2017-11-15 104 瀏覽
又到荃灣廣場附近覓食,這裡看起來吸引的餐廳太多,而且對我們來說,這裡很方便。這次吸引了我們的,是正正在荃灣廣場對面的EL CERDO。大家有從這個牆上佈置中隱約看到些什麼嗎?這裡還有不少酒供客人選擇以配搭不同的食物。Mango Island $52香香甜甜,很fruity 的味道,但不會甜到有膩的感覺。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $55燒得很香的豬腩肉,皮層夠香脆,肉質不會太粗糙難咬,配合味道清新甜蜜的蜂蜜蛋黃醬,更能中和腩肉的鹹味和油膩感。鮮蝦蘆筍薯仔奄列 $88還真是第一次試這種西班牙的薯仔奄列,原來是很薄的蛋皮包著薯仔和其他餡料。粒狀的薯仔本身已有著軟硬不同的口感,配合清新爽脆的蘆筍,紮實有彈性的蝦肉,還有薄得來也有點蛋香的蛋皮,口感豐富多層次。而奄列本身煎得很香,沒有多餘調味,在蛋黃醬和辣味粉之下,已經很醒胃惹味。傳統西班牙海鮮幼麵 $198平常多是吃西班牙海鮮飯,西班牙海鮮幼麵還是頭一次吃,先別說那些幼麵如何,上面那些海鮮已經很吸引。當中包括有殻及無殻蝦、魚柳、青口、魷魚還有蟹肉,非常豐富。重點是,全部都無腥味雪味,味道亦鹹淡剛好。蝦肉夠紮實彈牙;魚柳煎得夠香,肉質夠嫩滑;青口肉

這次吸引了我們的,是正正在荃灣廣場對面的EL CERDO。

大家有從這個牆上佈置中隱約看到些什麼嗎?

這裡還有不少酒供客人選擇以配搭不同的食物。

Mango Island $52
香香甜甜,很fruity 的味道,但不會甜到有膩的感覺。

脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $55

鮮蝦蘆筍薯仔奄列 $88

傳統西班牙海鮮幼麵 $198
當中包括有殻及無殻蝦、魚柳、青口、魷魚還有蟹肉,非常豐富。重點是,全部都無腥味雪味,味道亦鹹淡剛好。蝦肉夠紮實彈牙;魚柳煎得夠香,肉質夠嫩滑;青口肉夠飽滿鮮甜;魷魚口感軟稔好咬;蟹肉蟹味不俗。

而幼麵是碎上的,應該以蒜蓉及橄欖油炒過,入口有淡淡蒜香,麵的軟硬度剛好,配合上述海鮮,會讓人想一吃再吃。

西班牙焦糖燉蛋 $38

焦糖面燒得又脆又薄,口感不算幼滑,但很creamy 很香,甜度適中,吞下的時候亦不會有黏喉的感覺。

總括來說是間質素不錯的餐廳,旺場是正常的事,建議平日晚上早點去或訂位。
So Happy'S Hours! 焦點食評
2017-09-23 1274 瀏覽
5點多, happy hour 啤酒及指定飲品買一送一。食店空間感十足, 座位又舒適。黑毛豬大腿 十分懷念上年的西葡之旅, 日日西班牙火腿做零食, 十多日的旅程肥左幾磅回港食物種類不算多, 但有齊前菜、小食、主菜及甜品。當然最多選擇係飲品….特別是酒精類, 價錢合理, 飲酒吹水好地方。Virgin Mojito ($52)呢杯野嘅靈魂在於新鮮薄荷葉, 加新鮮青檸, 小許糖漿及梳打水, 清熱又涼快, 暑氣全消。炸黑毛豬火腿球 ($34)用上60個月的Jamon de bellota 火腿粒混合香料及麵粉漿做餡料, 外皮炸得卜卜脆, 餡料幼滑香口, 配埋蛋黃醬, 十分creamy。脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)五花腩燒得金黃香脆, 肉香四射, 見到面上的辣椒......以為勁辣, 幸好只係香而不辣的紅椒, 沒有搶去豬肉的肉香, 五花腩本身用鹽醃過, 夠味, 既然配蒜蓉蛋黃醬, 那就當然要試試是否更好吃, 少少甜、少少酸、少少滑、少少蒜香碓實可令燒肉入口冇咁油膩, 不過我還是喜歡原味的燒腩肉。其實跟港式的脆皮燒腩仔沒有兩樣, 爆得脆麻花似的脆猪皮, 脆卜卜, 好食, 基本上今日除左飲品外,
5點多, happy hour 啤酒及指定飲品買一送一。

食店空間感十足, 座位又舒適。

黑毛豬大腿

食物種類不算多, 但有齊前菜、小食、主菜及甜品。

Virgin Mojito ($52)
Virgin Mojito ($52)

炸黑毛豬火腿球 ($34)
炸黑毛豬火腿球 ($34)

脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)
脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)

其實跟港式的脆皮燒腩仔沒有兩樣, 爆得脆麻花似的脆猪皮, 脆卜卜, 好食, 基本上今日除左飲品外, 食物都係叫經理推介好吃的, 果然無介紹錯。

鮮蘆荀配極上黑毛豬火腿及蛋 ($62)
鮮蘆荀配極上黑毛豬火腿及蛋 ($62)

色彩艷麗又靚的井型, 煎香的黑毛豬火腿包著翠綠嫩口的蘆筍苗, 鹹香又爽口, 若然你覺得油膩也可以沾些蛋黃醬伴食, 我覺得火腿煎過, 減少咗油份, 再配埋比較清脆的蘆筍, 香口得嚟又唔覺好肥膩。

中間原來是溫泉蛋, 蛋白看似好實淨, 估唔到蛋黃咁流心, 蛋黃蛋白一take 過放入口裡, 鹹鹹地, 很香滑。

香脆玉桂條配榛子朱古力醬 ($38)
香脆玉桂條配榛子朱古力醬 ($38)

即炸鬼佬油炸鬼, 油炸鬼炸好後撒上砂糖, 沾些榛子朱古力醬食,香香甜甜又鬆脆, 朱古力醬唔太甜, 唔錯。

HAPPY HOUR 有飲有食, 每人百零, 好抵, HAPPY完成7點幾, 晚餐也可省回。
  • 脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬
2017-07-02 1342 瀏覽
每隔2個月既同學聚舊,今次揀左食西班牙菜,因為太耐冇食啦,但當中有個朋友去完旅行返黎,都二話不說繼續食西班牙菜,哈哈^^我地有點準時到達,環境非常舒適,伊比利亞黑毛豬併盤,由淺色食到深色,好有層次,食極都唔厭鮮蕃茄蓉焗法包,勁濃蕃茄蓉,正!炸黑毛豬火腿球, 外脆內軟,炸到剛剛好,好有黑毛豬味,必叫!秘制雜錦橄欖,意想不到的好味,送紅酒一流!鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦,不得不叫,係西班牙食過,好難忘,必叫之選!些利酒臘肉煮青口,濃得黎又唔太咸,臘肉好香口燒帶子配脆皮豬腩肉及栗米蓉, 呢個好食到不得了,帶子彈牙,果塊脆皮腩肉,香脆不油,好正!脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬, 呢度既脆皮腩仔好有水準,我地要再叫多一客ELCERDO 招牌西班牙炒飯,呢個就略為失準,炒飯太濕,要改善!傳統西班牙海鮮幼麵, 呢個好食,幼麵乾身唔油,海鮮新鮮!8安士燒肉眼扒配蒜蓉香草汁,5成熟,剛剛好,份量多d 就更好整體黎講都地道既西班牙菜,讚!

我地有點準時到達,環境非常舒適,
伊比利亞黑毛豬併盤,由淺色食到深色,好有層次,食極都唔厭

鮮蕃茄蓉焗法包,勁濃蕃茄蓉,正!

秘制雜錦橄欖,意想不到的好味,送紅酒一流!

些利酒臘肉煮青口,濃得黎又唔太咸,臘肉好香口

傳統西班牙海鮮幼麵, 呢個好食,幼麵乾身唔油,海鮮新鮮!

整體黎講都地道既西班牙菜,讚!
2017-05-30 2162 瀏覽
In preparation of a very busy month ahead, I decided to lay low for much of this week but that was before I woke up to a gorgeous picture posted by chef Simon Lynch, head chef of El Cerdo on Instagram. I guess I can always use some delicious shellfish to brighten up a gloomy Friday.I have been here a few times already and each time I came out a very satisfied customer.There it is, scallops, pork belly and sweetcorn in the a al carte menu.....As usual, I went with their set menu which normally in

As usual, I went with their set menu which normally includes two tapas of my choice and a bowl of soup. Today it was cauliflower soup with a bit of olive oil. Solid start.
Cauliflower soup
I love their chorizo tortilla and that's how I was starting off my lunch this afternoon. This was just perfect for a potato freak like me, with lots of potatoes in there. In between the egg and potato cubes, were savory chorizos and crab meat. Very very tasty and definitely one of my favorite tortilla in the city.
Chorizo tortilla
The second tapas was crispy pork belly served with a special honey aioli. It was done pretty nicely with the pork belly sporting a crispy crust on the outside while still a little moist inside. Not bad.
Crispy pork belly with honey aioli
I promised myself to get my hands dirty with these seared scallops. The scallops, I thought, were a little smaller than I expected but they were pretty good. The sweet corn purée and Pedro Ximendez reduction did its part to complement the sweetness of the scallops making me a real happy camper.
Seared scallops with sweet corn purée and Pedro Ximendez reduction
From the set, I had a choice between dessert (churros) and tea (or coffee) and I wasted no time picking these freshly made churros. It was served with a chocolate dip.
Pretty yummy.....just wish they offered me a few more of these.....
Just heard the news that El Cerdo will be coming to Wanchai soon. That's great news for all the Spanish food lovers! Looks like in a few months, I don't have to venture all the way to Tsuen Wan West for my favorite tortilla...
Chorizo tortilla
飲食旅途-西班牙 焦點食評
2017-02-28 3917 瀏覽
今次嚟到El Cerdo搵食! 自從上次食土耳其菜~食咗當去咗後~今次嘅目的地係西班牙!店內樓底頗高的~位置不多的30人左右吧牆上隱若可看到有豬的圖案~墊枱紙介紹豬的部位~平時見牛的比較多~豬真的第一次見~餐牌只有一大塊~但清𥇦地表示of the sea/of the land/of the garden~ 有趣!晚上8點前飲品仲有半價~抵!Virgin  Sangria  ($68)食西班牙菜當然要飲Sangria ~正宗的Sangria 是以紅酒、白蘭地、梳打、糖漿混合~加入水果和冰塊~血紅如寶石的色澤我點的是無酒精版~水果有葡萄、蘋果和橙~味道偏酸~都幾開胃~鮮蕃茄蓉焗法包 ($15)非常抵食的前菜~餐廳將焗好的法包片放上鮮蕃茄蓉~再配上橄欖油~非常香脆濃郁!鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 ($88)上枱時鐵板內的油還在滋滋作響~而且蒜香四溢~連隔離2枱都看過來~蝦肉彈牙~是新鮮貨色~亦可加上蒜片一起吃~增添另一風味~還有莞茜或辣椒~各有特色!脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 ($48)食西班牙菜當然要叫豬~豬皮燒得非常脆口~腩肉不會有油膩感~口感有點像中式燒肉~自家制醬汁有一點甜~和肉類味道很夾傳
今次嚟到El Cerdo搵食!
自從上次食土耳其菜~食咗當去咗後~
今次嘅目的地係西班牙!

店內樓底頗高的~位置不多的30人左右吧
牆上隱若可看到有豬的圖案~
墊枱紙介紹豬的部位~平時見牛的比較多~
豬真的第一次見~
晚上8點前飲品仲有半價~抵!
Virgin  Sangria  ($68)
食西班牙菜當然要飲Sangria ~
正宗的Sangria 是以紅酒、白蘭地、梳打、糖漿混合~
加入水果和冰塊~血紅如寶石的色澤
我點的是無酒精版~水果有葡萄、蘋果和橙~
味道偏酸~都幾開胃~
Virgin  Sangria
鮮蕃茄蓉焗法包 ($15)
非常抵食的前菜~
餐廳將焗好的法包片放上鮮蕃茄蓉~
再配上橄欖油~非常香脆濃郁!
鮮蕃茄蓉焗法包
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 ($88)
上枱時鐵板內的油還在滋滋作響~
而且蒜香四溢~連隔離2枱都看過來~
蝦肉彈牙~是新鮮貨色~
亦可加上蒜片一起吃~增添另一風味~
還有莞茜或辣椒~各有特色!
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 ($48)
食西班牙菜當然要叫豬~
豬皮燒得非常脆口~
腩肉不會有油膩感~口感有點像中式燒肉~
自家制醬汁有一點甜~和肉類味道很夾
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 ($58)
見識淺薄的我~點菜時真的以為是普通蛋做的奄列~
原來會是一個厚厚的蛋餅~
內𥚃是滿滿的薯仔~
洋蔥切得碎碎的~不會搶了薯仔和蛋的味道!
不過如果有多點配料應會更好味~
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
El  Cerdo招牌西班牙炒飯 ($188)
最期待的主菜!
做西班牙炒飯的材料可以很多樣化~
最重要有蕃紅花和甜椒粉~
整盤飯的香味都是由這兩種香料來的~
除了香味~配料也是非常豐富的!
有青口、大蝦、羊肉跟牛肉~
每樣的鮮味都滲透飯中~
每一啖都是精華!
El  Cerdo招牌西班牙炒飯
西班牙菜真係一個未接觸過的領域~
每様都好新奇新鮮~
下次希望試一下名菜以外的特色菜!
2017-02-23
Virgin  Sangria
鮮蕃茄蓉焗法包
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
星期六約左朋友起荃灣食午餐想搵啲新野試下就行左去荃灣廣場附近見到el cerdo好似開左好耐又未試過2個人share黎食我叫左個$88 set要左餐湯 紅菜頭湯之後可以揀2款野食揀左mini burgers 同埋奄列Mini burgers 個肉好juicy配埋蕃茄同生菜剛剛好唔膩個包都幾軟好食奄列初頭以為係蛋原來係薯仔幾驚喜 比平時食既薯餅再硬少少但都係好好食朋友揀左business lunch 西班牙炒飯配魚個炒飯都好出色魚柳好稔最後黎返杯咖啡簡直冇得輸咖啡係即磨既 都好好飲份量唔算大但可以坐到2個鐘食物質素又高下次可以再黎過
星期六約左朋友起荃灣食午餐

食物質素又高
下次可以再黎過
2017-10-14
2017-11-04 30 瀏覽
今日放工同朋友落荃灣食飯。如果熟荃灣既朋友應該都知, 近荃灣廣埸果頭幾乎成條街都係食肆, 一日試一間既話, 可能都要一個月先可以試得晒。不過如果收窄範圍, 咁就容易揀好多! 今次朋友開宗明義想話食西班牙菜, 所以我地就揀左一間喺大壩街既西餐廳el cerdo。入到去餐廳, 已經比佢個環境吸引住, 因為成間餐廳既感覺似係中環啲bar&restaurant。我地揀左個近門口既位坐, 可能係weekday,加上我地去果陣係大約1900, 時間尚早, 所以店內都唔算好多台客, 我同朋友就可以享受一下一刻既寧靜。同朋友商量過後, 我地就order左一個小食, 同一個main dish (太細食喇我地!)。首先就有一個蟹肉薯仔奄列, 本身我地係想叫menu上面既薯仔西班牙奄列, 不過侍應哥哥就話依個菜式有個新款, 係多左蟹肉既, 所以就即管試下! 奄列一上台已經傳黎陣陣香味, 係焗薯既味道! 加上奄列上面鋪滿沙律醬, 睇見都流口水! 奄列既口感係creamy既! 不過佢又唔似薯蓉咁一pat pat, 反而係保留到薯仔既口感, 連埋d蟹肉一齊食, 都幾好味! 可能朋友比我更加鍾意食, 所以佢三幾下就

首先就有一個蟹肉薯仔奄列, 本身我地係想叫menu上面既薯仔西班牙奄列, 不過侍應哥哥就話依個菜式有個新款, 係多左蟹肉既, 所以就即管試下! 奄列一上台已經傳黎陣陣香味, 係焗薯既味道! 加上奄列上面鋪滿沙律醬, 睇見都流口水! 奄列既口感係creamy既! 不過佢又唔似薯蓉咁一pat pat, 反而係保留到薯仔既口感, 連埋d蟹肉一齊食, 都幾好味! 可能朋友比我更加鍾意食, 所以佢三幾下就食晒成個奄列!

之後就叫左一個西班牙海鮮幼麵! 本身想叫西班牙炒飯, 不過朋友話今晚想食麵多過飯, 加上未食過西班牙幼麵, 所以又係抱住好奇心咁試下! 依個西班牙海鮮幼麵一d都唔欺埸, 因為入面有大蝦、蝦干、魚柳、青口同蟹肉, 幾乎平時食開既海鮮都有! 個麵跟埋幾片檸檬, 擠左d檸檬淬落去個味道更加fresh! 同朋友食完都覺得好彩叫左依個, 因為西班牙炒飯出面都可能有機會食到, 但依個西班牙幼麵真係第一次見, 應該都冇咩機會再食到! 而且味道真係好食!

因為朋友唔係咁舒服, 唔僕得凍野 所以冇叫到依度d特色mocktail, 下次如果有機會再黎, 可以試試佢!
2017-10-30
2017-11-02 31 瀏覽
荃灣西好多地方都有好嘢食,呢間就係其中之一,同朋友一路食一路飲酒一路傾計,都算唔錯招牌西班牙炒飯,配料有鮮蝦、青口、燒腩、牛肉粒、香料等,配搭得很好,味道有點辣,辣度可以接受,飯底夠軟熟香濃,分量適合二至三人一齊分享⋯⋯傳統西班牙海鮮炒麵,配料有鮮蝦、青口、魚柳、香料等,麵底用米粉,米粉切碎,較為特別,米粉好汲香料啲味,食落香味特別濃郁,份量都係適合兩至三人一齊分享,咁樣就可以叫多啲其他款食物喇⋯⋯

傳統西班牙海鮮炒麵

傳統西班牙海鮮炒麵
2017-11-01 38 瀏覽
餐廳內既環境裝修得幾靚,以為唔平,點知個價錢非常親民,好多道菜都只係40-60蚊😍。原來咁平係因為個份量細,岩晒同朋友一齊share 。西班牙蒜容salsa醬炒鮮魷味道不錯,加左辣椒同檸檬汁,好鬼惹味🤗脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬估唔到西班牙餐廳裡都見到有類似廣東菜既豬腩肉,個skin燒到脆卜卜,好鬼正。豬腩肉一層油脂一層肉,好靚,好似蛋糕咁蕃茄醬肉丸,我平時好中意食肉丸,所以點都要叫黎試下,味道ok既,冇太大驚喜。蒜蓉香草汁肉眼扒本身以為係一塊,點知上到黎係咁,就眼睇好似 連皮嘅石斑魚, 可能是預先切開咗所以佢個肉汁流失左小小。 不過特別嘅係佢嘅嗰啲醬,香料有少少泰國嘅風味Pussy foot ,有種特別的香味,唔錯,可以一試。西班牙奄列, 之前細個都有喺屋企煮過嚟食, 主要材料係薯仔同蛋, 好似蛋糕咁, 味道唔係天花龍鳳嘅好味,但就好實在好飽肚焦糖燉蛋, 脆脆焦糖 今餐真係食得好飽。

原來咁平係因為個份量細,岩晒同朋友一齊share 。

西班牙蒜容salsa醬炒鮮魷
味道不錯,加左辣椒同檸檬汁,好鬼惹味🤗

脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
豬腩肉一層油脂一層肉,好靚,好似蛋糕咁

蕃茄醬肉丸,我平時好中意食肉丸,所以點都要叫黎試下
,味道ok既,冇太大驚喜。

蒜蓉香草汁肉眼扒

Pussy foot ,有種特別的香味,唔錯,可以一試。

焦糖燉蛋, 脆脆焦糖
今餐真係食得好飽。

2017-10-30 26 瀏覽
茄汁肉丸,肉丸放在啡色的小碟上,很雅致,肉丸淋了番茄汁(有啲似羅宋湯味道) ,肉丸面沈了少許的蔥,食落口啖啖肉很香蕃茄味。炸黑毛豬肉丸,表層炸至金黃色,吃入口外脆內軟,好味。臘肉腸漢堡,碟上放了三個迷你臘肉腸漢堡,麵包餡內有臘肉腸一片,牛肉漢堡,蕃茄及生菜,擘大口由上而下咬入口,口感豐富,不油膩,值得一試。燒腩肉,同平時食開嘅燒腩仔差唔多,分別在於這是即時油炸熱辣辣,塊皮超脆,擺相很優雅,簡稱西式燒腩肉。

炸黑毛豬肉丸,表層炸至金黃色,吃入口外脆內軟,好味。

2017-10-29 28 瀏覽
喺荃灣區會比較少裝修咁揼本,呢一間西餐廳裝備有格調,坐得舒適,適合三五知己談談事情聊聊天飲下紅酒,不過要水就要另外加10蚊一杯熱水或買支裝水。炸黑毛豬火腿球$34/4粒上台己經好香,熱辣辣咬落面頭脆卜卜,內裡軟綿綿,係薯蓉加左黑毛豬火腿粒,黑毛豬火腿粒好香口,都算多火腿粒,再配上面頭的沙拉醬,會無甘油膩。8安士燒肉眼排配蒜蓉香草汁牛扒一篇篇上枱已經幫你切好咗,我叫咗七成熟,咬落唔靭,重牛肉香,肥瘦均勻所以係口腔裏便保留着牛肉嘅香味,仲煎得有少少(蕉)香。
炸黑毛豬火腿球$34/4粒
,再配上面頭的沙拉醬,會無甘油膩。

8安士燒肉眼排配蒜蓉香草汁
2017-10-27 26 瀏覽
呢間食西班牙菜之前已經聽過好多次 呢晚約齊人 就黎左試下啦💕menu 上面 好多唔同款嘅 tapas 仲有d 係每日推介 menu 上面冇嘅黎到好肚餓 我地就叫左勁多野食西班牙蒜蓉salsa醬炒鮮魷呢個炒得好好 鮮魷夠入味 又野味蕃茄醬肉丸呢個肉丸都好juicy 唔錯唔錯😚脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬呢個豬腩真係好正 個皮真係脆脆地 個肉都仲好juicy 而且個醬同肉好match👍🏻👍🏻鮮蘆荀配極上黑毛豬火腿及雞蛋蘆荀煮得岩岩好 夾埋個黑毛豬火腿一齊食 真係好正💕傳統洋蔥西班牙奄列呢個唔好見佢細細個 都好飽肚嫁 入面有好多薯仔招牌西班牙炒飯一定要ji 埋d檸檬 令到個飯味道豐富好多👍🏻👍🏻蒜蓉香草汁肉眼扒本身以為係成個牛扒上 點知原來係切好左 好方便 唔洗自己落手切 個汁有少少泰式feel 個牛都煮得幾好 唔會好靭 唔錯😚香脆玉桂條配榛子朱古力醬個churros 軟左d 唔夠脆😔焦糖燉蛋焦糖好脆 可惜燉蛋要改善下野飲方面 我地叫左Perrier, Pussy foot 同Hot chocolatePussy foot 唔錯 值得推介

menu 上面 好多唔同款嘅 tapas

焦糖燉蛋
焦糖好脆 可惜燉蛋要改善下

Pussy foot 唔錯 值得推介
2017-10-27 42 瀏覽
一家非常有格調既西班牙菜既餐廳,裝飾優雅別緻,樓底頗高,增加空間感,牆上一側是酒架,放滿各色各樣既酒;另一側貼滿浮凸的金色幾何圖形狀,燈光照射下顯得更閃爍,提升豪華氣派。太受歡迎既關係,全場滿座,但系聲音比較多,需要提高少少聲量傾計,總括黎講環境令人相當滿意。純粹同朋友黎享受下個環境,傾下計甘,所以只系叫左D小食同埋甜品。伊比利亞黑毛豬火腿拼盤,左面既系20個月;右面既系60個月,由淺食到深。20個月愈食愈濃味,60個月既就油脂比較多,所以甜味就比20個月特出建議大家都試哂兩隻味,兩個既獨特風味會更加凸出。燒帶子配脆皮豬腩肉子栗米蓉$88,賣相精美,帶子非常肥美,食落飽滿鮮甜,脆皮豬腩脆口不油膩,薯蓉極香甜玉米味,好似飲緊超濃縮既玉米湯。香脆玉桂條配榛子朱古力醬$38,玉桂條炸到脆卜卜,吾點朱古力醬黎食味道已經好好,香口得黎又有淡淡玉桂香味,配搭幼滑香濃朱古力醬系另一種風味。個人不太喜歡太甜既野,見到沙糖粘系玉桂條表面,以為會好甜,食落先知甜度岩岩好。5 IN 1 $48,菠蘿、橙、蔓越莓、檸檬同青檸汁既手調飲品,味道balance。另外補充一下,飲品係特定時間係有買一送一優惠架~

牆上一側是酒架,放滿各色各樣既酒;
太受歡迎既關係,全場滿座,

伊比利亞黑毛豬火腿拼盤,左面既系20個月;
右面既系60個月,由淺食到深。
建議大家都試哂兩隻味,兩個既獨特風味會更加凸出。

燒帶子配脆皮豬腩肉子栗米蓉$88,賣相精美,
帶子非常肥美,食落飽滿鮮甜,

另外補充一下,飲品係特定時間係有買一送一優惠架~
2017-10-19
  • 伊比利亞黑毛豬火腿拼盤
2017-10-25 25 瀏覽
今日同朋友行開荃灣,又係搵野食既好時候😸😸今次試下西班牙菜!蛋餅,呢個好味啊,成舊蛋糕甘,佢唔會煎到好老,入面有薯蓉🤤西班牙蒜容salsa醬炒鮮魷,魷魚好新鮮,爽口彈牙,個汁有少少辣,好開胃!😸蕃茄醬肉丸,蕃茄味好濃,酸甜,每啖我都要再點汁食,好味!☺️脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬,呢個真係好正,唔知係咪肥既野特別好食!外皮好脆,配蛋黃醬中和油膩感😻😻招牌炒飯,上面有海鮮,淋埋檸檬汁更入味!😸蒜蓉香草汁肉眼扒,第一次食切開左既牛扒,燒得唔錯!👍🏻香脆玉桂條配榛子朱古力醬,因為一諗起歐洲就會諗起呢個甜品,所以一定要食❣️❣️焦糖燉蛋,呢個我覺得上面層焦糖唔夠脆,如果再脆d就好啦😎Perrier,我個人比較奇怪,食親西餐都鐘意飲有汽既水,平時無呢個壞習慣🙈🙈坐位同裝潢都係高格調,周圍都有酒圍住,可惜感冒唔飲得,下次一定試下😌😌

蛋餅,呢個好味啊,成舊蛋糕甘,佢唔會煎到好老,入面有薯蓉🤤

招牌炒飯,上面有海鮮,淋埋檸檬汁更入味!😸

蒜蓉香草汁肉眼扒,第一次食切開左既牛扒,燒得唔錯!👍🏻

焦糖燉蛋,呢個我覺得上面層焦糖唔夠脆,如果再脆d就好啦😎