2021-08-22 421 瀏覽
平時去開又一城,諗唔到食咩嘅時候都會即刻去依EXP,第一,因為個場夠大,人流比較快,不用等太耐。第二,價錢reasonable。第三,新鮮果汁很吸引。第四, Menu很多選擇。平日lunch set是會送果汁的,我一定會叫ABC。這個牛肉烏冬本身以為好Hea,但係喜出望外的是那些牛肉竟然是牛扒,而不是打邊爐的肥牛。
平日lunch set是會送果汁的,我一定會叫ABC。
2021-07-26 1226 瀏覽
餐廳位於又一城內鄰近溜冰場的地方, 夏天來到時溜冰場的內冷冰冰的冰地板剛好令炎夏降溫。這天我和朋友都分別早到, 商場內一大清早沒什麼選擇, 就算有營業的餐廳也不會在中午時段提供午市套餐, 最後只好選了這家EXP。記得之前是以西或風格的餐廳, 不知何時突然轉了西日式的風格, 但和四周的環境有點格格不入的感覺。餐廳空間很大, 座位也充足。我們分別點了日式全日早餐和千層麵。日式全日早餐有西式的油醋沙律、德國腸、煙肉, 又有日式的玉子燒、竹輪(獅子狗)和黑黑的包類(似乎是竹炭造的)。大多數都是現成食品翻熱而成, 沒太大驚喜。而這個千層麵上的芝士豐富, 茄醬不會太酸, 但整體仍然比較濕潤, 口感過軟, 失去了意粉類的煙韌口感。反而我欣賞旁邊沙律菜的份量, 也可當成主食前的開胃菜。又一城內的食肆定價大多都偏價, 而沒幾多間是值我花這價錢去惠顧。就像這一餐每一花了過百元連啡茶也沒附上的確不實惠。

2021-07-04
2021-07-20 1145 瀏覽
同朋友喺又一城睇完戲行完街肚餓,喺戲院嗰層就見到有EXP餐廳。而且餐廳對着溜冰場,可以一邊欣賞溜冰,一邊品嚐美食,環境真係一流。而家正值夏天我同朋友就嗌咗杯果汁,同埋適合夏天開胃嘅食物。1. 芒果紙米卷 ($62)先點左依個開胃前菜,米卷內包住一大舊芒果肉加切絲嘅蔬菜,沾上旁邊的芒果汁,酸酸甜甜冰冰涼涼,實在開胃。2. 大蝦西柚芒果冷蕎麥麵 ($98)我地叫左大蝦西柚芒果冷蕎麥麵作為我哋嘅主食,大蝦🍤加鮮甜芒果🥭配搭上既健康又有營養價值蕎麥麵,成個感覺真係好Fresh。3. 即焗泡芙班戟配雪糕 ($64)即焗熱辣辣泡芙班戟賣相討好,泡芙班戟邊焗至金黃色,非常香脆可口,再加上凍冰冰嘅香濃雲呢拿雪糕,將熱辣辣嘅泡芙班戟連同透心涼嘅雪糕一齊食,完完全全感受到咩叫冰火交融嘅感覺。4. 香芒椰汁白糯米 ($52)芒果香甜,白糯米煮得軟冧冧而唔硬身,食到白糯米煙韌嘅口感。拍得住同九龍城泰國餐廳嘅芒果椰汁糯米飯5. ABC 果汁 ($35)「減肥」一向女生終身事業。係EXP 竟然有得order 在韓國有「奇蹟般的減肥果汁」之稱號的ABC 果汁。ABC果汁是由一顆蘋果、紅菜頭、紅蘿蔔。食完依餐翻到屋企

而家正值夏天我同朋友就嗌咗杯果汁,同埋適合夏天開胃嘅食物。

1. 芒果紙米卷 ($62)
芒果紙米卷

2. 大蝦西柚芒果冷蕎麥麵 ($98)
大蝦西柚芒果冷蕎麥麵

3. 即焗泡芙班戟配雪糕 ($64)
即焗泡芙班戟配雪糕

4. 香芒椰汁白糯米 ($52)
香芒椰汁白糯米

5. ABC 果汁 ($35)
「減肥」一向女生終身事業。係EXP 竟然有得order 在韓國有「奇蹟般的減肥果汁」之稱號的ABC 果汁。ABC果汁是由一顆蘋果、紅菜頭、紅蘿蔔。食完依餐翻到屋企排便真係非常暢通,將今餐排曬出嚟,肚子變翻扁扁的,有如未食嘢之前一樣
ABC 果汁

芒果紙米卷
大蝦西柚芒果冷蕎麥麵
即焗泡芙班戟配雪糕
香芒椰汁白糯米
ABC 果汁
2021-07-15 790 瀏覽
自從畢咗業都好少嚟又一城😶突然好掛住佢啲高質pizza🥳於是山長水遠嚟咗九龍塘一趟🚈🔸大蝦牛油果醬薄餅(迷你)($72)即叫即製嘅手拉厚批pizza🍕餅底好軟熟✨食落好chewy😬每塊都好足料👍🏻除咗有大蝦🍤同牛油果🥑批面仲舖咗少少蟹籽🐟同蛋黃碎🥚味道豐富有層次😋🔹Go Green 綠能量($35)由提子🍇青蘋果🍏奇異果🥝榨成嘅新鮮果汁🥤當中以奇異果味較為突出💫酸酸甜甜🤭開胃解渴💦絕對係健康之選😍養生嘅你一定要試🍽

大蝦牛油果醬薄餅(迷你)

🔸大蝦牛油果醬薄餅(迷你)($72)

Go Green 綠能量

🔹Go Green 綠能量($35)
大蝦牛油果醬薄餅(迷你)
Go Green 綠能量
Lunch時間難得在又一城,又有同事推介這間餐廳,$98包一個主食加即打果汁好似好抵食,咁就試一試這間EXP🤩💛 韓式炸雞溫泉蛋石鍋飯一上枱香噴噴,加上石鍋飯燒得起勁的聲音,即刻肚餓🤤炸雞的肉質夠嫩滑,四塊完全不夠😭😭個飯微辣,很開胃🤩雖然不錯,不這就真的只是不錯的程度~韓式石鍋飯那種不會失敗的味道~吃到底不會被一層厚厚的油嚇到,這是這個飯成功的地方🥰🥰💛 韓式雞肉薄餅🍕最愛的pizza😍有張枱仔比pizza成件事好好pro🤣麵包皮好有咬口!麵包邊又脆脆的,這種pizza底是我喜歡的pizza底😭芝士配蕃茄仔,這個balance 剛剛好,不會太濟(想保持克制結果都是吃了一半有多⋯⋯💛 ABC好好飲!意料之外的好飲!本身都覺得個名字幾得意,同事又想試PAP,那我就要ABC🧃見到紅菜頭加甘荀其實有點怕,感覺如果加太多,成杯應該個texture 好奇怪😂😂如果完全不會!甜度都剛剛好!又是一杯不夠,有沒有飲品放題🤣🤣應該會好正🤪
韓式炸雞溫泉蛋石鍋飯

💛 韓式炸雞溫泉蛋石鍋飯
韓式雞肉薄餅

💛 韓式雞肉薄餅🍕

💛 ABC
2021-07-12 633 瀏覽
因為屋企有幾百蚊嘅美心集團現金卷,唔係好想食中菜,所以黎左又一城嘅EXP食下西餐我地一行5人,因防疫規限要分2枱坐 好彩好快等到兩張連住嘅枱EXP係正溜冰場隔離,佢又有開方式廚房睇人整pizza,又有bar枱,所以環境黎講係幾chill嘅講返野食,今次叫左兩個pizza,一個係肉丸,一個係巴拿馬芝士,兩個都係即叫即整,夠新鮮!如果要挑剔少少,就係可以再焗耐少少,咁就夠曬脆口!跟住叫左個韓式炸雞石鍋飯,賣相相當靚仔,味道都唔差,如果炸雞份量多少少就更好啦!軟殼蟹意粉估唔到佢會原隻軟殼蟹上喎,上枱時仲係新鮮熱辣,卜卜脆,意粉都有咬口,唔會太硬或太淋,味道方面可能落左少少辣,所以食落有啲刺激 不過係好食嘅水牛城雞翼味道同出面食差唔多,都係好味道好彩有現金卷賣單 唔係嘅話價錢都有少少貴

軟殼蟹意粉

水牛城雞翼味道同出面食差唔多,都係好味道

好彩有現金卷賣單 唔係嘅話價錢都有少少貴
2021-07-11
  • 軟殼蟹沙律
  • PIZZA
2021-07-05 738 瀏覽
2人下午茶章魚沙律,章魚唔會太un,成個菜底都有沙律醬撈勻左,有淡淡柚子味,唔錯。日式白咖哩炸雞飯,微微微微辣,甜甜地,易入口,幾餸飯,仲有d醃蘿蔔,酸酸地,開胃。炸雞都可以。蜜糖紫薯迷你批,咸咸甜甜咁,幾得意,面頭系一般pizza既芝士,咸香味,內餡系紫薯泥,甜度剛好,仲有d栗子粒,有小小咬口冇咁悶。梳乎厘奄列,比想像中大份,一上枱已經勁香蛋味,配個好light既cream同埋較甜既紅豆泥,唔錯。
2人下午茶

日式白咖哩炸雞飯
蜜糖紫薯迷你批
梳乎厘奄列
2021-07-05 388 瀏覽
朋友介紹之下黎左又一城呢間多國菜餐廳,又幾多唔同菜式既選擇,店鋪都幾大下,夜晚黎食好快就有位坐得。可惜 d 野食份量都幾少同貴。百幾蚊既燒帶子墨魚汁意粉,其實係貪佢個墨魚汁得意,食完個嘴會黑哂,但食落同普通意粉冇咩分別同冇咩味,真係幾啖就食哂,好唔抵食。大蝦西柚喬麥麵,都係麻麻地因為實在食唔飽,所以再埋個 pizza 同即焗泡芙班戟配雪糕,pizza 係厚批,但係焗又乾又硬失望,連甜品都唔係特別出色,個泡芙班戟大部份都係空氣,貴得黎野食都麻麻地,下次唔會黎

大蝦西柚喬麥麵,都係麻麻地

2021-06-23 751 瀏覽
剛剛在附近上堂,選了在Exp食午餐,雖然排了一陣隊,10-15分鐘就可以入場,午市套餐有不同的選擇,我選了pizza,嚟過幾次食pizza都不錯,個餅底搓得不錯,剛剛好,又不會太厚、或者太薄,再配埋必有的芝士、辣肉腸,好味,一個人可以食哂成個pizza!雖然沒有叫其他野食,但遠觀下,也不錯👍環境舒適,而且地方大,價錢合宜,食飯的好地方🥰

雖然沒有叫其他野食,但遠觀下,也不錯👍

環境舒適,而且地方大,價錢合宜,食飯的好地方🥰
2021-06-22 479 瀏覽
// kimchi cheese fried rice //This is my second time visiting this place and it doesn’t fail to surprise me!!! The fried rice was really yummy and look at THAT CHEESE. So THICCC. I loved how the rice was spicy, just the way I like it! It looks like too much cheese at first but after vigorous mixing, it’s perfect! 😍

2021-06-21 530 瀏覽
馬來西亞喇沙油面$92湯底椰香味好重,但係啲麵份量偏小,個流心蛋做得幾好,但係$92有啲唔係好值韓式章魚溫泉蛋石鍋飯$98我鍾意佢用溫泉蛋配石頭鍋飯,因為撈嘅時候啲蛋汁可以包住啲飯,比起其他地方用煎蛋更好食,而且有好多唔同嘅配料令到個飯口感好辛苦大蝦牛油果醬薄餅$116薄餅剛剛焗起,好軟熟,食得出係手工薄餅,而且上面啲配料好豐富好好味軟殼蟹沙律$83軟殼蟹即叫即炸,所以餐牌上都講明要需時20分鐘,而且佢有少少辣,配合埋啲沙律一齊食好開胃
馬來西亞喇沙油面$92

韓式章魚溫泉蛋石鍋飯$98

大蝦牛油果醬薄餅$116

軟殼蟹沙律$83
2021-06-21
2021-06-07 782 瀏覽
佢嘅價錢唔算貴亦都有好多菜式揀,主要有Pizza,意粉或者炒飯,都好有特色啦。另外仲有甜品添。我覺得佢嘅品質係幾好嘅,材料都用得配合幾好嘅,炒飯好香同埋好大碟唔使驚食唔飽啦。不過呢雖然炒飯好大碟佢嘅餸呢唔係好多。例如海鮮炒飯可以加多少少海鮮配料。

2021-05-24 1023 瀏覽
好耐好耐冇嚟過又一城啦,仲記得以前好似成日都喺呢度打躉🤣🤣今次難得同朋友去行吓街,所以就喺呢度食埋野,傾吓以前讀書嘅趣事🤣🤣呢間EXP喺又一城裏面一個幾啱傾偈嘅好地方!坐得好舒服,而且座位好寬敞,啱晒同朋友聚會😊Juicy lunch set好吸引有主菜,有飲品一個燒帶子墨魚忌廉汁意粉,份量適中,完全對得住呢個價錢,而且佢嘅墨魚忌廉汁好出色,甜甜地好好味,燒帶子好甜同埋大大粒,絕對冇偷工減料😆😆

Juicy lunch set好吸引
有主菜,有飲品
2021-05-21 1039 瀏覽
今日與堂姐到又一城食午餐,是堂姐推薦的。餐廳很大,坐得也很舒服。我們未試過湯意粉,特意選了湯試試,沒想到出奇地好食。餐廳在食材上很用心,海鮮份量與價錢相配,跟餐飲品,我選了粉紅蘋果,不太甜,入口剛剛好。小食方面,我們點了大蝦牛油果🥑迷你pizza,也點了春卷。春卷有點油。至於迷你pizza,兩個人食剛剛好。堂姐點了柑桔檸檬🍋,她說味道還可以。最後,我們也點了甜品。雲呢拿雪糕很好食,布甸麵包略嫌有點太漏,但與雪糕一凍一熱很配合。兩個人食那款甜品實在有點多了,建議3-4個人才叫雪糕麵包布甸甜品。店員的服務態度也很好,店內限時1小時30分鐘完成用餐。雖然是星期五,但店外客人一樣很多。店員會在15分鐘前提醒用餐時間,但也沒有催促埋單,值得再去用餐。餐牌有很多款款果汁,每款都很吸引,下次可以再嘗試

堂姐點了柑桔檸檬🍋,她說味道還可以。

餐牌有很多款款果汁,每款都很吸引,下次可以再嘗試

2021-05-21
  • 海鮮湯意粉
2021-04-28 1541 瀏覽
EXP呢間餐廳相信大家並不陌生,岀名好味夾抵食!🧡🧡🧡今日午餐我哋一家三口見到唔算多人排緊隊,廢事再揀就去排,而且之前已經食過N咁多次,但未同個仔去食過,今次我哋排等梳化位,但都係等咗十分鐘就入得了!一點幾lunch time時間黎講真係算快👍🏻我地叫咗3個餐+3杯飲品🥤雖然我仔兩歲幾,但都好大食🤣 所以歲幾起通常都會叫埋佢嗰份,2個飯1個意粉🍝 鮮榨果汁真係好好味,又開胃!次次食呢間我都必叫墨魚汁帶子意粉,呢個真係食極都唔厭,食到成個嘴都黑哂,超好笑🤪 其實我係想叫黎比個仔食,整蠱下佢😝😝 水準仲keep到,一樣咁好味👍🏻 其餘兩樣我第一次食,都不錯!我仔一路食飯一路睇住哥哥姐姐溜冰,超新奇!
EXP呢間餐廳相信大家並不陌生,岀名好味夾抵食!🧡🧡🧡
我仔一路食飯一路睇住哥哥姐姐溜冰,超新奇!
2021-04-16
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉