2023-05-04 58 瀏覽
[灣仔]Espuma.Knuckle & Wing食剩指數:0/100拼盤有秘製招牌香脆咸豬手半隻、焦糖牛油雞翼、脆炸芝士薯條一共4款配料酸菜同蘋果蓉可以配豬手松露醬同茄汁就配薯條咸豬手外皮好香脆肉質好咸香配蘋果蓉有種香甜感酸菜可以去油膩焦糖牛油雞翼超香雞肉都好滑薯條都粗身松露醬好香.廣島蠔柴魚碎意大利飯食剩指數:1/1003隻廣島蠔新鮮炸起一咬好juicy意大利飯就較重薑味整體都算creamy柴魚碎如果更多就正.流心軟芝士麻糬厚鬆餅食剩指數:0/100呢個大家可以早少少落單因為即叫即製準備時間要30分鐘以上即焗真係好香一切開仲要係流心(可以睇返我youtube shorts)質感好Fluffy食緊巨大梳乎厘咁流心既cheese都好香麻糬份量唔多係好既決定令中間有少少煙口感又唔會令到個甜品太飽
[灣仔]Espuma
Knuckle & Wing
食剩指數:0/100
拼盤有秘製招牌香脆咸豬手半隻、焦糖牛油雞翼、脆炸芝士薯條
一共4款配料
呢個大家可以早少少落單
因為即叫即製
準備時間要30分鐘以上
即焗真係好香
一切開仲要係流心(可以睇返我youtube shorts)
質感好Fluffy
食緊巨大梳乎厘咁
流心既cheese都好香
麻糬份量唔多係好既決定
令中間有少少煙口感
又唔會令到個甜品太飽
2023-05-01 1279 瀏覽
今次襯住放假就同屋企去屋企附近食個brunch😋 QRE一向都多餐廳,估唔到呢間會咁有驚喜😍✨🐙慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉 $138八爪魚好嫩😋帶微微好似青檸般嘅清新感覺🍀 幼滑嘅薯蓉撈咗芥末,帶來一點刺激感,令到胃口大開😆✨🐷The Pork Duo $198秘製招牌香脆咸豬手(half),外皮是重點!十分香脆😍,可以隨自己喜好加入酸菜&🍎蘋果蓉,兩者都可以起到解膩嘅作用~🧅洋蔥圈亦都係即炸,配上他他醬,係一個美味嘅小食!紐倫堡腸唔會過鹹,另外亦juicy 一啲都唔干😚佢仲會配上少許🥗沙律👍🏼✨🧇招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕(half) $98窩夫輕盈得黎鬆脆,入面有軟糯嘅麻薯,配上新鮮雜果、吉士醬、楓糖漿同楓糖合桃雪糕,就算我自己一個人食曬半份都好可以😳☕️Latte $38咖啡味香濃,加咗大量牛奶,十分creamy!☕️Cappuccino $38奶泡十分綿密✨環境:4/5Tiffany blue 配上花花天化板同細細個既小燈泡,夜晚黎應該會十分浪漫💕💕服務:4.7/5店員服務周到,上菜速度都好快👍🏼👍🏼食物:4.1/5特別推介The Pork Duo 豬手拼盤、慢煮加利西亞風味八

✨🐙慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉 $138

✨🐷The Pork Duo $198

✨🧇招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕(half) $98

☕️Latte $38
咖啡味香濃,加咗大量牛奶,十分creamy!

☕️Cappuccino $38
奶泡十分綿密✨

環境:4/5

服務:4.7/5
店員服務周到,上菜速度都好快👍🏼👍🏼

食物:4.1/5
特別推介The Pork Duo 豬手拼盤、慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉 同招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕🌟🌟

Revisit: Yes

• The Pork Duo
  • 慢煮加利西亞風味八爪魚伴芥末薯蓉
  • 招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2023-05-01 86 瀏覽
餐廳裝潢設計顯心思,內有打卡位。主打歐陸亞洲和新派西班牙料理,一系列Tapas、海鮮飯、打卡甜品。招牌香脆咸豬手小食拼盤半隻咸豬手,外層香脆煙韌,肉質惹味嫩滑, 提供三種醬料配搭食用,分別是酸椰菜、蘋果蓉、他他醬。另外配上兩款輕食,分別是洋蔥圈和紐倫堡腸肉,一個拼盤享受三種美味。百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)頂層粉紅夢幻的棉花糖玻璃盤內拼湊多款新鮮水果及窩夫,窩夫外脆內軟填滿了Tiramisu,還可附上一球Movenpick雪糕,帶來多重味覺層次。脆炸牛頰肉伴自家製他他醬炸得金黃脆皮包着嫩滑且香濃的牛頰肉,簡單味美。雞肉牛油果蔥油餅蔥油餅搽上牛油果醬,味道清新,加入嫩滑雞肉粒增添口感,餡料算是爆滿。
頂層粉紅夢幻的棉花糖
炸得金黃脆皮
包着嫩滑且香濃的牛頰肉,簡單味美。
2023-04-29 68 瀏覽
前排去咗利東街睇野,搵食之際見到QRE Plaza 有間西班牙fusion 菜餐廳啲菜式幾吸引,好啱我胃口😋🍕巴馬風乾火腿蘑菇薄餅Pizza 底焗得薄脆,加埋茄醬酸酸甜甜好開胃。加埋Parma Ham同豐富嘅餡料蘑菇丶芝士丶 火箭菜,十分滿足!🥑香烤虎蝦牛油果醬烏冬用super good牛油果打成醬,再做烏冬嘅source,清新又健康,味道仲好夾😙 隻香烤虎蝦肉質爽,仲有好香嘅Grill 味,簡直刺激食慾👍🏻🧇柚子芒果布丁窩夫嚟Espuma食飯一定要叫佢嘅窩夫,上面嘅棉花糖令人好療癒!下面有芒果布丁、柚子窩夫、瑞士朱古力雪糕、同埋幾款水果做deco ,賣相靚味道正,仲好IGable📸!🍹凍招牌水果茶連水果茶都喺水準之上,酸甜清香,水果味重,甜度亦剛剛好,飲落感到一陣沁涼。

啲菜式幾吸引,好啱我胃口😋

🍕巴馬風乾火腿蘑菇薄餅

🥑香烤虎蝦牛油果醬烏冬

🧇柚子芒果布丁窩夫

🍹凍招牌水果茶
Espuma 主打融會亞洲 新派西班牙同歐洲料理 食物價位合理 環境寬敞 坐得舒服 店員親切有禮貌 不失為聚會好地點 佢喺中環同灣仔都有分店 兩間評價都唔錯 今次Panda放工近近地去咗灣仔QRE Plaza果間 秘製招牌香脆鹹豬手(半隻)+ 焦糖牛油雞翼 + 脆炸芝士薯條 $178 (做緊特價) – 鹹豬手果然係招牌 好惹味 外脆內嫩 除咗豬手之外仲有啲酸菜絲同蘋果蓉 夾埋一齊食可以減少油膩感 雞翼同薯條新鮮炸出嚟脆卜卜 😂 個拼盤雖然有啲邪惡但真係正 最多食完做番運動喇 (呀佢伴碟仲有沙律菜! 所以有食菜嫁) 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 $138 – 手工寬條麵入口al dente而且好掛汁 黑松露加埋雜菌呢個配搭不嬲冇得輸 食西餐叫呢類意粉一定好食 炸牛頰肉咖哩意大利飯 $148 – 咖哩係日式果隻味 唔會太辣 炸牛頰面外皮 有三大舊 份量好generous 佢D份量都幾大 兩個人食呢三樣野係超飽超滿足 (Actually 食唔曬添!) 下次有機會試埋佢D打卡waffle先 🍽 餐廳: Espuma🏠 地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓 #foodiehk #h

🍽 餐廳: Espuma

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #香港餐廳
  • 香脆咸豬手
2023-04-25 53 瀏覽
環境好,望到山境,都好夠靜,坐得舒服,食物價錢好合理,因為4樣都好食,3個人叫左呢4樣岩岩好,飯同意粉唔會好油膩,pizza係薄批,甜品窩夫好脆😋朱古力味Nice!
2023-04-19 103 瀏覽
▫️ 辣味蟹肉撻($85)蟹肉撻一共有三件, 自家製牛油皮撻包住蟹肉🦀同菇菌🍄撻皮夠鬆化♥️撻裡面加入左XO醬, 花椒油, 青檸同芝士, 味道層次相當豐富😋▫️ 鵝肝·巴馬火腿·黑松露醬·芝士薯仔蛋餅 ($148)西班牙既蛋餅當然必點✅用平底鐵鍋裝住熱辣辣上, 香氣撲鼻🔥中間有一大舊鵝肝令到成個蛋餅都好香, 鵝肝油脂滿滿好肥美🥰▫️西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 ($158)珍珠麵第一次聽!! 食落粒粒口感獨特彈牙, 口感 似risotto🍲黑毛豬好入味好香幾軟淋, 整體調味偏鹹小小, 岩哂鐘意食濃味既朋友仔😋😋▫️炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯 ($138)飯中有隻溫泉蛋滿滿蛋香🍳撈飯味道超濃! 意大利飯軟硬啱啱好☺️忌廉醬汁夠Creamy唔油膩, 值得一試😝
▫️ 辣味蟹肉撻($85)
辣味蟹肉撻

▫️ 鵝肝·巴馬火腿·黑松露醬·芝士薯仔蛋餅 ($148)
鵝肝·巴馬火腿·黑松露醬·芝士薯仔蛋餅

▫️西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 ($158)
西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵
▫️炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯 ($138)
炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯

2023-04-15
鵝肝·巴馬火腿·黑松露醬·芝士薯仔蛋餅
西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵
炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯
Tucked away in the heart of Hong Kong, Espuma is a charming Spanish coffee house that offers a delightful fusion of Asian-Spanish cuisine. With a warm and welcoming atmosphere, the restaurant is an excellent spot to indulge in a scrumptious dinner set for one and unwind over their refreshing beverages.🌼 Dinner set for one☝️ 🌼🌼 Parma Ham Seasonal Salad 🥗 The dinner set at Espuma is a culinary journey that starts with a light and flavorful Parma Ham Seasonal Salad. The combination of fresh seasonal

🌼 Dinner set for one☝️ 🌼

🌼 Parma Ham Seasonal Salad 🥗

The dinner set at Espuma is a culinary journey that starts with a light and flavorful Parma Ham Seasonal Salad. The combination of fresh seasonal vegetables and the umami-rich Parma ham creates a delightful symphony of flavors in your mouth.

🌼 Truffle Cheesy Bikini

A crispy and delectable treat that is a must-try for cheese lovers. The rich truffle aroma perfectly complements the gooey cheese, making it a sheer delight for the taste buds.

🌼 Daily Soup, Potato Cream Soup

Is a warm and creamy indulgence that tantalizes your senses with its velvety texture and comforting taste, perfect for setting the stage for the main course.

🌼 Seafood Paella in 🦞 Lobster

The star of the dinner set. Aromatic, colorful, and bursting with flavors, this dish is a true celebration of the ocean's bounty. The tender prawns and perfectly cooked seafood are beautifully complemented by the flavorful and well-seasoned rice.

🌼 Espuma's Signature Fresh Fruit Tea

This refreshing concoction of fresh fruits and tea is a perfect way to cleanse your palate and round off the savory dishes.

🌼 Pick-me-up

This whimsical creation features a massive cotton candy cloud. A delightful assortment of fruits, waffles, and ice cream are under it. The dessert is not only visually stunning but also a delightful explosion of sweet flavors and textures that will leave you craving for more.

Espuma is a hidden gem that offers a unique dining experience, where Asian-Spanish fusion cuisine, delicious desserts, and refreshing drinks come together in an inviting and whimsical setting. It's the perfect place to unwind, catch up with friends, and indulge in the delightful flavors that Espuma has to offer.

🌈 Deal

They are doing a HSBC exclusive delixe set menu for two (12% off )

2023-04-18 59 瀏覽
之前復活節帶左亞女食佢好喜歡嘅棉花糖。Lee間Espuma新餐牌以Fusion為主,推出左中西日唔同烹調嘅菜式。除左棉花糖甜品,我地仲叫左幾款野食。牛肉芝士蔥油餅芝士溶哂落牛肉到仲要多到滿瀉,蔥油餅煎得香口又不會油膩,大滿足了。燉牛肋肉寬條麵牛肋肉濃郁而且好軟腍,醬汁掛落寬條麵上非常可口,亞女食唔停。蜜糖烤雞薄餅薄餅皮香脆,烤雞配上蜜糖、櫻桃番茄同菠蘿等配料,新鮮又酸甜,加入mozzarella 仲有拉絲效果,好有口感。柚子芒果布甸窩夫(half)一上枱見到大大個棉花糖已急不及待要食,每件窩夫都外脆內軟,芒果布甸Q彈,除左柚子仲有其他新鮮生果添
之前復活節帶左亞女食佢好喜歡嘅棉花糖。

牛肉芝士蔥油餅

燉牛肋肉寬條麵

蜜糖烤雞薄餅

柚子芒果布甸窩夫(half)

復活節假期留港消費,換取嘅係唔洗人山人海嘅街道同餐廳,可以渡過一個悠閑嘅週末唔需要同人迫,因為香港已經有幾十萬人離港去旅行😆😆。今晚選擇咗經營多年而人氣度依然嘅西班牙餐廳「Espuma」。之前去過中環果間,今次就試吓位於灣仔QRE Plaza 嘅灣仔店。餐廳景觀開揚,設有卡位座,環境非常舒適,比中環店有過之而無不及。🔸辣味蟹肉撻 🥧$85Tapas 選擇了廚師推介的蟹肉撻,攞盤賣相非常有心思和吸引。曲奇皮非常鬆脆香濃,餡料是滿滿的蟹肉,加上雞髀菇和mozzarella cheese,再配上四川椒麻,味道層次豐富,帶少許椒麻而不辣,是一道非常出色的Tapas。🔸至尊西班牙海鮮飯🥘 $398Paella 是我們最喜愛的菜式之一,好多餐廳都有供應,但絕大部份都唔正宗而且唔好食。而這個Paella能夠帶給我們驚喜,是久違了的正宗Paella 味道!最重要的海鮮、飯和平底鍋,都是出色的。採用了大量新鮮的海鮮食材,包括了虎蝦、青口、貴妃蚌、珍寶帆立貝、魷魚,還有雞肉和辣肉腸。西班牙米充分吸收了海鮮的精華,飯身濕潤而帶煙韌,在原鍋上煮熟帶少許焦香,火候控制恰當非。每一啖飯就好像將海洋放入口中,那種鮮
🔸辣味蟹肉撻 🥧$85
🔸至尊西班牙海鮮飯🥘 $398
至尊西班牙海鮮飯
採用了大量新鮮的海鮮食材,包括了虎蝦、青口、貴妃蚌、珍寶帆立貝、魷魚,還有雞肉和辣肉腸。西班牙米充分吸收了海鮮的精華,飯身濕潤而帶煙韌,在原鍋上煮熟帶少許焦香,火候控制恰當非。每一啖飯就好像將海洋放入口中,那種鮮味令人回味!
在場好多食客都有點這度菜,可見是招牌菜而且非常受歡迎,強烈推薦。不過份量唔算好多,適合二人份量,如果多人就需要有其他主菜配搭。
至尊西班牙海鮮飯
🔸招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕 🧇🍨$138 (Full)
這個麻糬窩夫都是必推的,真係超好食!首先賣相非常吸引,上枱時立即嗅到濃烈的蛋香。
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
麻糬窩夫非常有特色,外脆內軟之餘還帶點麻糬的煙韌,而且蛋味香濃,再加上忌廉/蜜糖配搭,超級頂瓜瓜!
另外雪糕都要大讚,因為好少有地用上了Movenpick雪糕,雲尼拿雪糕有雲尼拿籽,而朱古力雪糕有朱古力碎,無論是直接食或和窩夫一起食都是非常出色!
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
最頂層的杏仁脆片都是非常好食。生果亦鮮甜多汁。
這個麻糬窩夫質素好高,我覺得可以獨立開一間甜品專賣店,因為真係好好食😆
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
總結:餐廳環境寬敞舒適,食物優質用心製作,價錢合理,甜品出色,是一個非常愉快的用餐體驗。難得Paella做到好好食,西班牙菜必選推介。
2023-04-08
2023-04-06 72 瀏覽
小編成日係openrice見到呢間餐廳~今次終於有機會去試西班牙菜🇪🇸係利東街附近大廈樓上鋪頭 環境闊落都多人黎慶祝生日 / 紀念日之類🫶🏻-📍黑松露醬芝士薯條 ($78)呢個薯條🍟勁大份 4個人share都夠!黑松露醬好好食 點fries係真係無得頂夠熱又夠脆🔥 必叫小食~📍牛肉芝士蔥油餅 ($98)蔥油餅入面夾住牛肉同埋芝士 好惹味😎 牛肉碎上加芝士口感唔錯最可惜係芝士無拉絲同埋蔥油餅比較油🥺如果有機會試牛油果🥑+雞肉應該呢個會更加好食~唔好睇小呢個小食超級飽….📍西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 ($158)小編係俾佢個珍珠麵吸引咗‼️第一次聽!第一次試!上到台真係好似珍珠咁一粒粒 好似risotto但係口感俾飯粒更加煙靭🤪幾特別黑毛豬柳剪成一片片 好入味好香幾軟淋仲加咗少少蘑菇去煮 個sauce 好rich😍大推~~~📍流心軟芝士麻糬厚鬆餅 ($138)⚠️呢個甜品製作時間大約半小時嚟到個鬆餅都幾大個~ 但個樣普通咗少少🤣切落去同個口感都好鬆軟🫶🏻 有少少似疏乎厘一切開入邊啲芝士都流出嚟 芝士🧀偏淋身入面麻糬都好煙靭 蛋香口夠🥚成個鬆餅都唔會好甜 半生熟狀態最吸引💓—————————
小編成日係openrice見到呢間餐廳~
今次終於有機會去試西班牙菜🇪🇸
係利東街附近大廈樓上鋪頭 環境闊落
都多人黎慶祝生日 / 紀念日之類🫶🏻
📍黑松露醬芝士薯條 ($78)
呢個薯條🍟勁大份 4個人share都夠!
黑松露醬好好食 點fries係真係無得頂
夠熱又夠脆🔥 必叫小食~

📍牛肉芝士蔥油餅 ($98)
蔥油餅入面夾住牛肉同埋芝士 好惹味😎
牛肉碎上加芝士口感唔錯
最可惜係芝士無拉絲同埋蔥油餅比較油🥺
如果有機會試牛油果🥑+雞肉
應該呢個會更加好食~
唔好睇小呢個小食超級飽….

📍西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 ($158)
小編係俾佢個珍珠麵吸引咗‼️
第一次聽!第一次試!
上到台真係好似珍珠咁一粒粒 好似risotto
但係口感俾飯粒更加煙靭🤪幾特別
黑毛豬柳剪成一片片 好入味好香幾軟淋
仲加咗少少蘑菇去煮 個sauce 好rich😍
大推~~~

📍流心軟芝士麻糬厚鬆餅 ($138)
⚠️呢個甜品製作時間大約半小時

抵食🥳:7/10
環境🥂:7/10
  • 流心軟芝士麻糬厚鬆餅
  • 西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵
朋友推介咗呢間西班牙菜餐廳,食完之後真係好鍾意!所以一定要推介比大家!特別係對西班牙菜一般嘅話,呢間應該可以令到您改觀💖(因為我就係原本唔太鍾意西班牙菜!)蟹肉明太子卡邦尼意粉 $198配有好多蟹肉、菇菌、明太子,個醬汁非常出色,好creamy好濃厚!蜜糖烤雞薄餅 $138呢個薄餅大大個,兩個人好夠食!上面嘅配料好豐富,最滿意嘅地方係個皮好薄,邊位好脆卜卜!招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕 $138好好食,有8件窩夫🧇,好足夠食!可以揀兩球雪糕,我地揀咗楓糖合桃同朱古力。朱古力瑪奇朵 $30貴妃荔枝茉莉茶 (Hot) $43推薦!甜度剛剛好,茉莉茶清香又帶有荔枝味,壺內仲有荔枝肉!除咗食物質素之外,仲想讚下佢嘅環境,環境都好大,座位舒適。另外食之前先訂位會有優惠,記得訂咗位先!

蟹肉明太子卡邦尼意粉 $198

蜜糖烤雞薄餅 $138

招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕 $138

朱古力瑪奇朵 $30

貴妃荔枝茉莉茶 (Hot) $43
推薦!甜度剛剛好,茉莉茶清香又帶有荔枝味,壺內仲有荔枝肉!

除咗食物質素之外,仲想讚下佢嘅環境,環境都好大,座位舒適。
另外食之前先訂位會有優惠,記得訂咗位先!
  • 蟹肉明太子卡邦尼意粉
  • 貴妃荔枝茉莉茶
2023-03-31 153 瀏覽
有日女朋友問我依間餐廳好唔好食, 在無數錯誤中成長的我,立即明白要訂位。心諗其實食乜都冇所謂, 最緊要食得開心, 但最終有意外驚喜。我哋兩個人點咗 - 辣味蟹肉撻 , 秘製招牌香脆鹹豬手,  蟹肉明太子卡邦拿意粉及流心軟芝士麻薯厚鬆餅。頭盤先嚟個辣味蟹肉撻, 撻皮好脆, 啲蟹肉都好鮮甜, 勁多蟹肉, 加埋佢個辣味醬味道好夾。之後嚟咗隻德國咸豬手, 豬手外面個皮好脆, 裏面個肉又好嫩同多汁,  除咗豬手之外, 仲有啲酸菜絲, 啲酸菜絲帶啲清新口感, 令到豬手嘅油膩感都冇咁重。蟹肉明太子卡邦尼意粉,  啲意粉煮得啱啱好, 啲明太子醬就好香好濃味, 啲蟹肉好鮮甜。見到隔離枱點咗個麻糬厚鬆餅, 之後問侍應想要同一款, 點知侍應話製作時間需要半個鐘, 好彩剛剛上主菜, 有充分時間可以等, 點知有意外驚喜, 啲麻糬厚鬆餅好鬆軟, 加上啲流心軟芝士, 口感真係好好, 真係一口咬落去, 啲芝士就流出嚟, 啲麻糬口感啱啱好, 唔會太黏,  唔錯。順帶一提,在枱角過有個RQ code, 順便問侍應依個係乜嘢, 回覆話如果用電話或whatsapp訂枱會有額外優惠, 下一次一定要試下先。

秘製招牌香脆鹹豬手

蟹肉明太子卡邦尼意粉

流心軟芝士麻糬厚鬆餅

QR Code
  • 秘製招牌香脆鹹豬手
  • 流心軟芝士麻糬厚鬆餅
2023-03-23 123 瀏覽
在灣仔吃午飯, 選擇絕不匱乏由數十元的平民之選,到百多元的高價享受, 中日韓西式,應有儘有只是不是每間餐廳的價格定位也與其食物質素成一個合理的比例今天這間「西班牙」餐廳不失為一個例子午市套餐由$128- $168不等我點了香煎盲曹 配 香辣蕃茄炒飯套餐配有香脆蒜味香濃的多士餐湯是南瓜🎃湯, 很滑很厚實的口感味道清清的其實餐前沙律也不錯, 因為夠新鮮主菜香煎盲曹, 煎得香脆,魚肉也滑嫩沒有鯹味, 只是有點兒薄傳說中的辣蕃茄炒飯卻十分失色辣蕃茄不辣炒飯沒有蛋香也吃不出炒飯的鑊氣很是失望套餐還有點品甜品是一口抺茶蛋糕蛋糕質地如我所想, 很乾,又不軟熟可讚的是抺茶味🍵夠濃蛋糕也不會太甜餐飲也是正常, 咖啡奶茶檸茶等但整體而言, $158 來吃這個套餐無論食物的味道或品質也不會令我回頭再試
在灣仔吃午飯, 選擇絕不匱乏
由數十元的平民之選,
到百多元的高價享受,
中日韓西式,應有儘有
只是不是每間餐廳的價格定位
也與其食物質素成一個合理的比例

今天這間「西班牙」餐廳不失為一個例子
午市套餐由$128- $168不等
我點了香煎盲曹 配 香辣蕃茄炒飯

套餐配有
香脆蒜味香濃的多士
餐湯是南瓜🎃湯, 很滑很厚實的口感
味道清清的
其實餐前沙律也不錯, 因為夠新鮮

主菜
香煎盲曹, 煎得香脆,魚肉也滑嫩
沒有鯹味, 只是有點兒薄
傳說中的辣蕃茄炒飯卻十分失色
辣蕃茄不辣
炒飯沒有蛋香
也吃不出炒飯的鑊氣
很是失望

套餐還有點品
甜品是一口抺茶蛋糕
蛋糕質地如我所想, 很乾,又不軟熟
可讚的是抺茶味🍵夠濃
蛋糕也不會太甜

餐飲也是正常, 咖啡奶茶檸茶等
但整體而言, $158 來吃這個套餐
無論食物的味道或品質也不會令我回頭再試
2023-03-22
2023-03-09 97 瀏覽
餐廳主打西班牙菜🇪🇸睇menu有啲真係冇見過甚至唔知咩黎😹而環境方面都好舒服,空間感好大同坐得好舒適😆🔺馬欠休炸薯波 $108叫過陣其實唔知佢係咩🤣薯波炸得好脆,皮都唔會好厚😙薯波中間有芝士仲可以拉絲而食落有鹹魚味😳睇返有巴馬火腿,肉碎同雪魚,成個都幾夾同特別🙌🏻值得一試!!🔺脆炸牛頰肉配自家製他他醬 $108一黎度真係嚇親係4大舊,睇相明明冇咁大😂牛頰肉都唔柴但牛味都頗重🐄但同朋友都認為唔洗炸都得,炸皮同牛肉係分開而且皮都好厚🥲最後係分開黎食😅而牛肉配他他醬食都算夾🤍🔺炸洋蔥伴温泉蛋意大利飯 $138一睇到個名已經覺得係我鐘意食嘅嘢😍意大利飯係卡邦尼飯,有煙肉同洋蔥🧅完全唔會覺得膩😚而配上炸洋蔥係好好食,洋蔥味都好出😆撈埋温泉蛋就多啲蛋味,味道更豐富❤️🔺重口味朱古力窩夫🧇(full) $148呢個真心黎度呆咗😳本身已經少飽仲要咁大個,點食🤣上面係有好大個棉花糖🫶🏻中間條柱入面有8塊窩夫,Brownie,Oreo同兩球雪糕🍦真係滿滿嘅料👅窩夫係外脆內軟而窩夫裡面仲有朱古力,口感好豐富🤭Brownie係黑朱古力,想講好好食唔會好甜🤎雪糕分別有2種味仲要係micenpick😻分別係冧酒提子

🔺馬欠休炸薯波 $108

🔺脆炸牛頰肉配自家製他他醬 $108

🔺炸洋蔥伴温泉蛋意大利飯 $138

🔺重口味朱古力窩夫🧇(full) $148
呢個真心黎度呆咗😳本身已經少飽仲要咁大個,點食🤣上面係有好大個棉花糖🫶🏻中間條柱入面有8塊窩夫,Brownie,Oreo同兩球雪糕🍦真係滿滿嘅料👅窩夫係外脆內軟而窩夫裡面仲有朱古力,口感好豐富🤭Brownie係黑朱古力,想講好好食唔會好甜🤎雪糕分別有2種味仲要係micenpick😻分別係冧酒提子同焦糖合桃🍨窩夫配雪糕食真係不錯~整體黎講呢個係超抵,150蚊有咁多🤑仲要係極度適合打卡📸但建議多啲人食會好啲👀