雪糕店當中個人一直以來都甚為喜歡Emack & Bolio’s,畢竟香港沒有Ben & Jerry’s和Baskin Robbins這些聞名遐邇的品牌,而它正正就是另一選擇。自從尖沙咀分店結業後只剩下中環、灣仔及荃灣三間分店,過去已經嚐過多款口味,雖然是次再訪覺得現在口味似乎較以前少,不過款式依然比坊間雪糕特別,更重要的是當中多款口味都有花生醬和曲奇等這些我喜愛的元素。不時有節日限定的雪糕推出,上次錯過了復活節兔子雪糕,幸好臨近萬聖節也能嚐到充滿氣氛的嘩鬼雪糕。Ice-Scream 嘩鬼雪糕 ($88)任選兩球雪糕$68另再加$20配上Marsh”Mellow”脆皮雪糕筒,附送朱古力醬及兩款萬聖節朱古力裝飾。雪糕球一如既往巨大無比,口感細密綿滑,選了之前早已嚐過數次的岩鹽朱古力花生醬及焦糖花生醬味,兩款最大分別是前者以朱古力雪糕為基底,再配上花生醬朱古力粒,朱古力味濃厚而且略帶甘苦和一絲鹹香,起初花生醬味突出但慢慢會被朱古力味蓋過;後者則是奶油糖味雪糕配焦糖同花生醬朱古力粒,較甜但花生醬相對較出眾。招牌雪糕筒沾上熱融棉花糖及各款配料如Fruit Loops、Rice Krispies、

Ice-Scream 嘩鬼雪糕 ($88)

嘩鬼雪糕
招牌雪糕筒沾上熱融棉花糖及各款配料如Fruit Loops、Rice Krispies、Coco Pops和Mini Marshmallow,就如將米通與雪糕筒合二為一一樣,甜蜜黏牙卻莫名其妙地回味。
嘩鬼雪糕
2019-11-11 14 瀏覽
今日係利東街食完飯 甜品癮起拎起手機一搵 見到依間雪糕店 見到啲相幾吸引 就二話不說入去食叫左個 Beantown Buzz Ice cream on coco pops marshmellow cone同space cake ice cream on rice Krispy marshmallow cone好大支雪糕 重點係啲special cone 唔洗特登加錢 好抵食
今日係利東街食完飯 甜品癮起
拎起手機一搵 見到依間雪糕店
見到啲相幾吸引 就二話不說入去食

2019-10-19 61 瀏覽
今日行行吓街覺得有d熱和有少少肚餓,見到呢間雪糕店,俾佢吸引左入去見佢除左賣雪糕還有不同嘅冷熱飲品和甜品蛋糕售賣我既然話有d熱和肚餓,而且佢d雪糕又噤吸引又噤多不同配搭,就叫返杯試吓先有好多味道選擇,真係唔識選除左雪糕囗味連個甜筒都可以加錢有唔同選擇不過見第一次試都係試個最簡單先,食過好食下次先試其他特別嘢,因為價錢都算係中上我選左個:岩鹽朱古力花生醬,雪糕好滑,入口鹹鹹地香濃嘅朱古力味,雪糕內再包含著一粒粒硬身嘅朱古力,而朱古力內又包含濃濃嘅花生醬真係一啖雪糕裏有幾種味道層次豐富,食完呢個雪糕真係飽飽好滿足

見佢除左賣雪糕還有不同嘅冷熱飲品和甜品蛋糕售賣

有好多味道選擇,真係唔識選

除左雪糕囗味連個甜筒都可以加錢有唔同選擇

我選左個:岩鹽朱古力花生醬,雪糕好滑,入口鹹鹹地

2019-10-17
岩鹽朱古力花生醬
-中秋限定月兔雪糕❤️($78)依個雪糕筒係Froot Loops Marsh mellow 脆皮雪糕筒,配搭蜜桃味雪糕🤩,和可愛的月兔牌!Froot Loops Marsh mellow 脆皮雪糕筒都幾脆,色彩繽紛的fruit loops 脆筒真係吸睛❤️味道不會太甜,而蜜桃味雪糕味道十分驚喜,雪糕內仲有一d蜜桃果肉🍑,口感豐富,雪糕好甜又幾Fresh,超鍾意個蜜桃雪糕!雪糕上曬上一些朱古力彩針😋,再插上月兔牌🐰,和 月亮裝飾🌙!-Name🏠: Emack & Bolio's Location📌:灣仔皇后大道東200號利東街地下G09及G10號舖(港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約3分鐘)價錢💰: 中秋限定月兔雪糕($78)

中秋限定月兔雪糕❤️($78)
中秋限定月兔雪糕

Name🏠: Emack & Bolio's
價錢💰: 中秋限定月兔雪糕($78)

中秋限定月兔雪糕
2019-08-30 130 瀏覽
Finally made my way to this place for some sweet treat🤤 They have an extensive array of ice cream flavours, from the classic strawberry to chocolate salted peanut butter cup, there must be something for y’all😚.We got two flavours: chocolate salted peanut butter cup+ peach🍑 The texture of the ice cream was smooth and milky, incredibly creamy too! Both of them were jam-packed with ingredients😻 .Speaking of the flavours, my fav has to be the chocolate salted PB cup💓 Loved how intense and rich the c
Speaking of the flavours, my fav has to be the chocolate salted PB cup💓 Loved how intense and rich the chocolate was, and the aftertaste of PB was unbelievable🤩 oh and you’re gonna get chunks of Reese’s PB cups inside!!! Both flavours were well-balanced, with just the right amount of sweetness😉The peach one was another surprise too; it was natural in taste, not artificial at all😛
The coco pops cone was probably my least fav🙈 they were kinda soft and sticky as if they were left over for too long… but without a doubt, they’re photogenic and perfect for an instagram shot👀
It’s nice to have this once in a while cuz they’re quite pricey…😕
2019-08-29
平時食雪糕最怕食食下流到成手或者周圍都係。🙃 (可能係我自己嘅問題) 灣仔分店有唔少位置可以坐,夏天咁熱可以坐低,慢慢嘆下。--🍨 Two Scoops (Medium) HK$68.🥜 Chocolate Salted Peanut Butter Cup其實主要係朱古力雪糕,花生味道黎至朱古力粒入面嘅花生醬,味道好重,而朱古力粒都多,所以個人好LIKE。.🍫 Black Raspberry Chocolate Caip (Low Fat)可能因為有乳酪,所以味道相對無咁甜。平時都會揀一個甜,一個偏淡少少去平衡反,唔洗感覺得個甜字.🌈 Fruit Loops Cone+HK$20成日見到都覺得顏色好吸引,反正都食,都唔爭在加埋佢黎打下卡。🤫 其實cone上面係早餐脆片,加上啲糖漿都算甜,但唔知點解又忍唔住要繼續食。--🍧 Summer Breezers HK$68沙冰上面有一層類似乳酪雪芭嘅野,之後上面再有cream、莓醬、朱古力碎、仲有raspberry嘅雪糕。沙冰味道唔會特別甜,mix埋啲topping口感更加豐富。

🍨 Two Scoops (Medium) HK$68
🌈 Fruit Loops Cone+HK$20

🍧 Summer Breezers HK$68
2019-03-29 348 瀏覽
Chocolate Flake 🍪 & Deep Purple Chip 🍫 Ice Cream (Double Scoop) with Rice Krispy 🍚 Marsh"Mellow" 🍡 Cone 💲88✅ 外表夠曬驚艷、華麗🎆🤤✅ 兩款味道都做得不過不失😌雪糕入面真係落足朱古力碎🤓❌ 雪糕筒味道過甜而且感覺好漿😖 仲以為米通會係比較脆既感覺💥👅Taste:3.25/5💰CP值:2.5/5🙋🏻‍♂️Service:3/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5

✅ 外表夠曬驚艷、華麗🎆🤤

✅ 兩款味道都做得不過不失😌雪糕入面真係落足朱古力碎🤓

👅Taste:3.25/5
💰CP值:2.5/5
🙋🏻‍♂️Service:3/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2019-02-26
2019-03-18 249 瀏覽
見到好多人都買黎打個卡,難得黎到利東街所以就黎試下😃😃😃但係真係只係可以用來打卡,先講佢個皮真係好硬,而且因為有棉花糖,所以係好甜,雪糕嘅味道都唔係好特別☹️☹️☹️打個卡就好了😶😶
見到好多人都買黎打個卡,難得黎到利東街所以就黎試下😃😃😃
打個卡就好了😶😶
2019-01-08 270 瀏覽
聖誕節去利東街睇燈飾,食完晚餐唔小得食甜品!正當我們諗食咩時,見到不遠處有間雪糕店,我被店外的雪糕筒深深吸引住!所以決定我們的飯後甜品就食雪糕啦!開頭我以為雪糕店只可以拎走食,原來都有坐位可以堂食,入到門口右邊見到有好多朱古力,除左雪糕,朱古力都好吸引,不過今次我諗住食雪糕,所以朱古力就等下次再試!餐牌有好多雪糕味道選擇,每款都好似好好味,連雪葩,乳酪我都好想食!!諗左好耐..終於決定簡鮮桃味!!朋友就簡士多啤梨味!如果覺得飽唔想食雪糕筒,其實都可以用紙杯,朋友就係因為覺得飽,所以佢要左個杯裝雪糕,而我一踏入門口已經簡左想要既雪糕筒,所以我簡一球雪糕加雪糕筒!!店員一手挖了一大球雪糕比我放在我色彩繽紛的雪糕筒上,只係睇都已經流哂口水,從店員手上攞左雪糕後,就急不及待咬左一啖,真係好凍啊!!!鮮桃味唔係好濃烈,清清淡淡味道不錯,我忍唔住試埋朋友的士多啤梨味一樣好味,唔係好甜好岩我!!唔怪之得我見附近的人都買2球!雪糕筒又脆又多朱古力又大個,雪糕加雪糕筒一齊食真係比只用杯食雪糕更好味啊!!

外賣自取
宵夜
從灣仔地鐵站行大約五分鐘便來到充滿聖誕🎄氣氛的利東街, 其實是一幢服務式住宅大廈的周邊, 包圍著酒吧, 咖啡☕️店的一條特式街道.•熱朱古力(HKD34)今日有點寒意, 經過主打造型特別的雪糕脆筒店Emack&Bolio’s都想進去看看, order了熱朱古力🍫☕️. 揭開杯蓋是滿滿奶泡, 奶泡下面還有一粒粒碎朱古力多一重口感, 整體味道濃而不會過甜, 杯的大小其實和連鎖差不多, 好飲^^ 離開時見到製作中的脆筒, 大刀闊斧的Dip進棉花糖再黏滿脆米🍦超吸引的說.

熱朱古力

熱朱古力(HKD34)
2018-12-22
2018-12-21 152 瀏覽
雖然係聖誕,但天氣越黎越熱,以前就話冬天食凍係刺激,而家冬天食係正常!見今日有啲熱,咁岩經過利東街見到Emack and Bolio, 完全受唔住誘惑衝咗入去,就算食完lunch 都係係要衝入去!唔建議選擇困難症病人入去,因為你將會見到數都數唔盡嘅口味雪糕!倖存者都揀咗一陣先決定好食咩香蕉+ Coco Cone $65 ($45-雪糕,$20-Coco Cone)香蕉加肉桂味道好夾,雪糕奶味偏重,最正係個Cone。同雪糕柔軟嘅口感截然唔同,Cone 邊沾上用融咗嘅綿花糖黏埋嘅朱古力脆米,形成強烈口感對比

「Emack & Bolio’s」在1975年起源於美國波士頓,之後陸續在美國東岸的大城市開設分店,但分店網絡及數量唔算很多;估唔到竟然會大規模進軍東南亞市場。三年前開始進駐香港,並在中上環開設了第一間分店,兩年前進駐尖沙咀,去年再分別在荃灣及灣仔又開多兩間分店 ⋯⋯ 估唔到美式口味的雪糕店竟然可以打入香港市場,似乎還經營得相當不錯。灣仔分店位於前囍帖街(即利東街),今天的利東街已經變了私人住宅及商場;不過商場又刻意保留了獨立地舖的設計風格、又模仿重建之前的1950年代利東街的氣氛,感覺有別於其他商場 ⋯⋯ 當然只是風格上模仿,色調及建築物料就高級很多。估唔到冬天都有咁多人食雪糕,買雪糕的櫃位固然要排隊,雪糕店內的幾張餐枱也坐滿了人。玻璃櫥窗內所展示的並不是見慣見熟的一桶桶不同口味雪糕,竟然是一塊塊朱古力、及一個個特色雪糕脆筒!雪糕竟然只是放在櫃位背後的雪糕櫃內,完全看不見雪糕的顏色及賣相 ⋯⋯ 到底是否處理主力賣雪糕?其中一位員工正小心翼翼地在一個個普通脆筒上塗上「白膠漿」,估計應該糖漿之類的東西,然後用來加工製作 Rice Krispies 或 Fruit Loops 兩款特色脆筒
其中一位員工正小心翼翼地在一個個普通脆筒上塗上「白膠漿」,估計應該糖漿之類的東西,然後用來加工製作 Rice Krispies 或 Fruit Loops 兩款特色脆筒:後者 marsh mellow cone 更加是雪糕店的王牌。
餐牌上簡單列明不同份量的雪糕價錢,但其他特色配搭在餐牌上面所佔據的位置竟然更加多。客人可以選擇各款特色脆筒、toppings 及 sauce,逐樣計錢。反而重點雪糕口味卻只提供一張卡紙讓客人選擇 ⋯⋯ 看來雪糕並不是「Emack & Bolio’s」的賣點。
細雪糕單點要 $45,加 rainbow sprinkles cone 就要 $60。單計雪糕價錢,已經直逼甚至超過其他更加出名的雪糕品牌,市場定位偏高。雪糕口味揀了 vanilla chocolate flakes。外觀賣相的確很吸引,雪糕脆筒頂端有一層薄薄的朱古力,表面又鋪滿色彩繽紛的碎糖粒;每一啖都超級鬆脆,即使食到最後一啖雪糕,脆筒的鬆脆程度依然保持不變。雪糕味道就很一般了,典型美式雪糕的偏甜口味;雲呢拿香味唔明顯,雪糕內的朱古力碎片同樣偏甜,亦欠缺可可香味。體驗完畢之後,「Emack & Bolio’s」並不是主力賣雪糕的感覺更加強烈 ⋯⋯ 所以,要食特色雪糕脆筒、要講 gimmick,可以一試;如果要真真正正品嚐優質雪糕,「Emack & Bolio’s」並不是那杯茶。
細雪糕加 rainbow sprinkles cone

2018-12-02
$60 (其他)
2018-12-02 147 瀏覽
呢日去利東街睇燈飾,係嗰度見到呢間雪糕店,食完dinner 食個甜品都好就入咗去啦!😋佢有兩層,下一層basement 有多啲位俾人坐住食。👍🏼其實之前都有食過呢間,就係見佢幾靚就入去食,味道竟然都唔錯,今次又去食啦。😁 佢既marshmallows cone 同waffle cone 都試過,都好食又靚。今次就唔加錢試下佢既sugar cone 先。🍦上次食過peach味好食好fruity。 今次就試下salted caramel chocolate pretzel 🥨 佢首先個味好rich,個奶味同個salted caramels 好夾,再加埋佢有一舊舊既 pretzel 係入面,有咬口,好食!👍🏼😋

佢有兩層,下一層basement 有多啲位俾人坐住食。👍🏼

2018-10-22 154 瀏覽
心情好唔好都食杯雪糕先!❤️❤️心思思咗好耐呢間Emack&Bolio’s~~成日行過都忍唔住好想買返杯,今日終於行過又口痕🤤🤤Btw淨係行入去見到有咁多款cone已經好開心!!!#焦糖山核桃 w/ #fruitloop 兩款邪惡大魔王為豬太郎嘅體重,又作出大大嘅貢獻。雪糕本身有山核桃,咬落好有口感,焦糖甜度個人覺得岩岩好(可能有人覺得太甜喇),fruit loops cone好甜但真係好幸福☺️☺️☺️

Btw淨係行入去見到有咁多款cone已經好開心!!!

#焦糖山核桃 w/ #fruitloop
外賣自取
2018-10-13 159 瀏覽
我明明話咗去完歐洲食咗咁多好味雪糕唔會再喺香港食,點知同伴娘食完飯經過呢間雪糕店,俾佢啲雪糕筒吸引左入去😱🙈老老實實一個雪糕球要$45我真係覺得好貴不過比起達斯仍然都係平🙈跟住如果你要揀我哋想要嘅特別雪糕筒就要加多$20咁我哋為雪糕筒而嚟㗎嘛,梗係加啦我哋揀咗個影相最靚嘅彩色雪糕筒然後就揀咗海鹽朱古力花生味我覺得佢個雪糕都做得幾好有少少鹹味又有朱古力粒亦都有小小花生醬粒係入邊但你又唔覺得佢好甜👍🏻加埋個雪糕筒,咬落去先知道佢係用咗棉花糖整熱佢,同啲脆圈一齊黐住個筒我覺得係甜左少少,但係個口感非常good下次想來試第二隻款🙈🙈🙈
我明明話咗去完歐洲食咗咁多好味雪糕
老老實實一個雪糕球要$45我真係覺得好貴
不過比起達斯仍然都係平🙈
跟住如果你要揀我哋想要嘅特別雪糕筒就要加多$20
咁我哋為雪糕筒而嚟㗎嘛,梗係加啦

我哋揀咗個影相最靚嘅彩色雪糕筒
然後就揀咗海鹽朱古力花生味
但你又唔覺得佢好甜👍🏻
我覺得係甜左少少,但係個口感非常good

下次想來試第二隻款🙈🙈🙈
2018-10-13
$32.5 (晚餐)