同班同事試吓依個位於石門的餐廳有日式料理 或西餐Lunch time 一個主菜預$88 有2 個同事都叫 $88 「極上海膽拖羅壽司飯」賣相的確幾靚+ $20 有餐飲同小菜 2 個同事都話幾好食杯餐飲都幾大杯我同另2 位同事就叫西餐$88 - 8 安士澳洲牛有意粉同薯菜最可惜比較咸懷疑廚師👨‍🍳重手了落多了鹽太咸了😂😂😂 要改進吧!餐廳🍴播住歌感覺都幾chill
同班同事試吓依個位於石門的餐廳
有日式料理 或西餐
Lunch time 一個主菜預$88
有2 個同事都叫 $88
「極上海膽拖羅壽司飯」
賣相的確幾靚

有意粉同薯菜
最可惜比較咸
懷疑廚師👨‍🍳重手了
落多了鹽
太咸了😂😂😂 要改進吧!

餐廳🍴播住歌
感覺都幾chill
2022-08-22 635 瀏覽
嚟開石門同朋友食飯傾偈,試下呢間酒店。鋪面不大,但環境好舒服,一入到去就已經備水水、豉油碟等等,好Welcoming。點咗兩個壽司拼盤($208, 8件),都係好食嘅壽司,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、海膽、三文魚子等等,貴得嚟質素係相稱的,擺盤都有誠意。仲有一客三重芝士炸蝦卷,芝士控必食!另外再叫咗牛扒(7成熟)($228) 同豬鞍($208),都係配薯條,兩個肉都整得好食。酒就嗌咗Vodka Lime ($98) 同埋Vodka Peach ($98),略嫌唔夠酒味,唔夠喉。三個人每人$5xx,貴但高質。

三個人每人$5xx,貴但高質。

2022-06-18 1438 瀏覽
今日係我第一次來石門Explorer Fusion Restaurant品嚐食物。午餐供應的款式不多、我地二人各自點了一份午餐、分別係牛脷滑蛋飯、全刺身定食。套餐有蒸蛋、中華沙律用餐湯附送。牛舌煎得夠香、爽口、高質素,日本刺身有5款、吞拿、帶子、墨魚、三文魚同埋劍魚,入口新鮮。我地覺得兩款也選對啦!沙律爽甜、蒸蛋味道香醇、只係不夠熱而已,miso soup有點不夠地道、味道一般。那杯咖啡☕️呢、奶量充足⋯總體驗係可以番食
那杯咖啡☕️呢、奶量充足⋯總體驗係可以番食
2022-06-18
2022-05-24 1331 瀏覽
我一直以為呢間食肆係西餐廳,原來午餐有日式定食,價錢108(未加一)附上麵豉湯及茶碗蒸,碗飯唔係求其架!入面有海膽(鮮甜唔係苦)帶子(大粒)魚(彈牙)三文魚、三文魚籽我嘅至愛,拖羅魚蓉。。。又有蛋又有麵豉湯,價錢唔貴又夠飽。咁我下次又試吓食西餐先。
2022-03-07 1860 瀏覽
慢煮澳洲和牛 $198 🐂🐂8分佢個牛煮得啱啱好,唔會好鞋口牛味都算香濃😋😋而且份量都唔細上級壽司盛合 $198 🍣🍣7.5分叫得fusion,呢間餐廳唔止有西餐仲有日本菜🇯🇵🇯🇵呢個壽司盛合啲刺身好有驚喜😳😳切得都算厚身,而且食落都幾鮮甜反而啲飯就好麻麻,有少少硬得滯因為啲飯而扣咗佢分🙈🙈香辣燒雞翼 $78 🐓🐓8.5分呢個雞翼好好食🤤🤤雖然話係香辣,但食落唔會好辣香口得黎,又唔會太油膩👍🏻👍🏻推介大家試吓
慢煮澳洲和牛 $198 🐂🐂
8分
佢個牛煮得啱啱好,唔會好鞋口
牛味都算香濃😋😋
而且份量都唔細
上級壽司盛合 $198 🍣🍣
7.5分
叫得fusion,呢間餐廳唔止有西餐
仲有日本菜🇯🇵🇯🇵
呢個壽司盛合啲刺身好有驚喜😳😳
切得都算厚身,而且食落都幾鮮甜
反而啲飯就好麻麻,有少少硬得滯
因為啲飯而扣咗佢分🙈🙈
香辣燒雞翼 $78 🐓🐓
8.5分
呢個雞翼好好食🤤🤤
雖然話係香辣,但食落唔會好辣
香口得黎,又唔會太油膩👍🏻👍🏻
推介大家試吓
2022-03-03 1112 瀏覽
💕個人分享😋慢煮西班牙黑毛豬配薯角 $188黑毛豬肉質偏硬,但配上芥末醬味道不錯👍🏼😋薯角就較軟身,本身調味亦不多,像食軟軟的薯仔🥔===========================🍖水牛城棒棒雞 $88棒棒雞很脆,醃料很入味,肉質嫩滑,比脆香雞翼好味很多🤤而且有三款醬料選擇,芝士、茄汁、酸辣醬,可以自由調醬😍✨===========================🍝黑松露忌廉汁意大利粉配溫泉蛋🥚 $115意粉的黑松露味道淡香,拌上溫泉蛋的蛋香味道不錯,蘑菇亦入味,不會覺得膩,是個不錯的選擇👍🏼===========================店員態度親切,疫情睇期間提供口罩袋、消毒酒精,而且食物質素很好👍🏼推薦大家常去光顧✨✨~~~~~~~~~😋美味指數:8/10🧼環境衛生:8/10👼🏻服務態度:7.5/10💰人均消費:~$150-$196
💕個人分享😋
慢煮西班牙黑毛豬配薯角 $188
🍖水牛城棒棒雞 $88
🍝黑松露忌廉汁意大利粉配溫泉蛋🥚 $115
===========================
~~~~~~~~~
😋美味指數:8/10
🧼環境衛生:8/10
👼🏻服務態度:7.5/10
💰人均消費:~$150-$196

2022-03-01 815 瀏覽
呢間黃店又有西式又有日式 午餐set 好抵食難得入到黎石門一定要試下明太子意大利飯 配餐湯$88超入味 個汁都好creamy 飯粒軟硬適中記得要撈勻面頭嘅明太子炙之五色丼 配中華沙律 茶碗蒸 麵豉湯 $88勁抵食 雖然個茶碗蒸啲蛋唔夠滑但啲刺身好肥美同好厚切😙😙😙啲飯多到我都食唔哂 仲加左啲味素撈飯好正本身想食蠔丼 但係賣晒 下次一定要試
呢間黃店又有西式又有日式 午餐set 好抵食

但啲刺身好肥美同好厚切😙😙😙
啲飯多到我都食唔哂 仲加左啲味素撈飯好正

本身想食蠔丼 但係賣晒 下次一定要試

2022-02-23 507 瀏覽
最近一年唔少友好離開香港,farewell 飯一餐接一餐,其中一次,幫襯咗石門嘅 Explorer Fusion Restaurant。呢間晚市好多人,所以有用餐時限,當晚食得都幾匆忙,剩係影咗其中三樣嘢。煙三文魚牛油果沙律有哂我最鍾意嘅元素:煙三文魚,魚籽,牛油果,Parmesan Cheese,加上好 fresh 嘅蕃茄仔同沙律菜,好食。炸芝士圈就係極度邪惡嘅食物,但係正所謂越邪惡越好食,加上凍咗口感味道差好遠,所以食開就好難停得口😂。北海道鮮帶子配荷蘭大啡菌海膽龍蝦汁意粉個名好長,帶子好大粒,海膽龍蝦汁較少食到,其實都幾鮮味,不過真係鹹咗啲,食完要不斷扯水。

2022-01-18 479 瀏覽
🍴慢煮西班牙黑毛豬配薯角 HKD188上檯已經涷涷地 反而其他配菜都仲熱 好神奇🥲黑毛豬都煮得幾淋 但係就冇咩味 點埋芥末醬食較好 肥膏都較多🙊相反其他配菜就咸到傻左 好似成把鹽放左入口咁😣薯角就正正常常 炸得都香脆😬🍴經典卡邦尼意粉 HKD128上檯又係已經涼涼地 個卡邦尼汁似就咁白汁開咁 食落去好淡 冇咩芝士香🥲同埋個汁煮得一啲都唔creamy🥲🍴慢煮挪威三文魚配牛油蘆筍薯角 HKD138上檯終於係熱嘅😂三文魚扒好厚肉 食落又唔會太乾😋魚皮煎得幾香脆 配埋三文魚上嘅蒜蓉忌廉汁 味道不錯🥴配菜都係keep住好咸 所以都冇點食到😌🍴焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉 HKD65 一份得十件薯角左右 分分鐘跟主菜嘅薯角加埋都多過佢 有啲唔抵食😅肉醬芥末酸忌廉汁 味道都係好淡 基本好似冇咩芥末味咁 淨係食到忌廉汁同埋蕃茄味🧐🌟呢間餐廳其實仲有日式壽司刺身可以叫 現場睇都幾多客人食日式嘢 可能真係日式料理做得好啲🧐
🍴慢煮西班牙黑毛豬配薯角 HKD188

🍴經典卡邦尼意粉 HKD128

🍴慢煮挪威三文魚配牛油蘆筍薯角 HKD138

🍴焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉 HKD65

2022-01-02 488 瀏覽
見石門有幾多黃色餐廳,平時又唔會點入來,於是今晚入左石門搵野食😂而呢間餐廳都幾多好評,所以滿懷期望咁去幫襯,點知失望而回😢去到餐廳係六點鐘,唔係太多人~之前睇,呢間餐廳係做西日料理,有西餐,都有壽司魚生。不過坐低後發現,應該係日式做主打,西餐就唔算多選擇😢而我係諗住食西餐🤦‍♀️餐廳係酒吧風~座位略窄,同隔離枱距離好近😕落完單,等食物都等左一陣,以當時客人唔多嘅情況下,似乎有少少耐😐🧅香炸洋蔥圈配自家沙律醬 ($68)洋蔥圈炸得好脆😳點沙律醬咁配搭都唔錯🙂但餐牌寫係自家沙律醬,預期會有少少驚喜,點知原來冇乜,頂多只係比普通沙律醬酸少少🤦‍♀️🍔和牛漢堡配薯角 ($148)上枱第一下覺得好吸引😳成個包都出緊煙😆再加上流出來嘅蛋黃😍包面係有烘過嘅,又熱又脆😉🥔薯角炸得好香脆😋但一切開,牛肉略嫌鬆散😐同埋塊漢堡肉疑似係一煎完就放上包面,有D乾🤦‍♀️亦搞到包底好濕……🐟慢煮挪威三文魚配薯角  ($138)三文魚皮好脆🙂不過魚肉略嫌乾同熟左D😞好似同慢煮冇乜關係……🤷‍♀️相對之下,似係正常煎多D……芥末忌廉汁味道正常,不過如果芥末味再重少少就更好了~🥦烚西蘭花同粟米正常操作~🥔薯角都係好香脆😋最後埋
見石門有幾多黃色餐廳,平時又唔會點入來,
於是今晚入左石門搵野食😂
而呢間餐廳都幾多好評,所以滿懷期望咁去幫襯,點知失望而回😢

去到餐廳係六點鐘,唔係太多人~
之前睇,呢間餐廳係做西日料理,有西餐,都有壽司魚生。
不過坐低後發現,應該係日式做主打,西餐就唔算多選擇😢
而我係諗住食西餐🤦‍♀️

餐廳係酒吧風~
座位略窄,同隔離枱距離好近😕

落完單,等食物都等左一陣,
以當時客人唔多嘅情況下,似乎有少少耐😐

🧅香炸洋蔥圈配自家沙律醬 ($68)
洋蔥圈炸得好脆😳
點沙律醬咁配搭都唔錯🙂
但餐牌寫係自家沙律醬,預期會有少少驚喜,
點知原來冇乜,頂多只係比普通沙律醬酸少少🤦‍♀️
香炸洋蔥圈配自家沙律醬

🍔和牛漢堡配薯角 ($148)
上枱第一下覺得好吸引😳
成個包都出緊煙😆
再加上流出來嘅蛋黃😍
包面係有烘過嘅,又熱又脆😉
🥔薯角炸得好香脆😋

但一切開,牛肉略嫌鬆散😐
同埋塊漢堡肉疑似係一煎完就放上包面,有D乾🤦‍♀️
亦搞到包底好濕……
和牛漢堡配薯角

🐟慢煮挪威三文魚配薯角  ($138)
三文魚皮好脆🙂
不過魚肉略嫌乾同熟左D😞
好似同慢煮冇乜關係……🤷‍♀️
相對之下,似係正常煎多D……
芥末忌廉汁味道正常,不過如果芥末味再重少少就更好了~
🥦烚西蘭花同粟米正常操作~
🥔薯角都係好香脆😋
慢煮挪威三文魚配薯角

最後埋單,食物 $354,加10%服務費 $35,共 $389
不過呢個價,唔係太值😒
食物,除左炸野做得好香脆之外,其他野感覺都係一般般🤷‍♀️
服務,有個女服務生係比較好,但其他人都唔多覺有服務可言😐
2022-01-01
我相信呢間餐廳絕對值得好多香港人支持可能佢唔係最好食但係呢度一定係最有特色嘅其中一間因為係星期六中午嘅關係,都唔使點等位就有得入座亦唔知係咪因為星期六都係offer set lunch,但啲餐牌就好似同平時有少少唔同如果飲嘢要另外加錢,飲水就枱面自己自助落完order就會有侍應拎碗湯俾你,餐湯冇得揀,今次係薯仔湯啲湯係打到爛晒嗰種薯蓉湯雖然味道清淡啲,但感覺上比較健康唔好睇佢細細兜,其實都幾飽雖然係意大利飯,不過都唔算溜算唔錯蝦幾彈牙👀 食落幾香
我相信呢間餐廳絕對值得好多香港人支持
可能佢唔係最好食
但係呢度一定係最有特色嘅其中一間

因為係星期六中午嘅關係,
都唔使點等位就有得入座

亦唔知係咪因為星期六
都係offer set lunch,
但啲餐牌就好似同平時有少少唔同
如果飲嘢要另外加錢,
飲水就枱面自己自助

落完order就會有侍應拎碗湯俾你,
餐湯冇得揀,今次係薯仔湯
啲湯係打到爛晒嗰種薯蓉湯

雖然味道清淡啲,但感覺上比較健康
餐湯

唔好睇佢細細兜,其實都幾飽
雖然係意大利飯,不過都唔算溜
算唔錯
明太子燴意大利飯

蝦幾彈牙👀 食落幾香
三文魚子鮮蝦蘆筍意粉
2021-12-04
明太子燴意大利飯
三文魚子鮮蝦蘆筍意粉
2021-11-25 405 瀏覽
It’s a restaurant serving both western and Japanese cuisines. Three of us ordered minced tuna rice bowl with roe and one ordered the burger. Two burgers came as one dish! Good bargain~And our minced tuna rice bowl ($98) is as good as it is supposed to be. But actually the menu said it should be with Urchin. And my friend ordered this just becoz of the Urchin. However, only until we asked the waiter, we were told Urchin was sold out for the day….

2021-11-11 514 瀏覽
在石門芸芸的中西日食肆中,能令人留下好印象的不多,這間是我不論獨食或群食的首選午膳餐館,今天帶公司來訪客人到此用膳,餐湯每次都有驚喜,今次的紅菜頭湯濃郁香甜好滿足,我的主菜西京燒盲鰽配白麵豉汁,魚皮煎得香脆,肉身厚而嫩滑。另外客人點了火炙四色丼附蒸蛋及味噌湯,大讚食材新鮮及甜美。客人之後讚不絕口,更說會再帶友人來一試。
2021-11-11
2021-10-17 623 瀏覽
附近返工,食過好多次午市😋係京瑞廣場一期地下,地點容易搵一開始覺得都幾貴下,最平都要88蚊,飲品仲要另外叫,不過性價比都幾高,大大份抵食,岩哂我呢d大食人士🤣慢煮雞胸:雞胸大舊juicy,完全唔係以往食d雞胸咁鞋十十,而且我最推介係配菜,薯條外脆內軟盲曹:少見唔係游水既魚都整得咁滑咁好味,又大舊,配菜係薯仔,好味仲有日式火炙魚生飯:魚生新鮮,有蒸蛋同中華沙律,正食左咁多次,質素都係差唔多咁高,不過同行有人話意大利飯唔好食🤣未食過唔知
附近返工,食過好多次午市😋
係京瑞廣場一期地下,地點容易搵
仲有日式火炙魚生飯:魚生新鮮,有蒸蛋同中華沙律,正
  • 慢煮雞胸
2021-10-14 586 瀏覽
#黃店🇭🇰ST-Explorer Fusion Restaurant 今次試呢間係一間Fusion餐廳🤤有得食日本嘢又有得食西餐~~同朋友仔嚟食飯就唔洗左諗右諗~滿足晒多重願望😍餐廳俾人感覺好似bar 但佢都有 冇酒精嘅飲品 都唔錯㗎🤤感覺就係Chill~~服務幾貼心💛👅香辣大蔥吞拿魚蓉卷(⭐8/10) $70食落唔係好辣~~壽司卷包得好實 唔會話好易散開 好食新鮮👍🏻擺盤擺得好靚 有心思👅水牛城棒棒雞 (⭐9/10) $88呢個棒棒雞配有三隻醬汁,酸酸甜甜咁🤤幾惹味~舊雞炸到啱啱好 食落有肉汁 唔會好乾😍👅焗芝士肉醬配薯條 (⭐7/10) $65新鮮熱辣辣炸起~~配上芝士肉醬醬汁好正,但略嫌芝士唔夠勁🤤如果唔係就可以拉埋斯~~味道都幾好大家要繼續支持黃店🥲💛**提提大家:可以預約Book枱的26656781****請填好紙仔 唔好要佢地再被罰停14日🥺**🚩地址: Explorer Fusion Restaurant (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G10號舖#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeb
#黃店

👅香辣大蔥吞拿魚蓉卷(⭐8/10) $70

👅水牛城棒棒雞 (⭐9/10) $88

👅焗芝士肉醬配薯條 (⭐7/10) $65

大家要繼續支持黃店🥲💛

**提提大家:可以預約Book枱的26656781**
**請填好紙仔 唔好要佢地再被罰停14日🥺**

沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G10號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #食 #likeforlikes #blogger #hkfollows #沙田 #沙田美食 #石門 #石門美食 #fusion @explorerfusion

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_沙田