2021-10-10 1703 瀏覽
今次為左近朋友屋企附近黎左呢間fifty fifty 食午餐,地鐵站出黎都只係行五分鐘唔算難搵。今次無訂台walk in.入到去都唔算好full,我地傾左兩個鐘左右都無俾人趕走,幾好坐同埋都算靜靜地可以傾下計。餐廳環境都算濶落,同行有一個三歲小朋友 ,餐廳有俾小朋友餐具,都幾baby friendly .我地叫左三個午餐set,沙律🥗同湯先上左菜,沙律不過不失,之後黎左risotto,好大碟呀,我地都食唔晒,之後天使面都到左,好重蒜香味幾惹味,我地仲加左$20 叫薯條,好抵食😙飲品都好多選擇,叫左沙冰同花茶,水果花茶係成壺上幾抵飲🤪埋單都係26x😎好抵食
雞胸沙律
波菜蒜香天使面
帶子香草意大利飯
波菜蒜香天使面
  • 玫瑰花水果茶
  • 特濃朱古力沙冰
2021-09-30 752 瀏覽
當日24/9晚上7:00到店晚飯,我用膳2個半小時,直到離開,店舖裡面都好少客人;上菜時間快,食物唔錯,但可惜就係食物都還未食完,有兩位侍應已經不停多次詢問:食物還要不要,幫你哋收碟;終於收完碟,我哋都未回氣,甜品速上,我已經不耐煩説甜品通知再上,因為當時只係7:50分左右。呢兩位侍應真係完美表現出九十年代茶餐廳的服務質素,為什麼侍應咁趕,原因係因為佢哋要開飯,所以我哋食完甜品之後即走,唔好阻住佢哋嘆晚餐。
煎魚雜菌汁意粉 78蚊,凍飲加2蚊呢間菜式都有驚喜,食過幾次都好好味,又高水準。值得一提,煎魚整得好香脆,雜菌汁同個意粉又好夾,最喜歡落少少辣椒仔,咁就好好味。唯一唔好係份量偏少。最驚喜是有送芝士蛋糕,只限堂食,個芝士蛋糕每日都唔同款,食落去幾好味。
煎魚雜菌汁意粉 78蚊,凍飲加2蚊
2021-09-24 465 瀏覽
友人約我食生日飯。她住在長沙灣,記起幾年無去過長沙灣的Fifty Fifty,就去這間。訂了枱,因驚無位是日平日,可能中秋假期後,人不多。侍應服務態度非常好。食完小食,才安排上主菜是日餐湯是金荀湯,好足料,不會太咸,無咁味精。本想叫27安士牛扒,可惜今天無貨。改叫set dinner 的牛扒,估唔到汁好好味。原本叫了5成熟,發現上碟是7成,幸好不太硬。友人喜歡飯墨魚麵。因不是墨魚汁,總覺味道差了少少。份量非常多,我們三人食來食去未食完。生日加字不用加錢,字寫得好靚!突然好想食香蕉船,可惜無得賣set dinner 加錢大要意利芝士餅,酒味濃!

訂了枱,因驚無位

是日餐湯是金荀湯,好足料,不會太咸,無咁味精。

生日加字不用加錢,字寫得好靚!

突然好想食香蕉船,可惜無得賣

set dinner 加錢大要意利芝士餅,酒味濃!
是日餐湯金荀湯
  • 芝士蛋糕
  • 澳洲肉眼扒配大蝦
  • 是日甜品
2021-08-15 1301 瀏覽
簡簡單單又一餐⋯如果唔係好肚餓又想食啲嘢 ,食個下午茶就啱曬⋯呢間50 50🤣下午茶就啱曬⋯⬇️雞肉salad 配上酸辣汁,多重感覺👍🏻⬇️磨菇汁蜆肉長通粉蜆肉份量都唔算少,長通粉煮得啱啱好😌
簡簡單單又一餐⋯
如果唔係好肚餓又想食啲嘢 ,食個下午茶就啱曬⋯
呢間50 50🤣下午茶就啱曬⋯
⬇️
雞肉salad
配上酸辣汁,多重感覺👍🏻

⬇️磨菇汁蜆肉長通粉
蜆肉份量都唔算少,長通粉煮得啱啱好😌
2021-07-09
下午茶
2021-08-13 822 瀏覽
今天到青山道,兩點鐘要醫肚。路過呢間食肆,一於入去試試。入到去無乜顧客,可能係開工時間了。環境相當寧靜!坐低見到枱面有張卡紙。我點咗F餐(多利魚柳配白牛油汁)配意粉。再加脆炸薯條。魚柳肉滑。跟餐送嘅甜品,唔太甜啱我!整體唔錯,價錢合理,環境寧靜(可能係上班時間)。
今天到青山道,兩點鐘要醫肚。
路過呢間食肆,一於入去試試。

入到去無乜顧客,可能係開工時間了。
環境相當寧靜!

坐低見到枱面有張卡紙。

我點咗F餐(多利魚柳配白牛油汁)配意粉。

再加脆炸薯條。

魚柳肉滑。

多利魚柳配白牛油汁

跟餐送嘅甜品,唔太甜啱我!
焦糖杏仁芝士蛋糕

整體唔錯,價錢合理,
環境寧靜(可能係上班時間
)。

2021-07-13
多利魚柳配白牛油汁
燒澳洲肉眼扒配雜菌汁🐮($88套餐)呢個係午市套餐黎,可以配白飯/薯菜/意粉, 包一杯二十蚊以下嘅飲品同餐湯☕而我就簡左配薯菜,薯菜味道吾錯,而今次個扒今次終於吾係熟曬,不過肉眼扒中間既肉質有少少嚡,而且冇乜肉味,但係吾知點解會食到個牛扒係甜甜地🤔😂而個扒有用黑椒粉黎調味,醬汁係蘑菇汁,醬汁味道吾夠濃郁,整體份量都算適中,一般女仔應該都夠食,但係黑洞肚既我就表示吾夠食🙊😂◽為食指數:6.5(10分為最多)抵食指數: 8.5◽地址:長沙灣東沙島街青山道181號地下C舖 (長沙灣站A2出口)
燒澳洲肉眼扒配雜菌汁🐮($88套餐)

為食指數:6.5(10分為最多)
抵食指數: 8.5

本身腸胃唔太舒服所以想揀樣清啖d嘅,就揀左雜菌炒天使麵set lunch,因為同事話個cake幾好食。點知碟麵黎到,個樣已經衰,好似亂炒咁,天使麵好似米粉咁幼,林到用差捲麵捲唔到,一食落口,林到唔識形容。再食多幾啖,食到一大舊好似香口膠咁嘅嘢,味道係臭芝士,望多次個menu明明冇寫有芝士,再係碟野度搵搵,勁多舊係底,每舊都係痴住斷哂嘅麵,分都分唔開,結果放棄。等甜品到,係cheesecake,又係芝士,見到都唔開胃。一食,有提子乾係入面仲要有酒味,真心唔識欣賞。全餐最正常嘅係杯熱華田。Ps 每隻碟都係崩嘅,真係好倒人胃口
Ps 每隻碟都係崩嘅,真係好倒人胃口
2021-07-23 1083 瀏覽
📍Fifty fifty , 長沙灣 Cheung Sha Wan超高質抵食cafe 🤩🤩$40 就已經食度高質燴飯!? 依間下午茶真係好抵食!!所有下午茶已包餐飲,如果特飲要補差額。$39 豚肉雜錦燴飯每粒飯都充滿醬汁😍 連豚肉同雜菌都好足料。飯同餸嘅比例唔錯👍🏻👍🏻茶餐廳價錢食度高質cafe 質素 非常推介👍🏻👍🏻$44 吉列炸魚薯條炸魚同薯條都唔會好多油但又脆口。薯條夠厚身好有咬口🍟餐飲叫左熱檸茶同補差額嘅朱古力奶昔。奶昔幾大杯,朱古力味唔算太濃,偏重奶味多啲。依個質素同價錢絕對會再次黎食😆😆

超高質抵食cafe 🤩🤩

$39 豚肉雜錦燴飯
茶餐廳價錢食度高質cafe 質素 非常推介👍🏻👍🏻

$44 吉列炸魚薯條
炸魚同薯條都唔會好多油但又脆口。薯條夠厚身好有咬口🍟

依個質素同價錢絕對會再次黎食😆😆
吉列炸魚薯條
吉列炸魚薯條
2021-05-20 1792 瀏覽
朋友多口問個waitress個risotto有冇汁(其實我都唔知佢問咩🤣可能想問多唔多汁 因為比老人家食)點知個waitress串過馬x佢話:先生 冇汁係煮唔到risotto架喎🙂我一時之間唔知點應先生你🙂仲要用隻手🤏🏻 話點點點 #鄉下翻黎冇食過risotto 唔好意思囉☺️😀#做服務業做到咁真係不知所謂..............................
朋友多口問個waitress個risotto有冇汁
(其實我都唔知佢問咩🤣可能想問多唔多汁 因為比老人家食)
點知個waitress串過馬x

#鄉下翻黎冇食過risotto 唔好意思囉☺️😀
#做服務業做到咁真係不知所謂

2021-05-19 1825 瀏覽
之前媽咪推介呢一間,話係長沙灣好受歡迎,所以趁放假前嚟試一試。佢都幾近地鐵站,唔難搵。我地好早六點去到,有幾枱食緊,座位主要係木櫈木枱,正正常常闊度,無話特別舒唔舒服。餐廳係掃qr code睇餐牌,再叫人落單,所以都幾環保,又唔使掂啲長期唔知幾多人摸過嘅紙。每個set包湯、是日甜品同$20嘢飲,即係最普通個啲檸茶奶茶,超過就補差額。甘荀湯我覺得就麻麻地,好淡口,聞唔到咩甘荀味,同埋食得出加咗粉嚟煮,無跟餐包怪怪的。大啡菇意大利飯就幾好食,個汁好濃,啲飯煮到一粒粒被醬汁包圍好彈牙有口感,係有水準之作。意大利雲吞亦出奇地好味,每一隻嘅size都差不多,咬下去聞到好香嘅黑松露味,伴上調味得剛剛好嘅白汁,連埋側邊啲小菇一齊食,令人好滿足。甜品係芝士蛋糕,就正正常常無乜特別。總括而言,百幾蚊一個set,好經濟實惠,主食質量有水準,可以返食。

甜品係芝士蛋糕,就正正常常無乜特別。

2021-04-17 1978 瀏覽
呢間位於長沙灣青山道既懷舊西餐廳😆❤️聽講好多街內街坊都大推好味加抵食😚等我又去一試究竟先!餐前配有餐湯以及$20 內的飲品燒肉眼扒配巴黎牛油汁$88可以簡配白飯 意粉定薯蓉🤤媽咪就簡左要薯蓉😲🍽️好好味呀🤩應該系加左牛奶 牛油食落好順滑😍一啖接一啖 話咁快就食晒啦😆❤️❤️至於個牛扒都系好高質🙌小有牛味❤️肉質唔會過老🥩而且幾大一塊😆🙈一個女仔自己食晒真系會有d飽🙈🤫但配埋啲牛油汁一齊食好滿足呀呢個價錢系抵食🙌🙌🙌🤤法式鴨脾配焦糖熱情果汁$68幾大一隻鴨脾呀😳🤣不過略嫌肉質量比較韌小小🙈但配埋啲酸酸甜甜熱情果,汁都唔錯🤤但媽咪就唔太鍾意覺得唔太match😳😳我就幾鐘意架☺️😆碟豆花鮮奶(跟餐+$14)好靚💖飲晒成杯個拉花都仲系度🙈😆飲落無會過甜,聞到淡淡的碟豆花香所以野都配合得好好😚👍👍
餐前配有餐湯以及$20 內的飲品
燒肉眼扒配巴黎牛油汁$88
呢個價錢系抵食🙌🙌🙌🤤
法式鴨脾配焦糖熱情果汁$68
碟豆花鮮奶(跟餐+$14)
午市11:45開始,如果星期一至五喺12:45前離座及付款,可以全單八折。好抵食,值得支持👍🏼👍🏼午餐有八個套餐選擇,全部跟餐湯及$20以內飲品。星期一至五仲送是日芝士蛋糕🍰餐湯足料,唔係跟餐送就hea 做🥰🥰點了燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁,跟意粉🍝塊扒中上,唔會好硬/過熟,滿意🤩點了汽水🥤,跟餐,免費🆓。想飲Coke Zero,可惜沒有提供。最後送上是日芝士蛋糕🍰。值得一讚,好有誠意,芝士味香濃,好好味😋😋

餐湯足料,唔係跟餐送就hea 做🥰🥰
餐湯

點了燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁,跟意粉🍝
塊扒中上,唔會好硬/過熟,滿意🤩
燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁

是日芝士蛋糕

2021-04-15
燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁
是日芝士蛋糕
  • 是日蛋糕
2021-03-31 1618 瀏覽
呢度嘅lunch set好抵食 $50-$80包埋餐湯,飲品($20內)同甜品🤩都幾多選擇 尤其欣賞佢哋係paperless menu 可以scan QR code 睇網上menu 相信係因為餐廳日日轉menu而唔想浪費紙張既巧妙👍🏻 不果如果可以係網上落埋單就更加方便~~ .▫️French style duck-leg confit w/ passion fruit & caramel sauce(Lunch set 配飯,意粉/薯菜 - $68)唔係好多地方有得食duck confit (油封鴨) 佢係一道經典法國菜🇫🇷 一般黎講定價都唔便($200up) 見呢到咁便就試試佢 .油封鴨煮得好既話啲鴨肉係會嫩滑到骨肉分離 今次我既duck confit 火候控制得唔錯 雖然未話去到骨肉分離 但係肉質都幾嫩滑 好易切開 佢係成隻鴨脾上 勁多肉🤤 略嫌腌得咸咗少少 好在伴碟嘅醬平衡返 佢嘅醬幾特別 係passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有帶苦既caramel後勁 同個duck confit 好match 我揀咗薯菜 佢嘅薯容就真係麻麻哋 沙律就ok既 食
French  style  duck  confit

passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有帶苦既caramel後勁 同個duck confit 好match 我揀咗薯菜 佢嘅薯容就真係麻麻哋 沙律就ok既 食起無咁滯
▫️餐湯
呢個一般 周打蜆湯

▫️芝士蛋糕
呢個都麻麻地

▫️咖啡 (+$4)
普通咖啡

整體來講cp值真係好高 主菜高質又好多選擇 仲有幾款都好想試 絕對會回頭😌👍🏻👍🏻
‼️佢哋有個early bird offer 12:45前埋單全單8折 真係超抵😂😆‼️
2021-03-31
French  style  duck  confit
  • 法式油封鴨
2021-03-26 1038 瀏覽
今天星期五就到公司附近的西餐廳吃一吃好東西,這次是第一次來。下午一時來到餐廳,還好人不是太多,不用等位。我點了蒜香牛油多利魚配白飯,同事點了凡立貝rastto 和辣肉腸長通粉,首先來的是餐湯,是日餐湯是蒜香薯仔湯之後主菜也很快送到辣肉腸長通粉(有點過辣)蒜香牛油多利魚(牛油汁很香)三個主菜都十分好吃。吃完午飯還有甜品,是日甜品是芝士蛋糕,芝士蛋糕份量剛好,不會太多也不會太小。整體來說,食物選擇多,性價比中上,侍應服務慇勤,服務員在我們坐下時主動跟我們說點餐時可找他,十分貼心。而餐廳推行環保政策,不提供飲筒,實在值得表揚。
下午一時來到餐廳,還好人不是太多,不用等位。

之後主菜也很快送到
辣肉腸長通粉(有點過辣)

蒜香牛油多利魚(牛油汁很香)

• 芝士蛋糕