2020-09-18 310 瀏覽
這天15:00到著這店、吃了兩件cake 同芝士有關的、口感夠滑和少少濃味!幾好!炸蝦多士中間流出飛魚子呀~正!如果多士大件d好d~haha墨西哥餅清爽吃左唔覺肥,素食五殻飯和餸、味道清,以上食品感覺不會太重味精·服務生態度仍然幾好!滿意
2020-09-16
慶祝紀念
生日
大排檔俾人既感覺係地踎、道地、同埋要一大班人食先抵既地方👩‍👩‍👦‍👦👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦今日行過朗豪坊見到呢間餐廳🍴設計都幾大方幾靚,走過去一睇個名,大排檔?完全唔似,睇埋餐牌係有好多唔同國家既選擇😋我地係lunchtime,餐廳都幾大但都爆爆地場😳於是決定試下呢間新式大排檔🥳🥳裝潢企理整潔,設計幾有風格坐位坐得舒服,最重要唔會好擠迫餐廳大,人多,但唔會好嘈係旺角鬧市都尚算可以令我停低腳步享受午餐😌餐牌食物選擇幾多,東南亞國家既食物都有得食海南雞、咖哩、燒豬頸肉、西式意粉、中式炒麵應有盡有,一定滿足到唔同食客需要😍😍😍我地叫左一個水間雞午餐、一碟豬頸肉、一個沙律碗沙律🥗超級超級豐富見到七彩繽紛完全係令人食慾大振🥰牛油果🥑好大方俾左足足半隻,入口軟熟度剛好,口感香濃幼滑南瓜🎃連皮,帶啲咬口,軟糯香甜蕃茄仔新解唔酸,仲有藜麥、羽衣甘藍羽衣甘藍一啲都唔苦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻配埋個胡麻醬香口好多,成個配搭都好好又新鮮又好味😋😋😋午餐既餐湯係甘筍濃湯🍲個人唔鐘意甘筍因為草青味幾重但呢個濃湯有濃濃甘筍筍之餘,加左忌廉令個草青味中和番整體mild好多,如果再多啲忌廉濃滑啲仲好😍
完全唔似,睇埋餐牌係有好多唔同國家既選擇😋

我地係lunchtime,餐廳都幾大但都爆爆地場😳
於是決定試下呢間新式大排檔🥳🥳

裝潢企理整潔,設計幾有風格
坐位坐得舒服,最重要唔會好擠迫
餐廳大,人多,但唔會好嘈
係旺角鬧市都尚算可以令我停低腳步享受午餐😌

餐牌食物選擇幾多,東南亞國家既食物都有得食
海南雞、咖哩、燒豬頸肉、西式意粉、中式炒麵
應有盡有,一定滿足到唔同食客需要😍😍😍
我地叫左一個水間雞午餐、一碟豬頸肉、一個沙律碗

沙律🥗超級超級豐富
見到七彩繽紛完全係令人食慾大振🥰
牛油果🥑好大方俾左足足半隻,入口軟熟度剛好,口感香濃幼滑
南瓜🎃連皮,帶啲咬口,軟糯香甜
蕃茄仔新解唔酸,仲有藜麥、羽衣甘藍
羽衣甘藍一啲都唔苦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
配埋個胡麻醬香口好多,成個配搭都好好
又新鮮又好味😋😋😋

午餐既餐湯係甘筍濃湯🍲
個人唔鐘意甘筍因為草青味幾重
但呢個濃湯有濃濃甘筍筍之餘,加左忌廉令個草青味中和番
整體mild好多,如果再多啲忌廉濃滑啲仲好😍👍🏻

水間雞上到黎賣相非常不錯👍🏻👍🏻
首先雞既份量都幾多🥰
入口肉質鮮嫩,幾滑口,而且肥瘦適中
唔會瘦柴柴又唔會太油膩,有淡淡海南香
雞本身唔算好多調味可以食番雞既香同鮮

而醬汁有成三種😍😍😍
薑蔥味道好濃厚,夠咸好好食
泰式辣醬微辣,夠惹味
甜醬汁就似馬拉既食法,亦係別有一番風味
另外值得一提係個油隻加左炸香蔥
雖然撈埋一齊淋晒但令成個油飯更上一層樓
除左油香仲有蔥香,好鐘意🤤👍🏻

餐飲熱檸茶非常濃,岩晒鐘意茶底夠濃既食客🥳

燒豬頸肉份量出乎意料地多,上到黎我地都嚇左一跳
而且賣相非常不錯,燒得好靚仔😋😋😋
入口濃濃香油充斥口腔,帶一啲燒烤既香
肉質軟滑,味道惹味,油脂豐富🤤
但個人覺得肥左少少,食幾舊會開始滯
多人share完全無問題🥳👩‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👦‍👦🥳

意猶未盡,叫左伯爵茶蛋糕🍰
蛋糕賣相好精緻,入口係滯滿滿既伯爵茶香
慕絲幼滑香甜,甜度適中,帶帶濃濃茶香
中間既忌廉奶香十足,層次分明,非常有驚喜😍🥰

總括而言,環境、食物都相當不錯
係旺角想食多國茶,又可以慢慢傾計
係非常不錯既選擇☺️👍🏻
2020-09-18 328 瀏覽
睇網上介紹呢間大排檔好好食,一定要朝聖朝聖~😋墨西哥捲餅配蕃茄咸牛肉嫩蛋 $48食物未到時,心想以為係壽司卷咁既捲餅,或者係包到圓柱體咁既樣,點知黎到係咁,諗左好耐點食,最後叫咗侍應比把刀我,有諗過用手食,但環境咁優雅又唔想,最後好似切牛扒咁食。味道都好好既。係食法諗左一陣囉。飛魚子脆蝦多士 $48平時食開果啲多士會好油,但佢冇,仲好脆,蝦又夠爽脆,絕對唔會令你失望👍🏻黑松露磨菇湯 $38平時飲果啲有忌廉,但呢個冇,真係淨係水同菇既湯,菇打成蓉,好足料,亦好飲。招牌干炒牛河 $78牛肉勁嫩滑,味道很好,最驚喜嘅係食完碟底冇乜太多餘嘅油,絕對廚藝功夫一流。檸檬茶 $20茶味濃,檸檬香而不苦澀,好飲。Tony Wong 出品的甜品芒果拿破倫 $54平時好怕啲吉士味調得唔好味,佢嘅出品真的優勝,只係覺得美味,好鍾意。至於酥皮很厚很脆,食落覺得好豐滿。柚子雪芳蛋糕 $54有金箔、檸檬慕絲、柚子啫喱、慕絲、雪芳蛋糕、餅乾餅底,整這個也很花心思吧!味道難忘,好好味😋原本想叫朱古力紅桑莓慕絲蛋糕,可惜賣晒,所以甜品要要早order啊!
睇網上介紹呢間大排檔好好食,一定要朝聖朝聖~😋

墨西哥捲餅配蕃茄咸牛肉嫩蛋

墨西哥捲餅配蕃茄咸牛肉嫩蛋 $48
味道都好好既。係食法諗左一陣囉。

飛魚子脆蝦多士

飛魚子脆蝦多士 $48

黑松露磨菇湯

黑松露磨菇湯 $38

招牌干炒牛河

招牌干炒牛河 $78

檸檬茶

檸檬茶 $20
茶味濃,檸檬香而不苦澀,好飲。

Tony Wong 出品的甜品

招牌干炒牛河
芒果拿破倫
柚子雪芳蛋糕
2020-09-16 198 瀏覽
讚1.環境的確舒服,成條街既茶餐廳真係無一間夠佢骨子,坐得舒服2.野食叫左個乾炒牛河,河粉上色均勻,味道都好,功夫係有既3.服務好、夥計快手彈1.牛河既牛肉,切既時候係無去筋既,所以嚿嚿都咬唔開,賣成七十幾銀,講究啲好嘛

2.野食叫左個乾炒牛河,河粉上色均勻,味道都好,功夫係有既
3.服務好、夥計快手

2020-09-14 287 瀏覽
環境裝修好清新,服務員態度十分有禮,入座時被安排的位置冷氣比較大,我們要求換位,他們亳不猶豫即時替我們調位。食物方面唔錯,set lunch 價錢定位在這樣裝修的餐廳,也算合理。下次去幫襯,應該會試吓馳名乾炒牛河,同星馬風味的菜式。很滿意的一餐 lunch 。
下次去幫襯,應該會試吓馳名乾炒牛河,同星馬風味的菜式。
很滿意的一餐 lunch 。
牛扒伴紐倫堡腸
牛扒伴紐倫堡腸
2020-09-06 805 瀏覽
首次光顧點了以下食物:小食:炸蝦多士 - 蝦肉爽口,多士脆口西湯:黑松露蘑菇湯 - 賣相不錯,味道剛剛好,適合素食者西湯:牛尾羅宋湯 - 蔬菜新鮮,味道適中主菜:冬陰功配白飯 - 新鮮蕃茄蘑菇大蝦及香料,對我而言稍辣主菜:焗豬扒飯 - 飯香,豬扒厚而鬆軟主菜:乾炒牛河 - 超水準非一般牛河,牛肉冇筋,河粉十分入味甜品:檸檬柚子蛋糕 - 極力推介非常好味😋店面環境優雅舒適並衞生,服務員有禮貼心值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
首次光顧點了以下食物:
小食:炸蝦多士 - 蝦肉爽口,多士脆口
西湯:黑松露蘑菇湯 - 賣相不錯,味道剛剛好,適合素食者
西湯:牛尾羅宋湯 - 蔬菜新鮮,味道適中
主菜:焗豬扒飯 - 飯香,豬扒厚而鬆軟
甜品:檸檬柚子蛋糕 - 極力推介非常好味😋

店面環境優雅舒適並衞生,服務員有禮貼心
值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
午餐
由於因為太肚餓嘅關係所以就冇影餐廳嘅照片啦,不過大家都可以參考其他嘅相片嘅。 雖然名為大排檔,但係同大排檔嘅裝修真係一啲都唔同,其實裝潢得非常之企理、乾淨。其實我由細到大都特別鍾意大排檔嘅食物,尤其乾炒牛河炸嘢食炒米粉等等其實貪佢夠鑊氣,一般嘅大排檔其實係做唔出依啲水平,但係夏天咁熱你叫我食大排檔我又真係食唔落,所以依一間Dpd大排檔就真係啱晒我啦。今次推介嘅係星洲炒米,其實你問我$78就真係一啲都唔平,不過你見到份量其實都相當之大嘅,而且都有唔少粒蝦係入邊,最重要最重要就係夠鑊氣,所以我覺得無論味道來講啦定係鑊氣來講呢佢都真係做得相當之唔錯嘅,而且我覺得唔算係泰勒所以大家都可以嘗試一下,唯一美中不足係我覺得米粉可以在乾少少,咁就完美喇。

星洲炒米

• 星洲炒米
2020-08-30 1062 瀏覽
見到廣告,主廚有唔錯背景,撞正想食乾牛河好耐,又係佢地招牌,一於嚟試下先入到嚟,環境明顯比普通茶記高級好多,環境幾唔錯,背景音樂有少少太大聲,搞到客人講嘢都好大聲,有少少茶樓飲茶feel等左15分鐘無人理我🙄點左凍奶茶同乾牛河。。。凍奶茶,麻麻地,無普通茶記好飲,20蚊又唔係好大杯,一般。。乾炒牛河,份量幾大,色澤均勻,個賣相幾唔錯味道方面,咸淡還可以,我個人覺得淡左啲,見仁見智啦,整體味道都OK 。但有兩個point比較失望:1. 牛肉唔夠香口,同普通随便食碟牛河無分別,對唔住哩個價。2. 標榜河粉新鮮唔會碎,結果又係一舊舊,碎濕濕,有啲夾都夾唔到。總結:如果係喺普通茶記食到同樣嘅嘢,都會俾高分嘅,起碼份量夠,色均勻,味道可以。但78蚊一碟仲要加埋一,我就會覺得唔係好值。

等左15分鐘無人理我🙄

點左凍奶茶同乾牛河。。。

乾炒牛河,份量幾大,色澤均勻,個賣相幾唔錯

但有兩個point比較失望:

總結:

2020-08-30
15 分鐘 (堂食)
2020-08-30 758 瀏覽
旺角朗豪坊對面開左間大牌檔DPD,舊店地址喺翠華,逆市期間竟然如此大膽開店,睇嚟對飲食業抱有好大嘅信🤩喜歡試新餐廳怎能唔黎呢🤩大牌檔顧名思義可以吃出香港道地風味,好期待您地既作品🤪早餐時間一開舖就嚟咗,7:30啱啱好,新餐廳果然夠光鮮,店內樓底好高,坐得好舒服,亦都好多植物嘅裝飾,簡單的格調🥳早餐選擇大同小異,基本的火腿通粉,沙嗲牛,榨菜肉絲配牛乳滑嫩炒蛋多士,亦都可以加$20 轉咖啡☕️我哋嗌左個沙嗲牛肉米粉同埋餐肉公仔麵🍜再加錢轉左兩杯咖啡,一杯熱Latte一杯熱Flat White☕️首先咖啡送到,店員落order好細心問定男仔同女仔係飲啲咩,原來會安排女仔用粉紅色杯,男仔用藍色杯,不過一上枱嘅時候又再問多次男仔飲啲咩,女仔飲啲咩,怕比錯杯我哋🙏 選用意大利 Kimbo 咖啡豆,味道係偏酸嘅一種,好濃嘅咖啡底,連奶泡都係帶有超級濃嘅啡味嘅。午餐肉公仔麵,公仔麵要加$4,一上枱聞到好香濃嘅出前一丁麻油味,不過話咁快啲啲公仔麵就索哂啲湯,建議下次可以俾多少少湯底,午餐肉亦都可以厚切啲,實在太薄,仲可以煎脆多少少,炒滑蛋,加入北海道牛乳,所以會特別濃稠滑溜,份量都幾多☺️多士略嫌太薄身,可能

我哋嗌左個沙嗲牛肉米粉同埋餐肉公仔麵🍜

午餐肉公仔麵,公仔麵要加$4,一上枱聞到好香濃嘅出前一丁麻油味,不過話咁快啲啲公仔麵就索哂啲湯,建議下次可以俾多少少湯底,午餐肉亦都可以厚切啲,實在太薄,仲可以煎脆多少少,炒滑蛋,加入北海道牛乳,所以會特別濃稠滑溜,份量都幾多☺️多士略嫌太薄身,可能食慣咗平時厚身嘅多士,不過烘得都唔錯嘅😋

沙嗲牛肉米粉都可以既,不過牛肉份量又係太少喇,味道係濃郁嘅😍配埋米粉,吸晒沙嗲醬汁味道😊

2020-08-29 715 瀏覽
抗疫期間都好少外出用膳, 不過因為這家餐廳開在家附近, 而且打著我其中一家至愛中菜明閣主廚主理, 所以就點都要試下。不過早餐係試唔到廚藝, 只能先感受下環境同氣氛。餐廳環境舒適, 有啲似酒店café lounge。早餐menu都有好幾款選擇, 其中港式早餐價錢同一般茶餐廳相若,有啲意外,不過有加一服務費 。餐廳服務一流, 店員都非常有禮貌。我選了港式早餐, 沙爹牛肉米粉,配 炒蛋多士。另外我加了20蚊改點cappuccino。炒蛋都好滑好有蛋香, 牛油多士牛油都是滿滿的。沙爹牛肉好入味肉質唔錯, 係簡單清爽嘅味道。cappuccino用嘅係Kimbo意大利豆,就算甘香,驚喜嘅係有拉花。

餐廳環境舒適, 有啲似酒店café lounge。

2020-08-29
早餐
2020-08-28 470 瀏覽
見到話係前酒店厨師主理 所以都想試一試😁 地点: 靚👍正正對住旺角朗豪坊 人流不绝店舖: 新開內部装修高雅 唔係茶餐廳風格 喜歡坐係好D地方傾計食嘢 算係不錯選擇服務: 好👍 下午茶時間去 人流少D 服務員表現非常有礼 希望一直keep住食物: 叫咗個乾炒牛河 平時真係少食😅 因為睇到話特別介紹 所以試吓 賣相唔錯 唔會油膩膩 少少乾身 適合現時講求健康D嘅概念 而且係酒店出品 唔係大排檔 冇咁濃味 食完唔會口喝整體ok 另外叫咗杯mocha 嗰presentation非常好 杯碟顏色加埋拉花 好靚 呢個可以比90分😁價錢: $78+$36+10% 冇套餐 唔算平 不過如果係旺角講求地方,服務同presentation算唔錯選擇✌
見到話係前酒店厨師主理 所以都想試一試😁
地点: 靚👍正正對住旺角朗豪坊 人流不绝
2020-08-28
下午茶
用餐後收據~ 第1次OPENRICE留負評, 過往在外面用餐, 以每人$100以上吃的午餐, 該不愉快經歷都是第一次。食物質素差, 焗雞飯, 雞是雪櫃味! 沒有調味就焗出來給人吃~ 未試過食到咁嬲~ 有裝修, 但食物與價格完全差合理~ 我中午時間從中環去旺角, 打算在疫情下, 爭取享受美食, 價格不計較下, 見橫裝舒適, 但卻極度失望! 2次要求清水也沒到~ 沒有清潔台面, 就請客人坐~用餐不開心!
1)葡式焗雞扒飯/2)牛扒火腿扒意粉
題外話/補充資料: 第1次OPENRICE留負評, 過往在外面用餐, 以每人$100以上吃的午餐, 該不愉快經歷都是第一次。食物質素差, 焗雞飯, 雞是雪櫃味! 沒有調味就焗出來給人吃~ 未試過食到咁嬲~ 有裝修, 但食物與價格完全差合理~ 我中午時間從中環去旺角, 打算在疫情下, 爭取享受美食, 價格不計較下, 見橫裝舒適, 但卻極度失望! 2次要求清水也沒到~ 沒有清潔台面, 就請客人坐~用餐不開心!
2020-08-25
  • 份量少
  • 要求2次清水也沒到
  • 第1次OPENRICE留負評
  • 飲品不錯
食物質素差與價錢不相稱。第一次open rice留負評。去左旺角做點事情。午餐經過朗豪坊,見門面裝修靚。午餐為最低$88-$1081)點了2份午餐葡式焗雞扒飯$88 及 牛扒意粉$108。雞扒沒味道,只有雪櫃味。牛扒超薄,多筋。質素差,份量少。比茶餐廳還差。2)分別要求2次清水,都沒到。好少食飯食到咁吾開心。
食物質素差與價錢不相稱。
第一次open rice留負評。
去左旺角做點事情。
午餐經過朗豪坊,見門面裝修靚。
午餐為最低$88-$108
1)點了2份午餐葡式焗雞扒飯$88 及 牛扒意粉$108。
雞扒沒味道,只有雪櫃味。
牛扒超薄,多筋。質素差,份量少。比茶餐廳還差。
2)分別要求2次清水,都沒到。
好少食飯食到咁吾開心。

2020-08-25
2020-08-25 414 瀏覽
原本打算去第二間樓上Cafe食lunch,點知嗰間Cafe full booking,喺朗豪坊出嚟經過呢間餐廳已經俾佢外觀吸引咗!係全白嘅簡潔設計!再睇睇個餐牌,都相當啱香港人口味,覺得一家大細食都OK!而且門面招待嘅同事都好好禮貌,考慮左幾秒就決定食呢間一入到去感覺都幾舒服,首先光線夠充足而且內部設計係白色同木色嘅配合,好簡潔,俾人一種好乾淨嘅感覺!原本被安排坐近門口嘅位置,道門開開合合,坐左一陣已經覺得熱,於是我哋想轉入少少既位置,員工都好有禮貌咁配合我哋,幫我哋調位!仲同我哋講唔好意思,搞到我都有少少5好意思,好似麻煩到人🤧今時今日有咁嘅服務態度真係好難得!講返重點先!lunch set跟湯同嘢飲,兩個湯都揀咗中式,係菜乾紅蘿蔔煲豬骨湯,飲得出係真材實料唔係味精湯另外,主食嗌咗個carbonara 同埋黑椒豚肉扒伴紐倫堡腸,carbonara表現一般正正常常,不過就偏乾身,如果多汁啲會好啲!黑椒豚肉扒個個呢就表現出色啲,而且特別啲!個豚肉扒真係外脆內軟!食得出條腸係高質腸,個汁送飯都5錯平時最憎茶餐廳啲汁多到水浸咁款,搞到有啲飯淋晒⋯好彩呢間餐廳比嘅醬汁啱啱好,唔會有呢個問題!保

食得出條腸係高質腸,個汁送飯都5錯
平時最憎茶餐廳啲汁多到水浸咁款,搞到有啲飯淋晒⋯好彩呢間餐廳比嘅醬汁啱啱好,唔會有呢個問題!保持到啲飯嘅軟熟度,有咬口
飲品就嗌左兩杯凍奶茶,味道5錯!係好飲嘅!
總括而言,雖然並不是平時大排檔咁平民價,但呢個價錢、呢個服務、呢個味道係相當值得嘅!下次經過諗唔到食咩都會揀返呢間!希望到時服務質素一樣咁好
2020-08-22
3 分鐘 (堂食)
2020-08-24 386 瀏覽
係吖又係我啦🤡自認為盞鬼又懶搞笑嘅食評 本身想食個間係樓上鋪又要排隊又咩full曬咁 講真咁q熱仲要等 就算幾好食都冇用啦 咁咪唯有落樓睇下有咩食囉 求其就腳入左DPD 你就會發現 人生 柳暗花明又一村 像極了愛情~好啦睇下食左咩先係吖 唔係食物相吖😹因為講野食之前我想講左環境先 佢唔算話真係好豪 但勝在好簡潔 有種日本無印嘅feel(?) 會唔會唔明呢🤔不過自己去feel下就會知 哈哈講完環境仲唔到重頭戲~咚咚咚咚咚~就係服務啦!係唔係hi左出黎呢 同打邊爐最重要係咩野一樣 竟然唔係個d A幾嘅和牛(我立場咁更係d牛啦🤷🏻‍♂️)不過等等先🤣呢間d服務真係一流 留意翻先 佢真係叫大牌檔 而且你冇睇錯 我又真係冇打錯 佢真係好好服務 我呢d石器時代出生嘅 聽到大牌檔 除左快平大份 同多麻甩佬之外 真係點諗都諗唔到 今時今日大牌檔 竟然sell服務 講得唔好咁抽象啦 成日都話好 好到點呢 先講佢入面waiter/waitress 保守估計有10幾個 計翻面積ar同埋一個人嘅平均工作效率可以serve 2-3枱客 差唔多3-4個人serve你食個lunch 咁係咩嘅享受 咁即係 黃子華所講嘅
係吖又係我啦🤡自認為盞鬼又懶搞笑嘅食評

講完環境仲唔到重頭戲~咚咚咚咚咚~就係服務啦!係唔係hi左出黎呢 同打邊爐最重要係咩野一樣 竟然唔係個d A幾嘅和牛(我立場咁更係d牛啦🤷🏻‍♂️)不過等等先🤣呢間d服務真係一流 留意翻先 佢真係叫大牌檔 而且你冇睇錯 我又真係冇打錯 佢真係好好服務 我呢d石器時代出生嘅 聽到大牌檔 除左快平大份 同多麻甩佬之外 真係點諗都諗唔到 今時今日大牌檔 竟然sell服務 講得唔好咁抽象啦 成日都話好 好到點呢 先講佢入面waiter/waitress 保守估計有10幾個 計翻面積ar同埋一個人嘅平均工作效率可以serve 2-3枱客 差唔多3-4個人serve你食個lunch 咁係咩嘅享受 咁即係 黃子華所講嘅 你去到一間按摩院 你唔係起雙飛三飛 你起100飛 每3個技師只可以分到你一隻腳指尾👅

食物方面 set lunch包中/西湯 凍/熱飲 飯好食湯好飲 係吖冇啦攰啦💤仲要趕寫30篇食評升level 3🥱🥱btw 唔算平 食lunch黎講少貴 埋單兩個人$200 但間唔中一次唔錯 唔好當係食飽 當係嘆緊個lunch就fit7 生活好苦但你甜!