2021-04-17 796 瀏覽
西環出名多Cafe ,而且環境又舒服,所以去西環食返個下午茶,位於香港大學附近,cafe附近很寧靜,餐廳雖然在馬路旁,但好少車經過,一點也不嘈吵,雖然我是平日的下午茶時間來,但都要等一等才有位,ethos 環境舒服,裝修簡約以夾白色為主,空間闊落,窗邊位置可以透光入店內,令人好舒適嘅感覺。-Tom Yum Prawns Pasta我自己本身對冬陰功好喜歡,又怕辣又喜歡嗰一種辣味,所以餐牌上一見到這款意粉,就二話不說揀這款試,入口十分香辣,充滿冬陰功濃厚的辣味,好惹味,帶少少酸味好開胃,而且好Creamy ,每一條意粉都充滿冬陰的辣香味,辣到係有少少刺激,但係我自己接受到的辣,重點有2隻大蝦🍤真的很大隻而且很新鮮,意粉份量也剛剛好,嗜辣的朋友不防試吓,一定會有驚喜。-Chicken Avocado Pasta意粉有好香嘅蕃茄味,煮得又剛剛好,而且彈牙,雞肉好嫩滑,蕃茄汁好香濃,每一條意粉都掛滿蕃茄汁,酸酸甜甜,十分開胃,再配上牛油果係意粉之中,口感更豐富更有層次。-Flat White(Regular)呢杯好香滑,咖啡豆的味道很香濃,但濃味得來奶的份量也足夠,所以比較容易入口,而且好喜歡
Tom Yum Prawns Pasta

Chicken Avocado Pasta

Flat White(Regular)

呢杯好香滑,咖啡豆的味道很香濃,但濃味得來奶的份量也足夠,所以比較容易入口,而且好喜歡有拉花的咖啡,打卡一流。
Rum Raisin Affogato

原先我叫Classic Affogato,店員介紹另外2款Affogato ,其中一款有Baileys ,我自己對Baileys不大興趣,就叫了這一款有Coffee Jelly 的,這兩款是Upgrade咗的Affogato ,店員還介紹內裡是自家製的冧酒提子及自家製Coffee Jelly ,所以二話不說就試了這款
先試一口Expresso,好香滑濃郩嘅咖啡,帶少少酸味,再試下雪糕,好幼滑,然後慢慢加入熱辣辣的Espresso,咖啡遇上雪糕整杯咖啡變得creamy,及令人細味到咖啡的層次,再配合有淡淡咖啡香的coffee Jelly ,口感好豐富。
總括來說,無論食物或咖啡,質素都很高,而且店員好親切,很有禮貌,今次是為了Affogato 來,下次會來試下其他咖啡及食物。
下午茶
2021-02-26 1149 瀏覽
小編最近去咗港大附近一間文青風Cafe😚 呢度唔單止打卡靚🤩食物水準亦都好高🤤係西環最好味嘅cafe之一😋😋😋我哋叫咗個帶子墨魚汁蘑菇意粉😗味道非常有驚喜🤩🤩極力推介如果你哋嚟呢間Cafe一定要一試‼️首先帶子大大粒😝食落非常之新鮮肥美🥰🥰🥰真係好正🙈墨魚汁鹹鹹地亦都好creamy🤤🤤而意粉係偏向淋身一啲🤫意粉掛晒所有墨魚汁😚食物真係好好味😋而我哋亦都叫咗蕃茄雞肉意粉😝呢個意粉相對帶子墨魚汁意粉就冇咁驚喜🤫但係都同樣好好味😍酸酸甜甜嘅番茄醬😋配上雞肉粒 食得好滋味🤩🤩不過如果雞肉再大粒啲同埋嫩滑啲就更好啦🧐而我冇諗過佢跟餐嘅餐湯係意外地好好飲🤩佢嘅餐湯係蕃茄忌廉湯😗味道酸酸地甜甜地🙈飲落creamy得來唔會太膩😆😆真係幾好飲😋總括嚟講呢間Cafe嘅食物水準真係好高🤩大家不妨一試🥰🥰😋 好味:8.89/10🤑 價錢:7.58/10🤗 服務:8.01/10😝 環境:8.33/10😚 衞生:7.55/10🤩 整體:8.58/10

總括嚟講呢間Cafe嘅食物水準真係好高🤩大家不妨一試🥰🥰

Napolitan Pasta
Napolitan Pasta
  • Pan-seared Scallop Pasta
2021-02-17 710 瀏覽
⿻⿻⿻𝘌𝘵𝘩𝘰𝘴𓏲𓏱𓏭𓏭呢間cafe嘅位置都幾偏僻 係山道最高個頭 附近冇乜人幾寧靜 不過HKU站行過去都幾近唔算唔方便~鋪頭幾大 有面對出門嘅窗口位同埋大大片嘅玻璃 木系檯凳同白色墻嘅配搭好簡潔 環境舒適✧︎◝︎(*´꒳`*)◜︎✧︎˖嘢食選擇好多 無論pasta sourdough呢啲主食定係甜品輕食都有好多可以揀 試咗炒蛋牛油果Sourdough 炒蛋幾香滑 配埋牛油果同酸種麵包 仲有半碟黑醋沙律 健康之選~Baileys Affogato平衡咗咖啡同甜酒嘅味道 倒落去雪糕同布朗尼到 一啖食落去口感好有層次 𓏋甜品試咗red velvet cake 啲cream酸酸甜甜咁 係食完唔會膩嘅蛋糕 賣相都好靚 不過差唔多七十蚊一塊有啲貴𓏲𓏱𓏭𓏭Scrambled Egg Avocado $88Black Truffle Mushroom Pasta $118Baileys Affogato w/ Brownies $88Red Velvet $68
⿻⿻⿻

𓏲𓏱𓏭𓏭
Scrambled Egg Avocado $88
Red Velvet $68
2021-02-12 639 瀏覽
放假一天大爺又帶我試新嘢🤟🏻😍✨Black Truffle Mushroom Pasta🍄 Pasta嚟到好香Truffe味意粉份量充足唔會細細碟得兩啖✨Wasabi Egg Benny🍳 Wasabi味的確少見😎食起上嚟有wasabi味但又唔會太嗆可以一試🤟🏻✨Magic Soe ☕️我哋揀咗1+1即係Espresso加Latte兩款口味店員會根據你嘅口味推薦唔同嘅咖啡豆俾你👍🏻非常細心❤️Espresso入口時酸味突出Latte加咗奶之後中和咗酸味口感都比較厚身☺️✨Classic Affogato ☕️🍨呢個Affogato我非常鍾意❤️Vanilla 🍨 超級濃郁Espresso ☕️ 非常香將熱辣辣嘅Espresso倒入去甘甘甜甜 大推介👍🏻😍值得一讚店員都非常細心見我哋望住份menu迷惘嗰時會主動過嚟推介 讚🤗
放假一天大爺又帶我試新嘢🤟🏻😍

甘甘甜甜 大推介👍🏻😍

值得一讚店員都非常細心
見我哋望住份menu迷惘嗰時
會主動過嚟推介 讚🤗
/ Ethos / 西環 /星期四下午去,等咗一陣位。餐廳設計開揚,有窗邊位、高枱同普通二人枱,環境算幾大,附近都好寧靜,係幾舒服嘅餐廳跟餐上嘅daily soup,係蘑菇湯,即使只係餐湯都唔馬虎,用蘑菇打蓉,口感好厚滑|Chocolate Banana Crepe|店員送上枱時同我哋介紹依款係為聖誕而做咗個改良版,叫我哋比啲意見。crepe富蛋香味,切落去少少脆身,入面毫不吝嗇放滿香蕉,淋上適量朱古力醬,配上一球雲尼拿味雪糕同少少莓,整個配合完美。焦糖香蕉都為依碟甜品大大加分(因為個人很喜歡😂)比咗少少意見佢哋:就係希望香蕉表面嘅焦糖可以再灑多少少。佢哋表示食客下次order時可以主動要求,睇得出佢哋唔係純賣食品,而係會重視唔同客人嘅口味再去配合|Grilled Canada Pork Loin Chop|其實份量都幾多吓!豬肉肉質煮得很不錯,薯條亦都炸得外脆內軟
/ Ethos / 西環 /
Daily  soup

Chocolate  banana  crepe

|Chocolate Banana Crepe|
Grilled  Canada  Pork  Loin  Choo

其實份量都幾多吓!豬肉肉質煮得很不錯,薯條亦都炸得外脆內軟
2020-12-03
🥗Wasabi Egg Benny($138)醋汁沙律菜份量幾多,佔左半碟,菜怪表示開心🥳。水波蛋及煙三文魚放係酸種麵包片上,但略嫌蛋有點過熟,不夠流心。另外芥末汁有點驚喜,喺其他地方比較少有,甜甜鹹鹹,一唔小心食太多就會流眼淚😹整體上賣相味道不錯,價錢屬於中上。☕️Coffee Latte($45)✨如果對咖啡有研究,店員好樂意同你討論同介紹比較適合你嘅咖啡,不妨一齊交流下💁🏻‍♀️需要加一服務費**
🥗Wasabi Egg Benny($138)

☕️Coffee Latte($45)

需要加一服務費**
Wasabi Egg Benny($138)
2020-10-02
2020-09-12 1024 瀏覽
𝐞𝐱𝐨𝐭𝐢𝐜 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 $𝟔𝟖 (𝟒.𝟐/𝟓)同其他espresso tonic唔同,依杯 exotic coffee 用咗lime juice, honey 🍯 同最重要嘅 espresso 底,形成咗一杯令人回味嘅coffee,飲完仲有酸酸甜甜嘅感覺,啱晒熱死人嘅summer!😆🍨𝐛𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨 {𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐫𝐨𝐰𝐧𝐢𝐞} $𝟖𝟖 (𝟒.𝟐/𝟓)杯底藏住brownie,brownie 仲好有口感,有啲walnut 係入面,連同baileys, vanilla ice cream 同 espresso shot 一齊食,咩味道都有,coffee香同baileys嘅香味仲越食越濃,一定會再encore!
𝐞𝐱𝐨𝐭𝐢𝐜 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 $𝟔𝟖 (𝟒.𝟐/𝟓)
🍨
2020-09-12 313 瀏覽
second visit after tasting super nice affogato and coffee tonic!! a bit pricey for main tho they taste good but i would recommend getting coffee items like affogato instead for your first visit!!😥😆🍝𝐭𝐨𝐦 𝐲𝐮𝐦 𝐩𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚 $𝟏𝟐𝟖 (𝟑.𝟗/𝟓)𝒈𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒕𝒊𝒈𝒆𝒓 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔, 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒕𝒐𝒎 𝒚𝒖𝒎 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒄𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎好惹味嘅意粉,夠辣,配料十足,有菇丶洋蔥,感覺好特別,融合泰式味道,好味😋🍝𝐩𝐚𝐧-𝐬𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐬𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚 $𝟏𝟑𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒎𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒒𝒖𝒊𝒅 𝒊𝒏𝒌 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆採用北海道帶子,墨魚汁麵,味道不俗,不過食完成個嘴都黑晒囉😛🥚𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 𝐞𝐠𝐠 𝐛𝐞𝐧𝐧𝐲 $𝟏𝟑𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)𝒑𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝒆𝒈𝒈𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝒔𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒘𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊
🍝
🍝
🥚
𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 𝐞𝐠𝐠 𝐛𝐞𝐧𝐧𝐲 $𝟏𝟑𝟖 (𝟑.𝟖/𝟓)
𝒑𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝒆𝒈𝒈𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝒔𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒘𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕𝒔
好普通嘅benedit,但係加咗 wasabi sauce 成個dish 唔同曬,不過隻蛋冇流心,比較實,但overall 都好味!
🍸
𝐬𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐝 𝐛𝐫𝐞𝐰 $𝟔𝟓 (𝟑.𝟖/𝟓)
𝒉𝒐𝒏𝒅𝒖𝒓𝒂𝒔
咖啡味好香,飲落又唔會太酸會太苦,啱啱好🥰
🍫
𝐢𝐜𝐞𝐝 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟓𝟖 (𝟑.𝟓/𝟓)
個人覺得佢太重vanilla 味,冇咗朱古力味,不過如果鍾意vanilla 嘅話就會覺得OK😭
呢間位於山道嘅cafe 比較遠離繁囂 自成一角☕️ 水泥身嘅裝修再加落地玻璃 採光度好好✨而且仲有個半露天嘅窗台位 有好多人行過都會打卡架🥳🥳食物方面都幾有心思 呢度嘅咖啡原來都好岀名‼️下次要再去試下☕️☕️🥓All Day Breakfast ($138)Brunch黎個全日早餐就最好不過了😌望下塊超肥厚煙肉🤤就知呢個早餐有幾滿足🤤煙肉嘅重鹹味 加上少少蜜糖🍯鹹甜鹹甜嘅味道好吸引呀🤤🤤其他食材全部都超足料 亦唔會太重調味令煙肉成功成為主角🤣🥳🦐Tom Yum Prawn Pasta ($128)兩隻🦐🦐食落好新鮮 冇雪味又唔會腥👍🏻意粉sauce都足夠嘅 唔會乾身冬蔭味酸酸地係開胃嘅😋不過個人覺得個偏酸左少少如果可以creamy翻啲應該更易入口如果閒日放假絕對推介黎過一個慢活下午🥰Weekends有幾會要等位架🙆🏻‍♀️
呢間位於山道嘅cafe 比較遠離繁囂 自成一角☕️
水泥身嘅裝修再加落地玻璃 採光度好好✨
而且仲有個半露天嘅窗台位
有好多人行過都會打卡架🥳🥳
食物方面都幾有心思
呢度嘅咖啡原來都好岀名‼️
下次要再去試下☕️☕️

🥓All Day Breakfast ($138)
Brunch黎個全日早餐就最好不過了😌
望下塊超肥厚煙肉🤤就知呢個早餐有幾滿足🤤
煙肉嘅重鹹味 加上少少蜜糖🍯
鹹甜鹹甜嘅味道好吸引呀🤤🤤
其他食材全部都超足料 亦唔會太重調味
令煙肉成功成為主角🤣🥳
All  Day  Breakfast

🦐Tom Yum Prawn Pasta ($128)
兩隻🦐🦐食落好新鮮

Weekends有幾會要等位架🙆🏻‍♀️
All  Day  Breakfast
Tom  Yum Prawns  Paste
2020-08-28 760 瀏覽
Staycation 後食番個靚靚brunch 🥳難得黎到仲有最後一張枱,食物選擇唔算太多,價錢亦都算係中上~我就叫左all day breakfast,幾鍾意里個甜甜地嘅bacon🥳雖然係厚切,但唔會好硬,咬唔開咁~燒烤菇菇都好moist,其他就不過不失啦朋友叫嘅沙律都好靚仔飲品叫左magic SOE,配備一個espresso一杯奶啡俾你試到豆嘅原味,又飲到加奶後嘅味道變化,個人覺得幾岩對飲咖啡有興趣嘅人去了解不同single origin嘅特性😛

朋友叫嘅沙律都好靚仔

2020-06-26
下午茶
2020-08-26 483 瀏覽
Affogato Day🖤 早幾天看到了 @sharemyfoodd 分享了這間cafe的affogato,非常吸引,所以決定要和好友一試呀。🤩今日的重點就是 咖啡雪糕.Affogato = a shot of espresso ☕️+ vanilla icecream 🍨 店員非常熱情地介紹店內的3款 Affogato :.Classic Affogato .Bailey Affogato with brownies .Rum Raisin Affogato with coffee Jelly 最後我們選擇了:.Classic Affogato ☕️🍨.Bailey Affogato ☕️🍨🍫.Tom Yum Prawn Pasta 🦐🍝我通常會先品嘗一啖Espresso,再吃一口雪糕,雲呢拿味超級濃郁。分開品嚐咖啡和雪糕後,就將熱熱的espresso 倒在冰冰的雪糕上,冰火交融後,帶有甘甜,擦出火花,哈哈,驚艷呀。我沒有誇張呀,不信的,就去試試!😎 想不到另一杯帶有挺重味的bailey,配上熱溶溶又綿綿的brownies,十分滿足😚!Classic Affogato Baileys Af
Affogato Day🖤

.Bailey Affogato ☕️🍨🍫
.Tom Yum Prawn Pasta 🦐🍝

Classic  Affogato

Classic Affogato
Baileys  Affogato  with  brownies

Baileys Affogato with brownies

在炎熱的天氣,可以來一杯affogato;如果是咖啡和雪糕愛好者,就必點了。🌟🌟🌟

之前喝過其他的Affogato,要不espresso 香濃,但雪糕淡味。要不雪糕濃郁,espresso味淡呀。🤨

所以咖啡好不好⋯雪糕濃不濃,一杯affogato一喝一吃就知道了。果然沒令人失望,瞬間令我們回到澳洲。

如果去Sydney必去Fountain Cafe :
📍G1/22 Fountain St, Alexandria, Sydney NSW ❤️

忘了,冬陰功大蝦意粉,也很出色,冬陰功味濃厚的讓我覺得我正在學喝冬陰功湯,哈哈。味道偏酸,幾開胃,我個人喜歡吃辣,如果加點辣度會好喔🤪
Tom  Yum  Prawn  Pasta

位於香港大學附近的cafe,無論是食物和咖啡一樣高質,加上有禮親切的店員,是一間我會再來的cafe。還有與威士忌和啤酒結合的咖啡,但眼闊肚窄的我,決定下次再試。

Ps...我見到有賣骷髏骨頭的咖啡杯啊💀☠️靚靚🖤

Classic  Affogato
Tom  Yum  Prawn  Pasta
  • Affogato
這家位於香港大學附近的ethos 可算是香港元祖級的文青咖啡店吧在山道屹立6年之久 見證著他們在這期間revamp過好幾次而這次再訪 發現ethos從餐廳 再次轉型為精品咖啡店咖啡豆選擇明顯比之前多了除此之外 還有不少加入酒精的咖啡飲料 以解一眾酒鬼的酒慾👻_{𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙥 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ☕️}這次試了el salvador的手沖 咖啡會以一熱一冷的形式serve給客人 讓客人能體驗到溫度&器皿對咖啡味道&口感的變化熱的版本非常的full bodied 帶比較明顯的橘子果酸 冷的則較為clean 甜度會相對突出 各有各特色☺️_{𝘾𝙤𝙛𝙛𝙬𝙝𝙞𝙨𝙠𝙮 🥃 $138}然後作為酒鬼怎能不試試他們的coffwhisky!咖啡跟威士忌者組合向來都很搭 這個coffwhisky用上melba coffee no.5 blend 跟 bourbon製作而成 兩者的平衡拿捏得不錯 口感順滑 味道香甜易入口 是符合大眾口味的味道😚_{𝑻𝒐𝒎 𝒚𝒖𝒎 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔 𝒑𝒂𝒔𝒕𝒂 🦐 $128}除了咖啡之外 這裡的食物也挺有水準的! 聽聞大廚師藍
在山道屹立6年之久 見證著他們在這期間revamp過好幾次
而這次再訪 發現ethos從餐廳 再次轉型為精品咖啡店
咖啡豆選擇明顯比之前多了
除此之外 還有不少加入酒精的咖啡飲料 以解一眾酒鬼的酒慾👻
{𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙥 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ☕️}
{𝘾𝙤𝙛𝙛𝙬𝙝𝙞𝙨𝙠𝙮 🥃 $138}

然後作為酒鬼怎能不試試他們的coffwhisky!
{𝑻𝒐𝒎 𝒚𝒖𝒎 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔 𝒑𝒂𝒔𝒕𝒂 🦐 $128}

除了咖啡之外 這裡的食物也挺有水準的! 聽聞大廚師藍帶出身的呢!
冬陰功意粉真的很有驚喜! 意粉軟硬適中 醬汁口感creamy 味道酸酸辣辣 帶淡淡香料香&椰香 真的能還原冬陰功的味道呢!裡頭還有香菇 燈籠椒增添香氣&口感~ 夏天吃一流!😻
_
{𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒄𝒂𝒏𝒂𝒅𝒂 𝒑𝒐𝒓𝒌 𝒍𝒐𝒊𝒏 𝒄𝒉𝒐𝒑 🐷 $168}

另外的豬扒也不錯!肉質雖然算不上最嫩滑 但軟稔鬆化 唯獨稍嫌旁邊的脂肪沒render夠 所以脂香未能發揮到極致~ 但整體來講非常不錯 尤其喜歡那蜜糖芥末醬 味道充滿花香 好清新 配上豬扒很搭!以這個價錢 有一大份豬扒+沙律+薯條 no complain!
2020-07-30 422 瀏覽
Ethos 在我心目中成功佔了一席位⠀除了咖啡豆選擇多 每款咖啡都充滿特色外⠀令人更著迷的 是跟咖啡師的交流與其說是 一頓早餐 我會説是 一堂課⠀咖啡師的分享 除了令客人了解到咖啡的特色 更了解到一杯咖啡背後的故事 無論種植、烘焙、製作 都是不同人所付出的心血和成果⠀⠀Ethos 亞洲獨家代理 澳洲咖啡豆品牌Australia Melba⠀咖啡店裝潢簡約 以白色為主調 大玻璃窗令採光度大大提升 環境恬靜舖適⠀▪️Magic SOE $68⠀💁🏿‍♀️可選 1+1 / black / white這次就選了 1+1 即 espresso + latte 一次嚐兩款口味⠀💁🏿‍♀️可以根據個人口味 選擇咖啡豆個人比較喜歡nutty的咖啡 店員推薦Mexico咖啡豆咖啡豆磨成粉後 會聞到花旗參蜜的甜味跟鹹香味⠀☕️Espresso⠀店員提醒要盡快喝 因香味跟酸度會跟隨溫度改變 Espresso入口很清 酸味突岀 但還可接受 不會太酸⠀☕️Latte⠀很喜歡這杯latte奶的戲份不會太多 不會搶過咖啡的風頭⠀相對espresso 這杯latte帶點甜度 有蜜糖的味道 口感亦比較厚身⠀⠀▪️Baileys a
Ethos 在我心目中成功佔了一席位⠀

☕️Latte⠀
很喜歡這杯latte奶的戲份不會太多 不會搶過咖啡的風頭⠀

▪️Baileys affogato $88⠀

小杯盛載著espresso與baileys
店員提醒 需要先撈拌 再倒入已裝了brownie與雪糕的大杯

當espresso遇上雪糕 咖啡變得creamy 酒味比想像中濃郁得多
Brownie的吸水力極高 自身香濃朱古力味 跟baileys和咖啡融為一體 當中更加有核桃 口感味道都很豐富

▪️Wasabi Egg Benny $138⠀
相對咖啡 食物側較為失色
Sourdough無外脆內軟韌的感覺 香氣較為低調
蛋煮得偏熟了一點

唯獨wasabi的醬汁 有些微驚喜 微辣開胃 扳回了不少分數 但重口味人士私心覺得醬汁可以更濃郁 份量亦可以更多⠀
沙律菜新鮮無苦澀味 煙三文魚等配料中規中矩
2020-07-27 380 瀏覽
到訪後瞬間成為我會再去的其中一間cafe🥰Cafe整個氛圍令人好舒服 環境簡約 以灰白色為主最鍾意窗邊嘅位置 街外來往的人流稀少 坐係度格外寫意.🔸Tom Yum Shrimp Pasta $128🔸試了店主推介的冬陰功意粉 有兩隻新鮮大蝦🍤入口十分香辣惹味同creamy 每一啖都充滿左sauce 嗜辣的朋友一定會喜歡份量適中 女孩子都可以輕易K.O.呢.🔸Wasabi Egg Benny $138🔸賣相好吸引 最特別係wasabi sauce 外面比較少有! 味道很不錯✔️唯水波蛋不夠流心 定價相較有點進取~.Ethos嘅咖啡師好貼心咁介紹咖啡豆嘅種類同產地務求令客人揀到最啱口味嘅咖啡 ☕️係度仲可以飲到咖啡同酒嘅配搭 超特別 鍾意飲酒同飲啡嘅可以一試😋.🔸Rum Raisin Affogato w/ Coffee Jelly $88🔸完全就係Affogato進階版 入面配有自家製的冧酒提子乾 仲有雪糕同埋coffee jelly❗️口感層次upupup🤤Espresso十分香滑濃郁 食得又飲得🥰
到訪後瞬間成為我會再去的其中一間cafe🥰
Cafe整個氛圍令人好舒服 環境簡約 以灰白色為主
最鍾意窗邊嘅位置 街外來往的人流稀少 坐係度格外寫意

🔸Tom Yum Shrimp Pasta $128🔸
試了店主推介的冬陰功意粉 有兩隻新鮮大蝦🍤
份量適中 女孩子都可以輕易K.O.呢

🔸Wasabi Egg Benny $138🔸
唯水波蛋不夠流心 定價相較有點進取~
Ethos嘅咖啡師好貼心咁介紹咖啡豆嘅種類同產地
務求令客人揀到最啱口味嘅咖啡 ☕️

Espresso十分香滑濃郁 食得又飲得🥰
2020-07-25 3077 瀏覽
今個星期日變咗品啡日 😁 相約咗幾位咖啡愛好者 @arro.coffee @sassychopsticks 一齊黎 @ethoscafes 享受優質咖啡 ☕ 餐廳設計好光猛,可以坐窗台望住街景嘆咖啡,仲可以利用自然光係到影靚相 📸 呢到請咗 @coffeeman_hk 返黎坐陣,超專業,對咖啡真係好熟識我地一坐低就飲咗杯冷凍嘅 ice drip 解解渴,入口好light, 飲落好舒服,一啲都唔酸1. Coffeebeer 📍$88咖啡加啤酒,你試過未? 今次用咗日本麥味較重嘅啤酒,直接撞落去入面杯espresso 到,估唔到味道又幾夾喎,有啲似出去飲酒個啲 Yagerbomb 🤭2. Coffwhiskey 📍$138咖啡除咗撞啤酒之外,原來仲可以撞 whiskey 架 🏺為咗嚴選高質品味,佢地連 Whiskey 都係用 Bourbon 架, 好揼本呀 🙈 左邊個杯係溝好咗嘅冷泡咖啡 (Melba No.5) 加whiskey, 好似啲靚酒咁要俾佢breathe一段時間, 係估唔到呢個一breathe 要breathe 成3個星期架,絕對係心機之作。中間個杯就加咗橙皮,令成個感覺更加清

1. Coffeebeer 📍$88

2. Coffwhiskey 📍$138
咖啡除咗撞啤酒之外,原來仲可以撞 whiskey 架 🏺為咗嚴選高質品味,佢地連 Whiskey 都係用 Bourbon 架, 好揼本呀 🙈 左邊個杯係溝好咗嘅冷泡咖啡 (Melba No.5) 加whiskey, 好似啲靚酒咁要俾佢breathe一段時間, 係估唔到呢個一breathe 要breathe 成3個星期架,絕對係心機之作。中間個杯就加咗橙皮,令成個感覺更加清新,仲可以按照自己嘅喜好加入 tonic water

3. Magic 📍$68
1 Black + 1 white. 用同一隻豆 Honduras 整出一杯齊啡同一杯加咗奶嘅咖啡。初初聞隻豆嘅時候覺得杏子嘅味道好濃,但係沖咗出黎又完全2回事喎 🤗 齊啡味道較輕身,aftertaste 帶有少少酸味,但奶啡質感厚身咗好多,酸味亦都無哂 👍🏻 一種豆飲哂2種沖法,好滿足

唔單只咖啡高質,嘢食都好好食架
4. All day breakfast 📍$138
呢個最特別就係個煙肉,平時最怕就係又乾又鹹嘅煙肉,但呢到嘅全日早餐用咗厚身嘅腩肉,焗完之後要煎香佢,好 😈 但啲油脂分佈好平均,油香滲哂出黎

5. Wasabi Egg Benny 📍$138
淡淡嘅wasabi 醬,隻蛋都整得岩岩好,少少流心,但又唔搞流哂出黎整到成碟都係

6. Tom Yum Prawn Pasta 📍$128 (changed to scallop instead)
好特別嘅冬蔭功意粉汁,辣得黎好惹味 😋 因為我地唔食蝦,所以餐廳仲幫我地轉咗帶子

7. Chocolate Banana Crepe 📍$108
甜品都好食喎,焦糖香蕉配法式薄餅實無出錯,個薄餅材料仲要係係外國入貨架

特別一提嘅係我地今次仲叫咗杯超高水準嘅咖啡豆,唔係成日有架 - Panama LaEsmeralda Geisha。巴拿馬嘅咖啡豆不嬲都好出名,呢隻Geisha 更加特別,係係翡翠莊園出產嘅綠標咖啡豆黎架,幾矜貴架... 呢種豆用咗水洗處理,入口超醇超滑身

咖啡師仲俾咗2隻唔同嘅杯我地,竟然飲落真係有分別架喎 😱 用whiskey 杯提升味道,保留返香味,一路飲一路聞住啲香味,個body 就light 啲; 但用sake 杯就可以提升body 嘅質感,厚身好多,甜味更加出
Espresso tonic
Coffeewhiskey