2021-02-22 740 瀏覽
CURATOR BY LEX ART CAFÉ係人氣打卡Cafe, 食物賣相靚之餘, 餐廳環境舒服, 味道亦有實力!今次午市再訪, LUNCH SET 性價比更高! 午市套餐已包括一份沙律及一杯飲品!藝術打印咖啡 跟餐加$38必點推介嘅藝術打印飲品,自由選擇咖啡或朱古力基底,打印圖案亦可以自己揀! 今次揀咗村上隆聯成多啦A夢,非常靚,打卡一流!CAPPUCCINO (跟餐)咖啡味道濃,入口順滑,口感豐富香醇!烤雞沙律五穀法包 $98法包外脆內軟,烤雞胸夠嫩滑! 再配火箭菜、黑醋汁等,整體配搭好美味!田園蔬菜風乾火腿扁意粉 $108軟硬適中嘅扁意粉,加上清新酸甜嘅蕃茄肉及蕃茄醬,好滋味!經典凱撒沙律 (跟餐)沙律菜新鮮爽甜,加上脆麵包粒,芝士及煙肉碎,nice!烤蝦牛油果沙律 (跟餐)大蝦、牛油果、火箭菜加上麻醬,好開胃!Tiramsiu $68軟滑嘅忌廉芝士加上浸過咖啡酒嘅手指餅, 層層相間, 結合咖啡、酒及芝士香, 令人一試難忘!

藝術打印咖啡 跟餐加$38

CAPPUCCINO (跟餐)

咖啡味道濃,入口順滑,口感豐富香醇!

烤雞沙律五穀法包 $98

田園蔬菜風乾火腿扁意粉 $108

軟硬適中嘅扁意粉,加上清新酸甜嘅蕃茄肉及蕃茄醬,好滋味!

經典凱撒沙律 (跟餐)

沙律菜新鮮爽甜,加上脆麵包粒,芝士及煙肉碎,nice!

烤蝦牛油果沙律 (跟餐)

大蝦、牛油果、火箭菜加上麻醬,好開胃!

Tiramsiu $68

2021-02-21 655 瀏覽
平日放假同朋友黎打下卡。😛餐廳入面好colorful。啲畫好靚。😍叫左一個set lunch同散叫左啲野食。set lunch有4個選擇。包沙律主菜飲品。揀左烤蝦牛油果沙律。田園蔬菜風乾火腿扁意粉。另外餐飲+$38可以轉artsy print coffee。沙律個sauce 係辣辣地嘅千島醬。幾有新鮮感。扁意粉入面加左唔同veggie。用上tomato sauce。酸酸地幾開胃。如果多兩塊ham會更好。😆散叫左breakfast essentials同curator style pizza。breakfast essentials。一上枱以為個主角係芝士腸。點知個炒蛋有驚喜 入面有洋蔥蕃茄。炒到好香口。curator style pizza。有4大塊莎樂美腸。個莎樂美腸唔會太咸。加埋芝士咸香同粟米嘅甜。個味道好夾喎。同埋個薄餅底係薄脆。👍artsy print coffee。差不多人人都叫。可以揀coffee/chocolate底。個print好cute。奶泡濃厚幼滑。令咖啡好順滑。偏向奶味較重。seasalt banana snow。好細心咁喺杯邊沾上海鹽。朱古力夠濃。mix埋海鹽成
平日放假同朋友黎打下卡。😛
餐廳入面好colorful。啲畫好靚。😍
叫左一個set lunch同散叫左啲野食。

set lunch有4個選擇。包沙律主菜飲品。
揀左烤蝦牛油果沙律。田園蔬菜風乾火腿扁意粉。
沙律個sauce 係辣辣地嘅千島醬。幾有新鮮感。
酸酸地幾開胃。如果多兩塊ham會更好。😆

點知個炒蛋有驚喜 入面有洋蔥蕃茄。炒到好香口。

curator style pizza。有4大塊莎樂美腸。
個莎樂美腸唔會太咸。加埋芝士咸香同粟米嘅甜。
個味道好夾喎。同埋個薄餅底係薄脆。👍

artsy print coffee。差不多人人都叫。
奶泡濃厚幼滑。令咖啡好順滑。偏向奶味較重。
朱古力夠濃。mix埋海鹽成個甜味好balance。
仲飲到唔少香蕉肉。好足料。😋

2021-02-17
2021-02-21 439 瀏覽
餐廳裝修色彩繽紛, 十分夢幻, 令人眼前一亮, 玻璃窗廚擺放了很多別緻的精品、 公仔及用品等 , 牆上掛滿的悅目掛畫,像一個迷你藝術品展覽廳,每個角落都係靚靚打卡位, 座位舒適, 連餐具都是色彩繽紛, 賞心樂事 ,令人胃口大開。經典凱撒沙律爽脆的羅馬生菜,配上香濃巴馬臣芝士片,混合了惹味的煙肉碎及麵包粒, 滋味無窮。香煎慢煮三文魚扒(午餐)$128新鮮煎起的三文魚扒, 熱呼呼、香噴噴, 魚皮煎至金黃帶脆, 脆皮酥化, 用上慢煮方法,魚肉味道特別鮮甜嫩滑 , 加上豐腴油香 , 令人忘不了。卡邦尼培根意粉$158卡邦尼意粉入口煙煙靭靭, 完全伴在香濃的蛋黃、惹味的帕馬森芝士及煙肉,每條意粉都掛上卡邦尼醬汁, 增添滋味, 夾合埋滑溜野菌粒,口感豐富和層次感, 鮮美滿載。藍莓芝士蛋糕(跟餐+$35)芝士蛋糕口感扎實, 充滿香濃 誘人芝士味,入口濕潤綿密,再配上藍莓醬及鬆脆的餅底, 令人心動的飯後甜品。海鹽朱古力香蕉冰雪世界$68 朱古力香蕉冰雪世界, 造型吸引,杯邊塗上幼細的海鹽, 先拌勻杯面上的幼滑奶泡 topping 和朱古力 , 口感香濃幼滑、順喉,不太甜, 再加上香蕉果肉, 帶出清新的

經典凱撒沙律

香煎慢煮三文魚扒(午餐)$128

卡邦尼培根意粉$158

藍莓芝士蛋糕(跟餐+$35)

海鹽朱古力香蕉冰雪世界$68
朱古力香蕉冰雪世界, 造型吸引,杯邊塗上幼細的海鹽, 先拌勻杯面上的幼滑奶泡 topping 和朱古力 , 口感香濃幼滑、順喉,不太甜, 再加上香蕉果肉, 帶出清新的果香味, 更添吸引力。
• 𝑪𝒂𝒇é 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂𝒏 𝑨𝒆𝒔𝒕𝒉𝒆𝒕𝒊𝒄 𝑻𝒘𝒊𝒔𝒕 • ▶️ 藝術打印咖啡 HK$88 (跟餐 +38)Artsy Print Coffee Coffee Base 真係唔捨得飲咗Doraemon落肚呀👉🏼👈🏼 所以我飲哂杯咖啡, 留番原圖😚打印系列可以揀凍咖啡/朱古力~咖啡上面嘅泡泡同埋打印出嚟嘅顏色應該有少少糖, 因為飲落去咖啡都有輕微嘅甜度, 但又唔會太甜, 啱啱好👍🏼▶️ 酥脆雞脆配水牛芝士醬 HK$58 Chicken Lollipops with Baked Buffalo Cheese ▶️ 招牌墨西哥式煎蛋 HK$98 🍳早餐太陽蛋•牛油果醬•小番茄•粟米片 Curator Huevos Rancheros 🥑▶️ 香煎慢煮三文魚扒 HK$128 午餐setPan Seared Salmon Fillet 🐟Parma Ham Salad 🥗三文魚皮煎到香脆, 跟餐沙律裏面有青瓜粒•蕃石榴粒, 清新低卡之選💁🏻‍♀️ 午餐抵食, 其他時間嘅話三文魚扒HK$198架‼️▶️ 丸久小山園抹茶拿鐵 $49 🍵Green Tea Latte by Marukyu-Koyomaen
▶️ 藝術打印咖啡 HK$88 (跟餐 +38)
打印系列可以揀凍咖啡/朱古力~
藝術打印咖啡

Parma Ham Salad 🥗
Lunch Set - Salad
▶️ 丸久小山園抹茶拿鐵 $49 🍵
Green Tea Latte
💬 終於有時間嚟呢間人氣cafe打卡喇🤭 食物質素同飲品都唔錯~ 環境舒適~ 始終係打卡熱點, 如果想嚟嘅話就最好預早喺openrice訂枱喇~
2021-02-02
  • 藝術打印咖啡
去開尖沙咀,梗係唔可以錯過CURATOR BY LEX ART CAFÉ杯Venchi Chocolate☕️,既然都買嘢飲🤫,不妨買埋外賣返屋企食😋。.📍波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包 ($48)Lobster Soup 龍蝦湯有新鮮蝦肉,味道非常濃郁🦞,不過鹹咗啲,加埋法包一齊食都不錯👍🏻!.📍巴馬臣芝士凱撒沙律配烤雞胸 ($68)Caesar Salad with Chicken Breast沙律菜新鮮爽脆🥗,但雞胸略乾👉🏻👈🏻,配上微酸嘅醬汁感覺清新🌿。.📍 酥脆雞鎚配水牛芝士醬 ($58) Chicken Lollipops (Buffalo Cheese Chicken)炸雞Lollipops一客3件🍗,份量唔多。雞肉軟滑,炸皮落咗辣粉,雖然炸得唔夠脆,但味道唔錯。.📍招牌芝士牛肉漢堡配薯條 ($82)Curator Cheese Beef Burger 漢堡包鬆軟🍔,中間夾有牛肉扒、蕃茄、生菜、青瓜同芝士,漢堡扒好軟身,唔算非常Juicy,但食落味道都OK👌🏻。旁邊薯條份量唔多🍟,炸得唔夠脆需要改善。.📍Venchi Chocolate ($43/Hot)呢杯絕對係Cafe S
波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包 Lobster Soup
📍波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包 ($48)
Lobster Soup
巴馬臣芝士凱撒沙律配烤雞胸 Caesar Salad with Chicken Breast
📍巴馬臣芝士凱撒沙律配烤雞胸 ($68)
酥脆雞鎚配水牛芝士醬 Chicken Lollipops (Buffalo Cheese Chicken)
📍 酥脆雞鎚配水牛芝士醬 ($58)
招牌芝士牛肉漢堡配薯條 Curator Cheese Beef Burger
📍招牌芝士牛肉漢堡配薯條 ($82)
Curator Cheese Beef Burger
Venchi Chocolate
📍Venchi Chocolate ($43/Hot)
呢杯絕對係Cafe Signature Drink🍫,甜度自然,口感順滑,飲落非常舒服😌,好飲過普通嘅朱古力好多💯。
ART ZONE

MENU
2021-02-02
外賣自取
2021-02-27 0 瀏覽
< 👩🏻‍🎨 CURATOR BY LEX ART CAFÉ > 📍尖沙咀 呢日又行K11 Musea 終於試到想食好耐嘅cafe😛 環境光猛 佢地嘅lunch set 仲好抵食😋🦐烤蝦牛油果沙律🥑大蝦爽口鮮甜 加埋牛油果感覺開胃 千島醬少少辣 撈埋沙律菜好惹味😛🐟香煎慢煮三文魚扒 $128擺盤好靚😍 三文魚扒經過慢煮 肉質好嫩滑😆 三文魚肉呈粉紅色 魚皮煎得香脆 配埋醬汁好夾😋 另外仲有菠菜同意大利茄子做配菜 健康得黎又好味😋🥪元氣精華 $98麵包烘過好香脆 加埋牛油令層次更豐富😆 麵包上面有芝士香腸、煙肉、小黃瓜同炒蛋 仲有啲洋蔥同甘筍粒 好惹味😛 🎨藝術打印咖啡☕️ +$38呢間cafe最出名就係可以自己揀相印喺咖啡上面 我就揀咗村上隆crossover 多啦A夢嘅圖案😆 真係好靚🤣 嗰層圖案係焦糖奶蓋 唔太甜 撈埋 cappuccino 好好飲😋🍵Green Tea Latte $49另外仲叫咗一杯熱嘅 green tea latte🍵 拉花好靚 飲落唔太甜 好香抺茶味 唔錯😋🍰Tiramisu☕️ $68最後仲叫咗一個甜品share😆 成個甜品都好靚打卡一流😍 t

🦐烤蝦牛油果沙律🥑

🐟香煎慢煮三文魚扒 $128

🥪元氣精華 $98

🎨藝術打印咖啡☕️ +$38

🍵Green Tea Latte $49

🍰Tiramisu☕️ $68
最後仲叫咗一個甜品share😆 成個甜品都好靚打卡一流😍 tiramisu 幾香咖啡味 入口香滑 個cream好香濃綿滑 手指餅浸滿咖啡酒 又唔會淋晒 質地啱啱好😋

行行下街,尖沙咀K11 Musea有呢間主題餐廳,好吸睛👀「白汁芝士焗大蝦意粉」大蝦好爽口,好濃郁忌廉味,單係意粉個汁就知好足料。「焗意式肉醬長通粉」第一次食到咁巨型嘅長通粉,口感好好呀,加埋勁多肉醬...正...「巴馬臣芝士凱撒沙律 配 烤雞胸」沙律菜好新鮮爽口,烤雞胸唔鞋口👍🏻混入醬汁一齊食,好味。「抺茶拿鐵」清香嘅綠茶味,唔會太甜。「Venchi朱古力」朱古力味香濃,兩杯飲品都有拉花好細緻。
行行下街,尖沙咀K11 Musea有呢間主題餐廳,好吸睛👀

混入醬汁一齊食,好味。

「抺茶拿鐵」清香嘅綠茶味,唔會太甜。
2021-02-26
  • 焗意式肉醬長通粉
  • 白汁芝士焗大蝦意粉
  • 巴馬臣芝士凱撒沙律  配  烤雞胸
2021-02-26 0 瀏覽
逛完K11 Musea,順便買外賣返屋企晚餐。見呢間外賣menu嘅嘢幾啱食,價錢又OK,就試吓,都唔錯。超甜番茄沙律配堅果、柚子醋$58原個蕃茄切件,配上柚子醋,味道非常清新開胃。配上嘅沙律菜爽脆,橙肉好甜,加上有好多松子,幾香。招牌芝士牛肉漢堡配薯條$82麵包焗得外層微脆內鬆軟,牛肉漢堡肉汁豐富,加上蕃茄酸青瓜不敗的配搭,惹味香濃,我芝士控覺得如果更多芝士就更好😆白汁芝士焗大蝦意粉$72呢個意粉醬汁好creamy,芝士充滿奶香,忌廉食落好順滑,扁意粉軟硬適中,每條都掛滿醬汁,好好味。大蝦有兩隻,啖啖肉,幾爽口。飲品方面,要了Venchi 熱朱古力$43、抹茶latte$43,有靚靚拉花,睇到心情都好啲。我兩杯都試咗d,結論係兩杯都好飲,朱古力香濃,唔會好甜。抹茶latte有茶香,飲完感覺都唔會Heavy。

超甜番茄沙律配堅果、柚子醋$58

招牌芝士牛肉漢堡配薯條$82

白汁芝士焗大蝦意粉$72

外賣自取
2021-02-26 0 瀏覽
午市套餐大概$150左右,食品選擇款式多,可以按唔同嘅喜好選擇合適嘅西式食物。餐廳內環境非常特別,有許多可愛嘅藝術品,同事櫥窗內有許多售賣嘅特色藝術品,滿滿藝術感欣賞嘅氣氛。午市套餐包括主菜及沙律,呢個價錢相當抵食,同時餐廳環境高檔舒適,其實非常抵食實惠。經典凱撒沙律沙律菜非常新鮮,說芝士非常之香濃,係一個非常開胃而且清新嘅前菜。烤蝦牛油果沙律海蝦大隻又新鮮,色澤晶凝通透,食材真的高質素,沙律嘅醬汁味道也唔錯,唔會太濃味。波隆拿肉醬通心粉非常之有時尚感及設計元素的餐具,呢隻碟裏面嘅肉醬通心粉特別好味,蕃茄味夠濃郁,肉醬又夠多,通粉軟硬適中,芝士粉畫龍點睛,非常美味。香煎慢煮三文魚扒外脆內軟的三文魚扒,廚師將佢煎得火候及時間都相當好,肉質鮮嫩,而且保持到三文魚鮮甜美味嘅肉汁,當然還有三文魚最有益嘅脂肪,非常好味。元氣精華擺盤一流,非常精美嘅麵包上面有德國腸配滑蛋,還有蕃茄等配菜,呢個小食十級好味,非常吸引。

經典凱撒沙律

• 香煎慢煮三文魚扒
  • 波隆那肉醬通心粉
  • Latte
2021-02-26 0 瀏覽
今天悠閑lunch選擇了k11 musea,融入藝術擺設的咖啡館Curator,這是一間藝術館x飲食的咖啡店,店內放了很多來自世界國地的畫作。我們點了一個lunch set,包前菜及飲品,我們選了烤蝦牛油果沙律、田園蔬菜風乾火腿扁意粉及打印咖啡,另外點了招牌莎樂美腸薄餅及名為「斯人若彩虹,遇見方知有」的甜品。烤蝦牛油果沙律牛油果香滑,蕃茄及沙律菜新鮮爽甜,感覺清新,田園蔬菜風乾火腿扁意粉賣相滿分,茄醬酸甜醒胃,配上青瓜及蔬菜有型豐富,扁意粉有咬口。招牌莎樂美腸薄餅香脆美味,莎樂美腸味道適中不會太鹹,整體味道及口感不錯。「斯人若彩虹,遇見方知有」是以朱古力榛子醬、士多啤梨、棉花糖、杏仁片、食用鮮花及薄荷鋪滿在多士上,非常精緻,色彩繽紛,食材與多士味道非常夾,食完感覺非常幸福。藝術打印咖啡真是十分美,真的不捨得喝,另一杯玫瑰樹莓cappuccino也十分美味!

2021-02-25
  • 玫瑰樹莓卡布奇諾
  • 招牌莎樂美腸薄餅
  • 斯人若彩虹,遇見方知有
2021-02-25 3 瀏覽
情人節去左我地一直想試既呢間CURATOR BY LUX ART CAFE. 原來環境不算太大但個場真係好colorful好有開心既氣氛,而我哋發現左佢d燈原來識轉色架我地一心黎就係想試一試村上隆print既咖啡,原來杯咖啡要凍先print到架店員都有提醒到杯咖啡同朱古力黎到時真係嘩咗一聲,因為真係好靚,好colourful呀!最後最重要係個甜品,直係超好食cheesecake入面有酸酸既草莓醬,好醒神。一餐美味既情人節午餐,好的開始!
,而我哋發現左佢d燈原來識轉色架

一餐美味既情人節午餐,好的開始!
2021-02-14
情人節
2021-02-24 5 瀏覽
童年回憶🙋🏻‍♀️係多啦a夢呀!CURATOR將藝術🎨融入生活,餐廳掛滿草間彌生、kwas既藝術品🖼,可以邊食邊欣賞。假日去冇左set lunch,屬於中上價位。香煎慢煮三文魚扒💲💰198慢煮三文魚扒鎖住肉汁,保持肉質粉嫩,唔會乾身。配自家製既蒜泥醬,食落份外惹味。但價錢過於進取,食物唔算特別驚喜。Carbonara Reimagined💲💰158卡邦尼長通粉,呢個配搭幾新鮮。顏色偏黃用左蛋黃醬,味道香濃帶小小辣,有別於傳統既卡邦尼。配料仲有西班牙香腸、雜菇等。份量睇落唔多,但亦夠飽肚。Rtsy Print Coffee 💲💰88尋找童年回憶☺我地叫左杯村上隆聯乘多啦a夢既藝術飲品 ☕ 🥺真係靚到唔捨得飲!可以揀咖啡/朱古力底,我地叫左朱古力,奶味偏重,口感順滑。Rose Raspberry Cappuccino💲💰 68近排愛上玫瑰製咖啡。幽香玫瑰花味配上回甘咖啡,齒頰留香,簡直一絕。Tiramisu💲💰68忌廉芝士軟滑,但咖啡同冧酒味唔夠出,味道中規中矩。
童年回憶🙋🏻‍♀️係多啦a夢呀!

香煎慢煮三文魚扒💲💰198

Carbonara Reimagined💲💰158

Rtsy Print Coffee 💲💰88

Tiramisu💲💰68
忌廉芝士軟滑,但咖啡同冧酒味唔夠出,味道中規中矩。
𝘊𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘣𝘺 𝘭𝘦𝘹 𝘢𝘳𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘦́ 🎨一直想去好耐嘅藝術型文青café 每次去都大排長龍今次都等左一round先入到去~-Artsy Print coffee(Lunch set +💰38)打印咖啡可以話係嚟呢間café 嘅原因之一 base可以選擇凍嘅朱古力/咖啡 今次打印嘅圖案揀咗梵高嘅星夜 實在太吸睛了 根本唔捨得飲😍味道方面都唔錯 咖啡上面有一層厚厚嘅cream 飲到最後會變成Tiffany blue夢幻藍色💙整體來講一定要試下 好適合打卡🤤除咗有特定嘅圖案之外 亦都可以揀印上自訂相片 就可以調制屬於自己獨一無二嘅飲品☕️(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
𝘊𝘶𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘣𝘺 𝘭𝘦𝘹 𝘢𝘳𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘦́ 🎨
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
Artsy  Print  Coffee

Artsy  Print  Coffee
  • 藝術打印咖啡
2021-02-22 15 瀏覽
好一段時間沒有來k11 musea, 心血來潮和朋友來到這裏行街街, 本以為是今天恢復晚市堂食服務, 原來記錯了日子, 不是16號是18號😂😂。既然來到這裏也到了晚餐時間, 當然要order一些外賣回家。 趁著還有外賣自取優惠, 選了兩個外賣優惠餐。芝士牛肉漢堡配薯條牛肉漢堡 份量頗多, 漢堡扒兩邊煎得香口, 肉味香濃多汁。 薯條炸到脆卜卜。白汁芝士焗大蝦意粉雖然係用外賣錫紙兜入爐焗, 仍然保持精緻美觀, 靚靚嘅造型。 意粉彈牙爽口 掛汁力強, 加上色彩鮮艷嘅配料, 令人賞心悅目。波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包龍蝦湯香濃有鮮味, creamy順喉。 法包非常香口充滿芝麻味。芝士棒棒雞每次都會好鍾意食, 雖然呢個冇優惠價, 但係每次都係超想order, 外層香脆內裏雞肉嫩滑, 芝士又有拉絲效果 芝味濃郁。今次冇蘋果金寶蛋糕, 只有藍莓cheese cake, 質地幼滑冇粒粒, 配咗個紅莓醬, 但我覺得唔落個紅莓醬好食啲。 原本已經夠曬好食🧀

芝士牛肉漢堡配薯條

白汁芝士焗大蝦意粉