2024-03-11 481 瀏覽
✨Seared Tuna Loin $98外面個四邊包左芝麻 增添左啲唔同嘅口感👍🏻👍🏻個吞拿魚幾鮮嫩✨Cured Meat Pizza $178有好多料 有啲pepperoni, Salami,Parma ham, onion , 蕃茄味都幾香 個薄餅都幾軟熟👍🏻✨Mediterranean Mezze $148其中有個係鷹豆泥 上面有啲辣椒粉 中間又加左啲香草咁入去 味道好豐富 都好清爽👍🏻👍🏻 另外一個就唔知係咩泥 少少辣味 有啲nutty 咁 而嗰啲Falafel 個餡好似係薯仔咁 味道比較淡 點啲泥/乳酪好食啲另外一個就好重薄荷味 有啲菜絲 香啲🥂Sanvigilio Pinot Grigio Gl $58呢個就飲落比較甜啲🥂Zephyr Riesling-Gls $79聞落去比較smoky 飲落就比較酸 重果香多啲總括黎講味道都唔錯👍🏻 環境都好chill 好舒服 啱晒happy friday 😆😆 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$310(包括+1)

✨Seared Tuna Loin $98

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$310(包括+1)
🍴Greek Salad (7/10) with Feta Cheese, Olives, Artichokes and Citrus Mustard Dressing,沙律新鮮好食,口感好豐富~ 🍴Seared Scallops On Crab Meat Risotto $188 (8.5/10) Asparagus, Grated Salata Ricotta 帶子大粒厚肉,唔腥冇嗱口味! 個飯啖啖蟹肉,好鹹香,加埋忌廉好creamy濃厚,層次豐富~個飯有啲少XD份量足啲會好啲~ 🍴Cheese Plate, Honey, Hazelnut & Toast (7/10) 未食過芝士做甜品,鹹香有芝士味,Hazelnut勁香,唔會太膩~ 🍴coffee +$15 (7/10) 奶沒打得滑,咖啡幾香微苦,唔算濃郁... 推薦指數: 8/10 可能係鰂魚涌最好食西餐~
2023-12-02 869 瀏覽
以前喺太古坊番工,Enoteca絕對係我最愛嘅西餐廳喇。今日放假特登過去食Brunch,天氣好涼爽,坐喺戶外真係舒服。我地叫咗 Big Breakfast Plate同Eggs Benedict With Bacon 。Eggs Benedict With Bacon:用嘅煙肉好厚身,鹹香多汁,波菜經過蒜蓉炒香,再加上流心蛋同Hollandaise Sauce,味道好豐富。而家好多EggsBenedict唔用波菜,但我都偏好傳統嘅配搭。Big Plate Breakfast:表現一般,唔難食但都無特別之處。配上Lime Soda同Ginger Ale,refreshing start!

Benedict唔用波菜,但我都偏好傳統嘅配搭。

Big Breakfast Plate
Eggs Benedict with Bacon
2023-12-02
  • Eggs Benedict With Bacon
🍞Bread (7/10)幾香芝麻味,麵包大塊鬆軟,點醋食都OK。🥗Creamy Potato Tuna Salad (7/10)Boiled Egg, Bacon Bits & Capers係吞拿魚罐頭加沙律醬,再加薯仔撈埋,凍凍地酸酸地都幾Fresh,沙律菜就比較少啲,ok嘅。🍴Button Mushroom Mac & Cheese $158 另收加一 (7.5/10)Parmesan & Truffle Oil得蘑菇芝士,好香濃芝士味,不過偏鹹香,蘑菇係罐頭蘑菇,通粉好多,正常都好食。🍴Brownie (7/10)冇晒Tiramisu轉左Brownie,口感比較濕潤結實,香濃朱古力味,唔甜,正常。推薦指數: 7/10今日午餐冇乜好揀,芝士通心粉個味道都唔錯嘅,不過真係冇乜料囉,百零蚊有頭盤,主菜甜品味道唔錯,第三次食都唔錯嘅,餐廳好似定期會更換一次Menu,所以唔會重複食到一樣嘅菜式。
🍞Bread (7/10)
幾香芝麻味,麵包大塊鬆軟,點醋食都OK。

Parmesan & Truffle Oil

🍴Brownie (7/10)

推薦指數: 7/10
2023-04-23 1702 瀏覽
Lunch set🥗Caesar Salad蒜蓉多士粒,沙律菜加芝士🧀️🐟Halibut $188比目魚魚肉滑🥩Lamb Loin $188份量大,羊肉加意大利飯🍫Chocolate Banana一口朱古力mousse 🍫香蕉🍌pancake.✨環境舒適,lunch set 豐富,食物高質👍🏻
Lunch set

🥗Caesar Salad
蒜蓉多士粒,沙律菜加芝士🧀️

🐟Halibut $188
比目魚魚肉滑

🥩Lamb Loin $188
份量大,羊肉加意大利飯

🍫Chocolate Banana
一口朱古力mousse 🍫香蕉🍌pancake

✨環境舒適,lunch set 豐富,食物高質👍🏻
2023-04-08 1417 瀏覽
Resto🍴1⃣️ Pork Belly & Chorizo Fusilli $1782⃣️ Red Wine Braised Beef Short Ribs $188Lunch Set價格依照main course而定,一set內包括starter + main course + dessert,飲品則要另購#budu_enoteca #budu_私心推薦系列🙌🏻 .<Starter>1⃣️ Potato Wrapped Prawn🦐🥭蝦肉被類似粉絲質感的外殼包裹,咬起來脆中帶些許油感,肉質紮實中帶彈牙,口感而言不錯🦷 芒果沙沙醬包含芒果粒、椒粒、洋蔥粒以及青瓜粒,爽脆中軟,吃起來口感蠻豐富,顏色看起來也很有食慾😋 整體味度帶淡辣、辣度0.5-1/10,辣中帶芒果酸甜帶來清新,味道層次豐富✨🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗2⃣️ Cajun Chicken Caesar Salad🐥🥗很引人注目的是肉的份量並不少,有三片雞肉,口感微柴、味道鹹中帶些許辣感,鹹度2.5/10為中等、辣度不足0.5/10,混合起司片、起司粉以及醬料食用味道不單調,蔬菜頗為清新,是一份在平均值以上的雞肉凱撒沙拉👌🏻🌟
Resto🍴

🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗
Cajun Chicken Caesar Salad

🌟 評分:🌕🌕🌕🌖🌑
<Bread>
餐包薄薄一片原本沒什麼期望,切開後發現帶拉絲,放進口中一嚼到微韌度、韌度1.5-2/10,邊邊脆脆的;味道而言則是帶鹹感的麵粉味,麵粉濃度2.5/10為中等、鹹度1/10,味道普通但口感不錯🦷
🌟 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 i.e. 7.25/10
<Main course>
1⃣️ Pork Belly & Chorizo Fusilli🐽🍅🧀️ $178
Pork Belly & Chorizo Fusilli

將一小片肉放進口中,肉的外面偏乾但裡面卻不柴,肥膏在口中慢慢融化不帶膩感,口感是挺不錯的,味道而言帶3/10中等偏高的鹹感,單吃有點鹹但搭配fusilli食用則剛好🐽
Fusilli軟硬度適中口感不錯,吃起來代很淡的番茄味、濃度不足0.5/10,味道以起司淡鹹感為主、鹹度1/10不算高且帶1.5-2/10的起司味,吃完後膩感不高,味道不錯但感覺比starter帶來的驚豔感有點失色🥹
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 i.e. 8.25/10
2⃣️ Red Wine Braised Beef Short Ribs🐮$188

Risotto的軟硬度適中,加入了青豆在裡面增加咬口,口感跟味道而言也不是在三色豆中的那種,是能放進口中的青豆🆗 牛柳條肉質軟嫩,口感而言是很不錯的,但可惜鹹度偏高為3.5-4/10,紅酒香再鹹感散去後才稍微探頭,感覺是被鹹感壓過了所以有點可惜🥹
🌟 評分:🌕🌕🌕🌖🌑
<Dessert>
1⃣️ Brie Cheese, Strawberries, Honey & Toast

起司切開時微韌性,推開後質感絲滑,單吃以淡鹹為主、鹹度1.5-2/10,單吃的味道不算很中我心,但混合蜂蜜使用鹹味被蜜甜覆蓋且帶出奶香 1.5-2/10 ,這樣的轉變有帶來驚喜,沒想到起司跟蜂蜜能這麼配✨
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 i.e. 8.25/10
2⃣️ Mint & Chocolate Mousse
Mint & Chocolate Mousse

就是普通的薄荷巧克力,薄荷味跟巧克力味也偏淡、濃度低於1/10,不知吃了什麼,完全不推薦❌
🌟 評分:No
Enoteca
📍 G/F, 35-41 Tong Chong Street, Quarry Bay
💰 有10%服務費

2023-03-09
Potato Wrapped Prawn
Pork Belly & Chorizo Fusilli
2023-03-31 1118 瀏覽
午市套餐有前菜,主菜(5選1),再加甜品。另加$15可配咖啡/茶。餐前麵包有一片,麵包外層比較結實前菜叫咗西柚沙律,泰式調味,材料豐富,有西柚,不同既香草,花生,紅洋蔥,辣辣地,好惹味又有特色。主菜要了燒肉眼7乘熟,大大塊燒得香氣四溢,牛味出色,肉質嫩,無筋,但當中有不少肥膏。配菜有香燒薯仔、紅椒、黃椒、綠椒,同樣好味,而且份量好足。甜品係朱古力慕絲蛋糕,普通表現未能帶來驚喜。*餐廳員工好細心,每當你有需要時就會出現,做得好好。**餐廳都幾大,好多位,仲有落地大玻璃窗,舒適好坐有氣氛。

餐前麵包有一片,麵包外層比較結實

甜品係朱古力慕絲蛋糕,普通表現未能帶來驚喜。

*餐廳員工好細心,每當你有需要時就會出現,做得好好。

**餐廳都幾大,好多位,仲有落地大玻璃窗,舒適好坐有氣氛。
餐前麵包
西柚沙律
肉眼扒
朱古力慕絲蛋糕
西柚沙律
肉眼扒
<鰂魚涌高質西式lunch 可能係附近最好食嘅西餐>#eatgood_鰂魚涌🍞餐包 (7/10)係凍嘅,可以點黑醋食,正常😂🍴 Parma Ham & Fig Salad (8/10)with Dried Fig, Walnut & Balsamic Reduction入邊有無花果乾無花果合桃同埋菜,仲有個Parma Ham,好香有肉味唔鹹,有乾同埋新鮮無花果真心好豐富,加埋合桃口感更加有層次。🍴Brie & Asparagus Risotto $168 另收加一 (10/10)Hazelnut, Parmesan Chips & Truffle Oil入邊有榛子蘆筍兩嚿芝士,意大利飯軟硬適中,芝士味好香濃,好creamy,仲有少少檸檬味幾清香,蘆筍增加咗口感,芝士好軟滑,帶少少奶香,炸芝士好香好重芝士味,勁好食!🍰 Gorgonzola Cream, Berry Jam & Homemade Bread (0/10)個羊奶cream勁重口味,好大陣羊臊味,頂唔住,個包質感又怪又硬,放棄左。☕️coffee +$15 (7/10)個體口感幾滑,有咖啡味,都幾香濃,凍嘅話冇
<鰂魚涌高質西式lunch 可能係附近最好食嘅西餐>

#eatgood_鰂魚涌

🍞餐包 (7/10)
係凍嘅,可以點黑醋食,正常😂

☕️coffee +$15 (7/10)
個體口感幾滑,有咖啡味,都幾香濃,凍嘅話冇咁苦!

推薦指數: 8/10
Lunch set真心高質同幾抵食,已經食第二次,lunch time 都幾full,記得book位。

📍 Enoteca (糖廠街) (鰂魚涌)
鰂魚涌糖廠街35-41號地舖

#香港美食 #hkfoodie #食好西 #hkig #hkeat #hkfood #food #tasty #西式
2023-03-12 701 瀏覽
今日啱啱行完山,喺鰂魚涌落山,就去到太古坊附近呢間餐廳。坐喺戶外個感覺非常之好,因為我帶住隻狗,又可以比狗仔休息吓。叫咗一個意粉同埋一杯啤酒。整體嚟講個意粉都幾好食,啲芝士份量都好多。可能行完山太肚餓嘅關係,乜都覺得好好食😂個餐牌仲有幾款啤酒揀添,除咗鬼佬仲有YAU可以揀。啤酒到夠凍,真係幾爽。我隻狗狗都好enjoy佢嘅自己嘅空間🥰如果一大班狗友都可以去呢度食個tea都唔錯不過近排隔離好似做緊裝修,封晒板,所以有少少影響咗咗個,希望到時我冇裝修嘅時候,個露天位置會更加大。

2023-02-11 546 瀏覽
I booked a table by using OpenRice app of my mobile and found it friendly to use. Not very difficult to find this restaurant as it situated at end of Tong Chong Street. Arrived there, I told front desk my phone number and the man easily find my reservation. He led to a small table where can see view of outside and inside. I enjoyed their arrangement a lot as I can feel double environment together. However, I found difficulty to select choice of food. A lady staff approached me and said it was still happy hour until eight o’ clock. Then I chose cup of cold lemon tea as well as spicy chicken wing. The dish came and I tasted it, very hot and juicy, this was another recipe to cook chicken wing.
Second order was steak cooked medium well,
also tasted juicy, most important texture was chewable. I enjoyed a lot and promised will come again and try other dishes.

Here I visited this restaurant on a business Saturday night. It rained since evening and I didn’t book a table before I arrived there. All outside tables were not displayed as not suitable to be seated. But to my surprise, I can have the same table last time arranged for me.

This time I chose to drink red house wine and rib with sticky sauce. Longing to eating happily and tasty.

Rib  In  sticky  sauce  ,  fries
🍞餐包係凍嘅,冇乜特別😂🍴 England Clam Chowder (8/10)with Bacon Bits & Croutons,好香忌廉味,好濃郁,鹹鹹地有海鮮嘅鹹香,都好多粒蜆肉,有薯仔洋蔥蘿蔔,麵包係蒜蓉包,好香蒜蓉味,好香脆,仲有煙肉碎,增加咗口感!🍴Herb & Cheese Crusted Red Snapper $188 另收加一 (9/10)Sweet Corn Risotto & Chili Avocado Salsa,意大利飯軟硬適中,好香濃嘅忌廉味,再加埋甜甜地嘅粟米,魚肉非常之嫩滑有魚味,上面鋪咗辣辣地嘅醬汁,仲要有少少麵包碎,非常香口,上面嘅牛油果他他醬汁有蕃茄牛油果好清新!勁好食!🍴Penne Polo $168 另收加一 (7.5/10)Button Mushrooms, Cherry Tomatoes, Salata Ricotta & Rich Tomato Cream長通粉軟硬適中,有少少酸酸地幾開胃,落咗cream有比較creamy嘅口感 啲雞肉都唔會鞋,係滑嘅!唔錯。🍰Raspberry Mousse Cake (7/10)真係a piec
🍞餐包
係凍嘅,冇乜特別😂

🍴 England Clam Chowder (8/10)

🍰Raspberry Mousse Cake (7/10)
真係a piece of cake😂蛋糕慕絲都好細滑,酸酸地,有紅莓嘅味道,中間係朱古力蛋糕同埋餅底,ok la。

☕️cuppuccino +$15 (7/10)
個奶泡好細滑,口感幾滑,有咖啡味,都幾香濃,但微苦。可以唔使加錢叫!

推薦指數: 8/10
Lunch set高質都幾抵食🤤會再去食!算係鰂魚涌食過比較好食嘅西餐!
Enoteca | 鰂魚涌睇展覽前在OpenRice搵餐廳,見到呢間餐廳lunch set不錯,所以來一試午餐包括了前菜+主菜+甜品+ $15 飲品 我覺得好抵食🥰前菜- Artichokes. Zucchinl & Feta Cake呢個幾樣材料加埋一齊食,很好吃❤️主菜- Grilled US Rib Eye Steak牛排好香牛味,同煎得剛剛好,不會過熟甜品- Apple Strudel with vanilla sauce 蘋果外層酥皮皮很香脆,再配蘋果食剛剛好,不會太肥膩🍎
Enoteca | 鰂魚涌

午餐包括了前菜+主菜+甜品+ $15 飲品
我覺得好抵食🥰

呢個幾樣材料加埋一齊食,很好吃❤️

主菜- Grilled US Rib Eye Steak

牛排好香牛味,同煎得剛剛好,不會過熟

蘋果外層酥皮皮很香脆,再配蘋果食剛剛好,不會太肥膩🍎
2022-07-11 2298 瀏覽
由大潭行至柏架山,一落山已經好肚餓,即刻係附近搵食,最後揀左去太古坊 ~ Enoteca餐廳有室外同室內可以選擇,行完山已經好熱,所以揀左坐室內,室內地方都唔細,可以放到多張餐枱,裝修以西式風格為主調,整體環境舒服Fish & Chips無論大人定小朋友都好鍾意呢道經典既英國菜,看似簡單既炸魚薯條,但其實整得好食係好難,呢度既炸魚薯條還可以罷,反而炸羽衣甘藍就比較特別Sunday Roast對比roast, 我更加鍾意grill既牛肉,不過佢個燒牛肉燒得幾嫩,味道都不錯,但Yorkshire pudding 我食左一啖都已經覺得好油膩,唔太喜歡Angus Beef Burger好豐富既burger, 有漢堡扒、煙肉、蛋、番茄、洋蔥、菜 & 芝士,不過漢堡扒煎得比較老,肉質流失,味道亦都一般Roast Chicken & Avocado Salad 食左咁多重味食物,黎個清清地既雞肉牛油果沙律菜就岩晒整體食物不過不失,但都算坐得幾舒服,價錢都算合理,不過試一次就夠了

Fish & Chips

Sunday Roast

Angus Beef Burger

Roast Chicken & Avocado Salad
食左咁多重味食物,黎個清清地既雞肉牛油果沙律菜就岩晒

2022-07-01 1417 瀏覽
又係疫情關係, 所以今次揀咗偏離核心商業區嘅地點,此間,從前在SOHO我都好喜歡去惠顧,搬來此處就忘記了,我曾經下午經過,都係好少人,估唔到今次星期五黃昏見到全院滿座,加一片露天位,十分熱鬧。我放工來到友人已在嘆,點炙燒吞拿魚,一片一片刺身嫩滑,魚邊炙燒加黑白芝麻,灑檸檬汁,醮日本豉油芥辣,魚鮮焦麻香酸辣咸,好多層次,好美味點whisky Canadian club$58,無乜特別,都係喜歡black label$65。Hummus w pita Bread$75,我係好鍾意食的食物,但始終包係少啲,雞心豆蓉好香好滑。Rocket Parmesan salad$140,菜新鮮加橄欖油香,材料有豆苗波菜火箭菜合桃巴馬芝士,當然有我最鍾意牛油果good。 Aglio e Olio$132,蒜香濃香,多芝士,粉質粗(好似話無麥麩),我知係辣,我都可以食到,但係友人完全係食唔到,唯有取走。冇咗個意粉主食,所以叫個紅蘿蔔蛋糕甜品$68,香滑,雲呢拿雪糕救火。

2022-06-17
食物質素高,性價比好,服務人員友善親和。我中午自己過來一邊食一邊複習,望著街上人來人往非常愜意,坐左好耐服務人員都冇唔耐煩,係香港咁樣都算少啦。頭盤係叫左salami 配橄欖都幾成功,配送嘅麵包非常好食。牛扒叫medium rare正好,香港嘅牛扒都係整嘅偏熟。套餐嘅甜品都好食,超出預期。主要都係因為餐廳寬敞,半開放嘅設計非常悠閒,就算地處比較繁忙嘅辦公區都唔覺得stressful, 非常羨慕係尼度返工嘅人士啦。
食物質素高,性價比好,服務人員友善親和。

牛扒叫medium rare正好,香港嘅牛扒都係整嘅偏熟。

套餐嘅甜品都好食,超出預期。

2022-06-15