想起西環搵間有Wi-Fi有叉電位嘅餐廳上zoom,好唔容易先搵到呢間位置比較吊腳 (A1出口行返落山),不過環境幾寧靜餐廳最近換咗新Menu,冇再提供toast😢選擇比較少▶️ Crab meat mentaiko fettucinne ($98)一開始以為份量好少,點知整散咗之後都幾多意粉🍝幾驚喜係上面有啲黑魚子醬,高級嘢🤩咬落似日式飛魚籽咁爆汁蟹肉分量超多🦀每啖都食到真蟹肉,好重本鍾意佢醬汁唔會太過creamy或濃厚,同時味道夠香,可以真正品嚐到蟹同明太子嘅鮮甜味👍🏻入面炒入洋蔥🧅更加香口不過闊條麵比較幼身,不算al dente同好咬口,感覺係啲平價意粉不過因為用料調味好,拉返個平均😋▶️ Ethos kind of brunch ($148)又係一個非常豐富嘅ADB,並且唔係一般常見嘅材料有煙三文魚、炒蛋、牛油果、沙律、炒雜菇、ciabatta意式麵包、法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍 (pate en croute)、乳酪煙三文魚兩大片,味道正常炒蛋濕潤🥚上面放上黑魚子醬Ciabatta意式麵包外脆內軟🍞法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍係成個set最特別嘅嘢,有啲似威靈頓牛肉嘅概念,外面一層牛油撻
位置比較吊腳 (A1出口行返落山),不過環境幾寧靜
餐廳最近換咗新Menu,冇再提供toast😢選擇比較少

一開始以為份量好少,點知整散咗之後都幾多意粉🍝
幾驚喜係上面有啲黑魚子醬,高級嘢🤩咬落似日式飛魚籽咁爆汁
蟹肉分量超多🦀每啖都食到真蟹肉,好重本

入面炒入洋蔥🧅更加香口
不過因為用料調味好,拉返個平均😋
Crab meat mentaiko fettucinne

又係一個非常豐富嘅ADB,並且唔係一般常見嘅材料
煙三文魚兩大片,味道正常
炒蛋濕潤🥚上面放上黑魚子醬
Ciabatta意式麵包外脆內軟🍞
法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍係成個set最特別嘅嘢,有啲似威靈頓牛肉嘅概念,外面一層牛油撻皮🧈中間係肉
牛油撻皮實正香牛油味(不過唔係脆曲奇口感),入面嘅凍肉有層啫喱,口感似鵝肝,幾特別
乳酪杯可以做甜品,入面加咗燕麥、granola、藍莓、士多啤梨,帶天然甜味
Ethos kind of brunch

▶️ Americano
朋友加咗$50轉餐,包沙律或餐湯同飲品
不過呢杯Americano味道好一般🫢如果係咖啡控應該會覺得佢太淡味

食物比預期高質👍🏻超出一般Cafe水準
內部裝修簡約,用灰色做主色,帶啲工業風,樓底高所以感覺闊落

勝在提供Wi-Fi同埋叉電位,食完可以做嘢溫書💻坐咗兩個鐘都冇趕我哋走
Cafe播嘅音樂好好聽😌acoustic vibes
服務還可以,唔知係咪老闆嚟
雖然用高級材料,份量啱啱好,唔收加一,但覺得價錢進取咗少少🤏🏻
不過假如你真係想搵個近HKU舒服嘅地方溫書,呢間會係幾好嘅選擇~
Crab meat mentaiko fettucinne
Ethos kind of brunch
📍地址: 西環石塘咀山道93號✿😋味道😋:2/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Lunch 14:00 ↞ ✦✧ ethos嘅環境的確唔錯,位於山道嘅半坡,以水泥灰色嘅簡約風為主,加埋有街景嘅落地大玻璃,對出環境都好寧靜;但係餐廳已經轉咗手,而且食物同埋咖啡嘅質素都下降。—————————————————————🦀🟠🍝❝忌廉蟹肉蟹籽意粉❞ $98☞ 呢個意粉嘅份量唔多,而且一上枱嘅時候,意粉唔係散發住香味,反而係有種唔新鮮嘅腥味,唔知究竟係蟹籽定係蟹肉嘅腥味;而佢意粉嘅質地口感唔夠爽滑。—————————————————————🍎🐚🥐❝蘋果粒貝殼酥❞ $38☞ 上枱嘅時候的確夠熱辣辣,但係佢其實入邊係冇蘋果粒得蘋果醬,而蘋果醬唔算太甜都還可以,而佢個酥皮真係做咗貝殼嘅形狀,食落唔係最鬆化嗰種有少少口感。—————————————————————☕️🥛❝Flat White❞ $42☞ 呢杯咖啡真心有啲差,首先佢個拉花已經唔掂,加上佢杯咖啡係完全冇咖啡味成杯都只係得奶味。
📍地址: 西環石塘咀山道93號

蘋果粒貝殼酥
蘋果粒貝殼酥

☕️🥛❝Flat White❞ $42

Flat White
環境唔錯但…..作為一間咖啡店…咖啡沖出泥係酸,仲要好酸🤬叫左漢堡包,非常簡單,冇特別個意粉,啲面淋曬…非常難食..😑樓面員工得一個,見到啲食客走咗好耐都冇收嘢😑總括嚟講,無謂跌錢去中伏😞
環境唔錯

但…..

作為一間咖啡店…咖啡沖出泥係酸,仲要好酸🤬
叫左漢堡包,非常簡單,冇特別
個意粉,啲面淋曬…非常難食..😑
樓面員工得一個,見到啲食客走咗好耐都冇收嘢😑

總括嚟講,無謂跌錢去中伏😞
2023-09-03
揀左坐喺向住山道嘅窗邊位🪟偶爾有行人或者車輛經過 環境非常寧靜☀️日光滲入木系嘅cafe 格外寫意 令人感覺好舒服 好啱同frd嚟個chitchats 或者自己享受一個下晝🫶🏻.❈ Smoked Salmon Toast山葵汁煙三文魚多士 | $58 (Rating: 8.5/10) Salmon toast應該大家都食唔少 但係呢個真係好好食!好鍾意呢個汁(*´∇`*)淡淡嘅wasabi味用喺toast 度同三文魚好夾💚而且性價比好高 多士上面滿滿都係配料一塊toast 嘅份量下午茶食啱啱好🍴.❈ Flat White | $45+$5(changed to Oat Milk) (Rating: 8.5/10) 拉花好靚!飲落好滑 味道不過不失☕️
❈ Smoked Salmon Toast
拉花好靚!飲落好滑 味道不過不失☕️
Smoked Salmon Toast 山葵汁煙三文魚多士
下午茶
Smoked Salmon Toast 山葵汁煙三文魚多士
  • Smoked  Salmon  Toast
2023-06-11 419 瀏覽
放假唔想再喺街亂咁行 寧願坐下cafe 睇下片睇下書 就揀左黎西環呢間cafe 一入黎都唔多人 可以隨便坐✨All day breakfast $158炒蛋嫩滑 薯餅好脆好好食🤤🤤 腸仔勁多汁 一切會爆汁出黎👍 菇都好juicy 蕃茄都好新鮮 最特別係個honey glazed bacon 😋 第一次食 甜甜地咁幾好食 不過就好肥 差唔多9成肥膏🙈🙈✨Crabmeat pasta $128蟹肉超多 多過啲意粉咁🤣🤣 都好鮮甜 意粉口感唔錯 加左啲紅椒爽爽地有啲口感 不過份量就好似少左啲🙈🙈🙈 食完好似唔多夠飽🥤Iced Americano $45總括黎講味道都好好👍👍 環境又好舒適 有落地大玻璃採自然光 音樂啱聽 我地由2:00坐到6:30佢閂門 味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$180(收+1)

✨All day breakfast $158

✨Crabmeat pasta $128

🥤Iced Americano $45

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$180(收+1)

2022-08-31 1874 瀏覽
聽朋友介紹話呢間唔錯食嘅cafe,仲要係以前小學附近,即刻嚟試試佢。如果唔熟西環個位置都有啲難搵,但勝在環境安靜,食物&coffee都相當高質,值得一試👍🏻ethos裝修簡約,灰白色水泥牆,窗邊位置採光好好,只可惜冇位,不過會再嚟坐窗邊位🤭❣️Tom Yum prawns pasta泰式冬蔭大蝦意大利麵serve with starter of the day-蘑菇湯 💰138呢個pasta係必食,好有驚喜😍意大利麵硬身唔會煮到軟pat pat,我係好鐘意冬蔭公湯架,估唔到可以咁夾,每條麵都有冬蔭味,酸辣味道好岀色,千祈唔好睇少個麵,佢個辣由喉嚨衝返上嚟🤣仲有3隻大蝦,蝦烤過再加調味好香呀,肉質都實嘅唔梅,大推!❣️Smoked salmon toast山葵汁煙三文魚多士💰58wasabi味唔會太重,creamy嘅醬汁唔會膩,我就非常like個醬汁啦,三文魚都新鮮嘅,因為我好驚有腥味,所以佢個醬同三文魚係好夾,同埋多士一啖食落去口感好豐富,重點係58蚊!性價比高👍🏻❣️Iced latte💰53❣️Lychee roselle soda💰48

Smoked salmon toast山葵汁煙三文魚多士

❣️Iced latte💰53
❣️Lychee roselle soda💰48
2022-08-26
Smoked salmon toast山葵汁煙三文魚多士
  • Tom Yum prawns pasta
Affogato with brownie ☕ $68 (9/10)店員會把brownie和雲呢拿雪糕分開上 另外再給espresso 讓客人可以自行調咖啡的量 不過建議把咖啡都倒完 把brownie浸軟 雲呢拿的甜度完美的中和了咖啡的苦澀味 Wasabi egg benny 🥚 $138 (9/10)Poached egg基本上是我去café的必點之一 平常都是配荷蘭醬的 但這家小店卻是用了wasabi醬 蠻特別的 本來還擔心不太能吃辣的我會不會吃不下 幸好它吃起來酸酸辣辣的 不會太攻鼻 蠻容易入口 蛋做到流心效果 配上煙三文魚很搭 酸種包的軟硬度適中 配上伴碟的沙拉就更開胃Tong yum prawn pasta 🍝 $125 (8.5/10)第一次試冬陰功味的意粉 感覺很新穎 冬陰功味道很足 酸酸辣辣蠻好吃 除了大蝦以外 還帶有不同的海鮮 大蝦肉質彈牙 沒有雪藏味 麵條的硬度適中 還能掛汁OVERALL: 大推薦 🤩 (9/10)小店的環境很寬敞 樓底高 還選用了落地玻璃 讓自然光可以透進來 還有一排窗邊的位置 看著橫街很寫意 雖然店員一開始跟我們說用餐時間只有45分鐘 但如

OVERALL: 大推薦 🤩 (9/10)
小店的環境很寬敞 樓底高 還選用了落地玻璃 讓自然光可以透進來 還有一排窗邊的位置 看著橫街很寫意 雖然店員一開始跟我們說用餐時間只有45分鐘 但如果小店沒有人在等位子的話 也可以隨意繼續坐店員也非常友善 會留意客人的需要 平日1pm也差唔多滿座 建樓大家可以預先訂座
Affogato  with  brownie
Wasabi  egg  benny
Tong  yum  pasta
2022-03-13
Affogato  with  brownie
Wasabi  egg  benny
Tong  yum  pasta
每每有新的ᴄᴀꜰᴇ開張,都會吸引長長人龍排隊潮聖~去ᴄᴀꜰᴇ但完全沒有放鬆的感覺~ᴇᴛʜᴏꜱ卻是一間可以反覆去,讓人安心的ᴄᴀꜰᴇ。位於山道,比較遠離繁囂,自成一角。裝修簡約以灰白為主,空間闊落,配上大玻璃,陽光透光入店,讓人不其然地進入緩慢的生活節奏~剛巧我去的時候只有寥寥數人,雖然不太清楚其他星期六日的人流如何,但幾喜歡它的環境,確實讓人放鬆不少,能放鬆享受咖啡,還能舒適聊天,必定會再訪~ᴇxᴏᴛɪᴄ ($68) 加了青檸、橙皮同ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ的凍咖啡,酸酸甜甜,完全是夏日的味道🌞☕️

ᴇxᴏᴛɪᴄ ($68)

2021-10-06 1369 瀏覽
終於感受到少少咁多秋意,同朋友冒住心臟病發嘅風險行上山道,嚟到𠵱間令人身心舒暢的餐廳🍴平日有lunch set,我哋嗌咗冬蔭大蝦🍤意大利麵($125)、慢煮黑松露雞胸意大利麵($125)、白酒奶油貝殼🐚鍋($125),配埋前菜章魚蔬菜沙律🥗或蘑菇湯,仲有一杯茶或咖啡☕️。如果飲餐牌上其他飲品就半價,例如我嗌嘅espresso tonic。前菜已驚喜,沙律菜新鮮爽脆,章魚🐙軟綿綿,夾埋酸酸地嘅醬汁食好夾。個湯香濃出色,令人期待主菜。意粉軟硬度適中,醬汁唔會好似海嘯咁掩沒整體,恰到好處,冬陰功夠酸又夠辣,好惹味,食辣嘅朋友唔怕無癮,隻蝦仲要彈牙有鮮味。至於慢煮雞胸都好滑溜,唔會鞋恰恰,加埋個香噴噴黑松露醬,又係一秒清碟。最得意嘅貝殼鍋,伴碟幾片包🍞都烘得外脆內軟,有少少蒜蓉牛油,淨係食包都滿足,再望埋個小鐵鍋,勁多青口同蜆,配上海量洋蔥🧅同番茜等等香草🌿,係可以share嘅份量!最後連杯espresso tonic都拿捏到個酸爽平衡,感受住微弱秋風,喺太陽同樹影相伴下品嘗美食,心情也開朗起來😃

章魚沙律

冬蔭大蝦意大利麵
白酒奶油貝殼鍋
Espresso  tonic
2021-10-04 934 瀏覽
今日行完山之後 朋友介紹去這間店吃入到去店內環境寬敞,冷氣十分充足。不過這店就入坐起限時就食得比較趕一點這兒咖啡款式都多 不過我就點了普通晚latte.不過因為店比較凍 咖啡好快就凍了,而個拉花都好快散開了。 美中不足青芥辣蛋多士 估唔到Wasabi同蛋又幾夾。不錯牛油果炒蛋多士 就一般水準店員很有禮貌親切。如果入咗時間有些調整附近+在這兒同朋友傾偈都寫方便嘅舒服的
今日行完山之後 朋友介紹去這間店吃
入到去店內環境寬敞,冷氣十分充足。
不過這店就入坐起限時就食得比較趕一點

這兒咖啡款式都多 不過我就點了普通晚latte.

青芥辣蛋多士 估唔到Wasabi同蛋又幾夾。
不錯

牛油果炒蛋多士 就一般水準

店員很有禮貌親切。

如果入咗時間有些調整附近+在這兒同朋友傾偈都寫方便嘅舒服的
呢間café喺我嘅最愛,環境好,食物好味,咖啡好飲,甜品好特別好多選擇!宜家喺香港要搵一間唔洗點排隊嘅café都好難,要少人,環境清幽,仲要質素好,真喺好難搵!ethos喺西環,要喺香港大學站出再行小小上山 (如果超級怕熱/怕行路的人士請留意)。店內環境好舒適,以木色和白色為主調,坐係窗邊有個大窗口,雖然係街景,但係感受到自然嘅陽光都覺得好舒服。Black Truffle Mushroom Pasta ($108)意粉好入味,濃稠度岩岩好,醬汁完美痴哂係每一條意粉度,個帶子煎得好香又唔會太熟,超正!Grilled Duck Breast ($118)鴨胸煎既生熟度喺岩岩好,肥瘦度都岩岩好!襯D berries汁,好夾,食得多都唔會太膩! Baileys Affogato with brownie ($60)黎到我最愛的甜品,第一次黎係比佢吸引左,之後每次再食都一定會嗌!佢係expresso加雲呢拿雪糕,最特別係佢加左一舊Brownie同埋個底有Baileys。加左Baileys酒味都幾重,溝埋咖啡,成個甜品好有層次,又熱又凍、又甜又苦,Brownie吸哂咖啡同Baileys,令到舊Br

Black Truffle Mushroom Pasta

Grilled Duck Breast ($118)
鴨胸煎既生熟度喺岩岩好,肥瘦度都岩岩好!
襯D berries汁,好夾,食得多都唔會太膩!
Grilled Duck Breast

佢係expresso加雲呢拿雪糕,最特別係佢加左一舊Brownie同埋個底有Baileys。加左Baileys酒味都幾重,溝埋咖啡,成個甜品好有層次,又熱又凍、又甜又苦,Brownie吸哂咖啡同Baileys,令到舊Brownie唔會太甜,真喺超好味! 鍾意飲咖啡同酒既朋友一定要去試!
將熱既expresso倒落去個下仲好治癒😊

2021-02-15
Black Truffle Mushroom Pasta
Grilled Duck Breast
2021-06-06 1026 瀏覽
grilled chicken breast ($138)-the chicken breast was nicely grilled as it still tasted with moist (not dry!) and the chef sliced it into pieces that could be enjoyed by customers easily 😆-it tasted quite special with turmeric -it’s nice that some greens were served as well, including avocado and vegetables ☺️
grilled chicken breast ($138)
星期日中午,諗住搵間cafe chill 下,食物不錯,但有兩個我比較少見嘅規矩(職員是10分有禮貌的,應該只是照公司規矩做事)規矩1: 用餐時間45分鐘。我明白好多餐廳都有用餐時間,但係作為一間Cafe,唔係應該俾客人慢慢享受的嗎?雖然話如果無人可以繼續坐,但始終會比客人一種壓力。下次有空想慢活一下的時後都不會選這一間。規矩2: 兩個人唔可以坐同四人枱的同一邊,原因係仍然維持政府防疫規例的二人一台。維持二人一台我覺得是完全沒有問題,是餐廳的選擇。但為何不讓我們再同一邊呢?面對面坐防疫效果會比在同一邊好嗎?之後店員說可以坐同一邊,但是中間需要有隔板,真的是10萬個問號....坐低之後職員10分主動介紹食物,對餐牌食物10分熟悉,我們就叫了一份蜆肉意粉和all day breakfast蜆肉意粉的蜆肉感覺新鮮,完全沒有腥味和沙。意粉味道都很好。如果可以主動提供碗俾我哋裝蜆殼就更好了。All day breakfast 嘅煙肉唔係一般嘅煙肉,係厚身同埋有用蜜糖葉過,好好味。薯餅炸得好脆好新鮮,炒蛋都好好食。最後因為用餐時間45分鐘.... 我們放棄了點咖啡.....
(職員是10分有禮貌的,應該只是照公司規矩做事)

,炒蛋都好好食。

2021-05-23
咖啡店嘅白色+木系裝修好靚當日去到大概係早上10點幾餐廳只係啱啱開門 所以餐廳仲有好多位可以靜靜哋have a good morning☀️.⭐️Wasabi Egg Benny ($138)有別於一般egg benedict 呢間咖啡店用wasabi mayo整hollandaise!!有淡淡的Wasabi味 但絕對唔攻鼻真係非常特別🥰.⭐️Vongole pasta ($108)呢款其實係蜆肉蘑菇意粉蜆肉同埋蘑菇嘅份量都好多意粉帶有少少辣味整體味道好夾✨.☕️Hand Drip 今次揀咗costa rica嘅Santa Cruz Tarrazu Caturra Shb豆味帶有tropical fruit同berries 佢哋嘅咖啡體驗都幾特別分別俾咗expresso杯同sake杯我哋咖啡用呢兩種杯飲 會呈現唔同嘅味道當中店員都好細心講解❤️.整體來講 環境同食物都相當唔錯不過佢哋有一小時嘅用餐限時如果人少就可以留多陣所以未必適合長留喺度做嘢但絕對值得去試吓佢哋嘅食物同咖啡‼️.📍 ethos (西環)西環石塘咀山道93號
咖啡店嘅白色+木系裝修好靚

當日去到大概係早上10點幾
餐廳只係啱啱開門
所以餐廳仲有好多位
可以靜靜哋have a good morning☀️
⭐️Wasabi Egg Benny ($138)
Wasabi  Egg  Benny

有別於一般egg benedict
有淡淡的Wasabi味
但絕對唔攻鼻
真係非常特別🥰
⭐️Vongole pasta ($108)
Vongole  Pasta

不過佢哋有一小時嘅用餐限時
如果人少就可以留多陣
所以未必適合長留喺度做嘢
但絕對值得去試吓佢哋嘅食物同咖啡‼️
📍 ethos (西環)
西環石塘咀山道93號
Wasabi  Egg  Benny
Vongole  Pasta
2021-05-22 652 瀏覽
生活不應只剩下工作因此,我在周末到香港大學站附近的Ethos午餐然後處理一下日常生活的瑣事,之後出發工作(幸好店內有免費WiFi,雖然有點不順暢,但整體來說可以接受)❤️Ethos位於西環堅尼地城山道93號門外已有餐牌及營業時間👍🏻我被安排在窗外的位置,雖然街外的環境不怎麼樣但可以感受戶外帶來的微風,份外舒適平日的我是個很急的人,什麼事都要快,連吃東西都要快🥴但來到Ethos,讓人不其然地進入緩慢的生活節奏靜靜地品嚐All Day Breakfast,呷一口Flat White,令我在工作時特別有動力,難怪很多人喜歡到Café🥰說回Ethos的食物,我很喜歡它的All Day Breakfast有我喜歡的炒蛋及薯餅(有些地方的All Day Breakfast是沒有薯餅的,十分傷心)香腸也很美味,但竟然只有半條,實在太可惜了🥲烤菇也是我喜歡的食物,Q彈多汁,讚!另外有一塊像煙肉的東西,吃起來像豬肉乾,不過味道偏鹹😂不過牛角包就不怎麼樣了,它屬於札實的類型,牛油味欠奉。Flat White口感順滑不苦澀,整體感覺正常。結論:Ethos的食物水準還不錯,我特別喜歡它的環境,確實讓人放鬆不少❤️
生活不應只剩下工作
因此,我在周末到香港大學站附近的Ethos午餐
然後處理一下日常生活的瑣事,之後出發工作

Ethos位於西環堅尼地城山道93號
門外已有餐牌及營業時間👍🏻

我被安排在窗外的位置,雖然街外的環境不怎麼樣
但可以感受戶外帶來的微風,份外舒適
平日的我是個很急的人,什麼事都要快,連吃東西都要快🥴

但來到Ethos,讓人不其然地進入緩慢的生活節奏

烤菇也是我喜歡的食物,Q彈多汁,讚!
另外有一塊像煙肉的東西,吃起來像豬肉乾,不過味道偏鹹😂

不過牛角包就不怎麼樣了,它屬於札實的類型,牛油味欠奉。

Flat White口感順滑不苦澀,整體感覺正常。

結論:Ethos的食物水準還不錯,我特別喜歡它的環境,確實讓人放鬆不少❤️❤️❤️

而且距離香港大學站只有數分鐘的步行時間,十分方便呢!🥰