2天前 35 瀏覽
怎樣形容咖啡的獨特香氣好呢?濃厚焦烤果實香中湧出酸及香草芬芳,我很喜歡這個味道,令我開心及輕鬆,因此周末起牀,總想找個地方享受咖啡及早餐,想起了 Espresso Alchemy 就去了。Espresso Alchemy 的自家製咖啡豆大致分兩款口味,以基本咖啡來說,Americano 用比較酸及富水果香的,而 Long Black 用果實及朱古力味強些的;尚有一款 Single Origin 原味飲,不加糖加奶喝。Long Black $33我選了 Long Black 自己添奶,因為我喜歡奶香且能令咖啡更滑的口感。三文魚牛油果莎莎配雜菜多士 $85每一次都讚的菜式,組合健康美味,最特色是牛油果莎莎調味出色,最漂亮是三文魚捲起如花的樣子,沙律菜新鮮,多士更是香脆棉密。海港食龍蝦牛油果全日早餐 $199因為來貨貴了,所以今日相比餐牌價高$10,Espresso Alchemy 的全日早餐向來有水準,炒蛋滑,香草香腸優質,冬菇粒煮至入味柔韌很有咬口,牛角包不過不失。至於主角龍蝦烤至金黃焦烙,加上了蝦子及芝士添味,見者心動,可惜因為始終是雪藏貨,依我口味未如理想,我比較喜歡新鮮的。香蕉麵包

Long Black $33
Long Black

三文魚牛油果莎莎配雜菜多士 $85

海港食龍蝦牛油果全日早餐 $199

香蕉麵包
鬆軟棉密,打包回家慢慢吃。

位於海港城的店舖光猛開掦,乾淨企理,半自助形式,限時90分鐘。

3天前
Long Black
三文魚牛油果莎莎配雜菜多士
放假同幾個朋友去海港城行街,LUNCH TIME揀左Espresso Alchemy,估唔到全場滿座! 等位等左差唔多20分鐘,不過每個店員都好NICE,服務我會比100分!等位期間可以睇定本MENU,有位就可以去點餐~牛油果多士配沙律牛油果控必點~熟度岩岩好既牛油果好軟綿,食落新鮮又腍滑,勁正。底下係烘過既穀麥多士,夾埋一齊食勁滿足。伴碟有爽脆沙律菜配合桃碎。青醬雞排沙律上網見到勁多人推薦呢款菜式,一上枱大大碟真係好吸引!雞排應該經過慢煮,食落嫩滑多汁,配上青醬更加清新可口~旁邊仲有勁多新鮮沙律菜,好足料。青醬雞肉忌廉長通粉醬汁超CREAMY,夠哂濃稠,雞肉同樣好嫩滑鮮美,加埋青醬同忌廉,特別惹味,長通粉煮得剛剛好,好彈牙。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉煙煙韌韌好有咬口,厚切意大利煙肉愈嚼愈香~醬汁充滿蛋香好惹味。西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬叫左個甜品一齊SHARE,加入蛋汁再煎至金黃色,賣相好吸引~切開軟綿綿,配埋雪糕同焦糖醬食,甜度適中唔會膩,夠哂香口。Latte去親COFFEE SHOP都會飲Latte,每次都會好期待個拉花,今次係好靚好完整既心形拉花!咖啡飲落滑順香醇,香
放假同幾個朋友去海港城行街,
LUNCH TIME揀左Espresso Alchemy,
估唔到全場滿座! 等位等左差唔多20分鐘,
不過每個店員都好NICE,服務我會比100分!
等位期間可以睇定本MENU,有位就可以去點餐~

牛油果多士配沙律
牛油果控必點~
熟度岩岩好既牛油果好軟綿,
食落新鮮又腍滑,勁正。
底下係烘過既穀麥多士,
夾埋一齊食勁滿足。
伴碟有爽脆沙律菜配合桃碎。

青醬雞排沙律
上網見到勁多人推薦呢款菜式,
一上枱大大碟真係好吸引!
雞排應該經過慢煮,食落嫩滑多汁,
配上青醬更加清新可口~
旁邊仲有勁多新鮮沙律菜,好足料。

青醬雞肉忌廉長通粉
醬汁超CREAMY,夠哂濃稠,
雞肉同樣好嫩滑鮮美,
加埋青醬同忌廉,特別惹味,
長通粉煮得剛剛好,好彈牙。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
意粉煙煙韌韌好有咬口,
厚切意大利煙肉愈嚼愈香~
醬汁充滿蛋香好惹味。

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
叫左個甜品一齊SHARE,
加入蛋汁再煎至金黃色,賣相好吸引~
切開軟綿綿,配埋雪糕同焦糖醬食,
甜度適中唔會膩,夠哂香口。

Latte
去親COFFEE SHOP都會飲Latte,
每次都會好期待個拉花,
今次係好靚好完整既心形拉花!
咖啡飲落滑順香醇,香氣撲鼻。

2021-07-10
2021-06-27 466 瀏覽
已經第七次嚟呢一間舖頭食😂😂已經變咗飯堂啦~~食物水準一直都穩定💁🏻‍♀️今次食下啲新嘢😂😂我自己個人來講都比較鍾意海港城分店,覺得裝修設計好特別,打卡影相都好靚😍最重要係附近就係海港城,食完即刻同朋友仔行街,所以位置來講都非常之方便.▫️ 【青醬雞肉忌廉長通粉】佢哋嘅青醬雞肉沙律已經係好出色嘅菜式!🥰估唔到佢哋嘅青醬雞肉忌廉長通粉都一樣咁好食,雞肉勁多,完全孤寒,一如既往唔鞋口,肉質非常之嫩!多到真係食唔晒😆😆而且青醬嘅味道非常之香,加埋忌廉就更加滑,真係幾好食,好推介俾大家試吓🥰😋😋.▫️【虎蝦車厘茄意大利飯】上一次食過虎蝦意粉,已經覺得好正!今次試吓意大利飯先❤️😍賣相好同樣靚,虎蝦大大隻,煎得好香,味道恰到好處🍤爽口啖啖肉😍😍蕃茄醬汁口味屬於偏甜少酸個種,配搭埋車厘茄非常之有咬口,而且意大利飯亦都唔會過硬,整體係好食晚🧐🥳.【Cappuccino / 蜜糖伯爵茶鮮奶】Cappuccino味道好香,奶味濃郁,水準一如既往,真係唔錯!已經encore無數次😂😂另外,蜜糖伯爵茶鮮奶都幾好飲,飲落好舒服,暖暖地🥰🥳.【藍梅核桃蛋糕】第一次試佢哋嘅蛋糕,都唔錯,而且唔甜啱晒我口味🥳

▫️ 【青醬雞肉忌廉長通粉】

▫️【虎蝦車厘茄意大利飯】

【Cappuccino / 蜜糖伯爵茶鮮奶】

【藍梅核桃蛋糕】
第一次試佢哋嘅蛋糕,都唔錯,而且唔甜啱晒我口味🥳
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
海港城嘅優惠卷月尾到期,所以星期日就出咗去睇吓有冇嘢買,同埋食個午餐。我同朋友揀咗去位於港威商場地下嘅「Espresso Alchemy」,幸好過咗食晏時間,唔使等位就入得✌🏻。呢度採用半自助模式,堂食嘅客人先入座,然後慢慢睇餐牌,再自行去收銀處落單🧾。留意返,餐廳分開咗兩邊㗎,座位區同廚房係打對面舖位的。店內有唔少座位,個人認為兩個人靠窗邊坐會比較舒服🪟,因為可以自成一角。餐廳嘅食物選擇比預期中多🍽,佢並唔單止得咖啡飲,而且仲有提供埋沙律、意粉、意大利飯、三文治、漢堡包以及全日早餐等。虎蝦車厘茄意大利飯($128),意大利飯有幾款口味,我估計蕃茄嗰款會惹味啲🍅,所以揀咗佢,出到嚟亦冇令我失望。意大利飯好夠味,當中加入咗車厘茄、蘿蔔條、洋蔥粒同芝士碎,整體唔會太酸。🍚飯本身嘅口感都唔錯,幾有咬口。至於虎蝦就有三隻,去咗殼食得方便,兼且煎得幾香🦐。青醬雞排沙律($79),🥗呢道菜嘅份量比想像中多好多,雞排同沙律菜同樣多,所以女仔食佢一定夠飽肚。🐔雞排應該係用上雞胸,肉身呈雪白色,排列整齊。雞排肉質唔嚡,圓形一片片嘅外圍用咗青醬調味,所以食落唔清淡。沙律菜新鮮爽脆,醬汁似係用咗檸檬醋,無黑
虎蝦車厘茄意大利飯
虎蝦車厘茄意大利飯
青醬雞排沙律
青醬雞排沙律($79),🥗呢道菜嘅份量比想像中多好多,雞排同沙律菜同樣多,所以女仔食佢一定夠飽肚。🐔雞排應該係用上雞胸,肉身呈雪白色,排列整齊。雞排肉質唔嚡,圓形一片片嘅外圍用咗青醬調味,所以食落唔清淡。沙律菜新鮮爽脆,醬汁似係用咗檸檬醋,無黑醋咁濃烈,菜式感覺健康。
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿($69),我好鍾意食西多🍞,特別係甜品嗰種,因為多士嘅質感更為鬆軟。西多士好重蛋香,配上楓糖漿食,甜絲絲的,但美中不足嘅地方係佢中間竟然加咗果醬🍓,搞到佢無啦啦又有啲酸。多士以外仲有一球雲呢拿雪糕,味道幾特別🍨。題外話,如果唔揀楓糖漿,可以揀餐廳自家製焦糖醬。
Iced Mint Chocolate
Iced Mint Chocolate($52),餐廳主打咖啡☕️,同時亦有製作酒精類嘅特調,但就唔太啱我口味,反而凍薄荷朱古力比較吸引到我🍫。佢出奇地好好飲喎,味道好濃郁、唔膩,薄荷味恰到好處,唯一唔滿意就係太細杯囉,好味更覺唔夠喉呢😛。
總括嚟講,依餐簡單輕食午餐唔錯,食物味道幾有水準,價錢就中矩中舉啦,喺海港城都不能要求太多🙈。除咗食嘢之外,呢度仲係一個好適合打卡嘅地方啊!
2021-06-20
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
講起呢間cafe,除左咖啡外,應該唔少人會記得海港城分店嘅拱門設計,啱啱開張嘅時侯每星期都見到佢嘅ig post,趁人流少左,早排同朋友清coupon時順便試試。Cafe行半自助形式,落單後店員會送餐,服務態度好好,仲唔收加一。🍽青醬雞排沙律 Pesto Marinated Chicken Salad ($79)為左留肚食甜品就叫個light啲嘅沙律,雞肉以慢煮方式烹調,青醬味濃又唔過鹹,配新鮮嘅沙律菜食啱啱好,醬汁酸酸甜甜,仲有落番茄乾同橄欖好豐富,有驚喜。🍽蘑菇芝士意大利飯 Mushroom Cream and Parmesan Cheese Risotto ($98)Risotto 好creamy較膩,建議同朋友分享。碟面有幾大片芝士,為飯粒增添鹹香,蘑菇就煮得比較乾身,但欣賞佢份量甚多,食到最尾仲有。🍽西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 French Toast with Fresh Berries and Ice Cream with Homemade Salted Caramel($69)西多士外脆內軟,有微微蛋香,仲有一層士多啤梨醬夾心,平時食西多士都係配糖漿,見呢度有海鹽

蘑菇芝士意大利飯

西多士外脆內軟,有微微蛋香,仲有一層士多啤梨醬夾心,平時食西多士都係配糖漿,見呢度有海鹽焦糖醬就試下,估唔到又幾夾,感覺無咁甜膩,配埋雲尼拿雪糕食好滿足。
西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬

☕️ 泡沫咖啡 Cappuccino (Regular $38 +Oat Milk $2)
咖啡豆分為帶朱古力味同厚身啲嘅Alchemy Blend,以及帶果香同杏仁味嘅Lollinut Blend,我嗰杯係前者,奶泡綿密,啡味醇香。
泡沫咖啡

☕️ 伯爵茶鮮奶巧克力 Earl Grey Chocolate(Regular $41)
朋友唔飲得咖啡就試同樣出名嘅朱古力,佢話入口朱古力味明顯啲,飲到底就會有淡淡嘅伯爵茶味,甜度適中。
伯爵茶鮮奶巧克力

餐牌:
泡沫咖啡
伯爵茶鮮奶巧克力
網上經常見到有人到這間cafe打卡,看到環境不錯,於是我便約了朋友來吃吃飯打打卡。店鋪很易找,就在商場的門口位置,餐廳座位分開了兩邊,午餐時間有時候都需要排隊等候入座,然後自行到收銀位置下單。原本想試多士作為甜品,可惜午餐時間沒有提供。Salmon two-ways risotto $141分量不少,除了Risotto上面有一朵三文魚花,燴飯內還有不少三文魚碎,十分足料,幾乎是每口米飯都會滿滿的三文魚肉,充滿三文魚的油脂感。煙三文魚沒有異味,米飯燴得剛剛好,很入味,不會太硬不會太軟。友人很喜歡~Carbonara $113個人認為也不錯,分量都好多,而且煙肉粒分量都好多,大大粒,很香口。Carbonara 十分creamy, 奶味很重,並非傳統型的Carbonara,是偏向香港喜歡的類型。而且很掛汁,十分邪惡。意粉質地煮得剛剛好,很彈牙。Ice Mocha +$18咖啡味偏重,朱古力味會悄悄湧出來。甜度適中,餐廳使用了朱古力去沖製,所以沒有甜度選擇。Ice Latte +$18奶味濃郁,咖啡很香,都是偏重咖啡味,口感有顆粒感。Banana Bread $31香蕉味很重,使用了十分多香蕉

Salmon two-ways risotto $141

Carbonara $113

Ice Mocha +$18

Ice Latte +$18
奶味濃郁,咖啡很香,都是偏重咖啡味,口感有顆粒感。

Banana Bread $31
香蕉味很重,使用了十分多香蕉,還見到香蕉氧化後的纖維。底部口感較黏,因為香蕉都沉了底,而上面則較鬆軟。有少許梳打粉的味道。甜度較低,比較健康,而且都很大份。

Blueberry Bread $31
除了藍莓,還有合桃,蛋糕比香蕉味的較乾,會有碎碎的感覺,牛油香味較突出。如果藍莓的比例提高便更好!

🌟整體CP值:7.5/10
2021-07-15 0 瀏覽
海港城行到攰,見到有間靚靚圓拱門設計的 cafe, 見唔多人於是去食個Dinner..知道呢間咖啡&朱古力出名的,可惜店員話當日得教徒&爵屎們的賞識,呢2樣都冇哂😫不過❗我發覺其他都好食的☺.餐廳用自助形式點餐,之後店員會送過黎,而家不收加一,海港城入面黎講性價比算高呢!.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟥磨菇芝士意大利飯 🍄🟧呢個飯係店員介紹嘅😆Risotto好 creamy, 大大粒磨菇亦好厚肉juicy, 而芝士比較大塊濃味我鍾意😍整體唔會太水或膩。.🟨西多士伴漿果雪糕配自家製焦糖醬🥧🟩西多充滿蛋香,外脆內軟,非茶記的油淋淋。驚喜在中間有士多啤梨果醬夾心😋,唔會淨食面包咁寡,配上海鹽焦糖醬及雲尼拿雪糕,冰火交融無得頂♥.🟦蜜糖伯爵茶鮮奶 (Earl Grey Latte)🥛🍯🟪首先賣相用心,絕唔會就咁俾杯鮮奶你😂鍾意佢係暖暖的,滑身唔騷,後勁茶味就出黎啦~結果after taste有少少似奶茶味添😂有層次我鍾意😎.下次一定要飲咖啡&朱古力!!!😫😢.
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟥磨菇芝士意大利飯 🍄🟧
🟨西多士伴漿果雪糕配自家製焦糖醬🥧🟩
🟦蜜糖伯爵茶鮮奶 (Earl Grey Latte)🥛🍯🟪
下次一定要飲咖啡&朱古力!!!😫😢
  • 蘑菇芝士意大利飯
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2021-07-12 0 瀏覽
第一次lunch hour黎espresso alchemy食飯😌原來閒日lunch係咁full! 好彩排左十分鐘左右就有得入座😆✨Smoked Salmon Two-ways Risotto $123好有驚喜!滿滿既三文魚☺️味道啱啱好 份量又多😛本身個餐包左杯coldbrew但我同同事都唔飲咖啡 加左$10轉hot rich chocolate同milk chocolate (regular size) 不過原來特濃係好細杯🤣因為係溶左既朱古力加少少奶 所以同事都話真係好濃! 我個杯milk chocolate既拉花好靚又好飲😚😚啱哂打卡☺️✨Pesto Marinated Chicken Salad $79之前已經食過!真係好值得再嗌😆仲好似大份過上次🤣菜同雞胸份量都好大 雞又嫩😋✨Homemade Banana Loaf Cakes $31之前已經想試呢度既甜品!但嗌左都係食唔落😂結果拎左返office當下午茶😎甜度適中 香氣十足!不過如果有香蕉蓉仲正🤪
好彩排左十分鐘左右就有得入座😆

好有驚喜!滿滿既三文魚☺️
味道啱啱好 份量又多😛

之前已經食過!真係好值得再嗌😆
仲好似大份過上次🤣菜同雞胸份量都好大 雞又嫩😋

2021-07-05 0 瀏覽
同朋友行過尖沙咀.. 想靜靜地搵間cafe傾下計.. 但周圍都好似好多人咁.. 咁岩行過見依間Espresso Alchemy 自成一角… 可以靜靜地傾下計..就試試佢先啦…Menu 選擇都多龍蝦牛油果全日餐係限量供應…咁就梗係要試試佢啦… 芝士焗龍蝦係大愛😍配搭新鮮牛油果同酥脆牛角包口感加分.. 飲品我哋叫咗Rose tea latte … 淡淡嘅玫瑰香滿足少女心… 茶味唔太濃同叫咗杯伯爵茶鮮奶朱古力.. 估唔到味道都分明都幾特別…芝士蘑菇意大利飯.. 好濃既菇香.. 加埋芝士😋味道一流香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉… 味道清爽.. 虎蝦夠大隻知己雙聚.. 當然唔少得甜品啦… 西多士鮮果漿雪糕同楓糖漿… 煎香既西多士.. 唔油膩配埋雪糕.. 正👍🏻當然唔會放過試埋Loaf cake .. 有香蕉味.. 加埋合桃… 蛋糕唔會太乾 … 😋
同朋友行過尖沙咀..
想靜靜地搵間cafe傾下計..
但周圍都好似好多人咁..
咁岩行過見依間Espresso Alchemy 自成一角…
可以靜靜地傾下計..就試試佢先啦…
Menu 選擇都多

龍蝦牛油果全日餐係限量供應…
咁就梗係要試試佢啦… 芝士焗龍蝦係大愛😍
配搭新鮮牛油果同酥脆牛角包口感加分..

飲品我哋叫咗Rose tea latte …
淡淡嘅玫瑰香滿足少女心… 茶味唔太濃
同叫咗杯伯爵茶鮮奶朱古力..
估唔到味道都分明都幾特別…

芝士蘑菇意大利飯.. 好濃既菇香..
加埋芝士😋味道一流

香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉…
味道清爽.. 虎蝦夠大隻

知己雙聚.. 當然唔少得甜品啦…

西多士鮮果漿雪糕同楓糖漿…
煎香既西多士.. 唔油膩配埋雪糕.. 正👍🏻

當然唔會放過試埋Loaf cake ..
有香蕉味.. 加埋合桃…
蛋糕唔會太乾 … 😋

2021-07-02
之前見朋友打過卡,對個紅色拱門有印象,又咁岩有海港城coupon喺身,所以決定黎試試😊🎈海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189既然係海港城限定,當然要試試佢啦😍一於豪一豪食個龍蝦All Day😂😂呢個All Day真係好豐富,可以揀煎蛋或者炒蛋🥰有半隻芝士龍蝦、半個牛油果、牛角包、腸仔、炒杏鮑菇、蕃茄,仲有好甜既蜜瓜🤓每樣少少都幾快飽🤣🤣🎈伯爵茶鮮奶巧克力 $46估唔到伯爵茶同朱古力味都幾夾。一啖飲落口首先有朱古力味,之後再有伯爵茶味既回甘😋😋 將兩樣我鍾意既野飲結合埋👍🏻👍🏻🎈蘑菇芝士意大利飯 $98 用左唔同既菇亦有唔同既口感,菇嘅份量亦都多👍🏻👍🏻呢個意大利飯整體都好食又幾香😋🎈西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69塊西多士好軟熟,個雲呢拿雪糕又好好味👍🏻如果唔鍾意楓糖漿,仲可以揀焦糖醬😊✨✨Cafe 8:30就閂門,所以晚餐既朋友仔要預早少少,唔好好似我地咁,食到人要閂門啦🙈#YummyLifeKat

🎈海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189
呢個All Day真係好豐富,可以揀煎蛋或者炒蛋🥰
海港城龍蝦牛油果全日早餐

#YummyLifeKat
海港城龍蝦牛油果全日早餐
伯爵茶鮮奶朱古力
2021-06-28 42 瀏覽
周末下晝兩點幾都唔算好多人90分鐘限時來講佢都算好快有位我等我朋友嚟 都讓咗幾次俾人哋行先但侍應哥哥非常之好 就算我要等人 佢都叫我唔使讓太後😂講返啲嘢食先 佢係要出去買完跟住喺位等嘅上得幾快叫咗個好多人都嗌嘅雞肉沙律 真係冇失望雞肉勁嫩口同埋都好大碟 兩個人食都好夠份量我哋一人嗌咗一杯嘢飲 又伯爵茶latte同伯爵茶朱古力 兩杯都唔錯 朱古力個味有驚喜啲甜品西多士 不過不失中間層有士多啤梨醬都幾正 唔會過甜不過就我哋本身想最後先上甜品佢又照上咗主餐就嗌咗個黑松露牛肉補係佢哋自家製黑松露味真係幾香 唔差不過食咁厚漢堡真係比較難成個食總括嚟講呢間野我會回頭 仲想試吓其他嘢 感覺都幾吸引 兩個人食嘅每樣嘢份量都好足夠 同埋90分鐘夠晒邊食邊傾吓計 nice
周末下晝兩點幾都唔算好多人

• Earl  Grey  Chocolate
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
  • 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
2021-06-28 334 瀏覽
這間CAFÉ頗不錯,環境舒適又衛生,好適合邊用餐邊談天的地方,價錢又公道,沒有加一服務費。Tiger Prawn Pasta - $123有三隻體積較大的虎蝦,虎蝦肉特別肥厚,口感特別爽口彈牙,開邊去腸去殼方便進食。意粉份量絕對足夠一人食用,掛著酸甜的番茄汁,還有露荀、車厘茄和蕃茄乾幾特別。Salmon Salad - $81肥美的煙三文魚帶一層薄薄的煙香,餘韻久久不散。沙律菜多得有點意外,還有很多獨特香氣的火箭菜,醬汁是檸檬醋較為清新怡人,還有不少的橄欖粒。French Toast with Maple syrup - $69新鮮炸好的西多士帶有濃郁的牛油香氣且富蛋味,入口質感鬆軟適中,夾層塗了酸甜開胃的士多啤梨醬,有不少士多啤梨及藍莓粒,配雲呢拿雪糕更有溫差快感。Milk Chocolate - $47本身很想喝咖啡,但已經夜晚且明日要上班。充滿濃郁的朱古力香味,牛奶增添奶香之餘,又多一份順滑感,晚上更加好睡。Matcha Latte - $47未完全拌勻前,可清楚看出層次分別的抹茶和鮮奶,能喝得出淡淡的苦澀味,是抹茶葉的醇香回甘。

Tiger Prawn Pasta
Tiger Prawn Pasta