2024-04-06 62 瀏覽
8個人同媽媽慶生,人多可以叫 a la carte share 食 😋 ,訂了星期六12:30 ,人數唔多,但慢慢就坐滿,我在OpenRice 訂座,都幾方便,叫左Starter - cheese platters - Calamari- Octopus - Pepper - Nachos Main- Carbonara <- 這個最好食- Spaghetti - Mariscos paella- roasted suckling pig Dessert - apple crumble- churros with chocolate 整體都十分滿意,但由於我係八爪魚愛好者,這octopus 未合我心意(我喜歡彈身啲),家人就覺得幾好HK$2,800

Starter

生日
  • Carbonara
  • 西班牙脆皮乳豬髀配青蘋果
2024-03-10 170 瀏覽
第三次嚟呢間位於銅鑼灣食街嘅西班牙餐廳,我自己就覺得好好食,好正宗,侍應服務態度好,值得一試! 麵包🥖軟軟地,新鮮焗,好好食Cheese Platter 🧀 芝士夠香蛋餅入面好多洋蔥 多好香西班牙海鮮飯🥘好足料 味道好好豬腩肉同蝦都好好食意粉軟硬度適中 但比較淡味總括嚟講呢間西班牙餐廳好好食,暫時係香港食過嘅西班牙餐廳中較正中,會再幫襯!另外,但餐廳仲有露天座位,可以帶埋寵物喺出面坐👍🏻👍🏻👍🏻!

麵包🥖軟軟地,新鮮焗,好好食

Cheese Platter 🧀 芝士夠香

蛋餅入面好多洋蔥 多好香

西班牙海鮮飯🥘好足料 味道好好
豬腩肉同蝦都好好食

意粉軟硬度適中 但比較淡味

2023-11-03 758 瀏覽
Happy Friday lunch 同朋友黎哩條街搵食,氛圍咁chill都期待下,睇menu仲以為好抵食158揀三樣,點知超伏頭盤個青口又細又唔新鮮,入口D cream都掩蓋唔到腥味。炸魷魚圈,好似橡膠。兩個risotto 好咸,我份牛肝菌risotto真係唔知牛肝菌係邊,份量賣相仲要咁,食剩咁款。薯條幼過賣記冇口感,而且偏干蝦正常食,冇咩特別。冇服務,叫左齋啡就連杯水都唔俾,勁快執檯,我以為係茶餐廳拜拜👋一次就算

薯條幼過賣記
冇口感,而且偏干
蝦正常食,冇咩特別。

冇服務,叫左齋啡就連杯水都唔俾,勁快執檯,我以為係茶餐廳

拜拜👋一次就算
2023-11-03
2023-10-17 421 瀏覽
平時食開嘅Egg benedict 都係sourdough 或者muffin 做底😍今個weekend行行下街嘅時候比我發現有間餐廳竟然係croffle 做底!即刻諗都無諗就沖咗入咗間餐廳食!麵包烘至微溫,就算crossiant變咗waffle形狀都保持到每層嘅酥脆同層次感😆配埋荷蘭醬食真係不得了!另外仲叫咗sausage and frittata,蛋餅入面有goat cheese 超邪惡!配埋sourdough toast一齊食都係唔錯嘅組合💕📌Croffle benedict w/mushroom $138📌Sausage & frittata $145Information:El Born (銅鑼灣)Price: around $300 (+10% service charged) 📍銅鑼灣百德新街58-64號Fashion Walk地下D號舖

📌Sausage & frittata $145

Information:
El Born (銅鑼灣)
2023-07-17 576 瀏覽
週末想係銅鑼灣搵個靜中帶旺既地方食個tea,可以去百德新街Fashion Walk。呢次我就黎左EL Born食個Tea Set。Tea set供應時間係3:00pm - 5:30pm,主要係Belgium Waffle / Buttermilk Pancake / Cake & Coffee / Tea,價錢大約HK$78-HK$118。❈ Chocolat & Banana 28mm Belgium Tea Set HK$11828mm 比利時窩夫配上新鮮香蕉同朱古力雪糕再係面加啲黑朱古力醬。另外,仲會有楓糖漿。雖然全部配料都好似好甜,但加埋窩夫一齊食就減少左個甜味,食落自我感覺冇咁罪惡😝😝。Tea set包一杯茶或咖啡。我選擇咗凍檸茶,幾好飲。

Tea set包一杯茶或咖啡。我選擇咗凍檸茶,幾好飲。
2023-04-30
當日行街行到攰攰地,想搵個地方坐下,諗起百德新街個邊有啲露天餐廳⛱️所以就同朋友去咗high tea😌當日有少少雨,但我哋都堅持坐出面,結果超級撇雨,不過真係幾有feel嘅😂下午茶有甜有咸,價錢屬中高價,除咗甜品包一杯茶外,另一杯收正價都幾貴🫢=====================🥞𝑬𝒍 𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $78呢個pancake好驚喜呀🤩一食落去已經覺得好鬆軟,麵粉味唔重!口感好厚好實在,雖然冇topping,但簡簡單單已經好好味~想再濃郁啲可以加埋旁邊嘅cream🤤🧀𝑵𝒂𝒄𝒉𝒐 $65可能我哋唔係好食得慣Nacho配乳酪,Nacho本身就唔夠味,得上面啲肉碎有味,其他淨係食到好原始嘅粟米片味🤐肉碎係幾正嘅,但個乳酪就麻麻了~🍵𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝒕𝒆𝒂🍋𝑯𝒐𝒕 𝒍𝒆𝒎𝒐𝒏 𝒘𝒂𝒕𝒆𝒓 $40=====================整體嚟講,氣氛唔差,露天茶座適合吹水🗣不過坐出面店員經常睇我哋唔到🥲今次試嘅嘢唔多,推薦最簡單嘅pancake~偶爾嚟high個tea都幾chill嘅😎
當日行街行到攰攰地,想搵個地方坐下,
諗起百德新街個邊有啲露天餐廳⛱️
所以就同朋友去咗high tea😌

當日有少少雨,但我哋都堅持坐出面,
結果超級撇雨,不過真係幾有feel嘅😂
下午茶有甜有咸,價錢屬中高價,
除咗甜品包一杯茶外,另一杯收正價都幾貴🫢

=====================
🥞𝑬𝒍 𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $78
呢個pancake好驚喜呀🤩
一食落去已經覺得好鬆軟,麵粉味唔重!
口感好厚好實在,雖然冇topping,
但簡簡單單已經好好味~
想再濃郁啲可以加埋旁邊嘅cream🤤

🧀𝑵𝒂𝒄𝒉𝒐 $65
可能我哋唔係好食得慣Nacho配乳酪,
Nacho本身就唔夠味,得上面啲肉碎有味,
其他淨係食到好原始嘅粟米片味🤐
肉碎係幾正嘅,但個乳酪就麻麻了~

🍵𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝒕𝒆𝒂
🍋𝑯𝒐𝒕 𝒍𝒆𝒎𝒐𝒏 𝒘𝒂𝒕𝒆𝒓 $40

=====================
整體嚟講,氣氛唔差,露天茶座適合吹水🗣
不過坐出面店員經常睇我哋唔到🥲
今次試嘅嘢唔多,推薦最簡單嘅pancake~
偶爾嚟high個tea都幾chill嘅😎
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍|✏️環境: 6/10|✏️位置: 7/10|✏️服務: 5/10|✏️味道: 5/10|✏️選擇性: 5/10|✏️返尋味: 5/10|✏️Time: Tea Time|✏️Through: walk-in|✏️Price: Around $150/person|✏️Pay Attention: 可坐戶外 |✏️Recommend:  🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街搵咪錶👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  :近日,我有幸品嚐了位於銅鑼灣百德新街的一家名為El Born的餐廳。這家餐廳的特色是提供正宗的加泰羅尼亞美食,為食客們帶來一場無與倫比的美食之旅。讓我們一同探索這家餐廳的優點、特色,以及其中令人垂涎欲滴的美食。首先,讓我們談談El Born的環境。一踏進餐廳,我們就被迷人的室內設計所吸引。餐廳以現代和傳統的元素巧妙結合,營造出舒適且溫馨的用餐環境。牆上掛著精緻的畫作,給人一種藝術氛圍。光線柔和而舒適,營造出一種放鬆的氛圍。此外,餐廳的用餐區域安排得相當寬敞,提供了舒適的座位空間,使得用餐體驗更加愉悅。就位置而言,El Born位於銅鑼灣繁華的百德新街,交通便利,附
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍

|✏️Pay Attention: 可坐戶外

|✏️Recommend:

🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街搵咪錶

👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  :

就位置而言,El Born位於銅鑼灣繁華的百德新街,交通便利,附近也有許多購物中心和娛樂場所。這使得El Born成為了一個理想的用餐地點,不僅能夠品味美食,還能在用餐後享受附近的購物和娛樂設施。無論是與家人共享一頓美食,還是與朋友享受輕松的聚會,El Born都能夠提供一個便利且優雅的用餐環境。

當談到服務方面時,El Born絕對不會讓你失望。一進入餐廳,我就被工作人員的熱情和友好所感染。他們以他們的友好和專業態度,為每一位顧客提供細緻周到的服務。無論是提供菜單建議還是回答顧客的問題,他們總是樂於助人,給人一種賓至如歸的感覺。此外,他們對於餐廳的菜品和食材也非常了解,能夠給予顧客關於菜式背後故事的豐富資訊。他們的專業和熱情無疑為整個用餐體驗增添了許多樂趣。

接下來,讓我們一同進入最重要的部分:味道。El Born的菜單上充滿了令人垂涎欲滴的加泰羅尼亞美食。他們以新鮮、高品質的食材為基礎,精心製作出一道道令人難以忘懷的菜餚。無論是開胃菜、主菜還是甜點,每一道菜都展現了加泰羅尼亞美食的獨特魅力。其中,我最推薦的是他們的海鮮拼盤。這道菜結合了各種加泰羅尼亞海鮮的精華,融合了鮮美的魚肉和軟嫩的貝類,每一口都讓人感受到大海的鮮味。此外,他們的烤肉也非常出色,肉質鮮嫩多汁,配以獨特的調味料,讓人回味無窮。El Born的廚師們對於每一道菜品都注重細節,從食材的選擇到烹飪的技巧,都力求將最好的味道帶給食客們。

El Born的菜單也非常豐富多樣,提供了多種選擇,適合不同口味的食客。無論你是喜歡海鮮、肉類還是素食,這裡都能滿足你的需求。他們的菜單每個菜式都有獨特的特色,結合了當地的飲食傳統和現代的烹飪技巧,呈現出令人驚艷的美味。你可以嘗試他們的著名菜品,如加泰羅尼亞海鮮鍋、炭烤牛排和香煎鴨胸等。此外,他們的菜單也經常更新,根據季節和市場供應的食材,為食客們帶來新鮮的驚喜。

最後,讓我們來談談El Born的價錢方面。相對於這裡提供的美食品質和用餐體驗,價格是非常合理的。他們的價目表清晰明瞭,並且提供了各種價位的選擇。你可以在這裡找到適合自己的菜品,而不會對自己的荷包造成太大的負擔。無論是特殊的節日菜單還是平日的固定菜單,El Born都能夠提供物超所值的美食體驗。

總結而言,El Born是一家值得一試的餐廳,他們提供了正宗的加泰羅尼亞美食,讓食客們能夠品味到異國風情。無論是宜人的環境、便利的位置、周到的服務,還是令人回味無窮的菜餚,這裡都能夠給你帶來一場美食盛宴。如果你想要一趟回味無窮的加泰羅尼亞美食之旅,那麼El Born絕對是你的最佳選擇。

就是這個樣子
2023-04-14
2023-05-19 323 瀏覽
放假既節奏當然要去食個開心BRUNCH 🍽️💓•WAFFLE BACON FRIED CHICKEN賣相好吸引 沙律配鮮青檸蜜糖汁 酸酸甜甜易入口窩夫整得外脆內綿 連埋糖漿一齊享用 好好味配埋酥脆巴馬臣炸雞脆卜卜好香口又入味煙肉都好香脆 滿足💓•BREAKFAST-DILLA滿滿既早餐夾餅入面豐富既餡料炒滑蛋 辣肉腸 洋蔥 芝士 食落唔會膩仲好出色仲有埋個茄汁豆 完美滿足哂💓
放假既節奏當然要去食個開心BRUNCH 🍽️💓

炒滑蛋 辣肉腸 洋蔥 芝士
食落唔會膩仲好出色
仲有埋個茄汁豆 完美滿足哂💓

2023-05-16 235 瀏覽
Only few tables of customers in the restaurant, so we went in happily. But the male waiter (seems the manager) spoke too fast and unclear English with his impatience and unfriendly manner. We kept saying thank you to him but he had no reply and long face. Dishes are over priced and anyone can cook better than the ketchup mixed with spaghetti ($197) and the soya sauce mixed with rice noodle (over $200). We had the worst restaurant experience when we left. The worst restaurant ever in Hong Kong.
2023-05-10
2023-04-29 1281 瀏覽
約了友人到銅記食晚飯。假日之下都係BOOK定位穩陣點,揀了El Born,主打傳統西班牙菜。廳內堂設計西式,以白磚牆及木系為主,感覺柔和,坐的是梳化椅感覺舒適,設有露天位置,不論裝潢及氣氛都有著異國風情之感。餐牌,本身想食招牌西班牙脆皮乳豬髀,可惜當日售罄~侍應都唔好意思等我地慢慢再揀,只好食其他。Sangria Virgin,$140,似Fruit Punch,酸酸甜甜味道清新。Beef carpaccio,$148,薄切生牛肉片、巴馬臣芝士及火箭菜,組合上都幾多材料,薄切生牛肉片口感軟嫩,配材煙紅椒蛋黃醬有蛋黃醬、炸乾蔥、杏仁片及巴馬臣芝士香口惹味有咬口,加上火箭菜増添清新。Spanish Egg,$65,西班牙炸蛋,好大件炸蛋~外皮香脆惹味,中層肉餡好juicy,半熟蛋口感軟滑幾好味。Mariscos,$328。招牌西班牙海鮮飯,海鮮有蝦、青口、蜆及魷魚等,蝦爽口,青口及蜆鮮甜,飯粒軟身得來帶點咬口,味道濃郁,有鮮香味,不俗。食物味道不俗,坐得舒適,價格合理,服務態度幾好值得一讚,下次有機要來試下西班牙脆皮乳豬。
約了友人到銅記食晚飯。
Sangria Virgin
Beef carpaccio
Spanish Egg
Mariscos
Mariscos,$328。

睇完花展,就黎平時少黎百德新街呢頭食飯去試下見呢間3-course包salad n soup + drinks,唔過$200,環境幾好咁,所以入黎試試,lunch time都full, walk-in二人檯得露天位/室內高檯位,因為怕煙味,所以揀入面高檯既櫈舒服,坐得唔辛苦餐廳侍應態度慇勤,只係出餐節奏慢左啲,食完沙律同湯,就等左起碼4、5個字再催下先黎main course,如果趕返工就唔好揀呢間食喇Pork ribs入味,如果薯條係粗條就更好(純屬個人喜好❤️)海鮮飯好食,足料杯特飲桃茶都好飲
睇完花展,就黎平時少黎百德新街呢頭食飯去試下

高檯既櫈舒服,坐得唔辛苦

海鮮飯好食,足料

杯特飲桃茶都好飲
Slow  cook  12  hrs  pork  ribs  with  fries
Seafood  paella
2023-03-14
Seafood  paella
  • 慢煮12小時pork  ribs
2023-03-13 316 瀏覽
過去銅鑼灣最愛去食街Chill下,見今日涼涼地就坐出面,真舒服。身邊9成客人都係外國人,好有渡假feel😂咁岩今日想食pancake,就揀左哩間。😋 buttermilk pancake set ( Blueberry) $118 有兩塊好厚既pancake, 兩塊中間唔會有cream,鍾意食先沾上,我覺得比較好。配料分別有:楓糖漿,雲哩拿雪糕,新鮮忌廉,藍莓漿同新鮮藍莓。全部配料加埋一齊食,好好味👍🏻而且pancake好有口感,好實在,足料。😋橙冰茶 $0夠大杯,以前就得Simplylife先有橙冰茶,其實我好鍾意飲。檸檬茶飲到有點悶。有新鮮橙肉粒,茶味又唔會好濃,正👍🏻😋Tapas 四重奏 $168 (二人份量)Tapas 即係西班牙既小食,分別有洋蔥圈,雞翼,辣肉腸,焗薯皮。醬汁都係偏西班牙醬汁味道,偏重口味,但又唔會食完好口渴。洋蔥圈炸脆漿炸得唔錯,酥脆唔會好硬。魷魚都係新鮮既。焗薯皮有葱粒,醬汁,口感唔會好實,好味。雞翼有充足既肉汁同好嫩滑。辣肉腸就偏咸左少少。可能我慣左比較淡口味。哩個餐都算唔錯👍🏻假日黎下午茶Chill下傾下計係唔錯既地方。服務員都好貼心,以銅鑼灣哩個地

😋橙冰茶 $0

😋Tapas 四重奏 $168 (二人份量)

假日黎下午茶Chill下傾下計係唔錯既地方。服務員都好貼心,以銅鑼灣哩個地區黎講哩間既價錢同質素都好高👍🏻

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

El Born (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街58-64號Fashion Walk地下D舖

飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #elborn #pancake
2023-03-03 349 瀏覽
成日經過百德新街就覺得餐廳都好chill有掛飾好靚🥰今次就入左間西班牙餐廳試下呢到嘅氣氛😝.🌟車打芝士 洋蔥 紅腰豆辣肉醬焗薯皮 揀左一款熱tapa第一次見有薯皮嘅菜式😂呢個tapa冇薯蓉係改做紅腰豆磨成蓉 加左芝士🧀洋蔥🧅同肉醬肉醬唔辣😂.🌟烤頂級西班牙八爪魚 八爪魚好有咬口吸盤位微脆 鬚就煙煙韌韌☺️配有好綿滑嘅薯蓉🥔黑毛豬火腿脆片都係點驟食薯蓉時添加鹹香同口感🥳.🌟香蒜蟹肉意粉 蟹肉份量足蒜味突出意粉煮到al dente👍但整體比較乾.📍 El Born (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街58-64號Fashion Walk地下D舖

成日經過百德新街就覺得餐廳都好chill

蒜味突出
意粉煮到al dente👍
但整體比較乾
香蒜蟹肉意粉

📍 El Born (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街58-64號Fashion Walk地下D舖
烤頂級西班牙八爪魚
2023-02-21 355 瀏覽
位於銅鑼灣Fashion Walk “EL Born"西班牙餐廳,下午茶以甜品為主🍰🧁🍴餐廳設有室外和室內坐位選擇,環境Relax適合傾計的地方🎶Blueberry pancake🥞香噴噴,熱透心的pancake好鬆軟配合雪糕、糖漿、鮮忌廉Yummy😋EL Fresh cream waffle🧇淡淡的鮮忌廉配上鬆脆窩夫👍Cappuccino☕加上濃濃朱古力粉的Cappuccino撲鼻香呀🤭Peach juice🍹濃郁的香桃汁,清新解渴☺

餐廳設有室外和室內坐位選擇,環境Relax適合傾計的地方🎶

Peach juice🍹濃郁的香桃汁,清新解渴☺

下午茶
2023-02-01 481 瀏覽
平時自己好少食西班牙菜,今次中午時間去開銅鑼灣就見到有一間門面都裝修得好靚既餐廳,咁當然就要試下佢好唔好食啦,結果兩個lunch set 食材同佢裝修一樣咁掂。El Burger呢個漢堡無得頂,200gr 安格斯漢堡,面包夠鬆軟,新鮮雞蛋連醬汁加埋大大塊肉, 一口咬落去,肉汁唧曬出嚟,加上金黃色薯條,真係大滿足。Pork belly and prawns mini paella原來西班牙大鍋飯真係好好味道,色澤鮮艷,飯粒口感堅硬紮實,底部微微焦香,加上小虎蝦同杜洛克豬腩肉,令人食慾大開。

El Burger

El burger
Yogurt
Soup
2023-01-27
$179.5 (午餐)
El burger