6天前
今日黎到一間西日式餐廳試下😆🥢松葉蟹肉沙津呢個沙律啲蟹肉幾鮮甜,食落唔會有雪藏味。配埋啲青瓜同沙律菜,味道算清新。個醬汁唔會太搶,但又夠帶出蟹肉味。整體嚟講,係一個幾開胃嘅前菜。🥢海膽三文魚他他配多士三文魚他他切得幼細,口感滑,配埋個醬汁好夾海膽味道夠濃,好creamy,quality 有啲驚喜到我😆配埋三文魚一齊食有層次感。多士焗得香脆,唔會過硬調味方面冇太多花巧,可以突出食材本身味道🥢燒牛舌心串牛舌心燒得啱啱好,外面微焦,入面仲保持到嫩。咬落去有彈性又唔韌,幾有咬口。每串有三大舊😆調味主要靠鹽同少少黑椒,已經好夠🥢美國安格斯肉眼三成熟外層煎得香口,入面真係做到粉紅多汁。肉質夠嫩,咬落去有肉味唔會淋。調味簡單,主要靠海鹽提味,唔會搶走牛味。油脂分布平均,食落唔會膩。🍸柚子蜜梳打柚子味幾突出,飲落去有啲微酸,幾醒神。甜度控制得唔錯,唔會死甜,啱啱好。夏天飲就最啱。個柚子蜜底部有啲果肉,攪勻咗飲口感會更豐富。
🥢松葉蟹肉沙津
個醬汁唔會太搶,但又夠帶出蟹肉味。
整體嚟講,係一個幾開胃嘅前菜。
🥢海膽三文魚他他配多士
三文魚他他切得幼細,口感滑,配埋個醬汁好夾
配埋三文魚一齊食有層次感。
多士焗得香脆,唔會過硬
調味方面冇太多花巧,可以突出食材本身味道
🥢燒牛舌心串
調味主要靠鹽同少少黑椒,已經好夠
🥢美國安格斯肉眼三成熟
🍸柚子蜜梳打
柚子味幾突出,飲落去有啲微酸,幾醒神。