Dear Neighbor @dearneighborhk 📍:西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖🚗:香港大學地鐵B2出口 步行5分鐘📞:+852 6067-5007💲:~HKD140/head for lunchFood quality✔️:Dirty, Mochaccino👌🏼:牛肝菌蘑菇意粉, 西西里肉醬意粉總結:😋港大鄰近嘅一間一人主理嘅cafe 由店主Anson 21歲創立 至今都邁向第6個年頭 售賣咖啡 食物方面選擇唔多有all day breakfast🍳 幾款意粉同甜品 整體咖啡出色啲😋Dirty幾順喉 以透明杯展示一眼就睇到 expresso溝鮮奶嘅漸層 飲落唔苦澀咖啡☕️香略不足但味道好舒服 適合女士飲用 😋另一杯Mochaccino 拉花靚仔😍 飲落去expresso加朱古力同鮮奶 呢杯又係啱唔太飲苦澀味嘅朋友😋店主年紀輕輕堅守初心咁營運一間cafe長達6年時間都好值得尊重🫡 食完都有問我哋食物咖啡點樣 睇得出好有熱誠🤔意粉係餐牌上只列明價錢 款式應該經常轉並列明喺門口嘅展示牌上 今次試咗牛肝菌蘑菇意粉同西西里肉醬意粉🍝 兩款都係$98 呢個就正常幾足料 不過熱上會
Dear Neighbor @dearneighborhk
📍:西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
🚗:香港大學地鐵B2出口 步行5分鐘
📞:+852 6067-5007
💲:~HKD140/head for lunch

Food quality
✔️:Dirty, Mochaccino
👌🏼:牛肝菌蘑菇意粉, 西西里肉醬意粉

總結:

🤔意粉係餐牌上只列明價錢 款式應該經常轉並列明喺門口嘅展示牌上 今次試咗牛肝菌蘑菇意粉同西西里肉醬意粉🍝 兩款都係$98 呢個就正常幾足料 不過熱上會更加好

🤔當日閒日去冇咩人 但如果繁忙時段得店主一個人應該好忙 大家可以要耐心啲等待下

😨張枱同凳係食緊期間不斷搖晃 好似玩緊過山車🎢咁刺激

• Dirty
  • Mochaccino
2024-02-29 342 瀏覽
牛肝菌雜菌意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉煮得軟硬合適,口感彈牙富嚼感,每一條都掛滿特調的醬汁,味道清新怡人,菇菌香氣出眾,喜好菇類的朋友必食之選。All Day Breakfast賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧全日早餐份量超群,內含多款經典食品,包括炒滑蛋、炒雜菌、芝士香腸、煙三文魚、牛角包和沙律菜,全部新鮮即製,香味滿溢。🐧 最喜歡堆疊得比山還要高的煙三文魚🥴 食落每一啖都充滿魚油的甘香,鹹鮮又可口,誠意推薦👍Apple Tea coffee賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡偏果味重,與甜美的蘋果茶互相融合,正好中和咖啡的苦澀味,飲落順口又清新,提神必飲良品👍Hojicha Chocolate Latte賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧朱古力上以可愛的天鵝拉花作裝飾,拉花精巧別緻,非常悅目,老闆功力值得表揚👍朱古力入口順滑細膩,濃厚的朱古力味中混入了焙茶的醇香,滋味馥郁之餘又不會過份甜膩,十分理想。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳設計走工業風路線,觀感簡約又型格。餐廳牆身和枱面佈置了不少特色飾品,風味獨到,打卡一流。🐧❣️餐廳不設加一服務費❣️🐧❣️餐廳提供免費WiFi❣️🐧❤️結語:咖啡飲料

賣相:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐廳不設加一服務費❣️

🐧❣️餐廳提供免費WiFi❣️

🐧❤️結語:咖啡飲料出色有驚喜,衷心推薦👍🥰
Hojicha Chocolate Latte
香港咖啡店開到成行成市,奈何食物飲品都高質的寥寥可數,今天上分享一間位於西環的Cafe,與其說是一間餐廳,我會形容為店主的堅持 。位於保德街,已經屹立了六年的𝘿𝙚𝙖𝙧 𝙣𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙧,由店主Anson 21歲時創立,剛到店時已經感受到他的親切,很耐心地去了解每一位想要飲的,和店名很貼切,就像一個鄰居一樣(或者仲親切過你鄰居)言談間得知以前他都是一人打理,真得很佩服𝙄𝙧𝙞𝙨𝙝 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 沒有酒精成份,入口香濃順滑,當年在愛爾蘭到訪時喝過,想不到在香港也能再嚐到那味道,微酸帶回甘𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 貪心的我是想嚐遍三種口味,味道層次豐富,不會過甜𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 炒蛋真的超級出色,煙三文魚菇菇及腸,加上新鮮沙律菜及牛角包,份量也不少,個人覺得超抵食的𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖 一向在Cafe都很少叫pasta因為失望的次數很多,這次真的有被驚喜,意粉煮到al dente,加入cream同三文魚簡單的配搭,做出來的效果卻能令人一口接一口,份量不大本以為疫情期間生意難做,沒想到通關後市道轉旺不似預期,疫後加租、加上港人外遊同北上消費

All  day  breakfast

本以為疫情期間生意難做,沒想到通關後市道轉旺不似預期,疫後加租、加上港人外遊同北上消費成熱潮,不少餐廳及零售業都大受打擊,其中首當其衝的一定是小店。

明白大家少不免都會外遊,如果留喺香港的話盡量都選擇一啲非集團式小店,希望有心的店主都能撐下去 。見到店主一直有推陳出新研究新飲品或料理,也有意式咖啡班,支持本地藝術同一些自家烘焙咖啡豆,以前時間比較充裕時仲會自家製蛋糕,希望黎緊都有機會試到 。店內並沒有加一服務費,很矛盾地一些沒有服務的店都有加10%服務費。

這篇拖了好久才能出,除了拖延症發作,亦是因為不想敷衍地寫下這小店的介紹,也翻查了不少其他人寫的介紹,發現介紹到Anson時多用的是「老闆」「店主」「店員」 ,我也回想當日他自我介紹時是真真切切的提到自己的名字,沒有記得他的名字覺得有點慚愧,一種基本的尊重而很多人也漸漸遺忘 。(到最後是翻查到2021 的帖文才找得到)

—————————————————

𝘿𝙚𝙖𝙧 𝙣𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙧 (西環) pet friendly
西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖

—————————————————
2024-01-14
All  day  breakfast
  • All  Day  Breakfast
  • Creams  salmon  pasta
2024-01-23 170 瀏覽
今個weekend去到HKU站行上少少嘅一間Cafe,門口唔太顯眼,入到去嘅裝修係簡約工業,今次我哋坐咗喺樓上,咁啱上面冇人就包埋場😆啱晒同friend嚟傾偈chill吓老闆超級Nice ,同我哋推介咗佢哋嘅Irish Coffee 同埋Chocolate Hojicha Coffee,我哋就決定試吓呢兩杯🤩另外仲叫咗個All day breakfast 同埋牛肝菌雜菌意粉🍝Irish Coffee☕️呢杯係Specialty Coffee,無添加酒精,咖啡嘅漸層好靚好啱打卡,面頭嘅泡沫好綿滑,飲落微酸帶回甘,好有層次☺️Chocolate Hojicha Coffee一聽就好想試嘅咖啡😍有朱古力又有焙茶,飲落味道果然好豐富,都係唔會甜,茶味同咖啡味一樣出~All Day Breakfast超級豐富嘅全日早餐🤩今日嘅早餐有炒蛋、煙三文魚、芝士腸、蘑菇、牛角包同埋沙律,每樣材料都好新鮮,食完真係會好滿足🥰牛肝菌雜菌意粉🍝牛肝菌醬食落真係超級香😛令人忍唔住一啖接一啖,另外仲有好多雜菌,意粉亦都煮得好掛汁🤩

Irish Coffee☕️

Chocolate Hojicha Coffee

牛肝菌雜菌意粉🍝
2024-01-22 272 瀏覽
今次來到hku附近屹立了六年的cafeCafe有兩層所以其實位置很充足!樓上有長檯如果想要溫習/傾project/聚餐都很適合來這個地方🤩腐乳忌廉芝士雞肉意粉 | $95 | 8.5/10店家最近新出的款式!因為腐乳和芝士本身都是發酵品 所以味道比較相似和融洽🧀意粉非常有咬口有嚼勁 還有蘑菇和雞肉的簡單配搭因為份量不大所以一整個吃完都不會覺得很膩👍🏻•卡邦尼煙肉意粉 | $95 | 8/10經典配搭雖然有煙肉但整體都不會太鹹 幾出色~•Irish Coffee | 8/10這是沒有酒精的版本好神奇!朋友說還是喝到酒味 完全還原了irish coffee店主運用了香料 三種雲呢拿籽複製本身的口味比例上這杯比cappuccino 少啲奶適合本身想試酒類咖啡 但又不想攝入酒精的人🤭•Apple Tea Coffee | 8/10喜歡這杯不會太甜😌一般咖啡店可能加糖漿就算不過店家是用蘋果泥製成蘋果汁 再混合打成Espresso所以上面都會有一層泡沫☕️•店家推薦:all day breakfast / pasta / hojicha chocolate / irish coffee / appl
今次來到hku附近屹立了六年的cafe

Cafe有兩層所以其實位置很充足!樓上有長檯

如果想要溫習/傾project/聚餐都很適合來這個地方🤩

腐乳忌廉芝士雞肉意粉 | $95 | 8.5/10
店家最近新出的款式!
因為腐乳和芝士本身都是發酵品 所以味道比較相似和融洽🧀
意粉非常有咬口有嚼勁 還有蘑菇和雞肉的簡單配搭
因為份量不大所以一整個吃完都不會覺得很膩👍🏻

卡邦尼煙肉意粉 | $95 | 8/10
經典配搭
雖然有煙肉但整體都不會太鹹 幾出色~

Irish Coffee | 8/10

喜歡這杯不會太甜😌
一般咖啡店可能加糖漿就算
不過店家是用蘋果泥製成蘋果汁 再混合打成Espresso
所以上面都會有一層泡沫☕️

店家推薦:all day breakfast / pasta / hojicha chocolate / irish coffee / apple tea coffee
  • Irish coffee
  • Daily  Pasta
  • Apple  tea  coffee
  • Carbonara
  • 腐乳忌廉芝士雞肉意粉
2024-04-09 0 瀏覽
今日下午,我與朋友們在西環山道附近的Dear Neighbour cafe享受了一段悠閒的下午茶時光。我們首先品嚐了招牌菜腐乳雞肉意粉,這道菜的意粉煮得恰到好處,腐乳的獨特風味與雞肉的鮮嫩完美融合,每一口都令人回味無窮。另一道蕃茄辣肉意粉也同樣出色,蕃茄的酸甜與辣肉的香辣交織,創造了一個味蕾的盛宴。餐廳為我們準備的手沖咖啡香氣撲鼻,茶感強烈且帶有淡淡的水蜜桃味,是下午茶的絕佳搭配。此外,餐廳允許攜帶寵物同行,為我們的用餐體驗增添了不少樂趣。Dear Neighbour提供了美味的食物,還有舒適的環境和貼心的服務,是一個適合與朋友寵物共度悠閒時光的好地方。🍝☕🐾

2024-04-08 0 瀏覽
𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐫𝐞𝐚𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐲 𝐢𝐬 𝐋𝐨𝐯𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐨𝐫𝐠𝐢𝐯𝐞𝐧𝐞𝐬𝐬#foodieintern學英文👩🏻‍🏫 前排回南天個人都有啲depressed 悶悶不樂出街落雨就嚟到呢間好特別嘅cafeIrish Coffee ☕️ 老闆好friendly唔知係咪睇得出我凍好細心問 要唔要推介 熱嘅?Non alcoholic 嘅Irish Coffee保留咗酒嘅香氣但無酒精嘅感覺好香口順滑Hojicha Latte 🍵 Safe choice 對我呢啲tea addicted嘅人係恩物 甜香奶滑⭐️ Ice Drip Coffee Special Items⭐️如果你係whiskey lover咁就唔可以錯過!!老闆特別推薦🤭係咖啡同whiskey flavour 嘅完美融合聞落個香味就唔簡單用whiskey ice drip出嚟濃烈但唔嗆順滑順口西西里肉醬意粉🍝好快就清咗肉醬份量好足配上辣肉腸All Day Breakfast 喜歡牛角包好鬆脆🥐搭配嘅食物都好得宜感覺就係剛剛好
#foodieintern學英文👩🏻‍🏫

前排回南天
個人都有啲depressed 悶悶不樂
出街落雨
就嚟到呢間好特別嘅cafe

Irish Coffee ☕️
老闆好friendly
唔知係咪睇得出我凍
好細心問 要唔要推介 熱嘅?
Non alcoholic 嘅Irish Coffee

Safe choice
對我呢啲tea addicted嘅人
係恩物 甜香奶滑

如果你係whiskey lover
咁就唔可以錯過!!
老闆特別推薦🤭

配上辣肉腸

喜歡牛角包好鬆脆🥐
搭配嘅食物都好得宜
感覺就係剛剛好
📍Dear Neighbor ▪西環香港大學站附近越來越多Café進駐偶爾經過呢間Café 原來已開業幾年工業風設計⛓️樓高兩層 空間顯得更開揚舒適Café主打西餐 每日有不同嘅精選菜單📜老闆不但親自介紹菜單 店內嘅甜品蛋糕仲係老闆親自整添♡牛肝菌蘑菇意粉 $98菇菌愛好者必試.ᐟ.ᐟ牛肝菌汁特別濃稠加上大大塊蘑菇片更帶出菇菌獨特香氣‧₊˚❍୭最欣賞係意粉做到軟硬適中選用扁意粉 更易卦汁♡金不換西西里辣肉腸意粉 $98一開始老闆推薦🍝番茄意粉便試下以爲普通番茄汁酸酸甜甜咁入口有陣濃烈香料味 原來加左金不換🍃通常係泰國或越南菜先見到 點知配番茄汁又幾夾😆更突出番茄甜味 再配埋辣肉腸味道非常豐富✨♡Hojicha Chocolate Latte$55焙茶🫖+咖啡☕+朱古力🍫組合一次試齊三種味道入口順滑 朱古力甘甜濃厚焙茶醇香回甘 奶啡香甜濃郁彼此突出不同嘅”甘”味 值得一試👍🏻♡Irish Coffee $60必試之選🤎 .ᐟ.ᐟ .ᐟ.ᐟ正宗愛爾蘭咖啡係一種雞尾酒以熱咖啡☕、愛爾蘭威士忌🥃、糖混合攪拌而成最後加上一層奶油Café老闆特別研製呢款無酒精版本以香料代替威士忌 入口有種似Bail
📍Dear Neighbor ▪西環

彼此突出不同嘅”甘”味 值得一試👍🏻

♡Irish Coffee $60
必試之選🤎 .ᐟ.ᐟ .ᐟ.ᐟ
正宗愛爾蘭咖啡係一種雞尾酒
以熱咖啡☕、愛爾蘭威士忌🥃、糖混合攪拌而成
最後加上一層奶油

紅白相間非常IGable🤍
海綿蛋糕綿密 搭配面上忌廉口感更濕潤
中層冰涼乳酪微微酸甜🍓仲有幾塊士多啤梨
不錯嘅飯後甜品

香港大學站走上斜路,有不少恬靜,有品味咖啡店,其中一間一人主理咖啡店樓高兩層,闊落帶工業風.店主更親力親為,每事都一絲不苟.精選意粉及咖啡日日不同,要經店主親自介紹才知道,令人有開盲盒,期待感~🔸腐乳忌廉芝士雞肉意粉($95)腐乳與芝士融和一體,兩者如此匹配.加入蘑菇及雞,整體鹹味不過於濃重.自家創作,中西合壁有驚喜!🔸羅勒辣肉腸意粉($95)辣肉腸帶輕微辣味,意粉煮得口感剛好,全都掛上茄醬,味道微辣特別開胃!🔸蘋果茶咖啡($60)🔸Ice Dirty($60)用上洪都拉斯咖啡豆,飲起來是fruity口感帶有蘋果味,冰凍清新又有創意.而凍Dirty有層次同樣入口香濃

🔸腐乳忌廉芝士雞肉意粉($95)

🔸羅勒辣肉腸意粉($95)

辣肉腸帶輕微辣味,意粉煮得口感剛好,
全都掛上茄醬,味道微辣特別開胃!

🔸蘋果茶咖啡($60)🔸Ice Dirty($60)

2024-03-24 4 瀏覽
#fatchubelly 西環📍 Dear Neighbor (西環)位於HKU附近既隱世兩層cafe☕️溫書/做project/gathering好推介👍🏻💥肉醬意大利粉茄汁味道香濃食落酸酸甜甜好開胃 😋肉醬分佈適中👍🏻💥牛肝菌蘑菇意粉醬汁調配得好好既濃稠又奶油感十足😍仲好足料添!👍🏻💥蘋果茶咖啡上層系濃稠既咖啡下層系清爽嘅蘋果飲落帶有淡淡既蘋果味🍎兩樣加埋一齊原來都幾夾!💥Dirty 飲落層次分明口感順滑適合咖啡初手👍🏻Dear Neighbor (西環)西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
#fatchubelly 西環

📍 Dear Neighbor (西環)
位於HKU附近既隱世兩層cafe☕️

💥蘋果茶咖啡
上層系濃稠既咖啡
下層系清爽嘅蘋果
飲落帶有淡淡既蘋果味🍎
兩樣加埋一齊原來都幾夾!

💥Dirty
飲落層次分明
口感順滑
適合咖啡初手👍🏻

Dear Neighbor (西環)
西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
呢間小店Cafe嘅位置隱蔽,但街上嘅路人唔會好多,所以 幾安靜,坐得幾舒服😚💪🏻 Irish Coffee (Alcohol Free) ($60)呢間Cafe嘅咖啡豆都係比較Fruity啲嘅味道,果香味出啲。而呢隻Irish Coffee好特別,佢係無酒精咖啡,但聞落去同飲落去都有好香嘅baileys酒味😋 但佢只係用咗香料去調較,不含酒精,所以幾特別😛💪🏻 Vienna Coffee ($60)呢杯咖啡係用咗dark chocolate、espresso同cream去製作,飲落都好香朱古力味,飲落都好滑,幾creamy😋💪🏻 忌廉芝士三文魚意粉 ($95)三文魚幾香煙燻味道,而且三文魚份量都幾充足!忌廉都煮得幾creamy!💪🏻 牛肝菌蘑菇雞肉意粉 意粉嘅醬汁幾香菇菌味,亦都幾creamy,雞肉都幾滑身!味道:7.5/10性價比:6/10 食住瘦指數:💪🏻/5

💪🏻 Vienna Coffee ($60)

💪🏻 忌廉芝士三文魚意粉 ($95)

💪🏻 牛肝菌蘑菇雞肉意粉
意粉嘅醬汁幾香菇菌味,亦都幾creamy,雞肉都幾滑身!

味道:7.5/10
性價比:6/10
食住瘦指數:💪🏻/5
Irish Coffee
Vienna  Coffee
Irish Coffee
Vienna  Coffee
  • Irish  Coffee
🍱餐廳:Dear Neighbor (西環)🍽️類別:西餐💯推薦指數:8/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔的Cafe Hopping記🍑 ≡※≡※≡※≡※≡.在忙碌的城市中,能抽出時間靜下心來思考實在難得。因此,我非常喜歡Cafe Hopping,那種能夠一邊品嚐咖啡,一邊享受閱讀書籍或觀賞電影的愜意感覺真好。.近日,一位朋友帶我到訪他最喜愛的咖啡店,他說這是他大學時期經常光顧的地方。它位於香港大學站B2出口附近,步行只需約5分鐘,名為「Dear Neighbor」。.剛踏入咖啡廳時,看到店主Anson主動跟不同客人聊天,了解他們喜歡的咖啡,感覺他為人挺親切而友善,與其店名相當貼切,就像與鄰居閒聊一樣。店內的裝潢以灰色和黑色為主調,簡約卻不乏風格,給予客人一種放鬆的感覺。.咖啡店採用的咖啡豆味道偏酸,沖出來的咖啡口感較為順滑。他們不斷推陳出新,提供多款富有特色的咖啡,除了常規的美式、拿鐵、卡布奇諾,還有蘋果茶咖啡、提拉米蘇咖啡、愛爾蘭咖啡等。.小編點了一杯無酒精成分的愛爾蘭咖啡($60),表面冰涼的奶油與暖心的咖啡形成強烈對比,口感豐富而別緻,加上肉桂迷人的香氣點綴著咖啡,讓其整體香味更
🍱餐廳:Dear Neighbor (西環)
🍽️類別:西餐
💯推薦指數:8/10

小編點了一杯無酒精成分的愛爾蘭咖啡($60),表面冰涼的奶油與暖心的咖啡形成強烈對比,口感豐富而別緻,加上肉桂迷人的香氣點綴著咖啡,讓其整體香味更上一層樓。另外,蘋果茶咖啡($60)的味道亦讓人驚艷。清新的果茶和濃郁的咖啡互相融合,帶來一種苦中帶酸甜的獨特味道,而其口感順滑中帶有些許澀感,感覺挺有趣。

除了咖啡,他們還提供各式各樣的意粉,朋友推薦我試試他們的香草忌廉三文魚意粉($98),和牛肝菌蘑菇意粉($95),意粉掛汁力強,麵身的奶油感豐富,入口柔滑,鹹度適中,挺不錯。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
*腐乳忌廉芝士雞肉意粉*🍝🧀估唔到喺小店食到咁有特色嘅用心之作,腐乳同芝士夾得啱啱好,唔會死鹹亦都唔會太漏,雞肉都煮得好嫩滑*牛肝菌磨菇意粉*🍝🍄牛肝菌獨特嘅香味煮得好出,令意粉汁非常香濃,意粉本身亦做到al dente同埋好掛汁適合素食者*焙茶朱古力咖啡*🍫☕️難得地做到焙茶味同朱古力味都好濃好突出,又唔會太甜,同咖啡個balance啱啱好*Dirty*🥛☕️酸度中等,飲落層次分明,口感順滑

*腐乳忌廉芝士雞肉意粉*🍝🧀

*牛肝菌磨菇意粉*🍝🍄
適合素食者

*焙茶朱古力咖啡*🍫☕️

*Dirty*🥛☕️
酸度中等,飲落層次分明,口感順滑
2024-03-10 18 瀏覽
入到呢間cafe就有種放鬆no pressure既感覺,小店雖小,但檯同檯之間有空間感,唔壓逼,咖啡有好多選擇,仲有好多係老闆自己既創意coffee今日試左個Irish Coffee (non-alcoholic),點做到有啲酒精感覺但又係非酒精呢?就係加左啲特調既spices & herbs去製作,飲落去有層次感既咖啡,先係奶泡滑滑既淺層咖啡,越音會越濃,飲到底直情有飲緊咖啡酒既感覺!另一杯係焙茶朱古力咖啡,呢杯叫熱飲係好襯呢個焙茶朱古力咖啡嘅,飲第一啖就有好明顯嘅焙茶味同咖啡味mix埋一齊,飲到底呢就帶出朱古力味濃啲。All Day Breakfast - 有好新鮮嘅沙律菜:生菜、火箭菜、菠菜苗等,配上甜度較高嘅意大利黑醋好夾。個炒滑蛋好滑,有炒香嘅蘑菇同埋份量頗多嘅煎肉腸,仲好細心咁將啲腸仔切半容易食,配埋個牛角包就非常完美。Pasta: 西西里肉醬意粉 - 老闆用上金不換代替佢之前選用嘅羅勒葉,令到成個意粉個香味更突出,好鍾意加咗金不換呢個version。呢個肉醬意粉,除咗有主角茄醬同肉碎之外,仲用上切片嘅肉腸,令個口感更加豐富。老闆好nice,會推介今日應該試邊款食物/咖啡,

老闆好nice,會推介今日應該試邊款食物/咖啡,亦好樂意聽食客意見,見熟客都唔少,證明佢既咖啡同食物同待客態度都留得住食客既心😆😆
All  Day  Breakfast
西西里肉醬意粉
左:Irish coffee (non-alcoholic)  ;  右:焙茶朱古力咖啡(熱)
2024-03-10
All  Day  Breakfast
西西里肉醬意粉
2024-03-09 17 瀏覽
香港大學站附近都有幾多cafe,見到這間價錢比其他cafe 平,而且coffee 款式又特別,於是想試試.cafe 有兩層,2樓比較闊落,坐得舒服😚💠牛肝菌蘑菇意粉 $98醬汁跟卡邦聽有點像,帶有少少芝士的奶油味,雞肉是牛胸肉,但有少少咸香,不淡,更有少少煙熏的味,意粉不軟熟不乾身👍🏻👍🏻💠All day breakfast $98炒蛋、白蘑菇、車打芝士腸、煙三文魚、牛角包、沙律菜炒蛋口感鮮嫩又滑身,白蘑菇有淡淡的香氣和爽脆的口感,香腸有芝士和鹹香的味。煙三文魚有豐富的鮮味😍牛角包表皮酥脆,內裡非常柔軟。沙律菜用了甜醋醬,很開胃🤤💠Irish Coffee $60沒有酒精,有濃郁的咖啡味,有少少偏向苦澀,但味道很獨特.💠焙茶朱古力咖啡 $50焙茶有淡淡的茶香,朱古力有香甜味,咖啡有一絲的澀味和醇厚感.

💠牛肝菌蘑菇意粉 $98

💠All day breakfast $98
炒蛋、白蘑菇、車打芝士腸、煙三文魚、牛角包、沙律菜

💠Irish Coffee $60
沒有酒精,有濃郁的咖啡味,有少少偏向苦澀,但味道很獨特.

💠焙茶朱古力咖啡 $50