食緊第一次已經即刻𝘣𝘰𝘰𝘬定下一次 因為嗰海膽意粉真係好好食 好鍾意🫶🏻🫶🏻 位於大坑內街地舖 店面較細座位較逼 但食物好高質 想食記得預先𝘣𝘰𝘰𝘬位😆𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗦𝗘𝗥· 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗪𝗿𝗮𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝘄/ 𝗖𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿 香煎北海道帶子伴乾火腿魚子醬 $𝟭𝟲𝟴 ⇾ 𝟴.𝟭/𝟏𝟎 🌟帶子厚肉鮮甜 熟度控制得剛好🥰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦帶酸甜 同𝘱𝘢𝘳𝘮𝘢 𝘩𝘢𝘮好夾 (我自己麻麻地嗰𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦同埋𝘱𝘢𝘳𝘮𝘢 𝘩𝘢𝘮) 但鍾意帶子既話絕對值得一試! 為咗帶子我都會𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦~· 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝘄/ 𝗦𝗮𝗹𝘀𝗮 𝗩𝗲𝗿𝗱𝗲 北海道魷魚配莎莎 $𝟭𝟰𝟴 ⇾ 𝟲/𝟏𝟎魷魚新鮮 質素都𝘰𝘬的 不過嗰汁一樣係酸酸甜甜 我唔太好 底下係洋蔥番茄椒 屬於食落好開胃既冷盤𝗣𝗔𝗦𝗧𝗔· 𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 海膽意粉 $𝟮𝟮𝟴 ⇾ 𝟵/𝟏𝟎 🌟麵條好重蛋香😭😭 口感夠𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦 帶韌性🥺 嗰汁海膽味未算好重 但好香甜 口感好𝘳𝘪𝘤𝘩又掛到上麵條 海膽份量比得好足 食落淡淡鮮甜 係香港從來唔敢食海膽的𝘮𝘦覺得好好食🥹❤️‍🔥稱得

𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗦𝗘𝗥

𝗣𝗔𝗦𝗧𝗔
稱得上全港第一的意粉🧎🏼‍♀️
𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 海膽意粉

· 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄/ 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 澳洲和牛臉頰肉意大利飯 $𝟮𝟰𝟴 ⇾ 𝟳.𝟵/𝟏𝟎
𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰口感合格👌🏻 飯粒分明中間帶點韌*⸜ 嗰和牛臉非常出色 軟稔 牛味極重 超正的𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘬! 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦重牛肉味並帶明顯油香 和牛油脂較重會偏𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺一點~ 舊𝘸𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘬加晒分🥳 無咁膩會更加好!

〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 𝟴.𝟲/𝟏𝟎
🚶🏼‍♂️天后地鐵站𝗕出口𝟵分鐘
  • 海膽意粉
  • Sea  Urchin  Pasta
2024-04-01 168 瀏覽
Portobello Pizza $168新鮮出爐嘅pizza,份量好啱兩個人share食。大磨菇加墨魚汁再加少少橄欖嘅combination都係第一次見,個味出奇地夾,係略有少少咸。Lobster with XO sauce pasta $248用中式嘅材料配合喺西式嘅pasta到。佢話係XO醬但完全係四川style,而個pasta就真係好麻同好辣🤣,再配有爽口彈牙嘅龍蝦肉,帶出少少鮮味🤏🏼舖頭唔大,座位唔多,係分round咁入,記得book咗枱先呀~
Portobello Pizza
Portobello Pizza

Portobello Pizza $168
新鮮出爐嘅pizza,份量好啱兩個人share食。

2023-12-30
Lobster with XO sauce pasta
好少會重覆幫襯同一間餐廳,有時諗不如試吓其他餐廳都好喎~不過今日我又嚟食Dough Kitchen😍位於大坑嘅佢繼續都係咁多人趁隔離走咗快影一張環境😆🤤虎蝦配櫻花蝦扁麵一煮嘅時候已經聞到廚房傳嚟既香味🥰上菜時眼見唔到好多櫻花蝦因為佢地原來已經融入晒喺個汁入邊🤤扁麵質地口感十分好,然後面啱啱好可以掛起個汁,一食已經食到濃郁嘅櫻花蝦味🥰😍🤤無花果巴馬火腿菠菜苗沙律 $158今日沙律雖然看落簡單,但配搭一流,巴馬火腿份量足夠😍配埋菠菜苗仲有芝士🧀💯健康得嚟又好味🥰🤤白酒蒜片配紐西蘭鑽石蜆 石蜆都煮得好出色🥰當然冇沙係基本,白酒同埋蒜味都啱啱好😍今次嚟冇點到佢哋嘅招牌菜例如海膽意粉或者薄餅🍕,但一樣咁好味😍服務招待好💛下次見🥰
好少會重覆幫襯同一間餐廳,
有時諗不如試吓其他餐廳都好喎~
不過今日我又嚟食Dough Kitchen😍
位於大坑嘅佢繼續都係咁多人
趁隔離走咗快影一張環境😆

🤤虎蝦配櫻花蝦扁麵
一煮嘅時候已經聞到廚房傳嚟既香味🥰
上菜時眼見唔到好多櫻花蝦
因為佢地原來已經融入晒喺個汁入邊🤤
扁麵質地口感十分好,
然後面啱啱好可以掛起個汁,
一食已經食到濃郁嘅櫻花蝦味🥰😍

🤤無花果巴馬火腿菠菜苗沙律 $158
無花果巴馬火腿菠菜苗沙律

今日沙律雖然看落簡單,
但配搭一流,巴馬火腿份量足夠😍
配埋菠菜苗仲有芝士🧀💯
健康得嚟又好味🥰

🤤白酒蒜片配紐西蘭鑽石蜆
石蜆都煮得好出色🥰
當然冇沙係基本,白酒同埋蒜味都啱啱好😍
白酒蒜片配紐西蘭鑽石蜆

今次嚟冇點到佢哋嘅招牌菜
例如海膽意粉或者薄餅🍕,
但一樣咁好味😍服務招待好💛
下次見🥰
無花果巴馬火腿菠菜苗沙律
白酒蒜片配紐西蘭鑽石蜆
2024-03-28 70 瀏覽
對上一次食都隔咗一段時間㗎啦,都記得佢啲手工意粉係唔錯,諗住咁耐都冇過嚟,食一餐先。手工麵質地係好好食嘅,只不過啲嘢實在味精太重,我未離開間餐廳,我已經知道瀨咗嘢,因為佢真係落咗好多味精,我實會有反應,頭暈暈之類。再加上嗌咗一個牛肉類掛汁嘅意粉,個汁極鹹又有味精,我覺得佢哋浪費左優質嘅食材,其實食落都有牛肉味,都幾唔錯,點解要咁煮到咁濃咁鹹?食得出食材各方面都係新鮮嘅,最主要係廚師煮過濃味道問題加上味精嘅問題。杯非酒精桃味飲品都唔錯嘅。另外一提有段時間會聞到街外嘅車廢氣味,咁啱又中咗啲味精,真係急住走😝
生日嘅時候朋友好好,book左間食pasta嘅餐廳慶生。呢間dough kitchen 坐落於大坑呢個較為隱世嘅美食區,所以未去已經抱有期望~餐廳舖位較細,配上柔和嘅燈光,有種温馨小館嘅感覺我地叫左三份pasta, 分別係signature海膽意粉、special menu嘅避風塘魷魚意粉同埋青檸蟹肉意粉先講意粉本身,佢每款都係自家手打意粉,比扁意粉厚身,食落更al dente~亦都因為佢係新鮮意粉果類,煮起上黎更加索汁同掛汁。而每款意粉除左配料上有分別之外,意粉本身都做返唔同嘅配搭,食起上嚟唔會覺得淨食pasta好悶咁海膽意粉 4/5係我地黎之前已經想食,佢食落好creamy,有海膽味但唔會腥,加上意粉本身口感好好,讚!不過淨係食呢個應該會少少膩同單調避風塘魷魚意粉 4/5估唔到港意fusion都幾好,好香口,同埋口感上幾有層次,有魷魚(定墨魚?)嘅彈牙,露荀嘅爽、避風塘嘅脆,仲有意粉嘅煙韌,彼此配搭得幾好。唯一係食耐左會覺得少少過咸同多油,不過避風塘本身就係咁嘅味青檸蟹肉意粉 5/5本人最喜愛呢道!個青檸醬汁好清新,帶少許東南亞風味,而且好多蟹肉,啖啖滿足,佢亦都解到前兩款嘅油膩感

餐廳舖位較細,配上柔和嘅燈光,有種温馨小館嘅感覺

海膽意粉 4/5

避風塘魷魚意粉 4/5

青檸蟹肉意粉 5/5

本人最喜愛呢道!個青檸醬汁好清新,帶少許東南亞風味,而且好多蟹肉,啖啖滿足,佢亦都解到前兩款嘅油膩感,我覺得黎呢度食可以叫埋呢道,會令成個dinning experience 會冇咁heavy~

甜品叫左tiramisu, 都好好食

唯一美中不足係冇水飲,焗住要飲茶,不過都唔太影響我對呢間餐廳嘅整體觀感~
青檸蟹肉意粉
避風塘魷魚意粉
青檸蟹肉意粉
避風塘魷魚意粉
2024-03-03 235 瀏覽
這間餐廳bookmark了很久,終於有機會試星期五晚上,分了兩段時間,我們選了8點,因為6:30實在太早,通常還未放工🤣我們來到餐廳時,差不多座無虛席,幸好我們訂了枱,要不然下次才有機會試這間餐廳主打的是手工意粉,所以我們選了兩款意粉,第一款當然係海膽意粉,呢度嘅主打。第二款我哋揀咗和牛肉醬意粉,另外加多咗個芝士拼盤,甜品當然要試吓Tiramisu 🥰而家好多餐廳都用QR code落單,我哋落單嘅時候咁啱出現咗少少問題,我哋以為已經落咗單,靜靜地等待食物途中,侍應哥哥突然間問我哋,見我哋好似仲未落單,先至發覺原來佢哋收唔到我哋張單😱😱😱好彩佢問一問,如果唔係等到收舖都冇嘢食🤣🤣🤣芝士拼盤幾有驚喜,總共有三款芝士,每款芝士都有4塊,底部有1塊多士,三款芝士都好啱我哋口味,最驚喜係藍芝士,加咗少少蜜糖,中和左藍芝士嘅強烈感,算係一道唔錯嘅前菜之後送上海膽意粉,意粉蛋香味濃,醬汁充滿濃濃的海膽味,意粉掛汁能力高,每啖都食到海膽味道,果然係招牌菜👍👍👍原本想試牛面頰意粉,可惜售罄了,我哋改試和牛肉醬意粉,諗住係普普通通嘅肉醬意粉,結果超級意想不到地好食,意粉內的肉醬,有不少和牛肉粒,而且意粉上
這間餐廳bookmark了很久,終於有機會試

原本想試牛面頰意粉,可惜售罄了,我哋改試和牛肉醬意粉,諗住係普普通通嘅肉醬意粉,結果超級意想不到地好食,意粉內的肉醬,有不少和牛肉粒,而且意粉上面放了牛扒,整個醬汁既牛肉味超濃,蕃茄的味道唔會搶過牛味,兩者平衡得很好,這道菜,值得推介😋😋😋

甜品,我哋選了Tiramisu,這個有些特別,蛋糕不是很多,忌廉芝士的部份相對比較多,吃起來比較膩一點,如果可以多一些蛋糕部份就好了

整體而言,這間餐廳價錢性價比超高,值得再來👍👍

2024-03-01
  • Sea  Urchin  Pasta
  • 和牛肉醬意粉
喺社交平台經常見到foodie推介Dough Kitchen嘅手工意粉,特別係Sea urchin pasta,似乎係店內嘅招牌菜🍝終於有時間特登去大坑試🫣 一坐低店員有介紹menu,亦有講餐廳唔會提供水,要飲就要叫sparkling/ still bottle water 本身對海膽意粉都充滿期待,但一上檯發現d汁比較稀🫣食落口亦好淡味,食唔出海膽味🫠不過佢面頭topping既2片海膽係新鮮好食,唔會有腥臭味👌🏻($228)另一個叫嘅意粉係chef special 嘅miso iberico Bolognese即係日式炆豬肉意粉 😂反而呢個幾好食 ($168)前菜既toast同甜品都唔錯,tiramisu ($78) 好大份,兩個人食啱啱好

Sea  urchin  pasta

Miso  iberico  bolongnese

Tiramisu
Iberico  ham  cheese  toast  with  white  truffle  paste
2024-02-18
Miso  iberico  bolongnese
Tiramisu
  • sea urchin pasta
2024-02-16 191 瀏覽
終於去到bookmark咗好耐嘅餐廳但其實係因為太遲去到大坑,好多餐廳都冇晒lunch,甚至準備落場,就揀咗呢間平日都係冇lunch set…成個餐牌,我冇咩想食,最後揀咗海膽意粉意粉好食,好有彈性,亦都掛汁!汁都好食嘅,但唔知點解食落似南瓜汁多啲…海膽都唔腥,但其實我唔特別鍾意海膽其實我想叫飲品,但我揀唔落手,唔係太貴,就唔多想飲食完之後,聞到自己身上有明顯嘅油煙味如果我冇咁餓,又有望下近期menu先,我應該唔會入去
終於去到bookmark咗好耐嘅餐廳

平日都係冇lunch set…

成個餐牌,我冇咩想食,最後揀咗海膽意粉

其實我想叫飲品,但我揀唔落手,唔係太貴,就唔多想飲

食完之後,聞到自己身上有明顯嘅油煙味

如果我冇咁餓,又有望下近期menu先,我應該唔會入去
2024-02-10 214 瀏覽
Bookmark左好耐既一間餐廳,但係地理位置唔太方便,所以遲遲都未到訪😅呢次咁啱朋友提議,就的起心肝提早網上訂座😎▪️ Soup of the Day(6.5/10)💲68呢碗蘑菇湯係真材實料,有好多菇菌粒,味道其實幾濃,但係質感較為稠身會膩🤨▪️ Seasonal Seafood Soup(6.5/10)💲78試左朋友叫既海鮮湯,好似稀身左啲,有少少蝦膏味🦞▪️ Baked Hokkaido Scallop with Mozzarella(7/10)💲138面頭係焦香既芝士,會有拉絲既效果🧀薯蓉都算滑身,奶味幾重,中間有啲帶子粒▪️ Sea Urchin Pasta(7/10)💲228魚子醬既存在感比較低😂海膽無腥味既,但個海膽醬未有預想中咁鮮味😳手工意粉係厚扁身麵條,質感偏硬幾有咬口,掛汁度亦唔錯🍝▪️ Hairy Crab Meat Pasta (7.5/10)💲238期間限定既大閘蟹意粉,有好多蟹肉同埋蟹膏,食落幾鮮味,仲會有中式炒蟹既薑蔥味🦀不過我地四個人分兩兜麵都覺得膩🫣▪️ Parma Ham Pizza(7.5/10)💲138 (8'')披薩餅底薄脆,Parma Ham鹹香十足,

▪️ Soup of the Day(6.5/10)💲68
Soup of the Day

試左朋友叫既海鮮湯,好似稀身左啲,有少少蝦膏味🦞

▪️ Sea Urchin Pasta(7/10)💲228
Sea Urchin Pasta

Hairy Crab Meat Pasta

Parma Ham Pizza

披薩餅底薄脆,Parma Ham鹹香十足,加上白松露油,完美蓋過左火箭菜既草青味,整體香口唔會有負擔感🍕

▪️ Yuzu Soda (Fresh Yuzu Juice + Soda)(7.5/10)💲58

柚子梳打夠清爽解渴🍹

▪️ Peach Jelly Soda (Homemade Peach Jelly + Soda)(6.5/10)💲58

底下既啫喱粒偏甜👉🏻👈🏻

🔎 整體評分(7/10)
Sea Urchin Pasta
Hairy Crab Meat Pasta
Parma Ham Pizza
2024-01-21 232 瀏覽
thank you to my dearest friends. i had my birthday dinner in this hidden gem located in tai hang. all i can say is that each and every dish in this restaurant is beyond expectation. appetiser, pasta, pizza, everything that we ordered were simply satisfying. let the photos speak for themselves
2024-01-17 162 瀏覽
今次到大坑,一向鍾意食意粉嘅,我一定唔可以錯過呢一間手工意粉🫣餐廳係屬於小店Cafe,主打手工意粉🍝‼️意粉分別叫咗海膽, XO醬龍蝦,和虎蝦意粉。意粉軟硬適中,彈牙好有口感, XO醬唔會好辣,唯一就鹹咗少少,龍蝦意粉比較啱口味重嘅朋友!另外兩個意粉都好食,特別推介海膽意粉,海膽好大件,份量一啲都唔孤寒🥰意粉即叫即煮,出爐都係熱辣辣嘅😍餐廳意粉選擇多,不妨一試!飲品方面,就叫左熱嘅伯爵茶和梳打。如果想飲特別嘅嘢飲餐廳都有提供🫣

意粉即叫即煮,出爐都係熱辣辣嘅😍餐廳意粉選擇多,不妨一試!

• 海膽意粉
  • 虎蝦配櫻花蝦扁麵
2024-01-15 141 瀏覽
呢間位於大坑嘅手工意大利粉好有名,一定要提早訂位才有機會食到,店舖細小走簡潔風格。我剛坐下就先叫了一樽mineral water,等一會wagyu bolognese 就來啦,牛肉處理得唔好,牛肉變得又乾又柴,手工意粉真係好煙靭,粗粗地食落唔錯有少許彈牙,味道方面沒什麼特別。
2023-12-23 272 瀏覽
這餐廳在家附近,很想試吓。今天一家人去有空位,但只能用1小時。意粉應該沒問題。坐下點了to day soup 和虎蝦扁意粉,家人點了海膽意粉和明太子意粉。所有食物有很咸。原來不提供免費水. 真懷疑把食物煮咸一些,要客人叫水,再賺多一些。整體食物份量足,意粉是手工做,頗為粗,有咬口。味道可以但很咸,如果能夠減少用鹽,更健康。服務態度不錯,一坐下就解釋餐單和廚師推介,由於家人未齊,點了單又來問是否先上。可以一試,但沒有下次
可以一試,但沒有下次

2023-12-14 212 瀏覽
見到各大foodie 社交平台都有推薦過呢間手工意粉,我都滿心期待,尤其係海膽意粉🍝。店舖一睩睇晒,座位唔多,Open Kitchen特別有風味,覺得好似家常小店咁warm。最想試係海膽意粉,所以其他食物係拼拼湊湊求其揀,點知就中咗少少伏😓⠀講吓值得讚嘅Sea Urchin Pasta先,味道帶有cream+海膽嘅輕盈甜味,意粉上有一塊燒過嘅海膽+黑魚子醬,坦白講黑魚子醬係冇味嘅😅,但唔影響到成碟意粉嘅,反而燒嘅海膽可以唔好燒咁燶,因為中間夾雜少少苦味😅,不過總括都符合預期嘅⠀要講吓伏嘅係Seasonal Seafood Soup同Red Prawn Pasta,大家千祈唔好同一時間嗌晒兩樣嘢,因為味道係一!模!一!樣!首先,海鮮湯同樣以紅蝦做主調,放咗一隻蜆、帶子同魷魚,算有少少誠意,但味道係鹹到不得了,到底係煲得太濃定廚師冇試味就不得而知啦。Red Prawn Pasta都係伏,原因同個湯一樣,鹹到不得了、陣味又一樣,隻紅蝦嘅size,我唔認為呢碟意粉值$368囉😂,不過最主要都係處理好個鹹度先,鹹到食咗半碟就算😮‍💨⠀個人建議,嗌海鮮湯唔好嗌紅蝦意粉,或者淨係嚟試海膽意粉試吓pi

個人建議,嗌海鮮湯唔好嗌紅蝦意粉,或者淨係嚟試海膽意粉試吓pizza就算,for me就應該冇下次啦
第二次食大坑Dough Kitchen星期五晚一樣咁多人,雖然冇訂枱,但好好彩有位好快就有嘢食啦😋😋第一樣係Parma Ham Pizza🍕火箭菜份量多,簿餅芝士味👍🏻Parma Ham👍🏻整體整得幾好味第二個就係必食嘅海膽意粉,Creamy 嘅汁👍🏻手工意粉名不虛傳,同我之前食嘅一樣保持到手準,唯獨就係相對咸咗少少,不過整體都好味餐廳Keep 住都好多人Walk in 但餐廳唔大但又多booking 有時等位都未必等到,想食記得提前book 定位🫶🏻
第二次食大坑Dough Kitchen
星期五晚一樣咁多人,
雖然冇訂枱,但好好彩有位
好快就有嘢食啦😋😋

第一樣係Parma Ham Pizza🍕
火箭菜份量多,簿餅芝士味👍🏻
Parma Ham👍🏻
整體整得幾好味
Parma  Ham  Pizza

第二個就係必食嘅海膽意粉,
Creamy 嘅汁👍🏻
手工意粉名不虛傳,
同我之前食嘅一樣保持到手準,
唯獨就係相對咸咗少少,不過整體都好味

餐廳Keep 住都好多人Walk in
但餐廳唔大但又多booking
有時等位都未必等到,
想食記得提前book 定位🫶🏻
Parma  Ham  Pizza