2022-04-08 597 瀏覽
全新推出,滿滿韓國直送草莓😍加入白酒啫喱,晶瑩剔透,Q彈之餘,可食到誘惑白酒香🥂忌廉入口滑順,濃郁奶香有驚喜。甜而不膩,中間更有原粒士多啤梨同啫喱,盡情享受莓果嘅香甜💖☕有氣焦糖冷萃咖啡採用自家烘焙豆,長時間萃取更有舒服溫醇口感,回甘味十足🧊Cold Brew Sparkling更加入CO2,充足氣泡有如啤酒獨特口感,最啱夏天好解渴。🍪黑椒味曲奇餅 (24塊) $68法國高級牛油加上香口黑椒碎,黑椒微辣配上牛油香,創新口味更驚喜!辛味刺激,辣勁十足~

☕有氣焦糖冷萃咖啡

🍪黑椒味曲奇餅 (24塊) $68
2020-10-03 1727 瀏覽
經過express bar by Lasanna好多次,但都未試過啲咖啡,今次朋友話想吹下水飲下咖啡,擇日不如撞日就去試試佢。佢門口玻璃櫃有啲cake,都幾吸引,下次應該會試吓。個道得3張枱,記得之前行過有企枱,但今次去唔見左。今次咁岩朝早已經飲左黑咖啡,所以叫左杯細細地piccolo,朋友就叫左杯mocha。我覺得好飲過附近嘅pacific同pret a manger,係好香嘅咖啡,而且呢間有多啲咖啡款,例如flat white, piccolo等等,唔係淨係得latte,cappuccino
佢門口玻璃櫃有啲cake,都幾吸引,下次應該會試吓。
2020-07-03 1272 瀏覽
因為公司在附近的關係 呢一年幾以後都成日會幫襯!經常買$36 small salad 做lunch. 平時買沙律加$10可以配湯/飲品。有時會有蘑菇湯! 蘑菇湯真係好濃同creamy! 真係值得一試! 可惜通常都係南瓜同甘荀湯...希望之後會多d 有蘑菇湯啦!雖然個盒好細 但平時會裝到好滿! 所以以女仔食量黎計 係十分之滿足!!今日再買份量得返一半.....打開呆左....唔知係減成本?😂完全唔飽 要再出去買野食。。。。。。

今日再買份量得返一半.....打開呆左....
唔知係減成本?😂
完全唔飽 要再出去買野食。。。。。。

這間咖啡店午餐餐牌簡單,只有三款主菜選擇:1. 黑松露磨菇意粉 2. 雞肉忌廉蒜茸意粉3. 鴨胸意粉跟餐附送熱情果茶一杯,可以$10自選一款沙律(原價$26)。.我最喜歡雞肉忌廉蒜茸意粉($58),份量不算多但剛剛好,因為忌廉略稀,不會太油膩和滯。蒜茸味也十分可口。.餐飲熱情果茶有心思,不是普通breakfast tea。如要轉其他飲品,均可享有半價優惠。.除了意粉,也有沙律和法包可選。沙律十分新鮮,午餐時段為中午至下午二時,之後剩餘的沙律會立即被丟掉。.另外也試過咖啡店的蛋糕,其中檸檬樹特別好吃。焦糖燉蛋蛋糕比較有名,希望以後有機會試。
這間咖啡店午餐餐牌簡單,只有三款主菜選擇:
1. 黑松露磨菇意粉
2. 雞肉忌廉蒜茸意粉
3. 鴨胸意粉
雞肉忌廉蒜茸意粉

雞肉忌廉蒜茸意粉
2019-07-31 2246 瀏覽
路經宏利公幹,正值夏日炎炎,全身被汗水沾濕,正想找東西喝之際,發現原來宏利有間CAFE蛋糕的設超美,大多都是的的骰骰一磅裝,還新推出了法包的咸品雜莓星塵茶(半糖)甜中帶酸,還帶一些果肉,微微澀味帶出清香,每一口都是冰沙,既好吃又好喝法包除了有豐富的火腿跟扎肉,少量墨西哥辣椒吊味,法包還出奇地鬆軟,原來因為小店會在上桌前快烤45秒,而不是一直置在室溫中,難怪那麼好吃。芝士蛋糕是既厚實,又甜中帶芝士的咸香,不錯吃。

蛋糕的設超美,大多都是的的骰骰一磅裝,還新推出了法包的咸品

難怪那麼好吃。

芝士蛋糕是既厚實,又甜中帶芝士的咸香,不錯吃。
下午茶
2019-05-09 1578 瀏覽
Express Bar by Lassana 自家製作了這款焦糖榴槤芝士蛋糕,已聽了一段時間(聽人說幾好食)而剛巧因要整證件問題,所以來到這處觀塘偉業街223號宏利金融中心就見到此餐廳Express Bar by Lassana 自家製作這款焦糖芝士蛋糕 - $118,而家加多40 ($158)就可以有埋(咖啡/榴槤味)榴槤芝士蛋糕(1磅) ($158)當你下單時,店員從冰櫃裏拿出蛋糕,然後在蛋糕面上撤上糖,然後用火槍將糖燒成焦糖,此時已聞到香香的焦糖味和淡淡的榴槤香,忍不住切開食番一件,切下去蛋糕軟熟,而且內裡更有一絲絲的榴槤肉,但食落又沒有想像中咁強的榴槤香,但與蛋糕一起吃,味道又異常地好吃,有口感而且收到風,五月十四日 - 觀點中心店有新野推出檸蜜脆豬加一個中杯美式咖啡都只係$15 (抵呀,可以一試)

榴槤芝士蛋糕(1磅) ($158)
焦糖榴槤芝士蛋糕

而且收到風,五月十四日 - 觀點中心店有新野推出
檸蜜脆豬加一個中杯美式咖啡都只係$15 (抵呀,可以一試

檸蜜脆豬
2019-05-07
焦糖榴槤芝士蛋糕
2019-04-09 833 瀏覽
鋪頭只有少量位置,應該主張客人take out。佢沙律菜好新鮮好爽,而且款式亦有心思,例如外面既店好少會加面包粒,而且長通粉沙律好多sauce。沙律雖然50幾蚊先細盒,但佢會放到好full,而且好食,物有所值。另外,熱朱古力勁濃郁,難怪mocha要另外加錢啦!
鋪頭只有少量位置,應該主張客人take out。
另外,熱朱古力勁濃郁,難怪mocha要另外加錢啦!
2019-02-23 752 瀏覽
不嬲都係芝士控🧀但對榴槤就普普通通但係今次試食左呢個焦糖榴槤芝士蛋糕🍰完全愛上左呢個味道😍蛋糕用左一個木既圓盒裝住面頭個層焦糖真係不得了 好脆芝士味同榴槤味都好突岀加埋個餅底 食哂成個都唔覺膩👍🏼另外叫左杯蘋梨星塵觀音 夠哂大杯入面真係有🍎🍐既果肉加埋偏淡既觀音 幾解渴🥤💰焦糖榴槤芝士蛋糕 1磅 $148💰蘋梨星塵觀音 $34@杯🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮
不嬲都係芝士控🧀

💰焦糖榴槤芝士蛋糕 1磅 $148
💰蘋梨星塵觀音 $34@杯

🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮
2019-01-05
3 分鐘 (外賣自取)
  • Caramel mousse cake
2019-01-31 719 瀏覽
今日黎到Express bar by lass近碼頭的分店雖然離地鐵站有一段距離頗遠的,但想到這麼近可以去海邊走走看看是多美好的事情首先講下我去到店員都好有笑容😊,點餐後也不會等很久微笑服務點讚👍🏻👍🏻👍🏻咁我就點左杯雜莓星塵觀音同榴連芝士蛋糕雜莓星塵觀音係最近新推出既星塵茶系列飲品之一1.我自己本的不會喝濃的茶葉但係我都點左一杯試下拉茶味濃厚又不失雜莓既味道雜莓加觀音原來係好夾架加上有啲碎冰咁依家就隆重推介一下焦糖榴連芝士蛋糕咁我係一個榴連愛好者我覺得以依個價錢食到咁有水準既芝士蛋糕係好難得焦糖係面頭,不會很甜一打開盒已經聞到陣陣既榴連香味芝士忌廉超滑因為我拎左翻公司食,同同事分享,超快已經得翻個盒認真無得彈咁仲有其他野食期待下次有機會去點黎試下先
今日黎到Express bar by lass近碼頭的分店

首先講下我去到店員都好有笑容😊,點餐後也不會等很久

微笑服務點讚👍🏻👍🏻👍🏻

加上有啲碎冰

咁依家就隆重推介一下焦糖榴連芝士蛋糕

咁我係一個榴連愛好者

我覺得以依個價錢食到咁有水準既芝士蛋糕係好難得

焦糖係面頭,不會很甜
一打開盒已經聞到陣陣既榴連香味
芝士忌廉超滑
因為我拎左翻公司食,同同事分享,超快已經得翻個盒

認真無得彈

咁仲有其他野食期待下次有機會去點黎試下先
2019-01-28
  • 焦糖榴槤芝士蛋糕
  • 雜莓星塵觀音
2018-09-14 940 瀏覽
偶爾經過看到此餐廳也想試試.今天早上終於有時間了!煙三文魚碎蛋牛角包跟咖啡餐不一會兒,套餐來了包身烘過微暖,唔油膩又重牛油香味咬落去包身的確鬆軟 饀料好足好有心思除左煙三文仲有碎蛋三文魚好大片肉質嫰滑軟綿!碎蛋多到bit出黎碎蛋粒沙律醬不多不少剛剛好食落帶有輕微鮮甜的口感!估唔到一間小店有咁好食的牛角包!我相信今時今日在甲級商廈內仲有$30個餐已經係驚喜我跟餐的飲品我點了咖啡!仲係即磨咖啡!Woo,咖啡都係做得不錯香濃夠味, 的確交足功課啦!環境都唔錯 都算乾淨!坐咗半小時見到早上都好多人買外賣!我都夠鐘上班了.....
偶爾經過看到此餐廳也想試試.
今天早上終於有時間了!

煙三文魚碎蛋牛角包跟咖啡餐
不一會兒,套餐來了
包身烘過微暖,唔油膩又重牛油香味

咬落去包身的確鬆軟
饀料好足好有心思
除左煙三文仲有碎蛋
三文魚好大片肉質嫰滑軟綿!
碎蛋多到bit出黎

碎蛋粒沙律醬不多不少剛剛好
食落帶有輕微鮮甜的口感!
估唔到一間小店有咁好食的牛角包!
我相信今時今日在甲級商廈內
仲有$30個餐已經係驚喜

我跟餐的飲品我點了咖啡!
仲係即磨咖啡!
Woo,咖啡都係做得不錯

香濃夠味, 的確交足功課啦!
環境都唔錯 都算乾淨!
坐咗半小時見到
早上都好多人買外賣!
我都夠鐘上班了.....
和妹妹剛好分別在觀塘區有公事要辦,相約在觀塘碼頭附近的這家Express bar by Lassana 相聚。地點離地鐵站較遠,但也較為寧靜,而且剛好位於二人辦事的中間點。我先到達,看見最近推出了Creme brûlée榴連芝士蛋糕,一整個售賣。妹妹快將生日,她尤其鍾情榴連。二話不說,買給她好好品嚐。一磅的Creme brûlée榴連芝士蛋糕($148),請店員幫忙切出一件,沒想到榴連味這麼濃烈。我個人其實不太吃榴連,特別是那濃烈的味道令人卻步。邊等邊喝著Latte,也沒法蓋過榴連的味道。妹妹來到時一臉驚訝,道謝後幸福地吃著。看見她吃得津津有味,我也忍不住嚐了一口。結果輪到我大為驚訝,除去「香或臭味」不說,榴連味道非常濃郁,與芝士蛋糕居然是這麼特別又好吃的配搭。Creme brûlée面層香脆,焦糖的甜味,配上芝士蛋糕恰好到位,不會過甜也不膩。吃芝士蛋糕時,頂層有如在吃榴連一般,軟滑美味,卻又不失芝士蛋糕的結實口感。略嫌餅底稍厚,不然就是一個十分出色的芝士蛋糕。

2018-05-08 1209 瀏覽
榴槤特有的濃郁的香味,令喜歡食榴槤的人,說起榴槤都覺回味。我十分喜歡食榴槤,喜歡榴槤那種濃郁的香味。不過榴槤都有分等級,青尼及大釘味道較淡,金枕頭及貓山王味道濃郁。現在的榴槤越來越貴,由幾年前的十多元一磅,遞升至現在的廿多元一磅。今日與先生來到觀塘,見到Express Bar By Lassana,榴槤芝士蛋糕$148。嘩,非常吸引哦,原來榴槤芝士蛋糕是即買即做的,非常新鮮。於是外買一個回家慢慢品嚐。榴槤芝士蛋糕用非常精緻的圓盒盛載,盒的設計非常精美優雅。打開蛋糕盒已經聞到非常濃香的榴槤香味,榴槤蛋糕面上的焦糖啡啡金金,已經非常吸引,加上滿屋裏已經飄著的榴槤香味,真是令人垂涎欲滴。榴槤芝士蛋糕口感軟中帶淋滑,切的時候已感覺到面上的焦糖十分脆,榴槤芝士蛋糕帶著濃濃的芝士味及濃郁的榴槤味,細細品嚐更顯芝士及榴槤味濃郁滿腔,真是喜歡食榴槤者不可錯過的選擇,十分推薦這個榴槤芝士蛋糕。
榴槤特有的濃郁的香味,令喜歡食榴槤的人,說起榴槤都覺回味。
我十分喜歡食榴槤,喜歡榴槤那種濃郁的香味。

榴槤芝士蛋糕用非常精緻的圓盒盛載,盒的設計非常精美優雅。

榴槤蛋糕

榴槤蛋糕
  • 榴槤芝士蛋糕
2018-05-04 795 瀏覽
睇咗食評好想買來同爸媽一齊食,呢張相好吸引👇爸媽都好喜歡食榴蓮,而我最鍾意重口味,蕉糖,榴蓮,芝士都係我最鍾意既口味,男朋友就喜歡清淡,更何況佢唔鍾意食榴蓮,但間舖喺佢公司附近,即刻叫佢去買來試下,星期五中午去到店員就話已經無貨要訂下星期一,訂就訂啦!滿心期待地等到星期一,攞到餅佢第一時間影畀我睇,感覺應該好迷你,我哋人少少剛剛好😋終於見到嗰餅啦!同想像一樣,4個人食剛剛好,芝士餅呢類食得多會覺得好漏,我哋當飯後甜品,一人一細件,爸媽都好鍾意,上面既蕉糖脆脆地,裡面好濃郁既芝士同榴蓮味,原來兩種味都好鴿,榴蓮令個餅有點帶苦澀扣咗分,如果能去除苦澀味就更好。
睇咗食評好想買來同爸媽一齊食,呢張相好吸引👇
蕉糖榴蓮芝士餅
2018-04-30
外賣自取
最近榴槤癮起, 經同事介紹, 得知Express Bar by Lassana新出左榴槤焦糖Cheese cake, 而呢間分店最近我屋企, 但又位於甲級寫字樓區, 所以星期六日同假日都休息, 唯有一放工就飛奔走去買黎試試啦!呢度有少量座位堂食, 不過今次我選擇外賣返屋企品嚐,原來呢款榴槤Cheese cake上既焦糖係即叫即整, 所以面層薄薄焦糖為脆身,餅乾做餅底, 榴槤Cheese cake質感creamy, 整體唔會太甜, 食完之後口中榴槤味仲殘留左一陣子tim....手掌咁大個, 獨食又得, 同朋友share食亦得! 正~

呢度有少量座位堂食, 不過今次我選擇外賣返屋企品嚐,

榴槤焦糖Cheese cake

餅乾做餅底,
榴槤Cheese cake質感creamy,
整體唔會太甜,
食完之後口中榴槤味仲殘留左一陣子tim....
手掌咁大個, 獨食又得, 同朋友share食亦得! 正~
榴槤焦糖Cheese cake
2017-09-19 1406 瀏覽
Blue Monday最佳解決方案莫過於午餐來個小清新。環顧觀塘區CP值最高的沙律一定首選這兒。我一個月總要光顧上2-3次。每天中午都有6款鮮製沙律,$36已有小盒裝,可自選3款。別看它盒子小小,份量不容小觀,店員總是裝得滿滿的。加$10可來一客是日餐湯,蘑菇、椰菜花濃湯非常美味,要點是限量供應,筆者試過13:15前往時已見沽清。另外,跟友人分享他們的三文治也不錯,黑炭包烤得外脆內軟,牛油果雞肉餡更是首推!