2021-09-06 189 瀏覽
轉新工前拉埋啲同事喺公司附近食餐好嘅慶祝餐廳位於億利工業中心七樓之前同事食過覺得幾正餐包香草麵包經過烘烤溫熱鬆軟適合配搭橄欖油同黑醋紅菜頭橙柳沙律配煙鴨胸紅菜頭清甜平衡柳橙微酸配搭煙鴨胸鹹香同時醒胃忌廉瑞典大頭菜沙律蘋果香甜簡單配搭忌廉瑞典大頭菜沙律同烤杏仁片整體相對清新日式燒汁北海道豚肉玉子燒漢堡配薯條北海道豚肉漢堡焦香厚嫩同時肉汁豐富加埋玉子燒金黃鬆軟而且蛋香濃厚鹹甜配搭層次豐富粗切薯條份量粗獷而且香脆通透簡單蘸蕃茄醬已經好正烤澳洲M5和牛肉眼扒配芝士忌廉千層薯澳洲和牛油脂豐腴而且油花細密加上肉眼部位經過煎封肉質依然保持粉嫩柔軟好正薯仔薄切加埋忌廉夾層以及芝士焦脆配菜嚟講誠意十足是日甜品午市套餐奉送是日甜品芝士蛋糕口感綿密細膩加埋餅底唔錯牛奶瑪奇雅朵類似拿鐵咖啡但係先加牛奶再倒濃縮咖啡所以表面會有漬印而且濃縮咖啡份量相對較少奶泡亦都較多奶香更重平白咖啡平白咖啡介乎泡沫咖啡以及拿鐵咖啡之間口感潤滑醇厚而且仲有熊仔拉花超級可愛
轉新工前拉埋啲同事喺公司附近食餐好嘅慶祝

午市套餐奉送是日甜品芝士蛋糕口感綿密細膩加埋餅底唔錯

牛奶瑪奇雅朵

平白咖啡

2021-09-03
$245.5 (午餐)
2021-09-03 207 瀏覽
朋友介紹荔枝角億利工厦食店,由於一早決定了日期,所以在幾個星期已在OpenRice 內預訂,食店當日再電話確認,非常方便。大概6:30pm 到達,七時許食客相繼到達,由於星期六晚,坐滿八成。第一次到來,大家都很想試多幾款,所以四個人特登點一些不同。忌廉蘑菇湯~湯有兩款選擇,可以選是日餐湯,當日係忌廉蘑菇湯,夠Creamy 吃出粒粒子磨菇肉。胡桃南瓜湯配咖啡泡沫~由於筆者相當傳統,所以沒有選凍湯,但當端上枱時,賣相很吸引,用湯匙抽了一口來試,泡沫滑漏,由於用胡桃南瓜,南瓜味又不會太搶,味道相當清新,一讚。阿根廷赤蝦配帶子他他~近期阿根廷赤蝦充斥市場,來貨比牡丹蝦平一大截,廚子用上和帶子作他他,筆者很喜歡,配上白酒,很夾檔。彩虹番茄紅菜頭配牛油椰菜花~素食者會相當喜歡,但加了牛油未知是否作如素系列呢,筆者未分得清楚⋯⋯但點點的素菜,每個都美味精緻。三文魚籽桂圓肉配日本海澡三文魚卷~當晚筆者最喜歡這道日本風味的前菜,三文魚籽襯桂圖肉,配搭已覺清新,由於當晚筆者帶了一枝日本山梨甲州白酒,只是路過求其買,估唔到和這道菜擦出火花,柚子醬汁味道,帶出鮮明的層次感覺,筆者大喜日本蜜桃青蘋果醬配鵝肝醬凍

第一次到來,大家都很想試多幾款,所以四個人特登點一些不同。

忌廉蘑菇湯~
磨菇忌廉湯

胡桃南瓜湯配咖啡泡沫~

糊塗南瓜忌廉湯配咖啡奶抹

阿根廷赤蝦配帶子他他~

阿根廷赤蝦配帶子他他

彩虹番茄紅菜頭配牛油椰菜花~
但點點的素菜,每個都美味精緻。
彩虹番茄紅菜頭配牛油椰菜花

三文魚籽桂圓肉配日本海澡三文魚卷~

三文魚籽桂圓肉配日本海澡三文魚卷

日本蜜桃青蘋果醬配鵝肝醬凍~
㕑子將鵝肝預先精制過成鵝肝醬凍,雪凍有微硬質感,蘋果醬的酸甜度減低了鹅肝的油膩感,帶出點點的鵝騷香味。

日本蜜桃青蘋果醬配鵝肝醬凍

明太子,清酒菠蘿汁配慢煮鱈魚柳~
一向都認為明太子嘅味道太搶,有時更覺得霸道,但今次㕑子將明太子的角色隱約閃過,清酒菠蘿汁配在那底部的薯仔,很美味。
而且食店用上銀鱈魚,質感滑溜,白酒的好配搭。

明太子,清酒菠蘿汁配慢煮大西洋鱈魚柳

朱古力黑醋汁配脆皮牛柳卷~
朱古力加黑醋配牛柳,甜酸和牛柳融合,筆者欣賞其配菜,酸菜配上一隻紅辣椒,平庸中刺激到點點味蕾。

朱古力黑醋汁配脆皮牛柳卷

朱古力泡沫咖啡~
女生們看見如此可愛的咖啡已經和它與相機同在。

朱古力泡沫咖啡

檸檬撻及Rum 酒朱古力布朗尼~
當日四款甜品選擇,朋友點了其中兩款作分享,
兩款甜品,甜酸度適中,朋友們大樂。

整體來說:
㕑子大玩醬汁,調配精彩,每道菜式都吃出㕑子的心思,菜式用上不同碟子都很精味,由前菜、主食以及甜品都很認真。
而且這裡是免開瓶,鄰近地鐵站,與朋友飯聚的一個好地方。

2021-08-28
糊塗南瓜忌廉湯配咖啡奶抹
三文魚籽桂圓肉配日本海澡三文魚卷
日本蜜桃青蘋果醬配鵝肝醬凍
明太子,清酒菠蘿汁配慢煮大西洋鱈魚柳
  • 磨菇忌廉湯
2021-08-29 369 瀏覽
**FAB Kitchen**朋友介紹話LUNCH TIME黎過幾好食,又係屋企附近一於試下呢座工廠大廈唔算難搵,係D2 Place對住,一出Lift就見到個招牌入座大約18:00左右 得兩三枱客人 我地有幸坐window seat 但其實無咩野望到Dinner 5 Course $438 香草麵包 可點橄欖油或醋Staff介紹 地中海食法係加少少海鹽落橄欖油點黎食胡桃南瓜湯 配咖啡泡沫 - 係凍湯黎嫁,我都係第一次飲凍湯其實味道係唔錯嫁,只係我個人問題唔多欣賞 飲左幾啖就放棄左Appetizer 彩虹蕃茄,紅菜頭,牛油烤花椰菜 ; 酸酸地幾開胃 , 完全無草青味 , 有幾片好似醃蘿白咁既點綴下幾好食阿根廷赤蝦配帶子他他蝦頭無膏 純擺碟之用 帶子他他配搭新鮮日本蜜桃,青蘋果醬配鵝肝醬凍鵝肝醬配上水果 有減少肥膩感朱古力黑醋汁配烤焗脆皮牛柳卷牛柳卷好淋 , 面頭有少少混入左雜菜既脆皮好好味伴碟既紅菜頭醃菜酸酸地幾好食烤南瓜 北非小米 配法式燒鴨胸呢種小米好少見,口感特別燒鴨胸既皮好正 唯獨鴨胸有部份煮唔夠有得生生到都切唔開 , 向店員反映一下想熟多少少 但店員回覆話鴨胸係咁樣 唔會煮熟哂
**FAB Kitchen**

Dinner 5 Course $438
香草麵包 可點橄欖油或醋
Staff介紹 地中海食法係加少少海鹽落橄欖油點黎食

胡桃南瓜湯 配咖啡泡沫 - 係凍湯黎嫁,我都係第一次飲凍湯
其實味道係唔錯嫁,只係我個人問題唔多欣賞 飲左幾啖就放棄左

Appetizer
蝦頭無膏 純擺碟之用 帶子他他配搭新鮮

日本蜜桃,青蘋果醬配鵝肝醬凍
鵝肝醬配上水果 有減少肥膩感

朱古力黑醋汁配烤焗脆皮牛柳卷
牛柳卷好淋 , 面頭有少少混入左雜菜既脆皮好好味
伴碟既紅菜頭醃菜酸酸地幾好食

烤南瓜 北非小米 配法式燒鴨胸
呢種小米好少見,口感特別
燒鴨胸既皮好正 唯獨鴨胸有部份煮唔夠有得生
好快店員就忙其他事了...但我想講果種生 唔係一種煮法 而真係未夠熟
ANYWAY 我地都無食到 , 因為生成咁真係唔夠入口

如果店員解釋完 可以提出為我地煮返熟少少 感覺會好得多

檸檬TART , 賣相幾好 ..

Tiramisu 好食得多

跟餐有兩杯飲品
2021-08-11
1K
2021-08-20 735 瀏覽
朋友帶我到 FAB Kitchen 食晚餐🍴,位於荔枝角長沙灣道883號億利工業中心7樓704號舖, 餐廳主打意大利菜和法國菜。 餐廳燈光柔和, 座位舒適,適合朋友聚餐🥂。 晚餐我們點上📝日式粟米湯、彩虹番茄&紅菜頭&牛油烤花椰菜、義大利波隆那肉醬千層麵、德國咸豬手配酸椰菜、意大利檸檬撻和提拉米蘇。🔸🔹🔸🔹🟣餐前麵包🥨~ 熱辣辣的麵包鬆軟好味, 可以配上橄欖油和醋或橄欖油和海鹽兩種食法。🟣日式粟米湯🥣~ 甜美的粟米,質感濃稠。🟣彩虹番茄&紅菜頭&牛油烤花椰菜🥗~ 賣相精美,口感清新。🟣義大利波隆那肉醬千層麵🍝~ 一層一層肉醬覆蓋住千層麵, 配上番茄紅醬, 層次豐富。🟣德國咸豬手配酸椰菜🍖~咸豬手外層香脆煙韌,肉質惹味嫩滑, 配酸椰菜一起吃,口感一點也不膩。🟣意大利檸檬撻🍋~酥脆的撻皮,酸酸的檸檬餡,面層有蛋白霜, 夏日清新的甜品。🟣提拉米蘇🍮~ 酒味濃厚,口感細膩。Fab Kitchen是一間在工業大廈內的高質餐廳。😁

餐前麵包

🟣日式粟米湯🥣~ 甜美的粟米,質感濃稠。
日式粟米湯

🟣彩虹番茄&紅菜頭&牛油烤花椰菜🥗~ 賣相精美,口感清新。

意大利檸檬撻

🟣提拉米蘇🍮~ 酒味濃厚,口感細膩。
提拉米蘇

Fab Kitchen是一間在工業大廈內的高質餐廳。😁

2021-08-19
餐前麵包
日式粟米湯
意大利檸檬撻
提拉米蘇
2021-08-15 821 瀏覽
Weekend過九龍上堂, 完堂要食好東西獎勵下自己因為同朋友book左去長沙灣MCL睇戲, 就近去億利工業中心覓食見呢間FAB Kitchen午市套餐好似唔錯, 就去試一試FAB Kitchen午市套餐非常豐盛, 包括一份自選主食、餐包、沙律、甜品同餐飲<巴馬臣芝士菠菜酥皮卷>主食方面, 朋友嗌左一份巴馬臣芝士菠菜酥皮卷巴馬臣芝士菠菜酥皮卷非常酥脆, 而且芝士香十足<香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒>大食妹就嗌咗份香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒澳洲M5和牛肉眼扒一定係食肉獸嘅至愛, 牛扒有成三大嚿, 外面煎得燶燶哋, 裏面仲有淡淡肉汁配菜係五顏六色嘅蔬菜同薯蓉<餐包>餐包都好有心思, 上枱嘅時候熱熱地, 仲好軟熟添<咖喱雞芒果沙律>沙律有兩款, 唔想咁dry淨係食菜, 可以揀咖喱雞芒果沙律, 芒果雖然酸, 但算開胃<燒茄子沙律>大食妹就比較鍾意燒茄子沙律, 燒茄子水份飽滿<是日甜品>是日甜品係芝士蛋糕, 超有驚喜芝士蛋糕係硬身嘅, 上面有層完美嘅焦糖, 作為一餐嘅ending, 非常滿足<美
Weekend過九龍上堂, 完堂要食好東西獎勵下自己
見呢間FAB Kitchen午市套餐好似唔錯, 就去試一試

<巴馬臣芝士菠菜酥皮卷>
主食方面, 朋友嗌左一份巴馬臣芝士菠菜酥皮卷
巴馬臣芝士菠菜酥皮卷非常酥脆, 而且芝士香十足

<香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒>
大食妹就嗌咗份香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒
配菜係五顏六色嘅蔬菜同薯蓉

<餐包>
餐包都好有心思, 上枱嘅時候熱熱地, 仲好軟熟添

<咖喱雞芒果沙律>

<燒茄子沙律>
大食妹就比較鍾意燒茄子沙律, 燒茄子水份飽滿

<是日甜品>
是日甜品係芝士蛋糕, 超有驚喜

<美果洋甘菊茶>
另外套餐仲有跟35蚊嘅餐飲, 大食妹嘅美果洋甘菊茶, 花香十足
  • 香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒
  • 燒茄子沙律
2021-09-11 0 瀏覽
荔枝角人多車多,如果想靜靜地食個午飯,呢間工廈餐廳都不失為一個好選擇。而且lunch menu有麵包前菜甜品飲品,感覺都幾抵。沙律幾靚!啲菜唔濕,沙律醬都岩岩好。麵包熱辣辣又脆口,幾驚喜。龍蝦汁西班牙辣肉腸配青豆意大利飯個飯唔會太濃味,所以食唔出蝦味,反而辣肉腸有好多,都真係有啲辣,幾惹味,青豆好嫩。估唔到飯係偏硬既口感,我個人接受到,但如果稔小小可能會更加入味。最後食埋舊芒果芝士蛋糕,估唔到樣樣野都細細份食完都幾飽😅

沙律幾靚!啲菜唔濕,沙律醬都岩岩好。

麵包熱辣辣又脆口,幾驚喜。

龍蝦汁西班牙辣肉腸配青豆意大利飯

最後食埋舊芒果芝士蛋糕,估唔到樣樣野都細細份食完都幾飽😅

2021-09-10 0 瀏覽
今日同朋友去咗荔枝角一間人氣餐廳,雖然個位置唔算好方便,位於工廠樓上單位,不過交通都方便,附近就有d2 place,食之前仲可以喺附近行吓街。我同男朋友一坐低就有歐食麵包上枱,佢仲會俾埋橄欖油同黑醋,你鍾意點配搭都得,之後就上個前菜duck salad,裏面有紅菜頭配鴨胸沙律,感覺清新好開胃之後就有個小食Chorizo sausage ,佢既西班牙香腸唔算好辣,配埋個豬脆粒,口感好豐富到主食方面,就有個烤南瓜北非小米配法式燒鴨胸同檸檬牛油汁配自家製意式菠菜雲吞~前者真係好值得一提,但duck breast完全唔老,好嫩滑而且調味一流,加上個烤南瓜一甜一鹹既配合,令我地不知不覺間都食晒一大舊duck breast!!唔會覺得肥膩,而個Ravioli都好有店家特色,filling好足料當然唔少得個飯後甜品,一個係佢嘅檸檬撻,而另一個就係tiramisu,兩個都唔錯,不過我個人喜好就係比較喜歡Tiramisu,creamy得黎又唔會過分soft!正!整體來講啲嘢食都食得好飽,而且環境好舒服,好適合情侶或者係好耐冇見嘅朋友坐得舒舒服服咁聚餐!

• 燒法國鴨胸配藍莓黑醋汁
2021-09-07 0 瀏覽
老公話今晚帶我去食 fine dining,竟然在荔枝角工廈搵到間性價比高的餐廳,隨著你個胃口可以自由選擇3-5道菜式。我們都好喜歡餐廳環境,微黃燈光,桌上仲有點點燭光,播放輕柔的音樂,很浪漫。意大利麵包每日新鮮製造,外層脆口,咬著有口感,麵包超鬆軟,而且仲要熱的,蘸上橄欖油及黑醋食更佳。胡桃南瓜湯配咖啡泡沫凍湯味道很幼滑,微甜,南瓜味濃郁,拌勻泡沫風味更佳彩虹蕃茄、紅菜頭、牛油烤花椰菜紅菜頭醃過去除草青味道,蕃茄有黃有紅,很鮮甜清新,椰菜微微烤熱的焦香,。三文魚籽、桂圓肉 配 日本海藻三文魚卷桂圓肉配合三文魚籽很提鮮,甚有口感,微甜來自桂圓肉嘅甜味,三文魚卷從外表看不出來典型的橙色,食落去很有魚的甘香。日本蜜桃、青蘋果醬配鵝肝醬凍很清新的鵝肝醬凍,感覺似食甜品,香濃幼滑,日本蜜桃及青蘋果夠酸甜。烤南瓜、北非小米配法式燒鴨胸燒鴨胸肉質鮮嫩,肉色微微的粉紅,鴨皮脆卜卜,油脂比例岩岩好,北非小米增加口感,亦有飽肚感,配上南瓜很鮮甜。千層酥圈、車厘子汁配烤豬腹柳卷好多人都叫,千層酥圈擺設贏曬,吃起來很香脆,烤豬腹柳卷一卷過,紮實的,肉味亦有油香,外皮脆口,配上酸甜車厘子汁,一去油膩感。嘆埋杯

意大利麵包

胡桃南瓜湯配咖啡泡沫
凍湯味道很幼滑,微甜,南瓜味濃郁,拌勻泡沫風味更佳

彩虹蕃茄、紅菜頭、牛油烤花椰菜

三文魚籽、桂圓肉 配 日本海藻三文魚卷

日本蜜桃、青蘋果醬配鵝肝醬凍

烤南瓜、北非小米配法式燒鴨胸

千層酥圈、車厘子汁配烤豬腹柳卷

嘆埋杯咖啡,圓滿了呢餐浪漫晚餐。

2021-09-07 0 瀏覽
今晚有朋友仔帶小編🐰勇闖荔枝角工廈,介紹工廈上面有隱世 fine dining,可以自由選配3/4/5 courses ,價錢由$338起,性價比超高,值得一試。🥖意大利麵包這裡的餐前麵包由真正意大利師傅,每日新鮮製造,外層焗到有少少脆口,裡面超鬆軟,第一印象分已好高。🌽粟米忌廉湯真材實料,啖啖濃郁香甜粟水蓉,又夠creamy。🥦彩虹蕃茄、紅菜頭、牛油烤花椰菜擺碟用心精緻,各類蔬菜醒胃又清新。🦐阿根廷赤蝦配帶子他他阿根廷赤蝦又叫天使赤蝦,是一種野生蝦,肉質軟滑,跟帶子兩種不同質感,卻同樣非常鮮甜。🐦日本蜜桃、青蘋果醬配鵝肝醬凍鵝肝是法國🇫🇷料理經典食材,Fine dining 當然不可缺。鵝肝醬凍順滑味濃,日本蜜桃跟青蘋果醬,味道酸甜清爽,沁人脾胃。🐤烤南瓜、北非小米配法式燒鴨胸南瓜煮得好腍又夠甜、燒鴨胸質感好有彈性,好香鴨肉味,加埋北非小米,大大增加層次感。🐽千層酥圈、車厘子汁配烤豬腹柳卷烤豬腹柳卷皮脆肉嫩,車厘子汁酸酸甜甜,正好減輕肥膩感,千層酥圈擺設絕對岩哂打卡人士。🍰提拉米蘇 🧁意大利檸檬撻兩款餐後甜品,同樣無令人失望,看似平凡,但絕對是水準之作。

🥖意大利麵包

🌽粟米忌廉湯
真材實料,啖啖濃郁香甜粟水蓉,又夠creamy。

🥦彩虹蕃茄、紅菜頭、牛油烤花椰菜
擺碟用心精緻,各類蔬菜醒胃又清新。

🦐阿根廷赤蝦配帶子他他

🐦日本蜜桃、青蘋果醬配鵝肝醬凍

🐤烤南瓜、北非小米配法式燒鴨胸

🐽千層酥圈、車厘子汁配烤豬腹柳卷

🍰提拉米蘇 🧁意大利檸檬撻
兩款餐後甜品,同樣無令人失望,看似平凡,但絕對是水準之作。

搵唔到好地方慶祝大日子?想包場幾十個人聚舊? 或者FAB Kitchen係你嘅選擇😋 今次同屋企人大概二十幾個人來到呢到慶祝大壽,有獨立房間比我哋,雖然無靚景,但係服務同食物都唔錯💞—————4 course $388 🤍 first course:阿根廷赤蝦 配 帶子他他 蝦都幾大隻,蝦頭啖啖肉,鮮味十足😍 醬汁酸甜,開胃🧡 帶子同柚子味他他混埋一齊食,口感清新,唔會覺得好膩!🤍 second course:三文魚籽、桂圓肉 配 日本海藻三文魚卷 桂圓肉亦即龍眼肉,配合三文魚籽口感新奇,一咬首先會係三文魚籽爆開,隨即品嚐到龍眼肉嘅甜味❤️ 三文魚卷精緻,味道方面就同平時食嘅唔大分別🙆🏻‍♀️🤍entrees:朱古力黑醋汁 配 烤焗脆皮牛柳卷(+$48)牛肉五成熟,配上朱古力黑醋汁,既有甜味亦有酸味,味道都幾衝擊同特別🧐 牛肉上面嘅脆脆烤得剛剛好,雖然牛柳卷好厚,但肉質好淋,唔會咬唔開😃 不過因為醬汁有D稠,所以牛肉食食下有D dry😅 旁邊有紅菜頭絲,面頭有桃,令個main dish無咁heavy🔥🤍 dessert:TiramisuTiramisu唔算太好食,小編覺得太甜,感覺heav

—————

4 course $388

🤍 first course:阿根廷赤蝦 配 帶子他他

🤍 dessert:Tiramisu
Tiramisu唔算太好食,小編覺得太甜,感覺heavy,同埋杯野無乜酒味😢 不過lady fingers夠濕,而且size係唔錯,都幾大杯,食到最尾都唔太食得落🙈
2021-09-05 0 瀏覽
同朋友慶生,搵間好食又抵食既fine dine試下!晚餐ranges from $3xx-4xx,非常經濟而且一啲都唔馬虎!胡桃南瓜湯配咖啡泡沫- 非常特別嘅配搭,以凍湯嘅方式,好香奶油味,才配上咖啡泡沫,介乎喺湯同飲品之間,非常好飲!阿根廷赤蝦 帶子他他 - 阿根廷赤蝦非常大隻!配上柚子係一款好特別嘅配搭😳驚喜again!但略嫌柚子味太重,有點遮蓋左蝦嘅鮮味,反而蝦頭味道更鮮甜!三文魚籽、桂圓肉配日本海草三文魚卷 - 三文魚子到配桂圓肉呢個組合好消息,原來咁夾,桂圓肉少少更加帶出三文魚子嘅鮮味,另外三文魚卷亦都好夠味,一口食落去啲味道好豐富法式燒鴨胸 烤南瓜 北非小米- 法式燒鴨胸超香鴨味!皮脆肉嫩又唔肥膩😋烤南瓜仲好甜tim!自家製菠菜意式雲吞 - 檸檬牛油汁好特別!牛油加入檸檬一d都唔膩,仲酸酸甜甜好開胃😋雲吞就一貫水準 但非常大隻又足料超多菠菜!

2021-09-04 7 瀏覽
之前黎FAB食lunch,性價比好高。到夜晚就搖身一變,係少有食fine dining既工廈餐廳。今晚食$338既 3-course menu。餐包熱辣辣有誠意。主菜好出色,前菜正常。明太子清酒慢煮鱈魚柳全晚最佳!鱈魚柳煎得香脆,魚肉滑嫩,同埋魚都幾大塊。醬汁唔會太濃,襯托到鱈魚本身既鮮味。北非小米配法式燒鴨胸呢樣都有驚喜!原本以為鴨胸會好腥,原來係唔會既。鴨皮煎得脆脆,鴨肉粉嫩,好好味。唯一係伴碟南瓜唔太甜。日本蜜桃青蘋果醬鵝肝味道好濃郁,質地都好軟滑,不過我唔好鵝肝😌阿根廷赤蝦帶子他他份量唔少,柚子醬落得多左啲,有啲過甜。

今晚食$338既 3-course menu。
餐包熱辣辣有誠意。主菜好出色,前菜正常。

明太子清酒慢煮鱈魚柳

北非小米配法式燒鴨胸

日本蜜桃青蘋果醬鵝肝
味道好濃郁,質地都好軟滑,不過我唔好鵝肝😌

阿根廷赤蝦帶子他他
份量唔少,柚子醬落得多左啲,有啲過甜。

2021-08-23 52 瀏覽
今日同老公去荔枝角買嘢,然後帶我去食飯。佢話呢度有間好正嘅餐廳,要同黎一個 fine dining。餐廳氣氛幾好,牆上有手繪大花花,經典得嚟帶時代感,環境乾淨整齊,坐得舒服,老公叫咗兩個有5個course嘅set dinner。餐包:暖暖地,軟熟,配埋橄欖油同黑醋,幾好食。Course A (湯)忌廉粟米湯(左):是日精選餐湯,粟米打成蓉,結結地,口感creamy。胡桃南瓜湯配咖啡泡沫(右):凍湯系列,帶淡淡南瓜味,有咖啡苦澀味道,加上cream口感更滑,整體味道特別,好飲。Course B (前菜一)彩虹番茄紅菜頭牛油烤花椰菜:顏色配搭幾好,各款食材新鮮,帶出本身蔬果原味道,焗花椰菜有淡淡嘅牛油味,幾香。阿根廷赤蝦配帶子他他:赤蝦帶柚子味道,清新,配埋碎碎帶子,鮮味,我就好鐘意。Course C (前菜二)日本蜜桃蘋果醬配鵝肝果醬凍:鵝肝果醬凍味道濃,口感凍凍,配上甜甜嘅蘋果同日本蜜桃,感覺就唔會覺得好滯,好味。三文魚子桂圓肉配日本海藻三文魚卷:樣子精緻,桂圓肉配上爆開嘅三文魚子味道都幾夾,海藻三文魚卷帶少許鹹味,幾好食。Course D (主菜)檸檬牛油汁配自家製菠菜意式餛飩:餛
餐包:暖暖地,軟熟,配埋橄欖油同黑醋,幾好食。
Course A (湯)
Course B (前菜一)
Course C (前菜二)
Course D (主菜)
檸檬牛油汁配自家製菠菜意式餛飩:餛飩皮搓得幾好,厚薄適中,餡料足,菠菜多但唔會容易爆開,檸檬牛油汁味道淡淡,唔會蓋左主食材味道,唔錯。
烤南瓜北非小米配法式燒鴨胸:烤南瓜有軟有硬,北非小米外型似蟹籽,口感得意。鴨胸皮燒得輕脆同香,鴨胸肉八至九成成熟,紅紅地,唔多脂肪,好瘦,但一d都唔鞋,帶一層薄薄油脂香,調味調得幾好,呢款主菜有驚喜,值得讚。
紅酒:泡性白酒就聽得多,但泡性紅酒就未聽過。呢款紅酒帶少少氣,甜甜地,唔似一般紅酒咁dry,易入口,我就覺得幾好,店主真心推介。另外呢款紅酒食完肉飲就可以,但食魚的話會比較腥。
Course E (是日甜品)
Tiramisu:大杯,份量足。口感濕潤細軟,但又唔會濕潤到一舊舊,酒味比一般濃,苦味較重,唔太甜,真係好好食。
餐飲
凍檸茶、凍奶茶:味道正常,奶同糖都係自己調味。
2021-08-21
2021-08-23 35 瀏覽
高質系列 – FAB Kitchen💚小編最近都熱愛工廈搵好野食🤤無他既,商埸全部都係大集團🙄食既基本上都係租金😤或者裝潢工廈有時驚喜連連🤗隨時遇上隱世廚神------------------------------環境: 始終位於工廈😅周邊設施比較舊但餐廳內都有用心去裝修設計👍🏻黑白色為主調🔳走簡約風既路線整體實而不華🤔無多加額外元素社交距離及清楚亦做得非常好☺️------------------------------食物: 栗米忌廉湯 ($78) 🌽忌廉味相當濃郁🤭飲落相當濃滑粟米味同重忌廉配搭唔錯🤗略略覺得啲栗米衣有點多😅胡桃南瓜湯配咖啡泡沫 ($78)🫕係餐廳既特色凍湯🧊飲落好特別南瓜味香😋帶少許清新既甜味濃厚鮮奶泡沫🥛加上少許咖啡粉整個感覺好似飲緊杯南瓜鮮奶咖啡😂紅菜頭柳橙沙律配煙鴨胸 ($78)🦆份量幾多😱作為前菜沙律好易食飽左3-4成整體都好新鮮😋配埋鹹味較重既煙鴨胸感覺幾舒服☺️平衡感唔錯龍蝦汁西班牙辣肉腸配青豆意大利飯 ($198)🦞龍蝦汁味道唔錯😋配埋惹味辣肉腸成個飯感覺好RICH🤪好豐富好有層次唯一尷尬係😅個飯有點兒過硬小編後來問返👨🏻‍🍳原來係廚師堅持外國風味有
高質系列 – FAB Kitchen💚
小編最近都熱愛工廈搵好野食🤤
無他既,商埸全部都係大集團🙄
食既基本上都係租金😤或者裝潢

龍蝦汁味道唔錯😋配埋惹味辣肉腸
成個飯感覺好RICH🤪好豐富好有層次
唯一尷尬係😅個飯有點兒過硬
小編後來問返👨🏻‍🍳原來係廚師堅持外國風味
有堅持係好事💪🏼只怪小編係一個真。香港人

烤南瓜,北非小米配法式燒鴨胸 ($258)🦆

燒鴨胸既火喉岩岩好🔥非常之嫰滑