餐廳: Espuma
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-03-19 0 瀏覽
First thing i noticed upon entering the restaurant are the stack of envelops and bowl full of sanitizer wipes provided freely to the customers; it's a considerate move given nowadays when everyone is worried about the spread of the covid-19 (i forgot to bring an envelop for my mask so i was grateful to get one)Ordered a set lunch that came along with soup and drink; the spaghetti was tasty and the portion was adequate. I've enjoyed the food and the cozy environment here.
spaghetti with pancetta and feta cheese in puttanesca sauce
2020-01-12 685 瀏覽
星期六放假難得有空~與友人到中環去食個LUNCH由於出發得比較晏,很多地方的LUNCH時間已過~找到ESPUMA~~ LUNCH時段至4:30pm我們叫了一個HIGH TEA SET + 一個意粉 +水果茶~HIGH TEA SET~~ $258加一包飲品,特飲 (水果茶需另加$15)中間的焙茶火鍋味道香濃~不會太甜英式鬆餅~~包括在HIGH TEA SET中配上栗子蓉及蜜糖~~味道不錯!黑松露雜菌意粉~$128黑松露味較淡,但意粉口感不錯!中規中舉~~~水果茶~TEA SET + $15味道香甜~~解膩一流!!餐廳整體感覺不錯,適合約會及聊天~~食物味道不過不失~~
星期六放假難得有空~與友人到中環去食個LUNCH

由於出發得比較晏,很多地方的LUNCH時間已過~
找到ESPUMA~~ LUNCH時段至4:30pm

HIGH TEA SET~~ $258加一
包飲品,特飲 (水果茶需另加$15)
中間的焙茶火鍋味道香濃~不會太甜

英式鬆餅~~
包括在HIGH TEA SET中
配上栗子蓉及蜜糖~~味道不錯!

黑松露雜菌意粉~$128
黑松露味較淡,但意粉口感不錯!
中規中舉~~~

水果茶~
TEA SET + $15
味道香甜~~解膩一流!!

餐廳整體感覺不錯,適合約會及聊天~~
食物味道不過不失~~
2020-01-11
今日介紹同事去我同家姐最愛嘅餐廳lunch呢度簡直可以話係我嘅飯堂呀~「Lunch soup:Pumpkin Soup」「Scallop Ceviche $128」用芒果同蕃茄粒做底下嘅sauce帶子兩邊輕輕煎過,令入面保持濕潤配埋個sauce一齊食,清新又開胃「Pan-fried Salmon Steak $158」個人來講不論生定熟三文魚都好鍾意食叫得做salmon steak佢又真係做到扒咁大塊喎~而且生熟程度恰到好處本身舊三文魚都好靚,魚油鎖晒係入面啖啖肉~正呀!「Peach Pomelo Jasmine Tea +$13.5」每次來到必飲嘅水果茶熱比凍更好飲呀,記住食埋啲生果粒!總括而言,已經係老顧客,第n次光顧了水準一如以往嘅好,下次再見~
今日介紹同事去我同家姐最愛嘅餐廳lunch
呢度簡直可以話係我嘅飯堂呀~

「Lunch soup:Pumpkin Soup」

「Scallop Ceviche $128」
用芒果同蕃茄粒做底下嘅sauce
帶子兩邊輕輕煎過,令入面保持濕潤
配埋個sauce一齊食,清新又開胃

「Pan-fried Salmon Steak $158」
個人來講不論生定熟三文魚都好鍾意食
叫得做salmon steak佢又真係做到扒咁大塊喎~
而且生熟程度恰到好處
本身舊三文魚都好靚,魚油鎖晒係入面
啖啖肉~正呀!

每次來到必飲嘅水果茶
熱比凍更好飲呀,記住食埋啲生果粒!

總括而言,
已經係老顧客,第n次光顧了
水準一如以往嘅好,下次再見~
2019-08-19
2019-11-25 450 瀏覽
The food was great! Two people for a main and a tapas was 400hkd, so not cheap, but portion sizes are quite reasonable. Service is great too! The view from the window seats is good as you can look out over St Paul’s Cathedral. Would recommend for a relaxed meal!
2019-11-25
  • Nachos
2019-11-23 565 瀏覽
要在中環找一間較為經濟實惠,又坐得舒服既餐廳並不容易。想起從前多在Espuma用午膳,卻未試過晚餐。點了四人晚餐,菜式很多,份量很足夠,每人$400也不用啊!頭盤有牛油果雞胸沙律,慢煮八爪魚,後者配上蕃茄粒清新鮮味,還有大大隻的炸蟹鉗,超好肉!主菜有豬肋條,西班牙海鮮炒飯和煎盲鰽魚。三個主菜當中我最喜歡魚,魚皮煎得香脆,豬肋條個人嫌不夠淋,西班牙炒飯就不過不失吧!炒得不夠乾身。最後加錢要了流心芝士麻薯鬆餅, 好鬆軟,但多啲麻薯更好呢!
2019-10-06 584 瀏覽
【中環CP高西餐廳】今日有嘢要出去中環做,所以大約四點出到去,咁岩遇着下午茶睇一睇餐牌下午茶都幾抵食😍以下兩個為下午茶餐包飲品!🍝卡邦尼意粉 💰$48hkdCarbonara 汁夠濃掛麵條😋$48份量不會太少,夠女生吃。真係好抵食😍良心🍟🐠Fish and chips 💰$98 hkd 下午茶來說會貴少少,但係食落又會覺得呢個價係正常😂 炸魚和薯條夠熱夠酥脆(唔知有冇落啤酒係麵糊中),因為好驚啲炸漿會係硬過石頭咁樣,魚不會乾還保持濕潤感👍🏻薯條夠粗,配上黑松露沙律醬😋正! (散叫) 🍕巴馬風乾火腿蘑菇薄餅💰$148hkd本身好驚食唔晒,但係知道呢個係薄脆餅底就ok 😂呢款紙咁薄嘅底我通常會捲住嚟食,好似Burrito。薄餅烤得非常脆,Parma ham亦算多👍🏻good 今天過着休閒的下午😁 P.S 須加10% service charge 📍Espuma (中環)中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓
【中環CP高西餐廳】
今日有嘢要出去中環做,所以大約四點出到去,咁岩遇着下午茶
睇一睇餐牌下午茶都幾抵食😍
以下兩個為下午茶餐包飲品!
🍝卡邦尼意粉 💰$48hkd
Carbonara 汁夠濃掛麵條😋
$48份量不會太少,夠女生吃。
真係好抵食😍良心
🍟🐠Fish and chips 💰$98 hkd
薯條夠粗,配上黑松露沙律醬😋正!
(散叫) 🍕巴馬風乾火腿蘑菇薄餅💰$148hkd
薄餅烤得非常脆,Parma ham亦算多👍🏻good
今天過着休閒的下午😁

中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓
2019-10-02
2019-09-29 499 瀏覽
同好朋友慶生晚飯,點了二人餐,重點想試西班牙海鮮飯,點知好失望,海鮮唔鮮甜,青口仲縮水到得殼無肉既,另一個主菜豬肋骨無肉味又乾身都不值一試,最好食竟然係頭盤同甜品窩夫。除左食物質素,另有三個地方要改善:1.冷氣唔夠涼,我怕凍都食到出汗😂2.座位安排:我去個日有公司搞gathering, 無間開散客同公司客,比班公司客嘈到傾唔到計 3. 唔夠人手:點餐,加水,埋單都要客人等,雖然唔係貴價餐廳都唔使好似街坊酒樓咁要客人舉到手軟先有人招呼架,好趕客
2019-09-29 418 瀏覽
朋友係都要約我,佢又揀埋餐廳,唔好意思推,太忙都唯有邀約啦!我覺得呢個女仔係唔識慳錢,即使佢賺唔多,佢果然揀左呢個人均消費過二百!差不多七點,唔多人坐,叫左一個沙律,一個意粉,一份窩夫。沙律幾高質,平時沙律菜冇咩味,一味靠好濃嘅黑醋或者好肥嘅沙律醬,呢個我唔記得佢落咩,總之好食又唔漏!意粉一向冇咩要求,唔評價!至於窩夫,其實我每次都唔會主動食,通常都係陪朋友食~今次都唔例外!餐牌上影出上碟好靚,但職員話原來要叫八件先可以有呢個靚靚玻璃瓶,如果四件我估就咁放碟。八件可以揀兩隻味雪糕~上面係綿花糖,食完先食到入面!呢個有點le hea,因為瓶口仲有殘餘綿花糖,伸手夾窩夫一定掂到成手痴笠笠!呢個ok la,主要食賣相,隔黎枱小朋友見到咁靚都嚷著要叫一個!
窩芙雪糕(一份8件)
窩芙雪糕(一份8件)
2019-09-22 478 瀏覽
Espuma 的食物款式多,我們看了一會set lunch及a la carte餐牌,決定點一個午市套餐--Toronto Pizza,其餘單點。Pizza夠薄夠鬆脆之餘,吃完也不覺熱氣,最難得的是放涼了也好吃,薄餅皮不會變韌!緊接著pizza上桌的是頭盤Nachos。一般的Nachos都偏硬,而這裏的Nachos是比較薄的類型,較鬆脆。上面白色的醬酸酸的,不知道是芝士還是酸忌廉。配料還有酸瓜、牛油果醬、蕃茄醬,很豐富,可見餐廳並不馬虎。另外還點了1飯1「麵」,先說「麵」。西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵,這道菜的名字實在有夠複雜的,吃下去心情也複雜。黑毛豬柳外層雖然稍乾微韌,內裏 肉質軟腍微嫩 ,非常難得。珍珠麵圓滾滾的,口感如意粉;只可惜珍珠麵的醬汁是甜的,完全不合我胃口!這裏雖是主打西班牙菜的西餐廳,卻居然賣起芝士牛肉泡菜飯這種韓式菜來。這泡菜飯小辣,飯團中間的芝士流漿效果不錯。最後我們點了半份的Devil Black。窩夫外皮微脆,尚算鬆軟,不過並沒有我所追求帶煙韌的質感。Brownie感覺普通,因此整份甜品最好味的是雪糕。跟套餐的甜品是芝士蛋糕。雖然我們只點了一份套餐,但侍應多
,薄餅皮不會變韌

Toronto Pizza
另外還點了1飯1「麵」,先說「麵」。

西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵,這道菜的名字實在有夠複雜的
,非常難得
西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵
。這泡菜飯小辣,飯團中間的芝士流漿效果不錯。
芝士牛肉泡菜飯
Devil Black
跟套餐的甜品是芝士蛋糕。雖然我們只點了一份套餐,但侍應多送了2份給我們
。這芝士蛋糕屬輕盈的類別,不會膩,不錯。早知侍應會多送2份,便不叫Devil Black了

以上食物對三人來說實在過多,因此最後把半份豬柳珍珠麵打包了。
襯住比較得閒的日子同兩位同事過來附近食tea順便慶祝生日一上openrice揾就見呢間排好前咁就決定試下!上到去地方都幾闊落 我地窗邊都好光猛開場可能平日下午關係所以無咩人我地三個人叫左一個tea set加一個海鮮西班牙飯Tea set 賣相好靚 好有渡假感覺野食都唔錯 特別個春卷幾好食西班牙海鮮飯仲出色上枱時熱辣辣又大碟!味道都好正不過青口就不太新鮮 扣左少少分但整體幾好!如果想同班朋友靜靜地影下相傾下計呢間係唔錯選擇
襯住比較得閒的日子

呢間係唔錯選擇
海鮮西班牙飯
  • 至尊海鮮西班牙炒飯
  • Afternoon tea set
印象中中環樓上食肆都係以西餐同酒吧居多,諗起下午茶都唔知去邊度好,今日朋友介紹咗一個新地方,好有驚喜。一入去已經見到個好靚嘅花牆,仲細心到排好高櫈,好適合朋友/情侶打卡。餐廳係落地玻璃設計,係17樓睇到唔少特色建築,但見唔到人多車多嘅馬路,可以遠離煩囂專心享受美食了!2個女仔最岩食tea set,因為唔洗選擇困難,每人加多$15就可以試到招牌果茶(左),我就叫左凍荔枝茉莉。果茶唔太甜,但好清香,仲見到好多粒粒果肉,顔色鮮艶,最重要係夠新鮮,飲得安心。一黎到,店員係拎住個木箱行過黎,我地覺得奇怪,一打開果下真係「嘩」一聲然後笑唔停,盒入面真係有個迷你喇叭播放住輕輕嘅海浪聲,真係好驚喜,鹹點甜品放埋一齊完全無違和感,好夏日。由鹹點開始食,迷你牛肉芝士漢堡,牛肉裏面有少量洋蔥碎,咬落都幾有肉汁,分量細細,啱曬之後留肚食更加多甜品。之後繼續試牛油果,鮮蝦多士卷,牛油果同蝦以外哋好夾,嚇係比較爽脆嫩滑嘅質感而牛油果就係軟滑嘅,兩樣嘢夾埋再加上外皮好爽脆嘅多士包圍住,非常配合。仲有粉紅色底、外表好靚嘅巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,帶有鹹香味嘅亁火腿配上設成球體嘅蜜瓜,女仔想有儀態咁食就最岩,哈哈櫻桃

仲有粉紅色底、外表好靚嘅巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,帶有鹹香味嘅亁火腿配上設成球體嘅蜜瓜,女仔想有儀態咁食就最岩,哈哈櫻桃小嘴丫嘛
撻底唔係平日食牛油蛋撻嗰種口感,反而我覺得似窩夫雪糕筒多d,係脆身嘅。

海鮮嘅代表就有惹味釀蟹蓋,作為小食我覺得都唔錯,食落去見到有白色嘅蟹肉,但係我覺得最特別嘅係菠菜忌廉伴烤雞柳,菠菜同忌廉雖然有啲淡,記得點多d汁食,但係口感好滑,而雞柳切成好細嘅一件,令到鹹點都變得有精品精緻嘅感覺。

就係左邊白色呢杯,真係估唔到,唔係甜品

甜品方面,驚喜指數無咁高,但係勝在夠清新同埋多款式。蘭香子鮮雜果布甸好軟滑,柚子吉士達係相對出色嘅一個,上面嘅柚子好香又清甜,今次撻底就似食甜品嗰種牛油底嘞,車厘子帽子蛋糕外表好出眾,蛋糕入面有少少藍莓醬,外面就係牛油蛋糕,鬆軟又夠蛋香。

香橙果凍外表雖然比較平實,但係我最鍾意佢。因為產味好香濃,甚至有少少橙本身獨有嘅澀,而唔係出面一般餐廳所做嘅咁甜,好有夏日嘅感覺。

最後嘅紅莓慕斯甜筒,造型真係一流,甜筒入面仲有少少朱古力,慕絲有莓嘅香但就唔太甜。

初初我地擔心唔夠飽,因為無食lunch就過左黎,專登叫多咗一個小食,就係黑松露芝士薯條,嚟到先知份量好多,包括醬汁以下嘅部分,成個籃都係薯條,夠粗亦都好夠脆,口感非常之好。黑松露醬非常之濃厚,薯條上面本身有一啲乾咗嘅芝士絲,兩者配搭之下味道好香濃,唯一遺憾嘅係我哋食唔曬,下次叫多啲朋友一齊嚟先。

有時間建議慢慢坐,欣賞下窗外嘅風景,好寧靜好舒服。

2019-09-14
  • 招牌水果茶
  • 貴妃荔枝茉莉茶
  • 黑松露醬芝士薯條
2019-09-11 368 瀏覽
重回espuma的懷抱😂😂對上一次食espuma已經係年幾前,眼見espuma餐廳有夜景睇下,就再同女友試試🍸。🍴菜式上無點得太多,貴精不貴多好過😼🍴黑松露芝士薯條🍟🍴新鮮炸起爽脆基本,係薯條上有芝士絲,加上黑松露醬好美味,戰然黑松露味唔係好夠,但是夠creamy,感覺上食落無咁熱氣。薯條粗幼度適中,最重要係真係好大碟上。🍴西班牙辣肉腸配西西里魷魚茄汁長通粉🇪🇸🍴個名真係夠長😂賣相睇落唔大,但其實都幾多,配料亦唔係幾舊仔hea下你就算。個人覺得個汁調得好好,酸度夠之餘辣味係有,但唔辣,連我好唔食得辣既人黎講都carry到。🍴招牌雜果冰沙🍸🍴十分十分之大杯,兩人叫一杯都足夠,甜度十足,加上小許切細既橙,蘋果等既水果,值回票價。🍴主角到😬 安格斯肉眼牛扒🥩🍴唔知道又係跟薯條😅,另有一個焗甜薯,配菜。甜薯本來好食,但加上偏咸既cream感覺怪怪,倒不如唔好落cream。配菜正常。牛扒叫左5成熟,牛味好重,咬到,調味恰當,收貨啦😋
🍴
菜式上無點得太多,貴精不貴多好過😼

黑松露芝士薯條🍟

西班牙辣肉腸配西西里魷魚茄汁長通粉🇪🇸

招牌雜果冰沙🍸

主角到😬 安格斯肉眼牛扒🥩

2019-09-11 339 瀏覽
今晚收工跟朋友聚舊,約在中環方便大家,因為上次我們到過"Espuma",感覺不錯,今次我們再去試下其他菜式。馬介休炸薯波 $108朋友愛吃香口,點了這個馬介休炸薯波,炸得金黃香脆,裡面熱辣辣,馬介休和薯蓉夠Creamy夠幼滑。巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148餅皮薄脆, Parma Ham夠咸香,整體芝香味濃配搭很不錯。醬燒豬肋骨配脆薯條 $208平時食到的醬燒豬肋骨都是要自己切開,這裡的已經預先切好一件件,餐廳十分細心。醬香和豬肋骨溶為一體,十分吸引,薯條鮮炸脆身夠熱。

馬介休炸薯波 $108

巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148

醬燒豬肋骨配脆薯條 $208
2019-08-27
2019-09-11 634 瀏覽
天氣咁炎熱,係條街行得耐好快就敢攰又口渴呢個時候最岩就係搵間餐廳High個Tea,歎下休息下😂一講到要High Tea女朋友就即刻提議去Espuma啦🤣.Espuma位於中環威靈頓廣場M88位置方便就腳,係中環D出口行一陣即到.餐廳裝修以日系簡約為主地方寬敞,空間感十足除左一般二至四人枱仲有梳發卡位如果幸運地安排到近窗位就可以飽覽中環嘅街境啦,景色不錯👍.足足有兩人份量嘅薄餅表層鋪滿勁多料如沙律菜,蕃茄仔,雞肉,菠蘿等等仲有大量芝士為薄脆料而批底非常薄,好似粟米片般嘅薄而脆食落口感豐富又帶香脆嘅口感,正.其實仲有另一款牛肉漢堡但由於呢個幾有特色,所以就揀左佢😂漢堡包烘得脆口入面有綿綿口感嘅牛油果同香脆可口嘅大菇大菇外層鬆脆,內裡軟滑JUICY而且完全吾會覺得有苦澀味味道,口感比一般嘅牛肉漢堡更出色.果然係招牌沙冰因為真係超級大杯,可以話係King size!沙冰口感綿密冰涼估計用左香橙同蘋果攪拌成沙冰酸酸甜甜,好清新好FRRSH!.心形拉花,令人賞心悅目咖啡濃郁富有陣陣嘅鮮奶香女朋友大愛😂.中間三粒餛飩,旁邊放滿雜果,堅果等賣相特別又吸睛👍餛飩其實係班戟皮包住雲尼拿雪糕同菠蘿粒味道清涼

天氣咁炎熱,係條街行得耐好快就敢攰又口渴
呢個時候最岩就係搵間餐廳
High個Tea,歎下休息下😂
一講到要High Tea
女朋友就即刻提議去Espuma啦🤣
Espuma位於中環威靈頓廣場M88
位置方便就腳,係中環D出口行一陣即到
餐廳裝修以日系簡約為主
地方寬敞,空間感十足
除左一般二至四人枱
仲有梳發卡位
如果幸運地安排到近窗位
就可以飽覽中環嘅街境啦,景色不錯👍

足足有兩人份量嘅薄餅
表層鋪滿勁多料
如沙律菜,蕃茄仔,雞肉,菠蘿等等
仲有大量芝士為薄脆料
而批底非常薄,好似粟米片般嘅薄而脆
食落口感豐富又帶香脆嘅口感,正

其實仲有另一款牛肉漢堡
但由於呢個幾有特色,所以就揀左佢😂
漢堡包烘得脆口
入面有綿綿口感嘅牛油果
同香脆可口嘅大菇
大菇外層鬆脆,內裡軟滑JUICY
而且完全吾會覺得有苦澀味
味道,口感比一般嘅牛肉漢堡更出色

果然係招牌沙冰
因為真係超級大杯,可以話係King size!
沙冰口感綿密冰涼
估計用左香橙同蘋果攪拌成沙冰
酸酸甜甜,好清新好FRRSH!

心形拉花,令人賞心悅目
咖啡濃郁富有陣陣嘅鮮奶香
女朋友大愛😂

中間三粒餛飩,旁邊放滿雜果,堅果等
賣相特別又吸睛👍
餛飩其實係班戟皮包住雲尼拿雪糕同菠蘿粒
味道清涼
濃郁嘅雲尼拿籽雪糕,香味十足
而菠蘿粒更可以增添口感
2019-09-08
1K
2019-09-09 10009 瀏覽
平時去中環Espuma都是吃Tea Set,今晚就去吃晚飯。日夜感覺截然不同,日間光猛悠閒,晚上就帶點浪漫。看過menu後點了一個 「dinner set for 2 $588」- Appetizerd《牛油果烤雞胸沙律》份量足,沙律新鮮,雞胸肉不韌,還有脆身麵包粒,整體豐富。《巴馬風乾火腿配西班牙番茄醬多士》Pama ham夠咸香,配脆多士,口感不錯。Soup 《忌廉蘑菇湯》忌廉味重,質感濃稠。Mains《至尊海鮮西班牙炒飯》材料豐富,有蝦、帶子、青口、蜆和魷魚等,炒飯質感煙韌,說真的味道有點似西炒飯。《安格斯肉眼牛扒半焗薯配野菌汁 (另+$98)》賣相吸引,十分厚身,輕輕切開,粉嫩紅潤,剛好medium,肉汁豐富,還配焗薯和配菜。包《西班牙果酒 x2》《鮮雜果麻薯窩夫 +$68》這裡的signature窩夫,做得外脆內軟糯,因為裡面還有麻薯,配上雪糕和吉士醬,口感味道層次豐富。

日夜感覺截然不同,日間光猛悠閒,晚上就帶點浪漫。

Appetizerd
《牛油果烤雞胸沙律》
份量足,沙律新鮮,雞胸肉不韌,還有脆身麵包粒,整體豐富。

《巴馬風乾火腿配西班牙番茄醬多士》
Pama ham夠咸香,配脆多士,口感不錯。

Soup
《忌廉蘑菇湯》忌廉味重,質感濃稠。

Mains
《至尊海鮮西班牙炒飯》