2022-05-31 875 瀏覽
🍤明太子蝦意賣相唔錯,食落幾creamy,有啲明太子味。只有很少蝦,蝦都沒什麼味道。🍕四重芝士pizzaPizza size不是很大,很薄脆,有芝士同茄膏味。不過,我喜歡食麵包底的pizza多啲,所以如果佢係麵包底就好了。🐖BBQ豬仔肋排&薯角豬仔肋排感覺麻麻,薯角香脆,整體不過不失。
🍤明太子蝦意

🍕四重芝士pizza

🐖BBQ豬仔肋排&薯角
豬仔肋排感覺麻麻,薯角香脆,整體不過不失。
海膽黑松露忌廉汁扁意粉Price:$148📌呢個真係必食,好推薦!👍🏻海膽唔會好苦,撈埋黑松露一齊食,黑松露嘅香味加埋海膽嘅鮮味同口感真係不得了☺️意粉又整得夠Creamy,3重享受真係好正😋😋重點分量夠哂多,食完呢個好濟好滿足啊~安格斯牛面頰肉配薯角Price:$168📌牛面頰肉好少見,所以即刻叫嚟試下。肉質好嫩,好容易切得開😙但淋喺上面嘅醬汁,味道有啲似BBQ味,同面頰肉唔太夾,呢度小小失望🙊UnicornPrice:$24(跟餐半價)📌Unicorn隻色好靚😍係紅肉火龍果同藍莓沙冰,飲落好Fresh同飲到生果鮮甜🤩入面真係有火龍果肉同果籽㗎!再撈埋上面啲Cream一齊飲,增加口感,飲完覺得好健康😂
海膽黑松露忌廉汁扁意粉
Price:$148

安格斯牛面頰肉配薯角
Price:$168

Unicorn
Price:$24(跟餐半價)

2021-04-08 366 瀏覽
行入銅鑼灣內街搵食🤓🤓🤓💛見到呢間餐廳好多人排隊 咁梗係要試吓啦 🙈🙈店內座位唔多 除咗普通嘅座位之外 仲有吧枱👍 叫咗招牌蟹肉鹹蛋黃意粉🤤🤤 我見到好多台都食緊呢個😂😂 第一眼望 會心諗係咪真係咁好食呀😂 因為好似冇咩顏色喎 但原來食落鹹蛋黃味好重👍👍 配上蟹肉 又唔會覺得好膩 🍝 唔怪得知係餐廳嘅招牌菜👍另外一個叫咗我好鍾意食嘅牛油果卡邦尼意粉🍝 啲人成日話要知道間餐廳整意粉好唔好食 就係要試卡邦尼意粉🍝意粉 不油膩 而且份量都有好多👍👍 男仔食都冇問題👦🏻unicorn 紅肉火龍果沙冰 好清新👍👍 滿滿嘅果肉真係好滿足呀❤️❤️
行入銅鑼灣內街搵食🤓🤓🤓💛
見到呢間餐廳好多人排隊 咁梗係要試吓啦 🙈🙈

意粉 不油膩 而且份量都有好多👍👍 男仔食都冇問題👦🏻

2021-03-30 282 瀏覽
< 💛Felice Cafe & Pasta > 📍銅鑼灣前幾晚同家姐去咗銅鑼灣呢間良心cafe 💛我地七點半去到已經大排長龍😛 人氣超高😝🦐明太子蝦忌廉意粉 $108明太子醬夠鹹香 每條意粉都食到明太子嘅味 蝦肉份量都幾多 雖然唔係好大隻 但係都幾爽口彈牙 加埋紫菜成個感覺好日式好好味😋🥑牛油果卡邦尼意粉 $108第一次食牛油果意粉 好特別🤣 卡邦尼意粉正正常常如果煙肉份量再多啲同大塊啲就好😆 牛油果偏硬 不過可接受 仲有隻流心蛋 撈埋一齊食幾正🥰
< 💛Felice Cafe & Pasta > 📍銅鑼灣

🦐明太子蝦忌廉意粉 $108

🥑牛油果卡邦尼意粉 $108

2021-03-29 244 瀏覽
今次黎到銅鑼灣懲罰呢間餐廳,呢條街就不嬲好多好野食!餐廳真係好迷你,擺左好多公仔擺設係銅鑼灣黎講,價錢真係唔算貴,選擇都好既,除左一般西餐廳有既菜之外,都仲有其他有特色嘅菜式!叫左:巴馬火腿火箭菜($88)火腿偏咸,食物材料有質素,Pizza薄薄地,脆身,襯埋芝士有少少過咸,但唔會好擠,食完仲想要多兩塊火腿蟹肉鹹蛋黃意粉 ($98)平時唔係好鍾意食鹹蛋黃味嘅嘢食,呢個意粉又出奇地好香,因為佢係蛋黃碎咁落落去,而唔係溶哂,所以唔會好擠同好咸,食落又咬到少少鹹蛋黃碎同超多蟹肉,好有口感!unicorn ($48)碟豆花梳打奄尖嘅我,身體又唔太受得火龍果,試左一啖,好重火龍果味,似係新鮮水果打出黎既沙冰! $48蚊唔過份!雖然從來都形容唔到碟豆花又咩味,但杯野飲真係好靚,溝渾成杯藍藍紫紫不得了。印象中只有去泰國個陣飲過,呢杯都唔會好甜,岩岩好解左主食既鹹味!如果餐廳可以大啲就好啦,味道真係唔錯的!推薦大家黎試下!

叫左:

巴馬火腿火箭菜($88)

巴馬火腿火箭菜

蟹肉鹹蛋黃意粉 ($98)

蟹肉鹹蛋黃意粉

unicorn ($48)
碟豆花梳打

Unicorn / 碟豆花梳打

如果餐廳可以大啲就好啦,味道真係唔錯的!推薦大家黎試下!

2021-03-28
巴馬火腿火箭菜
Unicorn / 碟豆花梳打
  • 蝶豆花白桃梳打
  • Unicorn
2021-03-26 94 瀏覽
嚟到銅鑼灣Cafe聚集嘅街巷,希雲街,呢度有間細細地嘅黃店💛,從門面已經可以清晰可見文宣📋。🍝蟹肉鹹蛋黃意粉 $118🥑牛油果卡邦尼意粉 $108🍓Oreo脆草莓乳酸 $42🦄UniCorn $48佢哋有set dinner,我哋叫咗兩個意粉,鹹蛋黃幾特別唔太常見,鹹鹹甜甜咁,食到啲蟹肉,口感幾好,另一個意粉有牛油果,唔會好甜唔會好膩,淡淡地嘅果醬溶入意粉度😋。草莓乳酸酸酸地,飲到最尾都幾甜,可能因為飲淨咗啲Oreo脆,至於杯UniCorn清清地,內有紅肉火龍果沙冰,藍莓沙冰, cream,唔算好甜,啱啱好。牆身好多文宣裝飾,亦有枱上擺設及販售文宣公仔🧸。環境有少少暗,算有啲情調,我哋去嗰時冇咩位,要坐吧枱。🍽Felice Cafe & Pasta - 銅鑼灣希雲街12號地舖

🍝蟹肉鹹蛋黃意粉 $118
🥑牛油果卡邦尼意粉 $108
🍓Oreo脆草莓乳酸 $42
🦄UniCorn $48

2021-03-04
2021-03-25 76 瀏覽
之後都食過Felice cafe,一直都好想再食,今日終於同女朋友仔有機會試下佢~~去到撞正7點半晚飯時間,等左大概五分鐘左右就入坐~餐廳空間雖然唔算大,但坐得算舒服,唔算太逼~最後叫左餐廳出名嘅pizza同牛油果卡邦尼意粉。.🔻巴馬火腿火箭草pizza味道:7.5/10價錢:$88薄餅係屬於薄底,餅底非常鬆脆,而面頭就鋪滿左蕃茄醬同巴拿馬火腿同新鮮嘅火箭菜。成個薄餅份量夠曬兩個人食.🔻牛油果卡邦尼意粉味道:8/10價錢:$88第一次食用牛油果住嘅卡邦尼意粉,又幾好食。牛油果煮到好軟熟,而且煮到個牛油果味好出味,好食~而餐廳嘅卡邦尼意粉超級creamy,非常多汁,勁濃郁~中間仲有隻流心蛋,撈勻左之後更加入味~

🔻巴馬火腿火箭草pizza

味道:7.5/10
價錢:$88
🔻牛油果卡邦尼意粉

味道:8/10
價錢:$88

2021-03-24 40 瀏覽
今天想食西式午餐,想支持小店,便與朋友來到這間餐廳。我們點了pasta及pizza,份量剛好。飲品方面點了牛油果乳酸沙冰,很新鮮的感覺,健康解渴又解油膩。牛油果卡邦尼意粉: 我們超喜歡吃牛油果,這個配搭十分夾,而且味道調得很好,值得推介巴馬火腿火箭菜pizza:這是薄批,很脆,也不錯店面其實很細,但環境舒適,味道也高質!
牛油果卡邦尼意粉:
巴馬火腿火箭菜pizza:
這是薄批,很脆,也不錯
店面其實很細,但環境舒適,味道也高質!
2021-03-22 63 瀏覽
前排經過見吾少後生排隊等候,門口有條人龍。原來係黃店,而且意粉幾好食!今晚過黎試下, 餐牌價位$98-$148 , 包餐個湯同飲品。餐湯係新鮮嘅紅蘿蔔湯味道好鮮甜!唔錯!牛油果卡邦尼意粉$98意粉的賣相非常juicy再加埋隻流心蛋黃每條意粉都掛上忌廉醬汁同蛋黃醬食落去意粉滑上加滑。蟹肉鹹蛋黃意粉$108呢款係扁意粉除咗少少蟹肉加咗鹹蛋黃嘅意粉非常鹹香蟹肉同鹹蛋黃都非常足料意粉亦炒得乾爽有口感。飲品係凍檸茶同熱朱古力杯熱朱古力面頭整咗奶泡幾有心思

餐湯係新鮮嘅紅蘿蔔湯
味道好鮮甜!唔錯!

牛油果卡邦尼意粉$98

意粉的賣相非常juicy
再加埋隻流心蛋黃
每條意粉都掛上忌廉醬汁同蛋黃醬
食落去意粉滑上加滑。

蟹肉鹹蛋黃意粉$108

呢款係扁意粉
除咗少少蟹肉
加咗鹹蛋黃嘅意粉非常鹹香
蟹肉同鹹蛋黃都非常足料
意粉亦炒得乾爽有口感。

飲品係凍檸茶同熱朱古力

杯熱朱古力面頭整咗奶泡
幾有心思
  • 蟹肉咸蛋黃意粉
  • 牛油果卡邦尼意粉
2021-03-21 82 瀏覽
去到餐廳門口,發現已經勁多人幫襯, 都差不多滿座, 等了一會兒才有位入座食物主要以西式為主, 蟹肉鹹蛋黃意粉($98), 中式食材遇上西式意粉,幾新穎有創意,味道並將並不像一般creamy類或惹味類的意粉, 而是帶一點點鹹蛋黃的鹹香, 蟹肉為意粉帶來一點質感,不過味道被鹹蛋黃蓋過了莎樂美辣肉腸薄餅($78),脆薄餅底,口感辣辣的,salami的鹹味突出除了餐牌上的飲品, 餐廳也另外有一些特飲, 黑糖薑母牛奶($36)不錯,黑糖的甜味和薑母的辣味平均另外熱cappuccino($40)正常水平

莎樂美辣肉腸薄餅

黑糖薑母牛奶

另外熱cappuccino($40)正常水平

cappuccino

2021-03-20 2775 瀏覽
雖然希雲街短短一條,但雲集各式各樣的食肆,港、日、西、台;麵食、意粉、甜品、街頭小食都有,只要踏入呢條街,真係唔怕無嘢食!今日同屋企人行街,行之前就去醫肚先,是日揀咗食 #FeliceCafe。蟹肉鹹蛋黃意粉 $98上桌香噴噴,唔好以為佢唔係太金黃色就唔夠味,其實每一啖都食到滿滿鹹蛋味,又唔會覺得好膩,仲有蟹肉增加鮮味,而且意粉唔會過腍,keep到彈牙感,可以食呀! Salami and pepperoni pizza $78用咗番茄醬做base,仲有香濃芝士味,加上兩款配料salami同pepperoni,同埋脆餅底,好味道。蝶豆花梳打 葡萄柚 $30半橙半紫好靚,酸酸甜甜的葡萄柚味,好適合夏天飲。
蝶豆花梳打 白桃 $30藍色漸層勁靚,相比下白桃味甜少少,但白桃味都好出,透心涼的感覺。環境唔算大,但係都算坐得舒服。見到隔離檯叫個軟殼蟹risotto好似好好食,日下次有機會試下先。餐牌

蟹肉鹹蛋黃意粉 $98
Salami and pepperoni pizza
Salami and pepperoni pizza

蝶豆花梳打 葡萄柚

蝶豆花梳打 葡萄柚 $30
半橙半紫好靚,酸酸甜甜的葡萄柚味,好適合夏天飲。
蝶豆花梳打 白桃

蝶豆花梳打 白桃 $30

餐牌
2021-03-20
2021-03-18 70 瀏覽
黃店經常有去但老實唔係間間好食,而且就算有心水嘢食,可能都係得嗰一兩味,但呢間啲意粉真係食極都唔厭,而且係好多款都好好食。Creamy嘅夠creamy,辣嘅夠惹味,而且明太子同海膽都好新鮮!如果食lunch,嗰幾款set lunch都係好味嘅當然嘢飲都好特別啦,不過唔知點解星期一成日唔開,可能個廚大大要休息?實在整得太好味!而且重要嘅係佢不忘初心,非常值得支持!當然講到尾食物質素同煮功都好重要,論性價比呢度超高!
2021-03-15 39 瀏覽
今天來到了銅鑼灣閒逛,發現不少高質Cafe,眾多店舖之下選擇了這間小店,支持一下。內在環境舒適有家的感覺、店員服務親切、坐得後整體感覺良好。首先叫咗個牛油果卡邦尼意粉,意粉熟度煮到剛剛好爽口彈牙,配上半熟蛋、煙肉碎、芝士,卡邦尼意粉好食高質又夠味。最最最重點係加入牛油果作為配菜、牛油果新鮮,牛油果嘅出現降低整體意粉嘅油膩感,越食越覺得兩者好夾,食唔停口🤪。另一款意粉就叫咗鹹蛋黃醬蟹肉扁意粉,蟹肉、鹹蛋黃份量都夠多,每啖意粉都有鹹蛋黃嘅香味,蟹肉同鹹蛋黃配合之下,令到意粉風味提升,喜歡口味濃郁嘅你就要試吓啦。飲品方面,叫咗Oreo士多啤梨乳酸,士多啤梨🍓味配上乳酸梳打,飲落好清新好Fresh,加上面頭嘅Oreo碎,整體都好開胃。另一杯就叫咗牛油果🥑沙冰。估唔到牛油果都仲可以做到沙冰,而且出嚟嘅效果相當之好。牛油果味清淡,加上沙冰,絕對係飽足一餐完嘅首選飲品,舒服😌得黎又清新。最後總結整體感覺良好,店員服務態度很好👍🏻、環境舒適、如果大家有時間不妨幫襯下身邊嘅小店💪🏻。

2021-03-15 47 瀏覽
之前一直都想試呢間佢嘅lunch set都幾抵食,包嘢飲同沙律意粉嘅配搭好特別,冬蔭功唔算特別辣汁幾creamy但唔會好膩,仲有幾隻蝦自己覺得味道偏鹹咗少少個人認為冬蔭功味可以再出啲,不過以呢個價錢係算唔錯個飯椰汁味幾濃,啲雞都幾滑不過得四舊有啲少,南瓜味唔係好出,同埋飯食落都有少少鹹環境方面面積比較細,坐得有啲迫同埋暗另外呢條街出名要排隊,建議早少少去比較容易搵位整體一般,有機會可能會試吓其他嘢食
之前一直都想試呢間
佢嘅lunch set都幾抵食,包嘢飲同沙律
意粉嘅配搭好特別,冬蔭功唔算特別辣
汁幾creamy但唔會好膩,仲有幾隻蝦
自己覺得味道偏鹹咗少少
個人認為冬蔭功味可以再出啲,不過以呢個價錢係算唔錯
個飯椰汁味幾濃,啲雞都幾滑
不過得四舊有啲少,南瓜味唔係好出,同埋飯食落都有少少鹹
環境方面面積比較細,坐得有啲迫同埋暗
另外呢條街出名要排隊,建議早少少去比較容易搵位
整體一般,有機會可能會試吓其他嘢食
[銅鑼灣] Felice Cafe & Pasta💛.牛油果卡邦尼意粉🥑食剩指數:10/100平時我地都有食牛油果但係配搭卡邦尼意粉就好似第一次意粉份量幾多質感都幾彈牙牛油果同卡邦尼都好creamy加埋一齊異常的夾另外一提表面好多芝士粉記得撈好先食~.蟹肉咸蛋黃意粉食剩指數:10/100意粉用料十足蟹肉同咸蛋黃都好多唔洗多講睇到張相都feel到~味道方面真係好邪惡啖啖都係咸蛋黃既咸香味蟹肉碎都好有口感加埋都算唔錯.蝶豆花葡萄柚梳打食剩指數:0/100蝶豆花飲品一向都好ig-able葡萄柚同佢果種漸層色真係好靚味道方面就好香甜既葡萄柚味梳打汽泡好解油膩感.無酒精Mojito食剩指數:0/100無酒精Mojito係雪碧+青檸薄荷葉飲落好fresh青檸薄荷葉又好香食濃味意粉飲配有汽飲品好爽
[銅鑼灣] Felice Cafe & Pasta💛
蟹肉咸蛋黃意粉
食剩指數:10/100
意粉用料十足
蟹肉同咸蛋黃都好多
唔洗多講睇到張相都feel到~
味道方面真係好邪惡
啖啖都係咸蛋黃既咸香味