餐廳: Fifty Fifty
資訊:

2020-09-25 2799 瀏覽
今日同男朋友食嘢,去了深水埗尋覓美食。選了這間西餐,之前食過3-4次,是有質素的西餐環境還是一樣,設計有特色及浪漫感覺,燈光都柔和;餐牌是電子的,有吸引的相片點餐是請服務員的落單的,服務都唔錯食物方面,我們點了:1. 火焰豬手火焰豬手好有節日感覺,黎到就會落酒點火,之後會幫助切開,都幾大隻;下面是薯蓉及蔬菜沙律,豬手比較硬了點,豬手皮更是難咬唔脆,有點可惜;但這邊的醬汁不錯,蜜糖芥末醬,好特別的味道2. 香煎大虎蝦蝦頭油闊蛋麵這個闊蛋麵好正,有彈性有口感但又唔會好硬,醬汁香口唔膩,配有椒粒及大隻虎蝦,爽口彈牙3. 套餐(包了餐湯+飲品+甜品)《+20》餐湯: 是甘筍蓉湯西餐飲品還是不夠中式好飲,可能因為茶的款式甜品:有果肉的凍芝士餅,口感好正,是有少少冰及醬汁

點餐是請服務員的落單的,服務都唔錯

食物方面,我們點了:

1. 火焰豬手
火焰豬手
火焰豬手

2. 香煎大虎蝦蝦頭油闊蛋麵

3. 套餐(包了餐湯+飲品+甜品)《+20》

餐湯: 是甘筍蓉湯

凍檸茶(走甜)

西餐飲品還是不夠中式好飲,可能因為茶的款式
甜品

甜品:有果肉的凍芝士餅,口感好正,是有少少冰及醬汁

2020-09-23
2020-09-04 2265 瀏覽
今次來到長沙灣這間西餐廳,燈光柔和,環境浪漫,而且價錢又不會太貴!餐牌是利用QR Code再網上看,落單時找店員幫手便可!食物和飲品的款式都幾多,我跟友人點了一個晚餐和一款意大利飯加錢轉套餐。套餐包括餐湯、飲品和甜品。甘筍湯,份量都幾多,而且幾creamy,湯內有不少甘筍蓉,很足料!澳洲肉眼扒配大蝦,估唔到份量都幾多,肉眼扒都幾大塊,大概7成熟,牛肉味濃,肉質都算鬆軟,唔會好韌,而且有種鐵板牛肉的感覺。大蝦很大隻,已經開邊,蝦肉都幾多,食落啖啖肉!還配有沙律菜和薯蓉,一份晚餐都很飽肚!芝士焗蟹膏蟹蓋配海膽意大利飯,這個飯份量都幾多,蟹蓋內的蟹膏很濃味,而意大利飯用上菇菌一齊燴,飯中亦有少量海膽,飯都幾creamy,意大利飯配上蟹膏一齊食,味道特別,而且都幾惹味!桑莓芝士蛋糕,蛋糕不會太大份,由於蛋糕中間有桑莓,酸酸咪咪,能夠中和芝士蛋糕好漏的感覺,而且不算太甜!香橙雜果梳打,梳打味道不會很甜,有大量香桃和菠蘿粒,感覺很fresh!情迷橘子,這杯沙冰是香橙加芒果味,芒果味較重,味道也是不會很甜,很透心涼!
餐牌是利用QR Code再網上看,落單時找店員幫手便可!
套餐包括餐湯、飲品和甜品
澳洲肉眼扒配大蝦
芝士焗蟹膏蟹蓋配海膽意大利飯
2020-09-02
澳洲肉眼扒配大蝦
芝士焗蟹膏蟹蓋配海膽意大利飯
2020-11-14 0 瀏覽
咧間好似係人氣店?!算係慕名而來是日晚餐食左個卡邦尼意粉,澳洲肉眼扒配大蝦。餐飲玫瑰latte,益力多特飲同加配甜品。南瓜餐湯太重麵粉feel,唔推薦Main course兩個都好味。-卡邦尼個醬好味,夠濃郁。-肉眼五成熟,個醬好味,肉質不過不失。薯蓉打得幼滑好味。飲品玫瑰latte唔錯,有玫瑰香,亦唔會過甜。另一杯係菠蘿益力多特飲,都ok。甜品就好一般。跟餐甜品芒果cheese cake。其實只係芒果果肉加係cheese cake裡面,唔夾果肉唔甜,如果係芒果汁/蓉加落cheese cake度都好D,可以成個cake有芒果味。加錢轉左個甜品四重奏.......後悔。個雲呢拿雪糕成陣糖味,唔好食。一舊跟餐既芒果cheese cake。一舊pancake,煎得太乾。一舊tiramisu,正常水準,唯一好味既甜品。店員有禮貌,服務好。
咧間好似係人氣店?!算係慕名而來

南瓜餐湯太重麵粉feel,唔推薦

Main course兩個都好味。
-卡邦尼個醬好味,夠濃郁。
-肉眼五成熟,個醬好味,肉質不過不失。薯蓉打得幼滑好味。

飲品玫瑰latte唔錯,有玫瑰香,亦唔會過甜。
另一杯係菠蘿益力多特飲,都ok。

甜品就好一般。

加錢轉左個甜品四重奏.......後悔。
個雲呢拿雪糕成陣糖味,唔好食。
一舊跟餐既芒果cheese cake。
一舊pancake,煎得太乾。
一舊tiramisu,正常水準,唯一好味既甜品

店員有禮貌,服務好。

• 卡邦尼意粉
2020-11-09 138 瀏覽
沒有什麼是一頓美食不能解決的,如果有……那就兩頓~嘻嘻一間實惠又美味的義大利美食餐廳非常喜歡這間餐廳的裝飾,很溫馨也很浪漫💕特別是黑松露薯條,簡直人間美味,每次必點。
虎蝦辣肉腸香蒜鮮茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖單骨雞翼
黑白醬薯條
虎蝦辣肉腸香蒜鮮茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖單骨雞翼
黑白醬薯條
2020-10-31 185 瀏覽
今日去咗長沙灣,約咗妹妹係佢公司附近食午飯,就揀咗佢好鍾意❤️食嚟間餐廳。冇餐牌要用手機掃描QR code睇menu落單。先送上餐湯。澳洲肉眼扒配大蝦🍤,大大塊肉眼扒,肉質鮮嫩好淋,好好味😋大蝦煎得啱啱好,肉質厚夠爽😋馬拉大蜆墨汁麵,蜆肉大大粒有鮮味,墨汁麵煮得軟身程度啱啱好,墨汁醬味道唔錯😊百香果水果茶,酸酸甜甜好開胃,整體都唔錯😊 係市區都有一間有質素高級西餐廳。價錢合理,CP值高,環境舒適,服務態度有善。下次同朋友一齊來食😊
。冇餐牌要用手機掃描QR code睇menu落單。
先送上餐湯。
百香果水果茶,酸酸甜甜好開胃,整體都唔錯😊
2020-10-28 167 瀏覽
今日係紅日嘅假期,行勻成個深水埗間間coffee shop都滿晒同埋要排好耐,最後就機緣巧合下食咗依間我就叫咗肉眼扒拼薯菜,$88來講性價比極高,個牛扒係中上嘅質素,好有肉味亦都唔硬,個熟度煮得啱啱好五成左右薯菜係配薯蓉嘅,薯蓉都好好食,但係略嫌牛油味唔夠重加咗錢換咗杯玫瑰奶茶,杯奶茶好好飲,好重玫瑰味朋友叫咗個全日早餐,但係個全日早餐就爭啲,首先唔係好夠熱啦,同埋啲嘢食都普普通通。但係佢真係幾抵食,全日早餐送鮮榨橙汁,再另外包杯嘢飲,啲staff態度又好好,值得再嚟!

薯菜係配薯蓉嘅,薯蓉都好好食,但係略嫌牛油味唔夠重
加咗錢換咗杯玫瑰奶茶,杯奶茶好好飲,好重玫瑰味
肉眼扒拼薯菜
玫瑰奶茶
全日早餐A1
2020-10-26
肉眼扒拼薯菜
玫瑰奶茶
唔想煮飯唯有落街食,又唔想食咁貴,於是嚟咗呢間平民西餐!價錢好經濟實惠!食物份量足,味道亦都唔錯裝修都幾骨子,燈光昏暗,感覺都有啲情調。呢度用電話落單,方便快捷落單之後好快送上餐湯。其中一個主菜係牛肝菌扁意粉。雖然好快就有得食,但意粉熱辣辣新鮮煮起㗎!意粉質感剛剛好Al dente,加上大量菇菌,幾好食!另一個主菜就係澳洲肉眼配大虎蝦虎蝦好味!蝦頭仲有蝦膏!Set dinner 包埋甜品同餐飲唔想要普通餐飲可以加錢要水果茶,非常消滯甜品都可以加錢轉其他嘢☺️ 呢個pancake好好食!如果pancake皮蛋香再重啲仲正
唔想煮飯唯有落街食,又唔想食咁貴,於是嚟咗呢間平民西餐!

價錢好經濟實惠!食物份量足,味道亦都唔錯

裝修都幾骨子,燈光昏暗,感覺都有啲情調。

呢度用電話落單,方便快捷

落單之後好快送上餐湯。

意粉質感剛剛好Al dente,加上大量菇菌,幾好食!

另一個主菜就係澳洲肉眼配大虎蝦

虎蝦好味!蝦頭仲有蝦膏!

Set dinner 包埋甜品同餐飲

唔想要普通餐飲可以加錢要水果茶,非常消滯

2020-10-13
2020-10-12 224 瀏覽
昨天偶意到此區午膳,因為餐廳外觀不錯,與家人入座一試,餐廳沒有餐牌提供稍有不便,整體食物味道不錯,值得一讃有80分!但服務態度,收銀員有待改善,再美味的食物,如果沒有良好服務態度,也不會再光顧的。

2020-10-11
  • 燒澳洲肉眼扒配巴黎牛油汁
2020-10-04 178 瀏覽
今日岀深水埗接太太放工,7點放工去其他地方食就太晏,索性係附近食,行左個圈,決定左呢間Fifty Fifty。餐廳環境算企理,職員有禮。餐牌用QR code睇,但落單都係要搵返職員落單。叫左2個餐,1 ,澳洲肉眼扒配大蝦,叫左5成熟。算大塊的肉眼扒56成熟,香口嫩滑有口感,再配埋個將醬汁,少少甜絲絲,大蝦就一般,另外個牛油薯蓉真係好味,甘的價錢算超值。2,羊架。忘記叫左幾成熟。三塊羊架,應該67成熟,迷迭香5夠多,脂肪反而多左少少而令羊架羶左小小。我就覺得味道一般,太太就覺得5錯。餐飲就正常,最後係甜品,一個是日甜品蜜糖芝士蛋糕,好香蜜糖同芝士味,但又5會好甜,口感亦都5錯。另一個就加錢轉左Tiramisu,太太就話5錯,我就覺得一般。整體泥講,以呢2個餐泥講,叫做抵食,值得一試。有機會下次再試其他餐。
叫左2個餐,
1 ,澳洲肉眼扒配大蝦,叫左5成熟。
2,羊架。忘記叫左幾成熟。

2020-10-02
2020-10-02 121 瀏覽
中秋佳節當然要去食下大餐一番慶祝啦 去咗一間性價高嘅西餐廳Fifty Fitfty,採用復古風配上柔和燈光份外浪漫舒服不得不讚嘅就係餐廳係用緊QR code餐牌環保之餘,同朋友亦唔洗爭/等睇餐牌當晚嘅餐湯係「雜菜魚蓉湯」用料充足口感豐富而令一主菜「澳洲肉眼扒配大蝦」大蝦夠彈牙肉眼無過熟,切開微帶粉嫩肉汁令食慾大開!另一個就揀咗「卡邦尼意粉」,本身無太多期待但反而最令我驚喜,首先份量夠多醬汁都夠曬濃郁,配料每一啖都食到,啱啱好既質量可算完美是日跟餐甜品係兩款蛋糕都好香好夠味,真係為呢一晚畫上完美嘅句號
中秋佳節當然要去食下大餐一番慶祝啦

當晚嘅餐湯係「雜菜魚蓉湯」用料充足口感豐富
2020-09-29
2020-09-27 210 瀏覽
平民西餐又一個好選擇👍🏻星期六中午黎到無咩人,唔駛等位即入。裝修都幾靚,都有啲chill chill地佢個菜單係網上版,好環保。叫左兩個午餐,兩個都係78蚊,有個餐湯,當日係周打魚沙。香煎鱈魚扒配香草醬意粉 🐟魚皮都煎得金黃香脆,又唔會得雪藏味,可惜嘅係意粉煮得比較油膩🙊法式春雞配燒汁🐥呢碟燒春雞同煎魚一樣外皮煎得香脆可口 雞肉都煎得肉汁鮮嫩 要挑剔嘅係個燒汁有少少頹😂份量有啲細,我食完都唔係好飽🙈。但質素都可以。另外有個唔係幾好嘅問題係個侍應一見我地食完某一樣野就立即收,好趕嘅感覺,但成間餐廳得四至五枱客🤔
平民西餐又一個好選擇👍🏻

星期六中午黎到無咩人,唔駛等位即入。
裝修都幾靚,都有啲chill chill地

香煎鱈魚扒配香草醬意粉 🐟

法式春雞配燒汁🐥

2020-09-12
2020-09-24 152 瀏覽
今晚OT完就打算去公司附近醫肚仔, 見到E間西餐感覺唔錯於是就入去試下!餐廳環境算大, 用左歐式休閒風格嚟怖置, 微暗光調打造半浪漫氣氛💏! 餐廳選用左無紙餐單, 所以用app睇完menu再直接向店員落單就可以😊! 小妹同朋友一人叫左一個Set Dinner一齊share食!Blue Hawaii🍹顏色幾靚, 入口微酸幾清爽, 酒味較濃!Strawberry Iced🍓🍹入口係酸酸甜甜嘅士多啤梨味冰沙, 酒味唔算濃, 仲有微微士多啤梨肉, 幾岩女仔飲!南瓜湯🥣質感十分濃稠, 有少少南瓜肉, 味道偏淡, 整體不過不失!香煎石班魚柳配法式蒜蓉蛋黃醬🐟石班魚柳賣相唔錯, 煎得幾香, 外皮焦脆, 魚味濃郁, 肉質爽嫩, 沾埋法式蒜蓉蛋黃醬, 味道更突出!炭燒澳洲豬鞍架配焦糖黃莓汁🐖豬鞍架外層焦香, 肉質軟腍易切開🔪, 色澤微微粉嫩, 口感柔軟, 沾埋酸酸甜甜嘅黃莓醬汁, 味道唔錯!是日甜品:藍莓芝士蛋糕🧀🍰芝士蛋糕口感幼滑質感實在, 細細件做飯後甜品岩岩好!

Blue Hawaii🍹
顏色幾靚, 入口微酸幾清爽, 酒味較濃!

Strawberry Iced🍓🍹

南瓜湯🥣
質感十分濃稠, 有少少南瓜肉, 味道偏淡, 整體不過不失!

香煎石班魚柳配法式蒜蓉蛋黃醬🐟

炭燒澳洲豬鞍架配焦糖黃莓汁🐖

是日甜品:藍莓芝士蛋糕🧀🍰
芝士蛋糕口感幼滑質感實在, 細細件做飯後甜品岩岩好!
2020-09-22
2020-09-24 140 瀏覽
今日成兩點先至有時間食午餐,路過呢度嘅時候,見到有Set Lunch幾吸引,咁就行咗入去試吓。叫咗$88嘅「燒澳洲肉眼扒配牛肝菌汁|配餐湯」,呢個午餐仲連意粉,亦都有甜品。點完餐大約30秒,個餐湯就已經嚟到,真係超級有效率,今日餐湯係蘑菇湯。澳洲肉眼扒亦都係超級快就到,大大塊賣相幾好,肉眼扒大約八成熟,肉質有咬頭,幾好味,配牛肝菌汁同埋意大利粉一齊食,亦都幾好味。甜品係芝士蛋糕,唔錯。仲叫咗一杯益力多梳打,凍冰冰兼酸酸甜甜非常開胃。

甜品係芝士蛋糕,唔錯。

仲叫咗一杯益力多梳打,凍冰冰兼酸酸甜甜非常開胃。
2020-09-24
有時夜晚個餐諗唔到食咩好,都會周圍睇下有啲咩特別嘅餐廳,依間位於長沙灣嘅西餐廳好有格調,野食落足心機一d都唔失禮呀❤️-澳洲肉眼扒配大蝦🦐 $168呢個價錢食到扒加蝦真係好surprised!🤩牛扒個肉質都幾嫩,不過牛味就爭d,可能比個汁掩蓋左。而大蝦🦐幾彈牙同嫩😍-大蝦蟹膏意大利飯 $138個汁好濃郁,隱約有蟹膏嘅香味,飯粒吸收曬濃郁嘅汁,而且食落粒粒分明,面頭大蝦成隻啪好滿足呀🤩🤩-啤酒芒果沙冰🥭🍺 $55呢款野飲好特別呀,係食得嘅飲品😍芒果果香同啤酒味mix埋一齊,好似果汁酒咁,如果想酒味濃d可以倒曬支酒落去呀😂-是日甜品🍰芒果cheese cake係送嘅,酸酸甜甜,係好味嘅🥭而tiramisu就要+$15🙈面頭撒滿咖啡粉,咖啡味好濃郁,苦澀味道中和返cream嘅膩,口感亦都好smooth呢☕️
澳洲肉眼扒配大蝦🦐 $168
大蝦蟹膏意大利飯 $138
啤酒芒果沙冰🥭🍺 $55
是日甜品🍰
2020-09-22 122 瀏覽
最近工作壓力很大, 既忙碌又得不到認同, 連日睡不好吃不好, 今天衝完一日後, 放工想好好吃個飯, 休息一下, 和朋友來到長沙灣的西餐廳, 地鐵行過來數分鐘, 都幾方便。餐廳的menu是scan qr code睇的, 落order就叫店員處理, 我們選了兩個set dinner。薄荷朱古力$18造形十分吸引眼球, 看到心情已好了不少, 朱古力也令人快樂, 記得攪拌底下的薄荷, 味道會更均勻。熱檸茶舒適的無糖熱檸茶, 比起其他餐廳較大杯。餐湯粟米忌廉湯, 質感較濃稠。牛肝菌雜菌扁意粉牛肝菌雜菌粉量都幾多, 令整個意粉充滿菇菌的香氣, 扁意粉口感煙靭不會太軟腍。澳洲肉眼扒配大蝦$168肉眼扒雖然沒有order熟度, 看起來比較熟, 但咬落卻不會覺得靭, 它醬料幾入味同時有牛肉香, 蝦隻新鮮熟度亦控制得好, 不會乾柴, 薯蓉幼滑, 整體質素不錯。晚餐甜品是芝士乳酪, 質感綿密, 味道濃郁, 也可加$15轉tiramisu。晚餐我都呆呆的思考工作上的問題, 希望盡量做好, 吃飽飽回家好好睡一覺, 第二天繼續努力。

薄荷朱古力$18

熱檸茶
舒適的無糖熱檸茶, 比起其他餐廳較大杯。

餐湯
粟米忌廉湯, 質感較濃稠。

牛肝菌雜菌扁意粉

澳洲肉眼扒配大蝦$168