招聘中
最高可達 $24,000
月薪 (面議)
餐廳: Délifrance (環球大廈)
資訊:

2024-03-05 80 瀏覽
曾幾何時,這間餐廳可算盛極一時,分店多,人流也多。是我喜愛的餐廳。但是,今時唔同往日,有種愈做愈縮的感覺。為什麼?究其原因: (食友可以分享不同看法)價錢太高?定位問題?食品質素?服務質素?我想,應該每方面的原因都有吧?以今晚的用餐經驗為例。牛尾意粉的牛尾份量少,又乾又硬,意粉份量也不多。餐湯咖啡算正常,麵包感覺不太新鮮。服務方面,前枱那位四眼阿姐面對顧客的提問不太耐煩。顧客是來幫襯,不是要看你臉色,我沒欠你啊,為什麼擺臭臉給我看??因此,建議管理層,加前線員工的薪水吧,讓他/她們快樂地工作,不要給臉色顧客看。或者,這只是個人問題?因為上次去灣仔分店食Brunch, 那個男的員工都OK幾好。要不然就削減前線員工,進一步投資餐飲質素及科技,提升顧客正面體驗。這裡的顧客群用手機點餐應該没難道吧?當價錢,質素,服務不成比例地增長,遠只會帶來反方向的業務萎縮。

價錢太高?
定位問題?
食品質素?
服務質素?

2024-03-05
用餐優惠
優惠券
2024-01-20 149 瀏覽
今日一行三兩好朋友,坐低嚟Delifrance度,食返場唔花巧但又暖笠笠嘅晚餐嘅。我地一齊share咗好幾款經典好食嘢,開胃湯我地試咗個芝士蕃茄忌廉湯,真係有種濃郁至極嘅蕃茄味道,忌廉仲足足喺湯頭上浮住,百搭啲嘅法包,搶墟!🍅咬一啖脆脆嘅白汁火腿粟米三文治,火腿粒粒分明,加埋粟米嘅甜,我飲口茶,完美!真係好有層次,仲溫暖我隻心小小咁,唔講則啲,佢收拾番個下午嘅疲累感。嚟到重頭戲,頭版頭!我哋叫咗煙三文魚卡邦尼,啲意粉啱啱好,彈牙得黎唔爛,好似煙三文魚味道入面嘅鹹味同埋白汁嘅融合,食落意猶未盡。肉醬千層麵呢,厚厚肉醬層次分明,滿滿嘅番茄同肉汁,食落感覺好豐富!旁邊嗰薯蓉又香又滑,融合埋啲芝士粉,係呢個寒冷冬日裡嘅一大慰藉。今次食完,真係要讚下,雖然唔係啲好高級嘅餐廳,不過幾個夥伴坐一坐,食個簡單溫馨嘅晚餐,都算係完美嘅小確幸啦!💖🍲🍴

2024-01-04 153 瀏覽
上個周末去左Delifrance搵食,第一眼就被個焗椰香雞飯吸引。雞飯軟熟香滑,磨菇汁濃郁得黎唔覺得膩,真係正到彈呀!配上既焗薯,芝士足料,蛋白沙律鮮羔羔,好食得嚟又唔重口。頭盤既雜菜湯,清新得嚟又唔失份量,一大碗飲得好滿足。不過呢,個特色飲品就有少少失色,個芒果雜七雜八既味道,真係有點出戲,帶咗種怪怪既藥水味,飲完都覺得有啲傻眼🤯。不過,最後個甜品就補返分,雪糕同泡芙加埋朱古力醬,簡直係完美組合,幸福感爆燈💖!今次食咗一頓,心情大好,啲食物真係叫人忍唔住口水直流三千尺啊!👍🤤🥳
2024-01-01 131 瀏覽
因為是在2023年最後一個星期五,我和好朋友約定在Delifrance享用輕食午餐。一提到Delifrance這個名字,人們就會認為他們的牛角包🥐Croissant非常酥脆好食,他們于1983年在新加坡成立,母公司在法國巴黎,以輕食為主,係好多人讀書時期喜歡😘光顧輕食名店,而現在的Delifrance所提供的餐單比以前更多元化的款式選擇。由於我朋友未到,服務員見到我等了一段時間,於是很有禮貌地給了我兩份菜單,一份以「輕食麵包」為主綠色menu,另一份以「意粉🍝」為主籃色menu,這個「main course 主菜」還包括一杯飲料,如選擇凍飲需要額外支付5元。如果再想➕Top up ,可以額外支付費用。分別$12、$16、$29,然而,兩份菜單的額外選擇的side dishes 係不同的。我選擇了一個價值$29的甜點「雙球雪糕特濃咖啡配法式蝴蝶酥」,而我的朋友則選擇$12的「粟米湯」作為額外配菜。我真心覺得他們的「焗芝士汁雞肉🍗鮮菠菜合桃螺絲粉」非常有驚喜,這是他們新推出的菜式,這道菜由一個煎鍋🍳承載著意粉、雞肉、合桃和新鮮的菠菜,口感非常出色,因為有合桃的香脆和菠菜的清爽,再加上螺絲粉

我真心覺得他們的「焗芝士汁雞肉🍗鮮菠菜合桃螺絲粉」非常有驚喜,這是他們新推出的菜式,這道菜由一個煎鍋🍳承載著意粉、雞肉、合桃和新鮮的菠菜,口感非常出色,因為有合桃的香脆和菠菜的清爽,再加上螺絲粉,味道絕佳。

而我的朋友則選擇了「煙三文魚碎蛋配法國🇫🇷百吉包」,這是一道非常美味的輕食。此外,我特別喜歡那個「🍨雪糕特濃咖啡蝴蝶酥」,它的外觀非常漂亮,就像一個🫶🏻心形雪糕🍨☕️放在咖啡上面。總括來說,整體感覺非常好,服務員也非常有禮貌。我相信我會再次光顧這家店的。記得等我去🫶🏻🫶🏻

Baked Pasta w/Chicken⭐️⭐️⭐️⭐️
$77.00

includes Iced Lemon Tea⭐️⭐️⭐️
凍檸檬茶
凍飲加 $5.00

Top up | Add-On Menu | dessert⭐️⭐️⭐️⭐️
$29.00

item no.S1 | Signature Smoked Salmon⭐️⭐️⭐️
Ciabatta with Egg Mayo
招牌煙三文魚白汁碎蛋配法國🇫🇷百吉包
$69.00

includes Organic Apple Tea⭐️⭐️⭐️
🍎有機蘋果茶

Top up | Add-On Menu | Cream of Corn Soup
忌廉粟米湯⭐️⭐️⭐️
$12.00

凍檸茶
招牌煙三文魚白汁碎蛋配法國🇫🇷百吉包
2023-12-29
  • 雙球雪糕特濃咖啡配法式蝴蝶酥
2023-08-31 339 瀏覽
今日去到中環做嘢,食午飯嘅時間都過咗,大概2點左右,諗到附近有間DeliFrance😍以前成日食!今日好簡單,兩個人嚟食嗌咗一份意粉同一份焗薯🤭意粉就普通,比較乾身。不過焗薯真係幾好味😋我會連埋個皮一齊食,餡料我揀咗三文魚配蛋沙律,上面仲有層芝士煙肉,好正🤤🤤

2023-08-14
2023-04-09 589 瀏覽
A breakfast I didn't expect not to be filling😂 Maybe I just have a big appetite.😂 We ordered penne in mushroom soup, served with two sunny eggs and half a baguette and mushroom spinach and cheese omelette served with half a wheat baguette. Penne was cooked al dante in umami soup. It was served in a small bowl, finishing in few spoonful. Eggs were overcooked and baguette was served slight toast. Omelette was cooked just right but very thinly. Toppings were well cooked. Sadly pretty bland, only th

Omelette was cooked just right but very thinly. Toppings were well cooked. Sadly pretty bland, only the cheese brought out the savoury side.
Wheat baguette was again alright. Nothing special.

Seating here was okay just the fact that it was in the centre of the plaza making it very noisy.

2023-03-24 351 瀏覽
比較少喺中環食早餐,呢間一出地鐵站就到,所以上咗嚟,餐廳樓底高,坐落感覺開揚,多客人但座位本身唔逼,整體環境乾淨我點咗牛角包配烤雞、司華力腸同煎蛋,伴碟仲有蕃茄同青瓜,飲熱奶茶,牛角包又大又鬆脆,其他食物都大件,質素都ok,奶茶就淡咗少少,以餐廳位置嘅方便同舒服程度,兼有人送餐,我覺得都抵食嘅

2023-01-11 497 瀏覽
今晚去到中環,聽朋友說有一家法式連鎖咖啡店幾好食,所以就去試一試😉餐牌上面平均價錢大約$58-$90,以中環的地段來說價錢還算合理🙃白汁三文魚焗薯+雞槌非常新穎的一個菜式,以焗薯為主角,之後配搭上三文魚在表面,還有一點芝士,口感實在難以形容,這配搭非常特別🥰而且還要是原個焗薯XD雞槌的話需要加+$15,吃下去雞肉略有嚼頭,甜汁入味😎再加上一杯奶茶的話,簡直就是完美😍好味指數:7/10性價比指數:7/10餐廳名稱:Délifrance餐廳地址:中環德輔道中19號環球大廈1樓174號舖電話:2868 1355

白汁三文魚焗薯+雞槌

好味指數:7/10

性價比指數:7/10

餐廳名稱:Délifrance

餐廳地址:中環德輔道中19號環球大廈1樓174號舖

電話:2868 1355
2023-01-10
2022-11-08 577 瀏覽
好耐冇去Délifrance 食嘢,嗰日去開中環行過見到,決定唔買返啲嘢返去食。意粉口感彈牙,配料十足,醬汁惹味。炒蛋非常嫩滑,法包外脆內軟,通粉味道濃郁。咖啡味道香濃。
意粉口感彈牙,配料十足,醬汁惹味。
炒蛋非常嫩滑,法包外脆內軟,通粉味道濃郁。
咖啡味道香濃。
外賣自取
2022-10-16 486 瀏覽
落大雨諗吾到去邊食lunch 就決定同同事近近地去附近食Lunch time會有二人set 包左湯 前菜 主食 飲品同甜點因為我中意食菌 所以叫左雜菌炒意粉 飲品就叫左芒果梳打意粉吾錯 正正常常 但覺得洋蔥有點多 蛋沙律toast 蛋沙律good good 但如果吐司可以脆啲會更好甜品降左grade以前會有雪糕蛋糕/蝴蝶酥加雪糕 但依家變左Madeline 同法式小蛋糕 小蛋糕幾好食 個邊脆脆地 但有點太甜整體都可以接受
落大雨諗吾到去邊食lunch 就決定同同事近近地去附近食
因為我中意食菌 所以叫左雜菌炒意粉 飲品就叫左芒果梳打
意大利黑松露醬有機鮮雜菇野菌炒意粉

意粉吾錯 正正常常 但覺得洋蔥有點多
整體都可以接受
意大利黑松露醬有機鮮雜菇野菌炒意粉
2022-09-03 483 瀏覽
上次食完個delifrance早餐覺得唔錯,一於走去公司隔離間delifrance度食個早飯,陴間趕住去Element睇免費戲,估唔到6點前仲有tea set,幾十蚊食個飯質素算係唔錯又夠晒飽,勝在方便、清靜、舒服,如果唔係趕時間的話應該可以慢慢繼續坐。個牛角包冇上次咁熱咁脆但都算合格火雞肉蘑菇湯長通粉,算係有D菇味,長通粉唔會太腍幾好,不過得2塊仔火雞肉就......唔多符合我預期囉煙三文魚炒蛋算足料,有少少紅椒粒帶返D口感,而且幾香幾有椒味仲有15蚊2隻好足味嘅雞槌,補償返我今日lunch俾筷子記漏左塊即炸豬扒杯熱檸蜜亦真係落蜜糖,好足蜜糖味,唔係喺茶記/快餐廳嗰種
個牛角包冇上次咁熱咁脆但都算合格
杯熱檸蜜亦真係落蜜糖,好足蜜糖味,唔係喺茶記/快餐廳嗰種
2022-08-25
2022-08-16 349 瀏覽
中環食lunch 通常都外賣🥡今日突然好想食意粉🍝去左環球商場既Delifrance 叫左個外賣🥡卡邦尼煙三文魚煙肉芝士炒意粉 $85勁少煙三文魚,得個一塊😭😭😭煙肉都OK嘅,正正常常,冇乜特別個汁完全唔夠😑好乾呀😧意粉太過硬🫤不太好食😦價錢都係比較偏貴,完全唔覺得值$85😭😭😭有少少失望😩😩😩😩我既評分(5⭐️為滿分)環境:⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️Delifrance 📍中環德輔道中19號環球大廈1樓
中環食lunch 通常都外賣🥡
今日突然好想食意粉🍝
去左環球商場既Delifrance 叫左個外賣🥡

卡邦尼煙三文魚煙肉芝士炒意粉 $85
勁少煙三文魚,得個一塊😭😭😭
煙肉都OK嘅,正正常常,冇乜特別
個汁完全唔夠😑好乾呀😧
意粉太過硬🫤不太好食😦

我既評分(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️

Delifrance
📍中環德輔道中19號環球大廈1樓

外賣自取
2022-08-16 207 瀏覽
🥢 今日同同事一齊想食下意粉慰勞大家,決定order下delifrance嘅意粉,平時印象深刻比較偏向佢地嘅早餐,今次意粉真係第一次,儘管have a go! ✨ 卡邦尼煙三文魚煙肉芝士炒意粉 $85成個意粉我覺得偏硬,佢個汁唔夠企身,芝士得好少,唔係太濃味,同埋汁嘅份量唔夠撈,有一半意粉都係乾食,同埋啲送真係幾少,三文魚得三塊細嘅,煙肉反而煎得唔錯,撈埋卡邦尼汁幾好味,唔會過鹹,整體性價比偏低,質素相對一般,或者堂食會好啲⋯⋯

✨ 卡邦尼煙三文魚煙肉芝士炒意粉 $85
外賣送餐
2022-08-05 236 瀏覽
舊同事相約商談未來動向,找了一個大家都方便的中間點,中環環球大廈在心目中一直都是地鐵站出口的標籤,原來在一樓有這個地方可以坐下來吃點東西、飲杯咖啡。下午3時左右不想吃太多,點選了Light Signature 中的沙律C20a:田園沙律配法式蜜糖芥末汁。飲品可選配: 熱鮮磨咖啡 /  錫蘭奶茶 / 有機茶 (雜莓 / 蘋果 / 綠茶),點配了熱咖啡。鮮磨熱咖啡聞到咖啡獨有的香氣,入口味道也不錯。田園沙律顏色健康,材料新鮮,有牛油生菜、新鮮蕃茄、青瓜、提子乾、麵包粒、紫椰菜....混合蜜糖芥末醬汁一起吃,爽脆美味,好吃哦。又發掘了一個休息加油站,記在本子上了。
鮮磨熱咖啡聞到咖啡獨有的香氣,入口味道也不錯。
混合蜜糖芥末醬汁一起吃,爽脆美味,好吃哦。
又發掘了一個休息加油站,記在本子上了。
2022-08-02
下午茶
2022-06-22 312 瀏覽
📍@delifrancehk in CentralCafe #Délifrance #Délifrancehk Food: 💛💛💛🤍🤍Décor: 💛💛💛🤍🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛🤍Price Range:💰 $50-$100Favourite: 💖 Mushroom Linguine ------------------------------- French-style boulangerie serving freshly made baguettes and pastries- Service is quick- Coffee is also solid and always a great place to grab a quick lunch or afternoon snack------------------------------𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
📍@delifrancehk in Central
Cafe