2023-09-25 45 瀏覽
Enishi係一間鐵板燒x清酒吧,由3位日藉廚師主理既,重新演繹現代日本料理。餐廳主要以低調木系裝修為主,傳統得黎又帶啲現代感,喺度食飯感覺好舒適。🍶SAKE PAIRING SET $788總共有三款清酒,每款各有特色。ENISHI JUNMAI GINJO餐廳自家制既清酒,係帶花果香同較甜既清酒,極易入口。CEVICHE材料有三魚文、蝦、吞拿魚、青紅椒、紫洋蔥、radish etc。色彩繽紛,配埋自家制柚子醬汁酸酸甜甜夠曬開胃。連埋蝦片一齊食再多一層口感。KARAAGE唐揚炸雞外脆內嫩仲好juicy,個柚子汁好味到我連埋啲椰菜都食埋。YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI呢款係只會喺新潟市先可以搵到既酒,基本上唔會外銷,係廚師親自帶返嚟香港架。GYOZA本身以為會係煎餃,原本係蒸豬肉餃子。個餃子皮較薄,一夾起爛左😅 我幾鍾意個柚子辣醬,食落辣辣地,如果多一隻餃子等我可以沾埋個汁會更好。MAITAKE TEMPURA炸舞茸天婦羅,炸粉適中,一咬落去十分脆又唔覺得油。 AKABU JUNMAI DAIGINJO甜得來較乾身,酒味又唔會話太重。VEGETABLE PICKLES看
🍶SAKE PAIRING SET $788
總共有三款清酒,每款各有特色。

ENISHI JUNMAI GINJO
餐廳自家制既清酒,係帶花果香同較甜既清酒,極易入口。

CEVICHE

KARAAGE

YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI

GYOZA
MAITAKE TEMPURA
炸舞茸天婦羅,炸粉適中,一咬落去十分脆又唔覺得油。

AKABU JUNMAI DAIGINJO
甜得來較乾身,酒味又唔會話太重。

VEGETABLE PICKLES
看似好簡單既一啲漬物,但好好味!有蘿蔔、紅椒同青瓜,個酸味醃到啱啱好,每一嚿都又爽又脆,食到停唔到口。
PORK KATSU SANDO
呢個炸豬排三明治係我當晚既最愛。個豬扒超厚身,外層麵包糠係脆嘅,咬落去啲肉汁係咇出嚟架,無豬膻味。可以話係黎到呢間餐廳嘅必試!

焦糖雪糕
唔似平時嗰啲得個甜字,我反而幾鍾意佢帶啲甘苦既焦糖味。
2023-09-24 49 瀏覽
出左Travelling sake menu☺️由餐廳親自調配清酒同食物,由師傅用心作出配搭,咁就放心晒一定好食😁餐廳裝修富有現代感,灰色做主調,燈光比較昏暗感覺有情調。ENISHI JUNMAI GINJO🥂個樽好靚CEVICHE檸檬汁醃魚生,係經典嘅菜式有三文魚同蝦,加入生洋葱、辣椒、香草等香料,食落酸辣辣好開胃,隔離嗰塊蝦片配上海鮮之後味道好夾好好食。KARAAGE係唐揚炸雞,炸雞最緊要係夠脆同熱辣辣,炸粉好少啖啖雞肉,雞皮先係精粹,超級香油脂味。YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI 🥂甜甜地易入口GYOZA餃子配上特製醬汁,顏色好靚係橙色🤓味道鹹鹹地酸酸地好特別,餃子入邊係豬肉餡,唔會太鹹。MAITAKE TEMPURA 舞茸菇天婦羅,份量都算多,炸粉本身混合左少少香草,食嘅時候更加香、酥脆。AKABU JUNMAI DAIGINJO🥂VEGETABLE PICKLES 係醃製蔬菜,有紅椒同青瓜酸酸地,食完天婦羅就啱啱好。PORK KATSU SANDO吉列豬扒三文治🌟🌟係今日最吸引最好食,豬扒超厚超厚,食落嫩口唔鞋。豬扒熱辣辣成件都好脆,加咗少少酸菜做點綴,仲有少少千

ENISHI JUNMAI GINJO🥂個樽好靚

KARAAGE係唐揚炸雞炸雞最緊要係夠脆同熱辣辣,炸粉好少啖啖雞肉,雞皮先係精粹,超級香油脂味。

AKABU JUNMAI DAIGINJO🥂

VEGETABLE PICKLES 係醃製蔬菜,有紅椒同青瓜酸酸地,食完天婦羅就啱啱好。PORK KATSU SANDO吉列豬扒三文治🌟🌟係今日最吸引最好食,豬扒超厚超厚,食落嫩口唔鞋。豬扒熱辣辣成件都好脆,加咗少少酸菜做點綴,仲有少少千島醬,整體都好好食。
2023-09-17 82 瀏覽
上環| ENISHI .經過上環文咸街, 不難發現一間門口很低調餐廳推門進去其實是一家是鐵板料理為主餐廳由日藉廚師主理, 食材也是原日本進口, 走進來由如去到日本, 店內以木系色調為主, 吧枱式設計, 可以一邊欣賞廚師廚藝, 同時即時品嚐美食.晚間以OMAKESA 為主, 菜式非常精緻👍🏻.SAKE PAIRING 全餐配搭三走清酒,每杯份量好慷慨😋.🍶ENISHI JUNMAI GINJO第一杯Sake 為自家品牌米吟釀,入口清爽,帶少少甜味,配襯海鮮類最為適合😎.🔺 CEVICHE三魚文粒跟蝦、墨西哥辣椒,拌碟有片蝦片,配上自家制醬汁,微酸帶甜,非常開胃🤤.🔺 KARAAGE唐揚炸雞,雞塊份量不少,外皮非常惹味,中間雞肉保持嫩滑,咬落仍然有肉汁,再配上月見醬,醬汁有陣陣蛋香,非常配搭😎.🍶YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI口感比較Dry ,味道比較甜,酒體口感不會太重,配襯肉或炸物味道不錯👍🏻.🔺GYOZA日式餃子🥟 皮薄,餡料為豬肉,不是傳統煎餃,這次以蒸餃方式處理,醬汁微辣,餃子肉汁豐富👍🏻.🔺 MAITAKE TEMPURA舞茸天婦羅,炸醬輕薄香脆,入口唔會一口油
上環| ENISHI
經過上環文咸街, 不難發現一間門口很低調餐廳
推門進去其實是一家是鐵板料理為主餐廳
晚間以OMAKESA 為主, 菜式非常精緻👍🏻
SAKE PAIRING
全餐配搭三走清酒,每杯份量好慷慨😋
🍶ENISHI JUNMAI GINJO
🔺 CEVICHE
🔺 KARAAGE
🍶YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI
🔺GYOZA
🔺 MAITAKE TEMPURA
舞茸天婦羅,炸醬輕薄香脆,入口唔會一口油,舞茸天炸後仍然濕潤,外脆入軟,食時唧少少檸檬汁,味道更加清爽😎
🍶AKABU JUNMAI DAIGINJO
赤武純米大吟釀,入口有濃郁的果香和清新的口感,味道香甜而且豐富🤤
🔺VEGETABLE PICKLES
蘿蔔、紅椒、青瓜,味道酸酸地,口感爽脆😋
🔺PORK KATSU SANDO
炸豬排三明治,麵包烘得非常香脆,炸豬扒厚
極厚,張大嘴都咬唔晒😂 豬扒鬆軟,滿滿肉汁,而且脂肪比例完美,唔會食到成口油🤤
🔺焦糖雪糕
配上心果碎,焦糖味好突出,香濃而不太甜,非常好食😋
2023-09-16
2023-09-15 216 瀏覽
2023年8月30日 星期三呢排不斷準備緊公司既事搞到個人好攰,決定今晚帶埋老婆出街食返餐好既於是我哋去咗上環文咸東街呢一間餐廳,見到網上嘅評價都唔錯,所以預先訂好咗位,因為裏面坐位唔太多坐低左之後再慢慢睇餐牌,分別有set Menu同散叫,價錢都算合理,我哋就要左每人一個set費事諗食乜等咗一陣頭盤就送到,係薯仔沙律,沙律上面仲插住一塊塊薯片,賣相唔錯,薯片同薯仔沙律一齊食口感好特別,脆卜卜又食到濃郁嘅薯仔香味,食完好開胃之後有天婦羅粟米,外層加上左醬汁,甜甜地幾惹味,而且天婦羅粟米炸到好脆,粟米又好清甜,十分有驚喜呢個係池魚刺身配yogurt整既醬汁,上面仲有d青蘋果條,冇諗過刺身同Yogurt都幾配合,更加突出魚嘅鮮味,而且食完一啲都唔膩添跟住有炸豬扒三文治,塊豬扒仲厚過個麵包,咬落去充滿肉汁,麵包都烘過嚟所以好脆,整體十分高質再黎有唐揚炸雞串,雞肉好嫩滑,唔會炸到過熟而好韌,醬汁甜甜地幾滋味最後估唔到仲有蟹肉烏冬,份量都幾多,兩個人狂食先勉強食得晒,因為裡面放左勁多蟹肉絲,上面仲鋪左紫菜同雞蛋,撈勻一齊食好夾,啖啖都係蟹肉,烏冬又好滑溜,食埋真係好飽甜品係自家製焦糖雪糕配上開心
2023年8月30日 星期三

甜品係自家製焦糖雪糕配上開心果碎,焦糖味勁濃郁,加埋開心果碎味道更加豐富,去除晒剛才食物既油膩感,作為成餐飯既總結真係好合適
2023-08-30
2023-09-14 43 瀏覽
今日去了上環一家新的日本餐廳食飯,餐廳菜色都非常特別,日本廚師特別設計,十分用心薯仔沙律作為前菜真的又特別又出色! 薯仔沙律上面有幾塊薯片,入面係一隻溫泉蛋!店員建議將所有食材拌勻一齊食, 味道非常之清新, 食到有薯片嘅香脆,仲有一些煙肉碎的咸香,加上軟身的薯仔蓉,口感十分豐富! 味道少少酸又大一啲鹹香,都幾開胃天婦羅粟米店員說天婦羅粟米是其中一款香港客人最愛的小食,的確一食難忘想食多幾塊! 粟米上有一層好薄的天婦羅皮, 外面淋上了秘製焦糖醬汁! 這個醬汁真的非常刺激未來 每一啖都充滿焦糖的味道少少行來回香又唔太甜你人想一食再食池魚刺身配yogurt汁,上面有d青蘋果池魚本身味道比較濃郁油脂亦豐富,想不到可以配乳酪來吃!厚切的池魚加上乳酪相互的化學作用令整件事很清新,加上青蘋果的清爽口感和微酸!非常特別而且係好食的!唐揚炸雞串香!比一般炸雞出色,有肉汁加上又是那個會令人上癮的醬汁!可以一食再食!炸豬扒三文治三文治兩邊都有烘到鬆脆,所以食起來一點都唔實唔硬,炸豬扒好鬆,仲有少少汁,好食!一d都唔會乾亦唔會太滯!高質炸豬扒三文治!蟹肉烏冬勁特別蟹肉烏冬,初時仲以為上錯了,原來蟹肉真的多得舖

薯仔沙律

天婦羅粟米

池魚刺身配yogurt汁,上面有d青蘋果

唐揚炸雞

炸豬扒三文治

蟹肉烏冬

勁特別蟹肉烏冬,初時仲以為上錯了,原來蟹肉真的多得舖滿大碗面!拌蛋黃一齊食,蟹肉好鮮甜,加了蛋黃令整體更滑更易入囗,基本上每一條烏冬都能沾上不少蟹肉!份量亦很多,絕對值得一食!

焦糖雪糕配開心果碎
焦糖味十分出色!濃郁而不過甜!

這絕對是滿意又超出想象的一餐!這麼低調的餐廳竟然有如此特別而好食的菜色!
2023-09-12 177 瀏覽
跟同樣愛酒之人食飯真係最開心😎一邊品嘗由日藉師傅安排既料理搭配不同口味Sake互相揮映🤩令整頓晚餐變得更輕鬆愉悅🥰🍶EINSHI 自家品牌Sake入口淡麗甘口清新帶微甜🤗配搭海鮮最適合不過😎🧡柔和幼嫩帶子片上加入爽甜紅黃椒並以黑椒提鮮😋豐富色彩和口感作為開胃菜認真唔錯👍🧡自家製洋蔥煙肉日本🇯🇵流心蛋薯蓉🥔超薄香脆薯片🤩將柔軟而綿密薯蓉夾集濃郁甜味洋蔥及煙肉🥓粒與流心蛋黃放上薯片一齊食營造豐富口感和及濃郁的蛋香味😋🍶寒北斗純米大吟釀入口較dry且帶點辛口味配搭濃味三點非常夾啊☺️🧡日本炸蕃薯球配合桃乳酪蕃薯球經過炸製後外層酥脆內部柔甜綿密😍 合桃乳酪的酸甜增加味道層次🤩🧡雞秋葵沙律🥗配自家製炸蒜汁 雞肉好軟滑🥰與清新既秋葵淋上較濃香炸蒜汁👍味道唔錯😋🧡帶子群邊有一定嘅嚼勁🤗甜辣濃郁味道放酒一流‼️🧡油甘魚刺身配薑汁yogurt賣相精緻🤗第一次食刺身唔係點豉油😂廚師加入左青蘋果🍏令呢道菜感覺好清新又特別🥰🍶黑兜純米大吟釀 craft sake第一口乾爽又飲到陣陣的草莓及木香味🤤有點似Wine但其實係枝Sake🤩用來搭配肉類會非常夾😎🧡炸吉列豬扒三文治🥪厚切吉列豬扒最擔心就係會好鞋🤣但呢件三文治

🧡日本炸蕃薯球配合桃乳酪

🧡雞秋葵沙律🥗配自家製炸蒜汁
雞肉好軟滑🥰與清新既秋葵淋上較濃香炸蒜汁👍味道唔錯😋

🧡帶子群邊有一定嘅嚼勁🤗甜辣濃郁味道放酒一流‼️

🧡炸吉列豬扒三文治🥪
厚切吉列豬扒最擔心就係會好鞋🤣但呢件三文治表面烤得酥脆😍一咬落去豬扒既口感鬆軟但不膩口🥰令人越食越過癮🤩

🦀️松葉蟹肉蛋黃醬撈烏冬🍜
作為蟹迷見到呢碗佈滿松葉蟹肉既撈烏冬真㗎係會心心眼😍 溫泉蛋黃醬拌勻把新鮮蟹肉掛滿彈牙烏冬麵上🤩每一口都有豐富蟹肉鮮味🤗一定要襯熱食啊😎

🍨最後以開心果焦糖雪糕配宇治玉露梅酒作結🤗宇治玉露梅酒帶陣陣朱古力及青梅味🤤開心果焦糖味與梅酒甜味互相融合令人有種完美又滿足既感受🤩
  • 松葉蟹肉蛋黃醬撈烏冬
  • 炸吉列豬扒三文治
Enishi is a newly opened teppanyaki in town. I was super excited to try this as censu is one of my favourite restaurant and of course I’m still looking for one to beat them.Not gonna lie I think the overall decoration design of Enishi is modern and cozy. Most of the courses are inspired by censu especially the hamachi. Hamachi crudo serves with yogurt and citrus/lime juice. It slightly adds up sensation to my mouth tongue, which makes me feel refreshing. The second course harumaki is a crab meat
Not gonna lie I think the overall decoration design of Enishi is modern and cozy. Most of the courses are inspired by censu especially the hamachi. Hamachi crudo serves with yogurt and citrus/lime juice. It slightly adds up sensation to my mouth tongue, which makes me feel refreshing. The second course harumaki is a crab meat 🦀 stuffed in a crab shell with salmon roe on top. The outlook of this course is very artistic and interesting.
One of the interesting course must be the dumplings with tomato. It is completely new to me and 100% vegan friendly.
Tenderloin beef is always the highlighted part of the meal. It is tender and juicy and it serves in the pot clay rice. This inspires me a lot. It is basically a fusion of Japanese teriyaki sauce over rice with beef but in a Chinese style of cooking.
Overall, signature meals were good and definitely worth the price.
  • Sashimi
2023-09-10 61 瀏覽
朋友生日🎂book了依間位於上環文咸東街日本餐廳 ENISHI 餐廳裝潢簡約乾淨企理,座位唔算太多,但氣氛唔錯,師傅間中出來同我地傾計👨‍🍳朋友生日當然要點sake pairing🍶睇吓今晚我地廚師發辦食咗乜🤩🍶倆款前菜款色配上餐廳自家製ENISHI Sake這款味道比軟sweet,很適合餐前小吃🔹️SASHIMI 刺身有日本鮮帶子配料黑椒、紅椒、黄椒、味道鮮味令人食指大動🔹️薯仔沙律餐廳自家製薯蓉內有洋葱,煙肉,裡面仲有流心蛋🥚口感香濃,面上仲自家製洋芋片( 即是薯片)整道菜式烹調非常特别😋🍶接著是寒北斗纯米大吟釀入口味道辛口純米酒,優雅的香味,配上以下幾款食物最適合不過🔸️日本炸蕃薯外皮炸到好香脆🔥蕃薯好香甜最特别係加了合桃乳酪醬汁,令人回味🤤🔸️雞肉配秋葵,再加埋自家製醬汁好惹味🔸️另一款口感似帶子裙邊好爽彈,加了芝麻,醬汁有少少微辣,真係好啱送酒🔸️油甘魚刺身成晚最特别一道菜🥰第一次見用了乳酪做醬汁非常特別,面上仲有青蘋果絲點綴,油甘魚肉質鮮美,沾上乳酪味道更加清新🌱接著是🍶黑兜BARREL純米大吟釀陣陣香味,入口乾爽並帶有淡淡乳果香甜味配以下食物更加豐富,係佰份佰的純米酒🔹️吉列豬 三文冶

朋友生日當然要點sake pairing🍶
睇吓今晚我地廚師發辦食咗乜🤩
🍶倆款前菜款色配上餐廳自家製ENISHI Sake
這款味道比軟sweet,很適合餐前小吃

🔹️SASHIMI 刺身有日本鮮帶子
配料黑椒、紅椒、黄椒、
味道鮮味令人食指大動

🔹️薯仔沙律

🍶接著是寒北斗纯米大吟釀
入口味道辛口純米酒,優雅的香味,配上以下幾款食物最適合不過

🔸️日本炸蕃薯
外皮炸到好香脆🔥蕃薯好香甜
最特别係加了合桃乳酪醬汁,令人回味🤤

🔸️雞肉配秋葵,再加埋自家製醬汁好惹味

🔸️另一款口感似帶子裙邊
好爽彈,加了芝麻,醬汁有少少微辣,真係好啱送酒

🔸️油甘魚刺身
成晚最特别一道菜🥰第一次見

接著是🍶黑兜BARREL純米大吟釀
陣陣香味,入口乾爽並帶有淡淡乳果香甜味
配以下食物更加豐富,係佰份佰的純米酒

🔹️吉列豬 三文冶
厚切吉列豬口感一層脆一層軟
肉質完全沒有油膩感😋

🔹️蟹肉烏冬
裡面有隻流心蛋,撈埋一起已經聞到好香蟹肉味,每條烏冬都佔滿香濃配料配汁😋令人回味

🍶宇治玉露梅酒 配上
🔸️主廚精選甜品

餐廳自家製開心果雪糕,哩個開心果比一般出面係唔同,加了焦糖,口感更加幼滑,配上宇治玉露梅酒,完美配搭。

吃得出師傅用心烹調🔥食材新鮮配搭新颖👍服務親切友善💕
🤗下次會再來

2023-09-09
2023-09-04 45 瀏覽
餐廳有廚師發辦,客人有甚麼不吃都可以跟廚師溝通,做一個適合你的餐單,餐廳裝修以和式簡約為主,座位圍住鐵板燒,可以邊吃邊欣賞主廚的烹煮功夫。現時是食鰆魚刺身的季節,在夏季產卵後再開始儲肥準備過冬,鰆魚熟成後魚肉緊緻,肉味更濃郁,而且不會過多油脂,加上特製醬汁,十分開胃。香煎自家製的餃子,用了番茄及泰式火腿,肉汁豐富。焦糖包裹著粟米,表面香脆,粟米香甜,甚有特色。新鮮的鮑魚十分大隻,用了鮑肝做成醬汁淋面,鮑魚鮮爽。和牛里脊雪花紋理平均,煎至表面焦香,中間還點粉嫩,濃郁牛肉香,不會太重牛油脂。火炙和牛後,迫出牛油脂及醬汁最後淋入煲仔飯內,整個煲仔飯充滿牛肉香,飯粒爽口,和牛有肉香。麵豉湯有很多香葱,咸度適中。最後甜品是色彩繽紛的雜果配乳酪,生果香甜又解膩。
香煎自家製的餃子,用了番茄及泰式火腿,肉汁豐富。
焦糖包裹著粟米,表面香脆,粟米香甜,甚有特色。
新鮮的鮑魚十分大隻,用了鮑肝做成醬汁淋面,鮑魚鮮爽。
麵豉湯有很多香葱,咸度適中。
最後甜品是色彩繽紛的雜果配乳酪,生果香甜又解膩。
ENISHI 上環文咸東街49號地舖-----喜愛日本料理的話的話,對中環一位難求嘅CENSU應該唔陌生,知道佢地係上環地鐵站附近開咗姊妹店都有一段時間,經常人流不絕,就決定過來嘗一下。一入店內,廚師和服務員都是笑臉迎人的,服務態度很好,加上有不少日本客人光顧,整體感覺很日本。店鋪面積說不上很大,有吧檯位置,亦有2人檯及4人檯等,簡約日風木系裝修加上暗黃燈光,氣氛舒適令人放鬆。“薯仔沙律”經典的日式前菜,廚師吧紫洋蔥切得細碎,沒有了刺激攻鼻的感覺,清新之餘,入口亦更為順滑。“油甘魚刺身“油甘魚用料新鮮,入口魚油豐腴,搭配自家調製乳酪洋蔥汁及條條細切青蘋果絲,頗具新鮮感之餘,亦酸甜開胃。“脆炸粟米天婦羅“輕炸過的粟米表層紙薄香脆,加上鹹鹹甜甜的焦糖牛油汁及飽滿粟米粒,整體惹味,佐酒不錯。“汁煮餃子“外皮富彈力,番茄煙肉內餡頗有驚喜,加上柴魚高湯汁及自家溫和版辣椒油,只有一隻。實在令人意猶未盡。“吉列豬扒三文治”帶有濃厚牛油香氣的白麵包層,包裹著外面炸得香酥薄脆的炸豬扒。入口毫無平日炸豬扒經常出現的炸粉扎口情況。豬肉厚實中不失柔嫩,濕潤多汁,且肉汁帶濃濃肉脂香氣,重重油分的肉質加上控制得剛
ENISHI
上環文咸東街49號地舖
-----

一入店內,廚師服務員都是笑臉迎人的,服務態度很好,加上有不少日本客人光顧,整體感覺很日本。

“薯仔沙律”

“油甘魚刺身

“脆炸粟米天婦羅“

“汁煮餃子“

“吉列豬扒三文治”
帶有濃厚牛油香氣的白麵包層,包裹著外面炸得香酥薄脆的炸豬扒。入口毫無平日炸豬扒經常出現的炸粉扎口情況。豬肉厚實中不失柔嫩,濕潤多汁,且肉汁帶濃濃肉脂香氣,重重油分的肉質加上控制得剛剛好的熟度,整體配搭出色。

“日本雞蛋蟹肉烏冬”
滑溜醬油烏冬上滿佈淡粉色的蟹肉,加上黃澄澄的日本生雞蛋,撒上少許香蔥及飛魚籽,口感味道均非常豐富。

*最後食完,廚師會同成場嘅客人飲杯清酒乾杯一下,氣氛幾開心。

同事話呢一間喺公司附近嘅日式料理非常出色,收工就一齊去試下。佢哋嘅燈光昏暗,加埋木製嘅傢俬,成個感覺好舒服,好似去咗日本富有人家嘅屋企咁。.我哋點咗佢哋廚師發辦($888),全部食物都係由廚師安排,唔使用腦好開心,仲充滿驚喜。.薯仔沙律個樣非常之精緻,食落去口感亦都好好,配搭埋綠色嘅onion sauce,同洋芋片,成件事好香口,將呢一道普通嘅前菜變得豪不普通的。.接住而上嘅係油甘魚刺身,就係成晚我最鍾意嘅其中一道餸,魚肉滑溜,加上孫甜甜嘅乳酪醬,獨特嘅配搭令人一食傾心,成件事好清新。.跟住就係香香甜甜嘅粟米天婦羅,表面有好香嘅焦糖醬汁,有少少似食緊焦糖爆谷嘅感覺。.佢哋嘅餃子亦都做得幾出色,底部香脆,加上清甜湯汁,大量柴魚,令整個餃子味道升級不少。.牛油味香濃嘅豬扒三文治,望落好誘人,三文治嘅包面酥酥脆脆,豬扒就厚身多汁,加上少許菜絲解膩,味道平衡得好好。.而同事最鍾意嘅就係蟹肉烏冬,蟹肉份量好多,烏冬滑溜滑溜的,加上一粒生蛋黃,濃郁惹味。食完熱辣辣嘅烏冬,最後再嚟個自己製雪糕收尾,滿足!.ENISHI (上環)上環文咸東街49號地舖

ENISHI (上環)
上環文咸東街49號地舖
2023-09-01 40 瀏覽
這間位於上環的ENISHI,主打廚師發辦的鐵板燒,由日本大師級的廚師親自發辦,全程貼心招待,食材由日本空運到港,十分新鮮。Sawara 是時令食材,秋季開始肥美,風乾幾天後的sawara,肉質爽口,魚肉鮮甜味封鎖在內,有淡淡紫蘇葉香,自家制醬汁帶甜香,味道清爽。Harumaki 餃子內是日本番茄及泰國火腿,煎至焦香,再淋上特製醬油湯,餃子香脆多汁。焦糖粟米粟米表面焦糖香脆,粟米爽甜。Ezo Awabi北海道新鮮鮑魚肉質彈牙,配上新鮮香草及鮑魚肝醬,鮮甜無比。A5 Wagyu Tenderloin和牛里脊肉油脂均勻,煎至三成熟,牛肉味濃郁,入口肉質嫩腍且肉汁豐富,配上蒜片及日式芥末更添風味。和牛煲仔飯用了日本新瀉米,飯粒很香且爽口,和牛入口充滿牛油脂香,還有和牛醬汁更是畫龍點睛。面豉湯淡淡蔥香,面豉湯咸淡適中。雜果賓治用了蜜瓜、香印、桃製成的生果杯,加上酸甜開胃的乳酪,為完美一餐畫上句號。
Harumaki
焦糖粟米
粟米表面焦糖香脆,粟米爽甜。
Ezo Awabi
北海道新鮮鮑魚肉質彈牙,配上新鮮香草及鮑魚肝醬,鮮甜無比。
A5 Wagyu Tenderloin
和牛煲仔飯
面豉湯
淡淡蔥香,面豉湯咸淡適中。
雜果賓治
2023-08-27 45 瀏覽
POTATO SALAD好新鮮開胃HAMACHI刺身新鮮嘅HAMACHI刺身,質感鮮嫩,入口即化。加埋爽口嘅酸奶蓉,帶出魚肉嘅鮮味。再加上青蘋果絲同蔥油,帶嚟清新嘅風味,絕對係一道令人垂涎嘅美味佳餚。HARUMAKI (自家製春卷)自家製春卷呢個自家製春卷真係好好食!外皮炸到酥脆,入邊包滿豐富嘅蔬菜同肉餡,口感好出色。再配上特製蘸醬,味道更加突出,真係好開胃。TAMPURA CORN天婦羅粟米呢款天婦羅粟米真係創意十足!粟米油炸得金黃酥脆,入口爆出甜甜嘅粟米味,令人回味無窮。再配上蘸醬,更加美味可口。SNOWCRAB CHAWANMUSHI雪蟹茶碗蒸呢個雪蟹茶碗蒸真係美味至極!茶碗蒸質感綿密滑嫩,入口即化。加埋新鮮嘅雪蟹肉,帶出濃郁嘅海鮮風味。不論係口感定味道,都絕對係一級棒。A5 WAGYU TENDERLOINA5和牛腿肉呢道A5和牛腿肉真係絕頂美味!肉質嫩滑多汁,入口即化。再配上特製醬汁,帶出肉嘅鮮甜味道。每一口都係一種享受,絕對係肉食愛好者嘅首選。牛肉粒炒飯呢碗牛肉粒炒飯香氣四溢,色香味俱全。每粒飯都鬆軟入味,加埋嫩滑多汁嘅牛肉粒,口感絕佳。呢道炒飯絕對係一道令人滿足嘅經典選擇
POTATO SALAD好新鮮開胃
HAMACHI刺身
HARUMAKI (自家製春卷)
自家製春卷
TAMPURA CORN
天婦羅粟米
SNOWCRAB CHAWANMUSHI
雪蟹茶碗蒸
A5 WAGYU TENDERLOIN
A5和牛腿肉
牛肉粒炒飯
呢碗牛肉粒炒飯香氣四溢,色香味俱全。每粒飯都鬆軟入味,加埋嫩滑多汁嘅牛肉粒,口感絕佳。呢道炒飯絕對係一道令人滿足嘅經典選擇。
2023-08-19 68 瀏覽
今日去咗上環一間餐廳「Enishi」食晚飯,這間餐廳由日本主廚主理,我們叫了OMAKASE套餐,包括:1️⃣ Sashimi 刺身刺身是油甘魚,魚質肥美甘香,配上特別嘅乳酪醬,令口感更佳🥢 Corn 粟米粟米 加上焦煻牛油,令味道更好2️⃣ Harumaki 春卷估唔到師傅可以用鐵板燒煎春卷,外層煎至金黃色,非常之香脆;另外,還加上富縣白蝦,蝦肉很甜,配搭十分出色3️⃣ Ezo Awabi 鮑魚北海道鮑魚 超級大隻,而且非常之新鮮,師傅用牛油及鮑魚內臟材料製成特別醬汁,配上鮑魚一齊食用,令味道更香濃及美味4️⃣ A5 Wagyu Tenderloin 和牛採用 A5 和牛里脊肉 口感十分嫩滑、鮮美又多肉汁5️⃣ Pot Rice 鍋飯師傅預早用陶鍋製作鍋飯,並選用日本新瀉縣米,再加上肥美嘅牛肉,超正🥢 Miso Soup 味噌湯6️⃣ Chef’s Selection of Dessert甜品非常豐富,有自家製嘅雪葩、芝士蛋糕、蜜桃、提子,估唔到連甜品都好好味
今日去咗上環一間餐廳「Enishi」食晚飯,
這間餐廳由日本主廚主理,我們叫了OMAKASE套餐,
包括:
1️⃣ Sashimi 刺身
刺身是油甘魚,魚質肥美甘香,配上特別嘅乳酪醬,令口感更佳
🥢 Corn 粟米
粟米 加上焦煻牛油,令味道更好
2️⃣ Harumaki 春卷
3️⃣ Ezo Awabi 鮑魚
4️⃣ A5 Wagyu Tenderloin 和牛
採用 A5 和牛里脊肉 口感十分嫩滑、鮮美又多肉汁
5️⃣ Pot Rice 鍋飯
🥢 Miso Soup 味噌湯
2023-08-19 341 瀏覽
有朋友介紹呢間上環新開嘅日式鐵板燒 話佢嘅A5和牛Omakase好高質🥩即刻跟隊去試下 果然冇介紹錯 去到先知原來係日籍星級大廚親自操刀 服務同餐廳環境都好好 唔會一陣油煙味 仲有Wine list🥂可以一路飲白酒 一路食鐵板燒Omakase set (每位$888)🔸Sashimi由第一道刺身已經覺得驚艷😍估唔到會將油甘魚刺身浸喺乳酪之中 首先食到酸酸甜甜 慢慢食到刺身嘅鮮味 跟住又會食到青蘋果絲嘅清新 好特別🔸Harumaki & Corn & Ezo Awabi之後有一道煎春卷 同埋自家製焦糖牛油粟米🌽兩款味道都好濃郁 好香脆 估唔到咁簡單嘅食材都可以咁難忘🔸Wagyu到主角A5和牛🥰好厚身 但肉質超嫩滑 5成熟煎得非常完美 食落好軟熟又多汁 食一嚿已經成個口充滿牛嘅油香 🔸Pot Rice秘製和牛煲仔飯!好香🍚飯焦有咬口 但唔會太硬太乾 飯粒依然粒粒分明 每粒都沾上醬油 和牛片外邊焦脆內裡滑嫰 🔸Miso Soup & Dessert最後飲返碗麵豉湯🍲再食埋個甜品拼盤 雪糕好重焦糖香 芝士蛋糕軟熟綿密 充滿芝士香 日本時令水果就好香甜🍑超級正

Omakase set (每位$888)
🔸Sashimi

🔸Harumaki & Corn & Ezo Awabi