2023-07-28 774 瀏覽
份量足夠,味道okay !$100 晚市 包一個大大的壽喜燒、前菜及飯,壽喜燒裏面有唔同材料,正!以西寶城此地段而言,係不錯的,因為呢間商場真係冇乜食肆可以選擇!餐廳都坐得幾舒服,服務態度正常
份量足夠,味道okay !
餐廳都坐得幾舒服,服務態度正常
2023-07-25 444 瀏覽
入到去兩人坐卡位,未嗌嘢食,已經見到枱面同牆上面都有曱甴雖然係細隻,但都嚇親,企咗喺度要求轉枱,但侍應完全冇乜反應,過咗一陣先過嚟,完全見慣不怪,點知轉去門口側邊啲位置,都係一樣見到地下有幾隻曱甴,我以後見到呢間嘢都會叫佢做「曱甴屋」,實在太過分,點解可以繼續生存。我明白都好難避免有曱甴,但食一餐飯見到咁多隻真係第一次。至於食物我已經冇心機認真食,只求食飽少少就盡快走人。真係好失望,衛生問題我唔敢都去!
入到去兩人坐卡位,未嗌嘢食,已經見到枱面同牆上面都有曱甴
雖然係細隻,

點知轉去門口側邊啲位置,
都係一樣見到地下有幾隻曱甴,

我以後見到呢間嘢都會叫佢做「曱甴屋」,
實在太過分,點解可以繼續生存。

我明白都好難避免有曱甴,但食一餐飯見到咁多隻真係第一次。

至於食物我已經冇心機認真食,只求食飽少少就盡快走人。

真係好失望,衛生問題我唔敢都去!
2023-05-22 468 瀏覽
這間居酒屋在商場裡面,有一個大型達摩在門口駐守著。入面裝修走木系風格,樓底很高。餐牌有各式其式的日本料理,不過當天沒有供應卷物。燒雞泡魚乾雞泡魚乾燒得乾乾及硬身,跟魷魚乾差不多。日本花魚一夜干北海道的燒一夜干,燒得很香口,充滿魚油脂香,而且細骨不多,有些骨頭焦脆鹹香;魚肉多,肉質絲絲分明。極上牛拖羅拉麵牛肉是半生熟,每片都薄薄的,肉質鮮嫩,肥瘦恰好。牛肉先輕輕燒過,再灑上調味,味道更加提升。另外湯底還有辣肉碎,配上辛味噌湯底,辣度可以接受,很惹味。
這間居酒屋在商場裡面,有一個大型達摩在門口駐守著。
入面裝修走木系風格,樓底很高。
餐牌有各式其式的日本料理,不過當天沒有供應卷物。
燒雞泡魚乾
雞泡魚乾燒得乾乾及硬身,跟魷魚乾差不多。
日本花魚一夜干
極上牛拖羅拉麵
牛肉是半生熟,每片都薄薄的,肉質鮮嫩,肥瘦恰好。
2023-05-02 392 瀏覽
成日放工經過呢間居酒屋都冇機會試吓,今日同啲同事去試咗都覺得唔錯😃特別想推介呢度嘅小食,唔貴而且質素好好👍鐵板蒜片牛柳粒( $68)份量超級大,而且牛柳粒煎到啱啱好。牛柳粒香脆好味道,而且調味唔會過重,仍然保留到牛嘅美味。連埋洋蔥蒜片一齊食好香口🥰札幌餃子( $38 )有四粒餃子,餃子肉係豬肉嚟嘅,個皮厚薄適中。咬落去啲肉汁即刻出晒嚟,鍾意食餃子嘅朋友可以試吓。炸北海道魷魚鬚( $45 ),雖然全部都好熱氣。但係識落又唔係好油膩,魷魚鬚炸得唔錯。但係如果炸粉可以冇咁厚嘅會更加好食😃但係總體來講都唔錯土門青龍卷( $88 )我覺得呢個炸蝦卷非常好食,卷入邊有牛油果,同埋炸蝦,出邊仲有加左海苔粉嘅壽司飯👍呢個卷整體配合得好唔錯❤️廣島吉列蠔定食( $78)都幾抵下喎,如果一個人嚟食晚餐都可以夠飽肚。$78包咗五個生蠔同埋麵豉湯白飯。而且生蠔都叫幾大粒,而且咬落去啲蠔汁唔會炸到乾晒👍加埋沙律醬好好送飯。總括嚟講呢一間居酒屋CP值非常高,應該會翻兜嘅。😘

好唔錯❤️

總括嚟講呢一間居酒屋CP值非常高,應該會翻兜嘅。😘

2023-04-26 266 瀏覽
夜晚黎到位於西寶城嘅居酒屋食飯。地方幾寬落,啱哂一大班人黎食。牛油果野菜沙律牛油果配烚蛋,滿滿嘅蛋白質。再配上鹹香蟹子同埋黑醋蔬菜,食落幾開胃。黑松露牛拖羅卷一客六件,牛肉薄嫰透粉紅,配上雞蛋,酸瓜,仿蟹柳,黑松露醬,非常好食。札幌餃子餃子一碟有四隻皮薄煙韌, 餡料以肉為主, 伴有少許蔬菜 ,食落冇乜湯汁。 勝在熱辣辣煎得夠香口。雞軟骨油膩得濟,冇嗰種脆脆嘅嚼勁。魷魚鬚份量幾足幾香口,美中不足嘅係炸粉太厚。Sappore生啤330ml入口香醇清爽。食完一啖重口味嘅小食,再飲一啖生啤,嗰種甘醇麥芽味同埋爽快後勁令人回味無窮。

牛油果野菜沙律

黑松露牛拖羅卷

札幌餃子

雞軟骨

油膩得濟,冇嗰種脆脆嘅嚼勁。

魷魚鬚

份量幾足幾香口,美中不足嘅係炸粉太厚。

Sappore生啤330ml

2023-04-25 159 瀏覽
位於西寶城的日式居酒屋,主打北海道菜式,地方寧靜,座位舒適。除了主餐牌外,還有晚餐定食,燒魚、豚肉、炒飯、壽喜燒都有,選擇也很多元化。前菜:醬油川海老海蝦細細粒,蝦味濃郁,炸過很香脆可口,很適合作為佐酒小食。野菜料理:牛油果野菜沙律牛油果及雞蛋佈滿沙律上,還有粒粒蟹籽,底下的則是新鮮蔬菜,十分健康。一口料理:札幌餃子 一客共四隻,外皮煎至焦脆金黃,表皮脆口,裡面餡料是菜肉,肉汁很多。拉麵:豚軟骨拉麵 味噌豬軟骨兩大塊,肉質非常軟嫩,肉輕易就撕開。湯底是濃郁的味噌湯,麵條彈牙,掛湯,配料還有溏心蛋、木耳、粟米、蔥花。
前菜:醬油川海老

海蝦細細粒,
蝦味濃郁,炸過很香脆可口,很適合作為佐酒小食。
野菜料理:牛油果野菜沙律

牛油果及雞蛋佈滿沙律上,還有粒粒蟹籽,
底下的則是新鮮蔬菜,十分健康。
一口料理:札幌餃子

一客共四隻,
外皮煎至焦脆金黃,表皮脆口,裡面餡料是菜肉,肉汁很多。
拉麵:豚軟骨拉麵 味噌

豬軟骨兩大塊,肉質非常軟嫩,肉輕易就撕開。
湯底是濃郁的味噌湯,麵條彈牙,掛湯,
配料還有溏心蛋、木耳、粟米、蔥花。
2023-04-23 76 瀏覽
作為日料fans北海道料理不可錯過~呢間居酒屋位於西寶城,店面好寬敞,樓頂高,裝修都幾有日式風情。餐單內容都好豐富包括前菜、野菜料理、卷物、鍋料理、揚物、燒物、拉麵、定食等等。因為我地唔係好肚餓,所以無乜點嗌主食,以小食為主~沙律佢間兩款沙律我地都有嘗試,牛油果蟹子沙律用既凱撒醬,秋葵豆腐沙律用麻醬撈拌,整體感覺都非常清爽,個人中意牛油果沙律多D,食到蟹子一粒粒既口感,同埋更加鮮甜~炸物我地嗌左魷魚須,雞軟骨,吉列蠔三款炸物,總體感覺中規中矩,用料新鮮,味道OK餃子煎餃煎到表皮焦黃岩岩好,肉餡不會太油或太鞋,好味。壽司黑松露牛拖羅卷好精緻,牛肉薄嫩,微微粉色,入口滑嫩,topping係黑松露醬,同牛肉好夾

沙律

炸物

餃子
煎餃煎到表皮焦黃岩岩好,肉餡不會太油或太鞋,好味。

壽司
2023-04-17
餐廳係香港大學站C2出口隔離的大商場西寶城,上一層扶手電梯就見到!平日晚上七時左右已經有70%滿座,打開餐牌,鋪頭主打北海道日式美食,款式都幾多,形形色色,包括前菜、野菜料理、卷物、一品料理、鍋料理、揚物、水產、燒物、札幌拉麵、米飯及飲物 (酒精飲品及無酒精飲品) 等等,實有款岩,價錢都幾相宜添 (而家出街食飯真係好貴☠️)牛油日本粟米牛油已經完美溶咗係日本粟米到,粟米size適中,焗到香香地,飯前小食✅燒雞泡魚乾唔係太多餐廳有,師傅燒烤功架十足,入口微燶,不硬不軟,剛剛好原條燒鰻魚 真係成條上,長過我手掌,正正常常,用來送飯一流拖羅牛sushi脂肪及肉的比例為3070,入口即溶牛小排壽喜燒份量比得好足,菜、菇、肉及豆腐等,放滿整個小鍋,加上生雞蛋及牛小排,主食之選芒果汁唔會酸,仲有微甜!

牛油日本粟米

原條燒鰻魚

真係成條上,長過我手掌,正正常常,用來送飯一流

拖羅牛sushi

脂肪及肉的比例為3070,入口即溶

牛小排壽喜燒

芒果汁

唔會酸,仲有微甜!
2023-03-23
2023-03-28 83 瀏覽
週末和家人一起到西寶城買東西後,就順道在這裏吃晚餐。這間日式料理看着很多家庭客光顧,我們也跟著打算一試究竟。.🦑炸魷魚鬚:魷魚鬚經過炸製後,口感非常酥脆,外層調味料鹹香鹹香的。內裡鮮嫩,口感很好,是一道下酒菜的好選擇。.🎃脆炸紫芋南瓜:外層酥脆口感讓人愛不釋手,而裡面的南瓜和紫芋甜味則甜得非常自然。 .🥟札幌餃子:餃子餡料鮮美,包裹在外層輕薄的餃子皮裡,口感甚佳。餃子肉蟹湯汁也非常鮮美。.🌽牛油焗日本粟米:味道十分香濃,加上玉米的自帶香甜,經典味道。.🍜豚軟骨拉麵:拉麵湯頭非常濃郁,豚軟骨肉質鮮嫩,搭配上彈牙拉麵,不錯.Domon 居酒屋 西環卑路乍街8號西寶城地庫15號舖

Domon 居酒屋
西環卑路乍街8號西寶城地庫15號舖
次次喺西寶城上完堂,都會順便喺呢個商場覓食,呢間拉麵店佢哋就好鍾意,地點方便,而且坐得舒服!黑豚肉泡菜鍋~似fusion菜,濃郁嘅湯底,似mix日本和韓式風味,以薄切黑豚肉為主,搭配泡菜、豆腐等食材,湯汁酸辣開胃。燒油甘魚鮫定食定食搭配米飯和粟米海苔做配菜,魚肉即叫即燒,外面脆脆地,肉質鮮嫩有汁,唔錯!燒雞泡魚乾口感酥脆,佐酒一流!極上火炙鰻魚卷鰻魚經過火炙,更添香氣,令整體味道更加香濃。黑豚肉炒秋葵黑豚肉炒至偏金黃色,口感比較爽口,入口甜甜地,配搭秋葵,解膩又清新!

黑豚肉泡菜鍋

燒油甘魚鮫定食

燒雞泡魚乾
口感酥脆,佐酒一流!

極上火炙鰻魚卷
鰻魚經過火炙,更添香氣,令整體味道更加香濃。

黑豚肉炒秋葵
2023-03-15 866 瀏覽
收工去咗西寶城「Domon居酒屋」食晚餐🍴店內樓底高,毫無壓迫感,空間感十足✨餐牌上嘅選擇好多元化,有沙律、前菜、卷物、炸物、串燒、丼飯及拉麵等等牛油果野菜沙律七彩繽紛嘅雜錦沙律菜,新鮮爽脆;配上軟滑牛油果及雞蛋,清新開胃土門青龍卷卷物表面撒滿海苔粉,中間卷著牛油果及炸蝦,味道同口感都好豐富札幌餃子一客有四隻餃子,每隻都煎到金黃色的,外脆內軟,餡料充滿菜肉鮮香及肉汁,皮薄餡靚土門串燒盛雜錦串燒拼盤合共有五款:冬菇、秋葵、雞翼、牛柳粒及牛舌。雞翼燒到皮脆肉嫩,鮮雞味濃。冬菇及秋葵都好新鮮👍🏻牛舌同牛柳粒都頗肥美,牛味香濃滋味極上牛拖羅拉麵半生熟嘅牛拖羅肥瘦適中,肉味濃郁,好好食哦!辛味噌湯底香辛微辣,仲有辣肉碎及溏心蛋,配上彈牙又掛湯的拉麵,好正哦燒菠蘿菠蘿清甜多汁勁juicy,不得了呀蘋果汁冰涼清甜蘋果汁,好解渴

牛油果野菜沙律

土門青龍卷

札幌餃子

土門串燒盛

極上牛拖羅拉麵

燒菠蘿

菠蘿清甜多汁勁juicy,不得了呀

蘋果汁

冰涼清甜蘋果汁,好解渴
2023-03-15 65 瀏覽
Convenient the restaurant is on the ground floor of the Westwood , which is near my apartment. I can quickly get my dinner
Convenient
外賣自取
2023-03-02 111 瀏覽
西環街坊平時唔知食咩行去西寶城就會諗起佢,野食夠大份價錢又親民所以都幾推薦! 燒雞泡魚乾:雞泡魚乾燒得剛剛好,唔會太乾身,味道香甜,令人一食上癮。黑松露燻蛋:燻蛋嘅口感嫩滑,黑松露嘅味道突出,但唔會搶走燻蛋嘅蛋味。黑松露牛拖羅卷:呢個拖羅卷本身口感都好豐富,而表面鋪咗經過火炙嘅牛肉,牛肉嘅口感好嫩,仲帶有炙燒嘅香味,同黑松露嘅味道好夾。鐵板蒜片牛柳粒:牛柳粒用鐵板上,有鐵板獨有嘅香味,仲配埋好多蒜片,可以夾埋蒜片一齊食,令牛柳多添一份蒜香味。極上牛小排壽喜鍋:呢度嘅牛小排係用上美國嘅安格斯級,肉味會較濃,食落無和牛咁油膩,配埋香甜嘅壽喜燒汁,可以更能突出牛肉嘅肉味,而入面仲有多款嘅配菜,吸收哂湯汁就更好味。吉列廣島蠔(3隻):廣島嘅蠔好大隻,隻隻都好肥美,用嚟做吉列蠔好啱,咬落去嗰下食到酥脆嘅口感,仲食到蠔本身嘅鮮甜味。蘸埋沙律醬可以中和一下吉列嘅油膩感。