餐廳: Fifty Fifty
資訊:

2021-05-20 1164 瀏覽
朋友多口問個waitress個risotto有冇汁(其實我都唔知佢問咩🤣可能想問多唔多汁 因為比老人家食)點知個waitress串過馬x佢話:先生 冇汁係煮唔到risotto架喎🙂我一時之間唔知點應先生你🙂仲要用隻手🤏🏻 話點點點 #鄉下翻黎冇食過risotto 唔好意思囉☺️😀#做服務業做到咁真係不知所謂..............................
朋友多口問個waitress個risotto有冇汁
(其實我都唔知佢問咩🤣可能想問多唔多汁 因為比老人家食)
點知個waitress串過馬x

#鄉下翻黎冇食過risotto 唔好意思囉☺️😀
#做服務業做到咁真係不知所謂

2021-05-19 1097 瀏覽
之前媽咪推介呢一間,話係長沙灣好受歡迎,所以趁放假前嚟試一試。佢都幾近地鐵站,唔難搵。我地好早六點去到,有幾枱食緊,座位主要係木櫈木枱,正正常常闊度,無話特別舒唔舒服。餐廳係掃qr code睇餐牌,再叫人落單,所以都幾環保,又唔使掂啲長期唔知幾多人摸過嘅紙。每個set包湯、是日甜品同$20嘢飲,即係最普通個啲檸茶奶茶,超過就補差額。甘荀湯我覺得就麻麻地,好淡口,聞唔到咩甘荀味,同埋食得出加咗粉嚟煮,無跟餐包怪怪的。大啡菇意大利飯就幾好食,個汁好濃,啲飯煮到一粒粒被醬汁包圍好彈牙有口感,係有水準之作。意大利雲吞亦出奇地好味,每一隻嘅size都差不多,咬下去聞到好香嘅黑松露味,伴上調味得剛剛好嘅白汁,連埋側邊啲小菇一齊食,令人好滿足。甜品係芝士蛋糕,就正正常常無乜特別。總括而言,百幾蚊一個set,好經濟實惠,主食質量有水準,可以返食。

甜品係芝士蛋糕,就正正常常無乜特別。

2021-04-17 1597 瀏覽
呢間位於長沙灣青山道既懷舊西餐廳😆❤️聽講好多街內街坊都大推好味加抵食😚等我又去一試究竟先!餐前配有餐湯以及$20 內的飲品燒肉眼扒配巴黎牛油汁$88可以簡配白飯 意粉定薯蓉🤤媽咪就簡左要薯蓉😲🍽️好好味呀🤩應該系加左牛奶 牛油食落好順滑😍一啖接一啖 話咁快就食晒啦😆❤️❤️至於個牛扒都系好高質🙌小有牛味❤️肉質唔會過老🥩而且幾大一塊😆🙈一個女仔自己食晒真系會有d飽🙈🤫但配埋啲牛油汁一齊食好滿足呀呢個價錢系抵食🙌🙌🙌🤤法式鴨脾配焦糖熱情果汁$68幾大一隻鴨脾呀😳🤣不過略嫌肉質量比較韌小小🙈但配埋啲酸酸甜甜熱情果,汁都唔錯🤤但媽咪就唔太鍾意覺得唔太match😳😳我就幾鐘意架☺️😆碟豆花鮮奶(跟餐+$14)好靚💖飲晒成杯個拉花都仲系度🙈😆飲落無會過甜,聞到淡淡的碟豆花香所以野都配合得好好😚👍👍
餐前配有餐湯以及$20 內的飲品
燒肉眼扒配巴黎牛油汁$88
呢個價錢系抵食🙌🙌🙌🤤
法式鴨脾配焦糖熱情果汁$68
碟豆花鮮奶(跟餐+$14)
午市11:45開始,如果星期一至五喺12:45前離座及付款,可以全單八折。好抵食,值得支持👍🏼👍🏼午餐有八個套餐選擇,全部跟餐湯及$20以內飲品。星期一至五仲送是日芝士蛋糕🍰餐湯足料,唔係跟餐送就hea 做🥰🥰點了燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁,跟意粉🍝塊扒中上,唔會好硬/過熟,滿意🤩點了汽水🥤,跟餐,免費🆓。想飲Coke Zero,可惜沒有提供。最後送上是日芝士蛋糕🍰。值得一讚,好有誠意,芝士味香濃,好好味😋😋

餐湯足料,唔係跟餐送就hea 做🥰🥰
餐湯

點了燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁,跟意粉🍝
塊扒中上,唔會好硬/過熟,滿意🤩
燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁

是日芝士蛋糕

2021-04-15
燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁
是日芝士蛋糕
  • 是日蛋糕
2021-03-31 1414 瀏覽
呢度嘅lunch set好抵食 $50-$80包埋餐湯,飲品($20內)同甜品🤩都幾多選擇 尤其欣賞佢哋係paperless menu 可以scan QR code 睇網上menu 相信係因為餐廳日日轉menu而唔想浪費紙張既巧妙👍🏻 不果如果可以係網上落埋單就更加方便~~ .▫️French style duck-leg confit w/ passion fruit & caramel sauce(Lunch set 配飯,意粉/薯菜 - $68)唔係好多地方有得食duck confit (油封鴨) 佢係一道經典法國菜🇫🇷 一般黎講定價都唔便($200up) 見呢到咁便就試試佢 .油封鴨煮得好既話啲鴨肉係會嫩滑到骨肉分離 今次我既duck confit 火候控制得唔錯 雖然未話去到骨肉分離 但係肉質都幾嫩滑 好易切開 佢係成隻鴨脾上 勁多肉🤤 略嫌腌得咸咗少少 好在伴碟嘅醬平衡返 佢嘅醬幾特別 係passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有帶苦既caramel後勁 同個duck confit 好match 我揀咗薯菜 佢嘅薯容就真係麻麻哋 沙律就ok既 食
French  style  duck  confit

passion fruit caramel sauce 食落酸酸甜甜 有帶苦既caramel後勁 同個duck confit 好match 我揀咗薯菜 佢嘅薯容就真係麻麻哋 沙律就ok既 食起無咁滯
▫️餐湯
呢個一般 周打蜆湯

▫️芝士蛋糕
呢個都麻麻地

▫️咖啡 (+$4)
普通咖啡

整體來講cp值真係好高 主菜高質又好多選擇 仲有幾款都好想試 絕對會回頭😌👍🏻👍🏻
‼️佢哋有個early bird offer 12:45前埋單全單8折 真係超抵😂😆‼️
2021-03-31
French  style  duck  confit
  • 法式油封鴨
2021-03-26 889 瀏覽
今天星期五就到公司附近的西餐廳吃一吃好東西,這次是第一次來。下午一時來到餐廳,還好人不是太多,不用等位。我點了蒜香牛油多利魚配白飯,同事點了凡立貝rastto 和辣肉腸長通粉,首先來的是餐湯,是日餐湯是蒜香薯仔湯之後主菜也很快送到辣肉腸長通粉(有點過辣)蒜香牛油多利魚(牛油汁很香)三個主菜都十分好吃。吃完午飯還有甜品,是日甜品是芝士蛋糕,芝士蛋糕份量剛好,不會太多也不會太小。整體來說,食物選擇多,性價比中上,侍應服務慇勤,服務員在我們坐下時主動跟我們說點餐時可找他,十分貼心。而餐廳推行環保政策,不提供飲筒,實在值得表揚。
下午一時來到餐廳,還好人不是太多,不用等位。

之後主菜也很快送到
辣肉腸長通粉(有點過辣)

蒜香牛油多利魚(牛油汁很香)

• 芝士蛋糕
🕰️Dining Hour: 18:30-21:30 👥Pax: 2🌳🤎 Wooden furniture and decorations create a cozy and warm environment for gatherings. Though it isn't located in city center, you get a more hygienic environment when compared to some of those small and lousy cafes on hectic streets. Quality of food and drink of this price is quite good; yet, service can be improved, e.g. filling glasses with water more often.📔 Menu.English menu provided by restaurant 💬.Wide price range of dish choices, mainly within $100-$150,

📔 Menu
English menu provided by restaurant 💬.Wide price range of dish choices, mainly within $100-$150, additional $15-$25 for special drinks (*10% service charge applies)
.Only electronic menu provided - by scanning QR code 🤳🏼
Network inside the restaurant is a bit slow, so it took time to load the menu

🍝🍛🍖 Food & Drink ☕🍵🥛
Soup: carrot soup
Main: porelin & mixed mushroom linguine + carbonara
Drink: iced green tea latte (with whipped cream 😋) + iced jasmine fruits tea
Dessert: cheese cake with crumble crust
2021-03-13
2021-03-25 532 瀏覽
今日嚟到依間長沙灣有好多好評的人氣cafe, 餐廳環境舒適,服務態度友善,餐牌雖然要用q r code睇, 但就冇得在電話落單,落單都係要搵番職員落單,但勝在夠環保。 抵讚。今日選了法式烤鴨髀配招待熱情果汁和帆立貝鮮茄蓉天使麵。套餐包括餐湯,主菜,餐飲和甜品(一至五先有得送)。餐湯:蕃茄薯仔湯,可以食到一粒粒蕃茄蓉和薯仔蓉,飲落唔希好有蕃茄味。法式烤鴨髀配焦糖熱情果汁,鴨髀烤得很香脆,肉質細嫩多汁 ,不會很乾很齊,而且配搭焦糖熱情果汁食起來好夾很好食。帆立貝鮮茄用天使麵,份量很足夠,天使麵軟硬適中,鮮茄濃好香。甜品是朱古力芝士蛋糕,好香朱古力味及芝士味唔會太甜,口感亦都不錯。食物價錢經濟實惠,味道亦唔錯,cp值好高,可以再幫襯。

食物價錢經濟實惠,味道亦唔錯,cp值好高,可以再幫襯。
2021-01-18 1210 瀏覽
咁啱今日放假陪屋企人去深水埗附近診所睇牙醫,上網見到呢一間一直好多好評,一於今日試下! 去到啱啱好唔使等位,一落單唔夠10分鐘啲嘢食已經到齊 啱晒專登出嚟搭車肚餓食飯嘅我哋! 我哋地鐵站A2出口行6分鐘就已經到,位置唔算難搵,餐廳個環境都尚算舒服有格調。佢有個QR code俾我哋用電話上網scan嚟睇餐單,我哋叫咗一個意粉一個沙律另外加咗$12試佢嗰個黑糖玫瑰奶茶。果然冇失望,奶茶味道一流,d野食都好好味,呢間餐廳咁多好評係值得嘅。最後買單唔使+1 $120 抵食 值得推介!

最後買單唔使+1 $120 抵食 值得推介!
lunch  set  餐湯
燒半生熟牛肉沙律
黑糖玫瑰奶茶
  • 玫瑰奶茶
2020-12-30 4995 瀏覽
室外裝修吸引,室內佈置特色其實想黎試下,一直未揾到機會,今年終於可以試到,價錢中上,但食物都多選擇又吸引早前係FACEBOOK問過係咪可以叫A La Carte 食物,回覆係可以,除左營業時間有變之外,點知去到點餐先被告知冇肉食類,只有意粉同意大利飯類A La Carte 加$20轉Set有湯,甜品同飲品,侍應話湯係雜菜湯,不過上枱後睇落似粟米甘筍薯蓉湯。。。優點係大碗黑松露醬大啡菇 $48價錢平,松露香氣濃郁,不過大啡菇似乎冇落鹽,冇帶起菇味2人Fifty fifty 炸海鮮小食拼盤 $68炸帶子外脆內爽炸蝦正正常常。炸蠔夠Juicy,不過底下嘅炸皮濕左。墨魚漿餅太漿,所謂墨魚其實係急凍八爪魚,質地好韌黑松露雜菌意大利雲吞雜菌忌廉汁 $108份量十足,有六七隻雲吞,而且好大隻,餡料好香好夠味,雲吞皮熟度剛好,唔會太淋爛,個汁仲有好多雜菌日本刺身帶子鮮松露意大利飯 $148有驚喜居然有兩塊鮮黑松露片,加上帶子有質素,煎得又爽又彈,意大利飯就淋左啲,適合返香港人口味Set甜品有芝士餅,橙色粒粒食唔出係咩,質地幾實,似芒果乾,芝士餅夠實夠濃郁食物質素唔係差,侍應嘅服務有待提升入餐廳一刻冇
室外裝修吸引,室內佈置特色

黑松露醬大啡菇 $48
價錢平,松露香氣濃郁,不過大啡菇似乎冇落鹽,冇帶起菇味

2人Fifty fifty 炸海鮮小食拼盤 $68
炸帶子外脆內爽

黑松露雜菌意大利雲吞雜菌忌廉汁 $108

日本刺身帶子鮮松露意大利飯 $148
有驚喜

食物質素唔係差,侍應嘅服務有待提升

入餐廳一刻冇人帶位,冇人比餐牌,冇人提及掃QR CODE,冇人提醒只有下午茶加散點意粉飯類,當時只得一枱客。。。。另外冇野做時間仲坐係廳面玩手機,令人費解,一般玩手機都會企埋一邊而唔係同客人一齊坐喺度

2020-12-29
2020-12-03 1052 瀏覽
今日試左呢間幾多好評既cafe 係長沙灣有好出色既cafe 今日係星期六中午 入面得幾個人坐 唔洗排隊因為疫情關係 餐廳採用左 scan QR code 睇餐牌 Lunch set around 5x -8x 左右有餐湯有野飲 抵食👍我叫左蒜香菠菜野菌天使麵先黎個南瓜湯 湯唔係用粉開 飲到一粒粒南瓜溶 唔浠個天使麵既份量都幾多 好重蒜味😹 鐘意佢整得個天使麵唔淋 唔會一patpat
今日試左呢間幾多好評既cafe
有餐湯有野飲 抵食👍
我叫左蒜香菠菜野菌天使麵
先黎個南瓜湯 湯唔係用粉開 飲到一粒粒南瓜溶 唔浠
2020-11-28 916 瀏覽
長沙灣 - Fifty Fifty煎ParmaHam三文魚石斑魚柳北海道帶子黑松露risotto甜菊葉甘草茶水果柚子蜜唔錯唔錯👍👍服務員態度很好,有禮又主動實屬佳品店內裝飾亦很優雅見餐牌內午市價錢更更更實惠~~😯😯#fiftyfifty #長沙灣 #hkig #foodie #instafood #hkrestaurant #hkfood #yumyum #loveeating #foodphotography #孤獨的美食家
長沙灣 - Fifty Fifty

煎ParmaHam三文魚

石斑魚柳

北海道帶子黑松露risotto

甜菊葉甘草茶

水果柚子蜜

唔錯唔錯👍👍
服務員態度很好,有禮又主動
實屬佳品
店內裝飾亦很優雅

見餐牌內午市價錢更更更實惠~~😯😯

2020-11-14 729 瀏覽
咧間好似係人氣店?!算係慕名而來是日晚餐食左個卡邦尼意粉,澳洲肉眼扒配大蝦。餐飲玫瑰latte,益力多特飲同加配甜品。南瓜餐湯太重麵粉feel,唔推薦Main course兩個都好味。-卡邦尼個醬好味,夠濃郁。-肉眼五成熟,個醬好味,肉質不過不失。薯蓉打得幼滑好味。飲品玫瑰latte唔錯,有玫瑰香,亦唔會過甜。另一杯係菠蘿益力多特飲,都ok。甜品就好一般。跟餐甜品芒果cheese cake。其實只係芒果果肉加係cheese cake裡面,唔夾果肉唔甜,如果係芒果汁/蓉加落cheese cake度都好D,可以成個cake有芒果味。加錢轉左個甜品四重奏.......後悔。個雲呢拿雪糕成陣糖味,唔好食。一舊跟餐既芒果cheese cake。一舊pancake,煎得太乾。一舊tiramisu,正常水準,唯一好味既甜品。店員有禮貌,服務好。
咧間好似係人氣店?!算係慕名而來

南瓜餐湯太重麵粉feel,唔推薦

Main course兩個都好味。
-卡邦尼個醬好味,夠濃郁。
-肉眼五成熟,個醬好味,肉質不過不失。薯蓉打得幼滑好味。

飲品玫瑰latte唔錯,有玫瑰香,亦唔會過甜。
另一杯係菠蘿益力多特飲,都ok。

甜品就好一般。

加錢轉左個甜品四重奏.......後悔。
個雲呢拿雪糕成陣糖味,唔好食。
一舊跟餐既芒果cheese cake。
一舊pancake,煎得太乾。
一舊tiramisu,正常水準,唯一好味既甜品

店員有禮貌,服務好。

• 卡邦尼意粉
2020-11-09 498 瀏覽
沒有什麼是一頓美食不能解決的,如果有……那就兩頓~嘻嘻一間實惠又美味的義大利美食餐廳非常喜歡這間餐廳的裝飾,很溫馨也很浪漫💕特別是黑松露薯條,簡直人間美味,每次必點。
虎蝦辣肉腸香蒜鮮茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖單骨雞翼
黑白醬薯條
虎蝦辣肉腸香蒜鮮茄蓉忌廉尖通粉
蜜糖單骨雞翼
黑白醬薯條
2020-10-31 602 瀏覽
今日去咗長沙灣,約咗妹妹係佢公司附近食午飯,就揀咗佢好鍾意❤️食嚟間餐廳。冇餐牌要用手機掃描QR code睇menu落單。先送上餐湯。澳洲肉眼扒配大蝦🍤,大大塊肉眼扒,肉質鮮嫩好淋,好好味😋大蝦煎得啱啱好,肉質厚夠爽😋馬拉大蜆墨汁麵,蜆肉大大粒有鮮味,墨汁麵煮得軟身程度啱啱好,墨汁醬味道唔錯😊百香果水果茶,酸酸甜甜好開胃,整體都唔錯😊 係市區都有一間有質素高級西餐廳。價錢合理,CP值高,環境舒適,服務態度有善。下次同朋友一齊來食😊
。冇餐牌要用手機掃描QR code睇menu落單。
先送上餐湯。
百香果水果茶,酸酸甜甜好開胃,整體都唔錯😊