥗 - 主菜🍽️(推介:黑毛豬漢堡包!) - 咖啡或茶☕️ ✨甜品加購;紅莓朱古力暖餅 +$98 🍴餐廳資訊:Flint(金鐘萬豪酒店)📍 地址:金鐘金鐘道88號太古廣場香港JW萬豪酒店5樓 🚇 交通:港鐵金鐘站F出口 查看更多
黑毛豬漢堡包
h0410232
最被低估的酒店扒房
h0410232
2024-10-17
關注
Flint沒有萬豪金殿的星級加持, 但作為酒店內的扒房, 它在牛扒的選擇並非最多, 但無論是提供的品種和做法, 除了比其他星級酒店扒房更便宜, 水準並不會差很遠, 所以相當抵食. 例如今次點的Restaurant Week套餐, 有鵝肝頭盤, 有很Rich的南瓜湯, 又來自澳洲的Striploin, 人均消費五六百元真的不能要求更多. 牛扒來自Jack’s Creek牧場, 除了在世界級的最佳牛肉比賽中屢奪殊榮, 更是第一家培植澳洲和牛的牧場, 當然我們吃的Black Angus, 肉香和嫩滑度在安格斯後來說也算是頂級, 而且烤得恰到好處, 才能夠保持內裏Medium的熟度之餘, 表面的脆香和沉實的坑紋, 也是出色牛扒的標記. 唯一的問題就是座位不是太多, 空間感不夠, 而且前後兩邊也變成了酒店的Lounge, 氣氛有點怪怪的.查看更多
小小mo
Hubby 生日晚餐
小小mo
2024-10-03
關注
想為老公慶生,左挑又挑,最終揀選了Flint有些擔心酒店食物質素,原來我是想多了,剛到步後,服務員的招待非常有禮,餐廳給人感覺很舒服和relax, 不像吃自助餐吵吵鬧鬧,食物餐牌在 QR code 上可見,4道菜還有飲品,食物質素非常好,龍蝦湯很特別,前菜叫了帶子和parma ham,非常好吃! 主菜質素和份量也令吃驚!燒牛扒、燒龍蝦、燒豬鞍、大蝦King Size意粉,甜品有新鮮水果、tiramisu, 我們4人吃也不用$1000一位,相當超值! 老公大讚我安排好!令他非常滿意!查看更多
+ 6
ghostbuster
非同凡響嘅斧頭扒🪓
ghostbuster
2024-10-01
關注
📍金鐘應該係今年食過最貴嘅一餐飯(但物有所值)四道菜晚餐 - 頭盤我哋選擇咗扒西瓜,香煎鴨肝,帶子拼螯蝦; 食物水準同烹調都值滿分💯餐湯方面,我哋全部都選擇咗龍蝦濃湯;經理會首先放一隻碟,上面放一小粒龍蝦肉,然後先用個壺倒啲濃湯落嚟;滿滿儀式感🤗至於主菜,當然要試佢哋最出名嘅澳洲安格斯斧頭扒(需預先預訂); 兩人份量$2,000, 聽落好似好貴,但其實當你望到真身嘅時候,你就會覺得物有所值;偌大嘅木板上放咗一大塊厚身斧頭扒, 本身已經煎到好香好香,重點係咁厚一塊扒,佢都可以唔會煎到外燶內未熟,而係好均勻咁做到medium rare; 另外再加埋其他配菜(炸薯條, 美國蘆筍, 油煎野菌同黑松露醬), 琳瑯滿目, 本身已經係一件藝術品而我哋再點多一份主菜- 扒牙魚;條魚好新鮮,肉質鮮嫩多汁,再配埋用墨魚做嘅墨魚粉,口感彈牙最後當然唔少得大家都喜愛嘅甜品,我哋揀咗Tiramisu同朱古力梨軟凍PS: wine pairing做緊buy one get one free, 絕對要試👍查看更多
+ 8
扒西瓜(西班牙風乾火腿)
香煎鴨肝
$2000
扒牙魚
Tiramisu
TrustFood
A Beautiful Setting with Room for Improvement
TrustFood
2024-09-16
2K 瀏覽
關注
我一直相信在美麗的地方用餐能增強整體體驗,JW萬豪酒店的餐廳絕對符合這個要求。氣氛迷人,使其成為用餐的完美場所。麵包送上時暖暖的,新鮮的,不過我更喜歡加入大塊牛油以提升體驗。前菜味道不錯,但缺乏層次感,使我想要更多複雜的風味。不過,牛排煮得恰到好處——這是一個簡單但常常具有挑戰性的成就。很明顯廚房知道如何處理好的肉類。另一方面,海鮮意粉擁有各種美味的海鮮,但我難以品嚐到它的新鮮感。儘管我確信它是新鮮的,但調味料掩蓋了海洋的自然風味。甜點呈現得美觀且甜美,但和整餐一樣,它未能達到我所期望的深度。總的來說,儘管環境令人驚艷,但食物有潛力取得更高的成就。查看更多
+ 3
FoodieBuddieHK
餐點出色,服務優質
FoodieBuddieHK
2024-09-09
2K 瀏覽
關注
這天平日下午,趁著有Restaurant Week的宣傳來試試萬豪酒店的Flint。餐前麵包一般餐前麵包都是幾片法包/小餐包/圓形的酸種包,這裡的自家製麵包倒是大大個,完條方包上給你,這種原始又樸實的感覺很可愛。麵包烘過暖暖的,外皮硬脆,看起來像厚實密度高的歐包,實際上包體鬆軟得來帶煙韌的嚼勁,配上軟滑的牛油很好吃。餐前麵包是餐廳給客人的第一印象,若麵包做得有誠意,就能為之後的餐點帶來些許期望(例如Grissini的同名麵包條和Morton’s的蒜蓉包都做得出色),但往往被忽略它的重要性;Flint的麵包就很不錯。Tuna Tataki 醃製吞拿魚前菜選了Tuna Tataki。吞拿魚表面輕煎過,面頭灑上木魚絲,配上旁邊點綴的芥末醬,帶點西日fusion的味道。吞拿魚底有用醋調過味的火箭菜、紅蘿蔔和紅菜頭絲沙律,簡單而醒胃。USDA Nebraska Ribeye 8oz 美國有機厚切肋眼8安士主菜是美國肋眼扒配蘆筍、薯蓉和特製醬汁。因為不想吃薯蓉,落單時請侍應把薯蓉換成蘆筍,上菜時侍應也沒用搞混同伴和我的餐點👍🏻牛扒上枱後,侍應提供了4種芥末醬(English mustard, Dijon mustard, horseradish 和grainy mustard),每種都要了點來試試看。牛扒表面帶燒過的格紋,點了五成熟,中間的肉熟度剛好,牛扒的邊位雖然無可避免地會較熟,但燒得非常焦香,牛脂肪呈半融狀而入口即化,加上濃郁的牛肉味,比中心較嫩的部位更好吃。肋眼扒有硬口,厚切而大塊,可惜較多筋,但牛味濃郁而且份量十足(感覺上比8oz還要多),整塊吃下非常滿足。FLINT SORBET 精選雪葩 甜點是雪葩,配上的每樣原素都做得到位:Raspberry sorbet果味濃郁;士多啤梨果醬甜度適中,果醬帶原粒果肉,添了多一重口感;crumble酥脆而滿溢濃濃的牛油香;在杯底的Penna cotta尤為出色,凝固用的gelatine 份量控制精準,質地做得軟滑、入口即化而奶味香濃。每樣原素獨立吃都好吃,但當整個配搭一次過品嚐,penna cotta的軟滑和奶香、士多啤梨醬的清甜、crumble 的酥脆和牛油香、配上畫龍點睛的sorbet的酸甜和冰凍,入口不但層次豐富,清新的果味更巧妙地平衡了濃重的奶香,非常好吃!在吃掉一整塊牛扒後來一點酸甜,解膩又圓滿。還真值得為了這道看似簡單,但做得近乎完美的甜品再訪。整體餐點都看得出餐廳的誠意,食材和調味配搭高質;服務更是細心而禮貌,用餐體驗非常良好。查看更多
+ 1
慶祝生日🏅
sam_foodsavor
2024-05-05
關注
高質酒店扒房🤪性價比極高豬同牛都好好食👍🌟💯𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧 :𝟭. 𝘿𝙐𝘾𝙆 𝙁𝙊𝙄𝙀 𝙂𝙍𝘼𝙎 𝙏𝘼𝘾𝙊 🦆𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 | 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠 𝑡𝑒𝑟𝑟𝑖𝑛𝑒 | 𝑏𝑎𝑙𝑠𝑎𝑚𝑖𝑐 𝑝𝑒𝑎𝑟𝑙𝟐. 𝑺𝑬𝑨𝑹𝑬𝑫 𝑼.𝑺. 𝑺𝑪𝑨𝑳𝑳𝑶𝑷 🥗𝑐𝑎𝑟𝑟𝑜𝑡 𝑝𝑢𝑟é𝑒 |𝑝𝑜𝑟𝑘 𝑏𝑒𝑙𝑙𝑦 |𝑟𝑜𝑚𝑎𝑛𝑒𝑠𝑐𝑜 𝑐𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒𝑺𝒐𝒖𝒑 :𝟭. 𝙇𝙊𝘽𝙎𝙏𝙀𝙍 𝘽𝙄𝙎𝙌𝙐𝙀🦞𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 :𝟭. 𝙍𝙊𝘼𝙎𝙏𝙀𝘿 𝙄𝘽É𝙍𝙄𝘾𝙊 𝙋𝙊𝙍𝙆 ($𝟴𝟬𝟬) 🐖𝑏𝑎𝑐𝑜𝑛 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑎𝑛𝑡 | 𝑠𝑎𝑢𝑡é 𝑤ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑚𝑢𝑠𝑡𝑎𝑟𝑑 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 𝟮. 𝙐𝙎𝘿𝘼 𝙉𝙀𝘽𝙍𝘼𝙎𝙆𝘼 𝙍𝙄𝘽-𝙀𝙔𝙀 𝟭𝟬𝙤𝙯 ($𝟵𝟬𝟬) 🐮𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑎𝑠𝑝𝑎𝑟𝑎𝑔𝑢𝑠 | 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑔𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 | 𝐹𝑙𝑖𝑛𝑡'𝑠 𝑠𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩:𝟭. 𝙁𝙍𝙐𝙄𝙏 & 𝘽𝙀𝙍𝙍𝙄𝙀𝙎 🍓𝑠𝑒𝑎𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑓𝑟𝑢𝑖𝑡 | 𝑠𝑜𝑟𝑏𝑒𝑡𝟮. 𝙔𝙊𝙂𝙃𝙐𝙍𝙏 𝙋𝘼𝙉𝙉𝘼 𝘾𝙊𝙏𝙏𝘼🍸𝑖𝑣𝑜𝑖𝑟𝑒 𝑛𝑎𝑚𝑒𝑙𝑎𝑘𝑎 | 𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑐𝑢𝑟𝑑l | 𝑟𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑔𝑒𝑙 | 𝑜𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑒𝑢𝑠𝑒𝑙🌟 𝟰-𝘾𝙊𝙐𝙍𝙎𝙀 𝙎𝙀𝙏 𝘿𝙄𝙉𝙉𝙀𝙍 𝙈𝙀𝙉𝙐✨𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:$1000#steak #food #foodporn #foodie #meat #bbq #beef #instafood #grill #steakhouse #dinner #foodstagram #delicious #foodlover #steaklover #ribeye #barbecue #steakdinner #yummy #foodblogger #grilling #carne #restaurant #flint #jwmarriott #marriott查看更多
+ 3
唔會失望
2024-04-29
關注
叫咗指定套餐,頭盤有選擇困難症,兩樣都想試, WARM GOAT CHEESE & IBERICO HAM 同 蕃茄忌廉湯,waiter 好好,主動幫我哋準備share, 個湯夠熱,啱曬落雨天好想暖下身,另外個goat cheese 都好開胃。主菜我哋叫咗 UNI TAGLIATELLE 同 AUSTRALIAN JACKS GREEK STRIPLOIN 🥩share食,個牛好出色,相反個TAGLIATELLE就普普通通。甜品個PISTACHIO LAYER CAKE 好有賣相,襯咗🦋裝飾好靚,至於飲品我哋叫咗凍檸茶同埋latte,凍檸茶Standard但latte就唔好飲。查看更多
fai0826
慶生飯
fai0826
2024-02-19
4K 瀏覽
關注
很久沒有來這裡了, 這次來見燈光比之前亮了,服務依然係這裡亮點。當晚的酒係buy 1 get 1 free 所以通常少飲酒的客人都會因為呢個原因,叫一杯來搞搞氣氛。食物方面,煙燻生牛肉松子沙律除了賣相得之外,份量都相當慷慨,豉油做嘅啫喱唔太咸同時又感覺到豉油嘅鮮味。配合剛烤起的松子仁另一前菜係香煎帶子配似乎係慢煮咗嘅豬腩肉。配以甘荀茸。雖然帶子被煎至全熟。可能廚師想焦色表現得漂亮一點。龍蝦湯的確無話可說的好,無論湯的顏色,杰度,鮮味都平衡得宜。肉眼扒生熟度做到要求的,只係肉有少少筋。主菜另一個的波士頓龍蝦闊條麵都好味,甜品選兩個:Yoghurt Panna CottaIvoire namelaka, lemon curd, raspberry gel, orange streusel Mandarin Chocolate cakeAlmond Biscuit, Chocolate Cremeux, Light Chocolate Ganache Mandarin Compote無可否認,這店的甜品從來都不會令人失望,雖然款式不會太多。查看更多
+ 7
餐包
Edward Sy
金鐘高級steakhouse
Edward Sy
2023-08-13
4K 瀏覽
關注
頭盤蟹肉沙津有牛油果同basil雪芭on top,外貌望落已經好開胃,蟹肉食落十分鮮甜,雪芭令成個菜式多咗層口感,十分推薦!龍蝦湯鮮味十分,龍蝦味濃郁唔會有水稀稀嘅感覺,碗湯加咗龍蝦肉同少少牛油,令整體飲落更加creamy。主菜係10oz嘅ribeye,食完頭盤個份量剛剛好。牛肉肉質嫩滑多汁,外層脂肪比例亦剛好,令牛肉唔會太乾身,個人推薦必點之選!最後甜品不太推薦的mango passion fruit lollipop,食落似蛋糕味道,不過味道個人不太能接受。餅底同芒果做配料,餅底相對有少少硬唔夠脆。查看更多