2013-10-06 513 瀏覽
在愉景新城自成一角的Domon在午飯時間也不太滿座,位置小小的拉麵店也算坐得舒適,只是在拉麵店卻不吃其拉麵,只因午市定食有更想吃的炸豬飯哦。店方送來的熱茶竟像普洱?!在這家拉麵店也不理會是否正宗了,夠熱夠濃的熱茶反而對吃炸豬飯的我有利,熱茶能解油膩嘛。吉列豬扒飯定食($48)滿滿一盤的送來,如斯陣容在午餐而言也算豐盛,況且大吃一餐也可能令情緒跌宕的日子稍稍開懷一點。先來一口暖暖味噌湯潤澤一下,不期望有特別變化的味噌湯裡有還有幾片海帶及嫩滑豆腐粒,為本來單調的湯底加點變化。吃日本定食有也有泡菜,姑勿論是韓式還是日式,爽脆酸辣的大白菜泡菜也是不難吃的,胃口也霎時的被它的酸味打開了,它是有一定作用的耶。一整片的吉列炸豬沒有皮肉分離,全瘦豬扒肉質稍乾,厚度還可的豬扒最吸引還是那酥脆但熱氣的外層,脆卜卜的好難抗拒,只是隔油鐵網下還是出現一些油漬,拉麵店的炸功未及專門店也是情有可原。除了伴飯一流甜酸豬扒醬外這裡還有一朵日本沙拉醬花花,那看來像塑膠的甜甜沙拉醬用來混合不設添食的少量椰菜及半顆車厘茄,也勉強算是一份沙律,減輕一點吃炸豬的罪惡感;不知道可否加添的珍珠米白飯QQ的,一碗飯量在午餐已很足夠了

吉列豬扒定食
味噌湯
泡菜
吉列豬

除了伴飯一流甜酸豬扒醬外這裡還有一朵日本沙拉醬花花,那看來像塑膠的甜甜沙拉醬用來混合不設添食的少量椰菜及半顆車厘茄,也勉強算是一份沙律,減輕一點吃炸豬的罪惡感;不知道可否加添的珍珠米白飯QQ的,一碗飯量在午餐已很足夠了,畢竟想再添吃也時間也不太允許。
豚肉生薑燒
朋友的生薑豚肉燒跟吉列豬同價,以大量洋蔥及薑絲炒的豬肉片比炸豬更可伴飯,那甜甜醬汁帶點洋蔥甜香,連著少量脂肪的豬肉片也不會很油,怕熱氣的朋友最合她心意。

整份定食連加一盛惠$53,在午餐而言不算便宜,況且水準也不算上佳,難怪在午餐時間也不滿座了,凡事總有原因的。

題外話/補充資料: 一直有云每個人身邊總有一名天使,在適當時候就會出現。幸運地我的身邊不只有一位天使,他們每每在我感到不快的時候就會出現為我分憂,這天我的兩名天使就先後出現了,感恩感謝!
2013-06-25 212 瀏覽
今日同媽媽和姪女吃午餐,因為媽媽鍾意食燒雞泡魚,所以肉赤小小$58/碟都叫咗個唻食,雖然份量唔多,但又燒得好好食,軟軟哋有啲汁,唔會好硬好乾。個三文魚鐵板飯有5片3吋左右既三文魚,飯就只得一個飯碗咁多,一個女仔食都食得曬。 因為等咗好耐個拉麵先到,所以食咗一半先記得影相。個湯底唔太濃,但又唔算淡,相信一般大眾都會接受到。可是,對於食得清淡既我唻講,食食吓都覺得味蕾被濃湯包圍,所以小妹下次都應該只會再叫定食。豬軟骨就一般水準,無乜特別。本來想叫多個飯或麵,但姪女話無野啱食,寧願叫多個小食,咁就叫咗個炸雞軟骨,份量夠4至5人食,炸物對我唻講係小食多滋味,幸好佢唔係炸到好濃,Good!
燒雞泡魚
三文魚鐵板飯
豬軟骨拉麵
炸雞軟骨
題外話/補充資料: 因為姪女遲到,我同媽媽首先叫咗燒雞泡魚同三文魚鐵板飯,個燒雞泡魚等咗十五分鐘左右就有,反而個三文魚鐵皮板飯等咗二十分鐘。 加單時叫既豬軟骨拉麵同炸雞軟骨,叫咗二十分鐘都未有,催佢之後再等咗五分鐘先到。 但其實呢日無坐滿,到底係漏單還是厨房做唔切都好,對於只有一個鐘午餐時間既打工一族唻講,呢二十分鐘等太耐啦!
2013-06-17
炸雞軟骨
2013-06-06 102 瀏覽
N年前曾幫襯過一次,因為食一碗拉麵都要$4X~$5X,而小妹當時人工底,一般都係食$30有找既午餐,所以覺得太貴而無再幫襯,今時今日雖不至於人工三級跳,但偶然食餐豪既都可以,加上依家坐得舒服啲既都收你$4X,反正有人畀咗張Coupon畀我,咁就今日約埋同事去試食。我預算佢依家一碗拉麵都要$70左右,去到睇下個餐牌,真係無估錯,但意料之外既係佢有午餐,$48起,比預期中便宜了一點。但所謂午餐,只是午市做特價,比散叫便宜$30左右,拉麵款都只是一碗拉麵,要飲品需加$1跟細支裝汽水或加$12跟果汁或波子汽水。我們叫了以下食品:我的是豚肉生薑燒定食,味道ok但稍為酸了一點。我問過同事啲拉麵如何,佢話啲拉麵質素唔錯,湯底濃但唔會過咸。相比我哋經常幫襯既日式餐廳 ,呢間係好味一啲 (因為嗰間啲野食越唻越唔掂),但計埋加一後,呢間又真係貴少少 (貴$5~$10),所以我諗我會再唻但唔會太經常唻。

我們叫了以下食品:
我的是豚肉生薑燒定食,味道ok但稍為酸了一點。

2013-06-06
2013-04-21 52 瀏覽
21-4-2013(日)是日,繼續做乖乖女,上午陪媽媽往竹林禪院拜神後,便和她由荃灣山頂步行回到山腳的愉城 Domon 吃午飯。我們叫了兩客叉燒拉麵、燒魷魚、各式燒物及一碟三文魚。燒魷魚的醬汁香濃,很醒骨,惜魷魚的肉身較硬,較難吞下去,但味道尚可。燒冬菇大大的兩件,惜醬汁甚少,吃下整件也沒有味道,反而燒豬肉、雞筋骨、雞翼較好,燒的時間掌握頗好,啖啖也是肉,很惹味,叫了兩杯汽水伴送,絕對一流!三文魚則只是普通的貨式,與百佳所售賣的沒有太大分別。全場就好的就是那兩麵叉燒拉麵。湯底濃郁,份量很大的一碗,麵身爽口且彈牙,叉燒肥痩適中,配合索滿湯底的紫菜,非常好吃!我們放下約 $400 便離去,整體不過不失,感覺其拉麵比燒物出色。吃飽後,我一人返回青衣,為德國老外學生補習廣東話,希望能賺少許錢可讓我繼續光顧不同的食店,吃些美味的食物,目標誓要做回一個大肥妹呢!
21-4-2013(日)

是日,繼續做乖乖女

我們叫了兩客叉燒拉麵、燒魷魚、各式燒物及一碟三文魚。
燒魷魚的醬汁香濃,
很醒骨,惜魷魚的肉身較硬,

全場就好的就是那兩麵叉燒拉麵。

2013-04-21
成日想住點都去翻次,因為我對面系一般般,次次經過都無入去,今日朋友話食,總算去過套餐抵食D,都點牛油拉麵,跟餐蟹子沙律58蚊,另一個68蚊跟餐雞肉蛋井+可樂上菜速度都算快一塊肉太硬,口感不好,肉質唔好塞牙縫湯底無咩特別,感覺好似沖出來的拉麵還OK,幾彈牙我最滿意的系雞肉蛋井+蟹子沙律(青瓜)我情願系雞肉蛋井做主食,拉麵系小食雖然途中有小意外,將我的雞肉蛋井換成我無下單的餃子,總數到手了雞肉蛋井,幾粒雞肉+蛋一起炒,蛋啱好系我中意的唔熟蛋,有點汁,撈飯,幾好味,所以我雞肉蛋飯食曬,拉麵無食曬食了小小朋友的蟹子沙律(青瓜),幾清新我的68蚊套餐系包汽水的,我都快食完啦,汽水都唔上,甘我就問佢,先馬上上,我朋友話,如果唔問就唔記得比啦2人+1消費138.6蚊PS:餐具衛生感覺麻麻,筷子放系紙巾上,不知道是筷子舊定污糟

上菜速度都算快

一塊肉太硬,口感不好,肉質唔好塞牙縫

湯底無咩特別,感覺好似沖出來的

拉麵還OK,幾彈牙

我最滿意的系雞肉蛋井+蟹子沙律(青瓜)

我情願系雞肉蛋井做主食,拉麵系小食

食了小小朋友的蟹子沙律(青瓜),幾清新

2人+1消費138.6蚊

雞肉蛋井
蟹子沙律(青瓜)
牛油拉麵
2011-12-11
$69.3 (午餐)
雞肉蛋井
蟹子沙律(青瓜)
  • 蟹子沙律,雞肉蛋井
2011-11-24 20 瀏覽
很失望...很失望...滿心歡喜去吃,但真的十分很失望...叫了一個牛油拉麵:麵本身彈性不夠...差湯底...完全失望,只有咸味,但沒有豬骨味.吃過了很多日本拉麵,我明白不能跟日本正宗的比較.當然地道就是地道,不能比.但是...收費實在是日本地道的價錢!!!拉麵碗$68,再收加一...只吃了一碗麵就是$76大元....在日本一碗普通的拉麵只是900丹,但味道隨便一間都明顯深厚.就算在澳洲,不是日本的地方了,但味道絕對就是跟得上日本地道的功力!而且不是單單一兩家,是好幾家都有水準的.收費也跟香港的差不多.總結....很失望.....不知道蔡生現在去吃會說什麼了...
很失望...很失望...
滿心歡喜去吃,但真的十分很失望...
叫了一個牛油拉麵:
麵本身彈性不夠...差
湯底...完全失望,只有咸味,但沒有豬骨味.
但是...收費實在是日本地道的價錢!!!
總結....
很失望.....
不知道蔡生現在去吃會說什麼了...
2011-11-22
2011-09-13 30 瀏覽
中秋節前夕團圓日,正是911十週年,,或福島地震半週年。選了DOMON,全因之前買了的團購,沒想到是噩夢的開始。一星期前已經訂了位,來到竟然沒記錄,有點難以想像,還好當時人不多,侍應還是能給我們一張檯,隨後侍應的服務也算不錯,值得一讚。不過後來的食客就沒那麼好彩了,派飛混亂,甚至發生後發先至的情況,看得旁人如我心也寒。這裡的地板很黐,清潔看來有點問,就如潮式粉麵店一樣,我覺得是不能接受的。先是用了兩客團購餐,團購上明明是寫白山葵三文魚牛油果沙律,怎料來到的,竟然一碟其貌不揚的普通青瓜絲沙律!回來紀錄才知道錯得離譜,再看看團購網的圖片也是美輪美奐,怎麼能夠差這麼遠?只怪當時沒檢查,不然必定叫換。味道更是差差差,沒味道的青瓜,連爽口都談不上,是腍的,沙律醬也欠奉,心感一條青瓜只白切都可比你好,最後只吃了兩條就物歸原主,這是「生化青瓜」嗎?南瓜餅勉強可叫合格,但南瓜不太甜,也是令人失望的,因為我只知在吃炸物…牛油拉麵再現恐襲,其實這裡所有拉麵都有同一個問題:「芽菜多過麵,麵條是碎的,夾也夾不起,麵餅更像未煮過的黐在一起。」這是家人的評語,言猶在耳,鄰桌竟然說了同一句番說話!未知是否聽到我們的

看到這團購廣告,你也會買吧?
這是甚麼?生化青瓜?
南瓜餅
牛油拉麵
芽菜多過麵,麵條是碎的
牛油拉麵再現恐襲,其實這裡所有拉麵都有同一個問題:「芽菜多過麵,麵條是碎的,夾也夾不起,麵餅更像未煮過的黐在一起。」這是家人的評語,言猶在耳,鄰桌竟然說了同一句番說話!未知是否聽到我們的對話?這一刻我們就好像美國和英國一樣同仇敵愾!
價錢一點也不便宜
另外還點了以下的正價拉麵,拉麵「短樁」「偷工減料」問題依然,要知道正價一點也不便宜,質素和份量卻比味千還要差…
蟹肉拉麵
家人點的蟹肉拉麵,賣相可以,但說穿了,就正如家人所說,那只是蟹柳壽司上的蟹柳吧…而且那半只蛋太熟了,或許,是我們要求太高?
北海道帶子拉麵
同是家人點的北海道帶子拉麵,其實就是這一碗,完全比味千比下去。剛在上星期才吃過味千帶子拉麵,這裡實在連味千都比不上,整碗感覺是七拼八湊,帶子份量又少,麵更以這碗為最碎!看著家人邊吃邊彈,我的心也碎了…
土門拉麵
土門拉麵不多說了,我完全不明白為何這一碗平平無奇的拉麵…會用店名(DOMON = 土門)來命名…是DOMON自己也覺得自己平平無奇嗎?
和牛拉麵
最後一碗,是和牛拉麵,算是挽回一點面子。和牛份量雖不多,但煎得香也腍;麵也明顯地長了,不再碎濕濕,也大碗了,配料更多了其他所沒有的秀珍菇。當以上各碗家人都覺得不飽,這一碗有著明顯的分野,不過,價錢也是其他的兩倍以上…

在現今拉麵橫行的年代,DOMON還以為自己在以前的光輝歲月嗎?不是播著日文歌,日本漫畫任看,放幾枝Asahi,就是日式拉麵!真不知偶像蔡san如果現在來吃DOMON,會給甚麼評語?

這一次團購行動,尤如一次「自殺式恐怖襲擊」一樣,完全是「自己攞黎衰」,因為我一向是反團購的人,看來我和團購八字不合,暫時還是不要做傻事了。

這一年是911十週年,身邊食友同樣在這一天受到「胃部恐怖襲擊」,是巧合?無論如何,今年就用我們的胃,來悼念911吧!

P.S. 對了,我還有兩張團購券,如何是好?
2011-09-11
和牛拉麵
看到這團購廣告,你也會買吧?
價錢一點也不便宜
2011-09-07 16 瀏覽
早年從電視節目中聽到蔡瀾講解 "品味";他說一個人熱愛生命,懂得享受,自然就會有品味。我認同他的見解,所以近年在飲食方面會嘗試去用心享受,祈望可以把品味享受出來。拉麵是近期的城中熱話,學習 "享受生活" 的我選擇了以 "蔡瀾品味推介" 作口號的 <Domon 札幌拉麵> 作為拉麵的起點,正式進入拉麵的世界。湯:非常濃郁,但不油膩。麵:粗、彈牙。叉燒:夠厚,肥瘦比較適中。其它配料:筍、粟米、芽菜、紫菜。我第一口吃的是筍,可惜冇味!環境方面,人流較少,尚算舒服,可以休閒地慢慢品嚐。服務則中規中矩啦!這是我認真品嚐的第一碗拉麵,品嚐過香港其他拉麵之後,我會再回來的!
蔡瀾品味推介!!!

土門拉麵
湯:非常濃郁,但不油膩。
麵:粗、彈牙。
叉燒:夠厚,肥瘦比較適中。

環境方面,人流較少,尚算舒服,可以休閒地慢慢品嚐。
服務則中規中矩啦!

2011-08-19
蔡瀾品味推介!!!
  • 拉麵
2011-08-23 10 瀏覽
My friend has told me that Domon noodles was very nice in Tsuen Wan, so I went there and check this out. I had order the Miso Pork Ramen noodles. The taste of the noodles was very nice but sometimes was a bit over salty. And one thing is very important is the soup was very very hot to make it difference.... NICEThe smell was very nice and the noodles was very tasty also. But the service was not expected in this kind of restaurant., it was totally different to the time when I visit in the pas

But the service was not expected in this kind of restaurant., it was totally different to the time when I visit in the pass few years and was far behind of its service standard

But not bad to give it a try......
2011-08-02
  • 餃子
4K
2011-08-19 9 瀏覽
尋(18-8-2011 Thur)日男友放假,佢想呢晚同我食我以$138.00買o左o既團購二人餐,其實我唔舒服,但見佢想食,就就佢啦.我o地大約8:20pm到o黎,都有8個人等,我o地等o左好耐,約20分鐘至有枱,我o地坐o左一張四人枱,我o地畀張coupon侍應,佢就解釋餐裡面o既前菜係set o左冇得改,麵/飯可以揀其中兩個,OK冇問題.等o左幾耐吓,o野食至到:1.日式柚子大蝦沙律呢個都係有好多沙律菜,大蝦有三隻,沙律菜都係苦o個隻,大蝦爽,汁係芝麻醬,但太少.2.招牌牛油拉麵未到前我o係o度估有咩o野料?o黎到,睇到有一件牛油外,重有一片豚肉,筍,粟米,芽菜同紫菜.(呢個冇相,因為我唔小心影o左第二啲o野.)食落,湯味幾濃,叉燒有啲啲實.拉麵口感適中,但唔係靚.男友話加o左牛油真係滑啲,我又冇乜感覺喎.3.霜降牛肉熔岩拉麵係同黑豚生薑燒定食之間揀呢個.男友先試,佢話好辣,睇真啲,原來有好多辣椒,呢個牛肉都算鮮味,但真係辣.而攪笑地,被男友發現原來有中國o既酸菜.4.4件鴛鴦薯餅o衣o家睇返,所謂4件係4片半件o既薯餅,有啲取巧喎.而鴛鴦薯餅就係一件紫心蕃薯,一件普通黃蕃薯啦.

1.日式柚子大蝦沙律
日式柚子大蝦沙律

2.招牌牛油拉麵

(呢個冇相,因為我唔小心影o左第二啲o野.

3.霜降牛肉熔岩拉麵
霜降牛肉熔岩拉麵

4.4件鴛鴦薯餅
4件鴛鴦薯餅
o衣o家睇返,所謂4件係4片半件o既薯餅,有啲取巧喎.
而鴛鴦薯餅就係一件紫心蕃薯,一件普通黃蕃薯啦.
紫心蕃薯同黃蕃薯薯餅
由於食o左辣牛肉拉麵,所以要食件紫心蕃薯薯餅解辣.呢個幾甜,皮都脆口.

而黃蕃薯薯餅呢,味道當然冇咁甜.食完兩件薯餅都幾飽肚.

5.6隻自家製日式餃子
自家製日式餃子
侍應拎過o黎時話欠我o地一隻,一陣補返畀我o地.哈哈,好攪笑,我同男友講,如果佢o地唔記得,我o地就唔畀$13.80o既貼士.

試吓先,o岩o岩煎起,所以熱辣辣,餡就係椰菜多啲,冇乜特別,不過皮都幾薄.

最後,男友話呢間拉麵唔夠橫綱好食,亦冇乜和風味.

服務:
唔知係真忙定假忙,我o地坐低,叫埋o野食,一路都冇畀茶我o地,但第二啲遲過我o地o黎o既客人就有.

到女侍應拎o野食畀我o地時,至知我o地都冇餐具,真奇怪.
2011-08-18
$75.90 (晚餐)
2011-07-20 6 瀏覽
今次比上幾次幫襯較失準,因為今日唔係上幾次個師傅仔落廚,如果師傅仔落廚相信會好D。湯底太鹹,泡菜辣度適中幾醒胃,前幾次都會飲埋湯底先走但今次真係鹹到飲唔落奶茶唔夠奶,略苦最後都有同經理反映,上幾次食都俾正評,相信係今日轉左人煮先失準所以都唔想一次失準就俾負評,下星期再幫襯希望會好D
泡菜拉麵
凍奶茶
奶茶唔夠奶,略苦

所以都唔想一次失準就俾負評,下星期再幫襯希望會好D
2011-07-20
2011-07-11 1 瀏覽
グッド!グッド!味グッド!♥ \>ω</ Lezh 最鐘意食日本野 今晚這1餐能使我感覺到日本料理的風情呢這1間 很有日本feel, 播著akb48等歌.....感覺就像身處在日本♥♥♥♥♥ 相比起DOMON比起旺角朗豪坊那1間好太多了很喜歡啊!!!! 正♪♪♪~~~~~Lezh 吾多鍾意食牙菜=^= 所以走左牙菜,多左勁多拉面,正啊正啊~~~~~~做得吾好: 就係 那個 "和牛串燒" 根本是騙人的吧 完全不是和牛!!!!! 似 大家樂 D 牛柳=3= 鰻魚飯太少燒汁****D 人都幾有禮貌 , 但好耐先湛茶****價錢除左個和牛串燒, 其他都OK喇 埋單 85折左 $498 / 4人
グッド!グッド!味グッド!♥ \>ω</

Lezh 最鐘意食日本野
今晚這1餐能使我感覺到日本料理的風情呢

很喜歡啊!!!! 正♪♪♪~~~~~
日式手造餃子
牛油炒草菇
鹽燒雞翼
牛油拉麫
做得吾好: 就係 那個 "和牛串燒" 根本是騙人的吧

完全不是和牛!!!!! 似 大家樂 D 牛柳=3=
和牛串燒....不是和牛吧= ="

鰻魚飯太少燒汁
****D 人都幾有禮貌 , 但好耐先湛茶

****價錢除左個和牛串燒, 其他都OK喇
埋單 85折左 $498 / 4人

2011-07-09
牛油拉麫
牛油炒草菇
鹽燒雞翼
日式手造餃子
2011-06-28 4 瀏覽
試過lunch便當ok, 比拉麵好。拉麵很一般, 餸少面少芽菜多, 芽菜同面比例1比1, 湯底很一般。再去dinner, 麵士湯超咸,同waiter講, waiter 不停強調師傅日日有試味,麵士湯唔會有問題, 客人好中意,專登黎叫麵士湯飲。。。0甘我地一行4人當然係覺得咸先出聲啦,唔同我地無啦啦屈你咩, 每個人0既接受程度唔同,你攞入廚房溝d滾水咪算0羅, 同班客人坳係好惡劣0既服務態度, 令成個用餐過程同印象好差
0甘我地一行4人當然係覺得咸先出聲啦,唔同我地無啦啦屈你咩
2011-04-16
2011-03-13 4 瀏覽
雖然幾貴,以前喜歡幫趁,不過,間舖水準下滑緊星期二晚上,全場只有兩位廚師兩位侍應。坐低好耐都冇人理。店內有檯未執、有客想落order冇人理,門口人龍都冇人理 鰻魚定食,只得一塊鰻魚,少得可憐。味道不過不失。不過個蒸蛋幾好食,夠嫩。燒原隻魷魚,又乾又韌日本韭菜炒豬肝,冇乜特別泡菜豬肉定食,夠辣,味道幾好,多汁好送飯,有驚喜。量多,更覺塊饅魚的渺小。後話,侍應收碟韭菜時,手快過眼,將汁濺在我身上嘈都冇用,店員六識趣自動自覺全單打個85拆。唉....
雖然幾貴,以前喜歡幫趁,不過,間舖水準下滑緊

鰻魚定食
燒原隻魷魚
燒原隻魷魚,又乾又韌
日本韭菜炒豬肝
日本韭菜炒豬肝,冇乜特別
泡菜豬肉定食

後話,侍應收碟韭菜時,手快過眼,將汁濺在我身上
嘈都冇用,店員六識趣自動自覺全單打個85拆。唉....
2011-03-08
泡菜豬肉定食
2011-03-11 8 瀏覽
其實味道就不錯, 不過唔同既拉麵款, d材料都係差唔多 但係服務態度就有待改善!全部侍應都好無禮貌, 諗住問下幾時有位, 一句"答你唔到"就走左去... 之後直情唔show你...等左勁奈...足足一個半鐘, 一直有張空枱又唔比人入坐...話就話有人book左, 但係等到食完都無人來囉, 真係好不滿呀!
其實味道就不錯, 不過唔同既拉麵款, d材料都係差唔多

但係服務態度就有待改善!

之後直情唔show你...等左勁奈...足足一個半鐘,
2011-03-11