太陽芝士麵包搭配炸雞是一種創意結合,提供了令人滿意的味蕾體驗。這種組合將柔軟濕潤的芝士麵包與酥脆的炸雞完美融合,創造出獨特的口感和風味。太陽芝士麵包的特點是它的中心滿載著溢出的芝士,這種芝士在口中融化,帶來濃郁的乳香。麵包本身外層微脆,內部柔軟而富有彈性,與芝士的味道相得益彰。當這種麵包與炸雞組合時,不僅味道層次豐富,而且提供了令人滿足的飽腹感。炸雞方面,其外皮炸得金黃酥脆,肉質內部保持多汁和嫩滑。炸雞的鹹香與麵包中的芝士味道相互作用,產生了一種美妙的味道對比。這種組合不僅呈現了炸雞的經典魅力,也增添了太陽芝士麵包的豐富口感。整體而言,太陽芝士麵包炸雞是一個創新而美味的選擇,兩個人叫一份已超滿足。
2023-07-31
今日比我喺觀塘發現咗間唔洗排隊等位嘅餐廳😆地方又大又闊落,坐得舒服又唔限時,又唔會有大大條人龍喺門口比壓力你😂😂野食款式又多又好食,同朋友gathering至啱👍🏻可惜呢度做到17/2就唔做啦🥹要食就要去銅鑼灣嘅分店🥲🍯蜜糖牛油香蒜焗烤雞 ($208) 全份雞熱辣辣勁大盤🤩呢款式真係好多😁有好多口味😋有炸雞又有焗雞,仲可以拼窩夫🧇有半份有全份,可以雙拼口味,好多配搭咩都得😙唔想咁熱氣所以揀咗焗雞😛皮都焗得幾香脆,雞肉嫩滑多汁😋甜甜嘅蜜汁帶啲蒜香,好食🤤🍅蕃茄卡邦尼Rose炒年糕 ($155) 又係分量十足😆年糕煙靭👍🏻配料好多,有魚糕片同芝士竹輪,仲有卡邦尼先有嘅煙肉😆平時食卡邦尼好易膩,不過今次好鮮蕃茄味🍅酸酸地好開胃😆

蜜糖牛油香蒜焗烤雞

🍯蜜糖牛油香蒜焗烤雞 ($208)

蕃茄卡邦尼Rose炒年糕

🍅蕃茄卡邦尼Rose炒年糕 ($155)
蜜糖牛油香蒜焗烤雞
蕃茄卡邦尼Rose炒年糕
  • 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞
2024-02-10 115 瀏覽
今次到為10月生日嘅姊妹慶祝,當日係10月中嘅平日,7點去到,只要三四台客,好靜。呢度差唔多每一層也有食肆,以前係附近番工,常常去幫襯不同餐廳,我哋叫咗炸雞2份,海鮮薄餅,玉子燒,炸雞啲芝士好香濃,玉子加勁多蛋黃醬同茄汁,係好夾味道。由於人少,坐得好舒服,佢有提供甜品係出面扲,我哋冇試到,因為已經飽咗了。
2024-01-23 365 瀏覽
去亞太中心唱完K,順便落樓覓食,見到間韓國菜好似幾新,裝修都幾靚,入去食咗個lunch~食物:韓國海鮮湯麵 $98用傳統韓國即食麵煲上,入邊都有多款海鮮,青口呀魷魚仔呀,湯底好特別,好香麻油味,唔會太辣,啱唔食得辣嘅朋友~蜂蜜牛油脆雞 (半份)$148韓國最出名就係食雞,呢度嘅招牌菜,五花八門嘅炸雞或者烤雞都有得揀,而且呢度嘅炸雞就都有得揀有骨或者無骨,我哋呢啲懶人就揀咗無骨啦🤣半份嚟講,份量都超級多,兩個人食一定夠食,蜂蜜牛油味香,雞外脆皮,裏面都唔會靭,唔錯唔錯👍🏻招牌年糕 $155醬汁偏酸,適合鍾意食酸嘅人試吓,分量十足,年糕煙靭,另外仲有啲魚糕。甜品吧原來仲有免費甜品吧供應,有椰汁紫米露,麵包布甸,同埋可以自己整窩夫格仔餅食,除咗甜品,亦都有泡菜隨便食。環境:餐廳座位闊落,地理位置方便。

食物:

韓國海鮮湯麵 $98

蜂蜜牛油脆雞 (半份)$148

招牌年糕 $155

甜品

環境:
餐廳座位闊落,地理位置方便。
2024-01-06
❤️《韓式增肥之旅》- - Dodam Chicken近排去apm 行街街,突然諗起朋友介紹韓國過江龍炸雞Dodam chicken,就去門口睇睇👍門口見到有2人晚市餐牌$502同炸雞既香味就立即沖入去🤣呢餐韓國餐煎炸野特別多,又要爆暗倉🥺整體食物唔錯,份量多,炸野香脆可口😍🫓海鮮泡菜餅海鮮泡菜餅略嫌粉漿唔夠多,薄薄一片,炸既時候油溫度唔夠高,所以食落口有d 油,另外泡菜辣味又不足,呢個餅麻麻地🙈🍟芝士麵包薯條🙋🏻‍♂️最鐘意食芝士同薯條,食落麵包芝士薯條好正😋😋薯條同番薯條炸得酥脆金黃,連同芝士醬,好好味呀!🥟蜂蜜牛油脆雞重頭戲當然是韓國炸雞,我哋揀蜂蜜牛油脆雞,雞皮脆卜卜,充滿蜜糖香味連同嫩滑雞肉,一啖咬落口,流晒口水!☻味道:7/10☻環境:7/10☻服務:7/10☻價錢:7/10☻回頭率:65%☻人均消費:$250📍 Dodam Chicken(觀塘)觀塘觀塘道414號亞太中心3樓1號舖
❤️《韓式增肥之旅》- - Dodam Chicken

☻服務:7/10
☻價錢:7/10
☻回頭率:65%
☻人均消費:$250

📍 Dodam Chicken(觀塘)
觀塘觀塘道414號亞太中心3樓1號舖
2024-01-16 294 瀏覽
第二次到訪,有自助甜品位置,雖然種類比較少,但是可以任食泡菜和糖水非常開心。再次選擇這間餐廳是因為燒雞非常Juicy. 炸雞味道濃郁,但不會太鹹或者太甜,個人覺得味道剛剛好。不是特別好吃,但是這個價位來說非常不錯。今次試了炒年糕,味道方面覺得不是特別出色,但是份量很足,我們四個人一共叫了半份炸雞,半份燒雞,一份年糕。另外在任食糖水。地理位置也,非常方便。非常接近地鐵站。從APM到達餐廳大概需要5分鐘路程。
不是特別好吃,但是這個價位來說非常不錯。
嚟嘅時候係下午茶,價錢平好多,炸雞份量會少啲,但係依然有十幾件,其實份量就應該一樣,所以超抵食!!🤩⭐️蜂蜜牛油香蒜炸雞 $65呢款炸雞係食過之中最好食之一❤️,首先佢係無骨雞,啖啖肉!炸漿唔係香脆可口個種,相對唔油膩、熱氣,少少脆但係雞肉炸完依然嫩滑多汁!香蒜味道未必好出,但係蜂蜜牛油包住炸雞味道好好食😋會為咗呢個再番嚟食!⭐️韓式手抓飯 $42材料豐富有紫菜、蟹柳、蟹籽,令人想不停keep 住食!⭐️ 招牌甜辣芝士無骨烤雞 $118韓國菜必點嘅芝士!特別嘅係獅子狗入面都有芝士🧀!不過雞肉味道就無炸雞出色!

⭐️蜂蜜牛油香蒜炸雞 $65

⭐️韓式手抓飯 $42
材料豐富有紫菜、蟹柳、蟹籽,令人想不停keep 住食!

⭐️ 招牌甜辣芝士無骨烤雞 $118
2024-01-05 289 瀏覽
Dodam Chicken,以其獨特的韓國風味和豐富多樣的菜單。更令人驚喜的是,他們還提供免費甜品吧,供應西米露、自製窩夫和麵包布丁等美味甜點。Dodam Chicken迷人的韓國風格裝潢,舒適的用餐環境讓你感到放鬆,而熱情友好的工作人員將提供專業的服務。首先,讓我們來品嚐Dodam Chicken的招牌菜——原味脆雞。這道菜以經典的韓國炸雞為基礎,外皮炸得金黃酥脆,讓人垂涎欲滴。每一口咬下去時,鮮嫩多汁的肉質和香氣四溢的調味料。這道原味脆雞絕對是雞肉愛好者的最佳選擇。接下來,黑松露薯條。這道菜以薯條為基礎,灑上黑松露,散發出迷人的香氣。每一根薯條都炸得酥脆金黃,口感絕佳。當咬下去時,會感受到黑松露的獨特風味與薯條的完美結合。此外,Dodam Chicken還推出了令人垂涎的招牌雞肉炒飯。這道炒飯色澤金黃,米飯經過炒煮後散發出香氣,搭配著鮮嫩多汁的雞肉,每一口都是一個美味的驚喜。這道炒飯不僅味道美味,而且份量十足,適合與親朋好友一同分享。除了精緻的主菜,Dodam Chicken還提供免費甜品吧。在甜品吧上,你可以品嚐到清涼的西米露、自製窩夫和麵包布丁等多種甜點。這些甜品精心製作,口感

除了精緻的主菜,Dodam Chicken還提供免費甜品吧。在甜品吧上,你可以品嚐到清涼的西米露、自製窩夫和麵包布丁等多種甜點。這些甜品精心製作,口感豐富,絕對能滿足我的甜蜜渴望。

總而言之,Dodam Chicken 令人難以忘懷,想一試再試!
2024-01-04 163 瀏覽
晚上相約了朋友吃韓國菜。餐廳有不少卡位,環境舒適有空間感,適合三五知己聚會。兩個人點了兩份主食,分別是鮑魚人蔘雞湯和韓式牛肉年糕粉絲。鮑魚人蔘雞湯最適合冬天喝,濃濃的雞湯加上人蔘回甘的味道,滋味又暖身。一鍋有兩大隻雞腿,肉質軟腍又入味,輕易用叉子便能分開雞肉,鮑魚也爽口帶鮮味。韓式牛肉年糕粉絲份量多,和朋友分着吃剛剛好。最喜歡韓式年糕煙煙韌韌的口感,湯頭清甜鮮美,配搭牛肉,冬菇,娃娃菜,魚糕等,都是非常掛湯的配料。餐廳內設有甜品自助吧,飯後可以吃着甜品繼續和朋友聊天,這晚共有三款甜品選擇。當中最有特色當然是自製格仔餅,跟著指示,數分數後便能品嘗新鮮出爐的格仔餅。想不到自己製作格仔餅都能做出外脆內軟的效果,配上酸酸甜甜的果醬更開胃。紫米露也有驚喜,甜度適中,加一點椰奶令糖水口感更香濃幼滑。

兩個人點了兩份主食,分別是鮑魚人蔘雞湯和韓式牛肉年糕粉絲。

韓式牛肉年糕粉絲份量多,和朋友分着吃剛剛好。

2023-12-28
2024-01-03 170 瀏覽
好耐冇食韓國嘢啦,同女朋友黎開觀塘見到有就入左黎食呢間餐廳係觀塘市中心,apm行過黎3-5分鐘交通方便 ,同埋地址好容易搵到,裝修簡潔舒服 ,食得好放鬆。我地叫左:鮑魚人參雞湯芝士雞蛋卷香脆辣雞韓式手抓飯芝士年糕拉麵 另外佢地仲會有甜品同糖水任食 ,麵包布甸 紅豆沙, 雖然唔多但係至少有我哋選擇。Waiter服務都唔錯,回應都好有禮貌綜合黎講呢間韓國餐廳我比8分啦, 兩個人 叫咗四樣嘢都好夠飽, 價錢中規中舉但係味道同環境對得起呢個價錢,下次可以再黎食😋
好耐冇食韓國嘢啦,同女朋友黎開觀塘見到有就入左黎食
呢間餐廳係觀塘市中心,apm行過黎3-5分

我地叫左:
芝士雞蛋卷
芝士年糕拉麵

香脆辣雞

另外佢地仲會有甜品糖水任食 ,麵包
布甸 紅豆沙, 雖然唔多但係至少有我哋選擇。

Waiter服務都唔錯,回應都好有禮貌
2023-12-28 162 瀏覽
好耐冇飛韓國又有啲掛住韓國嘅嘢食 朋友就推介我黎dodam😚 佢地話啲嘢食味道好正宗 今日離開觀塘附近就嚟試吓啦🤩除咗傳統嘅韓國菜式之外 餐廳仲有其他新穎特色嘅料理 真係夠曬creative👌🏻鮑魚人蔘雞湯($175) 🍲宜家天氣突然之間轉涼 梗係要叫返啲暖笠笠嘅嘢食啦🧣 唔單止可以養生暖胃 仲好足料😌有兩件大雞髀仲有爽口彈牙嘅鮑魚 性價比好高😊黎到dodam梗係要一試佢地馳名嘅雙重滋味焗雞($248)啦 🐣今次要左原味同埋蜂蜜豉油香蒜味😆 雞肉焗完之後肉質都keep到鮮嫩 食落口仲係好juicy😛芝士麵包薯條 ($115) 邪惡又好食嘅小食 拉絲芝士令人難以抵抗🤭

鮑魚人蔘雞湯($175) 🍲

芝士麵包薯條 ($115)
邪惡又好食嘅小食 拉絲芝士令人難以抵抗🤭
2023-12-28 101 瀏覽
The location for the restaurant is close to mtr just next to APM mall in Kwun Tong. We ordered: Cheese egg roll ($135), Dodam Original Chicken & Honey Soy Garlic (Baked Half & Half) ($248) and Cheese bread fondue fries ($115)The Cheese bread fondue fries has unique flavors, as it contains potato wedges, sweet potato fries, and french fries! its a lot of different flavour in one dish! The cheese egg roll itself has very different flavor profile to the cheese bread. One suggestion, eat when hot! i

We ordered:

Cheese egg roll ($135),

The cheese egg roll itself has very different flavor profile to the cheese bread. One suggestion, eat when hot! its really cheese to the point all the cheese melt on the plate!

The dodam chicken itself is very tender and juicy, its crispy on the outside and tender and soft on the inside. The original flavor would be more suited for those who dont like strong flavour, but the honey soy garlic is definitely the winner here, with its sweet and salty combination!
2023-12-14 256 瀏覽
觀塘食lunch,呢間餐廳地方方便,拖住枱之間幾多空間,坐得舒服企理叫咗兩個lunch set,全雞宴呀哈哈🐣香烤牛油蜂蜜雞估唔到一人份量,lunch set都咁大份,雞髀雞翼雞胸雞肉,通通都有今次我叫咗健康,但又好香口嘅蜜糖烤雞雞皮依然脆卜卜,充滿蜜糖嘅香味雞肉好嫩滑,黐住啲骨令舍有口感🐔熱辣辣人蔘雞湯 另外叫咗個人蔘雞湯,湯底好濃郁又好好飲,有少少人蔘味,好適合而家冬天嘅季候有兩大隻雞髀,好嫩滑湯入邊仲有唔同嘅配料,例如粉絲香菇人蔘杞子紅棗另外午餐亦都配有嘢飲同埋出邊有Kimchi 同埋炒粉絲好滿足啊
叫咗兩個lunch set,全雞宴呀哈哈
🐣香烤牛油蜂蜜雞
今次我叫咗健康,但又好香口嘅蜜糖烤雞
雞皮依然脆卜卜,充滿蜜糖嘅香味
雞肉好嫩滑,黐住啲骨令舍有口感

🐔熱辣辣人蔘雞湯
有兩大隻雞髀,好嫩滑
湯入邊仲有唔同嘅配料,例如粉絲香菇人蔘杞子紅棗

另外午餐亦都配有嘢飲同埋出邊有Kimchi 同埋炒粉絲

好滿足啊
2023-12-14 178 瀏覽
台灣,越南,泰國都有餐廳俾你係火車軌道隔離食飯。如果你冇咁多日假去外國旅行,觀塘幫到你。放假係下午茶時間黎呢度,雖然有四五台客喺度,但係都冇影響觀火車(港鐵)嘅心情。 🍺一路睇火車一路飲倒豎葱沙冰就最正。西柚芒果乳酪沙冰,加埋Hoegaarden,配搭幾分秋意,半分醉意,開始左非常寫意嘅下午。 🍖有啤酒就一定要配炸雞,除左大路嘅原味,同埋經常食既甜辣味道,今次試左甜豉油味。甜甜地,有少少醋味,配合非常爽脆既雞皮,有個種食左好味嘅炸野,但即刻俾醬汁解左熱氣嘅感覺。 🍖有啤酒就一定要有薯條,有薯條就一定要有好味嘅醬汁。我點既拼盤有三種薯條,甜薯,薯角同粗薯條。中間有用挖空咗既麵包裝住芝士火鍋式既芝士醬,充滿鹹香,其味無窮。而且每一種薯條點落去出嚟嘅味道都唔同。非常特別。最緊要係我最後連個包同剩低嘅芝士醬一齊食。實在太濃郁,太好味啦。 🍺✨️返返轉頭,又飲返一啖沙冰,全餐雖然好飽,但係就唔會好膩。餐廳景觀,食物質素都好適合懶洋洋嘅秋天下午。

2023-12-09 239 瀏覽
朋友介紹呢間韓國餐廳有小型自助甜品吧。呢日係附近搵食,於是就請個朋友帶我黎食個午餐體驗下。除左酒店自助餐,第一次見有餐廳提供Waffle機比大家即整Waffle,仲要好整齊乾淨。睇住個Waffle熱辣辣咁整出黎,好玩又好食,極受大朋友小朋友歡迎。仲有幾款水果醬同牛油比大家揀麵包pudding望落去好吸引。拎左一小舊試下,食落有脆邊,又唔太甜,好食。Pizza揀左half half $165分別係Gorgonzola + Black truffle & mushroom餅底有兩層,好特別,幾有口感。芝士雞蛋卷 $135賣相好靚好繽紛,有種切蛋糕既感覺。滿滿既芝士,望落邪惡,食落又唔覺好飽膩,仲好滋味。招牌甜辣芝士無骨烤雞$205芝士拉到絲,甜辣平衡得幾好。辣度係BB辣。雞、芝士同年糕味道配合得幾好,年糕仲要係芝心。

仲有幾款水果醬同牛油比大家揀

麵包pudding望落去好吸引。

拎左一小舊試下,食落有脆邊,又唔太甜,好食。

Pizza揀左half half $165

餅底有兩層,好特別,幾有口感。

芝士雞蛋卷 $135
賣相好靚好繽紛,有種切蛋糕既感覺。

滿滿既芝士,望落邪惡,食落又唔覺好飽膩,仲好滋味。

招牌甜辣芝士無骨烤雞$205

芝士拉到絲,甜辣平衡得幾好。

辣度係BB辣。

雞、芝士同年糕味道配合得幾好,年糕仲要係芝心。