繼上年北角新開嘅時候到訪,今日再去啟岸呢間新分店,店內店外座位較多,裝修亦貫徹其他分店特色一樣,以水泥牆、藝術家畫作,木枱、皮椅,加上大型盆栽,環境舒適,座位闊落,非常好打卡。🦑🍝Yuzu-Garlic Butter with squid & Octopus Pasta $128~蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉,結合了海鮮的鮮美和柚子的清新,蒜香和牛油的味道令整道菜更加豐富。🦆🥖Roasted Duck Break with Spicy-Garlic Crispy Snallot Vinaigrette in al turkish Flatbread Brap $108~香烤鴨胸肉配麻辣蔥蒜酥醋汁土耳其三文治包,味道豐富,層次分明。💜☕️Nothing $67~熱情果咖啡特飲,熱情果本身帶有明亮的酸味和自然的甜味,濃縮咖啡提供了濃郁的香氣和深沈的風味,與熱情果的清新形成對比。🩶☕️Hot Chloe $68~芝麻咖啡特飲,黑芝麻帶來濃郁的堅果香味,濃縮咖啡的味道與黑芝麻的香甜,增強飲品的層次感。加入牛奶更加柔滑,口感細膩。

💜☕️Nothing $67

🩶☕️Hot Chloe $68

2025-07-19
早餐
4天前 0 瀏覽
灰色石屎牆×綠植物×木枱凳x開放式廚房,陽光透過大窗灑在木桌上,陣陣涼風吹過,不單止打卡一流,而且非常舒適,閨蜜聊天或獨食放空都是不錯的選擇!Yuzu-Garlic Butter 柚子蒜香海鮮意粉 日式柚子皮清香 + 濃郁的蒜香,沒想到居然意外地夾 - 魷魚圈彈牙、八爪魚脆嫩,柚子蒜香掛滿每條意粉,而且還添加了魚子醬,增加整個口感Roasted Duck Breast 辣脆鴨胸土耳其捲鴨胸肉嫩,加上辣蒜醬+紅蔥醋汁+洋蔥,酸辣激發鴨肉甜香,而且麵包的外皮非常脆!Dirty濃縮咖啡撞冰牛奶,喝出熱咖啡→冷牛奶→混融的三重變奏,味道濃郁!Mocha可可濃而不膩,拉花堅持海馬造型,好靚,完全唔捨得飲

Yuzu-Garlic Butter 柚子蒜香海鮮意粉
日式柚子皮清香 + 濃郁的蒜香,沒想到居然意外地夾

Roasted Duck Breast 辣脆鴨胸土耳其捲

Dirty

Mocha
可可濃而不膩,拉花堅持海馬造型,好靚,完全唔捨得飲

4天前 0 瀏覽
呢間餐廳型格水管水泥牆座位簡潔舒適仲有梳化位,我地叫左一份牛油果雞扒沙律配nothing,煎雞扒外脆內軟份量都幾足,食物比較健康,好岩做gym同做運動人士黎食。nothing口感幾特別飲落有濃郁芝麻香味既飲品,呢度既職員好nice。我地仲叫左一份花生醬豬頸肉意粉,呢度既意粉入面既花生醬汁香濃又惹味,豬頸肉份量都幾多片同厚切,食物全部即叫即制, mocha拉花好靚。Dozy地址ozy 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

Dozy
地址
ozy
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

2025-07-29 0 瀏覽
朋友話「Dozy」在紅磡開咗分店,在啟岸那裡,於是乎就約朋友在那裡Chill 吓,聚吓😙😙😙「Dozy」紅磡分店很chill ,環境舒服悠閑🤭🤭GeeGee GatGat,味道特別.咖啡味中帶酸甜.不過味道不錯!Mocha (hot) 個拉花👍蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意大利粉…….魷魚八爪魚爽口彈牙,配上柚子牛油同櫻花蝦味道夠香👍韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉..…..夠惹味鬆版豬肉口感爽口不錯!
「Dozy」紅磡分店很chill ,環境舒服悠閑🤭🤭

2K
2025-07-27 0 瀏覽
之前曾經在紅磡居住一段頗長的日子,自從這裏重建之後,開了很多不同類型的食肆,因此今天路過,便享受一頓慢活的下午茶。可能正值下午茶時間,很多年青人都會在這裏享受一頓下午茶,幸好店內座位充足,不用等位,便可入座。Roasted Duck Break with Spicy-Garlic Crispy Shallot Vinaigrette in a turkish Flatbread Wrap $108,鴨胸帶點,沒有鴨的臊味,鴨皮脂肪甘香,鴨肉鮮嫩可口。配菜之中帶點麻辣味道,不過亦帶點甜味,所以化解了麻辣的辣味,反而增加了味道層次麵包外脆內軟,配合整個配搭,層次感豐富,帶點外國特色,亦加入中國元素。Smoked salmon avocado Onsen Egg Wasabi cream bagel $98,煙三文魚香味十足,沒有腥味,因為加了日本芥辣混合沙律,所以只有芥辣的香味,沒有芥辣的辣味。加上三文魚子和牛油果之後,層次感豐富,帶着濃郁的法國特色。Mocha Iced $50,巧克力和咖啡味道適中,是一個最好的配搭。Americano Iced $42,咖啡味道香濃,沒有加牛奶,會喝到

Americano Iced $42,咖啡味道香濃,沒有加牛奶,會喝到咖啡的香味。

值得一提,這裏的店員雖然年青,但工作非常有熱誠,笑容滿面和藹可親,在這個世代實在難能可貴。
2025-07-26 0 瀏覽
20250725 Lunch心情麻麻,放lunch time飲杯咖啡支持吓自己,不過又唔想澱粉。甘就揀佢啦。第二次嚟呢間cafe,因為想食佢個雞扒沙律,因為上次試過係好食,冇麵包粒,蛋白質同脂肪同纖維,今次一於走埋汁,飲品就叫熱美,因為唔使加錢杯熱美揀左nutty豆,ok既其實我想試手沖,不過lunch time係繁忙時間,簡單d算啦Americano今次個雞扒牛油果沙律同上次一樣都係好靚仔。唔食皮既我,梗係去左d皮,食啖雞扒先啦。完全唔使靠汁,本身加左d香草,雞肉唔鞋,夾埋菜同牛油果一齊食,係好正架。不過牛油果好高卡,下次想走埋牛油果。個號碼牌好襯我
20250725 Lunch

杯熱美揀左nutty豆,ok既

Americano

今次個雞扒牛油果沙律同上次一樣都係好靚仔。

個號碼牌好襯我

2025-07-25
雞扒牛油果沙律
水泥工業風為設計主題,環境寬敞舒適,環境十分輕鬆,內部擺設了許多植物菜單融合了多國風味,為食客帶來豐富多樣的美食體驗。花生醬與韓式辣醬調製的意粉,非常有創意,味道出奇地夾,鹹香濃郁,非常惹味。松阪豬油脂豐富,口感滑嫩,肉質細緻,誠意推介。八爪魚魷魚意粉賣相吸引,爽口彈牙,加點辣椒及蒜蓉一同爆香,香味四溢,意大利麵夠幼細,口感Al dente。豆腐芝士蛋糕也是這𥚃的招牌,濃濃豆腐香味,口感非常順滑,帶點芝士奶香,好夠Creamy。焙茶芝士蛋糕茶味醇厚順口,焙茶香氣與芝士的醇厚結合,口感綿密,入口回甘。除了主食及甜品,這裡的咖啡也非常出色,黑芝麻Latte 好特別,濃郁的芝麻香氣,好濃郁堅果味,香氣獨特,營養豐富。Dirty也是近期咖啡界的大熱,深受咖啡迷喜愛,一口嚐到Espresso的強烈風味,由濃到淡,再嚐到牛奶的柔滑口感,雙重滋味。
水泥工業風為設計主題,環境寬敞舒適,
環境十分輕鬆,內部擺設了許多植物
菜單融合了多國風味,
為食客帶來豐富多樣的美食體驗。

花生醬與韓式辣醬調製的意粉,
非常有創意,味道出奇地夾,
鹹香濃郁,非常惹味。
松阪豬油脂豐富,口感滑嫩,
肉質細緻,誠意推介。

八爪魚魷魚意粉賣相吸引,爽口彈牙,
加點辣椒及蒜蓉一同爆香,香味四溢,
意大利麵夠幼細,口感Al dente。

豆腐芝士蛋糕也是這𥚃的招牌,
濃濃豆腐香味,口感非常順滑,
帶點芝士奶香,好夠Creamy。

焙茶芝士蛋糕茶味醇厚順口,
焙茶香氣與芝士的醇厚結合,
口感綿密,入口回甘。

除了主食及甜品
這裡的咖啡也非常出色,
黑芝麻Latte 好特別,
濃郁的芝麻香氣,好濃郁堅果味,
香氣獨特,營養豐富。

Dirty也是近期咖啡界的大熱,
深受咖啡迷喜愛,
一口嚐到Espresso的強烈風味,
由濃到淡,再嚐到牛奶的柔滑口感,
雙重滋味。
  • 蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉
  • 韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉
  • 豆腐芝士蛋糕
  • 焙茶芝士蛋糕
  • 黑芝麻Latte
  • Dirty髒髒咖啡
2025-07-25 0 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨超人氣靚靚cafe🌿-🪾六月先新開嘅啟岸店水泥風有綠化植物,樓底高有戶外座位,梳化仲好舒服🥰🪾開0930-1830,brunch set供應到1400,主食包啡/茶,亦可加錢配特飲▪蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $148🐙 每一條意粉都掛上香蒜醬,配上柚子牛油同櫻花蝦,以辣椒炒香微辣鮮甜▫️ DOZY BRUNCH $128🥗 法蘭克福腸|煙三文魚|炒蛋|大啡菇| 蕃茄|沙律菜|多士|柚子忌廉芝士醬,簡單而滿足▪ Latte (跟餐)☕️ 玫瑰拉花優雅,奶泡豐盈飽滿,口感絲滑▫️ LauLau LingLing +$28🍹 榴榴檸檸splarkling,柚子檸檬加上石榴子,微甜清爽
👧🏻😋👅🍽✨
超人氣靚靚cafe🌿

▪蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $148

▫️ DOZY BRUNCH $128

▪ Latte (跟餐)
☕️ 玫瑰拉花優雅,奶泡豐盈飽滿,口感絲滑

▫️ LauLau LingLing +$28
2025-07-23 0 瀏覽
假日經過土瓜灣啟岸巷子,留意到呢間大街旁,寵物友善的餐廳😉入面有不少植物,裝修乾淨簡潔舒適😙不少食客都帶同狗隻前往。我們點了兩個主食和兩杯🍻飲品🍸 分別係煙三文魚牛油果温泉蛋芥末忌廉貝果、韓式辣醬混花生醬炒板松豬意粉、扭扭檸檸(凍)和朱古力咖啡 (熱)。煙三文魚牛油果温泉蛋芥末忌廉貝果😍😍😍😍韓式辣醬混花生醬炒板松豬意粉😍😍😍扭扭檸檸(凍)😍😍朱古力咖啡 (熱)😍😍總括而言,這間餐廳不錯,食物🥘非常好,價錢相宜,係同朋友、寵物聚會的好地方。Dozy (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

假日經過土瓜灣啟岸巷子,留意到呢間大街旁,寵物友善的餐廳😉

入面有不少植物,裝修乾淨簡潔舒適😙不少食客都帶同狗隻前往。

煙三文魚牛油果温泉蛋芥末忌廉貝果😍😍😍😍

韓式辣醬混花生醬炒板松豬意粉😍😍😍

扭扭檸檸(凍)😍😍

朱古力咖啡 (熱)😍😍

Dozy (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖
2025-07-23 0 瀏覽
今日帶小朋友探店紅磡土瓜灣啟岸的Dozy西餐廳,一進門就被獨特的裝修吸引——水泥牆勾勒出隨性工業風,座位排布寬鬆自在,更貼心的是可以攜帶寵物,帶娃又帶毛孩子也毫無壓力,休閒氛圍拿捏得剛剛好。我們點了兩份午餐意粉,驚喜頗多。韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉很有記憶點,辣醬的鮮辣與花生醬的醇厚融合得巧妙,松阪豬彈牙帶勁,每根意粉都均勻裹滿醬汁,層次豐富。蒜香柚子牛油八爪魚意粉則走清新掛,蒜香不沖,柚子的微酸中和了牛油的膩,八爪魚Q彈飽滿,越吃越開胃。飲品也值得一提。Chole熱情果芒果加黑咖啡凍飲酸甜清爽,咖啡凍的微苦增添餘韻;茉莉綠茶更是別出心裁,樽頂的小杯器皿用來品茶,茶香清幽,喝起來頗有儀式感。能同時容納娃與寵物,還有美味加持,無論是帶娃帶寵小聚還是朋友閒聊,都很合適。

2025-06-27 318 瀏覽
紅磡之友今日生日,出街Chill下,見到Dozy係紅磡開左,之前佢其他分店都去過,體驗良好,今日再試下佢新意粉,試咗個韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉,出色,Ho lun 出色環境方面冇佢其他分店咁昏暗,行光猛路線同埋佢地開始照顧單身人士,開心一人位,輕鬆WFH
紅磡之友

環境方面冇佢其他分店咁昏暗,行光猛路線
同埋佢地開始照顧單身人士,開心一人位,輕鬆WFH
2025-06-27
慶祝紀念
生日
  • 韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉
  • Iced  Americano
2025-06-23 551 瀏覽
2025年6月23日深水埗分店已經食過幾次,之前都覺得好食,青醬意粉,沙律,豆腐蛋糕,卷蛋都好味。而且深水埗店超高既樓頂同工業風既裝修,加埋staff都好friendly,每次食都好滿足。今日家姐生日,佢做野會去我公司附近,一於試吓紅磡店啦,一早同家姐睇定食咩野,因為lunch時間有限。家姐點左柚子汁蟹子魷魚意粉。我試咗一條,酸酸甜甜,好開胃,而且軟硬適中。我自己因為怕肥,所以點咗沙律。塊雞扒都大塊既,而且唔鞋口,好味。沙律菜份量適中,我當然想多d。整體都係好食既。家姐話杯latte好飲,我就唔知了我杯americano就正今日冇豆腐蛋糕,有d失望生日冇蛋糕,都食番件蛋卷啦,係烏龍茶蛋卷。好有菜味,同埋最緊要唔太甜。搵日試吓個bagel先不過間鋪細過深水埗好多,裝修風格同深水埗好唔同。我d野食係放矮枱,坐番矮櫈食都有啲吃力。不過味道抵銷番。
2025年6月23日
柚子汁蟹籽魷魚意粉

雞扒牛油果沙律

家姐話杯latte好飲,我就唔知了

我杯americano就正
Americano

今日冇豆腐蛋糕,有d失望
生日冇蛋糕,都食番件蛋卷啦,係烏龍茶蛋卷。
好有菜味,同埋最緊要唔太甜。
烏龍茶蛋卷

搵日試吓個bagel先
不過間鋪細過深水埗好多,裝修風格同深水埗好唔同。
我d野食係放矮枱,坐番矮櫈食都有啲吃力。
不過味道抵銷番。
2025-06-23
慶祝紀念
生日
烏龍茶蛋卷
2025-06-23 424 瀏覽
𝓟𝓮𝓪𝓬𝓮 𝓲𝓼𝓷’𝓽 𝓼𝓸𝓶𝓮𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝔂𝓸𝓾 𝓯𝓲𝓷𝓭 𝓲𝓷 𝓼𝓲𝓵𝓮𝓷𝓬𝓮 — 𝓲𝓽’𝓼 𝓼𝓸𝓶𝓮𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝔂𝓸𝓾 𝓬𝓻𝓮𝓪𝓽𝓮 𝓲𝓷 𝓼𝓽𝓲𝓵𝓵𝓷𝓮𝓼𝓼. 👩🏻‍💻久違嘅WFH日💻Dozy新店🩶
好耐冇帶Luffy去café陪我做嘢~尋日終於嚟到一直bookmark左嘅 Dozy 土瓜灣店🤩雖然之前bookmark咗北角同SSP分店,今次反而夾到時地人&狗,嚟咗土瓜灣新店🤭
新店係我最鍾意嘅 水泥工業風 + 木系傢俬,空間感十足,仲有超多自然光~舒服到唔想走 😌
門口仲有幾張枱凳,天氣涼啲坐出面真係very nice 🌿☕ 食物同咖啡都好有質素:- 豆腐cheesecake 加咗黃糖,口感層次好豐富- Pancake 賣相靚又好味,打卡一流 📸- 咖啡香又有拉花 心情都靚D!🎨 我最喜愛係牆上由 @kristopherh 創作嘅壁畫
黑白layer設計喺灰泥牆上展現得好有層次,筆觸細緻得嚟又有力度,完全係Dozy嘅靈魂之一⭐️
之前已經留意佢另一幅作品The Peace II,希望好快可以去SSP店欣賞! Dozy唔止係打卡靚位,空間寧靜、座位寬敞,超適合嘆杯咖啡偈傾或者靜靜

👩🏻‍💻久違嘅WFH日💻Dozy新店🩶
門口仲有幾張枱凳,天氣涼啲坐出面真係very nice 🌿

☕ 食物同咖啡都好有質素:
- 豆腐cheesecake 加咗黃糖,口感層次好豐富
- Pancake 賣相靚又好味,打卡一流 📸
- 咖啡香又有拉花 心情都靚D!

🎨 我最喜愛係牆上由 @kristopherh 創作嘅壁畫

Dozy唔止係打卡靚位,空間寧靜、座位寬敞,超適合嘆杯咖啡偈傾或者靜靜地放空🩶
2025-06-20 386 瀏覽
今日係土瓜灣做完嘢,行行吓街諗唔到食咩好,行咗去土瓜灣啟岸,旁邊見到有一間勁有型嘅coffee shop,見到入邊啲人呢又靚仔又靚女啦,好有型呀,成間鋪,咁啱仲有一個位,即刻入去,嗌咗一杯Cappuccino ,有得揀nutty同Fifty豆,我揀左Nutty試下,都唔錯!咖啡朱古力味較重,跟住嗌咗一個八爪魚意粉,啲意粉呢都煮得啱啱好,跟住呢個味道都意想不到啊,辣辣地,好惹味!重點係嗰度啲員工超級友善,成日對住啲客人笑,然後呢有咩需要呢?佢哋都會即刻過嚟幫手!非常推薦,等我聽日再去先!

非常推薦,等我聽日再去先!

• 咖啡
weekend約咗朋友見面,意外地見埋佢好好好可愛嘅bb👶🏻💕 去咗𝘿𝙊𝙕𝙔嘅土瓜灣新分店,開咗幾日咋,12點去到已經full house喇!𝘿𝙊𝙕𝙔嘅新分店一樣都係走獨特嘅隨性工業風,今次就多咗一幅線條感重嘅壁畫~ 朋友幫襯過其他分店,就發現原來間間個Menu都唔同㗎😆 ➿ 煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 ($98)整體都幾足料同大份,擺盤又靚,望到都幾賞心悅目☺️ ➿ 蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 ($128)加入柚子元素嘅意粉比較少見,但食落又幾舒服,好啱夏天食呢🌞 魷魚靚靚地𠝹咗花🦑 加埋黑蟹籽、櫻花蝦,顏色豐富,口感滿滿~➿ 豆腐芝士蛋糕 ($58)豆腐cheese cake比想像中輕盈,豆腐味濃郁🥰 加埋少少黃糖鋪面,更港式🇭🇰➿ 𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐 (C: $42)➿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 (C: $50)➿ 𝑫𝒐𝒛𝒚 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 (C: $50)飲品都不錯的~ 我嗌個杯抹茶🍵 就算揀咗凍飲,茶味都幾濃!

➿ 煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 ($98)
整體都幾足料同大份,擺盤又靚,望到都幾賞心悅目☺️

➿ 蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 ($128)

➿ 豆腐芝士蛋糕 ($58)

➿ 𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐 (C: $42)
➿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 (C: $50)
➿ 𝑫𝒐𝒛𝒚 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 (C: $50)
飲品都不錯的~ 我嗌個杯抹茶🍵 就算揀咗凍飲,茶味都幾濃!