2019-09-12 170 瀏覽
今晚三人行同其中一人預祝🎂食晚飯,很滿足。Fantasy√ Kitchen已來過好幾次食飯,好值得回味的餐廳😄。每次來到這裡必然會食黑毛豬,每次都保持到水準,外脆內juicy😍😋,再伴自家製紫薯蓉,甜而不漏又飽肚💯
2019-09-11
蒜香鐵板蝦
西班牙大墨魚 二食之燒烤
西班牙大墨魚 二食之蒜蓉伴意粉
Dry Aged 黑毛豬
  • 西班牙大墨魚半隻(燒烤)
  • 西班牙大墨魚半隻(伴意粉)
  • Dry Aged黑毛豬
2019-07-31 235 瀏覽
位置係河畔附近,唔係旺區,舖面細細,入面位置唔多,但估唔到好有驚喜。我地兩個人,所以叫左兩樣野姐叫左個set dinner,比目魚柳($208,可以配飯/意粉/薯菜),冇影到相魚皮燒得好脆,魚肉好嫩,不過個汁就唔夠多,比較dry,但味道幾好😎威靈頓牛柳($268)比時出面既威靈頓牛柳起碼都400幾蚊起跳,呢度咁平,都驚伏架,不過試左又覺得唔錯。牛柳好好食,好冧,略嫌個酥皮有啲咸🤪但整體我覺得係驚喜!雖然舖頭細,但有好多食物選擇。淨係餐湯都有三款,跟餐甜品有5款。餐牌仲有好多食物想試,下次會再去。

我地兩個人,所以叫左兩樣野姐

威靈頓牛柳($268)

2019-07-29
2019-06-22 268 瀏覽
之前食過幾次覺得出品非常有水準, 所以今晚帶埋屋企人一齊嚟食.今次前菜嗌咗香煎牛脷, 入口香滑軟淋... 正!主菜叫咗牛扒、咸豬手、海膽意大利飯.牛扒必食之選, 7成熟剛好, 肉質鮮嫩超好食. 咸豬手外脆內軟, 誠意之作.阿女最愛海膽意大利飯, 入口滿滿嘅海膽味, 絶對係真材實料至於甜品我哋最鍾意熱情果慕絲和心太軟真係樣樣都咁好食👍👍👍臨走前隔離枱叫咗龍蝦🦞,淨係聞到都想食,下次必試🤤🤤🤤

今次前菜嗌咗香煎牛脷, 入口香滑軟淋... 正!

主菜叫咗牛扒、咸豬手、海膽意大利飯.
牛扒必食之選, 7成熟剛好, 肉質鮮嫩超好食.
咸豬手外脆內軟, 誠意之作.
阿女最愛海膽意大利飯, 入口滿滿嘅海膽味, 絶對係真材實料

至於甜品我哋最鍾意熱情果慕絲和心太軟

2019-06-21
  • 咸豬手
2019-05-25 313 瀏覽
與家中老闆娘慶祝紀念日,到沙田這家別緻西餐食好嘢,之前食過lunch 都不錯,店不算很大,但食品質數很好,小店格局但酒店級食品水準,一般食同類嘢都要2倍價錢,見有晚餐及食品都好吸引,來一試"貴價晚餐"。頭盤香煎鵝肝香到不得了,太邪惡。焗蠔香口同法國生蠔大隻新鮮帶海水味。主菜龍脷魚煎得剛好,配菜甜紫薯有特色。另一主菜Beef Wellington 五成熟剛好,整法正宗,有火腿磨菇內層,外層酥皮香脆唔油膩。甜品焦糖蘋果批香脆好味,不是一般批底比美。食到大滿足,但銀包都唔係好傷,雙贏。

頭盤香煎鵝肝香到不得了,太邪惡。
焗蠔香口同法國生蠔大隻新鮮帶海水味。
主菜龍脷魚煎得剛好,配菜甜紫薯有特色。
甜品焦糖蘋果批香脆好味,不是一般批底比美。

食到大滿足,但銀包都唔係好傷,雙贏。
2019-05-24
紀念日
  • 自家製威靈頓牛柳
2019-05-25 241 瀏覽
第一次黎係朋友推薦黎試,現在食西餐,我只來這裡了。它是一間由頭盤好食到甜品的西餐廳,現在小有了!我最鐘意食頭盤的紫薯田螺酥皮,真係好有heart♥️超好食另外佢既餐湯同餐包也絕不馬虎!磨菇湯不是外面白色重忌廉那款,是由真磨菇打磨出黎架😋😋置於餐包,我強烈建議大家食黑色那個,是我最愛吃的😍講到主菜,我跟我老公基本上牛、豬、羊、魚既部位都試左大部分,沒有覺得吾好食的最後甜品🍮我最鐘意熱情果慕絲係有果肉架,而且甜酸味適中!真係好好食!!!講起又想食了支持小店💪🏻💪🏻💪🏻
第一次黎係朋友推薦黎試,現在食西餐,我只來這裡了。

它是一間由頭盤好食到甜品的西餐廳,現在小有了!
我最鐘意食頭盤的紫薯田螺酥皮,真係好有heart♥️超好食

另外佢既餐湯同餐包也絕不馬虎!

最後甜品🍮我最鐘意熱情果慕絲

係有果肉架,而且甜酸味適中!
真係好好食!!!講起又想食了

支持小店💪🏻💪🏻💪🏻
2019-05-16
今日突然想食正野,中午就點了個dry aged 黑毛豬配意粉,原本肉質已經十二分好,8,9成熟經已能享用,相比起全熟,口感味道各有千秋,喜好因人異議。個人偏好於接近全熟的中間點,金黃色外皮,軟滑多汁既肉質伴隨着熟成黑毛豬獨有的味道,幸福充斥着整個口腔内,一試難忘,回味無窮,溜連忘返。全扒熟度一致,突顯廚師功力,物超所值。點着少量海鹽享用更有另一番風味,若再叫上香煎午舌共同享用意粉的話,絕對能提升至人間聖物,天界仙物。配菜中和着香煎既油膩感,雙輔雙成,雙得益彰。
dry aged 黑毛豬, 餐
dry aged 黑毛豬
題外話/補充資料: 這個豬$248我也是服了,沙田圍、河畔、沙田有比它好食的豬,價格比它平,我個名就倒轉寫
2019-05-21
dry aged 黑毛豬, 餐
2019-05-17 132 瀏覽
老闆用心經營,精心下煮;食品賣相了得,味道一流!這裡的前菜及肉扒很美味,連平日不愛吃肉扒的我,也忍不住追點黑毛豬。少有西餐廳會讓我一來再來,這間隱世小店確實能讓我「食過返尋味」!
老闆用心經營,精心下煮;食品賣相了得,味道一流!

2019-05-17
  • 黑毛豬
  • 前菜
2019-05-15 134 瀏覽
一直喜歡光顧小店!小店一直在樓下,卻常常與它擦身而過。今天,西餐癮起,想食黑毛豬!就跳左入去食,結果驚喜十足。前菜是女士喜愛的紫薯和意想不到的蝸牛、沙律上芭樂和沙律醬好夾,還帶出了芭樂的鮮果味!主菜黑毛豬最考廚師功架,小店廚師也可做到恰到好處,肉質鮮嫩、肉味也得以保存,再配合即磨海鹽,肉味濃郁!最後的甜品,熱情果慕絲不太甜,配合廚師的作畫,是一碟小巧精緻的藝術品!每次來食 都好滿足,今晚食到老闆煮的紅椒三文魚炒飯,真係好好食, 我一口氣食曬啦!因不單是食物烹煮得可口,用料講究,而更加是二口子煮食對服務對賣相那份真誠心意,從看到,聞到以至食到入口都完全感受得到,有種似是到人家滿載温馨客廳和廚房作賓客,樂在其中,所以所付價錢 簡直是物超所值,幸福滿溢�
一直喜歡光顧小店!小店一直在樓下,卻常常與它擦身而過。
今天,西餐癮起,想食黑毛豬!就跳左入去食,結果驚喜十足。
肉味濃郁!
2019-05-13 71 瀏覽
今天食鴨肶非常好食, 又晤肥仲食咗蘋果達非常好味道😀😀一直喜歡光顧小店!小店一直在樓下,卻常常與它擦身而過。今天,西餐癮起,想食鴨肶就跳左入去食,結果驚喜十足。前菜是女士喜愛的紫薯和意想不到的蝸牛、沙律上芭樂和沙律醬好夾,還帶出了芭樂的鮮果味!主菜黑毛豬最考廚師功架,小店廚師也可做到恰到好處,肉質鮮嫩、肉味也得以保存,再配合即磨海鹽,肉味濃郁!最後的甜品,熱情果慕絲不太甜,配合廚師的作畫,是一碟小巧精緻的藝術品!
今天,西餐癮起,想食鴨肶就跳左入去食,結果驚喜十足。
肉味濃郁!
2019-05-13 140 瀏覽
母親節當然要帶家人食好的。年年都係食食食,咩新意今年有同事推薦一間位於沙田的西餐廳,就帶家人去嘗鮮一下。去到真的有點隱世(實情係本人住港島區,傻傻的迷路了)老闆娘很貼心,推介了當天新鮮的食材,加上主廚用心烹調:生蠔(鮮甜無腥味)、牡丹蝦(大大隻又彈牙)、魚下巴(嫩滑多汁)、燒牛舌(食完全家都決再order 多次)、天下第一刀(豬來的,我都唔知係乜部位,但還是嫩的)、威靈頓牛柳(大鄉里出城第一次食)、蘑菇湯、蝦多士......當然唔少得甜品啦:木糠布甸、焦糖燉蛋、百香果蛋糕、心太軟、蘋果批太多好食的,真心推介,誠意推薦!
母親節當然要帶家人食好的。
年年都係食食食,咩新意

今年有同事推薦一間位於沙田的西餐廳,就帶家人去嘗鮮一下。
去到真的有點隱世(實情係本人住港島區,傻傻的迷路了
太多好食的,真心推介,誠意推薦!
2019-05-12 89 瀏覽
朋友聚會,第一次光顧這間餐廳,點了三道菜:香煎法國鵝肝、脆皮德國咸豬手、煙三文魚忌廉意大利麵。朋友吃過,都覺得可以encore!先來鵝肝,一上菜就聞到陣陣香味,但因我不嗜鵝肝,所以只試了一小片,味道不錯,油而不膩。再來脆皮豬手,皮真的很脆,斬件上碟大小適中。問了老闆,原來芥末醬是自家調製,難怪吃來不像一般芥末醬般刺鼻,而且微微帶甜,與脆皮很合得來,很好吃!最後是意大利麵,份量不輕,忌廉汁濃郁,三文魚也不是,不是隨便放上幾片就給客人。除了食物味美,最重要是食物的賣相,令人看得出廚師用心去做好一碟菜式。菜式雖然跟其他餐廳分別不大,但味道就是很特別!或者是因為這家餐廳以「家庭式」經營,也就像私房菜一樣,有一種在外邊餐廳吃不到的味道。

2019-05-11 67 瀏覽
今日第一次去呢間西餐廳,位置旺中帶靜。件扒好鬼正🤩 海膽risotto 好濃😋 個磨菇湯好好!麵包有誠意酒店質素,並唔係一般餐包。平時我麻麻地甜品但都俾佢個心太軟KO🤤呢間一定有回頭!
呢間一定有回頭!

2019-05-11
2019-05-11 62 瀏覽
之前去過幾次,都覺得值得推介。今晚特登同老友👩帶埋佢嘅可愛女兒👧去呢間餐廳食晚餐,好舒服,好有家嘅感覺!老闆娘態度親切,大廚出食物夠快!食材一流,特別要一贊用紫薯🥔配主菜🥩,好好味!!小朋友最喜愛心太軟🍮朱古力好濃但唔會太甜,加埋菠蘿雪糕,食到lam Iam脷!我自己就特别鍾意🥰香檸🍋芝士餅🍰同百香果芝士餅🧀!要継續努力呀!恭喜你地快2週年喇!🍀🥂💐💯
2019-05-04 76 瀏覽
母親節來了,所以和太太一起要決定同屋企人食乜嘢~其實之前同朋友們一齊去過呢間餐廳,食物一流,服務態度好,所以決定再次前往~由於有心水菜色同朋友介紹,所以到達餐廳前經已落單,到達後,餐廳負責人再次確認菜色就去準備了,十分細心!一來先上牡丹蝦刺身,鮮甜美味,正!如果你有興趣,重可以留起個蝦頭,用黎酥炸!之後就上蘑菇湯,好足料,你係可以食到一粒粒既蘑菇蘑菇蓉,一啲都唔水!有保證~然後黎個墨魚兩食,將隻墨魚分開兩半,變成墨魚意大利麵+酥炸墨魚,上菜時係無剪開既,所以會俾把剪刀你,鍾意大舊定細舊,完全由你話事~食到咁上下,就上左個威靈頓牛柳,先用火腿包住舊牛肉,再加上蘑菇蓉,最後用酥皮封住,牛柳腍滑,味濃而不油膩,一試難忘,每日限量供應,食完就無~再黎食埋個香焗魚下巴,真係無得頂!是日魚下巴非常大個,滿滿既魚油加上啖啖魚肉,真係返唔到轉頭!最後甜品係熱情果蛋糕、綠茶蛋糕加檸檬梳乎厘,為呢餐晚餐畫上完美句號!
母親節來了,所以和太太一起要決定同屋企人食乜嘢~

一來先上牡丹蝦刺身,鮮甜美味,正!
如果你有興趣,重可以留起個蝦頭,用黎酥炸!

牡丹蝦刺身
蘑菇湯
2019-05-02
母親節
2019-04-25 115 瀏覽
這是我第三次光顧 Fantasy KiTchen 這間家庭式經營的西餐廳。有兩道名菜是我認為可以媲美高級酒店的西餐廳。【威靈頓牛柳】這是英國手工菜,酥皮、蘑菇茸和牛柳,三種食材有三種口感,要做到每種食材獨特而又能互相配合,最考廚師功力。面層的酥皮香脆鬆化,中間的蘑菇茸夠乾身且味道香濃,肉心焗到啱啱好,難度極高呀!我的朋友們要求牛柳要焗至五成熟(最理想是三成熟),呈粉紅色,肉汁豐潤。【法式燒紐西蘭羊架】羊架肉嫩且羊羶味低,五成熟的羊架,外皮微帶焦脆,切開來卻是粉紅色的肉心, 一入口,肉汁像吃橙般,一咬便流出來,十分 juicy,配法式芥辣惹味,亦可配薄荷醬,除了去羊羶效果相當好,也能提昇羊架肉質的美味。還有伴菜紫薯茸,簡直錦上添花,比西蘭花和 baby carrots 更出色好味。【西式甜品總滙】不嗜甜的我,三次餐後甜,使我印象深刻,而我則心儀「熱情果慕絲」,源於其味香甜而含有天然果酸,令食客味蕾清新。Anyway,任何一款甜品也能滿足食客。餐後食評:Winnie Choi

【威靈頓牛柳】

【法式燒紐西蘭羊架】

【西式甜品總滙】

餐後食評:Winnie Choi
2019-04-22
  • 威靈頓牛柳、法式燒紐西蘭羊架、燒春雞(需預訂)、酥皮龍蝦湯、熱情果慕絲