2021-03-27 377 瀏覽
海港城店開咗一排依家先去 環境更靚更chill💛禮拜六晏晝唔算好多人喎 5分鐘入得🥰佢哋嘅咖啡都幾出名 攞過唔少獎(๑•̀ㅁ•́๑)✧假期飲到一杯靚咖啡真係開心😽 黎呢度唔會失望‼️❣️手沖咖啡 Pour Over ☕️ $65終於飲到佢哋手沖🙆🏻‍♀️ 有四款豆可以揀☕️我想飲fruity 推介左Columbia ( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) Citrus 味好香 飲到曬形容嘅味好fun😙而且鍾意佢俾埋張介紹嘅卡同咖啡碎俾你聞😛❣️鮮奶朱古力 Ice Milk Chocolate 🥛🍫$47朋友飲嘅呢杯都唔錯 朱古力溶得好好🤤應該真係用一塊塊嘅朱古力唔係用粉♡︎(°´ ˘ `°)/❣️檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 Lemon Juice Marinade Chicken, Bacon and Mozzarella Cheese🥪 $69好耐冇食panini👅 同人share食冇咁悶🤤有芝士同煙肉一定好食😂 雞肉唔會好鞋🐓分量比想像中大 一定夠飽😆👍🏻❣️虎蝦車厘茄意大利飯 Tiger Prawn and Cherry Tomato Risotto 🦐🥘$128最多人推薦 真
海港城店開咗一排依家先去 環境更靚更chill💛

• 虎蝦車厘茄意大利飯
  • Pour  over
  • Panini
2021-03-22 575 瀏覽
餐廳分開兩邊, 近點餐位置有少量座位, 其他座位則集中在另一邊。喜歡餐廳裝潢, 舒適優雅。外望街景本應感覺悠閒, 唯車來車往時所產生的震動和聲浪, 令人感到有無形壓力, 不自覺有趕時間的感覺。Lunch Set 選擇不少, 有risotto, pasta, burgers, sandwiches, panini, salad等選擇, 配上單品咖啡, 沒有加一, 值得一試。Lunch Set $1231) 香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉2) Regular Size Single Origin Brew Coffee店員介紹了他們的單品咖啡,感覺一試無妨便點了。對於一個對咖啡一竅不通的人, 說不上有甚麼點評, 只能提供一個自家感覺。喝著喝著感覺咖啡味道不濃, 有點涼茶的味道, 有點香味, 有點fruity, 質感silky。香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉賣相仍需努力。大大碟意粉怎會得一隻虎蝦咁少? 視覺上令食客極為失望, 原來虎蝦總共有3隻, 何解要把另外兩隻虎蝦收藏於意粉中? 虎蝦肉質爽口, 蘆荀爽口但份量略少。意粉份量多, 有咬口, 蕃茄汁味道濃郁, 微辣開胃, 味道吸引。

Lunch Set

Lunch Set $123
1) 香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉

2021-02-03
Lunch Set
  • LunchSet
2021-03-21 292 瀏覽
今日陽光普照☀️好適宜出街走動一下~所以特登早少少同寶寶出來搵間cafe hea 下☺️順便行街買下野刺激經濟😆最後揀咗呢間超人氣、多好評嘅cafe — Espresso Alchemy❣️Cafe嘅位置唔難搵,就在開業時曾經風摩全港嘅cheesecake factory 隔離💕坐喺店入邊可以享受到繁忙嘅街景➕少少自然光✨淨係坐喺度已經覺得好relax🥰半開放式嘅店面設計同裝修都俾人華麗簡潔的感覺,同時乾淨又舒適 👍🏻雖然Cafe位置係海港城咁貴租嘅商場🙈但同其他分店一樣都係免加一🤩在counter 落完單、俾完錢後,就可以吱吱悠悠坐喺度等店員上菜🤓厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $95賣相非常吸引🤩口入都好creamy 🥰Pasta 嘅質感同出面嘅pasta有d 唔一樣😲食落唔似平日食意粉嘅質感,佢哋呢種係軟身少少嘅~而煙肉就比平時吃嘅厚而且新鮮好多,絕對唔係超市$5x有10多片的貨色❗️味道相對鹹dd但唔會過鹹,同呢個質地creamy嘅意粉起到中和作用,食落幾balance💕整體份量仲岩岩好,唔太多又唔會少👍🏻火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬 $85勁大份呀😳三文治入面夾咗生菜、多種沙律菜、蕃茄,
今日陽光普照☀️好適宜出街走動一下~
所以特登早少少同寶寶出來搵間cafe hea 下☺️
順便行街買下野刺激經濟😆
Cafe嘅位置唔難搵,

坐喺店入邊可以享受到繁忙嘅街景➕少少自然光✨
淨係坐喺度已經覺得好relax🥰
半開放式嘅店面設計同裝修都俾人華麗簡潔的感覺,
同時乾淨又舒適 👍🏻

雖然Cafe位置係海港城咁貴租嘅商場🙈
但同其他分店一樣都係免加一🤩
在counter 落完單、俾完錢後,
就可以吱吱悠悠坐喺度等店員上菜🤓

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $95

賣相非常吸引🤩
口入都好creamy 🥰
Pasta 嘅質感同出面嘅pasta有d 唔一樣😲
食落唔似平日食意粉嘅質感,
佢哋呢種係軟身少少嘅~
而煙肉就比平時吃嘅厚而且新鮮好多,
絕對唔係超市$5x有10多片的貨色❗️
味道相對鹹dd但唔會過鹹,
同呢個質地creamy嘅意粉起到中和作用,
食落幾balance💕
整體份量仲岩岩好,唔太多又唔會少👍🏻

火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬 $85
勁大份呀😳
三文治入面夾咗生菜、多種沙律菜、蕃茄,
仲有好多厚厚嘅火雞胸肉😍
好足料,一d 都唔小器👍🏻
麵包烘得好靚❗️微暖香脆而唔燶❣️
難得食雞胸肉竟然唔乾又唔柴🤩
好易入口👏🏻
夾埋新鮮清涼嘅生菜、沙律菜,
再配埋酸酸地嘅希臘乳酪醬,
唔單止口感豐富仲好清新👍🏻
味道仲唔錯添💕

Matcha Latte $47
Matcha Latte

呢杯抹茶牛奶茶香中帶輕盈嘅抹茶味,
茶味清香而完全無澀嘅感覺✨
入口香滑得來唔會有抹茶嘅澀味❣️

Rose Tea Latte $49
飲落有淡淡清新嘅玫瑰花香味🌹
豐厚嘅奶泡層帶出好Rich嘅口感💕
令人每飲完一啖,都好繼續飲第二啖嘅感覺🥰
所以有少少嫌佢太細杯~
我未食晒啲嘢已經飲晒了🙈
所以我最後忍唔住再嗌多杯coffee飲🤣

Flat White $44
Flat  White

無奶泡層嘅白咖啡帶有傳統嘅香濃咖啡味❗️
味道濃而不澀❣️
入口除咗有質感透薄嘅咖啡味之外,
仲有牛奶嘅香滑口感🥰
比起Latte 少咗一份空氣感,
係另一種感覺 😌
2021-03-20
Matcha Latte
Flat  White
  • Rose  Tea  Latte
一段時間沒去海港城,原來Espresso Alchemy已搬遷到港威商場地下(前身為八天堂),即舊址下一層,美心Cheesecake Factory旁邊位置。新舖分為兩邊,店面及點餐區只有十餘座位,其餘數十雅座均在對出的商場Common Area,裝潢擺設優雅,裝裝文青打卡也不錯。Long Black ($33/午市套餐+$10): Espresso based blend coffee,口味帶可可豆香,微甜,aroma中等,intensity不會太強烈。Cappuccino ($38/午市套餐+$10): Coffee base與上述Long Black相同,只是加了whole milk而已。蘑菇芝士意大利飯 ($98): 儘管是全素,但口味出奇地惹味,忌廉芝士味道濃郁,巴馬臣芝士味突出,Risotto軟硬適中,質感creamy可口,還有大量厚切蘑菇粒,非常Juicy有口感。青醬雞肉忌廉長通粉 ($95): 以羅勒、香蒜及忌廉等料煮汁,口味清新refreshing,香甜惹味但不會太重草青味,我蠻欣賞。另外,雞肉份量多,嫩滑而不乾身。厚切意大利煙肉卡邦尼意粉 ($95): 卡邦尼醬汁濃

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉 ($95): 卡邦尼醬汁濃稠,意粉掛汁,硬度適中,約八成熟,留有嚼勁。厚切煙肉大粒,很有肉感。表面還灑上不少巴馬臣芝士粉,口味更為豐富。
2021-03-12
2021-03-08 782 瀏覽
Espresso Alchemy在海港城都開幕了一陣子了,今日特地來吃 Brunch的~ 這裡的價位在海港城來說真的蠻抵吃,裝潢很有氣質,環境亦舒服開揚,來吃下午茶喝杯咖啡也是不錯的選擇呢作為牛油果控就點了一份 Salmon and Avocado Salsa with Salad and Toast 三文魚牛油果莎莎配雜菜及多士🥑 三文魚牛油果莎莎拼成花朵的形狀,味道酸甜清新,牛油果帶顆粒感非常突岀,放上多士大口吃美味又健康另外點了一份 Homemade Herbed Beef Burger with Truffled Mayo Sauce自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬,即叫即制,裡面層層疊疊著新鮮的生菜、蕃茄和洋蔥,牛肉漢堡加了醬汁,充滿黑松露的香氣,令人回味無窮飲品選了Uji Ceremonial Matcha Latte和Baileys Chocolate。冰的宇治抹茶鮮奶帶漂亮的漸層顏色,茶味香濃,口感十分溫順Baileys Chocolate是這裡 Alchemy’s Featured Drinks之一,Baileys with Single Origin Madag

三文魚牛油果莎莎配雜菜及多士

自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬

宇治抹茶鮮奶

Baileys Chocolate是這裡 Alchemy’s Featured Drinks之一,Baileys with Single Origin Madagascan Chocolate,沒想到也有漂亮的心心拉花呢!香醇奶酒加上濃郁的可可,迷人酒香,品嚐後仍餘韻猶存,令人無法抗拒

三文魚牛油果莎莎配雜菜及多士
自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬
  • 宇治抹茶鮮奶
  • Baileys Chocolate
2021-04-02 0 瀏覽
今次係第二次嚟食,上一次食完之後覺得佢幾好食就一直想返嚟再試其他嘢食🤤咁啱今日行過海港城,而且仲未有人等位嘅時候就決定食佢啦!今次我哋兩個人分別叫咗一個意粉同埋一個漢堡包再加兩杯咖啡☕️叫咗一個香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉$123成個意粉係非常之香同埋顏色係幾吸引同埋開胃!退虎蝦係剝咗殼嘅,非常方便我呢啲懶人食🥰雖然話係辣汁番茄但係我唔係覺得好辣,主要都係蕃茄味比較重!我覺得佢嗰個意粉汁唔會太氣又唔會太夾,啱啱好令到個意粉都幾入味👍🏻👍🏻牛肉漢堡 $118 係配黑松露沙律醬,我覺得像嘅份量剛剛好不會太多,切開個漢堡包嘅時候唔會啲醬彈到周圍都係!至於個主角牛肉扒我覺得還好😳唔係好Juice但係配埋麵包同埋其他生菜蕃茄嘅時候都唔錯

叫咗一個香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉$123

牛肉漢堡 $118

2021-04-01 4 瀏覽
今次來到海港城的Espresso Alchemy連環境都係igable 走復古風💯有圓拱形頂的窗口位可以打卡😍Salmon and Avocado Salsa with Salad and Toast $85卷成花形的煙三文魚盛載著牛油果他他,旁邊有兩大片多士。再有沙律菜作伴。牛油果他他質感軟滑,味道酸甜。將他他塗上穀物多士,口感層次更豐富。Spaghetti Carbonara with Pancetta Affumicata Bacon $95濃郁的醬汁掛在意粉上,入口充滿蛋黃和忌廉香。配上有口感的麵條覺得剛好。吃完也不會膩。Honey Earl Grey Latte $42打卡必備💯 上盤設計精緻,親自將Latte倒出來,散發淡淡Earl Grey香氣,暖暖的溫度,入口順滑。Banana Bread $31見到收銀處有一盆盆焗好的蛋糕,我點了一件香蕉蛋糕。店家會切一片,然後烘熱才端上。蛋糕內保持濕潤,香氣濃郁。
今次來到海港城的Espresso Alchemy
連環境都係igable 走復古風💯
有圓拱形頂的窗口位可以打卡😍

Honey Earl Grey Latte $42

Banana Bread $31

已經第五六次嚟呢一間舖頭食🥳黎咁多次食物水準都好穩定💁🏻‍♀️今次食都仲有驚喜,真心覺得呢間Cafe唔錯唔錯🥳而且環境都keep住一樣好乾淨,非常之推介♥️▫️ 【自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬】⭐️強烈推薦⭐️上一次都食過呢一間嘅漢堡,今次試吓另一隻口味~估唔到呢一款香草牛肉漢堡同烤雞菠蘿漢堡一樣都咁好食😍香草牛肉漢堡好厚身,食落散發淡淡的香草味,咸度適中,肉質肥瘦均勻,再配上外脆內軟嘅漢堡包,真係好好食,而且仲加咗好多爽甜洋蔥絲,再加配搭埋黑松露沙律醬,真係幾好食!推介~~ ▫️ 【美國牛肉洋蔥青椒磨菇三文治】份量勁多又大大碟既Panini ,除左沙律,佢連入邊d肥牛都係爆多,而且仲有洋蔥、青椒絲等等配菜,口感都幾豐富,呢個真係要襯熱食,如果唔係個皮就唔脆嫁啦!以$79黎講,係唔錯~▫️【香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉】😍賣相好靚,虎蝦大大隻,爽口啖啖肉,蕃茄醬汁口味屬於偏甜少酸個種,再配埋露荀成個感覺好似好健康好低卡,好彩露荀無渣,如果唔係我一定反白眼~整體都okay既!【Cappuccino / 桂花龍井熱茶】Cappuccino味道好香,奶味濃郁,唔錯!另外,桂花龍井熱茶都幾好飲,飲落好舒服

▫️ 【自家製香草牛肉漢堡配黑松露沙律醬】

▫️ 【美國牛肉洋蔥青椒磨菇三文治】

▫️【香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉】

【Cappuccino / 桂花龍井熱茶】
Cappuccino味道好香,奶味濃郁,唔錯!另外,桂花龍井熱茶都幾好飲,飲落好舒服,桂花味清淡得黎好香🥰

• 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
喺OpenRice發現呢間餐廳,跟住就去咗呢度食lunch 呢度環境都唔錯,好有文清feel🤪好舒服~呢度飲食選擇多,我分別叫咗pesto chicken salad,All day Breakfast 同carbonara pasta,嘢飲方面就叫咗一杯iced milk chocolate 同埋earl grey chocolate.📌pesto chicken salad 一睇就知好吸引啦🙈份量好足🤤雞胸肉質非常嫩滑,菜都好新鮮。因為雞胸係用慢煮嘅方式,所以食落去嘅口感係啱啱好📌All day breakfast 入邊有薯仔,腸仔,蘑菇,哈密瓜,牛角包,scrambled egg,煙肉同蕃茄仔😍聽都知好吸引啦!個人特別鍾意牛角包🥐十分之鬆軟同有口感LIKE!📌carbonara呢個應該算係我最最最推薦嘅菜式!係我食過最好食😋賣相已經好吸引,味道就更加不得了喇!食落嘅味道都好香濃,唔會話好淡,食得飽肚之餘又好高質!📌凍鮮奶朱古力& earl grey chocolate 朱古力味好香,絕對係招牌!Earl grey chocolate 上面嘅拉花都好靚❤️搞到唔捨得飲😭呢間餐廳唔止環
喺OpenRice發現呢間餐廳,跟住就去咗呢度食lunch

呢度環境都唔錯,好有文清feel🤪好舒服~
📌pesto chicken salad

Carbonara

📌凍鮮奶朱古力& earl grey chocolate
Iced milk chocolate
Earl Grey Chocolate
呢間餐廳唔止環境好,嘢食都係超一般水準
非常推薦大家嚟試吓啊!🤤🥳
2021-03-28
Pesto Chicken Salad
All day breakfast
Carbonara
Iced milk chocolate
Earl Grey Chocolate
今日去海港城行街,搵lunch既時候見到呢間之前係美麗華幫襯過既Cafe 原來呢度都有開分店,記得野食野飲都幾高質,就同細妹入去食下細妹話好肚餓,所以就要左All day breakfast, carbonara 同青醬雞肉沙律細妹讚雞肉好好味,十分有八分,肉質完全唔鞋口,反而好鮮嫩😍沙律菜都勁新鮮,加左Oliver oil同vinegar 調味酸酸甜甜,真心唔錯👍🏻我同細妹都覺得呢個carbonara 好有水準,意粉掛汁,而厚切既煙肉帶有鹹香味,有咬口,推薦!食過好多令人失望既all day breakfast 但呢個唔會,特別係薯仔有驚喜,黑椒調味辣辣地😍牛角包好有牛油香味,加上mushroom, scrambled egg等都令人回味,唯一可以改善係滑蛋可以更有蛋味更香嫩伯爵茶朱古力拉花好靚,仲要勁香朱古力可可味,難怪係招牌

伯爵茶朱古力拉花好靚,仲要勁香朱古力可可味,難怪係招牌
2021-03-28
  • 青醬雞扒沙律
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
2021-03-27 22 瀏覽
突然間諗起大肚婆朋友仔差唔多要生所以約佢食個飯送下啲小禮物佢揀咗呢間餐廳原來係唔可以打電話book嘅一定要Walk in好彩我哋約得早所以就唔使等位不過冇諗過疫情底下我哋食緊嘅尾聲都真係有條龍我哋兩個分別都嗌咗全日早餐唔想諗咁多而且見到呢間餐廳嘅評價都好多笑笑口另外就嗌咗個抹茶鮮奶個全日早餐都非一般首先佢冇茄汁焗豆,我本身就唔係話非常鍾意食茄汁焗豆所以我覺得太好了😌而且有我好喜歡嘅牛油果同埋牛角包😚另外佢嗰個三文治好得意入邊個餡唔知係咩嚟嘅呢我完全冇留意個餐牌但我覺得好好食係一個唔錯嘅All day breakfast 😛不過啲嘢食如果熱少少會好啲
突然間諗起大肚婆朋友仔差唔多要生

係一個唔錯嘅All day breakfast 😛
不過啲嘢食如果熱少少會好啲

2021-03-27
2021-03-27 8 瀏覽
嚟尖沙咀行到攰想飲杯啡就嚟咗呢到坐低,因為怕奶啡太飽就叫咗兩杯齋啡,一杯係凍Americano$40 , 另一杯係Single Origin Brew$30. 同朋友有個coffee break 坐下傾下計吹水呢到都係一個非常舒適嘅地方選擇。

2021-03-26 18 瀏覽
終於有時間去吓Harbour City分店,環境唔錯,座位都比較舒適,適合坐吓同用Desktop工作一會。食物同飲品都多咗選擇,叫咗杯Honey Earl Grey Tea Latte同Pesto Chicken Cheese Panini,略嫌伯爵茶較淡,奶味重,但玻璃瓶可以作保温用,設計比較貼心。青醬烤雞Panini就沒有驚喜,中規中矩。𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $111 (𝑃𝑎𝑛𝑖𝑛𝑖 $69, 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $42)𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6/10𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝐻𝑎𝑟𝑏𝑜𝑢𝑟 𝐶𝑖𝑡𝑦, 𝑇𝑆𝑇

Honey Earl Grey Tea Latte

Pesto Chicken Cheese Panini

𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6/10
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝐻𝑎𝑟𝑏𝑜𝑢𝑟 𝐶𝑖𝑡𝑦, 𝑇𝑆𝑇
2021-03-25
試食活動
2021-03-23 19 瀏覽
又嚟海港城shopping諗起呢間好坐又好食嘅coffee shop今次過到嚟 少人過上次好多可能因為啲coupon未到期大家唔洗急住用啦😂啱晒 可以靜靜地傾下偈慢慢食伯爵朱古力好得意嘅配搭 飲到朱古力味但同時又有茶味 兩樣一齊原來幾夾喎蜜糖伯爵拿鐵面頭一層厚厚嘅奶泡倒完落杯仲keep到 好滑好順喉甜味完全來自蜜糖感覺天然健康啲近排少食菜 叫個沙律先呢度嘅沙律一向都大堆頭一盤滿嘅沙律菜 仲有五大片煙三文魚 夠晒健康 做個飲食均衡嘅寶寶蘑菇芝士意大利飯好濃嘅菇味 芝士味平衡唔會太勁意大利飯好好咬口虎蝦蕃茄辣意大利粉好惹味 虎蝦3大隻勁爽口坐左兩個半鐘 勁好hea嘅餐廳👍🏻
又嚟海港城shopping
諗起呢間好坐又好食嘅coffee shop