2024-05-02 56 瀏覽
#pb食在大角咀 #pb甜品系列大角咀抵食驚喜甜品屋🍮今次又係大角咀搵食啦🤪 呢間甜品屋位於大角咀海富商場地下 距離奧海城只係5分鐘路程 位置幾方便😍 店內外以白色為主 裝修簡約👍🏻 店內主要由一人主理 所以食物製作需時🥰.雖然佢係一間甜品屋 但佢嘅食物選擇幾多👍🏻 甜品有心太軟、綿綿冰、窩夫、班戟、中式糖水等選擇😋 除工甜品 佢仲有意粉、串燒、燒物食 意粉價錢$32-$64不等 仲包一杯熱飲 好抵食😍🔹黑松露肉丸闊條麵🍝推介❤️ 黑松露味幾突出 配埋忌廉汁 幾好食😋 闊條麵好掛汁👍🏻 肉丸幾淋 肉質幾實😍🔹安格斯牛柳粒🐮推介❤️ 份量都幾多😍 牛味幾濃 又唔會好硬、好韌😋 旁邊仲有少少芒果 好解漏👍🏻🔹蒜香烤雞中翼🐣有6隻雞翼 味道正常發揮 唔太驚喜🤪🔹即焗疏乎厘(薑汁)🫚推介❤️ 要等30分鐘🤪 估唔到個疏乎厘咁大個 佢有4款味道選擇 我地今次揀左薑汁😋 佢嘅薑味超濃 中間仲食到一粒粒小薑粒👍🏻 疏乎厘好鬆軟 空氣感十足😍.整體✨ 呢間甜品屋位於大角咀海富商場 距離奧海城只係5分鐘路程 位置幾方便😍 食物選擇好多 除左甜品 仲有意粉、串燒、燒物等😋 質素比想像中好 而且價錢幾抵食👍🏻 大
#pb食在大角咀 #pb甜品系列
大角咀抵食驚喜甜品屋🍮

🔹黑松露肉丸闊條麵🍝

🔹安格斯牛柳粒🐮

🔹蒜香烤雞中翼🐣
有6隻雞翼 味道正常發揮 唔太驚喜🤪

🔹即焗疏乎厘(薑汁)🫚

整體✨ 呢間甜品屋位於大角咀海富商場 距離奧海城只係5分鐘路程 位置幾方便😍 食物選擇好多 除左甜品 仲有意粉、串燒、燒物等😋 質素比想像中好 而且價錢幾抵食👍🏻 大家去開大角咀都可以試試佢🥰

DC 甜品屋 (大角咀)
大角咀海庭道2號海富商場地下16號舖
2024-04-25 51 瀏覽
今日去接阿女放學,點知唔記得佢今日有課後活動🥹,早咗去到嘅我唯有周圍逛逛,就俾我發現間甜品店,除咗甜品,仲有意粉...意粉價錢....咁平😳?!店內裝潢以白色為主,環境乾淨企理,座位舒適闊落🥰。睇過餐牌,價錢勁親民,仲有優惠時段,由每日上午10:30至下午7點,點選食品送熱飲或轉各類甜品可享減免$6優惠🤩。白汁煙肉蘑菇意粉 $32無睇錯,意粉🍝真係$32,,而且份量唔少,意粉煮至軟硬適中,加上勁多煙肉及蘑菇,每一口都充煙肉🥓及蘑菇🍄香味。蒜香雞翼 $35由於我去嘅時間正值下午茶時段(14:15至18:00),所以可以享受埋下午茶優惠🥰,同樣有點選食品送熱飲或轉各類甜品可享減免$6優惠。自家醃製嘅雞翼一碟有4️⃣ 隻,雞翼表面煎到乾身,肉質十分軟腍,蒜香味十足😍。以下甜品和特飲,Duck哥🦆分別用咗優惠時段和下午茶時段,所以可以 -$6,正🤭。楊枝甘露 $43(正價)芒果🥭奶露質感稠度,口感順滑,滿滿的芒果粒🥭、西米及西柚粒🍊,芒果味道香甜,西米煮得剛好,口感豐富又好味😋。椰子冷飲 $22(正價)椰味🥥足微甜,口感順滑,冰涼清爽😋。

白汁煙肉蘑菇意粉 $32

蒜香雞翼 $35

楊枝甘露 $43(正價)

椰子冷飲 $22(正價)
椰味🥥足微甜,口感順滑,冰涼清爽😋。

2024-04-14
下午茶
2024-05-25 3 瀏覽
作為榴槤控,要定期搵下邊有榴槤產品食大角咀DC甜品屋推出一系列榴槤系列更選用上D24榴槤蓉用料實在,製作用心,十分有誠意的小店▪️榴捷班戟 ($58)班戟即叫即製作,連班戟皮亦是即時煎製,所以口感比一般更軟!班戟皮包裹住D24榴槤蓉同新鮮忘廉,最誇張係榴槤蓉比忌廉還要多,每口都超邪惡▪️愛槤($48)即係榴槤奶凍,上面係厚厚榴槤蓉,下面是奶凍,剛好可以增加味道上嘅層次感,奶凍好奶滑,加埋海藻珠,口感豐富▪️飄香($53)係楊枝甘露的榴槤版本!加入西柚、海藻珠等,榴槤香超濃郁,中間仲加左榴槤蓉,令味道更濃
作為榴槤控,要定期搵下邊有榴槤產品食
大角咀DC甜品
推出一系列榴槤系列
更選用上D24榴槤蓉
用料實在,製作用心,十分有誠意的小店

▪️榴捷班戟 ($58)

▪️愛槤($48)

▪️飄香($53)

呢間小店都幾親切,一坐低店員介紹餐牌有鹹食餐牌同甜品餐牌,估唔到都幾多甜品食!除左西式各款甜品,芭菲杯、楊枝甘露、榴槤系列、香蕉船、奶凍、班戟、窩夫、沙冰,中式嘅糖水都有⭐️🍦🍧🍨🎂🍰🧁🍮🥣🍹雪糕選擇都估佢唔到勁多味揀喎!雲呢拿、朱古力、綠茶、曲奇、芒果、草莓、榴槤、香芋、熱情果、椰子、蜜桃、荔枝、海鹽。🍪🍫🍵🥭🍓🍑🥥貴族三重奏 $75三重奏,有焦糖布甸、朱古力心太軟、雪糕。焦糖布甸頂部一層薄薄的焦糖殼,做得不錯!顏色金黃、口感香脆。篤破焦糖層,下面既布甸都叫奶香味濃郁,口感絲滑細膩。朱古力心太軟外層烘焙得剛剛好,外層輕脆,上面仲有啲脆脆,口感升華,液態巧克力爆漿,味道亦剛剛好,唔會太甜。配埋冰凍既雪糕,冷熱交替,三重奏味覺體驗豐富。炸蝦粟米紫菜烏冬豬骨湯底 $38另外仲叫左個烏冬食下。炸蝦分開上,咁就唔會淋,好細心。價錢好親民!整體黎講,呢間小店無論鹹食、甜品都選擇多樣化,總有一樣啱。下次經過大角咀,可以一試黎體驗下親民價格既小吃甜品。
呢間小店都幾親切,
一坐低店員介紹餐牌有鹹食餐牌同甜品餐牌,
估唔到都幾多甜品食!

🍦🍧🍨🎂🍰🧁🍮🥣🍹

雪糕選擇都估佢唔到勁多味揀喎!
🍪🍫🍵🥭🍓🍑🥥

貴族三重奏 $75

三重奏,有焦糖布甸、朱古力心太軟、雪糕。
焦糖布甸頂部一層薄薄的焦糖殼,
做得不錯!
顏色金黃、口感香脆。
篤破焦糖層,
下面既布甸都叫奶香味濃郁,
口感絲滑細膩。
朱古力心太軟外層烘焙得剛剛好,
外層輕脆,
上面仲有啲脆脆,口感升華,
液態巧克力爆漿,味道亦剛剛好,唔會太甜。
配埋冰凍既雪糕,
冷熱交替,三重奏味覺體驗豐富。

炸蝦粟米紫菜烏冬豬骨湯底 $38
另外仲叫左個烏冬食下。
炸蝦分開上,咁就唔會淋,好細心。
價錢好親民!

整體黎講,
呢間小店無論鹹食、甜品都選擇多樣化,
總有一樣啱。
下次經過大角咀,可以一試黎體驗下親民價格既小吃甜品
2024-05-21 9 瀏覽
黎大角咀搵朋友吹水,落樓下搵野食,見呢間睇落唔錯,就入去食。原本我地幾個麻甩佬係因好平既意粉而入黎,但係入到黎,就比甜品吸引左,個個都叫甜品食🤣🤣🤣。意粉?下次啦🫰🫰紅豆西米布丁,上面有啲似燉蛋加西米,食落好滑,下面係有小小溶既紅豆,好食👍👍蜂蜜朱古力醬窩夫,窩夫熱熱地,上面有埋cream,加埋雪糕,好食👍如果窩夫再熱啲,咁就最好。即焗梳芙厘,呢樣本人最鍾意😍好大份,外鬆內軟,食落甜而不漏,一絕👍👍👍唔夠,加多杯椰林樹下飲,椰汁加雪榚唔錯,飲落幾爽,唔會覺得太甜。
原味梳芙厘
紅豆西米布丁
蜂蜜窩夫
椰林樹下
2024-05-21 1 瀏覽
大家心目中最抵食嘅甜品舖係邊間呢😝?今次我哋就嚟到一間位於大角咀,喺奧海城附近嘅街坊甜品舖🍨。呢度除咗甜品,仲有輕食、串燒等等🍱,價錢真係逆事超抵價💰!.🗻綿綿冰山($65)有得喺八款口味裏面揀一款,我哋揀咗芒果綿綿冰🥭。口感真係超級綿滑,超級順口完全冇顆粒感,而且芒果味香濃👅,好滿足。兩款自選配料,我哋就揀咗西瓜同椰果。西瓜爽口清新🍉,配埋果味嘅芒果冰好啱夏日感覺。而且椰果配埋綿綿冰口感仍然彈牙QQ🌴,唔會雪到硬咗,正呀。.🍯枝心蜜乳($55)味道豐富,而且啱晒女仔鍾意食花香甜味嘅口味💕!荔枝味甜甜香香,配埋味道淡香嘅牛奶綿綿冰🍼,甜度啱啱好。鹽冰上面仲淋咗百花蜜糖😝,令到甜品再多一種花香味,再加上喺口裏面卜卜聲爆開嘅蜂蜜爆珠💥,食落甜絲絲,好味。
🗻綿綿冰山($65)
🍯枝心蜜乳($55)
2024-05-15
下午茶
跟朋友從旺角逛到奧海城,發現了這家超抵食餐廳!感覺是家庭式經營,店面不大但裝潢簡潔舒適一邊吃一邊有不少人外賣,看來是附近街坊的愛店~餐牌上的品項多不勝數😂最平的白汁蘑菇意粉只是$32😱不過甜品胃的我們還是被甜品吸引住🤣 ✿ 榴槤班戟 $58一份兩件,內餡比預期中多😳餐牌說是D24榴槤蓉,我不肯定是不是,但的確味道自然😆不像榴槤糖的假假香精味而且是即點即製,平均一件$29,cp值高! ✿ 焗碎蛋吐司 $35 • 配熱檸檬茶熱辣辣,吐司微脆,餡料足,簡單好味7pm前還可以免費配餐飲一杯! ✿ 紫米露(熱) $26這個就正常發揮,想要再多些紫米咬咬(・ิω・ิ )
跟朋友從旺角逛到奧海城,發現了這家超抵食餐廳!
感覺是家庭式經營,店面不大但裝潢簡潔舒適
一邊吃一邊有不少人外賣,看來是附近街坊的愛店~
餐牌上的品項多不勝數😂最平的白汁蘑菇意粉只是$32😱
不過甜品胃的我們還是被甜品吸引住🤣

✿ 榴槤班戟 $58
榴槤班戟

一份兩件,內餡比預期中多😳
榴槤班戟

而且是即點即製,平均一件$29,cp值高!

✿ 焗碎蛋吐司 $35
焗碎蛋吐司

• 配熱檸檬茶
熱辣辣,吐司微脆,餡料足,簡單好味
7pm前還可以免費配餐飲一杯!
焗碎蛋吐司

✿ 紫米露(熱) $26
這個就正常發揮,想要再多些紫米咬咬(・ิω・ิ )
紫米露(熱)

• 榴槤班戟
去朋友屋企樓下簡簡單單食番餐,味道唔錯又抵食~ 值得分享一下🥢白酒蜆肉意粉看似簡簡單單,味道卻令人舒服。意粉夠軟滑,蜆肉份量都唔少。配上輕微的白酒香氣,清新爽口。🥢芝麻醬日式冷麵簡單日式撈麵。冷麵算幾Q彈有勁,配上超多濃郁的芝麻醬,非常惹味朋友十分喜愛,仲話夏日熱辣辣時候,食個冷麵夠晒清涼~🥢貴族三重奏甜品屋都係應該食糖水。第一款點咗其實係雪糕加焦糖布甸同埋心太軟。雪糕都有幾款味道,我哋記揀咗雲呢拿~ 上枱時心太軟外表精緻,切開有流心情況,朱古力慢慢咁由入面流出黎。內裡嘅蛋糕都算綿密細膩。算唔錯~ 而焦糖布甸🍮就唔算太甜,幾唔的哋口味。布甸蛋味剛好,再襯托面層剛燒到脆口焦糖。又係一個唔錯選擇。第三配搭雪糕~ 香草味不錯~ 整體價錢都非常親民。🥢愛槤(榴槤奶凍)另一個糖水其實係上層榴槤蓉加海藻珠,再配下層嘅奶凍。榴槤蓉味道同奶凍融為一體,可以感受到齒頰留香又滑嫩~ 都係一個非常平價抵食之選

🥢白酒蜆肉意粉

🥢芝麻醬日式冷麵

🥢貴族三重奏

第三配搭雪糕~ 香草味不錯~ 整體價錢都非常親民。

🥢愛槤(榴槤奶凍)
2024-05-11
2024-05-14 2 瀏覽
奧運甜品小店係海富苑發掘到寶藏甜品屋,小店家庭式經營即叫即煮,服務親切,食物性價比極高。焗碎蛋吐司35HKD一碟有四片吐司滿滿碎蛋,吐司焦脆碎蛋軟糯可口,整體味道帶甜。好味!香蕉奶昔30HKD濃濃奶香,口感絲滑🍌🥛絕配!楊枝甘露 42HKD質地濃稠,好足夠既芒果味!入面有大顆柚子粒和爆珠,層次好豐富。另外,佢唔止有甜品 仲有小食意粉添!價格位於35-70HKD間,合理,實惠,手工製作,下次會再幫襯!
奧運甜品小店

焗碎蛋吐司35HKD

香蕉奶昔30HKD
濃濃奶香,口感絲滑🍌🥛絕配!

楊枝甘露 42HKD

2024-05-11 5 瀏覽
🍦街坊至愛抵食甜品🍨-約咗朋友去奧海城睇戲但又未夠鐘 所以去咗附近行下 揾到呢間街坊老字號甜品同小食鋪 價錢商宜CP值好高😍-🍧榴連綿綿冰山 配芒果及椰果 $65最近又熱番當然要食下刨冰 佢係綿綿冰流派嘅刨冰😋 雖然未去到三位數價位嘅排隊名店咁細膩 但整體都幾綿幾fluffy😙 呢個價位食到綿綿冰仲要有兩款toppings真係好難得❤️ 口味有好多款 我地㨂咗榴連 甜度適中 消暑一流😋-🍝雞肉腸肉醬意粉 連餐飲 $45另外我哋都叫咗個意粉餐一起share 包嘢飲😂 一上碟就比佢嘅份量嚇親 佢都幾大碟 好彩我地兩個人share😗 肉醬意粉係台南風味嘅偏甜 帶少少蕃茄酸 絕對可以做學生哥恩物呀🤣
🍦街坊至愛抵食甜品🍨

🍧榴連綿綿冰山 配芒果及椰果 $65

🍝雞肉腸肉醬意粉 連餐飲 $45
👩🏻‍🍳DC 甜品屋🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🍽️白汁煙肉蘑菇意粉🍽️焗碎蛋吐司🍽️炒安格斯牛柳粒🍹西瓜沙冰舖頭都算容易去,喺旺角有小巴可以搭過去,附近又有奧運站,所以都算就腳。舖頭環境方面,枱與枱之間窄啲,我夜晚八點先入,都有唔少人,不過環境算幾舒服。食物質素上,好有家的味道,份量幾足,食完唔覺得好重味精感覺,上菜速度都唔錯。📍 地址:大角咀海庭道2號海富商場地下16號舖#hkrestaurant #香港美食 #followme #followmetasting #大角咀探店 #大角咀美食 #大角咀探食 #dc甜品屋
👩🏻‍🍳DC 甜品屋🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️

🍽️白汁煙肉蘑菇意粉
🍽️焗碎蛋吐司
🍽️炒安格斯牛柳粒
🍹西瓜沙冰

📍 地址:大角咀海庭道2號海富商場地下16號舖

2024-05-08 5 瀏覽
🍝白汁煙肉蘑菇意粉呢個意粉真係超抵食,估唔到今時今日仲可以用呢個價錢有咁大碟意粉。煙肉同蘑菇都煎到好香,加埋白汁就自然好香口啦。☺️🐥蒜香烤雞中翼烤雞中翼蒜蓉味好出,老闆話係老闆娘親自醃製,唔係外來加工,唔怪得同出邊食嘅唔同啦,原來係多咗份人情味🍢串燒雞柳因為雞翼差不多賣晒,老闆換左兩串雞柳俾小編。雞柳肉質嫩滑,底味足夠👅加埋孜然粉嘅味道,有啲小驚喜😊🥭芒果撈河粉無論係芒果定係芒果汁都有足夠嘅芒果甜味,而且河粉嘅椰香味好重同好出,好啱小編口味。簡直就去到想用甜品當主菜嘅程度😂😂
🍝白汁煙肉蘑菇意粉

🐥蒜香烤雞中翼

🍢串燒雞柳

🥭芒果撈河粉
2024-05-08 4 瀏覽
今日出咗去大角咀,下午茶時間想搵啲嘢食,見到這間店,本身以為只係得甜品,但見門口餐牌有意粉小食可以叫,價錢也唔貴,於是決定入去食. 舖位雖然唔係好大,但坐位舒適. 店內啲燈幾靚,啲圖案有啲似天主教教堂果D彩色圖案小窗.食物叫咗白酒蜆肉意粉、芝心雞堡配薯條、孜然羊粒、鮮牛油蒜蓉包(兩塊)、甜品叫咗飄香,即係楊枝甘露榴槤版同埋薑汁流沙蛋黃湯圓.蜆肉同意粉份量也不少,味道調得也不錯,唔會過鹹. 芝士雞堡流心效果正,薯條係粗薯條,點少少鹽食不用點茄汁也ok. 羊粒有羊臊味,鍾意食羊嘅人好多都係鍾意佢個臊味. 蒜蓉包即叫即整,熱辣辣脆口不錯. 至於榴槤版楊枝甘露,都幾有驚喜,味道唔會過甜,質地少少杰身,有榴槤香. 薑汁湯圓個糖水底夠薑,流沙蛋黃真係做到流沙效果,個餡少少鹹香幾好味. 服務方面不錯,甜品選擇又多,中西式等好多款揀,好多款都想試.這店應該似係家庭式經營,家庭式經營都可以有咁多款選擇真係幾有誠意.
竟然仲有$32蚊意粉?!仲有好多$10蚊起小食~老夫婦經營嘅小店,全部嘢食都係自家製,用料當然唔係啲咩好貴嘅食材,但勝在即叫即煮,色香味俱全但又唔會太鹹,感覺好似去咗婆婆屋企食飯咁~就咁叫個主食(白汁煙肉意粉份量唔細㗎)當然好抵,但小食咁平點可以唔試下?$40已有6隻蒜香雞翼,芝士焗迷你蟹蓋$48係鮮蝦滑餡,必點😋仲要無加一添,人均埋單$60咋(油麻地站行去海富邨個商場仔約7分鐘)#糧尾恩物#大角咀#大角咀美食 #平價意粉

(油麻地站行去海富邨個商場仔約7分鐘)

#糧尾恩物#大角咀#大角咀美食 #平價意粉
小店屬於家庭式經營,位於奧運站D1出口,步行8分鐘左右,交通尚算方便。餐廳用上各款高達模型作裝飾,其他則以淺木色調為主,有種家的感覺。 ⦁白汁煙肉蘑菇意粉 $32朋友推薦他們家的意粉🍝,性價比極高!眼見餐牌大部份意粉價錢都圍繞$30-$50左右,款式唔算好多,但份量都算大! ⦁焗碎蛋多士 $35這款多士即叫即整,麵包上佈滿沙律醬以及碎蛋,整體味道帶甜!搭配了少量芝士🧀營造拉絲感覺。 ⦁貴族三重奏 $75這款甜品有齊焦糖布甸🍮、心太軟、一球雪糕!雪糕有雲呢拿、芒果🥭、士多啤梨🍓、朱古力🍫等常見口味。餐廳亦提供榴槤、海鹽、熱情果、綠茶等特別口味,但限量供應,賣完就冇🙈⦁鮮打香蕉牛奶 $30牛奶味🥛偏多,伴有淡淡的香蕉味,口感絲滑,味道偏甜。

⦁白汁煙肉蘑菇意粉 $32

⦁焗碎蛋多士 $35

⦁貴族三重奏 $75

⦁鮮打香蕉牛奶 $30
牛奶味🥛偏多,伴有淡淡的香蕉味,口感絲滑,味道偏甜。

2024-05-04